2023-04-30 496 瀏覽
櫻拉麵轉型為櫻月居酒屋(沒有結業)(原址)櫻拉麵轉型為櫻月居酒居櫻拉麵轉型為櫻月居酒居櫻拉麵轉型為櫻月居酒居櫻拉麵轉型為櫻月居酒居櫻拉麵轉型為櫻月居酒居櫻拉麵轉型為櫻月居酒居櫻拉麵轉型為櫻月居酒居櫻拉麵轉型為櫻月居酒居櫻拉麵轉型為櫻月居酒居
櫻拉麵轉型為櫻月居酒屋
(沒有結業)(原址)

2021-12-06 656 瀏覽
今天終於吃到這個網評勁好拉麵,全店只有10個位,去到只有一對夫婦等,想是很快可以入到,等了約30分鐘,終於入到坐低,裏面只有3枱客,有一枱只有一人,立即點左兩個拉麵,心想應該很快有得吃,誰不知等了45分鐘仍然沒有,那一對夫婦已忍不住說,實在等得太久了,10分鐘後,終於完成左夫婦的兩碗拉麵,最後,我們再等約20分鐘才出到,另外,裏面通風系統極度差,又有大陣味,真的很辛苦,這間不會再幫襯!
2021-11-18 509 瀏覽
位於筲箕灣超近地鐵站既超高質隱世拉麵🤩1️⃣炸八爪魚丸 $40外脆內軟😋個粉漿又唔會太厚太多,外層有少少脆,一咬到去就好軟綿綿,好好味阿🥰2️⃣熊本巨輪叉燒拉麵 $168個湯底真係非常之超級好味👍🏻個巨輪叉燒真係對得住個價錢架!半肥瘦既叉燒,燒到好香好野味😋成碗拉麵真係毫無破綻🥰💟總結:真係好食到不得之了阿🥰一啲都唔誇張架!食物方面真係非常之出色!最最最重要係咩?我食到最後碗麵仲係出緊煙架!係熱辣辣果啲煙呀!無錯阿~我成日都話啲熟食係要夠熱先好食!唯一美中不足嘅係間餐廳令我覺得好(葉)眼👀
位於筲箕灣超近地鐵站既超高質隱世拉麵🤩

1️⃣炸八爪魚丸 $40

2️⃣熊本巨輪叉燒拉麵 $168

2021-10-23 420 瀏覽
自從岩手結業後,太太同我對巨輪搵麵念念不忘一般日式拉麵嘅义燒係薄嘅,但呢塊巨輪。。。真係非常好口感,好有岩手嘅感覺。(以前食過砵蘭街岩手嘅應該都會對巨輪難忘)。麵聽聞都係專用嘅。拉麵湯亦好濃。小店真的非常好。除咗巨輪,睇到餐牌仲有和牛拉麵,下次都要試吓。見店內有張和牛認證證書(如有錯誤,歡迎糾正)。煮理人亦非常nice。特別提示,店外都有少量座位,明就明,唔明就算(當然唔係必定有啦,大家都知係有食環㗎啦)。
2021-10-22
  • 自家製叉燒拉麵
2021-09-07 393 瀏覽
-環境及位置-舖頭位於內街 但開住地圖唔算難搵店舖真係小店 座位大概得10個左右我去嗰日係平日3 4點 無咩客所以感覺無話好迫夾~-食物-食物款式相對普通拉麵店算非常多👍叫左北海道海鮮拉麵 自家製豬軟骨拉麵同加左明太子沙律😋海鮮拉麵好好味😍大大隻蠔同蝦同帶子 全程都好新鮮~湯底濃得來無搶到海鮮鮮味🤤豬軟骨拉麵係男朋友叫既 我偷左件豬軟骨試下 對於唔鍾意食豬軟骨既我都覺得好食🥰成日好怕豬軟骨肉質鞋口同難咬 但呢舊夠淋夠嫩~好食~
-環境及位置-
舖頭位於內街 但開住地圖唔算難搵
店舖真係小店 座位大概得10個左右
我去嗰日係平日3 4點 無咩客所以感覺無話好迫夾~
-食物-
食物款式相對普通拉麵店算非常多👍
叫左北海道海鮮拉麵 自家製豬軟骨拉麵同加左明太子沙律😋

