2024-05-13 53 瀏覽
作為元朗人,慶幸元朗有好多很高質的日本料理,最近就認識了「武士料理」這間店,吃過後發現它的刺身和壽司等日式食品都非常出色,大概如店名一樣,展現出非一般的武士精神,有高強的廚技武藝之餘,亦謹守提供優則食品的精神,很值得一試😙😚武士之魂刺身盛($438)🍱🍱這道刺身盛是一道精緻的壽司拼盤,外貌十分打卡able ,而且內容豐富多樣。牡丹蝦和海膽是其中的亮點,牡丹蝦通常有鮮甜的口感,而海膽則帶有濃郁的海洋風味。大拖羅和油甘魚等日本直送的新鮮刺身,提供多種口味和質地的選擇,擁有豐富的海鮮風味。配上魚子鮮甜彈牙的迷你魚生飯和蜆肉味噌湯,絕對是一個豐富的美食體驗。珍寶赤蝦壽司($22)🍣🍣這道壽司以珍寶赤蝦為主要食材,珍寶赤蝦口感鮮嫩而甜美的,與壽司米相互組合,使得壽司有著簡單而純粹的味道,讓赤蝦的鮮甜口感得到充分展現,其赤色外殼也成為壽司中的視覺焦點。芝脆三文魚反卷($68)🍙🍙十分值得推介!這道芝脆三文魚飯卷結合了鮮美的三文魚口味與濃郁的芝士口感,提供豐富的口感層次和平衡的口味。三文魚帶有鮮美的口感和淡淡的海味,加上芝士十分脆口,屬三文魚和芝士愛好者的受歡迎選擇。鰻魚拉麵($88+$20加量)🍜
作為元朗人,慶幸元朗有好多很高質的日本料理,最近就認識了「武士料理」這間店,吃過後發現它的刺身壽司等日式食品都非常出色,大概如店名一樣,展現出非一般的武士精神,有高強的廚技武藝之餘,亦謹守提供優則食品的精神,很值得一試😙😚

武士之魂刺身盛($438)🍱🍱

珍寶赤蝦壽司($22)🍣🍣

芝脆三文魚反卷($68)🍙🍙

鰻魚拉麵($88+$20加量)🍜🍜
一道結合了鰻魚和拉麵的美食。鰻魚通常有著濃郁的肉質和甜味,搭配上濃郁的拉麵湯頭和彈牙的拉麵麵條,呈現出豐富的口感和風味,帶來獨特的味覺體驗。

南瓜薯餅🍘🍘
南瓜薯餅具有鬆軟的質地和微甜的味道,搭配上酥脆的外皮,帶來美味口感,是一道不錯的小吃選擇。

武士料理 (元朗)
地址:元朗裕榮徑11號好旺大廈地下6號舖
  • 芝脆三文魚反卷
窩夫與蝦子餅上星期日在元朗食食食,發現了一間隱世小店「武士料理」。位置在大坑渠B仔涼粉附近。兩邊牆身的「日本風情畫」令客人彷彿置身於日本。一人一隻店主推介的日本生蠔(每隻$138)。生蠔有手掌那麼大,上面放了海膽,並以小黃菊裝飾,本來還有三文魚籽的,但窩夫與蝦子餅都不吃的,所以請廚師不用放。海膽份量不少,鮮甜美味,蠔肉厚身爽口,以淡淡的酸汁提鮮,令蠔味更突出。喜歡打卡的朋友必點「武士之魂刺身盛」($438),共有九款食材,四款指定食材是一隻牡丹蝦、一份海膽、大拖羅和迷你魚生飯,另有五款廚師發辦由日本直送的刺身各兩件。由高至低作重點介紹,帶子的口感跟平日吃的有點不同,比較彈牙爽口。橙紅色的赤貝顏色鮮艷,肉質爽脆。池魚王通透帶光澤,一看便知新鮮。刺身盛本身只有一隻牡丹蝦,另加48元多要一隻。牡丹蝦大大隻,鮮甜無比。北海道馬糞海膽入口即化,入喉回甘,比生蠔上的海膽更鮮甜。吃大拖羅前先欣賞它的魚油花紋,入口後即溶,非常肥美。迷你魚生飯的魚生大大粒又新鮮,有大拖羅、三文魚和帶子,蟹籽令口感更有層次。最後奉送甜品黑芝麻大福,芝麻味超香濃,甜度適中,驚喜之作。

