2019-10-28 477 瀏覽
路經呢間門面細細嘅拉麵店,睇佢外殻似模似樣,就入去試吓啦!先嚟個吉列蝦,粉漿唔太厚、夠香脆又新鮮,唔錯。再嚟個小丸子,呢個八爪魚丸size都真係小丸子,但都脆口同唔錯嘅。跟住到主菜嘞,先嚟個番茄湯烏冬,塊紫菜有夠大,叉燒兩塊,麵質呢就隨你喜歡自己選擇,湯底濃淡都係自選,同正宗拉麵店差不多跟住一個香蔥拉麵,有夠多蔥呀!湯底同拉麵口感、份量都唔錯。另加隻溫泉蛋,咪就係一隻半生少熟蛋囉!如果呢個價錢都算係抵食啦!哥哥仔禮貌又好好,值得再食!
路經呢間門面細細嘅拉麵店,睇佢外殻似模似樣,就入去試吓啦!
先嚟個吉列蝦,粉漿唔太厚、夠香脆又新鮮,唔錯。

跟住一個香蔥拉麵,有夠多蔥呀!湯底同拉麵口感、份量都唔錯。

另加隻溫泉蛋,咪就係一隻半生少熟蛋囉!

如果呢個價錢都算係抵食啦!哥哥仔禮貌又好好,值得再食!
2019-10-21 168 瀏覽
間唔中就會想食拉麵剛好發現這一間 — 武士拉麵湯底選擇非常多 感覺正宗於是便約了朋友過來一起試試每一款湯底都以日本武士命名款款都好吸引 和朋友選擇了不同的口味煎餃子外皮十分薄 煎得香脆 滿滿豬肉餡料最出色是這裡的醬汁 令餃子更鮮甜好味道梅川將軍拉麵則醬油魚介豬骨湯底選擇了— 味道:中等 麵:幼細 軟湯底濃濃魚介豬骨香 口感細膩卻不會很油膩吃了一半 加了店裡的特制魚油將湯底味道層次提升 濃濃魚香更鮮甜豚肉則是五花腩肉 加上了黑椒粒 十分香口另了加溏心蛋 吃拉麵必點呀豐臣將軍拉麵四國香蔥油湯底選擇了— 味道: 普通 麵:普通 軟面上鋪滿大量香蔥和蒜 令湯底更香友人大讚 更說兩碗都吃得下 值得推薦配料一樣是豚肉和紫菜加了溫泉玉子 另上 又軟又滑濃濃蛋香

間唔中就會想食拉麵

友人大讚 更說兩碗都吃得下 值得推薦

配料一樣是豚肉和紫菜

加了溫泉玉子 另上 又軟又滑濃濃蛋香
2019-10-14 125 瀏覽
經過見到好平既拉麵,午市最平$58碗,就入去試下。叫左兩碗,分別係經過見到好平既拉麵,午市最平$58碗,就入去試下。叫左兩碗,分別係醬油魚介豬骨湯底,同埋四國香蔥油湯底。等左一陣就有得食啦,好快手兩碗都有紫菜,有半隻糖心蛋,同埋有兩塊日式叉燒,都幾足料。有木耳個款係醬油魚介豬骨湯底,有好多蔥個款既係四國香蔥油湯底。醬油魚介豬骨湯底個款比較濃郁,鮮味比較重,如果唔中意咁濃可揀淡湯底。而四國香蔥油湯底既蔥香好出,中意食蔥既朋友一定要試下。整體來講,以$58-$68呢個價錢來講,好抵食。拍得住其他賣緊八九十蚊碗既鋪頭。分量足,價錢平,仲免收加一,環境又衛生。

