2025-06-02 267 瀏覽
正潮樓,位於銅鑼灣,主力就係做潮州菜,由國家及潮菜大師監督出品,走高檔次路線嘅潮州嘢🤞🏻環境舒服,服務非常之好,不時會有人睇吓你有咩需要😆餐牌選擇好多,主要都係潮州手工菜相當吸引🥰「招牌」金不換炒蟹(潮州伊麵底)🦀金不換炒得好香,上枱已經聞到👍🏻啲上湯收晒汁掛晒喺啲蟹肉度,睇到師傅嘅功力😻非常新鮮,蟹味好濃,肉質都好好🤗潮州伊麵,脆身加咗上湯撈好味😋滷水鵝三寶(鵝肝+鵝掌+鵝肉),鵝肝厚身幾入味,非常高質😎豆腐都正因為滷水汁好味,鵝肉都係厚切,加蒜醋食一流🌟生醃海中蝦🦐有韓式醬油蝦加泰式生蝦混合感覺,生醃肉質更好🤓口感加埋算非常惹味👍🏻汕頭煎蠔烙,賣相唔係好炸,亦唔會太油有啲蚵仔煎嘅feel🈵蠔仔真係好多蠔味爆發相當好味道😇牛肉炒芥蘭,用嘅全部都係芥蘭苗非常幼嫩,口感好好,沙茶醬非常濃,但係唔會死鹹又好惹味😮‍💨仲配原漿啤酒,又濃烈又重果香,成個享受都特別正🤡好高質好好味既潮菜,推介!👻

滷水鵝
滷水豆腐

滷水鵝
滷水豆腐
2025-06-04 0 瀏覽
👧🏻😋👅🍽✨潮州菜館抵食套餐-🥢網上預付金不換炒蟹特惠套餐$698酒席全包享用原價$1329特色潮州菜🥢 門口大大塊banner寫住國家級潮菜大師加盟做總廚, 見到晚市都好多捧場客, 加上decent用餐環境同殷切服務更有market▪招牌金不換炒蟹🦀 原隻蟹算好多肉, 蟹蓋已拆開晒好易食啖啖肉, 潮州伊麵雙面黃少少偏腍唔太脆但蟹芡加分▫滷水鵝三寶🪿 鵝肝有濃濃鵝鮮味, 軟滑入口即溶, 鵝掌大隻皮好彈牙, 鵝肉肉質緊緻充滿油香▪「潮菜」六選三🦪 汕頭煎蠔烙蛋皮脆脆地唔會太油, 上有粒粒飽滿蠔肉, 魚露提鮮🍲 芋頭炒香飯芋頭偏大粒但全部麵好粉好軟熟, 配上臘肉蝦米蔥花鹹香唔膩🥬 豬油炒薯苗用肥豬肉同蒜頭炒香幼嫩鮮甜▫小食及茶芥🫖 開胃花生, 蒜蓉菜脯, 茶芥同加一都全包, 買完套餐訂左枱, 到時食完就走得喇😋
👧🏻😋👅🍽✨
潮州菜館抵食套餐

▪招牌金不換炒蟹

▫滷水鵝三寶

▪「潮菜」六選三

🥬 豬油炒薯苗用肥豬肉同蒜頭炒香幼嫩鮮甜

▫小食及茶芥

2025-06-03 0 瀏覽
Chiu Chow cuisine is one of my favorites because of its diversity of tastes and preparation methods. This time we popped into Best Chiu Chow Restaurant in Causeway Bay for their scrumptious special half-price menu.◆Peanuts & Pickles◆Lo Sui PlatterCreamy and custardy goose liver, fatty and moist goose meat, crunchy yet tender goose feet with tofu. Delicate lo sui sauce with fragrant spices.◆Stir-fried Crab w/ BasilMeticulously prepared crab with the spiky parts trimmed off. The pan-fried noodles

◆Peanuts & Pickles

◆Lo Sui Platter

◆Stir-fried Crab w/ Basil
Meticulously prepared crab with the spiky parts trimmed off. The pan-fried noodles had soaked up the essence of the crab.

◆Marinated Live Shrimps
A rather strongly-flavored cold dish. Firm and succulent fresh shrimps in a rich sauce with chopped coriander, chili and garlic.

◆Pan-fried Oysters w/ Duck Eggs, Shantou Style
Loaded with oysters in a thin egg batter. The fish sauce highlighted the taste of the ingredients.

◆Deep-fried Bombay Duck
Crispy batter, juicy meat. Thick cut which preserved the moisture of the fish. Served piping hot.

