2019-10-03 185 瀏覽
西環食宵夜真係唔多選擇夜麻麻想食宵夜除咗可可,可以試下呢間雖然入面得幾張檯坐得唔係好舒服但勝在開得夠夜凌晨想食宵夜都算係咁架啦呢間主打係食牛腩今次叫咗個牛腩切雞撈粗呢度嘅撈麵好大碟食完真係夠哂飽最正係呢度有生腸食勁爽口
西環食宵夜真係唔多選擇
夜麻麻想食宵夜
除咗可可,可以試下呢間
雖然入面得幾張檯

生腸
宵夜
  • 清湯腩麵
2019-09-03 223 瀏覽
對上一次來是兩年前,再來港大當然要來吃啦。價值還是好親民的,32蚊牛腩米線。牛腩好肥,如果可以斬斷一點就更好了。我覺得還算可以,店舖好近地鐵非常方便,侍應也很快手。
2019-08-11 239 瀏覽
行完盧吉道睇夜景,再行返落山去到西環已經好夜。起唔知食咩好之際,聽朋友講呢度有間港大食堂,開到夜一夜,叫做永利清腸腩,於是去拜會一下佢。好傳統嘅鋪仔,細細間三尖八角,枱都幾細同埋油淋淋,好在人唔多,唔係都幾逼下。主要係食燒味,咖哩同牛腩。見佢掛起門口啲燒鴨,雞等都知掛咗好耐,都係不了。於是我叫咗清腸腩粉。牛腩有啲韌,湯底咸咸地冇咩特別之後最恐怖嘅事情發生,食食下見到碗湯有啲細細隻嘅飛飛,都唔止一隻。同埋有啲類似鑊燶嘅黑色嘅野...以$34黎講都冇咩好要求,不過冇下次。

主要係食燒味,咖哩同牛腩。

牛腩有啲韌,湯底咸咸地冇咩特別
清湯牛腩米粉

2019-06-21 295 瀏覽
🔎永利清湯牛腩宵夜時間🌃🌌永利應該不單止牛腩出名應該燒味都不錯😆☺️因爲見有幾檯客人都叫左燒味飯/粉😆於是👧🏻👦🏻各自叫左碗食👦🏻🔸清湯腩河$34牛腩半肥瘦好滋味,雖然有少許肥膏但不會太油膩湯底非常清🐂🐂👧🏻🔹燒鴨河$32燒鴨肥瘦適中·肉質都嫩的啖啖肉👧🏻推薦蘿蔔,清甜又無渣👍🏻👍🏻👍🏻
🔎永利清湯牛腩
宵夜時間🌃🌌永利應該不單止牛腩出名
應該燒味都不錯😆☺️因爲見有幾檯客人
都叫左燒味飯/粉😆於是👧🏻👦🏻各自叫左碗食
👦🏻🔸清湯腩河$34

牛腩半肥瘦好滋味,雖然有少許肥膏但不會太油膩
湯底非常清🐂🐂
👧🏻🔹燒鴨河$32

燒鴨肥瘦適中·肉質都嫩的
啖啖肉
👧🏻推薦蘿蔔,清甜又無渣👍🏻👍🏻👍🏻
  • 清湯腩麵
2019-05-25 290 瀏覽
晚上九時經過山道這間永利清湯牛腩店,見到店內這個時間客人也十分擠滿,正當感到好奇之際,剛巧有兩位客人埋單,於是便進去試試。 一坐下抬頭見到無數掛在牆上的獎狀和感謝狀,原來此店常常贊助大學及其他機構的function。 原本只想吃此店的清湯腩麵,但看到其他客人很多也在吃著雞腳,詢問之下原來一碟三隻售賣十元,於是便叫了一小碟試試。 雞腳的皮彈口肉質也算淋,配上薑蔥油感覺在吃白切雞。 清湯腩麵34元卻是整碗麵上都鋪滿腩肉,朋友略謙腩肉之間夾著的肥膏太多。 但我又卻覺得非常美味,因為夾有肥膏的腩肉,有入口溶化的質感,不過我們二人都以口同聲地讚清湯腩的湯味 鮮甜。
2019-02-19 447 瀏覽
一出香港大學B出口,在斜路對面就看到懷舊舖面「永利清湯腩」,很有衝動去嘗試一下,感受一下傳統傳承的味道。由於晚飯時間,我點了一碟清湯牛腩飯,等了接近15分鐘,上枱賣相還可以,先試左個清湯,味道清淡也還算可以,不過不失,再試試牛腩,牛味不出,質感一般,沒有入口溶化的感覺,而且so味較重,有點令人失望及遺憾。價錢$45元也還接受,份量正常。環境衛生一般(舊舖不能要求太多),地方細人手有限也不能要求快。

