個人覺啊依間嘅刀削麵麵質最好,夠煙靭,食到最尾都唔會林晒;湯底夠味又唔會太咸,麻辣好香夠辣但唔涸喉。員工落單執檯都好有禮;食完離開咗十幾分鐘後,懷疑自己漏咗野,打去問職員,佢好認真幫忙,未有發現物品但主動留我聯絡電話,非常好,一定會繼續支持!

2023-12-10 429 瀏覽
叫外賣等左半個鐘,同收銀個呀姐講等左好耐喎,點知佢話唔等得就唔好等,咁我唔等就叫佢退錢,態度差到話退未退囉,叫個外賣要受佢氣😡😡😡😡幫襯左路德圍間分店咁多年都冇發生過呢啲事件,唔想做生意就執左佢啦

2023-12-10
外賣自取
2023-11-25 387 瀏覽
前排出開荃灣嚟咗呢度食刀削麵,平日12點幾嚟到一個人即刻有位~我坐最入面環境比較昏暗,衛生一般👅麻辣豬扒刀削麵湯底正常唔算好重味精刀削麵比較薄但口感尚算煙靭配料嘅豬扒炸得太乾有啲柴🙈佢嘅麻辣係偏辣唔夠香口跟餐凍豆漿唔香豆味整體係一般不過香港唔太多刀削麵專門店,下次如果經過而咁啱又想食都可能會嚟,但就應該會揀其他非油炸配料😅#荃灣美食 #香港刀削麵 #正宗山西刀削麵 #刀削麵推介 #炸豬扒 #麻辣豬扒 #豬扒刀削麵
我坐最入面環境比較昏暗,衛生一般

👅麻辣豬扒刀削麵

跟餐凍豆漿唔香豆味
整體係一般

2023-11-20
2023-10-20 393 瀏覽
朋友介紹我去食,見喺附近我就去左🙏🏼雙拼刀削麵拼豆漿 $55餸揀左滷水雞翼同五香牛𦟌👍🏻兩個餸都好食但個刀削麵望落就唔係好有刀削嘅感覺湯個味入口冇咩味麵還麵 湯還湯 兩樣好似分開食咁😂豆漿比較甜回頭率:👅👅性價比:👅👅👅打卡值:👅👅
朋友介紹我去食,見喺附近我就去左🙏🏼
雙拼刀削麵拼豆漿 $55

回頭率:👅👅
性價比:👅👅👅
打卡值:👅👅
2023-10-03 418 瀏覽
今日就嚟到沙咀道嘅一間刀削麵店「山西刀削麵皇」依間出咗名嘅刀削麵都好好食嘅,今日一個人嚟。環境就逼啲啦一個人坐我就叫咗碗麻辣牛展刀削麵午市套餐呢仲有杯凍豆漿餸嘅坐低冇耐就上咗杯凍豆漿凍豆漿夠凍豆味濃好味之後上咗牛展刀削麵麻辣牛展係分開上嘅麻辣嘅意思係蒜頭再加啲辣椒油鋪係鹵水嘅牛展上面牛展有鹵水味加埋牛筋同牛肉夾埋一齊好食仲有蒜頭再加辣椒油刀削麵湯底我覺得係用醬油嘅刀削麵彈牙爆落有根度,刀削麵亦有麵粉嘅香味今餐一個人食咗55蚊
今日就嚟到沙咀道嘅一間刀削麵店「山西刀削麵皇」
依間出咗名嘅刀削麵都好好食嘅,今日一個人嚟。
環境就逼啲啦一個人坐我就叫咗碗麻辣牛展刀削麵

