2024-01-30 413 瀏覽
今次我嚟到了大名鼎鼎嘅正斗試下佢哋嘅手藝,真係唔錯吔!一入到店鋪,感好正架,環境企理,坐落得舒服,仲一邊食一邊睇住行人嚟來去。先點咗碗大蓉雲吞麵,一嘗,喂,真係勁!🍜 那個雲吞皮薄餡嘅満満,入口即溶,讚啲蝦仁彈牙得嚟又鮮甜,真係百吃不厭呀!至於麵條,嚟得細細條,但又篤篤,湯頭清甜得黎冇堿水味,正!再講吓嗰個雲吞撈麵啦,撈勻晒嗰陣,那蠔油香飄四溢,個人推介,真係過癮!叫埋個奶黃流沙包,啊!一開籠就熱氣騰騰,焗得啱啱好,撕開嗰下嘅流沙真係香噴噴,流晒出嚟,唔好話我大嗌過癮。😋😍 朋友撲哧撲哧噴得係咁,笑住話下次又一定返嚟食。喎,呢間正斗,平民化嘅味道,品質級數,呢個午餐過得真係滋味,攞嗰堆嘢食一比較,真係值得嚟過。

喺圓方睇完戲時間尚早,趁正斗未有人排隊就入去食個雲吞麵。其實之前喺跑馬地已經食過,覺得唔錯,今日同個friend再食。雲吞麵一如既往好食,估唔到間間分店出品一樣咁有水準。之後再叫咗個南乳豬手撈麵,嘩!啲豬手好好食,炆得淋仲好入味,同埋舊舊都好多肉,肥瘦比例剛剛好,南乳味唔會太濃蓋過豬肉嘅味道,揀撈麵嘅好處就係乾食又得,連湯食又得,得咗!而今次推介係豬膶腸粉!!!!入口勁香,未食過咁好食嘅內臟,而且個皮唔係好厚嗰種,總之就係正啦!
喺圓方睇完戲時間尚早,趁正斗未有人排隊就入去食個雲吞麵。

鮮蝦雲吞麵
南乳炆豬手撈麵
豬膶腸粉
蝦餃
2023-05-24 1240 瀏覽
正斗尖沙咀柯士甸道西1號ELEMENTS圓方木區1樓1080-82號舖今天突然間很想吃雲吞面,説起雲吞面的王者,一定是正斗。於是我們來到最近的一家分店。餐廳座位寬敞,看到非常多内地游客(或者他們本來住在商場附近的五巨龍),很多說普通話的客人在用餐。也許在内地也很有名吧~茶位:只是收$8, 茶非常好喝,很滑很順喉嚨,所以我覺得非常良心了。 服務:也挺周到禮貌的,整個用餐體驗很舒服。 食物: 我們叫了 大蓉雲吞麵 X1 ; 雲吞撈麵(大)X1 ; 奶黃流沙包 X1. 雲吞每碗都有六顆,皮非常非常的薄,蝦非常的彈牙鮮味。 麵條細細的也很爽口。湯底新鮮沒有堿水味。 撈面比湯麵貴了10幾塊,所以肉眼可見麵底比湯面多了很多,而且其實也有配一小碗湯,所以可以說是兩食,湯和蠔油撈都可以嘗試。 奶黃流沙包非常爆讚!!一籠三個,熱辣辣的端上來,等到我們吃完麵條都還是很熱,撕開麵包,裏面的蛋黃和蛋黃油非常明顯!非常誘人~ 非常推薦這個點心!
正斗

服務:也挺周到禮貌的,整個用餐體驗很舒服。
2023-05-19 756 瀏覽
正斗嘅雲吞麵最好食,清湯湯底,最鍾意食佢湯上面嗰幾條韭菜,充滿雲吞味鮮蝦味,麵質咬落去有咬口彈牙幼身。有細食到大,佢教我嘅係,雲吞嘅來源,雲吞呢個名字,原來真係好似雲咁樣,然之後可以吞入口,又有形相又有動作嘅名稱。
2022-11-19 1824 瀏覽
Said it’s speciality in Wonton Noodles, after a try, except better dinning environment, i can’t find anything good hereWonton Noodles in soup(large) having six pieces of wonton tasting not bad, the noodle having soft texture, the quality just like street wonton shopNoodles in soup with pork knuckle isn’t bad, pork knuckle is soft but having so light tasteCan’t say wonton noodles tasty even, barely filling up your stomach when you are hungry lol, unhelpful staff, they don’t refill tea if we didn’

