2024-06-13 1026 瀏覽
前幾星期較多工作應酬,與外國同事交流,吃了不少西式晚餐。過了這忙碌的時間,特別和好朋友找間中菜館,品嚐中國味道。  正潮樓於銅鑼灣新寧道,地鐵站出發大約七分鐘便到,地點方便就腳。我們一行二人共點了套餐,一起互相分享。 厚菇焗鮑魚。厚菇炆海參(⭐⭐⭐⭐⭐) 鮑魚大隻,而且炆得入味,入口彈牙。花菇大大隻,吃起來爽口。朋友叫的海參也不錯,骨膠原十足。女士美容一流。 滷水拼盤(⭐⭐⭐⭐⭐) 鹵水拼盤包括了鴨血,鵝腸,鵝肉和豆腐。鴨腳吃起來有很濃郁的香料味,而且軟硬適中。滷水鵝肉也鹵得入味。鵝腸吃起來爽口,而且廚師事先已細心的去掉肥膏,細心抵讚。 汕頭煎蠔餅(⭐⭐⭐⭐⭐) 蠔餅是即叫即炸的,吃起來香脆可口。等等配上特色魚露醬汁,惹味十足。 方魚蠔仔粥(⭐⭐⭐⭐⭐) 另外叫了蠔仔粥,份量可為大份,每人大約有2至3碗。用了十足。蠔仔吃起來鮮甜可口。配上起芫茜等等不同配料,令人停不了口。 總括而言,這間餐廳食物質素不錯,而且價錢十分大眾化。下次經過也一定會再來。  ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 正潮樓 銅鑼灣新寧道8號中國太平大廈第一期地下B號舖 推介菜式:潮式滷水拼盤,蠔仔粥

厚菇焗鮑魚。厚菇炆海參(⭐⭐⭐⭐⭐)
鮑魚大隻,而且炆得入味,入口彈牙。花菇大大隻,吃起來爽口。
朋友叫的海參也不錯,骨膠原十足。女士美容一流。
滷水拼盤(⭐⭐⭐⭐⭐)
汕頭煎蠔餅(⭐⭐⭐⭐⭐)
方魚蠔仔粥(⭐⭐⭐⭐⭐)

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
正潮樓 銅鑼灣新寧道8號中國太平大廈第一期地下B號舖
推介菜式:潮式滷水拼盤,蠔仔粥

👍🏻地點方便
👍🏻環境舒適
👍🏻價錢大眾
2024-05-11 1201 瀏覽
雖然我平時比較少介紹中菜,但其實我本身係好鍾意食中菜嘅,特別係潮州嘢😍 最近我就同一班朋友去食咗一間喺銅鑼灣新開嘅高質中菜,好想推介俾大家🫶🏻鵝肉拼鵝肝食潮州嘢就一定要嗌鵝肉啦,佢地嘅鵝肉肉味好香濃,鵝肝入口即溶,豆腐都好香口❤️紅燒燕窩餐廳好細心用咗蠟燭坐熱, 保持溫度,入邊超足料,超多燕窩,佢哋用嘅係金絲燕窩,再配以老雞、豬骨、火腿、雞肉、豬皮同豬手等多種食材一齊熬湯,食落真係超滋潤🫶🏻富貴石榴蟹非常精緻嘅菜式,將煎過嘅蛋白皮,包住蝦、蟹、馬蹄等餡料,絕對係手工之作😍玉枕白菜另一道手工菜,用津白包住豬頸肉、鮮蝦、蝦米同香菇等食材,口感好豐富👍🏻脆皮酸甜蠔炸過嘅台山蠔,個炸醬好薄,裏便好大隻蠔,再加上啲酸酸甜甜嘅汁,超級開胃❤️香炒瑤柱鬆做法有少少似泰式嘅生菜包,但佢嘅材料就係用咗超多嘅瑤柱,加上馬蹄、韭菜同肉鬆一齊炒,食落一啲都唔會膩😍梅汁蒸馬友魚條馬友蒸到好滑,唔會有魚腥味,仲有啲酸酸甜甜嘅麵豉,唔食魚嘅我都表示好食🫶🏻欖仁南瓜羹呢個絕對係健康之選,南瓜打得細滑,入邊仲有好多唔同嘅果仁,去增加口感☺️ 豆醬炒麻葉芋頭炒香飯用個煲仔上,粒粒分明夠晒乾身,仲有芋頭、臘肉、蔥粒,食落仲有白

