2018-05-11 133 瀏覽
叫左個什麼厚切排骨菜飯,一籠小籠包,四隻生煎包,排骨飯32蚊都叫做對得住個價格既,不過個排骨話就話厚切,其實都係有d薄,跟住個菜飯就菜還菜,飯還飯囉,普通茶記質素又未至於話去到難食既。跟住小籠包,跟餐23蚊,平平無奇囉,個湯汁好普通,d肉餡食落有d“鞋”口,不過23蚊有四隻無謂強求啦。比較伏就真係佢個生煎包,我食個一底係新鮮出爐既,我以為實穩陣啦,但係一咬落去,就覺得佢個生煎包個面包得好厚,食落好似一塊無味既餅乾咁,而佢d湯汁就同佢個小籠包飲落差唔多囉,d肉餡都好似係一樣,33蚊四隻,真係大把好食過佢囉。至於服務方面呢,我自己就唔係咁睇重,有冇笑容好唔好招呼呢d我就唔係咁在意,不過當我啱啱將最後一隻生煎包放落口之際,你即刻衝埋黎汁野,同埋問我d野黎齊未,我就覺得你使唔使咁急呢?總括而言,笨始終都要比人揾一次既,但係如果要排隊?不了。

總括而言,笨始終都要比人揾一次既,但係如果要排隊?不了。
上星期五晚上,一個人又行去大明里附近附近逛逛,睇下有啲咩好食,見到有間六點幾已經坐滿人既「上海生煎皇」。加上喺外面等位都已經見到師傅喺度準備小籠包、生煎包,吸晴👀望到餐牌同埋「生煎四步曲」,就諗起原來我之前喺銅鑼灣店同朋友都曾經食過🤣剛才等位嘅時間,我已經諗好咗要食上海生煎包(2個)、蟹粉小籠包(2個)、上海菜肉雲吞(6隻)和熱豆漿。最欣賞就係佢哋既上海生煎包可以俾人選擇2個或4個,即使一個人去食,都可以選擇多一點不同類型嘅食物,以免浪費。生煎包 ($17) 的確不錯,一面煎到脆卜卜,一面保留軟熟,上面亦有黑芝麻和蔥碎點綴。有着上次心急燙口的經驗,今次小心翼翼的把包頂咬開。裡面果然有滿滿的菜肉餡料以及超多湯汁。生煎包內的肉餡鮮嫩多汁,是滿足的感覺!So juicy熱豆漿 ($12) 都夠熱,而且有濃濃的黃豆味。蟹粉小籠包 ($35) 未咬開已經聞到好香既蟹味。咬開外皮,即刻見到蟹肉同蟹粉出嚟Say Hello👋🏻上海菜肉雲吞 ($32),個湯清清地,可以暖下胃。六隻菜肉雲吞都好大隻。餐廳係唔使加一服務費,所以上海生煎包2個($17)、蟹粉小籠包($35)、上海菜肉雲吞($32)加一杯豆

So juicy

熱豆漿 ($12) 都夠熱,而且有濃濃的黃豆味。

餐廳係唔使加一服務費,所以上海生煎包2個($17)、蟹粉小籠包($35)、上海菜肉雲吞($32)加一杯豆漿($12),合共花了$96 吃飽飽

這間包餃店,又的確包。餃。掂

2018-04-27 83 瀏覽
大埔出名夠多好野食,所以其實你係無飯家庭成員既話都唔駛愁搵唔到食。 今晚放工想食小龍包, 第一時間就諗起佢正宗上海生煎皇晚飯時間好好生意,坐滿晒人,好彩等左一陣就有位我黎就係為左食小籠包,拎起餐紙一望,見到有個叫芝士鮮肉小籠包~芝士配小籠包真係有得諗wo, 唔知好冇味呢~一於試下佢應該係即叫即整, 所以要俾少少時間佢。 但佢唔會令你失望, 佢皮薄, 多汁,芝士味香濃但唔會將肉味完全蓋過,只要你唔失誤地將汁放晒係口,你會真係感受到一種被芝士升華既小籠包美味~試完新野, 叫番個正宗煮法既外婆紅燒肉湯麵。個湯麵ok啦,上海湯麵就真係難整得差既,我想讚既係個紅燒肉,佢揀肉真係揀得好,肥膏同肉既比例剛剛好,令你充分滿足在油脂既口感時食完亦唔會太膩~配上清淡既湯麵,感覺平衡番晒~如果黎開大埔又想食小籠包, 佢真係第一推介~~