醬油魚介豬骨湯底
醬油魚介豬骨湯底
四國香蔥油湯底
餐廳內位置不多長方形長度⬜大約有十張檯到但餐廳嘅拉麵亦都不差❗首先拉麵所點選嘅主菜名都好特別用左日本一啲將軍嘅名嚟點綴💂‍♂️咁我就揀左醬油魚介豬骨湯底湯底揀濃麵身就普通同硬另外小食叫咗忌廉蟹肉薯餅 ------------------------------德川將軍拉麵 $58湯底因為我揀左濃所以更突出飲得到所用嘅材料湯嘅份量十分適當,不多不少我食哂成個麵都只有得返少量湯底啱啱好飲哂😋而拉麵必食嘅溫泉蛋同叉燒水準都下於其他拉麵店另外比較特別些少係可以揀普通或粗身麵係麵上多加一個款🍜食客嘅選擇又多左吸引到人再食多次 ------------------------------再講講整個麵嘅外觀黑芝麻同黑木耳絲係表面加上大大塊紫菜放係旁邊擺位整齊,顏色偏黑亦都配合到魚介豬骨濃湯味道👍吸引又好食 ------------------------------忌廉蟹肉薯餅🍤 $18應該係即叫即炸食落口時入面嘅忌廉蟹肉🦀慢慢咁流出嚟勁熱差少少燙到嘴邊💋不過即叫嘅薯餅炸得好脆 一咬即鬆開薯餅內係半滿👀一咬就易流出忌廉蟹肉 再點上沙律醬✨值得一試
餐廳內位置不多

另外小食叫咗忌廉蟹肉薯餅
德川將軍拉麵 $58

湯底因為我揀左濃
所以更突出飲得到所用嘅材料
湯嘅份量十分適當,不多不少
我食哂成個麵都只有得返少量湯底

再點上沙律醬✨
值得一試
2019-09-29
2019-09-21 101 瀏覽
這附近有不少好吃的,麻辣燙,雞蛋仔,港式小吃,川式米線,但偶然還是發發湯麵癮,即使是夏天,總想喝喝一口濃濃的熱湯底暖暖脾胃晚餐點了這九州地獄拉麵,湯底微辣,但辣香味不算太出眾,有點像辛辣泡麵的湯底,沒什麼特別驚喜。這拉麵每桌都有不同汁料,可以吃無聊時加進湯麵自己調調轉口味,是個貼心地方。叉燒不算肥美偏薄,有燒過的香氣,邊邊硬硬的增加口感,但還是喜歡厚切肥叉燒啊 幸好糖心蛋就沒有讓我失望,這也不好食也太難啦。
九州地獄拉麵

這附近有不少好吃的,麻辣燙,雞蛋仔,港式小吃,川式米線,

幸好糖心蛋就沒有讓我失望,這也不好食也太難啦
2019-08-29 50 瀏覽
工作途中陽光普照之下,突然下大雨殺一個措手不及,很久沒有到過牛頭角,已經沒有印象有什麼東西吃,看到對面馬路有一間拉麵店,之前我到過九龍灣分店吃過不錯,便急步過馬路吃完午飯再工作吧九州地獄拉麵喝一口湯選擇了淡口味不會太重油份,辣度適中蔥香四溢,麵質幼細亦口感十足,份量很多,叉燒煮得軟綿炸蝦天婦羅沒有多餘油份,天婦羅表面香脆不會過多粉醬,蝦肉爽口帶鮮甜味整體而言:座位舒適空間感十足不會擠迫,價錢超值,食物份量多,質素不俗