鵝肉拼鵝肝

梅汁蒸馬友魚

欖仁南瓜羹

豆醬炒麻葉

芋頭炒香飯
用個煲仔上,粒粒分明夠晒乾身,仲有芋頭、臘肉、蔥粒,食落仲有白胡椒嘅香味❤️

菜脯炒粿條
口感好煙煙韌韌,係我鍾意嘅口感🫶🏻

桔餅姜薯粿
呢個係潮州獨有嘅甜品,我都係第一次食,外皮好軟糯,甜甜嘅口感☺️
2024-04-25 1047 瀏覽
正潮樓是一家正宗潮州菜餐廳,潮州菜適合很多朋友一起吃,今日約了朋友來吃。原來下午茶價錢優惠,也有很多潮州特色的茶粿和小點心,有機會再試一試。點了原酒漿,入口不像一般啤酒酒精味那般重,更容易入口。功夫茶是潮州菜的特色之一,很香,值得一試。⭐️三年老鵝頭這道菜的鵝頭比普通的鵝要大,肉質也相對更加煙韌。它的冠有一層膠質,增添了口感的豐富度,喜歡的朋友可以試一試。⭐️潮式醃膏蟹潮式醃膏蟹是一道令人驚艷的菜品,去過潮州就知道是當地特產,在潮州不敢吃,反而在香港吃較安心。蟹肉鮮嫩多汁,搭配著獨特的潮式醃料,口感豐富。⭐️潮式醃海蝦這道菜的海蝦彈牙可口,充滿鮮甜的味道。潮式的醃製方法使海蝦更加美味,給人留下深刻的印象。⭐️明爐燒響螺響螺的尺寸是我見過最大的,這道菜以螺片、螺身和螺頭為主,經過燒烤後,螺身保持著柔軟的口感。螺頭炸製方法跟螺片的口感不一樣,內部保持著軟韌的口感。⭐️橄欖燉鴨湯這道湯的特色在於加入了青橄欖,有化痰止咳的功效。湯品清澈,橄欖的風味與鴨肉的鮮美結合在一起,湯的口感豐富而濃郁。⭐️脆皮酸甜蠔這道菜將新鮮的蠔炸至外脆內軟,並配上甜酸的汁料。蠔的鮮美和酸甜的口感相得益彰,令人回味。⭐️玉枕炆白菜這

