2019-07-20 8912 瀏覽
近年興起素食自助餐, 食物吸引度和餐廳環境甚是參差, 要吸引顧客光顧, 實在不易。是日路經Everyday, 入內走了一轉, 感覺食物及環境均良好, 決定來個 Green Monday。小店座位舒適, 裝潢簡約無壓迫感, 唯取食物時有點擠。午餐跟下午茶食物種類相同, 但相差$20。食物味道中規中矩, 勝在款式多。以$68 (75分鐘) 的下午茶來說, 能有如斯多選擇, 已非常不錯。花生脆蘋果 - 簡單清爽, encore了幾次牛油果蒜茸焗法包 - 法包有點失風, 韌避風塘椒鹽粟米 - 少辣惹味脆皮蘿蔔糕香煎藕餅素茄子鮮椰汁焗南瓜蒜茸涼拌青瓜南乳炆枝竹馬蹄蓮藕素燴雜菌杞子陳醋雲耳蠔皇烤麩四寶蘿蔔味菜胡椒湯 - 胡椒味甚重, 味道不錯青蘋果紫薯球椒鹽豆腐 - 略鹹涼拌竹筍炒青菜薑汁芥蘭欖菜炒飯砂鍋芋絲津白芝士眉豆焗蕃茄雜菌准生冷麵合桃咕嚕肉生炒糯米飯豉油皇炒麵綠茶芋泥餅桂圓水果茶反沙芋 - encore了數次還有很多很多食物未試

花生脆蘋果 - 簡單清爽, encore了幾次
牛油果蒜茸焗法包 - 法包有點失風, 韌
避風塘椒鹽粟米 - 少辣惹味

南乳炆枝竹馬蹄蓮藕
素燴雜菌
杞子陳醋雲耳
蠔皇烤麩四寶

蘿蔔味菜胡椒湯 - 胡椒味甚重, 味道不錯

青蘋果紫薯球

綠茶芋泥餅

反沙芋 - encore了數次
還有很多很多食物未試
2019-07-08
早前在山林道發現了這家吃素的餐廳,每次周末經過都是坐滿了人必須排隊,這個重陽假期終於在不用排隊的情況下來品嚐了這家「每日」蔬食自助餐。這Vegan主題自助餐午餐$108,晚餐$168而且免加一,價格相當相宜。食品總類來說也不少,由沙律bar、前菜、湯、餸菜、飯麵,到甜品、糖水及生果,應有盡有,而且味道也不錯。我特別喜歡前菜中的花生脆蘋果、粟米紫芋球、蘑菇芝士釀蕃茄,除了蒸矮瓜、絲瓜、炒菜、炒飯等家常小菜,其中煎藕餅、椒鹽豆腐都很好吃。甜品亦有驚喜,有紅棗糕、班蘭蛋糕、黑芝麻糕及楊枝甘露等。餐廳也走環保路線,餐具都是以環保物料製造,吃完需要自己把餐具歸還回收處,然後拿單據到cashier 付款,將人手減到最少。如果平時怕吃素吃不飽,相信這裡一定能滿足你。百幾蚊吃個自助餐,也非常抵食,難怪這餐廳生意一直不錯,推薦給喜歡吃素的朋友。

沙律吧

這Vegan主題自助餐午餐$108,晚餐$168而且免加一,價格相當相宜。食品總類來說也不少,由沙律bar、前菜、湯、餸菜、飯麵,到甜品糖水及生果,應有盡有,而且味道也不錯。我特別喜歡前菜中的花生脆蘋果、粟米紫芋球、蘑菇芝士釀蕃茄,除了蒸矮瓜、絲瓜、炒菜、炒飯等家常小菜,其中煎藕餅、椒鹽豆腐都很好吃。甜品亦有驚喜,有紅棗糕、班蘭蛋糕、黑芝麻糕及楊枝甘露等。

