2019-09-22 92 瀏覽
我諗權記係灣仔應該係最平雲吞麵店,但係佢係最平但唔係最難食,本人覺得佢性價比極高,雲吞大大粒牛丸分量十足湯底清甜加上佢嘅辣椒油10香濃,真係啱晒我哋呢啲上班一族平息之選!
2019-08-23 260 瀏覽
又到糧尾時間,所以黎左權記幫襯,但係。。但係。。。加左價呀!消息真係既傷心。。又震撼!因為我同事第一時間話加左5%😂最多人食嘅普通單雙拼麵加左$1,三拼麵就加左$3。若果食鮮味牛肉嘅單拼麵就加$1,雙拼加$2。淨雲吞同淨鯪魚球加$1。另外,生鮮蝦雲吞同生魚皮餃每打減$2。講返我個鯪魚球拼魚皮餃雙拼河,鯪魚球軟淋淋好啱箍牙妹食,但係魚皮餃對我嚟講就有啲韌,尤其是魚皮餃塊皮,我撕都撕唔開。😂😂通菜嘅品種同之前一樣,都係啲莖唔粗但好硬,我完全放棄左啲莖。 🙈
消息真係既傷心。。又震撼!因為我同事第一時間話加左5%😂
最多人食嘅普通單雙拼麵加左$1,三拼麵就加左$3。
若果食鮮味牛肉嘅單拼麵就加$1,雙拼加$2。
淨雲吞同淨鯪魚球加$1。
另外,生鮮蝦雲吞同生魚皮餃每打減$2。
講返我個鯪魚球拼魚皮餃雙拼河,鯪魚球
2019-08-21
2019-08-01 247 瀏覽
對於一向係灣仔返工嘅我,朝早買到好好食又抵嘅魚蛋粉係一件非常幸福嘅事😻權記嘅魚蛋角雲吞河係我每次必嗌嘅!佢嘅魚蛋好彈牙雲吞包得好足料佢地嘅牛丸都好正架!河粉質地唔會好爛,湯底係普通清湯,但權記嘅辣椒油真係幾正,落幾滴辣椒油再加適量嘅醋,成個湯底完全提升左!一碗粉只係$22,如果要外賣拎走就$24,係灣仔能夠買到呢個價錢絕對係抵到爛喇!😽😽😽如果係灣仔返工嘅打工仔食茶記食到好厭的說,可以考慮下權記魚蛋粉!平靚正
魚蛋角雲吞河粉
外賣自取
魚蛋角雲吞河粉
2019-07-20 135 瀏覽
因為屋企開支大,返工唔想餐餐捱麵包,就唯有捐窿捐罅搵食,經師奶同事推介就捐左去街市搵食。呢度食飯時間多數都係一兩個人來排隊,個個都係速食,因為人多好難比你等到位一齊坐,所以記住唔好一大班人來呀,除非你唔介意分枱坐。今次我揀左魚蛋魚角河粉,可能因為我箍牙關係,非常岩我食,魚蛋夠淋身,易咬開,當然對唔洗箍牙人士黎講,少左啲彈性,無咬感,魚角就彈少少,但對我講一樣食到,好開心,揀河粉就當然係因為唔洗咬都吞到啦,成碗我都食到,好開心,感覺特別好味!通菜就差少少,菜葉都食到,但菜莖就較厚身,好硬,一般粉麵店少有。。。希望只係呢批貨係咁啦,下次再試過!但佢個腐乳就好好味!😋😋😋

魚蛋魚角麵

油菜

2019-07-19
2019-07-06 200 瀏覽
香港仲有$20一碗雙拼雲吞麵估唔到竟然係喺鋪租好貴嘅一區灣仔鯉魚球雲吞米粉每樣都2粒,加蔥,米粉爽爽唔太淋湯底竟然仲有少少大地魚味Yummy yummy 好抵食 又平靚正

香港仲有$20一碗雙拼雲吞麵

Yummy yummy
好抵食 又平靚正
雲吞鯪魚球米粉
2019-06-07 296 瀏覽
叫咗兩碗雙餸麵,再加埋通菜,人均消費都只不過係$30,究竟仲可以係邊度搵到🤤我覺得佢呢度嘅嘢食雖然平,但係其實質素都幾好☺️我叫咗魚皮餃雲吞麵,麵質夠晒彈牙爽口,雲吞大大粒,入邊除咗豬肉,仲有蝦肉㗎😳😳❤️魚皮餃都唔係平時cheap cheap嗰隻,幾好味🥰另一碗叫咗墨丸雲吞麵,墨丸大大粒,夠鮮甜,好彈牙。湯底主要係鹹味,有醋同埋魚露,都有辣椒醬,不過都幾辣,唔好一次過落咁多啊🤣另外通菜佢都落咗唔少腐乳,菜唔會淥得太腍,食落都新鮮😝
我覺得佢呢度嘅嘢食雖然平,但係其實質素都幾好☺️