位置在大坑渠B仔涼粉附近。

兩邊牆身的「日本風情畫」令客人彷彿置身於日本。
日本生蠔

一人一隻店主推介的日本生蠔(每隻$138)。

帶子

赤貝

橙紅色的赤貝顏色鮮艷,肉質爽脆。
池魚王

池魚王通透帶光澤,一看便知新鮮。

海膽

北海道馬糞海膽入口即化,入喉回甘,比生蠔上的海膽更鮮甜。
大拖羅

吃大拖羅前先欣賞它的魚油花紋,入口後即溶,非常肥美。
迷你魚生飯

黑芝麻大福

最後奉送甜品黑芝麻大福,芝麻味超香濃,甜度適中,驚喜之作。
2024-04-28
帶子
赤貝
池魚王
海膽
迷你魚生飯
黑芝麻大福
weekend 想食好d~今次去大坑渠附近搵食見到依間日本料理未食過梗係要試下先落完單就有味噌湯就甘睇個碗已經好有特色而且比平時d 日本碗仔大d🌟武士之魂刺身盛一上黎已經嘩嘩聲!燒肉梯級就成日見~刺身梯級就第一次試仲要全部都厚切甘🔺帶子食落就知唔係平時d 急凍食用級鮮味更加出d, 口感軟淋但又有彈性🔺赤貝食落好彈牙🔺牡丹蝦本身set 入面得一隻特別加多一隻好大隻又有蝦膏~食落係彈牙鮮甜🔺SP grade海膽好少普通魚生店用到SP grade估唔到依度竟然有!海膽好鮮甜,入口即溶🔺拖羅(中拖,大拖)拖羅完全係厚切甘款油脂比例高入口已經開始溶化緊~同埋一啲都唔會腥!🔺角切魚生丼仲要包埋一個丼飯有三文魚帆立貝三文魚籽等等同岩岩刺身個d 質素差唔多所以水準真係好高🌟生蠔依個更加驚艷同我手掌差唔多大隻生蠔無金屬味,但蠔味好濃食落爽口,配搭creamy 海膽同少少海水味再加埋三文魚籽獨特口感三者配搭又出奇地好夾!暫時食過最正既生蠔!刺身盛係包埋甜品係大阪雪糕食埋甜品真係超滿足!
weekend 想食好d~
今次去大坑渠附近搵食

見到依間日本料理未食過
梗係要試下先

落完單就有味噌湯
就甘睇個碗已經好有特色
而且比平時d 日本碗仔大d

🌟武士之魂刺身
一上黎已經嘩嘩聲!
燒肉梯級就成日見~
刺身梯級就第一次試
仲要全部都厚切甘

🔺帶子
食落就知唔係平時d 急凍食用級
鮮味更加出d, 口感軟淋但又有彈性

🔺赤貝
食落好彈牙

🔺牡丹蝦
本身set 入面得一隻
特別加多一隻
好大隻又有蝦膏~
食落係彈牙鮮甜

🔺SP grade海膽
好少普通魚生店用到SP grade
估唔到依度竟然有!
海膽好鮮甜,入口即溶

🔺拖羅(中拖,大拖)
拖羅完全係厚切甘款
油脂比例高
入口已經開始溶化緊~
同埋一啲都唔會腥!

🔺角切魚生丼
仲要包埋一個丼飯
有三文魚帆立貝三文魚籽等等
同岩岩刺身個d 質素差唔多
所以水準真係好高

🌟生蠔
依個更加驚艷
同我手掌差唔多大隻
生蠔無金屬味,但蠔味好濃
食落爽口,配搭creamy 海膽同
少少海水味
再加埋三文魚籽獨特口感
三者配搭又出奇地好夾!
暫時食過最正既生蠔!