花生脆蘋果

花生脆蘋果
粟米紫芋球
蘑菇芝士釀蕃茄
甜品及生果
最近迷上食素食。 依間近近地,就試一下。依間店係山林道 完全係一間好日系感覺既素食店 感覺好舒服依間素食自助餐限定時間90分鐘 價錢方面都唔算貴 同一般素食自助餐價錢差不多 但係依間食物款式比我以往食既多 賣相都相當新式及吸引 一位大約係$168 睇單發現係冇收加一的 唔知係咪我睇錯今次我選擇左食晚餐時間 可能時間已經比較夜 所以人流並唔多 熱食大概有10款以上 都有沙律吧 甜品吧 同埋前菜區 食物款式比我想像中多好多最推介係椒鹽薯仔 唔會好咸 口感都好特別 還有就是牛油果醬包 味道湯有1款 今次去胡椒湯 由於上次去另一間既時候飲過個味太難頂 今次就冇飲 同埋仲有粉葛湯,清清地 唔會太重味精味 好有住家菜味道。另外有飲品 有2款凍飲 以及2款熱飲 不過要重點推薦既係佢既飲品 :桂圓水果茶 。味道口感不錯 不會太甜 除左熱食 湯 點少得甜品。甜品係我食過既素食店(雖然唔算多)入面最多 岩哂中意食甜品既人呢 推薦的就是楊枝甘露 超多西米 又品會太甜 到最不枉此行既一樣食品了-雪糕 位置唔明顯 係甜品區旁邊既牆角 最估唔到係有沖繩海鹽味既雪糕 雪糕都係好岩素食既人食 味道超級好 如題 點解我
最近迷上食素食。 依間近近地,就試一下。
依間店係山林道 完全係一間好日系感覺既素食店 感覺好舒服

桂圓水果茶
除左熱食 湯 點少得甜品甜品係我食過既素食店(雖然唔算多)入面最多 岩哂中意食甜品既人呢 推薦的就是楊枝甘露 超多西米 又品會太甜
甜品

到最不枉此行既一樣食品了-雪糕
沖繩海鹽雪糕

如題 點解我會話依間係環保為先既素食店 ? 環保當然唔係指啲野食重整熱戈啲 而係依間素食店係會比你外帶食品 因為是次我地食得比較晏 啲職員會問你要不要外帶 唔係話你貪心 而係依間店鋪是不主張浪費 所以希望客人會帶走食物 唔洗浪費今天的食物 如果客人真的不帶走 當然依間也會做廚餘收集。 但以咁多店鋪黎講 其實真係罕有 。都係我覺得值得再食既店鋪 。
員工也是十分有禮貌和熱心 , 絕對值得再來呢
甜品
沖繩海鹽雪糕
  • 楊枝甘露
  • 牛油果蒜蓉包
  • 椒鹽薯仔
2019-10-01 412 瀏覽
我本來喜歡食多菜,不過認為每種食物營養都要吸收下,因為我身體差所以唔會特別話要專登食素!今日朋友話要食,我又唔抗拒嘅試下囉!抱住試嘅心態,期望唔大!最後比我相像中好!唔好介意我影得樣衰,先睇相,已經有好多款,我只係試左一半,你想像下有幾多選擇!有沙律,炸物,涼拌,咸甜點,生果,中式小炒,湯,粉麵飯,飲品,雪糕,都唔知有有數漏~太多,而每種種類都有好多款架!味道唔曳架,你我以要求佢煮得幾特別,味道好又唔係漏就得啦,最推介個餃子,好似食緊肉,重點係要點埋旁邊專用醬油,十足紅油抄手,呢味成日要refill。太快飽,最幾連雪糕都食唔落!飲品方面比較差,羅漢果茶唔refill,其他又怪味,我最後只飲熱茶
  • 紅油抄手
2019-09-29 312 瀏覽
之前行過山林道時見到有間食店大排長龍,番去search 先知原來就係"每日", 係素食buffet. 係某閒日夜晚book 左位同friend 去試試。由於book 左位既關係好快已經可以入座,但要好strict 咁係90分鐘內食完離開。價錢方面,星期一至四$138一位,算係幾抵。之前都食過佐敦另一間既素食buffet, 相比之下,"每日" 既裝修靚d, 文青d, 野食方面較多素食甜品,所以對女仔黎講好似更加吸引。貪心既我地當然每樣都試了點,仲要留肚食甜品。呢度既甜品種類幾多,賣相吸引,食落味道都唔錯。總括而言呢度既環境幾好,食物質素不俗,閒日黎更加幾抵,如果下次再想食素食自助餐呢間都會係我首選。

