2018-02-20 473 瀏覽
第一,酒樓冇人帶位,自己搵位坐第二,落左單坐左半個鐘乜都未有,樓面再跟,完全冇提到漏單。坐左一個鐘先得一碟腸粉。好耐冇黎食,次次食親都係咁,以後都唔會再黎呢間酒樓。
第一,酒樓冇人帶位,自己搵位坐
好耐冇黎食,次次食親都係咁,以後都唔會再黎呢間酒樓
2017-10-14 669 瀏覽
職員態度真係非常差,我碌卡問佢拎收據,佢竟然唔肯比,仲可以話我,咩依家客人唔可以要求拎收據的嗎?佢唔肯印比我,得張碌卡紙,要求佢比,佢竟然話有碌卡紙就得,咁我問商場唔受係咪可以返上黎拎,佢竟然話你返上黎都無辦法。咩依家可以咁的嗎?
2017-10-14
2017-07-01 828 瀏覽
同商場的另一間酒樓正在裝修, 休業一個月,  所以這間就擠滿了人, 等位的也不少.點心可以, 少味精. 份量夠.  其中燒腩卷不俗, 一籠兩件. 但大小不一.  點了鯪魚球郤沒有出現,  詢問是否漏單, 侍應只把點心單打印出來, 讓我們自已看, 如此服務也就算罷.   在等位時, 我站在知客前, 有兩名手持號碼較我後的女仕郤可先安排位置,  開口一問, 一名自稱姓吳的女知客回應對方不介意坐近問口, 但我說你並沒有問我時, 她說可以叫她們走, 讓我們坐下,  還再三問我真的是否要坐.  但郤一直讓她們坐在那枱,  為了避免吵架, 我也讓她們坐了.  知客回咀現在是你們不坐........到我們有枱時, 誰知有另外的人已經坐下了, 侍應看到我們來, 就跟他們說, 已派了枱給別人, 沒有辦法了....  唉...真是..... 希望另一間酒樓快點完成裝修, 讓我回歸.....

羊城燒腩卷

唉...真是.....

希望另一間酒樓快點完成裝修, 讓我回歸.....
2017-07-01
$51 (早餐)
2017-06-10 615 瀏覽
妹妹想起權發的冬瓜盅,所以一家十口去啟田食。不要話好靚,好好食,只是“抵食“就叫我們再次去食。那是街坊小菜,街坊小菜要咩?當然是大件夾抵食。每樣小菜真的不少,特別是蔬菜,喜歡素食的我就至like.小朋友就喜歡炸嘢,食物炸到剛剛好,又不太油!如果要食冬瓜盅就要打電話去預訂,還有至少四個人至好叫。
小朋友就喜歡炸嘢,食物炸到剛剛好,又不太油!
如果要食冬瓜盅就要打電話去預訂,還有至少四個人至好叫。
其實都唔係第一次光顧權發,因為屋企人話依度閒日過左八點半就有宵夜小菜幾抵食,岩岩我地夜鬼家族。入到入面,一般小酒樓既格局,唔算好大但係地方都幾乾淨。首先食咗金牌蒜香雞半隻,其實嚟到嘅時候已經唔係好熱,而且個皮得唔夠脆,已經淋淋地,可能為已經過咗氣。比之前食退步左好多!但係同樣煎炸類嘅椒鹽脆皮就非常之好,外皮好香脆仲撒咗啲椒鹽非常野味,但入面嘅豆腐好嫩滑豉汁蒸大鱔,條鱔好肥美,薑蔥美國桶蠔,蠔就幾肥美,不過個粉厚左小小。炒大蜆就完全唔掂,海鮮依家野唔熱就真係完全唔好食,碟蜆送到黎嘅時候已經凍左一半糯米蟹就好好味,糯米煙煙un un仲索左蟹味,超正!而且隻蟹都算幾好肉最尾叫咗個菜食,上湯雲腿扒西蘭花,本來味道OK幾好味,不過食食吓竟然有嘢送!居然食食吓見到一條非常肥美嘅菜重蟲一齊炒嘩!嚇死人咩!即時叫咗經理過嚟,佢都嘩咗一聲,之後講句唔好意思就收咗隻碟走。雖然我都明白菜有菜蟲佢好難避免,但咁大條其實係咪係代表冇洗過呢??真係好令人疑惑!!最後$667埋單,平均每人百幾蚊就食到咁多野都真係幾抵,但希望酒樓可以改善下食物嘅熱度同蔬菜類嘅衛生

