2023-02-11 2345 瀏覽
環境乾淨開揚,現代化文青的設計,突破傳統保守古舊的齋舖裝修,食得放心,平日也坐冇虚席。食物品種也定時轉換自助餐分午餐,下午茶,晚餐時段,分別由90-120分鐘,價錢也有不同,但CP值高,建議打去餐廳預先訂位和check清楚價錢和用餐時間以作核實。食物種類多源化,有傳統味道,亦有新奇配搭,味雷大測試。感覺店主/廚司用心的製作。食物味道整體也非常好,而且非常新鲜--飲品區----甜品區--甜品種類有傳統的紅豆沙,也有拔絲香蕉,蛋散,迷李pancake,中西混雜的小糕點--水果沙律區--蜜瓜,西瓜起沙,很甜。沙律菜選擇也很多,食物品質經過嚴選才推出--孰食炸物區--選擇超多,芝土香草焗蕃茄。蘋果切片加花生醬,薄脆,果仁,味道非常獨特,涼拌青瓜苗,炒茄子。南瓜蓉也很好味,炒麵,炒飯也很乾身,口感分明,味道適中,非常到位,反沙芋頭,也非好味,㕑司一定係調味高手。

--飲品區--

--甜品區--

--水果沙律區--

--孰食炸物區--

2023-01-05 2339 瀏覽
#20221226 🤍📍 每日 尖沙咀山林道10-12號山林閣地舖———————————————————#蔬食自助餐 $168🥢 #前菜💭每人食素都有啲原因,有人為宗教,有人為健康,🐷純粹為貪玩🤪因為覺得食素有好多驚喜,有時驚,有時喜😅呢間素食自助餐係🐷覺得少伏既,有啲素食會用好多化學素肉🧪而呢間係無素肉呢樣野,用好多原材料,同埋🐷欣賞佢地有好多平時出街就算唔係食素既餐廳都會食到既野,記住佢就會發現平時偶爾想食下素都唔係咁難🤭例如前菜就有 #溏心蛋 #麻辣青瓜 #酸薑皮蛋 #涼拌藕尖 等等,全部都夠味好開胃,太多野食🐷都不能盡錄,好多都只係舉下例.🥢 #主食💭#糯米飯 無咁啲臘味始終都係差啲,不過都好好味😋個#豉油皇炒麵 就真係同出面食無分別,因為平時出面食都無落肉😅#欖菜炒飯 直頭炒得靚過出面,粒粒分明又夠味.🥢 #小菜💭就咁炒菜都有4款,有#蕃薯苗 同#皇帝菜 好驚喜,就咁蒜蓉炒已經好好味🤗仲有#避風塘粟米 好惹味,特別想提有個#咕嚕合桃 ,係咕嚕肉既做法,用合桃取代左肉,又變左另一番口感,新鮮得尼又幾夾,熱愛芫荽既🐷唯獨對#芫荽腐皮卷 有少少失望,實在太少太少芫荽味喇,但如果唔食
#20221226 🤍
📍 每日
尖沙咀山林道10-12號山林閣地舖
———————————————————
#蔬食自助餐 $168
🥢 #前菜
🥢 #主食
🥢 #小菜
💭就咁炒菜都有4款,有#蕃薯苗 同#皇帝菜 好驚喜,就咁蒜蓉炒已經好好味🤗仲有#避風塘粟米 好惹味,特別想提有個#咕嚕合桃 ,係咕嚕肉既做法,用合桃取代左肉,又變左另一番口感,新鮮得尼又幾夾,熱愛芫荽既🐷唯獨對#芫荽腐皮卷 有少少失望,實在太少太少芫荽味喇,但如果唔食蓮藕既朋友要注意,好多餸都有⚠️
🥢 #湯品
💭 其實🐷一向都鐘意飲素湯,因為素湯通常都會好甜,#西洋菜栗子羅漢果湯 都唔例外👍🏼#碗仔翅 麻油味勁重,還原度最高係#胡椒菇菇湯 ,用雞髀菇口感咬落有啲豬肚,重點係好香好香胡椒味,贏晒😂
🥢 #甜品
💭有好多新鮮生果,仲有啲中式甜品,#馬蹄糕 同#紅棗糕 都好味😋,西式既有#薯仔沙律 ,有個用蘋果然後上面有啲花生醬同果仁,又出奇地幾夾
#尖沙咀美食 #🐷_食
2022-12-26 1752 瀏覽
聖誕節唔知食乜好,最後就揀左呢間冇收節日價同想試好耐嘅素食自助餐-每日。我地十一點三去到,已經見到有人排緊隊。有book 枱嘅人會優先入去。下次黎我地都會book 枱先lu!入到去,店員就簡單講吓岀去拎野食要戴口罩同手套。我個人覺得呢個做法幾好。因為嚟之前我都有啲擔心宜家咁多單仲食自助餐會唔會唔係咁好。但店家有依啲衞生措施,的確令人安心左。講番食物,都有幾多款式同埋啲款式幾特別。入面最有印象嘅係青蘋果紫薯泥,糖心蛋同pizza. 大部分野食都很不錯!會再嚟食!