正宗上海生煎皇

晚飯時間好好生意,坐滿晒人,好彩等左一陣就有位

如果黎開大埔又想食小籠包, 佢真係第一推介~~
本人住開大埔,見到呢間餐廳都開咗有一段日子,前兩日夜晚一家四口去食佢哋嘅晚餐,服務員態度極差,呢啲都算啦,啲嘢食真係好難食,真係想問下你哋,你話好食對唔對得着自己嘅良心?我係食完先上OpenRice度睇嘅,見到真係O晒嘴!嘢食咁難食,價錢貴成咁,份量少到咁嘅樣。我小朋友八歲,食一個餐都唔飽!芝麻醬撈面40幾蚊,拎上嚟好似碟小食咁樣。真心希望佢哋會執笠。
2018-04-06
大埔多年來其實不乏上海小店,由昌運中心的豆漿大王到廣福道鍋貼大王,都是主打平民滬菜,如粢飯、酸辣湯、鍋貼、上海麵等等。但其菜式都較為粗糙,美味都是平民味道雖然「正宗上海生煎皇」跟這些上海小店定位類似,但其食物水準及菜式種類卻高幾班,可媲美各大高級滬菜館可吃到的小菜⋯當然環境及擺盤就冇得比,但味道絕對有得比咁價錢並非平到廿幾三十蚊就有一碗麵,但這價錢可以吃到這些菜式及如此水準,絕對係高性價比個人非常推介:生煎包、灌湯小籠包及外婆紅燒肉

個人非常推介:生煎包、灌湯小籠包及外婆紅燒肉
外婆紅燒肉湯麵
2018-03-31
$96.5 (晚餐)
外婆紅燒肉湯麵
  • 灌湯小籠包
  • 上海生煎包
2018-02-11 120 瀏覽
不值一試的上海菜,所謂「正宗」,無論食物質素和服務,讓人失望透!1.點凍熱豆漿各一,店員說沒有熱只有暖的,實際卻是微溫豆漿,冷天氣下,不消一會就冷了。2.生煎包湯汁很多也夠熱,卻沒有肉汁的鮮味,皮的厚度不均,底部過厚。3.涼拌青瓜海哲超小份,一啖都可以把海哲食完,青瓜和辣油的感覺是分開的,沒有融和;川麻辣雞翼大而無當,肉是無味的,說實這類菜不及譚仔-___-4.紅油抄手是我見過最少紅油的,而且那醬料是雞煲那種味-___-5.糖醋排骨菜飯,糖醋排骨太多汁,肉卻是乾硬,而且是豬腳薑味,菜和飯的味道也是分開的,沒有一點菜飯的精髓-____- 那份量也敢收46元,實在令人驚訝!6.不要以為收的不平就有服務,除了門口招客的,店裡兩位姐姐態度也不太禮貌....除了在沒事做的時候,她屁股三分一靠到沒人的桌子上....在我們進食同時,店員竟在旁桌(客人剛離開)瘋狂掃地,邊抱怨一天已經掃地很多遍,地上還是很髒,邊喃喃是客人們帶進很多沙塵-___- 我真的很想回應:天花風口也有塵掉下的,不想客人帶沙塵進店,關門不開就是了-___-後來查看才知是前藝人開的,報導那麼的誇張,原來只是虛有其名的吹捧。

