6天前
行過銅鑼灣唔知食咩好 揀水門雞一定冇死🙋♀️叫咗幾個招牌菜試下。首先主角一定係碟水門雞🐔,啲雞肉真係滑到不得了,完全唔嚡口,連雞胸肉都好嫩滑。雞皮爽口彈牙,皮下脂肪唔多,食落一啲都唔會好肥膩。佢個雞油飯都好講究,粒粒分明,索晒雞湯精華,油香十足但又唔會太油。不過最靈魂嘅一定係個醬汁,酸甜中帶點微辣,仲有啲薑蓉蒜蓉香,點埋啲雞肉同雞油飯一齊食,味道層次即刻提升,真係冇得頂👍,我哋三扒兩撥就清晒成碟。跟住就係個泰式豬手飯🍖,一上枱已經聞到好香嘅滷水味。豬手炆到勁腍勁入味,用筷子輕輕一夾就皮肉分離,啲皮同筋位幾乎入口即溶🤤,充滿骨膠原嘅感覺,而啲瘦肉又唔會散開。個滷水汁甜甜地,撈飯又係一流,每一啖飯都掛滿醬汁,鍾意食重口味嘅朋友一定會好鍾意。食得肉多,梗係要叫啲菜平衡下。碟泰式炒通菜🥬鑊氣十足,一上枱就聞到蒜香。用咗泰式豆醬去炒,鹹香惹味,通菜又夠爽脆,完全冇炒到黃晒或者太老。呢個菜真係白飯小偷,送飯食真係絕配。另外個青木瓜沙律🥗都好開胃,青木瓜絲切得好幼,口感好爽脆,配埋脆卜卜嘅花生碎、鹹香嘅蝦米,再加埋個集齊酸、甜、辣、鹹四種味道嘅醬汁🌶️,成件事好 fresh,即刻解晒啲油膩感,夏天食真
食得肉多,梗係要叫啲菜平衡下。碟泰式炒通菜🥬鑊氣十足,一上枱就聞到蒜香。用咗泰式豆醬去炒,鹹香惹味,通菜又夠爽脆,完全冇炒到黃晒或者太老。呢個菜真係白飯小偷,送飯食真係絕配。另外個青木瓜沙律🥗都好開胃,青木瓜絲切得好幼,口感好爽脆,配埋脆卜卜嘅花生碎、鹹香嘅蝦米,再加埋個集齊酸、甜、辣、鹹四種味道嘅醬汁🌶️,成件事好 fresh,即刻解晒啲油膩感,夏天食真係一流。
總括嚟講,呢餐真係食得好滿足😋。由主菜到配菜都睇得出好有心機,味道好地道,份量又足。無論係主角水門雞定係其他配菜都好有水準,價錢又合理,如果你突然想食返餐地道泰國菜,呢間絕對係一個唔會令你失望嘅選擇!💯