2022-12-23 1656 瀏覽
想不到老婆會主動要求吃這家素菜餐廳, 真好! 夠健康! 這家餐廳就是素菜自助餐廳, 和傳統的齋菜舖提供的齋菜自助餐不同, 不但有中有西, 而且從沙律, 湯品, 煎炸類, 小炒類, 飯麵, 生果及甜品也有, 比傳統的全能得多. 餐廳裝修同樣以亮色木系為主, 感覺光鮮舒服, 當然人流洶湧, 基本上任何時間都是Full House的.有不少菜式我也喜歡, 像是口感爽脆有七味粉辛香的粟米條, 同樣香脆的炸雲吞, 外脆內軟的豆腐及蘿蔔糕也很快被清盤. 西式素菜除了沙律外, 也有素芝士, Pancakes以至是Pizza, 這些水準同樣不錯, 人均消費一百二十元樓下, 除了吃得飽又健康, 也提升了不少人對素食的興趣.Everyday is the vegetarian restaurant provide buffet. The dishes are fresh and well prepared with variety choice. The deep fried and pan fried items are nasty while the fruit and vegetables are

Everyday is the vegetarian restaurant provide buffet. The dishes are fresh and well prepared with variety choice. The deep fried and pan fried items are nasty while the fruit and vegetables are nice.
2022-12-17 7475 瀏覽
每日標明唔用素肉製品。值得一讚係每款食物都有食物牌清楚標明佢嘅名稱同素別,例如蛋/ 奶/ 五辛素。我覺得幾特別嘅係呢到有西餅 (例如士多啤梨撻、沙律牛角包同班戟) 同雪糕食,因為唔係間間素食自助餐都有得食。聖誕將近,雪糕杯嘅圖案印有聖誕老人同聖誕字句,幾靚,不過注意雪糕為奶素。沙律bar:雜果薯仔沙律、沙律菜、羽衣甘藍、枝豆、三色椒、滷滑豆腐、紅菜頭淮山、洋蔥沙律、水蜜桃、粟米粒、紅腰豆、鷹咀豆、椰果、橙、西瓜、哈蜜瓜……前菜:青蘋果紫薯球、涼拌青瓜苗、日式流心蛋、麻辣蓮藕片、皮蛋酸薑、反沙芋、手拍青瓜、杞子陳醋雲耳、涼拌竹筍、酸菜我第一次食涼拌青瓜苗,覺得幾特別、幾好食,口感爽脆,味道鹹鹹哋,帶有淡淡嘅麻油香味,我都出去夾咗幾次。日式流心蛋好夠味,蛋黃口感滑溜,真正做到流心嘅效果。反沙芋外脆內軟,表面層薄砂糖甜甜哋,而且芋頭嘅大細啱啱好可以一口食完,唔會好膩。小食:炸春卷、脆皮蘿蔔糕、黑椒薯仔、椒鹽豆腐、錦鹵雲吞、班戟、蛋散、沙律牛角包、綠茶芋泥餅、花生脆蘋果、氣炸椒鹽紫菜、有機自家製無花果、有機自製番薯乾、自家烤焗健康果仁、pizza、拔絲香蕉、薑醋蛋、紅油抄手、避風塘粟米、蓮藕餅

沙律bar:

前菜:

小食:
炸春卷、脆皮蘿蔔糕、黑椒薯仔、椒鹽豆腐、錦鹵雲吞、班戟、蛋散、沙律牛角包、綠茶芋泥餅、花生脆蘋果、氣炸椒鹽紫菜、有機自家製無花果、有機自製番薯乾、自家烤焗健康果仁、pizza、拔絲香蕉、薑醋蛋、紅油抄手、避風塘粟米、蓮藕餅、芝士眉豆焗蕃茄

我見好多人黎都會食花生脆蘋果,初頭見到食材普通,以為冇咩特別。但食落有驚喜,蘋果香甜爽脆,配上花生醬嘅鹹香味,味道出奇地夾。炸物唔夠熱,但炸得好香脆,而且唔油膩。錦鹵雲吞入面包有菇粒,不過餡料太少。蓮藕餅味道唔錯,但質感麻麻,餡料以粉漿為主,而且放咗一段時間,外表變淋同凍。

小菜:
枝竹花生炆蓮藕、奶素南瓜、素嚕茄子、紅燒豆腐、蠔油炆什菌、合桃咕嚕肉、酸甜香茜腐皮卷、南乳素粗齋、素蟹肉西蘭花、炒菜心、腐乳炒番薯苗、炒什菜、關東煮

合桃咕嚕肉幾得意,原本以為係用菇類扮咕嚕肉,點知原來係用合桃,口感比一般素咕嚕肉更脆口。關東煮有白蘿蔔、紅蘿蔔、蒟蒻同豆腐,但味道麻麻 (冇味),而且豆腐煎燶咗,唔推薦食。

主食:
欖菜松子仁炒飯、豉油皇炒麵、糯米飯

湯品/ 糖水:
合掌瓜湯、蘿蔔味菜胡椒湯、素碗仔翅、綠豆沙

糕點/ 甜品:
紅豆糕、馬蹄爽、芝麻卷、紅棗糕、薑汁糕、班蘭蛋糕、士多啤梨撻

雪糕:
沖繩海鹽味、抹茶味、熱情果味……

飲品:
桂圓水果茶、蜂蜜菊花茶、羅漢果茶、普洱茶

2022-12-09
2022-12-16 1218 瀏覽
尖沙咀素食自助餐每次經過「每日」,都是人山人海,無論是午餐、下午茶,還是晚餐時段,都可以見到這間素食自助餐有多受歡迎。這次walk-in,因為已經比較晚了,可以立刻入座以素食自助餐來說,「每日」的選擇算是比較多的,有熱盤、冷盤、甜品、飲品、湯水,而且會清楚標明有沒有蛋、奶或五辛,讓食客可以放心食用。疫情期間,出去拿食物時需要戴手套。吃完後要自己收拾好餐具碗碟推介:核桃咕嚕肉、關東煮。咕嚕肉外觀及質感都能以假亂真。
尖沙咀素食自助餐

這次walk-in,因為已經比較晚了,可以立刻入座

推介:核桃咕嚕肉、關東煮。咕嚕肉外觀及質感都能以假亂真。
2022-11-17
  • 核桃咕嚕肉,
  • 關東煮
2022-11-29 1537 瀏覽
同幾位朋友揀左呢間素食自助餐食,其中一位朋友之前都食過呢間,所以就推薦我地再食店舖面積算細,不過都有大約一半既地方放食物,款式都算多,我都食得太飽,試唔曬😅有d甜品類都幾精緻,影相好睇,不過食落就普通😇反而d菜就幾好食,如果係雙餸飯賣呢d就正🤪推薦蘋果,薯仔粒,粟米,蓮藕餅,pizza