位於銅鑼灣新寧道的「正潮樓」,係一間主打正宗潮州菜的餐廳,店內裝修雅緻舒適。當晚點咗佢哋嘅二人特惠套餐,當中包括小食、兩款招牌菜及潮菜六選三滷水鵝三寶鵝三寶包括:鵝肉、鵝肝及鵝掌,滷得都幾入味,唔會太鹹👍🏻最底下有滷水豆腐墊底,好味道金不換炒蟹原隻蟹加入九層塔、蒜片、薑蔥及紅椒等等一齊炒香,香口美味~蟹肉新鮮甜美;蟹蓋有唔少蟹膏,正呀!最底下有輕輕煎過的潮州伊麵,吸收晒炒蟹嘅香氣及精華牛肉炒芥蘭芥蘭新鮮翠綠,口感爽脆,健康美味。配上潮式沙嗲牛肉片,香軟啖啖肉汕頭煎蠔烙經典潮州菜汕頭煎蠔烙,加咗唔少珍珠蠔,用料充足,充滿鮮味,口感微微煙韌,蛋邊位煎得好香口!可以配上胡椒及魚露一齊食用,增添鮮味芋頭炒香飯份量足夠2-3人分享~炒飯粒粒分明有米香,炒得乾身唔油膩!加咗芋頭、冬菇、蝦米及蔥花等等一齊炒,芋頭粉粉軟軟的,味道同口感都好豐富呢

芋頭炒香飯

2025-06-03 0 瀏覽
餐廳主打正宗潮州菜,食物質素高,價格合理,服務態度友善,環境闊落感覺舒適。招牌菜為金不換炒蟹,賣相精緻,打卡一流,蟹肉鮮嫩,煮至入味,下面係潮州伊麵底,吸滿醬汁,比出面淋身,味道更上一層。滷水鵝三寶包括鵝肝、鵝掌同鵝肉,另有豆腐墊底,淡淡滷水香氣,鹹度適中,鵝掌皮彈,鵝肉緊實,越食越上癮。汕頭煎蠔烙蛋皮薄且脆,唔油唔膩,蠔肉粒粒飽滿,魚露提鮮,份量相對細,兩個人食就啱啱好。牛肉炒芥蘭反而有驚喜,芥蘭苗幼身,新鮮鮮甜,入口嫩且無渣,沙茶醬味濃又香,配白飯就一流。芋頭炒香飯嘅芋頭仲多過飯,芋頭大粒軟綿,飯粒粒分明,帶淡淡香氣,搭配前菜嘅開胃花生同蒜蓉菜脯可增添味道。

在銅鑼灣的正潮樓,我最近嘗試了好抵食嘅大眾點評二人餐,加埋環境高級,整體感覺相當不錯,極度推介大家嚟試吓。坐低店員奉上熱茶及開胃小食有充滿鹹香嘅花生和爽口嘅蒜蓉菜脯。$698 就可以試兩個招牌菜式同六選三潮菜。 ⭐️金不換炒蟹(潮州伊麵底)賣相精緻高級,擺盤有誠意。 這道菜的蟹肉鮮嫩,搭配軟滑的伊麵底,口感十分豐富。每一口都讓人感受到海鮮的鮮美,確實值得推薦。⭐️ 滷水鵝三寶(鵝肝、鵝掌、鵝肉)這道滷水鵝的味道相當入味,鵝肉鮮嫩,搭配的鵝掌更是軟滑,讓人一試成主顧。滷水的香氣渾然天成,增添了菜式的層次感,讓人忍不住想多吃幾口。呢個潮式食法嘅鵝肝個人比較少食,不過幾特別又唔腥值得一試⭐️汕頭煎蠔烙外脆內嫩的口感讓這道煎蠔烙成為了我的最愛,搭配的醬料也恰到好處,讓人吃了還想再來一份。⭐️牛肉炒芥蘭牛肉炒芥蘭的味道則比較平衡。牛肉嫩滑肉質的鮮美。芥蘭口感清脆爽口,中和肉類的油脂感。⭐️芋頭炒香飯米飯粒粒分明,芋頭的香甜融合在飯中,加上淡淡嘅蝦米鹹香和肉香,香味四溢,芋頭的份量不少,芋頭控是絕不能錯過。請食飯,呢個餐就又得體又實惠。仲有想讚 一下職員人手充足服務好,估唔到平民價錢就可以享受到高質食物同高

⭐️金不換炒蟹(潮州伊麵底)

⭐️ 滷水鵝三寶(鵝肝、鵝掌、鵝肉)

