2023-10-15 90 瀏覽
💡犇牛四寶麵 ($108)四寶麵入面有牛腱、牛筋、牛肚同嫩五花, 牛肉煮得好淋身, 肉味香濃, 牛肚亦都爽口彈牙, 牛筋食落啖啖骨膠原! 用過牛骨烹煮過既湯底帶有中藥味同微辣; 麵底就揀咗細麵, 入口嫩滑☺️ 💡燉濃湯雞麵 ($88)🐔雞肉選用咗嫩滑既雞上脾同雞槌, 肉質超滑, 絕無overcook~ 湯底第一啖已經飲到濃濃既骨膠原, 加上湯入面無嘜雞油, 飲起上黎都幾清新~ 💡豚肉鍋貼 ($48)🐽金黃色既外皮煎得好脆, 加上餡料用咗新鮮既椰菜豬肉, 正!👍🏻 💡 仙草奶茶 ($32)🧋💡愛玉蜂蜜西檸特飲 ($32)🍹 💕雖然未係台灣本店試過, 但味道同食材上都已經好好味同新鮮 (必試佢既招牌牛肉麵🤗)
💡犇牛四寶麵 ($108)

💡燉濃湯雞麵 ($88)🐔

💡豚肉鍋貼 ($48)🐽

💡 仙草奶茶 ($32)🧋
💡愛玉蜂蜜西檸特飲 ($32)🍹

2023-10-06 61 瀏覽
銅鑼灣這家牛肉麵店,已經食過好多次,慢慢的已經走下坡,有些失望之前每次也點老火鍋腱心半筋半肉牛肉麵,現在湯底好濃,有點太咸,感覺加了太多鹽和豉油的味道,牛肉可以,手工麵,我最怕太淋,一夾就斷,今次就是這樣,失望。另外叫左小食:鍋貼:不過不失,都算正常三星蔥肉鍋餅:上碟已經唔熱,唔知係咪擺咗好耐,定係之前的客叫錯,真係唔知道鹽酥雞:咬口好油,應該係溫度沒有把握好,之後成晚個口都係油「益」味咁員工服務都OK好可惜,少一個地方食牛肉麵

另外叫左小食:
鍋貼:不過不失,都算正常

員工服務都OK

好可惜,少一個地方食牛肉麵
2023-09-07 480 瀏覽
@duanchunzhen.hk serves taiwanese cuisine blending traditional ingredients and flavors from sichuan 🌶 signature classic beef noodles 🐮 beef bone broth simmered with an aromatic blend of 23 spices 🐄 choice of thin or handmade noodles 🍜 tender and juicy marbled beef cuts 🥩 heirloom family recipe that has been passed down for generations 💫 also serves a variety of classic taiwanese dishes and sides 🥢 @duanchunzhen.hk 台灣美食 融合傳統眷村食材和四川風味 🌶 招牌經典牛肉麵 🐮 牛大骨慢火細燉湯底 搭配23種香料藥材 🐄 可選擇細麵條或手工麵條🍜 鮮嫩牛肉 油脂均勻 肉香醇厚🥩

@duanchunzhen.hk 台灣美食 融合傳統眷村食材和四川風味 🌶 招牌經典牛肉麵 🐮 牛大骨慢火細燉湯底 搭配23種香料藥材 🐄 可選擇細麵條或手工麵條🍜 鮮嫩牛肉 油脂均勻 肉香醇厚🥩 祖傳秘方 思鄉之情 💫 還有各種台灣小食🥢

🐮犇牛四寶麵 (手工麵) HK$108
beef noodles with shank, tripe, tendon, and sliced flank (handmade noodles)
牛𦟌結實香軟 牛筋軟腍 充滿骨膠原
牛肚軟脆彈牙 嫩五花軟嫩
手工麵又長又闊 煙靭彈牙
厚薄不均為了吸入更多湯汁

犇牛四寶麵

🐮 經典紅燒牛肉麵 (細麵) HKD$86
sliced beef shank noodles (thin noodles)
牛𦟌切片 佈滿肉筋 結實香軟
傳統細麵 掛滿香濃牛肉湯

經典紅燒牛肉麵

🐄 滷水拼盤 HKD$78
assorted marinated meat platter
滷水入味 牛肚軟脆彈牙

鹽酥雞好大粒 炸粉不厚
炸到香脆 雞肉嫩滑多汁

鹽酥雞

🌶 紅油抄手 HKD$58
shrimp and pork wontons in house special chili oil
雲吞皮薄 蝦仁豬肉 餡料好足 口感爽彈
配自家製紅油 麻辣惹味