北海道海鮮拉麵
2021-05-07 561 瀏覽
話說我平時都覺得自己食開好多拉麵!如果喺日本有呢種感覺唔出奇,就算喺中環,銅鑼灣有都唔出奇,居然喺筲箕灣既一條小街食到呢隻咁有風味既拉麵,真係令我孤陋寡聞!好啦!入正題,我叫咗一碗名叫邪惡叉燒拉麵,我心諗有幾邪惡呢?!個麵一到我就嘩一聲,點解個師傅會走埋出嚟攪咩丫!原來個麵裏面有舊豬油,所以師傅好用心咁用火槍,先用慢火輕輕燒到舊豬油溶咗一半後再開猛火劇烈咁燒,因為連叉燒都燒到甘香先熄火,所以令到叉燒同湯既香味融會一起!我急不及待,先飲一啖湯,濃而不膩,重有輕輕既肉香味散發出來,再食啖叉燒,點會有肉味又有咬口得嚟,帶有少少肥膏,而入口即溶!簡直非一般既叉燒!個麵有韌度同少少掛湯!舖頭細細好似得對情侶, 兩小無猜喺度打點!都算係用心做好出品既拉麵店!我一定會再去試下其他出品!
2021-05-05
  • 邪惡叉燒拉麵
2021-02-27 1091 瀏覽
如果不是朋友介紹,都不知這裡多了家小店。我們都是第一次去,我們都是”飯桶”,無飯不歡,入到去才知道只有拉麵,照吃,結果也很滿意。👇午市餐牌都有兩頁👇小食餐牌👇追加餐牌👇緣份推介.雞軟骨餃子(4件) $36⭐️⭐️⭐️⭐️💫(4.5分)脆皮、多料,雞軟骨的口感爽,唯一我覺得有少少over, 幸好無燶,所以扣了💫半星,我給4.5分。.七味唐揚魷魚鬚 $48⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️5分,好味,炸得剛好適中,香脆,七味惹味😋.自家製叉燒拉麵 $68⭐️⭐️⭐️⭐️.自家製碳燒豬軟骨拉麵 $75⭐️⭐️⭐️⭐️.兩個拉麵質素差不多,都是4分,好處是湯濃得來不鹹,價錢合理,值得支持。.這小店座位只有十個多少少,無椅背高櫈的設計聰明,食客食完不會坐耐傾計,當然相信食客見人龍長等位也个識做埋單讓出座位。

👇午市餐牌都有兩頁

👇小食餐牌

👇追加餐牌

👇緣份推介

雞軟骨餃子(4件) $36
⭐️⭐️⭐️⭐️💫(4.5分)

雞軟骨餃子

七味唐揚魷魚鬚
自家製叉燒拉麵
自家製碳燒豬軟骨拉麵
2021-01-08 485 瀏覽
又懶啦... 不過呢間之前都有介紹過既,今次係有尐失望既,不過好在個蠔拉返高個分XD朴葉廣島蠔 $78呢個好好食,新野,老細話要睇季節,要有朴葉先得,加上個日既蠔夠肥美,個味真係好難形容...食完仲會用番個塊有蠔汁既味整個湯俾你,雖然係細細碗,但真係好香好特別~芥辣八瓜魚 $15正常黑松露日本蜆拉麵 (鯛魚湯底)$108 老細推介,不過唔知係咪個蠔已經衝擊左味蕾,呢個真係好一般,什至覺得平時食開既好食...可能個湯底唔夠濃既問題,不過太濃又會搶左蜆既清甜... 北海道鰤魚麵豉湯拉麵 $118自從係aeon食過新鮮既,真係好難比... 不過呢個個味係好食過蜆個碗真心,呢個新出menu唔及佢日常menu既精彩,但依然好食既!