點了原酒漿,入口不像一般啤酒酒精味那般重,更容易入口。

功夫茶是潮州菜的特色之一,很香,值得一試。

⭐️三年老鵝頭

⭐️潮式醃膏蟹

蟹肉鮮嫩多汁,搭配著獨特的潮式醃料,口感豐富。

⭐️潮式醃海蝦

⭐️明爐燒響螺

⭐️橄欖燉鴨湯

⭐️脆皮酸甜蠔

⭐️玉枕炆白菜

這道菜以外面的白菜包裹著豬肉、蝦、大地魚和菇等。白菜的清脆與內餡的鮮嫩相結合,味道豐富而美味。

⭐️香炒瑤柱鬆

這道菜以潮州日本瑤柱、馬蹄和肉為主要食材,配搭醋,用生菜包著吃,很像泰式生菜包,瑤柱的香氣和醋的酸味相互融合,健康又美味。

⭐️富貴石榴蟹

這道菜以蟹肉作為內餡,外皮則是由腐皮製成。蟹肉鮮美嫩滑,味道較香淡。

⭐️朥粕春菜煲

這道菜以豬油渣菜和春菜為主要食材。豬油渣與春菜的清爽味道相互融合,口感更香。
2024-09-10 0 瀏覽
同朋友一齊去咗正潮樓食飯😋 主打滷水老鵝頭頸和滷老鵝掌🤪🤪🖐🏻 滷水老鵝頭頸和老鵝掌 超大塊肉呀🤩 每一塊郁啖啖肉超入味🤩 加上秘製滷水醬汁,正潮樓採用澄海區嘅獅頭鵝~🍄厚菇焗鮑魚 超厚嘅鮑魚!!口感爽滑,啖啖肉呀!用上墨西哥新鮮鮑魚,配以肉質豐潤嘅厚菇,加入老雞、豬骨、豬手等慢火炆煮 10 小時製作而成。🦀富貴石榴蟹一道已經失傳嘅潮州菜式,以點心形式呈上,白色透薄外皮喺雞蛋白,將新鮮肉蟹蒸熟拆肉配搭蝦馬蹄等餡料包裏係蛋白皮內,蒸熟加上蟹膏作點綴、賣相精緻紅燒燕窩🥬玉枕白菜逐漸失傳的傳統潮州手工,精選豬頸肉搭配鮮蝦蝦米同香菇,包喺津白菜葉裡面,再經過炆煮入味,咬入口清爽味道層次豐富!🦪脆皮酸甜蠔外脆香內酸甜鮮嘅蠔!百感交集於一身!🍲香炒瑤柱鬆傳統嘅潮州菜,用上瑤柱、馬蹄、韭菜、肉鬆一同翻炒,一絲絲咁味道完美結合🐟梅汁蒸馬友魚魚肉鮮嫩夠哂滑啊!用上新鮮馬友魚,加入梅子汁進行蒸製~🎃欖仁南瓜羹香滑既南瓜同欖仁熬製而成 口感濃郁香甜 營養豊富🥬火腿護國菜呢道喺潮汕地區的特色傳統菜式,用上番薯葉同經過烘乾嘅金華火腿製作之成嘅惹味茶式,護國菜=番薯葉。🍚芋頭炒香飯新鮮芋頭切粒炒至香軟起沙,與飯粒
同朋友一齊去咗正潮樓食飯😋 主打滷水老鵝頭頸和滷老鵝掌🤪🤪

🖐🏻 滷水老鵝頭頸和老鵝掌

🍄厚菇焗鮑魚

🦀富貴石榴蟹

紅燒燕窩

🥬玉枕白菜

🦪脆皮酸甜蠔
外脆香內酸甜鮮嘅蠔!百感交集於一身!

🍲香炒瑤柱鬆

🐟梅汁蒸馬友魚
魚肉鮮嫩夠哂滑啊!用上新鮮馬友魚,加入梅子汁進行蒸製~

🎃欖仁南瓜羹
香滑既南瓜同欖仁熬製而成 口感濃郁香甜 營養豊富

🥬火腿護國菜

🍚芋頭炒香飯
新鮮芋頭切粒炒至香軟起沙,與飯粒混合一起,入口粒粒分明超級香口😳

🍝菜脯炒粿條
這道菜以粿條和菜脯炒製而成 爽口菜脯與彈牙既粿條相 互搭配重白胡椒味
小知識:粿條同河粉喺2種嚟,製作過程當中加入唔同比例嘅薯粉及澱粉。粿條米香味較濃滑嫩;河粉呈透明相對較彈韌。

🥮桔餅姜薯粿
姜薯喺潮汕地區特有嘅薯類,姜薯磨成泥狀,入口煙煙韌韌嘅糕點

2024-08-24 175 瀏覽
正潮樓地址:銅鑼灣新寧道8號中國太平大廈第一期地下B號舖經朋友介紹銅鑼灣有一間非常有氣派,格調既中菜餐廳,級數係酒店級別既,今日同家人行開銅鑼灣就順便黎試吓😋中菜餐廳非常適合一家大小黎食,因為坐得舒服之餘,餸菜大家都可以一齊分享👍一入到餐廳,已經感受到餐廳貴派既氣氛,有一幅好大既中國山水壁畫係牆到供食客欣賞,而且環境非常乾淨,令食客感到舒適!一家人行街已經行到又累又餓,叫咗唔少野食😍汕頭煎蠔烙 $128濃郁的蠔汁浸潤著酥脆可口的蠔餅,入口即融,醇厚鮮美。獨特的汕頭風味,令人難忘。這道地道的汕頭名菜,一定要試!豆醬焗嫩雞 $198鮮嫩多汁的雞肉,浸泡在濃郁醇厚的醬汁中,散發出陣陣誘人的香氣。咬下去,豆香與雞肉的鮮美味道完美融合,回味無窮!😍梅汁焗豬手 $168肥而不膩的豬手,在梅子醬汁的浸泡下,超級入味!😋口感好軟嫩,肉質都好鮮美,唔會係肥豬肉,這道傳統家鄉菜,都係必食之一梅子蒸鷹鯧 $680鷹鯧係時價,魚既肉質細嫩,係梅子醬的浸染下散發出迷人的酸甜香氣。肉質鮮美多汁,好易入口,醬料恰到好處,不會掩蓋住鯧魚本身的鮮味清炒時蔬 $128芋頭炒香飯 $138香濃Q彈的芋頭塊與鬆軟可口的白米飯
地址:銅鑼灣新寧道8號中國太平大廈第一期地下B號舖