九州地獄拉麵

炸蝦天婦羅
沒有多餘油份,天婦羅表面香脆不會過多粉醬,蝦肉爽口帶鮮甜味

2019-08-29
2019-08-29 20 瀏覽
來到牛頭角與觀塘交界 發現這家拉麵店🤔店鋪不算太大 但位置坐得挻舒服的店員很快就招呼我們 很快地下單等待食物·始祖將軍拉麵(濃厚豬骨湯底) HKD$58湯底挻濃厚的味道 選擇了硬拉麵及濃湯底味道不會太咸 份量也剛剛好不會太多🤤·九州地獄拉麵(辛辣湯底) HKD$68一送到來看到 湯底看似很辛辣感覺🤔味道還可以接受的 只是被顏色所欺騙了不過 食多幾口就要飲飲品來解一解辣才行·日式煎餃子 HKD$16/5隻餃子外皮脆脆的 做到外脆內軟的口感🤤而且可以選擇3/5隻 很快就食清光了·唐揚炸雞 HKD$22送再來的時候不可以馬上食 因為炸到很熱🤣過一陣再食 外皮仍然很脆 肉汁沒有流失很Juicy這家小店的拉麵價錢不貴 份量也不少呢~而且食物素質不錯 是挻高的CP值耶

來到牛頭角與觀塘交界 發現這家拉麵店🤔

而且可以選擇3/5隻 很快就食清光了[笑哭]

·唐揚炸雞 HKD$22

送再來的時候不可以馬上食 因為炸到很熱🤣
過一陣再食 外皮仍然很脆 肉汁沒有流失很Juicy

這家小店的拉麵價錢不貴 份量也不少呢~
而且食物素質不錯 是挻高的CP值耶[色]

2019-08-07
2019-08-21 33 瀏覽
一直見到觀塘有間店已經好想試今日難得去到就試一試佢我叫咗個始祖將軍拉麵濃湯幼麵朋友就叫足利將軍拉麵再加多一個小食 蜜糖芥末雞翼先講始祖拉麵 濃湯的情況口味重左 同時咸過一般幾多下入口以為係包裝拉麵的湯包味 沒有特別(食完回家不停飲水 真的咸味湯底)叉燒唔夠厚身 只是薄薄兩片 夾起會爛的那種朋友黑蒜湯底味道無我碗咁咸都幾重蒜香味 湯底好過元祖不過朋友覺得麵條一般 唔吸湯拉麵好似點黏住左 口感唔好反而蜜糖芥末雞翼就好好叫做特別小食 甜完之後會有芥末味攻入鼻不過餐牌寫住8pcs其實只係將4隻雞翼斬半一根雞翼骨當一件 份量都一般埋單 約$180兩個人 可接受不過咁既價錢其他拉麵店會有更高水準
一直見到觀塘有間店已經好想試
今日難得去到就試一試佢
我叫咗個始祖將軍拉麵濃湯幼麵
朋友就叫足利將軍拉麵
再加多一個小食 蜜糖芥末雞翼

先講始祖拉麵 濃湯的情況
口味重左 同時咸過一般幾多下
入口以為係包裝拉麵的湯包味 沒有特別
(食完回家不停飲水 真的咸味湯底)
叉燒唔夠厚身 只是薄薄兩片 夾起會爛的那種

埋單 約$180兩個人 可接受
不過咁既價錢其他拉麵店會有更高水準

• 蜜糖芥末雞翼
2019-08-17 31 瀏覽
星期五到位於觀塘的電器店檢查手提電話,反正檢查需時,我便到附近吃晚餐。這是一家拉麵店,食物種類及下單模式跟一般拉麵店無異。不過,這裡的拉麵湯底只有一個選擇。我品嚐的是阪上將軍拉麵,即是蕃茄豬骨湯底叉燒拉麵。拉麵配菜不算多,只有叉燒、唐心蛋、蔥及紫菜。我選了普通粗幼及硬度的拉麵,以及普通濃度的湯底。我覺得拉麵偏向軟身,點選硬一點的幼麵口感應該會更佳。普通濃度的湯底已經有非常香濃的蕃茄味,裡頭更有幾乎半個蕃茄的果肉,是一個美味的湯底。
2019-07-24 58 瀏覽
今日同個朋友出街,行行吓見肚餓,就去咗附近一間叫武士拉麵嘅餐廳去食拉麵。一入門口就已經俾佢大大個黑蒜油豚肉拉麵吸引住,已經唔駛多諗直接落單,黎到果然冇叫錯,好香嘅黑蒜油味,又唔會太濃烈,配埋隻溏心蛋,啲麵又夠硬,好正。