價錢$45元也還接受,份量正常。
牛腩飯
2019-01-30 376 瀏覽
今日去石塘咀睇波,完塲後差不多830,就隨便揾吓嘢食先,原來選擇巳經不多,正打算坐地鐵去别處找食,在站口見到永利清湯牛腩,見坐滿人,就即管試吓啦。儘管地方很細,只有大約6張枱,望落懷舊,但整齊清潔,侍應很有禮貌。雖然入門就掛住一隻隻雞和鴨,但它主打是牛腩,當然是叫清湯牛腩麵啦,味道果然不錯,牛腩夠霖,湯底清甜,好味。叫多碟油菜,腩汁上,但侍應說,他們是清湯腩,所以冇腩汁,最後叫多碟白蘿蔔,清甜,很入味。份量剛好,價錢合理,平均40有找,碟頭飯也只是40幾蚊,加上侍應有禮,同客人傾2句,似乎好多街坊光顧。再細看牆身,貼了很多感謝狀,估計老闆是位善心人。有機會我會再去食清湯牛腩河👍

• 清湯牛腩飯
2018-11-23 419 瀏覽
清湯牛腩麵好好食,牛腩分量亦頗多.燒鵝瀨都出乎預料地好食,同一樂燒鵝比都唔差太遠,價錢就平好多,可以時常食.蘿蔔超好味啊,唔多鋪頭有賣呢個.唯一可惜係唔做午市,無得過黎食lunch
清湯牛腩麵好好食,牛腩分量亦頗多
蘿蔔超好味啊,唔多鋪頭有賣呢個
唯一可惜係唔做午市,無得過黎食lunch
2018-11-14
2018-11-12 316 瀏覽
香港大学地铁站B2出口出来,一条向上的马路。马路对面就是这家好吃的牛腩店。正如其他好吃的老店一样,这里的装修不怎么样,甚至在高峰时段是在门口的桌子去吃饭,但是毫无疑问,他家的牛腩的确让人觉得十分舒适。牛腩不会很腻,虽然有肥有瘦,但是咬一口觉得十分好吃,有嚼劲但又不会很硬。招牌毫无疑问是他家的牛腩饭,牛腩加上自己秘制的酱料,十分美味。但是我同学吃的牛腩河粉也很惊艳,河粉实际比较清淡,因此需要加一点辣椒。
  • 清汤牛腩饭
  • 牛腩河粉
有咩開心得過紅雨嘅晚上 男朋友依然願意揸車岀去食宵夜☺️.永利喺石塘咀都非常岀名 價錢合理又好味而且開到好夜 雖然我要破戒(近幾年食少咗牛羊鵝鴨 太毒對皮膚唔好啊💆🏻‍♀️).不過呢碗<燒鴨脾賴粉>真係食到我lamlam脷!!😋啖啖肉之餘 層皮肥瘦適中 個湯其實唔係特別岀色 不過隻鴨脾啲油流咗落去就香咗好多😂 另外加咗蘿蔔 有兩大舊 超甜多汁又冇渣眼見唔少人會單點蘿蔔添㗎👍🏻.而<咖哩牛腩飯>就比較普通 唔特別岀色一睇隻碟就知佢係比較港式兼地道 價錢非常貼地 四十幾蚊可能仲平過茶餐廳👍🏻但係除咗啲牛腩之外就真係讚唔落 ❌飯粒偏硬而且好多一舊舊咬唔開 ❌咖哩汁得辣味又唔香 基本上得隻顔色似係咖哩 🦁牛腩份量多 口感算淋亦有牛味 只係有少少偏肥😌 .下次宵夜時間我都會再幫襯 但係絕對會嗌燒鴨脾賴粉 而唔係呢碟唔咖哩嘅咖哩飯😂..
有咩開心得過紅雨嘅晚上 男朋友依然願意揸車岀去食宵夜☺️