2018-02-11
15 分鐘 (堂食)
2018-01-30 148 瀏覽
今天放假休息一天,於是午餐的時候去了大埔墟四里的「正宗上海生煎皇」進食啦!由於天氣寒冷的關係,今日放棄了粉麵,轉試一試它們的菜飯啦!糖醋排骨菜飯~外婆紅燒肉菜飯~經典的「糖醋排骨菜飯」和「外婆紅燒肉菜飯」水準不錯,飯底炒得不油而軟硬適中;糖醋排骨醃得入味,微微的酸味,十分醒神呢!而紅燒肉則炆得軟稔,肥廋適中。又怎少得「白灼蠔油唐生菜」,唐生菜灼得青綠嫩稔,蠔油舖面,不會過鹹,可吸取蔬菜類。「熱,凍豆漿」甜度恰到好處,亦能潤喉,是吃上海菜必點的選擇!灌湯小籠包~食上海菜每次必點的菜式,繼續保持水準,一咬下去已經湧出湯汁,肉味鮮甜!今次又搵到意外驚喜,除了小籠包做到出式外,菜飯類也交足功課,以後又多個選擇了。

由於天氣寒冷的關係,今日放棄了粉麵,轉試一試它們的菜飯啦!
糖醋排骨菜飯~

外婆紅燒肉菜飯~

灌湯小籠包~
2018-01-30 109 瀏覽
「上海生煎包」爆汁生煎包,正!上次食完回味無窮,今次唔駛湊仔,終於可以入店坐低慢慢食。有別於坊間一般生煎包,佢皮薄多汁,仲要個皮煎到脆卜卜。由於上次爆汁經驗,今次我好小心食,費事嚇親對面嗰個😆「糖醋排骨菜飯」本人實在太鍾情「糖醋排骨菜飯」,雖然佢整嘅並非我心目中最愛,但每次都忍唔住點嚟食。不過今次碗飯無咩菜,覺得有點點偷工減料。「上海炸排骨湯麵」啲麵比想像中好食,彈牙,唔會林滋滋。排骨更好味,入味之餘有啲食义燒感覺,係靚义燒喎。適逢春節將至,小店向食滿$100嘅客人送利是封。雖然利是封唔值錢,但我覺得幾有心思。可惜結賬時要主動問㗎,否則服務員唔會畀。
「上海生煎包」

「糖醋排骨菜飯」

「上海炸排骨湯麵」

上海生煎包
2018-01-27
5 分鐘 (堂食)
上海生煎包
  • 上海排骨湯麵
2018-01-29 126 瀏覽
傍晚放工時間,我與好友一起去了大埔墟四里的「正宗上海生煎皇」晚飯。牆壁貼上「上海生煎包」和「灌湯小籠包」兩個招牌菜,即刻試吧。灌湯小籠包~小籠包皮薄餡正,湯料熱度足,入口豐潤;上海生煎包~生煎包煎得香口,外脆內軟,內裡充滿湯汁,真的要小心燙嘴!吃完小食後,我們便點了兩碗湯麵呢!分別是傳統的「四川擔擔麵」和「青菜燴麵」。四川擔擔麵~擔擔麵醬湯濃郁,辣度適中,十分滋味!青菜燴麵~燴麪則清爽,兩者麪底皆軟滑,是一個清淡的選擇!各位路過大埔墟四里,又想吃上海菜的話,這是一個抵食的好選擇呢!!😆