2019-06-26 94 瀏覽
武士拉麵有幾間分店今日黎左牛頭角依間6pm黎到我地兩個人叫左兩個拉麵同小食真田將軍拉麵九洲地獄拉麵蜜糖芥末雞翼忌廉蟹肉薯餅真田將軍拉麵係豬軟骨湯底佢地好好湯底 麵條 麵質都有得選我鐘意濃味 粗同硬既麵有好足料既豬軟骨大大條非常有份量九洲地獄拉麵成碗紅卜卜 賣相好好 食慾大增好夠辛辣又香濃加料加左温泉蛋佢係用碗仔另上 非常細心蜜糖芥末雞翼極好味佢蜜糖味同wasabi味好夾煮得香脆又好味Wasabi味好突出都幾攻鼻 但又真係好過癮必試忌廉蟹肉薯餅有兩件即炸好既入面滿滿蟹肉好creamy好正下次要再試埋其他拉麵同小食
武士拉麵有幾間分店

入面滿滿蟹肉
好creamy好正

下次要再試埋其他拉麵同小食
2019-06-16 1108 瀏覽
今天在牛頭角有點事辦,於是就在附近找地方吃晚飯,發現這家武士拉麵,剛好又有好一陣子沒有吃拉麵,就來試試水準。餐廳以日本風格為裝潢主題,座位不多,但空間亦寬敞。餐枱上放有三款自家製的調味料,每款味道都十分特別,可以自行取用。拉麵主打豬骨湯底,亦可選其他特色湯底,好像香蔥油、辛辣地獄、黑蒜油等,另外小食有餃子及炸雞等選擇。豐臣將軍拉麵先點一客四國香蔥油拉麵,是以經典的豚骨湯底作基礎,加入香蔥油以及新鮮青蔥,有濃郁的豚骨香氣,一呷香濃順喉,但卻濃而不膩,將香蔥一同入口,湯底馬上變得輕怡清新,為豚骨湯底帶來新的滋味。溏心蛋生熟程度拿捏恰到好處,蛋黃部分相當濃郁,但如果可以更入味則上一層樓。武士沾麵吃沾麵習慣先品嘗麵條本身的味道及口感,口感筋道醇厚,頗有嚼勁,富小麥香味,而後味甘甜。接下來把麵條放入柚子魚介湯底中,入口醇厚香濃,同時帶有柚子的清香,實屬上品。豚肉叉燒肥瘦均稱,入口甘腴味美,更帶有淡淡炙燒焦香。蜜糖芥末雞翼小食點了半骨雞翼,以蜜糖芥末作為調味,日式芥末味道強勁霸道,但同時與蜜糖的香甜互相配合,外層炸漿不厚,卻意外地香脆,雞翼鮮嫩多汁。武士小丸子小丸子即叫即製,上枱熱辣辣,外脆內軟,
餐廳以日本風格為裝潢主題,座位不多,但空間亦寬敞。
溏心蛋
叉燒
武士小丸子
小丸子即叫即製,上枱熱辣辣,外脆內軟,份量十足有六粒,配上日式醬汁十分惹味。
2019-06-16
溏心蛋
叉燒
2019-06-15 500 瀏覽
就算係觀塘返工,平時都好少行過嚟呢邊食嘢,但係今日就例外,決定試一試呢一間拉麵,下午茶時間,人唔算多,非常舒適雖然餐廳冇下午茶套餐提供,不過都唔錯,我同朋友都分別叫咗一碗拉麵,一碗係左邊嘅 豐臣將軍拉麵,右後方果碗係 九州地獄拉麵,兩碗拉麵嘅賣相都非常唔錯我朋友所揀嘅呢一碗 九州地獄拉麵,佢揀咗小辣,所以覺得非常惹味,味道非常唔錯,食物嘅感覺辣得來又夠香,佢話甚至乎係有少少日本嘅味道添我呢碗既 豐臣將軍拉麵,賣相亦都確實係唔錯,上面滿佈蔥花,下面一睇就知係好香濃嘅湯底,連同一大塊既豚肉,以及旁邊一大塊好新鮮嘅紫菜,見到都已經好想食我自己本人本身就好鍾意食蔥,所以上面嘅蔥花夠晒多,真係啱晒,啖湯重正,炒香的芝麻,加埋非常濃嘅湯底,冇得頂麵質方面,我就揀咗硬嘅質感,因為口感比較正之餘,就算放耐左少少,口感依然咁正由於我好鍾意食蛋嘅關係,呢半粒糖心蛋就真係夠晒正,連同少少既湯一齊食,口感同味道都好正,正如我朋友所講,呢碗拉麵都真係有日本嘅味道兩碗拉麵梗係唔夠啦,所以我哋都叫多咗兩個小食,分享一齊食,分別係後面嘅 日式煎餃子,及前面嘅 唐揚炸雞呢個炸雞真係幾出色,估你唔到咁好食,外脆內軟,入面