🦁牛腩份量多 口感算淋亦有牛味 只係有少少偏肥😌
咖哩牛腩飯

燒鴨脾賴粉
2018-09-25 288 瀏覽
從來吃過那麼難吃的清湯腩。基本上只有SO味冇牛味。其實一見到,就知道這碗東西不能吃。米粉粗糙,湯底唔清,室內環境將80年來都沒有裝修。其實夠膽什麼調味都不落的話,牛腩要有番咁上下水準。但這個牛腩.....只可以怪隻牛冇味... 因為成碗粉基本上係冇味嘅。牛腩大少差不多是切至1/3 隻手指尾大少。顏色偏粉紅。買相恐怖。10分失望。現正𨍭地方。搵其他東西吃。
2018-09-14 309 瀏覽
本來想去堅地食好野,點知落錯車去左香港大學站,餓到腳仔都軟埋,求其搵間有野食既就算。付近黎講平均價都係50-60蚊,除非食老麥,咁孤寒既我就緊係搵間街坊一點平平地食左就算。牛腩粉面係不二之選!即睇45蚊牛腩飯,8蚊汽水飯上面有蔥有甜是油,撈埋黎食極野味!搶住飲個頭啖湯,原全拍得住成百蚊碗果d越式牛河既湯底,清得黎好味有層次,菜就都係果d個腩最精彩,彈牙得黎唔鞋,肥瘦適中,唔食肥野既我諗住咬走上面果少少肥,點知太好味,咬完之後唔捨得吐,食鬼埋,罪過罪過.....結論:店面係差少少,地方較up dup,但食物好地道,價錢都係街坊價,同場唔少街坊客都幾熱鬧

清湯牛腩飯

即睇45蚊牛腩飯,8蚊汽水
飯上面有蔥有甜是油,撈埋黎食極野味!

牛腩

2018-09-14
清湯牛腩飯
牛腩
2018-04-19 687 瀏覽
係宵夜時段加上選擇無多同埋都幾肚餓嘅情況下,呢間清湯腩都算係我會選擇同滿足到嘅。去到深夜時段,其實係香港大學站附近唔少店鋪都已經打烊,無奈出去夜左少少又肚餓,又唔想點諗食d咩,通常都不自覺咁就食呢間。其實果頭都有另一間食粉面飯嘅,一兩點先收。但兩間都食過就知道係永利嘅送係好食d,特別係牛腩。唔好嘅就係佢定價可能比其他貴左少少,環境衛生差,服務又怪怪地咁,但好多當地人都走去食,相信係唔少街坊心目中都已經樹立到一定嘅招牌。
2018-04-18
$50 (宵夜)
2017-10-15 1298 瀏覽
呢到係港大學生宵夜嘅食堂🙈小妹有時夜晚餓都會落街整返碗🤤呢間清湯腩係西環人都會識架 我由舊舖食到新舖 清湯腩韮菜餃河粉 $35牛腩好爽口 雖然好多肥膏甘 但又唔會好油膩 三十鬆蚊一碗有成排牛腩俾你 舊舊都有甘上下分量 抵呀👍🏻韮菜餃都有四粒架 碗麵仲有啲西洋菜 食返啲菜 罪惡感都少啲😎
呢到係港大學生宵夜嘅食堂🙈
舊舊都有甘上下分量 抵呀👍🏻
韮菜餃都有四粒架 碗麵仲有啲西洋菜
食返啲菜 罪惡感都少啲😎
2017-08-28 985 瀏覽
我一定要寫呢個直情係讚下老闆,佢實在太nice,非常之有愛心! 一眾街坊經過都不忘同佢打招呼,佢仲會請小朋友同狗仔食清湯腩烚菜同特登攞個水兜比行過嘅小狗,話天口慶要飲多啲水,唔好中暑!每一個行過嘅都係佢嘅朋友大學生街坊小朋友小狗。至於食物方面,當然係有質素啦,清湯腩林得來有好香甜,連咖喱飯都唔錯,樣樣野都想食,叫咗個小食:生腸,唔錯!值得再去,因為老店食物好有質素而且老闆和諧可親。