入到入面,一般小酒樓既格局,唔算好大但係地方都幾乾淨。

豉汁蒸大鱔,條鱔好肥美,

薑蔥美國桶蠔,蠔就幾肥美,不過個粉厚左小小。

居然食食吓見到一條非常肥美嘅菜重蟲一齊炒

真係好令人疑惑!!

2017-04-21
$170 (宵夜)
  • 椒鹽脆皮豆腐
2017-04-09 639 瀏覽
權發等位不算太久的時間,始終周日人較多,大概45分鐘左右才有位。3個人點了8樣點心。權發的點心質素「芝士鮮蝦長春卷」超好味!薄脆的春卷皮,每咬一口都有啖啖的蝦肉,超正!「炸鮮蝦雲吞」雲吞皮佔了整個雲吞的8-9成,蝦肉的成份較少。雲吞上的鮮果沙律值得加分!「蝦米腸」腸粉拉得夠柔滑,煎得夠金香,但略嫌質地厚身了一點點。「流沙奶黃包」很香濃的奶黃,一咬下去便爆汁,好好味「鮮竹卷」普通,中規中矩。「家鄉咸薄罉」難得見酒樓的薄罉可以咁足料,煎得也很好味!吃了不少件~
「芝士鮮蝦長春卷」
超好味!薄脆的春卷皮,每咬一口都有啖啖的蝦肉,超正!
「炸鮮蝦雲吞」
「蝦米腸」
腸粉拉得夠柔滑,煎得夠金香,但略嫌質地厚身了一點點。
「流沙奶黃包」
很香濃的奶黃,一咬下去便爆汁,好好味
「鮮竹卷」
普通,中規中矩。
「家鄉咸薄罉」
難得見酒樓的薄罉可以咁足料,煎得也很好味!吃了不少件~
  • 芝士鮮蝦長春卷
2017-03-17 444 瀏覽
今晚做左速遞員,送貨去朋友屋企,順便去食飯聚舊。因為想傾計傾耐啲,所以揀左間酒樓食飯。可能已經九點,所以唔洗點等位已經可以坐低。我哋叫左兩個餸,煎蠔餅同八珍豆腐煲。蠔餅煎得都算香脆,不過就好油,蠔仔太少。至於個八珍豆腐煲,味道唔錯,又夠熱喇喇,而且都幾足料,鍾意食豆腐嘅人係不錯之選。
蠔餅煎得都算香脆,不過就好油,蠔仔太少。
2017-03-10 274 瀏覽
叫左9個點心,埋單都糸$170 左右,3個人吃。用價格計,真的不可以有什麼要求,純粹充幾。食物質素入到口,不要希望好味道。炸點當然是反炸😂。豬腳醋當然是不入味,羌超硬。食完走人。
2016-10-09 1114 瀏覽
食物普普通通都係一般嘅酒樓質素,但係權發酒家嘅服務生態度十分惡劣,雖然以前食過有啲酒樓例如富x,啲態度都麻麻,但呢間真係極品,幾個時應三五成群喺度傾事非,客人等完又等,等到有得食,啲侍應又粗聲粗氣,我哋係客人入嚟消費,都唔使入來受你氣掛?好似比錢難受,跟住條路已經好窄,經過阻住啲阿姐推野,又啤住晒,話借借啦,條氣真係頂住頂住。酒樓嘅嘢普通又唔係特別好食,態度咁惡劣一定無下次。
2016-10-02
2015-10-22 2446 瀏覽
經常到啟田商場行街,因為個女鍾意食粥,多數會去桃園食晚飯。但見到權發門面裝修唔錯,啲菜式又唔係貴,一於試吓。6點去到已經差唔多滿座,剛好遇到親戚又係度食晚飯,叫部長講話幫手換大枱,本來差唔多滿座,部長都幫手想辦法,最後都換到,呢樣要讚吓啲服務。五個人食飯,叫咗咕嚕肉,瑤柱抄波菜,抄蜆($48),兩隻大閘蟹($68),佛跳牆($138,好足料,居然有大條海蔘),三碗飯。食物好食大碟,湯足料味濃,咕嚕肉大舊鬆脆好味,抄蜆入味,蟹雖細但多膏,五人食到攬住個肚,但埋單只係四百餘,唔使加一,好似飯茶都好平,以後會多啲去權發食飯飲茶
2015-10-21
  • 咕嚕肉,大閘蟹
我今晚與家人來做節,訂了位,但剛好遲了15分鐘到達,那個周姓女服務員態度不知所謂,我聽到她電話賣了枱給其他客人,見到我到達,不斷說我遲到,不願給我枱,態度好差,好像是我做錯什麼要她寬恕一樣,最後我頂住度氣再問她:「咁究竟有無得食呀?」她才慢慢地寫張檯單給我,這種令人極之討厭的態度根本不應該出現在服務行業中,後來我坐下忍不住向經理鄧潤容投訴,吃完了還氣頂頂,其他服務員態度多好都被這個周乜乜的極差所掩蓋了!
2015-09-25
2015-09-21 1334 瀏覽
服務員太差 , 在 12/9 早上飲茶,已叫開茶等了 2服務0 分鐘仍沒有理會,須大聲說才有理會, 不明我們是消費者, 須受這待遇於今天 21/9 也是早上飲茶, 坐在開茶附近, 全部之服務員當我們透明, 完全沒有理會開茶, 最後沒有飲
服務員太差 ,