紅油抄手

🐥 雞湯抄手 HKD$58
shrimp and pork wontons in rich chicken broth
雞湯鮮甜 雲吞皮薄
蝦仁豬肉 餡料好足 口感爽彈

雞湯抄手

🐖 酥炸排骨 HKD$48
deep fried pork chops
金黃酥脆 排骨粉嫩 鬆化香口

酥炸排骨

🍶 養生無骨紅棗黃酒雞 HKD$84
yellow rice wine boneless chicken with red dates
雞肉嫩滑 無骨啖啖肉
高湯濃郁鮮甜 紅棗養生 帶點酒香

養生無骨紅棗黃酒雞

🧋 珍珠奶茶 (少冰 少甜) HKD$32
milk tea with pearls
奶香茶香 珍珠軟糯煙靭

🍋 薏米柚子蜜 (少冰) HKD$32
honey grapefruit juice with barley
柚子蜜清甜 薏米煙靭有咬口

📍 @tower_535 銅鑼灣謝斐道535號Tower 535地庫B01號舖🇭🇰
  • 原味牛肉麵
  • 滷水拼盤
  • 新鮮豚肉鍋貼
  • 犇牛四寶麵
2023-09-05 137 瀏覽
✨ 燉蕃茄腱心牛肉麵($92)有兩隻麵底選擇,分別係粗身嘅手工麵同埋幼身嘅細麵,呢一碗揀咗手工麵,比較有咬口,湯底濃郁帶少少辣,牛腱心部份比較淋軟。✨ 犇牛四寶麵($108)呢一碗就叫咗細麵,四寶就有牛腱心、牛肚、牛筋同嫩五花,牛肚同牛筋比較爽口而牛腱心同嫩五花則比較淋身,紅燒湯底由獨特嘅藥膳熬製而成,比較濃味。✨ 綜合小菜($58)分別係手拍青瓜、炒花生同筍片,比較清爽,適合作為開胃菜。✨ 醬炒青菜($48)醬油炒椰菜,不過油分稍為多咗少少。✨ 養生無骨紅棗黃酒雞($84)去咗骨真係懶人最愛 🤣,黃酒有助帶出雞嘅鮮味,另外加咗紅棗同杞子帶有少少甜味,整體味道唔錯,不過份量希望多返少少 🫣✨ 泰式奶茶($33)(加蒟蒻晶球 +$5)(加珍珠 +$5)➡️($43)呢一間分店係同日出茶太合作,所以台式飲品都係出自日出茶太,蒟蒻同珍珠份量好多 💕,泰茶茶底再濃啲會更好 🫶🏼。✨ 荔枝紅茶($32)茶底唔錯,叫咗微甜飲落覺得岩岩好~·來自台灣的過江龍,除咗旺角店之外仲有分店位於銅鑼灣、荃灣、灣仔同將軍澳。當日去到店舖見人流不斷,可見其高人氣~·🧾 需加一服務費💰 $512
✨ 燉蕃茄腱心牛肉麵($92)

✨ 犇牛四寶麵($108)

✨ 綜合小菜($58)
分別係手拍青瓜、炒花生同筍片,比較清爽,適合作為開胃菜。

✨ 醬炒青菜($48)
醬油炒椰菜,不過油分稍為多咗少少。

✨ 養生無骨紅棗黃酒雞($84)

✨ 荔枝紅茶($32)
茶底唔錯,叫咗微甜飲落覺得岩岩好~

🧾 需加一服務費
💰 $512
平日放工去到了銅鑼灣tower535地庫的段純貞牛肉麵吃晚餐,我們約7點半到,不用等就可以直接入座,餐廳環境寬敞,燈光柔和感覺舒適❤️我們被安排坐到卡位,座位都寬落,坐得舒適。.餐廳主打台灣總店秘製的牛肉麵,另外有提供雞麵和台式小食,種類豐富!.◽️原味牛肉麵 $82(8/10)今次點了餐廳推薦的招牌原味牛肉麵,湯底使用了牛骨慢慢熬製而成,同時加了中式藥材和香料,味道濃厚同時帶點微辣🥰麵底選擇了手工麵,麵條寬身彈牙煙韌有口感,而且十分掛汁;而主角牛肉肥瘦均勻,吃落肉質鬆軟同時帶有牛肉香味,配合湯底一同享用,味道層次更豐富😋.◽️燉濃湯雞麵 $88(8/10)雞湯湯底色澤呈雪白色,味道鮮甜濃郁。而雞肉用上雞髀位置,肉質真心非常嫩滑, 好有驚喜😳麵底則選擇了細麵,麵質軟度適中,味道不錯.◽️綜合小菜 $58(6.5/10)三道開胃前菜,分別有冰糖醬花生、涼拌小黃瓜和台式香筍。.◽️養生無骨紅棗黃酒雞 $84(7/10)餐廳其中一道小食,味道鮮甜同時帶微微的酒香味。而無骨雞肉雞皮滑溜,肉質細嫩。.◽️醬炒青菜 $48(8/10)幾有鑊氣的一道炒菜,份量都幾多·͜·.◽️珍珠奶茶 $32(7.5/10)珍珠q
◽️原味牛肉麵 $82(8/10)