汕頭煎蠔烙 $128

豆醬焗嫩雞 $198

梅汁焗豬手 $168

梅子蒸鷹鯧 $680

清炒時蔬 $128

芋頭炒香飯 $138
香濃Q彈的芋頭塊與鬆軟可口的白米飯結合埋一齊都幾夾!米飯散發出陣陣誘人的芳香,每一粒米飯都被芋頭碎和調味料所包裹,口感細膩

沙茶牛肉炒粿條 $238
粿條有嚼勁,牛肉新鮮,好味!沙茶醬的香氣融合在其中,令到口感層次豐富。每一口都飽含濃郁的沙茶香氣和牛肉鮮美的滋味
2024-08-23 151 瀏覽
上次黎食過套餐屋企人都話幾好話想再黎,就星期六黎晚飯,今次單點質素一樣咁好。傳統潮州菜餐前不少得既功夫茶。鵝粉肝 $128 + 鵝片 $168佢地既滷水入味唔會過咸,鵝片口感軟熟,鵝肝粉粉地肝味同滷水香都並重。蠔仔肉碎粥 $88一位既蠔仔粥都夠兩個人分到1-2碗,蠔仔漲卜卜夠新鮮,蠔仔都幾多煲到啖粥幾鮮甜👍🏻汕頭煎蠔烙 $128蛋香突出,蠔仔同蛋比例剛好,點埋魚露仲好食。欖仁南瓜羹 $78充滿香甜南瓜同粟米味。脆皮酸甜蠔 $116咬落去先係薄脆,然後係肥美多汁既蠔肉,酸甜汁唔會太蓋左蠔味,好味💡

鵝粉肝 $128 + 鵝片 $168

蠔仔肉碎粥 $88

汕頭煎蠔烙 $128
蛋香突出,蠔仔同蛋比例剛好,點埋魚露仲好食。

欖仁南瓜羹 $78
充滿香甜南瓜同粟米味。

脆皮酸甜蠔 $116
2024-08-17 264 瀏覽
同事推薦呢間高質潮州菜不論裝修定係員工服務都一流 最啱約埋啲親朋戚友一齊大飽口福一坐低職員就上左set welcome tea 選取潮州功夫單叢茶 琥珀色嘅茶味帶甘薯蜜味 微甜而甘香🍵搭配前菜海鹽花生同菜甫 絕對係最潮嘅開胃菜❣️鵝肉 $138潮州菜嘅must try 滷水醃得入味但又唔會太鹹 略帶味甜嘅滷汁令人食完一啖又一啖 鴨肉接近骨肉分離 鎖住嫩滑肉質🦆❣️普寧豆腐 $98一份12粒份量十足 外脆內軟嘅炸豆腐沾上秘製醬汁 由白醋芫荽🌿等酸酸甜甜嘅味道中和返炸豆腐嘅熱氣感 食多幾舊都唔厭❣️汕頭煎蠔烙 $128皮薄足料嘅蠔餅每塊都有🦪仔平均分布 薄皮食落唔會濟 點返少少魚露吊下味 令蠔香味更鮮更突出❣️梅汁焗豬手 $168原隻豬手碎件上 炆到超腍嘅仲要去曬骨超級貼心 厚皮油脂味濃而不膩梅汁清甜微酸好開胃 呢個汁送飯一流!!!❣️芋頭炒香飯 $138芋頭 香蔥 蛋 肉粒 冬菇粒咁多材料 金黃色嘅飯粒閃閃發光✨乾身飯粒十分香口 啖啖都有料超正❣️水晶綠豆粿 $68係潮州有寓意嘅綠豆粿祈禱家人安康 生活順心 一撕開濃厚綠豆香氣撲鼻而來過時過節同屋企人食返籠就

潮州功夫單叢茶

❣️鵝肉 $138
普寧豆腐

❣️普寧豆腐 $98

❣️汕頭煎蠔烙 $128
梅汁焗豬手

❣️梅汁焗豬手 $168
梅汁清甜微酸好開胃 呢個汁送飯一流!!!