灌湯小籠包~
小籠包皮薄餡正,湯料熱度足,入口豐潤;
上海生煎包~
生煎包煎得香口,外脆內軟,內裡充滿湯汁,真的要小心燙嘴!
四川擔擔麵~
擔擔麵醬湯濃郁,辣度適中,十分滋味!
青菜燴麵~
燴麪則清爽,兩者麪底皆軟滑,是一個清淡的選擇!
2018-01-29 106 瀏覽
今晚放工冇飯開,自己一個人落巴士後就走到位於大埔墟內的餐廳搵食啦!正宗上海生煎皇已經在今天埔開了一段時間,但還未試過就決定試一試啦!坐下來當然要立刻看看點菜單啦!食物選擇種類繁多,價錢可算是十分超值!四川擔擔麵~天氣寒冷最適合吃點熱辣辣的湯麵!而且還有一點辣,對不能吃太辣的我來說剛剛好!而且口內還有微微的「麻」香!十分惹味又保暖!上海生煎包~生煎包應該即叫即製,等了一回先到!同樣熱辣辣同香噴噴!咬開先還充滿湯汁!大愛是也!熱豆漿~食上海野當然要配上豆漿啦!甜度適中有淡淡的黃豆香味!價錢超值,而且食物交足功課,是平民化上海菜選擇!!

四川擔擔麵~

上海生煎包~
生煎包應該即叫即製,等了一回先到!同樣熱辣辣同香噴噴!

咬開先還充滿湯汁!大愛是也!

熱豆漿~
食上海野當然要配上豆漿啦!甜度適中有淡淡的黃豆香味!
價錢超值,而且食物交足功課,是平民化上海菜選擇!!
2018-01-28 65 瀏覽
一間位於大埔墟的餃子店,規模不是很大但麻雀雖小 五臟俱全,還有一塊大玻璃可以看師傅製作生煎包。餃子店有幾道必吃的美食,第一樣係灌湯小籠包,吃前要小心!!因為湯汁真的十分十分多!店員之前已經有提醒過我們小心熱,但最後還是燙到嘴巴了 😂😂 吃完碗中還有很多湯汁!第二樣係上海生煎包。店名叫生煎包王,那我們必定要試試這生煎包!生煎包的肉也較多,一咬開便會看到裏頭的肉汁! 這可能是我吃過最好吃的生煎包!!(可能再加上是新鮮出爐的原故)第三樣係五香牛展麵這個絕對是強力推介。牛展和切絲的青瓜放在五香醬上。若果喜歡味道較濃可以直接吃,若果喜歡較淡可以先浸一下湯汁將味道洗走一下。另外麵條分量足夠,有點煙韌的感覺。而且湯的味道亦不會有味精味。再加少少辣油,會更加惹味!

吃完碗中還有很多湯汁!

2018-01-28 138 瀏覽
在銅鑼灣分店已經嘗過正宗上海生煎皇,回味無窮,今天在大埔也看見了,看見下午六時多,門口已站滿人,急不及待想再吃一次等候期間,先給了餐牌供客人選擇,節省等待時間。等候不久便可入座,第一個上菜的是酸辣湯麵,夠酸而不太辣,配料豐富,有木耳、豆腐、芽菜等,而且份量不少,很開胃招牌菜生煎包再次不負所望,熱騰騰的上桌,先用筷子刺穿孔,吹涼一點後吸了幾口湯,然後可以大口吃了。肉湯依然好味,生煎包底部很香脆,實在出色川麻雞中翼菜飯,外形看上去像別間米線店的雞翼,吃下去卻完全不同。雞翼是煎過的感覺,不會太脆,也不會太辣。兩人吃了$110,卻已飽肚,離開時門口更多人在等了。
等候期間,先給了餐牌供客人選擇,節省等待時間。

酸辣湯麵

上海生煎包(4個)