⭐️汕頭煎蠔烙

⭐️牛肉炒芥蘭

⭐️芋頭炒香飯

請食飯,呢個餐就又得體又實惠。仲有想讚 一下職員人手充足服務好,估唔到平民價錢就可以享受到高質食物同高級服務質素。
2025-05-31 0 瀏覽
🇭🇰正潮樓·社交平台二人特惠套餐$698呢個二人餐我自己覺得幾抵食 $698就有五樣嘢 而且佢啲食材都好新鮮😍·金不換炒蟹(潮州伊麵底) l 滷水鵝三寶我自己覺得最有驚喜就係佢個金不換炒蟹😍佢個蟹係真係超級新鮮 而且佢係有將個蟹爆香過 所以係超香 而且蟹肉好甜🦀🤤佢個鵝肝好滑身 鵝掌都好大隻 好入味 鵝肉都唔錯🦢·汕頭煎蠔烙 l 豬油炒薯苗 l 椒鹽九肚魚佢個煎蠔烙都好好味 佢入邊嘅蠔好大隻 而且個蠔烙煎到煙煙韌韌 唔會話太油膩🦪個豬油炒薯苗都超香🥬椒鹽九肚魚個炸皮都好薄 不過九肚魚本身比較腍身 所以我自己覺得口感無椒鹽魷魚咁好食🤣🤣·#rbyeat#rby中菜#rby銅鑼灣 #rby灣仔·📍銅鑼灣新寧道8號中國太平大廈第一期地下B號舖📍灣仔謝斐道117-119號富通大廈地下2號舖
🇭🇰正潮樓
社交平台二人特惠套餐$698
金不換炒蟹(潮州伊麵底) l 滷水鵝三寶
金不換炒蟹(潮州伊麵底)

佢個鵝肝好滑身 鵝掌都好大隻 好入味 鵝肉都唔錯🦢

#rby中菜
#rby銅鑼灣 #rby灣仔
📍銅鑼灣新寧道8號中國太平大廈第一期地下B號舖
📍灣仔謝斐道117-119號富通大廈地下2號舖

金不換炒蟹(潮州伊麵底)
豬油炒薯苗
2025-05-30 0 瀏覽
呢晚叫咗佢哋嘅特惠套餐,想食正宗潮州菜,又想坐得舒舒服服,呢度都係一個唔錯嘅選擇。套餐包咗招牌金不換炒蟹🦀蟹炒得好香,蟹肉鮮甜,潮州伊麵煎香過,表面金黃色,脆脆地,而且吸晒啲醬汁,好好味😋滷鵝三寶有鵝肝、鵝掌、鵝肉🦢滷水好入味👍🏻鵝肝肥而不膩,鵝掌軟腍。潮州菜六選三,要咗汕頭煎蠔烙、芋頭炒香飯、牛肉炒芥蘭。汕頭煎蠔烙外脆內軟,蠔仔大大粒,份量好多,煎得啱啱好,點啲魚露食,好惹味😋芋頭炒香飯用煲仔上,飯粒炒得乾身又香,夾雜住軟糯的芋頭粒,都幾有水準。最後都揀咗個菜,牛肉炒芥蘭🐮

2025-05-29 0 瀏覽
今晚約爸爸去✨️銅鑼灣古色古香的🥢潮州菜館食晚飯😋,由名廚主理,品嚐多道經典潮州菜式。💕二人特惠套餐抵食,原價1329元,現在有優惠698元。🥢小食:🥜開胃花生蒜蓉菜脯招牌菜:🦀金不換炒蟹(潮州伊麵底)充滿金不換香氣,蟹肉入味,蟹又大隻又厚肉。滷水鵝三寶(鵝肝鵝掌鵝肉)鵝肝口感綿滑,滷水味道濃郁。「潮菜」六選三,我地選了海鮮菜式🦐生醃海中蝦生蝦新鮮,調味惹味。🦪汕頭煎蠔烙蠔仔新鮮飽滿,煎得香脆。🐟椒鹽九肚魚九肚魚嫰滑,炸得脆口不油膩。

💕二人特惠套餐抵食,原價1329元,現在有優惠698元。

🥢小食:

🥜開胃花生

蒜蓉菜脯

招牌菜:

🦀金不換炒蟹(潮州伊麵底)

充滿金不換香氣,蟹肉入味,蟹又大隻又厚肉。

滷水鵝三寶(鵝肝鵝掌鵝肉)