❣️芋頭炒香飯 $138

潮州功夫單叢茶
普寧豆腐
梅汁焗豬手
水晶綠豆粿
地點方便係地鐵站附近. 入面每張台都可以坐很好多. 係傳統中式大圓台.前菜為傳統中式前菜. 另外餐廳有功夫茶飲. 溫度同茶香都岩岩好. 唔會過熱入唔到口.坐低補下水份岩岩好. 沙茶牛 (268$)我覺得牛肉很香. 類似菜遠滑牛既味道. 牛肉十分軟滑. 就算無醬都十分重味.配埋沙茶醬就合適中意重味小小既食家. 值得一提係 無諗到底下既菜都十分多. 足足有一碟.所以基本上不用叫菜食.厚菇焗鮑魚(218$)鮑魚汁很香, 包括令到蘑菇都很入味. 鮑魚很彈牙, 帶小小海水味. 蘑菇爽口, 味道小小鮮甜味. 菜式簡單直接不會太飽.鵝片 (168$)卤水為主, 份量十分多. 呢到d菜式很合適很多人一齊食. 大部分菜份量都十分足料. 肉感上面連皮會比較瘦小小硬小小. 下層內肉比較多, 比較鬆軟. 整體環境好,服務好, 份量大, 價錢合理不貴. 非常適合一家大細一齊去食 , 或多人朋友聚餐.
坐低補下水份岩岩好.
沙茶牛 (268$)
所以基本上不用叫菜食.
厚菇焗鮑魚(218$)
蘑菇爽口, 味道小小鮮甜味. 菜式簡單直接不會太飽.
鵝片 (168$)

2024-08-05
前一牌跟姐姐們去完潮汕,吃了不少滷水,爸媽看見我們的照片後都鬧著要去潮汕玩,奈何假期就真係冇咁多。唯有帶佢哋去香港嘅呢一間潮菜館食個晚飯孝順下兩老先。.一坐低佢哋就先上個功夫茶,飲完兩杯,成個人都醒神晒。.睇完餐牌之後我哋叫咗:-鵝片$168-方魚炒芥蘭 $138-豬腳凍 $128-肉碎蠔仔粥 $198-福果甜芋泥 $48-清心丸綠豆爽 $48.鵝片肉質嫩口緊實,好多汁,搭配餐廳自製的醋汁,令到鵝片油潤得黎,又唔會太油膩,好下飯,嘴刁嘅爸媽表示滿意。.方魚炒芥蘭明明望落去只係普通嘅炒菜,但係卻係屋企食唔到嘅口味,自帶鹹香嘅方魚,加上火候控制啱啱好嘅脆卜卜芥蘭,唔鍾意食菜嘅我都食咗好多。.豬腳凍就冰爽冰爽的,好似食緊鹹鹹地嘅啫喱,幾特別,膠原滿滿嘅感覺;肉碎蠔仔粥食落去好清甜,帶有小小嘅蠔鮮味,無論蠔仔定係肉碎都俾得好足料。.兩款甜品嘅感覺好唔同,芋泥綿密奶滑,好濃郁;清心丸綠豆爽就好低甜,成個味道同個名差唔多,好清同埋好爽,個人偏愛前者,鍾意清淡啲口味嘅爸媽就偏愛後者。~~~正潮樓 銅鑼灣新寧道8號中國太平大廈第一期地下B號舖