Wonton Noodles in soup(large)
Wonton Noodles in soup(large)
, unhelpful staff, they don’t refill tea if we didn’t ask lolll
, while asking for cover charge lol, i can’t see any service here at all, not a pleasant restaurant which i would say
Beef Noodles
insides:
Heard of another famous wonton noodles shop nearby, called Mak Man Kee Noodles shop, next time go to try this and see, which half price of this one lolll
2022-10-23 1668 瀏覽
👰🏻‍♀️🤵🏻‍♂️【健康飲食系列】Elements清清地有乜食?👩🏻‍❤️‍👨🏻:⭐️⭐️⭐️出關之後第一件要做嘅事,就係去睇《正義迴廊》優先場,買完飛先知道原來導演同埋蘇玉華嗰日都會去分享會,都算係一個bonus!👰🏻‍♀️🤵🏻‍♂️其實周不時都係ELEMENTS出入,通常夜晚放工去食嘢飲嘢為主,晏晝仲要想食個清清地有咩選擇?本來諗住海南雞,最後揀咗去正斗。其實味道真係唔錯嘅,豬潤香滑,水餃雲吞我比想像中夜魅,所以唔介意兩個人食少少嘢就$260嘅你哋,大可以幫襯。👰🏻‍♀️:爽脆鮮豬膶湯麵 $78🤵🏻‍♂️:鴛鴦淨雲吞水餃 $75👩🏻‍❤️‍👨🏻:上湯翠綠浸油菜 $68

👩🏻‍❤️‍👨🏻:⭐️⭐️⭐️

爽脆鮮豬膶湯麵
鴛鴦淨雲吞水餃
上湯翠綠浸油菜
2022-10-09 2519 瀏覽
聽聞呢道出名細蓉同乾炒牛河就嚟試下🤓假日晏就嚟到唔多人,唔洗等位,直接入得!✨鮮蝦雲吞面大碗$55雲吞係細粒嗰種,一口一粒,鮮蝦彈牙,湯底用左大地魚好鮮甜,麵質爽口,不過大碗都係太細碗,男仔會唔夠食。✨乾炒牛河$105乾炒牛河收過百貴蚊算係幾貴,不過一黎就已經聞到鑊氣好夠,好香🤩河粉炒到色澤均勻,條條分明,唔會癡埋一舊,牛肉嫩滑份量都多,兩個人都夠食,味道唔會太咸帶少少甜,整體屬高水準。記得辣椒醬要另外叫侍應提供,食牛河必配😉
聽聞呢道出名細蓉同乾炒牛河就嚟試下🤓
假日晏就嚟到唔多人,唔洗等位,直接入得!

✨鮮蝦雲吞面大碗$55
✨乾炒牛河$105
乾炒牛河
大雲吞麵
乾炒牛河
2022-10-01 648 瀏覽
非常之差的服務態度! 食物水準降低 但係價錢直上! 食完呢次真係唔想再返嚟完全不值得我特意过来吃!以前吃真的觉得这是香港食物代表!现在只是觉得品牌走向 虛名! 令人極之失望
2022-10-01
2022-08-23 795 瀏覽
點左兩樣野,淨雲吞水餃當住面比錯左隔離都有😅😅,再比番我已經浸太耐,講真你上錯野何必又入番廚房又出番黎,drama咩🫠🫠🤣🤣點左姜蔥爆魚腩粥,圓方呢間會煎過D魚腩先以前,唔知點解今日問他話從來都係就咁隊魚腩落去。喔。96蚊啊大哥,咁我以前果碗煎過的係幻覺嗎🤣🤣🤣🤣咁就200,去按腳好過。希望要改善先得🫠🫠🫠