鵝肝口感綿滑,滷水味道濃郁。

「潮菜」六選三,我地選了海鮮菜式

🦐生醃海中蝦

生蝦新鮮,調味惹味。

🦪汕頭煎蠔烙

蠔仔新鮮飽滿,煎得香脆。

🐟椒鹽九肚魚

九肚魚嫰滑,炸得脆口不油膩。

2025-05-29
二人優惠套餐$698金不換炒蟹蟹大隻又新鮮😙蟹肉鮮甜肉質滑嫩😂加上潮州伊麵底個面底吸晒太蟹既油膩😌完美結合滷水鵝三寶食潮州菜一定要食滷水鵝🥰呢個三寶入面有鵝肝、鵝掌同鵝肉😋鵝肝入口即溶😌鵝掌軟腍鵝肉香味四溢😍真係好味真係好鍾意佢擺喺底嘅豆腐🥰索晒嘅油香同埋豉油一齊食🫰🏻真係唔錯汕頭煎蠔烙蠔肉厚分量多😙煎得外脆內軟😝食落非常滿足椒鹽九肚魚新鮮炸熱辣辣🥰🥰配搭酸酸甜甜醬汁更開胃🤭🤭豬油炒薯菜呢一隻菜真係第一次食🫣配搭豬油嚟炒真係好香😎更加突顯菜嘅香味ps呢間餐廳嘅服務真係好好🤣🤣🤣佢係不停地有人嚟斟茶遞水,而且啲嘢食又新鮮熱辣
二人優惠套餐$698

蠔肉厚分量多😙煎得外脆內軟😝食落非常滿足

新鮮炸熱辣辣🥰🥰配搭酸酸甜甜醬汁更開胃🤭🤭

豬油炒薯菜

用餐優惠
試食活動
2025-05-28 0 瀏覽
心癢癢想食潮州菜 朋友帶我來到位於銅鑼灣「正潮」看看餐牌👀二人特惠套餐原價$1329 現在優惠價$698 價錢相當吸引🤩小食兩款:開胃花生🥜蒜蓉菜脯✨金不換炒蟹配潮州伊麵金不換炒蟹屬店舖招牌菜❤️蟹肉鮮甜厚實 伊麵外脆內軟 吸收曬蟹汁精粹 味道更上一層樓👍🏿✨滷水鵝三寶三寶指鵝肝、鵝掌、鵝肉🪿鵝肝口感細膩 最得我心😍💥潮菜六選三✨生醃海中蝦 海中蝦醃得入味 鮮味爆燈✨汕頭煎蠔烙蠔烙蛋香十足 蠔仔肥嘟嘟夠飽滿 沾小小魚露食落也不錯✨牛肉炒芥蘭芥蘭沾滿了醬汁 惹味到不得了😛
心癢癢想食潮州菜 朋友帶我來到位於銅鑼灣「正潮」
小食兩款:
開胃花生🥜蒜蓉菜脯
✨金不換炒蟹配潮州伊麵
✨滷水鵝三寶
三寶指鵝肝、鵝掌、鵝肉🪿鵝肝口感細膩 最得我心😍
💥潮菜六選三
✨生醃海中蝦
海中蝦醃得入味 鮮味爆燈
✨汕頭煎蠔烙
蠔烙蛋香十足 蠔仔肥嘟嘟夠飽滿 沾小小魚露食落也不錯
✨牛肉炒芥蘭
芥蘭沾滿了醬汁 惹味到不得了😛
朋友鍾意食潮州菜千挑萬選揀咗呢間坐得舒適位於銅鑼灣地點方便嚟到見到二人套餐包埋小食.加一服務費同茶芥 只係$698✨ 金不換炒蟹香噴噴嘅炒蟹.肉質飽滿新鮮蟹汁融入墊底嘅潮州伊麵✨ 滷水鵝三寶鵝肝.鵝掌.鵝肉配上滷豆腐滷得入味.三個部位帶出不同口感✨ 汕頭煎蠔烙煎得金黃香脆.蠔肉大隻肥美.唔會太厚粉✨牛肉炒芥蘭芥蘭嫩綠新鮮.牛肉軟腍好多汁同爽口嘅芥蘭好夾✨芋頭炒香飯原鍋炒飯加入粒粒芋頭熱辣辣好香口.口感豐富今餐揀選呢個套餐有優惠特別抵食 下次可以再試其他菜式
朋友鍾意食潮州菜