有d甜品類都幾精緻,影相好睇,不過食落就普通😇

反而d菜就幾好食,如果係雙餸飯賣呢d就正🤪

推薦蘋果,薯仔粒,粟米,蓮藕餅,pizza
2022-11-22 1315 瀏覽
注重身體健康,選擇合適的食物,已經必須的事情。這家素食店提供任飲任食以素食為主打,供應的並不是花巧製作的素食物,只是簡簡單單的素菜,雞蛋,豆腐和一些較為健康的食物。座位不太舒適,而且餐廳比較狹窄,不宜坐得太久和朋友傾偈。
2022-11-03 2221 瀏覽
每日 Everyday (尖沙咀)🥦午市(星期一至五)$98晚市(星期一至四) $138午市(星期六日)$108晚市(星期五至日)$168裝修靚靚🌾大量乾花,像打卡cafe店員服務態度💯❤️很多熟客跟店員談天螞蟻人一定喜歡的素食buffet,甜品選擇超多😍首選炸香蕉🍌、陳皮綠豆沙!💚好好味!紅棗糕❤️超煙韌!連蛋散都有💛雪糕亦有超多口味:玄米茶🫖、咖啡☕️、椰子菠蘿🍍、焦糖餅💛、朱古力🍫、沖繩海鹽💙⋯⋯(不推介偏甜的馬拉糕/芝麻糕😅)溏心蛋🥚薑醋蛋🤎椒鹽豆漿🤍外脆內軟🥳沒有肉都有大量蛋白質!!最愛蓮藕餅!🥰皮蛋!椰汁南瓜🎃餃子🥟控😍😍芝士蘑菇pizza🧀🍄🍕薯仔沙律🥔好味😋當然有大量蔬菜🥬,健康之選👍回頭率:✅✅✅✅(4/5)位置方便,一定會再去🥰🥳📍每日 (尖沙咀)尖沙咀山林道10-12號山林閣地舖
每日 Everyday (尖沙咀)🥦

午市(星期一至五)$98
晚市(星期一至四) $138

午市(星期六日)$108
晚市(星期五至日)$168

裝修靚靚🌾大量乾花,像打卡cafe
店員服務態度💯❤️很多熟客跟店員談天

螞蟻人一定喜歡的素食buffet,甜品選擇超多😍
首選炸香蕉🍌、陳皮綠豆沙!💚好好味!
紅棗糕❤️超煙韌!
連蛋散都有💛
(不推介偏甜的馬拉糕/芝麻糕😅)

溏心蛋🥚薑醋蛋🤎
椒鹽豆漿🤍外脆內軟
🥳沒有肉都有大量蛋白質!!
最愛蓮藕餅!🥰皮蛋!椰汁南瓜🎃
餃子🥟控😍😍
芝士蘑菇pizza🧀🍄🍕
薯仔沙律🥔好味😋
當然有大量蔬菜🥬,健康之選👍

回頭率:✅✅✅✅(4/5)
位置方便,一定會再去🥰🥳

📍每日 (尖沙咀)
尖沙咀山林道10-12號山林閣地舖
  • 香蕉拔絲
  • 花生脆蘋果
2022-10-21 2257 瀏覽
環境舒適既素食餐廳屋企人太鍾意素食會周圍試唔同既素食冇諗過素食都可以食得咁豐富選擇包羅萬有素食既咕嚕肉內裡竟然係用合桃做,好好食呀我第一碟拎左蓮藕餅、避風塘粟米、涼拌青瓜苗、反沙芋、糖心蛋、滷水豆腐、南瓜、芝士眉豆焗蕃茄、涼拌雲耳、紅油抄手、沖左杯蜂蜜菊花茶基本上每樣野都好有質素同心機去煮佢哋嘅甜品有綠豆沙、紅棗糕、馬拉糕、紅豆糕、班戟、蜜瓜西米露、素食雪糕….飲品有醒胃解滯既薄荷葉檸檬水、水果茶、蜂蜜菊花茶、冬瓜湯…咁多野揀已經成為我平日會幫襯既餐廳
環境舒適既素食餐廳
屋企人太鍾意素食
會周圍試唔同既素食

冇諗過素食都可以食得咁豐富
選擇包羅萬有

素食既咕嚕肉內裡竟然係用合桃做,好好食呀

沖左杯蜂蜜菊花茶
基本上每樣野都好有質素同心機去煮

已經成為我平日會幫襯既餐廳

今日中午行經山林道,見到有間舖頭出面排長龍, 嘩,好熱鬧,原來係排隊食素自助餐每位盛惠$118😬我同朋友都唔執輸排隊入去試下, 估唔到素自助餐都可以有咁多選擇, 其中最like 椒鹽豆腐、黑椒薯仔、蕃茄芝士眉豆、糊椒咸酸菜湯、紫薯波波同埋花生脆蘋果, 都係好好味, 多次添食😋😋😋整體食物都好有水準,加上餐廳做足防疫要求,每個客人夾食物前都要帶備膠手套,好注重衛生, 唔怪得知咁受歡迎,咁多人幫襯啦😄👍🏻
每位盛惠$118😬