另一碗叫咗墨丸雲吞麵,墨丸大大粒,夠鮮甜,好彈牙。

另外通菜佢都落咗唔少腐乳,菜唔會淥得太腍,食落都新鮮😝
2019-06-06
2019-06-03 227 瀏覽
同事已經食過呢間好多次,成日叫呢間做 “廿蚊麵”,咁我就第一次跟佢地嚟食門口都幾多人排隊,望入去都算多位嘅,不過好快就到我地,我諗其他人都係食碗麵就埋單走人單拼同雙拼都係廿蚊,咁我就揀咗牛丸墨丸米粉(算係試多啲嘢呀嘛)我地幾個人嚟得呢到都堅持只係俾廿蚊!咁對食物嘅質素都冇乜要求架啦食落都真係好普通,絕對對得住個價錢,而個辣椒油都係好普通,真係食得出同平時食開嗰啲唔同不過嚟得呢到都唔會嫌三嫌四,食完擺低廿蚊就走人,爽!喺灣仔好少可可以咁架啦

2019-04-22 318 瀏覽
今時今日仲可以係邊食到$20一碗麵?!黎到灣仔街市附近,見到權記雲吞麵大大隻字寫住$20一碗麵,雙拼都一樣係$20,咁抵食,就一於去試一試Lunch time 勁多人排隊,不過好快就會有人走,姐姐會大叫幾多位,人數岩就可以入去,所以唔使排好耐就入到去我叫左個雲吞魚片頭幼麵 $20雲吞都幾大隻,雲吞皮夠薄入面有大大隻蝦,豬肉既份量比較少,好岩我口味魚片頭都幾彈牙,好食!個麵同個湯底幾重鹼水味,唔鐘意鹼水味既朋友可能要揀其他麵枱上仲有自製既辣椒醬同醋俾大家落今時今日$20一碗麵真係抵到爛!
今時今日仲可以係邊食到$20一碗麵?!

我叫左個雲吞魚片頭幼麵 $20
魚片頭都幾彈牙,好食!
個麵同個湯底幾重鹼水味,唔鐘意鹼水味既朋友可能要揀其他麵
枱上仲有自製既辣椒醬同醋俾大家落
今時今日$20一碗麵真係抵到爛!
2019-04-17
2019-01-21 516 瀏覽
中午12:00正到灣仔權記粉麵,店外已經有長長的人龍,但很快就可安排到坐位,入內坐好點餐,$20已可有雙拼款,今日點了墨丸雲吞米粉,每樣各3粒,味道不過不失,但勝在大大碗,現在$20可以有這個質素已不再強求什麼。另外$10可加一碟油菜,份量都十足。

2019-01-01
2019-01-11 364 瀏覽
呢間雲呑麵起正我公司樓下,有一次行過春園街,發現呢間隱密既雲呑麵店,開頭見佢咁平一定唔方好食😂但又未食早餐,所以就決定去試。估唔到係又平又好食,真係窮人既恩物。自從發現到呢間舖,我就好似收到佢嘅魔咒咁,差唔多日日都食🤣🤣連呀姨都認得我,大家如果都鍾意食雲吞麵嘅話可以不妨去試一試,包你有驚喜今次叫左雙併米,佢有好多選擇,單併同雙併都係$20,有雲吞,牛丸,魚蛋,墨魚丸等,而粉麵方面有米粉河粉同面。牛丸係自家打既,所以好彈牙,而雲吞好大粒,入面有一隻大蝦,又係好彈牙,真係無限推薦

雲吞牛丸米

$20 (早餐)
雲吞牛丸米
2019-01-10 218 瀏覽
鍾意食雲吞粉麵嘅朋友應該都聽過呢間“權記雲吞麵",而且每到食lunch時間通常都大排長龍, 原因好簡單,因為一個字“平“。琴日出開灣仔做嘢順便過嚟朝聖一下,雖然 門口排左大約二十幾人,但其實都唔洗等好耐,十分鐘左右就入到餐廳。除咗牛肉之外,單拼雙拼都係20蚊碗。今次我就叫左碗雲吞牛丸河,雲吞都算足料,牛丸彈牙得黎又夠惹味, 河粉分量都算足,整體食物都保持到應有水準。再加上呢個價錢,難怪日日都大排長龍啦。