朴葉廣島蠔 $78

芥辣八瓜魚 $15
正常

黑松露日本蜆拉麵 (鯛魚湯底)$108
可能個湯底唔夠濃既問題,不過太濃又會搶左蜆既清甜...

北海道鰤魚麵豉湯拉麵 $118

2020-12-27
2020-11-05 534 瀏覽
很少過香港,親戚推介好食拉麵店,店舖雖然細小但食物選擇很多,價錢公道,拉麵有水準🍜小食有驚喜,老闆好年輕,他們會好親切講解怎樣食才會食到最好的味道,今次試唔到太多款,下次去會約更多朋友試更多唔同食物👍🏻👍🏻
2020-11-04
松葉蟹海膽炸薯蓉球
吉列炸豬扒
2020-10-24 398 瀏覽
唔好睇佢店舖細細, 食物水準十分之高!第二次幫襯, 繼續保持水準~今日打爆限聚額四人出動, 一人一碗拉麵之外仲可以叫多幾款小食, 海膽薯蓉球襯熱將海膽同入面嘅忌廉溶入在一起, 超好味!小食拼盤有沙律有炸物, 一次過滿足三個願望~重點拉麵, 湯底是重點!第一件事要先飲啖湯, 今次四個人有三款拉麵, 每款湯底會根據主食而配合不同味道, 看得出廚師的用心. 上次幫襯食左蟹拉麵, 今次食角切日本宮崎牛拉麵, 牛味超濃, 加上豚骨湯底, 成碗食晒好滿足~~
唔好睇佢店舖細細, 食物水準十分之高!
第二次幫襯, 繼續保持水準~

角切日本宮崎牛拉麵
角切日本宮崎牛拉麵
2020-10-10 271 瀏覽
是日打算唔煮飯出街食係疫症底下 當然要支持下啲小店店面唔大 位置就算坐滿都係12個人左右半開放式廚房 好處係可以睇到老闆整緊你啲野食但美中不足係可能抽氣唔夠勁 啲煙有少少攻左出黎 有啲煙同有少少油煙味我地叫左蠔拉麵同辣牛舌拉麵先講我食果碗蠔拉麵半熟蛋 老闆娘話加少少鹽好食啲的確唔錯 讚蠔既生熟程度對一般人黎講其實係岩岩好 賬卜卜食落去好重蠔味(如果係玻璃肚如我 建議你同老闆講可唔可以整熟多少少 食完之後個肚咕嚕左成晚)係稍稍覺得個味噌湯底唔夠濃同唔夠杰如果食既時候唔飲一啖湯 就會得食材本身既味 簡單啲講 姐係啲味無夾埋到重點係個匙羹好扁 放到面就放唔到湯 所以只可以分開先食一啖面 再飲一啖湯建議可以換啲深少少既匙羹就更好了老公叫果個辣牛舌老公評語:無想像中咁辣 牛舌好林 一啲都唔會有咬唔開既感覺 整體上幾好另外叫左兩個小食一個蟹籽海膽薯餅 一個龍蝦餅 上網睇到人地話唔錯 所以叫左黎試下首先海膽薯餅 um....我諗我可能係不幸既代表 人人都話好好食 但我食果份啲海膽有苦味 連我老公出名味覺遲鈍佢都食到有苦味 食左一啖 就俾晒老公食 因為唔想浪費食物其實公道說話 海膽唔靚又唔係老闆既錯黎
是日打算唔煮飯出街食

放到面就放唔到湯 所以只可以分開先食一啖面 再飲一啖湯
建議可以換啲深少少既匙羹就更好了

老公叫果個辣牛舌

另外叫左兩個小食
其實公道說話 海膽唔靚又唔係老闆既錯黎既 都係買反黎既野 唔講海膽 薯餅係ok既
龍蝦餅就十分好 讚
佢係龍蝦忌廉餅
食落去雖然無一粒粒肉 但有龍蝦味 炸皮好簿好脆 忌廉餡好軟好滑 但又可以用筷子夾得起 做得非常好!