◽️燉濃湯雞麵 $88(8/10)

◽️綜合小菜 $58(6.5/10)

三道開胃前菜,分別有冰糖醬花生、涼拌小黃瓜和台式香筍。
◽️養生無骨紅棗黃酒雞 $84(7/10)

◽️醬炒青菜 $48(8/10)

幾有鑊氣的一道炒菜,份量都幾多·͜·

◽️珍珠奶茶 $32(7.5/10)
珍珠q彈,奶味和茶味平均,而且不會太甜。
◽️冷泡凍頂烏龍茶 $34(7.5/10)
烏龍茶茶味香濃,甘甜同時不帶苦澀。
如果鍾意我嘅𝐏𝐨𝐬𝐭 (˶ˊᵕˋ˵)希望你可以𝐅𝐨𝐥𝐥𝐨𝐰我@fibee3b
2023-08-27 121 瀏覽
今次去咗段純貞食牛肉麵,見到價錢都唔平,但好耐無食牛肉麵又未食過呢間,所以就決定試下。🐮三寶麵三寶麵有牛𦟌、牛肚、牛筋,麵有得揀細麵/手工麵,手工面比較厚同闊,食落煙韌但我嫌厚咗啲😂😂湯底濃郁唔油膩,有藥材味同帶點麻辣。每款餸有成三四嚿,全部都炆得夠腍,牛𦟌食落唔會痴牙但略嫌無咩牛味、牛肚吸哂汁夠入味,牛筋滑嘟嘟。#hk #hkfood #foodie #hkfoodie #foodstagram #instafood #foodlover #hkrestaurant #travel #hktravel #hklife #eathardplayhard #hkgirl #香港 #香港美食 #香港餐廳 #台灣菜 #牛肉麵 #銅鑼灣 #銅鑼灣美食 #causewaybay

🐮三寶麵

🇹🇼繼續有水準台灣菜🐮-好耐冇食段純貞 見銅鑼灣呢間幾就腳就嚟咗食🤗 開多咗分店水準依然keep到 仲發掘咗牛肉麵以外嘅美食🥰-🍜犇牛四寶麵 $108有得揀手工麵或者細麵 今次就揀咗手工麵😍 望落好似biang biang麵咁 依然keep到水準😌 湯底味濃仲帶豆瓣醬香味🌶️ 四寶比招牌多咗嫩五花 食落有啲似食pho嘅啱啱浸熟嘅生牛肉 幾正🥳-🐔養生無骨紅棗黃酒雞 $84隨住年齡增長 越來越鍾意嗌呢啲補身嘢🧘🏻 黃酒味香 雞食落都滑 值得嗌呀😗-🫓三星蔥肉鍋餅 $48一開始以為係蔥油餅 原來食落係煙煙韌韌嘅😎 包住三星蔥餡夠曬香 推薦👍🏻-🥬醬炒青菜 $48呢個真係估佢唔到咁好食🤣 醬汁配埋鑊氣昇華咗呢碟椰菜 完全係hidden gem😏-🥢青花椒香手撕雞乾拌麵 $78醬汁有椒香 味道唔錯☺️ 不過就真係乾身咗少少 多啲汁會更好😉-🍤鹽酥雞 $48大大粒嘅鹽酥雞塊 炸到入面仲juicy 調味都啱啱好🥹-🥟紅油抄手 $58雲吞真係食到一隻蝦 ok喎😂 麻辣油仲有辣椒碎 好惹味😋-🧋胚芽珍珠奶茶 / 愛玉鳳梨 / 桂圓杞子薑母茶 $32三杯嘢飲入面最推薦薑母茶 薑味少少辣唔會過火 好暖胃🫚-📍
🇹🇼繼續有水準台灣菜🐮

