2024-04-05 201 瀏覽
📍#堅尼地城 #權記#羊羊在堅尼地城#羊羊在港島士美菲路熟食中心著名提供不同便宜好吃的美食,今次這家餐廳在工作日晚上來都人山人海👦🏻👩🏻👧🏻👨🏻餐廳點評:上菜速度快,食物夠鑊氣,特別推薦炸子雞🔥🐖咕嚕肉 最快上的菜,還是熱騰騰的☺️每塊食材都沾滿了酸酸甜甜的醬汁,可惜肉的外皮軟的太快了😣🦐開邊粉絲蒸蝦蝦肉鮮味十足,比較彈牙,加了蒜頭很香🧄🦑黃金鮮魷鹹蛋黃配魷魚當然好吃啦,配飯就更絕👍🏻🐓炸子雞必須點‼️剛上桌外皮是非常脆,咬下去能聽到咔嚓一聲👂肉還能保持多汁,真的很難得🥹🐄土豆炒牛肉經典大牌檔小菜,薯仔炒到外皮有點焦香🥔牛肉切到一口大小,唯獨略嫌小蘇打味有點重😅🥦西蘭花炒豬頸肉有家的感覺,西蘭花很有鑊氣,是有點硬😬一大片爽硬豬頸肉,吃下去很滿足😚🐑羊腩煲很有趣,店員很精準說小煲13件羊,大煲18件羊🤣羊肉不老,配上生菜跟馬蹄,很豐富🥰總價錢- $1xxx (沒看,大概評分-回頭草指數(🍀🍀🍀🍀🍀滿分)食物:🍀🍀🍀🍀環境:🍀🍀🍀服務:🍀🍀🍀#hkfoodie #吃喝玩樂 #原相直出 #堅尼地城美食 #港島美食 #美食推介 #朋友聚餐 #家庭聚餐 #中菜 #大排檔 #香港餐廳 #香港美食指南

📍#堅尼地城 #權記

#羊羊在堅尼地城
#羊羊在港島

餐廳點評:上菜速度快,食物夠鑊氣,特別推薦炸子雞🔥

🐖咕嚕肉

🦐開邊粉絲蒸蝦
蝦肉鮮味十足,比較彈牙,加了蒜頭很香🧄

🦑黃金鮮魷
鹹蛋黃配魷魚當然好吃啦,配飯就更絕👍🏻

🐓炸子雞

🐄土豆炒牛肉

🥦西蘭花炒豬頸肉

🐑羊腩煲

總價錢- $1xxx (沒看,大概

評分-回頭草指數(🍀🍀🍀🍀🍀滿分)
食物:🍀🍀🍀🍀
環境:🍀🍀🍀
服務:🍀🍀🍀

#hkfoodie #吃喝玩樂 #原相直出 #堅尼地城美食 #港島美食 #美食推介 #朋友聚餐 #家庭聚餐 #中菜 #大排檔 #香港餐廳 #香港美食指南 #香港美食 #香港 #香港好去處 #香港旅遊 #美食日記 #情侶好去處 #香港必食 #流量密碼

2023-05-21 1276 瀏覽
多次Openrice 落單買午飯, 滑蛋牛肉飯, 瑞士汁牛河, 福建炒飯及咕嚕肉飯價錢味道無得輸, 始終是市政街市食堂開的小店一間, 只有幾個伙記, 難免有時掛一漏萬. 而且有時突然間休息, 如果落單後沒反應, 最好打去問下或者改到其它店下單. 老實講比錢及客人是大晒, 但大家不要忘記香港人是有好好包容性及接受能力. 不要對小店太苛刻, 相信此等小店沒能力改善, 最后只好結業, 人們又少了一間舊式好食小店, 只好給大xx及美x做埋.
外賣自取
2022-10-17 1459 瀏覽
一整天的第一餐!從漢神迷香人離開準備覓食,意外發現的茶餐廳。菜式不是很多,就點了幾個基本款試試。本來想說單點個香茅雞油飯配小點就好,但牛腩燴飯,實在捨不得放過,下場就是我加點一球飯,飽到喉嚨只能打包。那盤醬汁足夠拌1.5~2球飯!濃度拌飯剛好,不會過稠讓飯變成一整坨,也沒有過稀像是湯泡飯。青江菜解膩且沒有土味,牛肋條這麼多塊,軟嫩不爛,搭上看起來略炒過的雞油飯,cp值極高。絲襪奶茶的茶味濃厚,奶味洽到好處。下次有機會再來的話,想試試煲仔飯!(又是一個需要大倉忠義一般的飯友的時候)