雲吞牛丸河
雲吞牛丸河
2019-01-05 188 瀏覽
早餐除了可以吃麵包之外,米粉也是一個不錯的選擇這間位於灣仔的粉麵店,不但價錢平、份量足、味道也很不錯,簡直是窮人恩物啊魚蛋雲吞米($20)無論單拼/雙拼都是$20(外賣需另加+$1)雙拼也只售$20,太便宜了吧粉麵可選米粉/米線/河粉/幼麵等等,而配餸則有魚蛋/牛丸/貢丸/墨魚丸/牛肉/雲吞等等魚蛋共有3粒,略嫌味道不足,但十分彈牙雲吞有2大粒,餡料十足🍤🍤🍤味道也不錯米粉則不過不失喜歡吃辣的朋友可以自行加配秘製辣醬
早餐除了可以吃麵包之外,米粉也是一個不錯的選擇

魚蛋雲吞米($20)
無論單拼/雙拼都是$20(外賣需另加+$1)
雙拼也只售$20,太便宜了吧
魚蛋共有3粒,略嫌味道不足,但十分彈牙
雲吞有2大粒,餡料十足🍤🍤🍤味道也不錯
米粉則不過不失
喜歡吃辣的朋友可以自行加配秘製辣醬

2018-12-26 177 瀏覽
係附近返工,有時候都會黎呢度買早餐食,因為飽肚又平,仲要唔洗一分鐘就煮好,勁快手之前買$19蚊,依家加左$1,但都只係$20蜿。配料方面有自家制白魚蛋、墨魚丸、牛丸、鯪魚球、魚片頭、雲呑、貢丸同魚皮餃,可揀米粉、麵、河粉,單拼或雙拼都一樣價。🍜《牛丸雲呑米粉》$20牛丸有三粒,雲呑有兩粒,兩款都大大粒🤩牛丸唔算十分爽口彈牙,但係勁重牛味,好正😚雲呑既蝦肉好大粒,食落爽口幾新鮮,每次去買都見到都個姨姨係度包😲。 廿蚊一碗,價錢超平民,又算得上真材實料,性價比勁高😭應該賺得唔多,所以真係好有良心💓岩晒我呢啲窮L🙈

🍜《牛丸雲呑米粉》$20

2018-12-23 122 瀏覽
平時因為寫食評所以相機食先,今次完全冇諗過一碗$22嘅河粉都要寫食評,但食食吓覺得太好味所以要影相!首先我冇留意佢幾多錢一碗,純粹想搵個地方快快脆脆醫肚,直到我食到一半發現又真係幾好味嘅時候再望吓張單,$44?係一碗?兩碗?寫漏咗一個價錢?我自己叫咗普通嘅雲呑河粉,同行叫左碗豬肉丸河粉(我筷子夾住左粒豬肉丸)。其實係想讚佢嘅河粉做得好好,口感好讚,同埋呢個價錢真係好抵食。雖然佢嘅雲吞同湯底唔算好特別,不過豬肉丸都幾香幾好味,呢個河粉一個星期食幾次當午飯都冇問題。而且佢哋上菜上得好快,坐低冇5分鐘就已經食得。

而且佢哋上菜上得好快,坐低冇5分鐘就已經食得。

2018-12-13 124 瀏覽
今天不太舒服沒有什麼胃口,午飯就決定去權記雲吞麵吃碗麵。這裡的麵非常抵吃,兩款餸連麵只售$20元,麵底可選米粉、河粉、粗麵、幼麵。一到午飯時間都會大排長龍,不過流轉率高,如果一至兩人的話大約10分鐘就可入座。餸的款式亦不少,最出名的當然是雲吞,另有各式自家製丸類可供選擇。今天選擇了比較清淡的鯪魚球及魚片頭,鯪魚球沒有碎骨,魚片頭亦非常彈牙。另外生菜或菜湯亦只售$10,是健康之選。份量對女生來說剛剛好,男生的話可以點三餸麵,都只是$26,是港島區少有有質素的平價麵食店。
今天不太舒服沒有什麼胃口,午飯就決定去權記雲吞麵吃碗麵。