刺身盛係包埋甜品
係大阪雪糕
食埋甜品真係超滿足!
2024-04-20
4天前 0 瀏覽
武士之魂刺身盛擺盤好似樓梯咁一層一層展示每一款刺身,大拖羅、馬糞海膽、中拖羅、油甘魚、深海池魚、牡丹蝦、魷魚、帆立貝,款款都係新鮮厚切,仲有一碗拖羅蓉丼飯,幾抵食。芝士軟殼蟹反卷軟殻蟹大大隻有香脆嘅口感,配料仲有蟹柳同埋上面微微燒過嘅芝士,整體都幾夾,值得一試。日本海膽流心忌廉餅蟹肉忌廉餅食得多,海膽餡嘅就比較少見,酥脆嘅吉列外皮入面係Creamy嘅海膽忌廉。波板豚腩串個名好得意,類似係拉麵嘅叉燒,外面有少少焦脆,食落香口。鹽燒白鱔皮脆肉嫩,厚身又唔多骨。
武士之魂刺身

芝士軟殼蟹反卷

日本海膽流心忌廉餅

波板豚腩串
個名好得意,類似係拉麵嘅叉燒,外面有少少焦脆,食落香口。

鹽燒白鱔
皮脆肉嫩,厚身又唔多骨。
2024-06-07 0 瀏覽
朋友帶我到武士料理,位於元朗裕榮徑11號好旺大廈地下6號舖。 店內裝潢充滿日本傳統居酒屋風格, 餐廳主打日本料理,晚餐 ~ 武士之魂刺身盛$438、 牡丹蝦追加一隻$48、 活赤貝$48、 燒玉子$18、加州卷$38、 章魚小丸子$38、 自家製雞肉串燒(限時買一送一) $38。 📌味噌湯 ~ 熱辣辣的味噌湯,濃香美味。 📌武士之魂刺身盛 ~ 刺身盛CP值高, 當然要先打卡再食。 有八款刺身加一個迷你丼 ~ 📌魷魚 ~ 魷魚刺身口感韌感, 爽滑質感。 📌帶子 ~ 鮮甜美味,口感柔軟。 📌真鯛 ~ 味道清淡,肉質彈性十足。 📌牡丹蝦 ~ 彈牙爽口,蝦肉新鮮。 📌池魚 ~ 口感順滑,肉質肥嫩。 📌中拖羅 ~ 鮮味十足,帶有魚油香。 📌馬糞海膽 ~ 濃厚甘甜, 口感幼滑。 📌大拖羅 ~ 入口即溶,油香四溢。 📌三文魚籽吞拿魚蓉丼 ~ 味道鮮甜嫩滑,魚蓉伴飯一流 。 📌活赤貝 ~ 口感爽脆, 充滿鮮味。 📌燒玉子 ~ 軟綿綿熱辣辣,又夠鬆軟。 📌章魚小丸子 ~ 外脆內軟, 香酥好吃。 📌自家製雞肉串燒 ~ 限時買一送一好抵食, 啖啖肉,甜甜地。 📌加州卷 ~ 餡料豐富,簡單美味。 刺身和熟食都