川麻雞中翼菜飯

兩人吃了$110,卻已飽肚,離開時門口更多人在等了。
2018-01-21
10 分鐘 (堂食)
酸辣湯麵
上海生煎包(4個)
川麻雞中翼菜飯
2018-01-25 60 瀏覽
一起身就去大埔墟睇下有乜嘢好食,見到有一間新開張嘅上海生煎包餐廳,我哋三個人就入去試吓下午茶。入到去餐廳環境簡潔整潔,大多數是梳發座位,門口有落地玻璃可以望到師傅點樣整生煎包,整個過程都一目了然。餐紙上有多款上海美食選擇,前菜方面我哋選擇咗雞絲粉皮,胡麻醬汁鋪滿面,雞絲嘅份量都比較多,連埋醬汁撈埋一齊食,好滋味。小食方面就叫咗紅油炒手同埋炸雲吞,炸雲吞食落去香脆可口,而且雲吞內嘅豬肉、蝦肉好大隻,非常足料。包點方面,當然唔少得叫餐廳嘅招牌菜生煎包同埋小籠包。上海生煎包好大個,底下煎到好香脆,餐廳嘅牆壁上面仲有介紹上海生煎包嘅四步曲,由於生煎包係即叫即整、新鮮製造,單張叮囑客人小心燙嘴,非常體貼。最後飲品叫咗一杯豆漿,味道剛剛好,唔算太甜。下午茶食咗咁多嘢都只係$200,非常抵食。

包點方面,當然唔少得叫餐廳嘅招牌菜生煎包同埋小籠包。

最後飲品叫咗一杯豆漿,味道剛剛好,唔算太甜。

下午茶食咗咁多嘢都只係$200,非常抵食。
2018-01-25 59 瀏覽
無意中經過,試吓呢一間上海生煎皇。我哋三個人就叫左以下嘅食物,各款食物都有所特色,味道唔錯。「雞絲粉皮」,新鮮嘅青瓜絲,滑滑嘅雞肉,加埋特製嘅芝麻醬,非常吸引。「厚切豬扒菜飯」,大大件嘅豬扒非常肥美,再加埋佢熱辣辣嘅新鮮菜飯,非常吸引好味,是必叫的食品。「紅油妙手」,分別有六隻,外皮相當薄,肉質很鮮味,加埋佢特製嘅醬汁、蔥花非常好味。「蟹粉小籠包」,皮溥餡靚,啖啖嘅蟹粉汁流出嚟,熱辣辣再加埋佢啲薑絲同醋,特別醒神,好味。「炸雲吞」,大大隻雲吞炸得非常恰到好處,炸到金黃色,外脆內軟,再加埋佢嘅泰式辣醬,非常滋味。「上海生煎包」有4隻,皮煎得好香口,裏邊肉質好新鮮,再加埋佢面頭有一些芝麻,非常香口好味。最後叫咗杯熱豆漿非常鮮甜,好味。還有很多非常出色嘅菜式,任君選擇,很多出名嘅上海野,包羅萬有。
無意中經過,試吓呢一間上海生煎皇。

我哋三個人就叫左以下嘅食物,各款食物都有所特色,味道唔錯。

最後叫咗杯熱豆漿非常鮮甜,好味。

2018-01-24 85 瀏覽
小籠包, 生煎包, 酸辣湯麵等上海名菜, 細細個就跟屋企人食, 每次都覺得好好味, 今日經過大埔呢間生煎包皇, 呢排都唱得好行下, 老闆又去上海學藝, 一於今次行入去試下, 睇下係咪真係咁好味先!入面裝修都幾靚, 價錢都幾平民, 就點幾樣試下咩水準先枱面有教你點食生煎包好, 原來入面會充滿住肉汁主角黎喇, 呢樣主打食品, 侍應每次上枱, 都會提點客人小心入面既汁會令你燙傷, 都係跟番佢個instruction吧 哈哈放低左一陣, 我咬開左佢, 真係好熱同好多汁, 外脆內軟, 好美味, 唔錯唔錯令外仲叫左個青菜燴麵, 麵質都幾好味, 湯都好清甜再黎雞絲粉皮, 份量唔少, 醬料足夠你每一啖都有麻香, 好味!都算係平民價錢既上海菜, 大家有機會都可以一試, 唔會令你失望, 等我下次再試埋小籠包再同你地報導 =P

入面裝修都幾靚, 價錢都幾平民, 就點幾樣試下咩水準先
枱面有教你點食生煎包好, 原來入面會充滿住肉汁
令外仲叫左個青菜燴麵, 麵質都幾好味, 湯都好清甜

2018-01-20
  • 生煎包