2025-07-13 282 瀏覽
從來冇諗過一間咁既價錢既餐廳, 連最普通既炸豬扒都做得咁差, 係由塊豬扒心咸出黎, 我本身已經好食得咸, 結果一入口, 咬左2啖, 咸到我唔想再食無奈本人海鮮敏感, 換唔到其他野食最後硬住頭皮一口白飯一口豬扒咁食, 最後都係淨番幾舊豬扒真係頂唔到落去, 唯有浪費食物一次服務方面就更唔好提, 一個著西裝肥肥地既女職員, 答非所問, 又企得遠(好似我同朋友有菌咁),聽唔清楚佢講咩總之, 二百幾蚊一個頭既收費, 食個咁既午餐我真係xxxxxx。
無奈本人海鮮敏感, 換唔到其他野食
~權八居酒屋~ .一間高質嘅日本居酒屋餐廳!入面嘅裝修都幾靚!好有日本風味👍座位有榻榻米,Bar位和普通位選擇!食材方面主要都係由日本進口,保證新鮮👍😁.枝豆 $58炭燒雞泡魚乾 $88手作豆腐 $88前菜order 咗三款,鹽味枝豆好適合飲酒嘅朋友👍炭燒雞泡魚乾係我食過最好味嘅雞泡魚乾😍好軟身一啲都唔乾,熱辣辣配合蛋黃醬超級好味👍手作豆腐香滑,濃濃豆味配埋鰹魚汁,喜歡👍😁左口魚壽司 $48香蔥吞拿魚腩卷 $138Order咗左口魚壽司發覺自己點錯了,平時係鍾意食左口魚邊壽司😅完全係兩回事,佢有火炙左口魚邊壽司,下次一定要試🙈香蔥吞拿魚腩卷有6小舊,每舊都包住清滿的吞拿魚腩蓉,很香很好味😋.權八汁燒免治雞肉軟骨棒 $68特選牛舌 $78串燒方面,控制火候都啱啱好,特別係牛舌,趁熱食,唔會硬超級淋,落唔落檸檬汁一樣咁好味👍.權八特上天婦羅 $248包括海膽大葉x2,海老x2,蟹腳棒x2,冬菇,茄子,辣椒,番薯等等!最特別係有海膽同蟹腳棒,海膽如果冇左塊葉我會覺得好味好多😢真係唔鐘意塊葉嘅味道,仲要搶走左海膽嘅味,浪費晒🙈而其他天婦羅都唔錯,最緊要係佢個皮一啲都唔厚,炸得完全唔油👍.權八手
~權八居酒屋~

權八汁燒免治雞肉軟骨棒 $68

特選牛舌 $78

權八特上天婦羅 $248

權八手打冷蕎麥麵 $98
聽講依度嘅蕎麥麵好出名,仲會有師傅的即場表演打蕎麥麵,可能我喺日本食嘅蕎麥麵比較出色,我覺得依度麵質唔夠煙韌,不過不失!

椰汁南瓜白玉子 $78
好有口感同層次嘅甜品!睇個名唔會知咁好味!入邊係南瓜蓉加少少煙韌嘅白玉子,食第一啖就心心眼😍

紅豆布甸伴雲呢拿雪糕 $68
本身想點心太軟,但係點知賣晒,店員推介食依個紅豆布甸甜品,個人本身唔係好鐘意紅豆,點知一食覺得勁好味😍點解依度啲甜品可以咁出色😍😍

飲品點咗一杯梅酒同一杯Sake都好好飲👍👍好滿足的一餐😋聽講12尾前會喺尖沙咀開分店!有機會嘅話到時再去試埋其他未食過嘅野先😁
😋食物質素:8.5/10
😍打卡指數:7.5/10
👍環境服務:8.5/10
💰性價比:7.5/10
👏🏻回頭率:7.5/10
地址📍
權八居酒屋 (銅鑼灣)
銅鑼灣恩平道28號利園二期3樓
(銅鑼灣站F1出口,步行約3分鐘)
2025-02-21 1486 瀏覽
特上刺身7點定食 $388刺身7款,由右邊開始(有些魚不認得):炙燒金目鯛、炙熱白身魚、鰹魚、大拖羅、鯛魚、白身魚、象拔蚌。炙燒的兩種魚都非常出色:金目鯛爽口鮮甜,刺身保留了魚皮,燒得香噴噴的;另一種白身魚油脂豐富,灸燒過後魚油香更突出,入口即溶,非常好吃,是今天的MVP。鰹魚是其中最不喜歡的,腥味較重,肉質偏實而「鞋口」。大拖羅肥美甘香,魚油香重;鯛魚爽彈結實,毫不油膩,喜歡那淡淡而獨特的鮮甜味。另一種白身魚的味道較淡,沒什麼印象點。象拔蚌爽脆鮮甜,好吃。整體刺身都非常新鮮,肉質充滿彈性(除了鰹魚個人不太喜歡之外),大多只有少量咬不開的筋位(多是近魚皮的部分),完全是可接受的範圍內。定食包括麵豉湯、沙拉、前菜(煎蛋)、餐飲和甜點,服務也好,很適合和朋友聚會。