📌味噌湯 ~ 熱辣辣的味噌湯,濃香美味。
味噌湯

📌魷魚 ~ 魷魚刺身口感韌感, 爽滑質感。

📌帶子 ~ 鮮甜美味,口感柔軟。

📌真鯛 ~ 味道清淡,肉質彈性十足。
武士之魂刺身盛

📌牡丹蝦 ~ 彈牙爽口,蝦肉新鮮。
牡丹蝦

📌池魚 ~ 口感順滑,肉質肥嫩。
池魚

📌中拖羅 ~ 鮮味十足,帶有魚油香。
中拖羅

📌馬糞海膽 ~ 濃厚甘甜, 口感幼滑。
馬糞海膽

📌大拖羅 ~ 入口即溶,油香四溢。

大拖羅

📌三文魚籽吞拿魚蓉丼 ~ 味道鮮甜嫩滑,魚蓉伴飯一流 。
三文魚籽吞拿魚蓉丼

📌活赤貝 ~ 口感爽脆, 充滿鮮味。

活赤貝

📌燒玉子 ~ 軟綿綿熱辣辣,又夠鬆軟。

📌章魚小丸子 ~ 外脆內軟, 香酥好吃。

燒玉子、 章魚小丸子

自家製雞肉串燒

📌加州卷 ~ 餡料豐富,簡單美味。
玉子燒

刺身和熟食都做得不錯,價錢合理,值得推介。

2024-06-01
活赤貝
燒玉子、 章魚小丸子
自家製雞肉串燒
玉子燒
  • 燒玉子、章魚小丸子
2024-06-06 3 瀏覽
今次介紹一間朗屏河附近的一間日式居酒屋小店,細細間店位置不大但美食種類包羅萬有,刺身、壽司、串燒、天婦羅、丼物一應俱全。武士之魂刺身盛 $438餐廳招牌刺身菜式,好似每個人黎都會食既選擇。多款刺身菜式最深刻真係海膽,海水味甚重又帶點清新感覺;拖羅鮮嫩口感又帶豐富魚油香氣;魷魚、赤貝等刺身同樣新鮮和味。芝脆三文魚反卷 (4件) $68大大件反卷面上鋪滿邪惡芝士,再用火槍輕輕面上燒炙,令三文魚跟芝士完美交融,必叫之選!吉列炸蠔 (4件) $38外皮炸得香脆可口,輕輕沾上沙律醬令口感增加更多層次。蒲燒鰻魚丼 $88怕唔飽特意叫個丼飯,日式便當盒放著大大條鰻魚,再加上紫菜絲及鰻魚汁,大滿足選擇!
今次介紹一間朗屏河附近的一間日式居酒屋小店,細細間店位置不大但美食種類包羅萬有,刺身壽司、串燒、天婦羅、丼物一應俱全。

武士之魂刺身盛 $438

芝脆三文魚反卷 (4件) $68

吉列炸蠔 (4件) $38
外皮炸得香脆可口,輕輕沾上沙律醬令口感增加更多層次。

蒲燒鰻魚丼 $88
2024-06-05 0 瀏覽
經過呢間日本武士主題小店好有特色!即入去啤一啤🍻.真係必點刺身盛!一上枱真係嘩一聲不得了絕對係相機食先📸擺盤100分,一層層不同刺身相當吸睛😍 帶子、赤貝、真鯛、中拖羅、大拖羅、海膽、牡丹蝦、池魚,全部肥美鮮甜相當出色👍🏻中間仲有碗刺身飯,淨係食呢碟已經大滿足😌.來居酒屋當然要啤一啤,點炸物送酒一流😎吉列蠔炸得香脆,熱辣辣金黃色我地都大讚👍🏻芝士年糕好大件😍煙煙韌韌正😋明太子雞翼好大件入面好足料滿滿明太子🥰
經過呢間日本武士主題小店好有特色!即入去啤一啤🍻

來居酒屋當然要啤一啤,點炸物送酒一流😎
2024-06-05 0 瀏覽
°•武士之魂刺身盛$438 以新鮮生魚片整齊地鋪上木架,十分精緻,紅肉的魚身色澤鮮紅、白肉的刺身質地柔嫩,搭配上調味醬料,豐富油脂感充斥味蕾 另外加了一隻牡丹蝦 (+$48),蝦肉味道鮮美,質地彈牙鮮嫩  °•黑松露薯條 將醇厚濃郁的黑松露香氣與香脆的薯條完美結合,每一口都能感受到滿滿的黑松露香濃味道  °•吉列黑豚拉麵$68 這道吉列黑豚拉麵麵條Q彈爽滑,搭配上富有脆口的黑豚肉塊,再加上鮮濃高湯,呈現出味道層次分明的口感
°•武士之魂刺身盛$438

