2024-04-03 51 瀏覽
在大澳吃飯,可選擇的茶餐廳是一目了然的,看餐廳內客人多不多便知道。就算位置很好,位於搶眼位置,客人都可以很少,這家茶餐廳內就充滿了本地人,仿似是聚會或甚麼慶祝會的。當然成為了我們選擇目標。他上菜是慢了,但服務態度很好,居然把事情挌了。菜式炸尤魚,尤魚固然新鮮,炸出來又鮮嫩,彈牙,甚至脆口,香氣撲鼻,十分美味。炸豆腐也有同樣的效果。非常贊。他的小炒加入了多種當地的魚乾海味,再配合蝦醬炒出,海鮮野味炒作,只有這菜可感受到。
他上菜是慢了,但服務態度很好,居然把事情挌了。
炸豆腐也有同樣的效果。非常贊。
2024-03-18 92 瀏覽
大澳是現存比較活化的本地漁村,別的村落都沒了,年輕的走出外工作,移民,留下年老的。而今時今日的大澳卻在活化後吸引很多的遊客和香港人來遊玩。這次行山到此要大吃大喝一番當地村民的好手藝。這家茶餐廳,進門便看到大伙本地人,炒菜肯定差不了!咕嚕蝦的蝦是在漁村的新鮮中蝦,份量很多,蝦很大一只,味道鮮美、爽口,炒的鑊氣十足。那个尋常的魚香茄子,咸魚不能不聯想到海邊鮮曬的鮮味,真太香了。小炒的蝦乾、魚乾再配合搭上本地蝦醬,添加品腰果,實在鮮咸且濃香。

2024-02-12 201 瀏覽
好少寫食評,但係我實在感慨呢間喺大澳叫做幾出名下嘅食店嘅食物水平。叫咗以下嘅餸:1)紫葵生炒骨 - 普通生炒骨,有啲似返炸,但係夠熱,雖然唔Juicy但係尚算可以接受2) 燒乳鴿 - 阿姐極力推薦,但係上到嚟我只能用兩個字形容就係-殭屍🤪雖然新年流流忍唔住都係叫阿姐退咗佢。一言難盡自己睇相。3)蒜蓉粉絲蒸勝瓜 - 冇任何味道,包括冇蒜香味,要叫阿姐比豉油我哋。但係我最唔明嘅係點解勝瓜基本上剩係得啲皮4)香脆墨魚餅 - 我覺得喺出邊街邊食嘅墨魚丸比較好味。同埋佢唔係好熱。5)佢哋嘅招牌龍仔蒸飯 - 我覺得似係喺荷葉上邊畢啲煮好左嘅白飯同埋蝦乾魚仔蝦膏上去囉…叫咗五個餸推咗一個,六百幾蚊埋單,仲要係咁嘅水準,邊個會返轉頭?

2023-12-28 362 瀏覽
大澳除左必食沙翁外,橫水渡都係我每次必黎之一!因為可以品嚐到大澳獨特的味道和風味。我最推薦他們的兩道招牌菜:香煎墨魚餅和咸鮮蝦乾荷葉籠仔飯。香煎墨魚餅以新鮮的墨魚為主要材料,經過精心處理和調味後,煎至金黃色。外觀看起來十分吸引人,金黃的外皮上有著微微的酥脆口感,而內部則是軟嫩多汁的墨魚肉。每一口咬下去,都能感受到墨魚的鮮美味道和獨特的口感。搭配埋醬料,更能彰顯墨魚的風味,讓整道菜更加美味咸鮮蝦乾荷葉籠仔飯這道菜以荷葉為包裹,內部則是米飯搭配著豐富的咸鮮蝦乾,豬肉等其他配料。荷葉的獨特香味與米飯的口感相結合,使得這道菜具有獨特的風味和口感。每一口咬下去,都能感受到蝦乾的鮮味和米飯的口感,讓人回味無窮。小總結❤️❤️❤️❤️📌特色籠仔飯📌風味十足