呢個炸雞真係幾出色,估你唔到咁好食,外脆內軟,入面仲好 juicy,以我多年食雞既經驗,呢個真係做得唔錯

餃子都唔差,入面有豬肉同白菜,味道都唔錯,而且煎得幾香,可以一試

餐廳環境都坐得幾舒服,食一碗拉麵黎計,確實都唔錯,性價比幾高,絕對有一定嘅回頭率
2019-06-09 98 瀏覽
星期日晚上近七點來,空位置蠻多。整體而言,依據個人口味來說,偏咸了。。豐臣將軍拉麵($78),另加溏心蛋($10)。拉面只包含紫菜,拉麵及叉燒兩塊。水平一般,沒有特別。對個人口味而言,有點咸,不過一般食拉麵總是偏咸。牛乳布甸($28)很軟,但太太太甜,反而不太吃到奶味。章魚燒($28)外面一點點脆,裡面一粒章魚。水平可以。唐揚炸雞($32)表皮可以,但肉實際很少,而且很咸。*冷氣太強。*沒有加一。

牛乳布甸($28)很軟,但太太太甜,反而不太吃到奶味。

章魚燒($28)外面一點點脆,裡面一粒章魚。水平可以。

唐揚炸雞($32)表皮可以,但肉實際很少,而且很咸。

*冷氣太強。
*沒有加一。
2019-06-09 61 瀏覽
對上一次食拉麵已經係幾個月前,最近又口痕想食拉麵。去咗觀塘呢間武士拉麵,之前九龍灣emax食過都唔錯。九洲地獄拉麵湯底一飲不會勁嗆喉,佢果種辣係漸漸地浸出來,香和辣同時擁有,呢個湯底唔錯。麵質我揀咗粗身的,食辣拉麵要配上粗身拉麵先有咬勁。武士沾麵用了魚介wasabi調較出黎的沾麵湯,味道都夠濃,唔辣,有wasabi香同埋有粒粒叉燒在內。配上粗身沾麵都算幾夾,唯一係沾麵湯再稠一點會更好,更能掛麵。餃子餃子係我大愛,煎得好香口又唔燶,熱辣辣一定要趁熱食。芥末蜜糖雞翼好香口,甜甜地辣辣地,好正,都係要趁熱食~

對上一次食拉麵已經係幾個月前,最近又口痕想食拉麵。

去咗觀塘呢間武士拉麵,之前九龍灣emax食過都唔錯。

餃子
餃子係我大愛,煎得好香口又唔燶,熱辣辣一定要趁熱食。

芥末蜜糖雞翼
好香口,甜甜地辣辣地,好正,都係要趁熱食~