2022-07-02 935 瀏覽
吃了蝦餃及韭菜餃~餡料鬆散不鲜不好吃的!揚州炒飯簡直嚴重破壞这过度菜的招牌!饭底及蝦仁都是谈/“白味〞的!炒飯沒有應有香味!這幾款最差!粥可以!感覺整體水準突然下滑了!希望能改進~(食物材料出事)否則正斗的招牌不保啊!其實看當天午飯時間的入座率便反映出它的品质尼!
2022-03-20 1397 瀏覽
今天近四時才在西九文化公園散步, 回家時已近六 時, 在嚴峻的疫情下不想堂食只得買懶人包回家享用,嘆完又可快快煲劇,決定前往 Elements 商場的正斗粥麵專家一嚐其美食。Order 時必要往店鋪內才能落單,我立刻選擇了:(一)豬手撈麵, 豬手三大舊,真的很大件,挺不錯啊;但味道甚為濃郁,也許放了太多八角把原有的味道掠奪了;(二)銀芽肉絲炒麵,以冬菇絲丶韭菜丶芽菜及瘦肉絲煮成再配上芡汁,味道較清,麵也很香脆;(三)滑蛋炒蝦仁, 大大隻蝦仁既吸引又好味,應有七丶八隻大蝦,炒得既嫩滑又香口的一碟菜可惜味道較咸。這頓外賣餐也算可以但令我的味蕾有點失落,可能忘了要求侍應取辣椒醬罷!
Order 時必要往店鋪內才能落單,我立刻選擇了:
2022-03-19 789 瀏覽
每天例行公事下午都去西九文化區逛逛,運動一下及呼吸新鮮空氣,近幾日天氣回暖更見不同種類花卉盛開🌻🌻回程期間决定今晚試這間名叫 "正斗"的廣東小館,當然是外賣而非堂食,翻了幾翻餐牌選了三款:小菜-滑蛋炒蝦仁豬手撈麵 銀芽肉絲炒麵等候時間十多分鐘,快速回家一嘗美味😋😋滑蛋炒蝦仁用中蝦賣相討好,蝦亦爽口彈牙,蛋炒得到位嫩滑鬆化,但咸味重了些美中不足🤗🤗銀芽肉絲炒麵麵餅仍脆卜卜和茨汁分盒載的好成果,餅量足二人份,味道則淡口一些🤗🤗豬手撈麵連另上大地魚清湯,湯畧咸,豬手不錯,味道適中及有口感,冧硬度中和,麵條亦無鹼水味,合格之😋😋性價比不能說太高,亦過関之選😏

小菜-滑蛋炒蝦仁
豬手撈麵
銀芽肉絲炒麵

等候時間十多分鐘,快速回家一嘗美味😋😋

性價比不能說太高,亦過関之選😏

2022-03-18
10 分鐘 (外賣自取)
2021-10-01 1777 瀏覽
假日晏晝,入Gulu 撳定掣食elements 正斗,去到好快有枱,幾方便。 叫咗個二人精選餐再加單點點心。二人餐 ( $ 388) 包一碟粉面,一碗粥,點心拼盤,青菜, 份量都幾多。點心拼盤 - 叉燒包、蝦餃、菜肉餃每樣兩件點心全部都做得唔錯,有質素。皮蛋瘦肉粥 - 粥夠棉、皮蛋幾好味,如果瘦肉量再多啲更好。可惜乾炒牛河火候差少少,油多了些。最後上嘅點心好好味,馬拉糕熱騰騰又鬆軟,流心奶黃包香噴噴。整體來說,點心做得唔錯,侍應有禮貌。

叫咗個二人精選餐再加單點點心。

點心拼盤 - 叉燒包、蝦餃、菜肉餃每樣兩件
點心全部都做得唔錯,有質素。

皮蛋瘦肉粥 - 粥夠棉、皮蛋幾好味,如果瘦肉量再多啲更好。

可惜乾炒牛河火候差少少,油多了些。

最後上嘅點心好好味,馬拉糕熱騰騰又鬆軟,流心奶黃包香噴噴。

整體來說,點心做得唔錯,侍應有禮貌。

個吖姐幫我落錯單,仲要大大聲話我講錯🤬的服務態度差都算啦,咪食完就走咯!點知佢仲要拎住張單話我:你係咪講錯嘢吖?我當場笑左👍👍然后淨係答佢:你去改返啦,我唔同你嘈,我淨係想食碗麵咋🤬你話吖,邊有衰得咁緊要嘅人㗎!唔係我話你,人哋IFC間分店的服務態度同呢間,真係差天共地!
個吖姐幫我落錯單,仲要大大聲話我講錯🤬
你話吖,邊有衰得咁緊要嘅人㗎!
2021-08-30 819 瀏覽
中高端嘅地方但係服務唔一定係好,今日我就嚟試咗依間,喺門口已經覺得侍應冇禮貌 ,攞位時對我前面個女士 呼呼喝喝, 叫停女士拍安心出行可以入舖頭🦍入到餐廳搵咗個位置坐,坐左應該都有三四分鐘,但係都冇人招呼,茶都冇,但係呢個鐘數兩點多,餐廳已經係非繁忙時間,見到兩個自己一個喺度傾計,一個喺度發呆叫咗個豬手麵,好細碗之餘仲要價錢非常貴, 湯味非常之濃,味道太重,感覺好多味精,豬手係炆到好好味,可惜 食完啲碗麵我都飲咗兩大杯水整體上 真係唔會再嚟第二次 但係喺圓方想食午餐選擇真係唔多🦍