在 12/9 早上飲茶,

於今天 21/9 也是早上飲茶,
坐在開茶附近, 全部之服務員當我們透明, 完全沒有理會開茶
, 最後沒有飲
2015-08-31 908 瀏覽
四個餸,雞煲,蒸蝦,斑腩,炒蚬。味道都屬一般。但服務態度實在太差,愛理不理。最過分是雞煲裡的豬潤有異味,連續同兩個樓面講都係“哦”一聲走咗,毫無歉意 垃圾酒樓,絕不會再來
垃圾酒樓,絕不會再來
2015-08-21 782 瀏覽
今天和家人去藍田啟田的酒樓晚餐,(其實之前試過其他分店,覺得好好味,所以來藍田分店。)當中有個籠仔糯米蒸蟹,印象很深。大蒸籠內,大大隻蟹,蟹身已砍件,連同蒜蓉,放於糯米飯面蒸。蒸籠一上來,大家先食蟹。自己取蟹腳最扁果邊的蟹身,啖啖鮮甜的蟹肉,配上蒜蓉的香味,連手指都吮到乾乾淨淨。而糯米飯本已粒粒分明,煙韌Q彈有底味,加上蟹的精華已流入糯米飯內。糯米飯吸盡鮮味真是一滴也沒有浪費。因為熱辣辣,好好味,食完先醒覺忘了拍照呢。不單只籠仔蒸蟹,還點了其他菜式。都是好好味,價錢又抵。今晚6人晚餐全單6百零蚊,平均每人百零蚊炸,真係超值。
今天和家人去藍田啟田的酒樓晚餐,
(其實之前試過其他分店,
覺得好好味,
所以來藍田分店。)

當中有個籠仔糯米蒸蟹,印象很深。
糯米蒸蟹
大蒸籠內,大大隻蟹,
蟹身已砍件,連同蒜蓉,
放於糯米飯面蒸。
蒸籠一上來,大家先食蟹。
自己取蟹腳最扁果邊的蟹身,
啖啖鮮甜的蟹肉,配上蒜蓉的香味,
連手指都吮到乾乾淨淨。
而糯米飯本已粒粒分明,煙韌Q彈有底味,
加上蟹的精華已流入糯米飯內。
糯米飯吸盡鮮味真是一滴也沒有浪費。
因為熱辣辣,好好味,
食完先醒覺忘了拍照呢。

不單只籠仔蒸蟹,還點了其他菜式。
都是好好味,價錢又抵。

今晚6人晚餐全單6百零蚊,
平均每人百零蚊炸,