特上刺身7點定食 $388

2025-02-07 1726 瀏覽
感恩☺️今日Walk-in 都能夠有位的居酒屋一入去環境好舒服,食物都好高質👍🏼首先叫左10件壽司再叫左我最鐘意食既免治雞肉棒,配上雞蛋味道真係一流(而家已經心掛掛喇😋😋)另外叫左牛舌燒得岩岩好
感恩☺️今日Walk-in 都能夠有位的居酒屋
一入去環境好舒服,食物都好高質👍🏼
首先叫左10件壽司

另外叫左牛舌燒得岩岩好

2025-01-04 2568 瀏覽
第二次食權八,好多選擇、味道保持水準! 晚市最好先訂位, 行會員積分制比較划算。 雖然價錢不便宜, 但物有所值, 環境也很舒適。 小朋友最喜歡的竟然是這裏的Pizza,一定會再去。
2024-11-25
20 分鐘 (堂食)
2024-10-08 4181 瀏覽
這家馳名的日本料理店近年搬進利園2期再開業,這是我第一次光顧。它保留了舊鋪的日式裝修風格,但新鋪的燈光更昏暗,顯得有情調。點了兩客午餐,先有前菜、沙律及面豉湯。前菜的冷凍豆角酸甜醒胃;沙律🥗有蟹肉絲,一點不馬虎;面豉湯有豚肉及白蘿蔔,鹹香動人。主菜選了以下兩款:香蔥吞拿魚腩丼($298)飯粒表面鋪滿大量吞拿魚腩蓉,充滿油脂的香氣,魚腩蓉微甜,飯粒軟熟可口。滑蛋鰻魚丼($238)鰻魚切成一口一件,擺放得整齊,入口鰻魚燒汁香濃惹味。底下炒蛋溫暖滑溜。甜品是迷你石板街蛋糕,甜度適中,再享用餐飲,十分滿足。食物保持舊鋪的水準。服務方面,店舖人手充足,服務態度良好。
19829 瀏覽
1967 瀏覽
主菜選了以下兩款:

香蔥吞拿魚腩丼($298)

滑蛋鰻魚丼($238)

甜品是迷你石板街蛋糕,甜度適中,再享用餐飲,十分滿足。
食物保持舊鋪的水準。服務方面,店舖人手充足,服務態度良好。
2024-10-06
2024-09-21 3378 瀏覽
呢間位於銅鑼灣嘅居酒屋環境雅緻舒服,而且食物質素好好,特別係串燒👍炭火串燒定食 $288用炭火燒嘅串燒果然零舍不同,因為炭火嘅關係,食起嚟有炭香味,好香,好好味!我最鍾意蘆筍豚肉卷,啲蘆筍燒到啱啱好,加埋好香嘅豚肉,成件事好夾,令人好想食多串🙈炭火北海道十勝豚肉丼 $238佢嘅豚肉燒得非常香,加埋佢特製嘅醬汁,可以食到豚肉嘅鮮味,又可以送飯,佢上面舖左好多紫菜,夾埋d飯一齊食,超好味!呢間居酒屋無論環境定食物質素都好好,,值得去食👍

炭火串燒定食 $288

炭火北海道十勝豚肉丼 $238

呢間居酒屋無論環境定食物質素都好好,,值得去食👍
👍🏻Recommend dishes:✨ oysters and sashimi They are incredibly fresh, like biting into the ocean✨ grilled skewers The charcoal is expertly controlled, allowing the natural flavors to retain without over-seasoning✨The grilled premium A5 Wagyu steak The outside has a pleasant burnt flavor, while the inside is melt-in-your-mouth tender✨Japan style decor with comfortable atmosphere
👍🏻Recommend dishes:

✨ oysters and sashimi

✨ grilled skewers

2024-07-03 2428 瀏覽
係銅鑼灣做完gym🏋️搵家姐lunch,所以就求其黎左呢間唔使book,有得walk-in️ 。侍應安排我地坐係bar檯位置。環境比較暗不過都座得幾舒服。靜靜地唔會好嘈。我地order左個銀鱈魚西京燒🐟同埋泡菜豆腐豚肉鍋兩份share。我地都覺得食物同和民質素差唔多,但定價就好似偏高左d。可能食環境吧。份量黎講兩個女仔都ok,個set有湯,有salad,最後仲有個tiramisu 甜品。整體而言,一般般啦,冇咩特別。

午餐
2024-04-22 3304 瀏覽
權八週末也有提供午市定食,朋友和我分別點了炭火串燒定食和特上刺身定食(5點),定食包括沙拉、前菜、味噌湯、咖啡/茶和甜點。特上刺身定食(5點)$3185點刺身每次都有不同,這次有赤身、中拖羅、帶子、金目鯛和一種白身魚。中拖羅最佳,非常肥美,油脂入口即溶,只有丁點筋位;金目鯛的魚皮炙燒過,主要是享受魚肉的爽彈和魚皮燒過的香味;連皮的白身魚也是吃它爽脆的口感,唯有部分魚皮咬不開;帶子正常發揮;赤身一般。刺身都新鮮厚切,口感爽滑,質素不錯。炭火串燒定食 $288串燒一上枱就傳來陣陣燒烤的香味,6條串燒分別有牛肉、免治雞肉棒、豬五花腩、雞脾菇、豬五花薄片包蘆筍和青椒。每串烤得油亮帶焦邊,非常誘人,其中牛肉和雞脾菇最香口好吃。串燒是這裡的招牌之一,餐廳中間設有炭火燒的烹調區,如果坐吧枱,可以看著師傅不停燒烤、掃醬料。餐廳環境闊落,座位有普通的桌椅座、吧台和靠窗的和式塌塌米座位(有凹槽放腳,不用跪坐,如想坐和式座位可在訂位時說明)整體日式氣氛濃厚,侍應對答禮貌,而且可能沒有等位的客人,我們一直聊天坐了3個多小時。比起很多有用餐時限的餐廳,這裡的環境很適合和朋友聚餐。另外值得一讚的是餐廳的抽風做得不
特上刺身定食(5點)
特上刺身定食(5點)$318

炭火串燒定食
炭火串燒定食 $288

餐廳環境闊落,座位有普通的桌椅座、吧台和靠窗的和式塌塌米座位(有凹槽放腳,不用跪坐,如想坐和式座位可在訂位時說明)整體日式氣氛濃厚,侍應對答禮貌,而且可能沒有等位的客人,我們一直聊天坐了3個多小時。比起很多有用餐時限的餐廳,這裡的環境很適合和朋友聚餐。另外值得一讚的是餐廳的抽風做得不錯,我們的位置靠近串燒區,衣服也沒沾上油煙味。
特上刺身定食(5點)
炭火串燒定食
2024-04-15 2827 瀏覽
这家餐厅算是比较高档的,从商场到餐厅,都是装修很好,很安静,很高级的感觉。座位很宽阔,很舒服,和朋友聊天有充足的隐私。服务员整体服务都是非常好,食物非常新鲜,选择特别多,从刺身,寿司,串烧到拉面都有,味道也很不错! 人均 900 左右,吃的非常开心满意!