一坐低佢哋就先上個功夫茶,飲完兩杯,成個人都醒神晒。

睇完餐牌之後我哋叫咗:
-福果甜芋泥 $48
-清心丸綠豆爽 $48

~~~
銅鑼灣新寧道8號中國太平大廈第一期地下B號舖
正潮樓 銅鑼灣新寧道8號中國太平大廈第一期地下B號舖-----好耐冇食潮州嘢,收工心血來潮約咗朋友嚟呢一間位置鬧中取靜嘅潮州菜餐廳食個晚餐。餐廳裝修四四方方咁,唔會好壓迫,光猛整潔,用餐環境幾舒服,仲有啲廳房,俾人包廂。鵝翼:食潮州菜就一定要叫滷水,呢度嘅鵝翼好大隻,肉質滑嫩實淨。鵝肉香味濃郁,無肉腥味,又唔會太鹹。魚露浸花甲:擺盤好精緻,望落去一大堆花甲攤開,橙橙紅紅咁,係幾靚。花甲飽滿彈牙,食得出用了好新鮮,加埋微鹹濃郁魚露醬汁,粒粒飽含鮮甜味道,加上冰冰地,好開胃。煎九肚魚烙邊緣酥脆,中間保留咗九肚魚個種滑溜嘅口感,食落去好輕盈唔會好重麵粉感,幾足料。老菜脯燉豬肚湯汁濃郁醇厚,胡椒味回甘悠長,豬肚爽彈,處理得好乾淨,老菜脯食落去有啲似筍嘅口甘,幾特別。潮汕鼠殼粿粉團Q彈有勁, 食落外層好軟糯,中間嘅餡料係低甜黑芝麻餡,高質得黎好少地方食到。
銅鑼灣新寧道8號中國太平大廈第一期地下B號舖
-----

鵝翼:

魚露浸花甲:

煎九肚魚烙

老菜脯燉豬肚

潮汕鼠殼粿
2024-08-06 154 瀏覽
依間餐廳唔可以唔book就甘黎食😂十成九都會full晒🥺想食就一定要提早預約🤭餐廳坐位闊落,岩晒一家大細黎食👍🏽.鵝片 $168嚟到食潮州嘢點可以唔食滷水鵝🪿依到既做法係用古法去烹製,鵝肉肉質嫩滑,唔會話煮到好乾,仲要好入味👍🏽底層有花生🥜同豆腐,連配菜都滷到好入味😋送飯一流☺️.🦪汕頭煎蠔烙 $128潮洲經典菜式🤭次次去依潮洲野都必點🤓眼見都見到超足料既蠔肉配上雞蛋🍳邊邊位煎到超脆口,一啲都唔會話好油膩,又唔會話好漿口,配埋醬汁特出左蠔既鮮甜味.🐠脆皮九肚魚 $198超花心機時間同工夫既一道菜,將九肚魚啲骨拆好晒,再沾上炸粉,食落口外脆內軟,如果嫌啲味太淡不奶加啲椒鹽落去,另有一番風味🍥.🐷 梅汁焗豬手 $168依個豬手用左多既間去炆淋😍入口即溶,食既係啖啖既骨膠原☺️女士既最愛‼️豬手用左梅汁去炆,食落酸酸甜甜🍬.🍴普寧鹹麵線 $138依個睇落平平無平既炒麵,食落估唔到鑊氣十足😍用左蛋,芽菜,香蔥等等我增加口感
鵝片 $168

🦪汕頭煎蠔烙 $128

🐠脆皮九肚魚 $198

🐷 梅汁焗豬手 $168

🍴普寧鹹麵線 $138
2024-08-02 153 瀏覽
朋友同我慶祝生日,原本堅決要留守睇奧運都比佢拉咗黎,佢話呢度有個大電視可以邊睇邊吃功夫茶襯熱飲,茶味不錯,前菜有炸花生同菜脯,炸花生好正宗好脆好香~雖然呢度潮式海鮮為主,魚翅、海參、鮑魚之類;但係我最想食嘅反而係蠔仔粥同蠔餅,兩樣菜式都有大大隻肥美嘅蠔肉,完美無殼有蠔味;蠔仔量多到每啖都食到。滷水鵝片最顯潮州菜式功架,入口肉嫩滷水香唔會太咸,仲有潮州豆腐,呢個水準幾抵食。甜品叫左客芝麻落湯錢,係潮州小食,糯米口感香糯黏滑,花生碎有咬口加上椰絲香,好好食。
功夫茶、前菜

煎蠔餅
滷水鵝片
芝麻落湯錢
功夫茶、前菜
煎蠔餅
滷水鵝片
芝麻落湯錢