°•黑松露薯條

°•吉列黑豚拉麵$68
吉列黑豚拉麵
吉列黑豚拉麵
黑松露薯條
2024-06-02 0 瀏覽
住喺元朗嘅朋友帶咗我嚟呢間日式🇯🇵餐廳食晚餐🤣$438「武士之魂刺身盛」:「刺身盛合」放喺一個好似旋轉樓梯非常 3-dimensional 嘅木架上邊,幾有趣😆;「刺身盛合」包括「牡丹蝦1隻(再追加 牡丹蝦一隻(+$48)咁就一共有兩隻1人1隻)、北海道馬糞海膽1份、大拖羅2件(好似係嚟自高知県)、中拖羅2件、油甘魚2件、魷魚2件、帆立貝2件 等」,仲包一個「迷你魚生飯」,相當豐盛😋;全部魚生都新鮮幾好食,特別係 大拖羅、中拖羅、油甘魚 油脂充足非常甘香,北海道馬糞海膽 亦都好creamy好美味 😋$32「明太子雞翼(2隻)」:有好多明太子釀咗喺雞翼裏邊,好食😋$36「雞翼串」、$36「波板豚腩串(1串)」、$36「一口和牛串」、$38「日本豚五花串」:呢幾様放埋一碟,全部都燒得香口😋;其中「波板豚腩串」圓轆轆幾得意又滋味😋仲有兩碗「麵豉湯」,熱辣辣、濃郁、簡單好飲😋
住喺元朗嘅朋友帶咗我嚟呢間日式🇯🇵餐廳食晚餐🤣
仲有兩碗「麵豉湯」,熱辣辣、濃郁、簡單好飲😋
2024-06-02 0 瀏覽
一向都好鍾意食刺身和生蠔,最近見到朋友嚟呢度打卡,好心動,於是呢晚相約朋友仔一齊嚟開餐~位於元朗的武士料理,小店裝潢也很日式,雖然坐位唔多,但勝在食物質素高,食材好新鮮~ 今次我地專程為左呢盤武士之魂刺身盛 ($438)而嚟!多款由日本直送嘅刺身以樓梯式木架陳列着,例如有我最愛嘅海膽、大拖羅、牡丹蝦、帶子、赤貝等,樣樣都非常新鮮,拖羅很肥美,在口中溶化,肉質嫩滑,海膽鮮甜無比,滑到好似食緊雪糕咁,赤貝亦都好爽甜!刺身盤仲配埋一碗魚生飯添~生蠔控怎會錯過呢度嘅生蠔呢!同樣是日本直送,大大隻,好吸睛,肉質好滑,入口既鮮甜又肥美,有淡淡的海水味,而且面頭仲鋪左海膽和魚子,三重滋味甜在心頭,口感豐富!每隻$138絕對值得~同朋友仔一齊品嚐到美食真係非常開心!呢晚真有口福啊!

今次我地專程為左呢盤武士之魂刺身盛 ($438)而嚟!