下次可以再試其他菜式
2025-05-21
午餐
2025-05-26 86 瀏覽
正潮樓餐廳位於港島銅鑼灣新寧道8號第一太平大廈一期地下,餐廳裝修簡約以中式酒樓設計為本,環境光猛座位寬敞,用餐舒適,餐廳主打粵式潮州菜,服務員招呼熱誠有禮。小食小食有開胃花生和蒜蓉菜脯,花生微鹹香脆,蒜香菜脯爽脕有香蒜味。金不換炒蟹餐廳招牌菜之一,配有潮州伊麵底,廚師烹調金不換炒蟹炒到有鑊氣,蟹肉鮮甜夠入味,伊麵吸收咗蟹汁好惹味。鹵水鵝三寶三寶有鵝肉,鵝肝和鵝掌,鵝肉滷得夠入味,油香肉嫩,鵝肝口感不太粉而腍滑,鵝掌骨肉分離好嫩滑,還配有花生和滷水豆腐。生醃海中蝦配料有香蒜,葱粒,辣椒和醬醋,新鮮海中蝦口感爽滑,酸酸地辣辣地好醒胃。椒鹽九肚魚椒鹽九肚魚炸至金黃色而炸醬不太厚,食落外皮香脆而魚肉細滑,配有蔬菜作伴碟。牛肉炒芥蘭芥蘭青嫩爽脆,牛肉炒得夠入味,口感嫩滑有香濃沙茶醬味。
正潮樓

小食

鹵水鵝三寶

牛肉炒芥蘭
芥蘭青嫩爽脆,牛肉炒得夠入味,口感嫩滑有香濃沙茶醬味。
2025-05-26 93 瀏覽
朋友話帶我食🤩平靚正潮州菜,呢間係銅鑼灣🚇嘅正潮樓由得獎名廚👨‍🍳主理,裝修走雅緻風,而且仲有👏多個包廂添。我哋見到呢個💰$698二人套餐(原價$1329)包曬茶芥加一,😍即刻心心眼,真係豐富又抵食👍!個餐包小食🥜開胃花生同埋勁惹味嘅🧄蒜蓉菜脯,食住等其他🥢菜式上,感覺好 chill☺️。滷水鵝🪿三寶絕對係潮菜必食單品🤤,佢哋嘅鵝肝滑到似豆腐勁甘香😍,鵝掌滷得入味又彈牙😋,鵝肉唔柴仲有淡淡香料香,👏真係好高質!生醃海中蝦🦐用嘅鹹香醃料配合爽甜彈牙嘅蝦肉,🥰鮮味開胃,絕對係必食嘅潮州冷盤👍。大大隻金不換炒蟹🦀肉厚鮮甜,底部嘅潮州伊麵底🍝吸晒蟹鮮同金不換香氣,🤩真係好食到 lamlam 脷呀!汕頭煎蠔烙🥢係嗰種加咗木薯粉嘅煎蛋餅🍳風格,蠔仔多到瀉而且🦪肥美鮮甜,外脆內嫩仲有蛋香,💧點魚露食超夾。椒鹽🔥九肚魚炸粉薄脆,🐟魚肉好嫩滑,椒鹽鹹香唔油膩,😆如果分量多啲就更好喇。

2025-05-24 69 瀏覽
這家潮州菜真的夠「鑊氣」!**金不換炒蟹**端上桌香到流口水,螃蟹肉甜醬汁, 墊底的伊麵吸滿蟹膏精華,比主角蟹還搶戲!**滷水鵝三寶**鵝肝綿密像冰淇淋,鵝掌啃起來滿嘴膠原蛋白,鵝肉嫩到不行,沾點蒜泥醋直接封神**椒鹽九肚魚**根本是炸物控天堂!外皮薄脆到會唱歌,咬開裡面的魚肉嫩到像豆腐,撒的椒鹽夠香但不會鹹到狂喝水。****芋頭炒飯**是隱藏王牌,炒過的芋頭丁又香又鬆,混著蝦米和焦香米粒,我一個人能嗑掉半盤! 牛肉炒芥蘭就是家常菜的頂配,牛肉滑嫩芥蘭脆綠。開胃菜 **脆香花生**花生衣都入味,咬下「啵」一聲微脆,裏頭綿軟帶甘草甜香。**蒜蓉菜脯** 菜脯(蘿蔔乾)醃得鹹香爽脆,拌上生蒜末,菜脯「喀滋喀滋」爆出回甘。
這家潮州菜真的夠「鑊氣」!

牛肉炒芥蘭就是家常菜的頂配,牛肉滑嫩芥蘭脆綠。

開胃菜
**脆香花生**
花生衣都入味,咬下「啵」一聲微脆,裏頭綿軟帶甘草甜香。

**蒜蓉菜脯**
2025-05-21