價錢算係中間位 拉麵黎講係正常價錢
開左應該唔係好耐?
支持下小店可以一試 相信老闆可以再進步多啲

蠔拉麵
龍蝦餅
蟹籽海膽薯餅
辣午舌拉麵
龍蝦餅
辣午舌拉麵
2020-10-02 172 瀏覽
之前經過見開左間拉麵店,位置唔係對住大街,有d隔涉,而且價錢唔係特別平,但係食落又覺得值,而且好有驚喜,好味過係日本食。第四次去呢間鋪頭,已經番唔到轉頭去食連鎖拉麵店,我地叫左特級香辣牛舌拉麵同黑松露蜆肉拉麵,湯底好鮮味,個牛舌好味到不得了,蜆肉都好鮮甜,麵底有得選擇軟/硬/普通,個流心蛋都好好味。Life is too short for bad food. 如果想食拉麵,留番d quota食好味既,支持小店,食得一次就一次,無左又要搵間好既唔容易。一定會再encore。

2020-09-24 904 瀏覽
今晚到我想打尖!本來今晚係要煮飯既,但今日我唔記得帶飯,男人明天又唔洗帶,反正又想罷工就出去食啦! 諗左一輪,決定去脆意雞食! 去到,男人未到我就周圍行,行到櫻拉麵,見到無人即刻同男人講要轉plan! 我唔容許一間咁好食既小店無人!So far去左幾次,每次都有驚喜! 廣島生蠔拉麵 $75我就睇都唔睇就話要呢個,因為試過好好食,今次既蠔都係肥嘟嘟,好甜! 75蚊有3隻,個拉麵...我食得出廚師既用心,因為我地每次叫既兩碗麵個湯既咸度同濃度會因為個配餸有所唔同!好明顯我呢碗係咸同濃過之後講個碗~ (其實我仲諗住懶唔影,但下一碗出場我即刻放低我對筷子XD)藍鰭吞拿魚腩大蔥拉麵 $138真係每一次黎都有驚喜! 佢地先放低魚子,大蔥,一舊我地望左幾眼但又唔知想點既野,結果當廚師攞碗麵出黎仲有火槍... 廚師先攞支針串起燒個魚油,個下真係眼都凸埋! 係真係燒佢,迫尐魚油既香落碗麵到... OMG! 之後仲要再燒埋個幾塊吞拿魚腩,我望住真係覺得好開心! 廚師教我地先飲個湯,再撈少少再飲,然後先撈埋哂食! 我食個片微燒過既腩,嘩~幸福到即刻send俾幾個老友! 呢個湯係比較淡,但唔會搶左吞拿魚腩,食
今晚到我想打尖!

So far去左幾次,每次都有驚喜!

廣島生蠔拉麵 $75
好明顯我呢碗係咸同濃過之後講個碗~
(其實我仲諗住懶唔影,但下一碗出場我即刻放低我對筷子XD)

藍鰭吞拿魚腩大蔥拉麵 $138
廚師教我地先飲個湯,再撈少少再飲,然後先撈埋哂食!
我食個片微燒過既腩,嘩~幸福到即刻send俾幾個老友!
呢個湯係比較淡,但唔會搶左吞拿魚腩,食落好和諧~

杉板燒牛舌 $32
你問我,呢個就有少少失望既,因為我地之前食過牛舌拉麵,好好食! 但呢個偏乾身,但唔柴, 只係我會希望好似個拉麵個次咁,但佢都juicy架,只係我個人唔鍾意(鍾意香口既,比較硬身既會鍾意)