絲襪奶茶的茶味濃厚,奶味洽到好處。

2022-05-07 1179 瀏覽
老板聽錯重複落單,退回第二碟,仲堅持有叫,退回該碟但原來冇改單,埋單後好彩記得返回check單,否則照收兩次錢。味道及各方面比幾個月前差,炸子雞尤是差好多,試咗冇10碟都有8碟餸,完全冇驚喜。
疫情下外賣變成大家既日常,好食既堂食同好食既外賣又真係好唔同勞蘇食就轉轉個外賣mode做個疫市之中搵下生活快樂點子權記小菜,士美菲熟食中心,做左好多年,小菜仍然吸引適合一班人去既排檔,海鮮、小炒都掂,今次疫情下試下外賣自取等候時間正常,外賣都係一煮起就拎走,返到家都夠熱試試白灼蝦,游水撈上,色澤靚而好香,一剝就知新鮮,肉質彈牙鮮甜份量無扼你,相當唔錯芝士枇琶豆腐,賣相一流,其實係我其中一個最中意既權記小菜,枇琶豆腐味道正,佢肉既部分係出面包住,配埋中式芝士汁一路食一路點,個汁凍左啲都唔會膠左試廚緊係要食炒蛋,食埋蝦仁炒蛋,一打開賣相真心好靚好吸引份量好多,蝦仁都多,蛋係「睇得出既滑」口感相當好,嫩滑有蛋味,蝦肉無白灼蝦咁鮮彈,但都唔錯係調味方面就淡啲整體外賣都做到堂食水準,小菜keep到既,口味偏淡少少,但如果食鮮味菜就一流出菜快,價錢合理,款式又多,外賣實在係唔錯既選擇!#涼瓜浸肥牛好正咁#有得坐住啤仲爽
勞蘇食就轉轉個外賣mode做個[疫流外賣點評]
疫市之中搵下生活快樂點子

權記小菜,士美菲熟食中心,做左好多年,小菜仍然吸引
適合一班人去既排檔,海鮮、小炒都掂,今次疫情下試下外賣自取

等候時間正常,外賣都係一煮起就拎走,返到家都夠熱
份量無扼你,相當唔錯
一路食一路點,個汁凍左啲都唔會膠左

外賣

白灼基圍蝦

白灼鮮蝦

芝士琵琶豆腐

試廚緊係要食炒蛋,食埋蝦仁炒蛋,一打開賣相真心好靚好吸引
份量好多,蝦仁都多,蛋係「睇得出既滑」
口感相當好,嫩滑有蛋味,蝦肉無白灼蝦咁鮮彈,但都唔錯
係調味方面就淡啲

鮮蝦仁炒滑蛋

滑蛋

鮮蝦仁

出菜快,價錢合理,款式又多,外賣實在係唔錯既選擇!

#涼瓜浸肥牛好正咁
#有得坐住啤仲爽
外賣自取
白灼基圍蝦
白灼鮮蝦
2021-07-25 987 瀏覽
來到熟食市中心,咁多間舖頭,我地就揀了呢間食小菜。金銀蛋浸白菜仔,湖南牛肉,生炒牛肉飯,以為會唔夠,但原來係好夠飽的,最野味的是湖南牛肉,少少辣味,唔會好刺激,但食完有點口渴。
2020-05-07 1339 瀏覽
可惜帶來失望,明顯雞是早己切開分件然後再加熱,因為雞骨全熟(骨是全黑色)。付款時跟女老闆提出,她第一反應是不可能,我説跟你說是希望你留意。她說可能是新來的廚師,弄得不好。失望,失敗的店。其實以前都試過二次,質量都不好⋯
2020-05-06
2020-04-29 856 瀏覽
又到晚餐時間,又要叫外賣,不嬲都好鐘意食菠蘿咕嚕肉,所以就叫左呢間小菜館。菠蘿咕嚕肉$90雖然係外賣,但係個咕嚕肉嚟到入口都係好脆,這份咕嚕肉份量非常夠 ,一般餐廳多數係配菜多肉少,這一份咕嚕肉肉嘅比例大概有8成,咕嚕肉真係無得彈,外皮炸得好脆,粉唔厚,,入面嘅肉有咬口,唔梅,個汁嘅酸度啱啱好。唯一美中不足係我最鍾意食嘅菠蘿只有5粒😅😅😅我加左14蚊跟飯,個飯都ok,但有點硬,飯同個餸分開擺的Total 食左104蚊