同朋友仔一齊品嚐到美食真係非常開心!呢晚真有口福啊!
2024-05-09
  • 生蠔
2024-05-29 0 瀏覽
很久沒到元朗食飯, 走著走著看見一家新的日本料理, 不是連鎖店, 是小小的店面, 裝潢滿是日本風, 感覺食物一定很有驚喜!武士之魂刺身盛 ~ 這條刺身梯很吸引, 刺身種類繁多, 有真鯛、池魚王、牡丹蝦、中拖羅、大拖羅、富美丸北海道馬糞海膽、噴火灣活帶子、日本活赤貝, 還有角切魚生飯! 刺身鮮甜爽口, 油脂感十足, 日本直送, 鮮嫩幼滑! 魚生飯用料十足, 值了! 波板豚腩串 ~ 卷成波板糖一樣, 沒有豬腥味, 肉質挺嫩的! 芝士軟殼蟹反卷 ~ 飯不會酸, 大大條蟹柳增加了口感, 軟殼蟹炸得香脆, 有淡淡的鮮味!  芝士焦化了增加了香味, 讚! 限時買一送一系列, 當然不能錯過! 日本豚五花串 ~ 超多肉汁, 油脂甘香, 焦香的很讚!自家制雞肉棒串 ~ 添加了雞軟骨的很有口感, 有點點醬汁微焦的味道, 很香!雞皮串 ~ 超香脆又不會硬, 沒有油脂感! 配酒一絕!
限時買一送一系列, 當然不能錯過!
日本豚五花串 ~ 超多肉汁, 油脂甘香, 焦香的很讚!
雞皮串 ~ 超香脆又不會硬, 沒有油脂感! 配酒一絕!
2024-05-28 0 瀏覽
嫲嫲鍾意食日本料理,所以趁週末假期,就同嫲嫲去咗元朗一間日本餐廳--武士料理食晚飯。餐廳門外更貼有明星相呢!-武士之魂刺身盛 $438:好豐富嘅刺身,仲要係日本直送嘅,非常新鮮!刺身盛有拖羅、海膽、牡丹蝦、油甘魚、魚生飯等等。我最鍾意入面嘅牡丹蝦,味道鮮甜爽口!淺粉紅色嘅托羅外層充滿魚油花紋,入口即溶!武士之魂刺身盛絕對係必叫食品!-明太子雞翼(2隻)$32食咗咁多凍刺身要食返d 熱野。雞翼大大隻,皮脆肉嫩。明太子鹹香微辣,配搭雞翼,十分惹味。-火炙珍寶赤蝦壽司 x4件 $96 +芝士醬+$3新鮮嘅炙蝦肉質飽滿鮮嫩,口感彈牙。略帶焦香的表層加上芝士醬點綴,非常吸引。-芝士軟殼蟹反卷(4件)$58軟殼蟹外層酥脆,芝士餡料和壽司飯粒同軟殼蟹的脆嫩質地形成強烈對比,令口感層次分明豐富!呢餐日本料理,我地都食得非常滿足!
-武士之魂刺身盛 $438:
-明太子雞翼(2隻)$32
-火炙珍寶赤蝦壽司 x4件 $96 +芝士醬+$3
-芝士軟殼蟹反卷(4件)$58

呢餐日本料理,我地都食得非常滿足!
2024-05-28 5 瀏覽
元朗人都未必知道嘅小店,主打日本直送刺身,幾乎每枱都會點武士之魂刺身盤🍣✨武士之魂刺身盤-牡丹蝦·海膽·吞拿魚大腹 (指定款式)-魷魚·帶子·赤貝•中拖羅·大拖羅-迷你吞拿魚蓉丼賣相精緻,一層層樓梯般既擺碟,新鮮味美。當中魷魚有驚喜,切成小格格花紋,輕輕火灸過,味道香濃。✨三文魚丼飯三文魚肉質肥美,三文魚籽就一向都係白飯小偷。米飯粒粒分明,份量頗多,不過個人喜愛醋味再重手啲。希望嚟緊出多幾款唔同配搭既丼飯,多啲選擇🫶🏻 ✨芝士年糕脆卜卜嘅一口年糕,咬落去係鹹香芝士,一款香口嘅小食。