2019-09-28 240 瀏覽
一直都好想試下素自助餐, 但有唔少間嘅地點都比較遠, 終於比我發現度呢間係尖沙咀嘅素餐廳!星期日一眼望落去都full晒 得返最後2個位, 立即就入座!不過呢個位就近廚房, 而且係bar枱所2個人都要對住牆食!由前菜, salad, 湯, 飲品, 主菜, 飯, 麵, 甜品 樣樣都有!估唔到個蘋果片係幾好食!好清新, 一啲都唔會令你更加飽!炸豆腐都好香口!舊舊都炸到好靚好好食!淨係食前菜都可以飽啦!主菜都有好多款唔同食物, 素版嘅魚香茄子就比較油, 反沙芋好好食!好多款食物都唔錯!就算無肉都好好食!最特別同最多人推薦就係核桃咕嚕肉, 而家就好鐘意食咕嚕肉所以呢個係一定要試既!估咕到炒完之後都仲好脆!都幾似好脆嘅咕嚕肉!核桃又有營養!可以食多幾粒!食得呢度我已經好飽, 甜品都無咩點食!仲有沙律都無食到!想試下素食但又怕品好食嘅朋友可以試下!

2019-08-18
  • 花生脆蘋果
我都食過九龍多間素食自助餐,每日是值得推介比大家要食,前後去過4次,每次都有新野。服務是由於自助及自行收物品,所以先比3星。推介食品反沙芋(一定要食),咕嚕肉午餐$88位,嘩超值到總結我會比4.5分
2019-09-27
胡椒湯
反沙芋
2019-09-26 183 瀏覽
同呢位朋友太耐無見,所以想搵個地方坐耐少少,但又食得健康的地方。諗咗一輪,不如去食素食自助餐,鑑於我身邊太多食肉獸,好少人會陪我食素,難得今次有人陪,點都要食間好野。一去到鋪頭門口,全部都係人,我問有無位,都要等,原來大把人訂咗枱,無諗過咁誇張囉。幸好二人枱唔洗等好耐,好快有得入去食。款式都多,而且有標明係邊類素食,呢樣真係好好,唔怕食錯野。今次好失策,淨係掛住食,唔記影相,下次一定要再去食同影靚相。

幸好二人枱唔洗等好耐,好快有得入去食。
款式都多,而且有標明係邊類素食,呢樣真係好好,唔怕食錯野。

山林道食肆連綿,大部分也是浪漫西餐廳,但這間人頭湧湧的竟然是食素食文青系優雅裝修,地方也算闊落食物多元化,而且味道好好,是高質素自助餐 其實素自助餐五六年前也食過另一間,不過那間自從開了幾間分店後,質素有點下降感覺。反而這間令人驚喜,由前菜正餐甜品沙律飲品一應俱全而且精美,味道好 讚我自己鍾意的包括:餃子:飽肚又清新蘿蔔糕:好味!蘋果片:製作很特別又美味的前菜炸豆腐:香口又好食任飲水果茶/橙汁/熱飲,太正當然其他湯、飯、麵、小菜都好好食。自己去慢慢試啦