麻辣牛展係分開上嘅

麻辣嘅意思係蒜頭再加啲辣椒油鋪係鹵水嘅牛展上面

牛展有鹵水味加埋牛筋同牛肉夾埋一齊好食仲有蒜頭再加辣椒油

刀削麵湯底我覺得係用醬油嘅

刀削麵彈牙爆落有根度,刀削麵亦有麵粉嘅香味

今餐一個人食咗55蚊
2023-10-03
  • 刀削麵
2023-09-30 210 瀏覽
叫咗牛腱,糖心蛋,蒜蓉豬肚,白菜豬肉餃,鴛鴦餃。。都係雙拼都係刀削麵。麻辣夠入味。麵夠煙靭 。湯底夠濃。不過服務員多次問我哋仲食唔食。想趕客。啲人食得好急來去匆匆。
2023-07-04 591 瀏覽
正宗山西刀削麵皇 (荃灣)🍜荃灣沙咀道245號坤德樓地下Encore 第二次嘅刀削麵小店!😏1. 豬軟骨刀削麵2. 口水雞刀削麵3. 另叫抄手, 但無影低😝😩佢嘅麵質好彈口,份量都好夠, 口水雞記咁睇以為佢唔係好辣,但佢有後勁嫁, 好鍾意佢地自家製嘅辣椒醬,非常惹味。 試埋抄手,其實未食抄手個陣都食到飽飽了🤣🤣 雖然menu 有飯選擇,但人地出名食刀削麵,梗係要試! 😇😋p.s呢間地方都算闊落, 唔會迫, 都好多座位🫡☺️#荃灣好西#荃灣小店#荃灣好去處#荃灣刀削麵#刀削麺#香港刀削麵#hkig#hkfoodie#hkfoodblogger#hkfoodblog#hkfoodlover#hkfoodstagram#tsuenwanfood#tsuenwan
正宗山西刀削麵皇 (荃灣)🍜
荃灣沙咀道245號坤德樓地下

Encore 第二次嘅刀削麵小店!😏
1. 豬軟骨刀削麵
2. 口水雞刀削麵
3. 另叫抄手, 但無影低😝😩

p.s呢間地方都算闊落, 唔會迫, 都好多座位🫡☺️

2023-07-03 430 瀏覽
🥟生煎鴛鴦其實即係鐵板加雞蛋x 宮廷餃+生煎小籠包,上枱嗰隻熱辣辣, 仲見到佢哋卜卜下,呢樣嘢鐵板真係加咗唔少分。食落去餃子嘅味道OK啦,煎小籠包OK啦,成個餸都係… Gimmick + 適合打下卡多啲🍜麻辣豬軟骨拼豬頸肉刀削麵小編就覺得刀削麵幾特別,同平時食開嘅闊麵唔同,佢真係削到一條一條好細條咁,食落去有咬口,小編幾鍾意呢樣。😋麻辣醬就叫咗放埋一邊,食落去唔算真係好麻辣。豬軟骨比較大嚿,豬頸肉就唔算好入味啦🍜五香牛𦟌拼豬大腸刀削麵湯底幾好但偏淡味,牛𦟌靠個口感搭夠,豬大腸就尚算可以
🥟生煎鴛鴦

🍜麻辣豬軟骨拼豬頸肉刀削麵

🍜五香牛𦟌拼豬大腸刀削麵
湯底幾好但偏淡味,牛𦟌靠個口感搭夠,豬大腸就尚算可以
今日大長征黎荃灣玩,同小朋友一齊食飽飽差足電先出發,黎左係沙咀道既呢間刀削麵🥰由於今朝好晏先食早餐既關係,3點零先先食晏😂入座唔洗等位即刻有得入座👍非常好我地3個人叫左3個刀削麵,份量好足,食晒一碗飽晒好滿足。另外上菜速度超快,1分鐘都唔夠就上飲品,5分鐘內就上到冷撈麵,湯麵都係5分鐘左右就上,好快手👍👍👍刀削麵既麵質好煙韌彈牙,少少q彈既口感,好令人上癮🤤同埋睇得出每條麵係手削,有大小不一,真係唔係咁多地方食到。· 牛腩魚蛋刀削湯麵牛腩炆得好淋好入味,淋得黎唔會鬆散,魚蛋都一樣入味,湯底似台灣牛肉麵既湯,配埋刀削麵好好味😋· 溫泉蛋冷撈刀削麵溫泉蛋唔會太生👍岩小朋友食,仲有大量粟米同醬汁,仲有青瓜同蟹柳絲,好清新既配搭😋醬汁食落感覺似日式芝麻醬溝沙律醬,好香好滋味既配搭😋· 口水醬雞絲冷撈刀削麵呢個係我每次黎必食既麵!真係好好食,已上癮🤤🤤🤤🤤🤤醬汁係咸甜辣香於一身,醬汁夠晒多,配合埋好香脆既花生,清新既青瓜絲同好有口感既雞絲,每啖都有好豐富既口感同味道。個辣味令成個麵好昇華,辣得好爽,好食到食唔停口😋😋😋😋😋😋超推薦👍