菠蘿咕嚕肉$90

我加左14蚊跟飯,個飯都ok,但有點硬,飯同個餸分開擺的

Total 食左104蚊
外賣送餐
2019-10-11 802 瀏覽
一家人好耐冇一齊出去食飯啦,搵左間比較親民噶餐廳一齊開心下啦,權記都唔錯,食過幾次整體都ok,椒鹽魷魚好酥脆幾正啊,仲有生炒排骨都好好,成家人都好中意食啊,幾個小炒就一餐,價錢都算ok啦!
2019-07-11 716 瀏覽
所有員工包括老闆嘅態度都十分之差,感覺上只做熟客,對第一次黎食嘅食客,完全唔理會,十問九唔應,特別黑色衫個所謂老闆,好似食左火藥咁,一定冇下次。無禮貌,起菜慢,餸菜用料唔新鮮,冇味道可言,完全唔食得落口,唔知點解唔會有人幫食,我自己都知錯,下次一定唔敢再去食,真係食完等於冇食過咁,仲要貴,唔抵食,食完好唔開心,😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡搞到我仲要去食mcdonald 填肚。
2019-07-10
2019-01-23 1012 瀏覽
一個人夜晚食咩好,連鎖店又係個D好悶.咁就諗起去附近的熟食巿場,至少應該好過一般野.去到都係熟食巿場格局,都人多好氣氛,一個人食都唔太悶.坐低,一個人食野有限,不如叫個八珍豆腐煲,夠熱又咩都有嘛.阿姐好快手就送碗筷來,仲送埋個大碗有熱水,專門用來洗碗筷杯,細心又隨便.望下餐牌,豆腐煲$75,算合理,不過飯唔包,要加錢另叫.叫完大約等左10分鐘,個煲來了,熱氣騰騰,唔係放乾冰個種,係鑊氣阿!!!咁凍天氣見到,已經熱晒,立即夾黎食下.嗯,不過不失啦.八珍豆腐煲,都係"大雜膾",睇廚房有咩上咩個種.今次係豆腐,算主打係膽啦.然後有叉燒,尤魚,豬肉,菜,夾埋只有5種,唔夠8囉.不過,如果加埋蒜頭,洋蔥,薑,都真係算有8種既.最頂癮係,我叫菜時都問過伙計:"八珍即係有咩呢?"伙計答我:"叉燒,豬潤咁...."O,上菜後無豬潤,又唔夠"八珍", SO SAD.但見有好多波友,大學生,西裝友等聯群來食,氣氛SO GOOD夠鑊氣,餸多料,好氣氛,支持小店,值得既.
去到都係熟食巿場格局,都人多好氣氛,一個人食都唔太悶.
坐低,一個人食野有限,不如叫個八珍豆腐煲,夠熱又咩都有嘛.
望下餐牌,豆腐煲$75,算合理,不過飯唔包,要加錢另叫.
咁凍天氣見到,已經熱晒,立即夾黎食下.嗯,不過不失啦.
八珍豆腐煲,都係"大雜膾",睇廚房有咩上咩個種.
不過,如果加埋蒜頭,洋蔥,薑,都真係算有8種既.
最頂癮係,我叫菜時都問過伙計:"八珍即係有咩呢?"
伙計答我:"叉燒,豬潤咁...."
O,上菜後無豬潤,又唔夠"八珍", SO SAD.
夠鑊氣,餸多料,好氣氛,支持小店,值得既.
2019-01-22
  • 3
2019-01-12 557 瀏覽
夜晚唔知食咩又唔熟路,去左熟食巿場,求其搵左個位坐低叫野食大約叫左柱侯牛腩煲一般,上枱時見勁多煙,但食落只係暖暖地,牛腩好多,不過有d蘇味蒜香骨呢個好香,熱辣辣好好味椒鹽鮮尤鮮尤好大舊好香,不過我本身唔太鍾意海鮮類,預計似尤魚鬚咁,點知大大舊尤魚比我地,味道係唔錯嘅咸魚雞粒炒飯好淡,唔太好味,不過應該有三碗飯份量,抵過叫白飯,白飯好似都$12/碗臘味炒菜幾好,味道夠又多臘腸,臘肉再叫左支獅威啤酒,埋單$350唔洗五個人,算抵食嘅
夜晚唔知食咩又唔熟路,去左熟食巿場,求其搵左個位坐低叫野食
大約叫左柱侯牛腩煲