✨武士之魂刺身
-牡丹蝦·海膽·吞拿魚大腹 (指定款式)
-魷魚·帶子·赤貝•中拖羅·大拖羅
-迷你吞拿魚蓉丼

✨三文魚丼飯

✨芝士年糕
脆卜卜嘅一口年糕,咬落去係鹹香芝士,一款香口嘅小食。
武士食評📍 元朗裕榮徑11號好旺大廈地下6號舖🧡食物餐前會有個味增湯~🦈 武士之魂刺身盛+牡丹蝦刺身 $438+$48如果想食幾種唔同刺身,而且兩個人嚟嘅話,揀呢個就啱,每款刺身都有兩件👍🏻有齊丼飯、吞拿魚大腹、北海道海膽、赤身、油甘魚、真鯛、帶子、赤貝,我哋加錢嗌咗個牡丹蝦,我媽超感動咁話終於食到唔腥嘅赤貝🤣勁爽彈勁鮮甜~丼飯上面有魚子、三文魚粒同吞拿魚粒,成個勁豐富,而且樣樣都好新鮮,我就最鍾意海膽,真係好鮮甜好新鮮~🐟 蒲燒鰻魚丼 $88意外地幾大盒,鰻魚非常肥厚,極度鮮嫩軟熟,勁香油脂味,醬汁味道好夠,撈住好有黏性而粒粒分明嘅飯,超好食!😋隔離擺住啲黃蘿蔔,酸酸甜甜,好解膩好正~🍣 火炙三文魚壽司 $16 & 火炙帝皇蟹棒壽司 $14三文魚好厚切,表面輕輕炙燒,帶出魚油香味,入面仲保留住魚生嘅口感,超厚超滿足😇飯唔會太散又唔會太實,啱啱好~蟹棒好長好大條,非常鮮甜好香,絲絲分明,好襯蛋黃醬嘅味道~🥰🍤 日本海膽流心忌廉餅 $28微微嘅海膽甜味,加上好濃厚嘅忌廉,真係一咬就爆漿,炸衣勁脆,入面又好順滑,口感好正🤤雖然炸嘢要趁熱食,但係一定要小心,入面勁熱,一唔小心就會好似我咁辣到
武士食評
📍 元朗裕榮徑11號好旺大廈地下6號舖

🧡食物
餐前會有個味增湯~

🦈 武士之魂刺身盛+牡丹蝦刺身 $438+$48

🐟 蒲燒鰻魚丼 $88

🍣 火炙三文魚壽司 $16 & 火炙帝皇蟹棒壽司 $14

🍤 日本海膽流心忌廉餅 $28

微微嘅海膽甜味,加上好濃厚嘅忌廉,真係一咬就爆漿,炸衣勁脆,入面又好順滑,口感好正🤤雖然炸嘢要趁熱食,但係一定要小心,入面勁熱,一唔小心就會好似我咁辣到口TT

🍡 雞軟骨串 $28 & 波板豚腩串 $36

雞軟骨好脆好香!勁想嚟杯酒🤣波板豚腩串可以想像成拉麵嗰種叉燒,搽上甜甜地嘅醬汁攞去燒,火候啱啱好好正好香~我阿媽最鍾意呢道~
2024-05-26 0 瀏覽
周日,一家人來到元朗的日式料理~「武士料理」,渡過滿足豐盛的一個晚上。我們點了很多不同的菜色,想一次品嘗不同的日式味道。首先,我們點了一碗吉列黑豚拉麵~$68。麵條煮得恰到好處,彈不有勁,吉烈黑豚肉,肉質鮮嫩多汁。湯頭濃郁而不膩,充滿了日式風味。接著,我們點了火炙三文魚壽司(每件~$16)、火炙北海道帶子壽司(每件$28)和火炙珍寶赤蝦壽司(每件$18)。三種壽司都用上了新鮮優質的食材,加上炙燒的手法,每一件都散發著誘人的香氣,口感細緻而豐富。除了生魚片,我們也點了芝士軟殼蟹反卷(每件$18)。酥脆的外皮裹著濃郁的芝士餡料,入口即化,非常開胃。我們還點了明太子雞翼($32)和武士之魂刺身盛($438一盤)。雞翼醃製得恰到好處,肉質鮮嫩多汁,配上濃郁的明太子醬料,十分美味。而那份盛滿各式新鮮刺身的豪華拼盤,更是驚艷了全場,可以一次品嘗到多種上等海鮮的鮮美滋味。整個就餐過程,我們一家人享受到了道地的日式料理。餐廳環境雅致,服務也很周到,整體體驗非常滿意。