【🫖正潮樓|銅鑼灣優雅潮式晚餐🌻】餐廳係銅鑼灣地點方便,旺中帶靜,充滿嘅優雅潮式風。🥢前菜:功夫茶、醃蘿蔔及鹽焗花生潮式儀式感滿滿,飲過功夫茶後正式開始晚餐,蘿蔔和花生都好開胃。.🥢鵝片+半份鵝粉肝去食潮州野必點呢歌款,鵝片粉肝底下仲有我最鍾意食嘅鹵水豆腐同蒸花生。鵝片味好濃,肉質好柔軟,粉肝簡直係又滑又粉,牆上掛住由蔡瀾先生題字嘅《不怕膽固醇》🙄🙄好啦,今晚唔諗住。.🥢魚露浸花甲例牌都比我想像中大碟,魚露浸就啱晒唔飲酒嘅朋友,魚露淡淡的,仍然保留花甲鮮味,粒粒鮮甜新鮮。.🥢脆皮酸甜蠔一人一隻,夠晒過口癮,炸得金黃香脆,蠔無縮水,仍然卜卜身,蠔味十足。.🥢豆醬焗嫩雞賣相平凡,豆醬其實好香濃,味道幾有潮式古組味感覺,好啱配白飯。🪭正潮樓(銅鑼灣)📍銅鑼灣新寧道8號中國太平大廈第一期地下B號舖
【🫖正潮樓|銅鑼灣優雅潮式晚餐🌻】

餐廳係銅鑼灣地點方便,旺中帶靜,充滿嘅優雅潮式風。

🥢前菜:功夫茶、醃蘿蔔及鹽焗花生

🥢鵝片+半份鵝粉肝
🥢魚露浸花甲

🥢脆皮酸甜蠔

🥢豆醬焗嫩雞

🪭正潮樓(銅鑼灣)
📍銅鑼灣新寧道8號中國太平大廈第一期地下B號舖
2024-07-29
2024-08-01 132 瀏覽
之前去過灣仔店食過晚飯,老公覺得幾好食。從朋口友得知原來銅鑼灣開左分店,所以就黎食返餐先。餐廳寬敞光猛,有幾個房間,一家人或朋友私人聚會包房都幾好。餐牌選擇有好多,可散叫或叫套餐。之前在灣仔就散叫,今次就食套餐吧。而套餐都幾豐富,都係鮑參翅肚,另外就因應人數再點自選菜式。前菜:有花生同咸菜,咸咸地,熱身一下。紅燒魚翅:魚翅份量多,啖啖都食到翅。翅用左上湯去煮,味道好濃。鍋下仲有個火爐,一路食一路keep住熱,唔錯。厚菇炆海參:冬菇厚肉,有口感。海參大塊,炆得夠淋。冬菇海參同樣炆得入味,充滿鮑汁味道,好好味。滷水拼盤:賣相吸引,有豬紅、滷肉、鴨肉同豆腐。滷水味道濃,整體唔太咸。汕頭煎蠔烙:煎得夠金黃,蠔仔大小適中,蛋味唔會太濃蓋左蠔仔味道,口感濕潤,香口但又唔覺得熱氣。脆皮九肚魚:剛炸起,好熱。炸粉薄薄,外皮脆口,內裡軟軟。
餐廳寬敞光猛,有幾個房間,一家人或朋友私人聚會包房都幾好。
前菜:有花生同咸菜,咸咸地,熱身一下。

脆皮九肚魚:剛炸起,好熱。炸粉薄薄,外皮脆口,內裡軟軟。
2024-07-28
📌國家級大師坐鎮之潮州菜館 🇨🇳銅鑼灣新店主打潮式海鮮為主💥必試魚翅、海參、鮑魚、燕窩等名貴食材,完美呈現岀傳統潮州菜餚之精粹,乃屬古色古香潮州菜館🍲- 👨🏻‍🍳國家級大師傅坐鎮 菜色盡顯功架🥢,唔好錯過由國家級大師坐鎮的潮州菜館吖"菜膽火腿翅廣東的傳統名菜,濃郁絲滑既雞湯,燉至綿軟既白菜和足料彈牙爽口魚翅,湯底清甜不油膩,配上啖啖魚翅,必食養顏滋補湯品滷水豆腐滷水是自家調制的秘方,味帶鹹香且份外鮮美。豆腐吸收了滷水汁精華,豆味香濃,非常滋味水晶白桃粿煎蝦米筍粿潮式著名小吃,注重粿皮和餡料,蝦米香口,餡料帶鹹香,粿皮有嚼勁,大愛肉碎蠔仔粥蠔仔粒粒飽滿肥美,配上方魚湯底,芳香味鮮清心丸綠豆爽到訪潮州店必食!清心丸口感軟糯,配上粒粒綠豆爽,口感豐富📍銅鑼灣新寧道8號中國太平大廈第一期地下B號舖
📌國家級大師坐鎮之潮州菜館 🇨🇳

銅鑼灣新店主打潮式海鮮為主

菜膽火腿翅

滷水豆腐

水晶白桃粿
煎蝦米筍粿

肉碎蠔仔粥
蠔仔粒粒飽滿肥美,配上方魚湯底,芳香味鮮

清心丸綠豆爽
到訪潮州店必食!清心丸口感軟糯,配上粒粒綠豆爽,口感豐富

📍銅鑼灣新寧道8號中國太平大廈第一期地下B號舖