座位很宽阔,很舒服,和朋友聊天有充足的隐私。

人均 900 左右,吃的非常开心满意!
2024-04-09 2409 瀏覽
有水準,星期日晚都有八成入座算幾好。叫了10件壽司同7款刺身。壽司啲魚生新鮮,連啲飯都feel到係由專業師傅整。有一舊海膽係靚嘢。魚生都係厚切,比較爽,可能解凍時間未夠,但質素係好的。雞翼同牛舌串燒好正,有雞咪,牛舌唔煙韌,個薑醬夾。A4和牛壽喜燒,衣個幾好,有3塊牛,每塊都大過塊面,但不是入口即溶,好多菇。。。個蒟蒻麵吸晒汁,好甜,又幾好味。冷蕎麥麵就一般。環境都大,但音樂比較嘈,坐長枱,怪怪的。
有水準,星期日晚都有八成入座算幾好。
叫了10件壽司同7款刺身
魚生都係厚切,比較爽,可能解凍時間未夠,但質素係好的。
雞翼同牛舌串燒好正,有雞咪,牛舌唔煙韌,個薑醬夾。
冷蕎麥麵就一般。
環境都大,但音樂比較嘈,坐長枱,怪怪的。
2024-04-07
2024-03-27 2208 瀏覽
服務態度認真,對食材堅係的好餐廳。如果你坐在串燒counter, 你更能體會到他們對食材處理嘅認真。及一絲不苟。是我跟老公一再到訪的日式餐廳。記得要試香蔥牛脷串燒,香,滑,淋!Highly recommend to try their charcoal grill! Especially if you like to have a glass of beer. If you have kids, please reserve in advance, the Japanese style table might be a good choice for gathering.
服務態度認真,對食材堅係的好餐廳。
2024-03-27
  • 香蔥牛舌串燒
2024-02-14 2514 瀏覽
餐廳裝修好似傳統居酒屋一樣,裝修環境舒適寧靜,有半榻榻米嘅座位,食物款式選擇不少,有魚生壽司卷物,串燒同揚物等等。原條池魚切到一片片上枱,仲會有返個魚頭作擺盤,睇落去非常吸睛👀 食落也非常新鮮!三色卷簡直係冇得輸!入口滿滿的吞拿魚腩溶、海膽同三文魚籽,鮮甜的海膽與帶點鹹香的三文魚籽完美融合,令人陶醉於精緻的配搭組合。串燒方面比較中規中矩,唔算有特別嘅驚喜,反而銀鱈魚幾有驚喜,燒得剛剛好,一上碟就聞到好香嘅味道,魚肉肥美,入口鮮嫩🐟最後當然唔少得食返個冷麵作結尾,蕎麥麵帶點淡淡的小麥香味,食落彈牙,值得一試🍜▪️原條池魚 $218▪️極上三色卷 $438▪️雞腎串 $48▪️雞翼串 $48▪️鹽燒雞軟骨串 $38▪️銀雪魚西京燒 $288▪️冷麵 $118

▪️原條池魚 $218
▪️極上三色卷 $438
▪️雞腎串 $48
▪️雞翼串 $48
▪️鹽燒雞軟骨串 $38
▪️銀雪魚西京燒 $288
▪️冷麵 $118
2024-01-23 2640 瀏覽
閑逸嘅夜晚約咗朋友嚟食個便飯,星期二晚上。唔使book位Walk in有枱。真蠔白酒伴芒果啫喱先唔好講呢隻生蠔要$168佢嘅配搭真係好奇怪,芒果同生蠔嘅味道完全唔夾,佢仲要整咗啲啫喱係甜甜地嘅唔覺得有白酒味。呢個菜式唔推介。跟住叫咗炭燒和牛他他伴牛油果呢個又係另一個好奇怪嘅菜式。由於佢$288你會expect佢有真嘅和牛俾你。但係你會覺得係frozen生牛肉,而為咗蓋過雪藏牛嘅味道,佢落咗好多調味料,包括Tabasco,好重味嘅紅椒,同埋睇落為咗更加矜貴嘅魚子醬同金箔。不過成件事擺落口係完全唔夾。見到佢嘅餐牌有大量嘅串燒,心諗應該OK啦。點知連牛舌同埋雞翼嘅質素都好一般。真係希望佢可以燒得香口啲。跟住仲叫咗一個特上壽司拼盤,$568。嗯。。。。佢嘅質素大概係千x 咁樣。呢間餐廳絕對唔會有第二次,因為比到咁貴啲嘢真係算係難食。
閑逸嘅夜晚

真蠔白酒伴芒果啫喱

先唔好講呢隻生蠔要$168

跟住叫咗炭燒和牛他他伴牛油果

見到佢嘅餐牌有大量嘅串燒,心諗應該OK啦。

跟住仲叫咗一個特上壽司拼盤,$568。

嗯。。。。佢嘅質素大概係千x 咁樣。

呢間餐廳絕對唔會有第二次,因為比到咁貴啲嘢真係算係難食