蒜香骨
呢個好香,熱辣辣好好味

椒鹽鮮尤

咸魚雞粒炒飯

臘味炒菜
幾好,味道夠又多臘腸,臘肉

再叫左支獅威啤酒,埋單$350唔洗五個人,算抵食嘅
2019-01-11
  • 蒜香骨
2016-11-03 2039 瀏覽
噚晚食咗一個超失望既羊腩煲,諗住街巿走平民路線,實會有平靚正水準,兩個人叫咗一個細羊腩煲+一碟椒鹽九肚魚,羊腩煲一上枱都心知不妙,個煲淺到不得了,當然$178唔會要求打邊爐咁大煲,但起碼會見得下人,一撈之下,只見得7—8件羊,兩粒馬蹄,支竹5—6件,蔥大量,另加一碟生菜... ...咁既價錢連白飯都唔包碗,呃秤得過份!雖然我知凍肉鋪羊價唔平,但一個人食都唔夠飽啦,d職員初頭仲非常強調夠兩個人食,簡直無良心!但平心而論,羊係嫩既,湯係濃既,但份量真係好少,唯有下次唔再幫襯佢個羊腩煲啦,其他小菜都叫中規中矩既,價錢唔算好平,只係唔駛加一同街巿氣氛幾好囉。。。
羊腩煲
椒鹽九肚魚
2016-10-27
2015-10-02 1636 瀏覽
又是與友飯聚的一個晚上,大家決定吃小炒,所以便到權記。生炒骨排骨爽脆鮮嫩,炸皮外層酥脆,每件排骨都掛上酸酸甜甜可口的汁液,還有件頭十足的青瓜及洋蔥配料,可連下數碗白飯。雲耳勝瓜炒肉片不論肉片、勝瓜或雲耳均炒得腍中帶爽,夠鑊氣,夠入味,頗有大排檔風味。另一香口之作椒鹽炸鮮魷,脆脆的表層裹著煙靭彈牙的魷魚,加上惹味之至的椒鹽,咸香少辣,極為吸引。吃著談著,不經不覺間枱上的食物已然被我們極速秒殺。數款小炒有著街坊大排檔的風味,試一次實在不夠,定必回頭!
2015-06-13 1104 瀏覽
其實因為我們要趕着練習,只打算找一個就近的地方快食。但當我們踏進這個街市的熟食店,傳來陣陣的竟不是香味,而是鋼琴聲。就在權記招牌底下,收銀機和飯鍋旁邊,放着一部電子琴,而一個穿著黑色背心的鐵漢,在柔情地彈奏着韓國音樂。這麼認真性感的男仕,簡直是漆黑中的螢光蟲。喜愛音樂的女A都深受感動,走到鋼琴前以音樂匯友。至於我們食的那碟雪菜肉絲炆米是甚麼味道,我已經完全無印象。
其實因為我們要趕着練習,只打算找一個就近的地方快食。

至於我們食的那碟雪菜肉絲炆米是甚麼味道,我已經完全無印象。
2015-06-02