2022-09-29 1818 瀏覽
即興想食素食,諗起朋友以前帶過我去食晚餐 ,好似下午茶更加便宜,我就去食啦。平日都咁多人,週末就更加多啦上次食晚餐比較今次下午茶,除了沒有雪糕食之外,差不多一樣好多食評話侍應服務差,其實這間衛生比較嚴格,出去拿野食要帶口罩和手套,食完野就自己拿餐具去後廚放,其他都無咩問題,可能有些客人出去拿野食時忘記帶口罩或帶手套,侍應就會大聲提醒整體,這間系我想食多幾次的餐廳之一食幾多拿幾多,好多款菜式都好好味,有冷盤,有甜品,有湯水糖水,飯麵

平日都咁多人,週末就更加多啦
上次食晚餐比較今次下午茶,除了沒有雪糕食之外,差不多一樣

好多食評話侍應服務差

整體,這間系我想食多幾次的餐廳之一

食幾多拿幾多,好多款菜式
都好好味,有冷盤,有甜品,有湯水糖水,飯麵

2022-09-29
2022-09-11 1937 瀏覽
早前媽媽的朋友推薦呢間素食自助餐,一早⭐️mark 定要試!我諗有不少食開肉類的朋友同我嘅第一個諗法都係一樣:素食係咪會食唔飽/無飽肚感/易肚餓?答案係:你個肚會好滿載而歸 🤪 (當然自助餐都唔建議為咗「抵」而毫無節制咁食,要以健康為前提 & 適可而止 😉)食物款式有生果、沙律、湯、涼菜、粉麵、小菜、小食、甜品...;中式、西式、日式、港式...;蒸、炒、煎、炸... 選擇很多, 某些款式都好特別,食物口感和味道都有驚喜!必食蓮藕餅, 椒鹽豆腐, 薑醋蛋 & 花生脆蘋果 🤤 唯一係飲品有啲遜色,幾款特飲都無咩味...假期下午茶時間$98/位,不需加一;隨意坐,食完才結帳~使用環保餐具,需自行收拾和分類,但收拾完後無員工抹枱 (當時全店只有一位員工)... 感覺不太衛生 🤭 因疫情問題食客需戴手套使用夾/羹取食物,但個口罩又要除又要戴, 而每次出去都用同一隻手套... 😑

椒鹽豆腐
蓮藕餅
2022-09-04
椒鹽豆腐
蓮藕餅
  • 花生脆蘋果
2022-08-19 2105 瀏覽
前日同朋友去左呢間長期排隊既素食自助餐🌱,唔好睇佢鋪仔細細,但其實入面好多唔同款式既野食!🤩🤩我地揀左下午茶時段去,每位$78,款式好多,由其係❣️避風塘粟米,❣️素付皮卷,❣️炒番薯苗,❣️芝麻卷,❣️椒鹽豆付,❣️牛角包都好好食😋😋餐廳環境都好好,用素色同木系設計,令全個感覺都好soft😍如果大家平日有時間建議可以下午tea time來,因為唔太多人之餘,野食都會不停refill,原來餐廳都有外帶餐盒,一人可以外帶5個餸,加1個湯👍 $58@ 佐敦區黎講都算抵食

我地揀左下午茶時段去,每位$78,款式好多,由其係
都好好食😋😋

餐廳環境都好好,用素色同木系設計,令全個感覺都好soft😍

2022-08-17
  • 芝麻卷
✨呢間素食自助餐我都已經嚟過幾次 最欣賞係佢地嘅食物都唔會用到仿製肉👍🏻佢哋有幾個時段 大家可以上網睇吓~😎平日最早開始嘅時間都係11:30am 每次黎親都爆曬場😂好多人~所以大家記得要預早book位~✨因為疫情關係佢哋都會準備左即棄手套 每次都記得帶咗手套先好去夾嘢食啊🫶🏻呢度嘅食物選擇都唔算少~不論沙律 水果 炸物 涼拌菜 粉麵飯 甜品糕點都有👅✨大部份食物質素正常 冇話邊款菜式特別伏 整體環境都幾舒服 雖然到75分鐘 但都絕對夠食 而且只係$98 性價比高 對素食自助餐有興趣嘅都可以試吓呢一間~🍴11:30-12:45 (75mins) $98/人📍 每日🔍 尖沙咀山林道10-12號山林閣地舖

🍴11:30-12:45 (75mins) $98/人

📍 每日