文青系優雅裝修,地方也算闊落

食物多元化,而且味道好好,是高質素自助餐
反而這間令人驚喜,由前菜正餐甜品沙律飲品一應俱全
而且精美,味道好

我自己鍾意的包括:
餃子:飽肚又清新
蘿蔔糕:好味!
蘋果片:製作很特別又美味的前菜
炸豆腐:香口又好食
任飲水果茶/橙汁/熱飲,太正

當然其他湯、飯、麵、小菜都好好食。自己去慢慢試啦

2019-09-18
2019-09-19 579 瀏覽
素食自助餐,款式多,有熟食,糕點,湯,飲品,沙律....食物味道也很好,而且環境都好。我覺得最好味是反沙炒芋頭。吃完要自己收拾碗碟,這樣做,自己就唔會浪費太多食物。
2019-09-12 787 瀏覽
每日平時人山人海去過嘅朋友都知,原來佢哋營業時間至晚上1030,9 點去到無咁多人,靜啲,坐得舒服啲。入座前服務員話我只係得1.5小時用膳時間,好窩心,講真,一個人食飯45分鐘己經好盡,點會要個半鐘咁耐。😂😂雖然遲去,但食物選擇充足,可以慢慢食,最愛胡椒素蘿蔔湯,胡椒味濃,暖胃驅風。晚飯有豆腐雪糕及三種唔同口味,成份係植脂奶,算係無蛋奶素,味道ok 嘅! 如果可以自家製就最好。埋單時,主持人提我佢哋注重健康,無用素肉嘅,又係喎。放工夜,想找素,又想靜靜哋食飯,推薦呢度 😊😊😊

埋單時,主持人提我佢哋注重健康,無用素肉嘅,又係喎。

放工夜,想找素,又想靜靜哋食飯,推薦呢度 😊😊😊
胡椒蘿蔔湯
2019-09-10
胡椒蘿蔔湯
2019-09-09 715 瀏覽
員工態度十分之差,我地原本開開心心黎比錢食飯,但帶位員工不但黑面,而且態度十分惡劣!!如果等位無飛既話,系咪可以友善咁講,而吾系一句達埋黎「無飛!岀去等!」以後都吾會再黎呢間!!
2019-09-09
2019-09-09 518 瀏覽
walk in去食,話屋企人未到就黑口黑面,態度好差,比錢買難受咁,野食中規中矩,不過不失,係職員態度真係要注意下,不過價錢都可以,今次食午餐88蚊,75分鐘,如果平日去食下午茶會平20。
2019-08-28 1384 瀏覽
近年開左好多間素食的自助形式餐廳,大同小異都係出去拎想食的野,食完自己收拾番餐具。今日試左這間位於尖沙咀的每日,環境佈置比較文青,岩年青人。素食款式都幾多,比較鍾意炸香蕉,糕點,皮蛋,花生蘋果好特別,蛋餅都幾好食!覺得這間的素食款式多,顏色多,味道多,但無非常出色的推介。甜品多選擇,有雪糕。飲品有果汁,比起只有涼茶的其他素食餐廳多一點選擇。不過雪糕有點失望,海鹽雪糕色素太重了,吃著感覺很不好,豆腐味比較正常。另外覺得餐廳隔音做得不夠好,有點嘈。
  • 香蕉拔絲
2019-08-18 1641 瀏覽
上次walk in,無位,要等比較耐,肚餓就無食。今次特別提前訂位,終於有位試試。同阿媽一齊去,都唔少人,但坐得唔算迫。餐廳裝修同設計走簡約風,氣氛啱曬放假hea下。食物唔錯,好多款式,湯、沙律、甜品、熱盤、涼菜...咁多款我唔一一介紹,你哋自己睇相都估到有好多種類,我除左胡椒味菜湯,幾乎款款都食曬。有啲食物好味得嚟又特別值得推介,好似椒鹽粟米(惹味),花生脆蘋果(口感好清脆)、紫薯球(好綿)、椒鹽豆腐(外貌內軟滑)、炸雲吞(暫時食過炸得最鬆脆嘅餐廳)、薑汁糕(好有薑辣味),另外,阿媽特別推介一啲香菇食物,話入味又炆得腍。店員服務態度幾好,不停refill食物,中間疑似有個女客想強行闖入walk in坐落人地個空位度(個人應該出左去拎食物),個店員都好有禮貌,解釋暫時未有位,請佢等等。雖然要自己執食具,但其實ikea都一樣,一分鐘都唔使一個人就執完。

• 椒鹽豆腐
  • 炸雲吞