🥟紅油抄手 $58
雲吞真係食到一隻蝦 ok喎😂 麻辣油仲有辣椒碎 好惹味😋

🧋胚芽珍珠奶茶 / 愛玉鳳梨 / 桂圓杞子薑母茶 $32
三杯嘢飲入面最推薦薑母茶 薑味少少辣唔會過火 好暖胃🫚
📍段純貞牛肉麵 (Tower 535)
銅鑼灣謝斐道535號Tower 535地庫B01號舖

又黎到銅鑼灣食lunch 系列,又係一間唔太熱門嘅餐廳,容易搵位🤓⭐️原味牛肉麵一上枱都幾surprise,牛嘅份量都幾多,食落去幾淋,冇筯,唔錯👍🏻湯底都幾濃,麵質揀咗細麵,好似”張”住咗一餅嘢咁🤔⭐️燉濃湯雞麵呢個揀咗手工麵,非常粗身,食落去有少少彈牙嘅口感,不過有少少麵粉感。雞反而有驚喜,好滑,有雞味🐓⭐️鹽酥雞鹽酥雞都幾好食,皮薄,唔會炸到好乾,灑係雞上面嘅鹽多咗少少嘢飲我就覺得冇乜特別,正常發揮😗lunch $108 包嘢飲,$138就會有埋小食,少貴

⭐️原味牛肉麵

⭐️燉濃湯雞麵

⭐️鹽酥雞
鹽酥雞都幾好食,皮薄,唔會炸到好乾,灑係雞上面嘅鹽多咗少少

2023-08-17 89 瀏覽
久違4年有多既段純貞終於喺香港同佢再會,台灣食過既味道已經唔太記得,所以唔敢講正唔正宗,我食既係老火鍋腱心半筋半肉牛肉麵,牛肉同牛筋都軟嫩好有牛肉味,湯底濃厚有小小藥材味非常喜歡,滷水拼盤滷得非常入味又唔係好咸,不過如果可以好似台灣一樣喺滷味櫃度揀餸就更加好,飲品選咗小冰就變咗走冰,重要味道一般,但係總括嚟講可以係講非常美味可以一去再去,價錢方面唔記得有冇比台灣貴,不過如果要搭飛機去食咁當然香港食係平好多🤤
2023-08-05
  • 老火鍋腱心半筋半肉牛肉麵
  • 滷水拼盤
2023-08-16 65 瀏覽
台灣人氣過江龍牛肉麵店🌟 經典紅燒牛肉麵招牌之一 湯底用新鮮肥牛搾出既自製純天然油脂再加入香蔥,薑,蒜,豆瓣與23種中藥材以慢火拌炒9小時 再加入牛骨高湯中煮搭配上各種手工調配香料及醬料熬成 湯底濃郁 油而不膩🙌🏻配上軟腍既切片牛𦟌 💯🌟嫩五花牛肉麵嫩五花牛肉味濃搭配煙韌且掛湯力十足既手工麵每一啖麵都沾滿湯底既精華 😋🌟古早台灣腸肥瘦適中 口感紮實帶微甜配上蒜片更好味🌟滷水拼盤可以一次過試到幾款有牛𦟌,牛肚,滷水蛋,豆腐同杏鮑菇滷得夠入味又唔會太鹹 💯🌟涼拌小黃瓜開胃小菜🥒最岩夏天食既涼菜🌟紅油抄手粒粒都漲卜卜 餡料十足辣辣地好惹味
台灣人氣過江龍牛肉麵店

肥瘦適中 口感紮實帶微甜
配上蒜片更好味

🌟滷水拼盤
可以一次過試到幾款
有牛𦟌,牛肚,滷水蛋,豆腐同杏鮑菇
滷得夠入味又唔會太鹹 💯

🌟涼拌小黃瓜
開胃小菜🥒最岩夏天食既涼菜

🌟紅油抄手
粒粒都漲卜卜 餡料十足
辣辣地好惹味
2023-08-06 103 瀏覽
之前光顧時喜歡吃蒜香手撕雞乾伴麵轉粗麵,很滿意,故再度前來。但這次下單時卻被該經理告知不能轉,也沒辦法⋯⋯因為花生過敏,下單時強調要走花生。但回到家中才發現該位下單員工沒有理會顧客要求,最後兩份外賣都吃不了,味道評分只能給1分了。想吃吃不了⋯⋯