其實我仲好掛住個海膽蟹餅架,但又想試其他麻,下次應該都會返去蟹餅懷抱XD
2020-09-23
2020-08-25 192 瀏覽
近排多數都係食外賣或者茶記,上次行過咁岩見到呢間新野,一於搵個weekend 黎試下好少晨早流流食拉麵(其實都中午),但冇計啦,夜晚又冇得堂食一黎見到個餐牌都覺得幾吸引,有牛舌又有松葉蟹。。揀左一輪,我地就揀左:波士頓龍蝦拉麵好重龍蝦味,湯底鮮甜濃郁,麵都係我喜歡既幼少少既麵質厚燒化皮叉燒拉麵個叉燒厚切到好肥美,湯底有濃濃既蒜蓉味,店員仲特別登叫我地整爛隻溏心蛋一齊食,不過我地唔係好知要整到幾爛同埋有幾大分別,下次要問清楚先。食食下到尾段就覺得d湯好鹹,飲唔晒喇...價錢一般唔算特別平,但應該有機會再黎,再試下其他野既

好少晨早流流食拉麵(其實都中午),但冇計啦,夜晚又冇得堂食

波士頓龍蝦拉麵
好重龍蝦味,湯底鮮甜濃郁,麵都係我喜歡既幼少少既麵質

波士頓龍蝦拉麵

厚燒化皮叉燒拉麵

食食下到尾段就覺得d湯好鹹,飲唔晒喇...
價錢一般唔算特別平,但應該有機會再黎,再試下其他野既

2020-08-23
厚燒化皮叉燒拉麵
話說,自從兩個月前發現左呢間拉麵店後,我去過嘅次數手指加腳趾都數唔晒..課金數字都唔少....😭但拉麵黎講佢算好抵好抵(出面七八十蚊一碗拉麵得塊超考刀功薄切叉燒...)上次寫評係第一次食,豬軟骨🤤豬骨湯底好濃好濃我話過一定要試其他拉麵🤓但有次試過鹽味湯底雞絲拉麵後,每次落單前都要掙扎一陣。有時想試新野,但又好喜歡佢個鹽味湯底又清又唔太鹹,好正已經試左嘅拉麵:厚叉燒,有點兒太硬鰻魚,都幾大塊,味噌拉麵配甜甜的鰻魚,👍🏻凡立貝,大大粒🤤廣島蠔,又係大大粒,小妹妹仲會叫我先飲啖湯再咬一啖再點點點...(唔記得喇...)和牛,牛份量唔多,但入口即溶,好邪惡🙈豬軟骨大份又香又脆又入味雞絲,味道同份量都恰到好處,雞絲好淋仲有小食:最愛雞軟骨餃子同吉列豬扒,炸得剛剛好唔會太硬芥末八爪魚唔錯(平時我唔食芥末)炸龍蝦xx波普通,因為裡面冇乜龍蝦肉😅,但醬好好味😳其他,記唔晒喇😅
課金數字都唔少....😭

上次寫評係第一次食,豬軟骨🤤
豬骨湯底好濃好濃
我話過一定要試其他拉麵🤓

已經試左嘅拉麵:
厚叉燒,有點兒太硬
鰻魚,都幾大塊,味噌拉麵配甜甜的鰻魚,👍🏻
凡立貝,大大粒🤤
和牛,牛份量唔多,但入口即溶,好邪惡🙈
豬軟骨大份又香又脆又入味
雞絲,味道同份量都恰到好處,雞絲好淋

仲有小食:
最愛雞軟骨餃子同吉列豬扒,炸得剛剛好唔會太硬
芥末八爪魚唔錯(平時我唔食芥末)
炸龍蝦xx波普通,因為裡面冇乜龍蝦肉😅,但醬好好味😳
其他,記唔晒喇😅
和牛拉麵