· 牛腩魚蛋刀削湯麵

· 溫泉蛋冷撈刀削麵

· 口水醬雞絲冷撈刀削麵

• 口水手撕雞刀削麵
2023-03-27 557 瀏覽
麻辣五香牛𦟌刀削湯麵:,牛𦟌煮得恰到好處,牛𦟌,肉質鮮美。其次,刀削麵口感煙韌,不會過於軟爛,讓人吃起來非常過癮。份量十分足,每份湯麵都有五片牛展,最後再加上生蒜和麻辣醬,更加惹味。麻辣手撕雞: 手撕雞的肉質鮮嫩,帶有一些雞肉的香味,讓人食慾大開。其次麻辣的味道與清爽的青瓜完美融合,口感豐富。青瓜的清爽口感能夠中和火辣的感覺,讓人即使在吃辣的時候也不會覺得過於刺激,酸辣可口,非常開胃。
2023-03-12 490 瀏覽
叫咗碗牛腩刀削麵,刀削麵有咬口,其他就麻麻,牛腩雖然大舊,不過肉質好柴,同埋麵湯好鹹。我第一次來,初頭單嗌一碗麵,飲完湯覺得鹹,想追加一杯熱豆漿,本身餐牌係4蚊,但阿姐話追加要10蚊,態度亦都比較耐人尋味,呢間冇下次。
2023-03-09
2023-03-12 530 瀏覽
平民價又想食啲清淡少少,我都幾推介食呢間刀削麵.五香牛𦟌+白菜豬肉雲吞湯刀削麵,叫2餸都係$55,碗麵又大,都好抵食😬.牛𦟌夠味,數量多,不過個人比較鍾意雲吞多啲🤣雲吞餡肉好多,都有3粒~ 2餸真係好夠食😬.另外自家製生煎小籠包,呢個幾推介,餡肉皮薄,仲有個底煎到好脆,但唔黏底,仲食到一陣陣既蛋香😬不過鼓油唔放咁多,會好啲啲🤣.
平民價又想食啲清淡少少,我都幾推介食呢間刀削麵
牛𦟌夠味,數量多,不過個人比較鍾意雲吞多啲🤣
雲吞餡肉好多,都有3粒~ 2餸真係好夠食😬
  • 刀削麵
  • 豆漿
  • 生煎小籠包
  • 菜肉雲吞刀削麵
2023-02-24 383 瀏覽
I haven't dined in this restaurant for a long time, so I went there again today. The restaurant was very empty. I ordered my usual food.  I waited for about 20 minutes, but the food quality was very poor. It was definitely not the quality in the past. I complained it to the staff there but they told me it was what they served now. I was very disappointed and left the restaurant right away. It is just like being cheated. I will never dine there again.
2023-02-23
2023-02-19 332 瀏覽
依家山西刀削麵長期都要排隊,作為街坊其實都甚少過嚟食,因為真係太多人了🤣🤣不過今次朋友特登過嚟荃灣,咁都要帶佢去試下一啲荃灣名物🫶🏻不過喺入餐廳之前就發生咗一啲唔係好愉快嘅事件,因為我哋比另一台大枱打尖,但係店員又冇阻止,明明佢哋都未齊人,但係就比佢哋入先,所以我同朋友們都好無奈,仲要我哋最後要分開坐☹️講返啲刀削麵,真係好值得過嚟食嘅,因為佢個面嘅質地好特別,而且食拌麵會掛晒啲汁上去,佢個豬軟骨都好軟淋,豆漿亦都好有豆香🫶🏻希望下次唔好再有同樣嘅事件發生啦🥹

希望下次唔好再有同樣嘅事件發生啦🥹
荃灣區都幾多岀名麵食小店,今次就黎到呢間好多街坊都幫襯過既正宗山西刀削麵餐廳試試😍‣ 白菜豬肉雲吞/五香牛𦟌刀削湯麵($53)雲吞比較似餃子🥟,餡料都幾多不過略鹹;牛𦟌反而唔錯煮得幾淋~刀削麵煮得幾煙韌,朋友幾中意呢個口感但我覺得未夠淋身😛 每條麵粗幼不一睇得岀真係人手削岀黎‣ 紅燒豬手刀削湯麵 ($50)豬手煮得幾淋同入味,骨都好易分得開,成碗既份量岩岩好👍🏻湯底望落好濃其實味道係清清地‣ 豆漿豆漿正正常常~平時食譚仔食得多,間唔中轉下口味食其他麵店都幾有新鮮感;餐廳價錢合理、味道都唔錯,仲有熱拌麵同冷拌麵可以揀,可以回訪~💰Total: $103 ($51.5/pp)📍正宗山西刀削麵皇| @shanxinoodleking 荃灣沙咀道245號坤德樓地下 (到訪分店)荃灣荃興徑15號地下觀塘康寧道58號地下葵芳禮芳街1號地下A號舖葵涌信芳街24-28號地下3-4號舖

‣ 白菜豬肉雲吞/五香牛𦟌刀削湯麵($53)

‣ 紅燒豬手刀削湯麵 ($50)

‣ 豆漿
豆漿正正常常~

💰Total: $103 ($51.5/pp)
📍正宗山西刀削麵皇| @shanxinoodleking
荃灣沙咀道245號坤德樓地下 (到訪分店)
荃灣荃興徑15號地下
觀塘康寧道58號地下