但這次下單時卻被該經理告知不能轉,也沒辦法⋯⋯

因為花生過敏,下單時強調要走花生。
2023-08-06
外賣自取
2023-07-16 235 瀏覽
10/7/2023連鎖台灣菜 都食開 講下感受就算了夜晚有set 配野忍同小食 一百頭 呢個價都好多其他選擇 價錢唔評論 想食就食啦 湯底就牛肉湯 有微微藥材味 正常牛肉湯味 揀左手工面 又寬又長又有少少厚度 對於我個人黎講呢個shape一般般 一黎要咬斷咁食唔太鍾意 二黎唔係好吸湯 好難夾個羹同湯一啖咁食 但面體冇酸味 少少煙靭 都唔錯牛肉依附少少牛筋 肉質咬落去一咬就咬得爛 唔會癡牙攝牙 牛肉味唔太出 但都算滷得入味 牛筋有軟糯同埋爽脆嘅 一樣入味不過不失 牛肉好食 諗唔到食咩 手頭唔緊可以考慮 5.5/10食得出啱啱煎起 酥香 有蔥味 鍾意食蔥油餅嘅應該幾鍾意食配泰式甜酸醬少奇怪 沾完個醬之後多咗少少甜味咁 兩樣嘢好分離 冇咩synergy 唔知係咪我唔識野 食完想即刻飛台灣食香啲嘅三星蔥 可以食下 5.5/10個樣好似幾fancy 要自己倒 蔡家讚上身 中間有料 飲落去唔濃唔淡 幾c服 薑味後調 岩冬天飲冇咩特別冇咩特別周街都飲到 打卡又未去到 4/10
[段純貞 銅鑼灣店] 10/7/2023

[餐飲: 桂圓杞子薑母茶(熱)]

冇咩特別周街都飲到 打卡又未去到 4/10

2023-07-10
2023-07-10 184 瀏覽
星期日,兩個女仔去銅鑼灣食Lunch,第一次試段純貞 老火鍋腱心牛肉麵(手工麵,走蔥走芽菜)$94有三大塊牛腱,索哂麻辣湯底非常入味。麵底可選擇手工麵或細麵,手工麵比一般刀削麵更粗,所以更有口感同掛湯。可惜麵量唔算多,女仔食都大概七分飽,而且湯底比較濃味同油膩,唔係太啱清淡口味同注重健康人士。 閨蜜烏龍茶(少甜少冰) $32即係蜜桃烏龍茶,叫少甜後甜度啱啱好,有少少桃肉有加分。不過啲果肉比較細粒,加上唔算好大杯,CP值一般。 整體:可能餐廳較新,星期日中午時段都唔係太多客人,唔使排隊。出餐好快,五分鐘就有得食。不過佢無Set lunch,飲品要單點就比較唔化算。銅鑼灣餐廳選擇多,所以未必會再訪。
星期日,兩個女仔去銅鑼灣食Lunch,第一次試段純貞

火鍋腱心牛肉麵(手工麵,走蔥走芽菜)$94

閨蜜烏龍茶(少甜少冰) $32

2023-07-02 198 瀏覽
假日經過黎試下這間過江龍牛肉麵。湯底睇落好濃,其實冇乜牛肉味,只有各樣香料味,喜歡牛肉湯的人一定會失望。我點的是經典紅燒牛肉麵,牛𦟌是腍的,不過不失,但那手工麵實在太厚,又硬又唔吸湯,食到一口粉,好失敗。最後只好再加錢碗細麵,少可免強食埋餐飯⋯ 唯一優點是不用排隊,但不會有下次

經典紅燒牛肉麵
2023-06-28 191 瀏覽
呢間牛肉麵係暫時我最鍾意嘅一間,已經多次回頭,今次想分享嗌佢外賣嘅經驗。搭緊車就嚟到嘅時候,用左openrice平台落定嚟order,去到就攞得,唔使等,唔錯!嗌咗一個麻辣牛肉牛筋幼麵,燉濃湯雞麵叫咗多酸菜,好鍾意食酸菜😝麻辣湯底夠晒麻辣,牛筋好大條呀!係煮到啫喱狀架!牛肉又係大大嚿,係夠晒味,夠晒林!鍾意揀佢嘅幼麵,夠哂掛湯!朋友嘅雞麵,我冇事度,不過朋友都勁讚,有機會我下次都試吓!如果唔趕時間,我會鍾意喺嗰度堂食,鍾意佢鋪頭坐得好舒服,碗麵大大碗,另外加小食,珍珠奶茶都好抵,下次再分享堂食經驗!
嗌咗一個麻辣牛肉牛筋幼麵,燉濃湯雞麵
叫咗多酸菜,好鍾意食酸菜😝
鍾意揀佢嘅幼麵,夠哂掛湯!
朋友嘅雞麵,我冇事度,不過朋友都勁讚,有機會我下次都試吓!