小總結❤️❤️❤️❤️
📌特色籠仔飯
📌風味十足

2023-12-06 318 瀏覽
入到大澳,嗅到即時一陣陣海鮮鹹香,撩動哂呢個食神嘅心😋!首先講吓個招牌荷葉籠仔飯,飯粒香Q得嚟又有蝦膏撈下,味正霸氣,簡直係屋企飯桌上一個彩蛋🥚。煎墨魚餅兒外脆內軟,一咬落去墨魚鮮味四溢,簡直係曬嘢小食中嘅戰鬥機。不過香芒蝦球就有啲求其,蝦球有啲厚粉,啖啖芒果醬汁,失咗蝦味,食完有少少點失落😔。蝦膏豆腐同小炒王就真係打返差不多啲分,唔油不膩又有鑊氣。最後,姐姐嗰串客氣話,值得一提,大把食店要學學!有機會一試再試,呢度正宗大澳風味,真係唔試好遺憾🎉!
2023-09-27 555 瀏覽
今次同朋友搭船嚟咗大澳郊遊,嚟到大澳緊係要食蝦膏啦🤗食左3樣餸都係有蝦膏😆蝦醬炒通菜,蝦乾蝦醬荷葉飯和蝦膏豬腩肉蝦膏本身較咸,但依三樣餸食落都唔會好鹹味道適中,最鐘意蝦膏豬腩肉,好脆口👍🏻

蝦醬炒通菜,蝦乾蝦醬荷葉飯和蝦膏豬腩肉

2023-07-19 687 瀏覽
大澳是一個很多人周末放假必去地方,而美食方面,雖然不及長洲這麼多,但大澳其實也有很多美食!我絕對推薦大家一定要來這間中餐廳食炭燒燒鵝!每次去大澳玩都必定會食!仲要經常排長龍買外賣,而其他的菜式同樣精彩!
2023-06-14 689 瀏覽
基本上每次黎大澳晚餐之選因為食過幾次食物質素都唔錯一到晚市就好full建議早少少嚟金牌炭燒燒鵝係招牌菜之一如果想食記得打電話reserve定一係試下早黎有冇彩數都會有機會食到燒鵝夠哂熱辣辣皮脆肉嫩流哂肉汁好食椒鹽山水豆腐雖然度度豆腐都話自己係山水但講真真係好鬼滑個粉漿又夠哂薄脆一件接一件蝦干荷葉籠仔飯每次黎食飯都會叫呢個籠仔飯鍾意佢夠包羅萬有有蝦醬 蝦乾 白飯魚仔等等最鮮味既野一齊放係飯面蒸你話點會唔好食呢~客家籠仔蒸菜心其實都係得個樣味道有冇籠仔都分別不大呢個可以唔叫
基本上每次黎大澳晚餐之選

每次黎食飯都會叫呢個籠仔飯
鍾意佢夠包羅萬有
有蝦醬 蝦乾 白飯魚仔等等最鮮味既野
一齊放係飯面蒸
你話點會唔好食呢~

客家籠仔蒸菜心
其實都係得個樣
味道有冇籠仔都分別不大
呢個可以唔叫
餓鳥.....有話兒:「行山找吃之大澳一天遊⛰️」-平時去香港都是到油尖旺區逛吃,這次來點不一樣,選擇入了有東方威尼斯之稱的大澳慢活一回😆去前上網做了些攻略,看到挺多人推薦這間水鄉地道的餐廳,還說遲一點去都要排大隊喔👀剛好那天行完虎山就順便去吃,竟然不用等位就直接入座,好幸運呢😎這家環境比較像大排檔,分別有室內室外座位,而室外可以邊吃邊看小漁村景色,有時候還會有些觀賞白海豚🐬的船經過,然後不自禁地和船上的人眼神交流了🤣🔹《咸鮮蝦乾荷葉籠仔飯》不愧是店內招牌,一籠吃盡大澳風味啊😍底層以荷葉盛載份量十足的大山飯,表層被白飯魚乾、蝦乾、豬肉條、魷魚、魚柳、鹹魚等地道材料堆砌得滿瀉,再把面頭鹹香撲鼻的蝦醬與飯拌勻後更惹味🤤而米飯粒粒分明,有陣陣的荷葉清香之餘,還盡吸了魚蝦乾和蝦醬的精華,整體鮮味提升,每一勺拌著料一起吃,多重層次的口感,不自覺吃下幾碗飯,完美清盤😝🔹《香煎墨魚餅》外皮煎至微微金黃薄脆,一口咬下,完全吃出穩打穩實的墨魚打膠,厚身飽滿,內裡還充滿細細的墨魚粒,更爽口彈牙有口感😋即使原味吃也很香口,再蘸一點甜辣醬更減少油膩感呢😬🔹《紫背天葵生炒骨》生炒骨或者京都骨可算是餓鳥必點的大排檔
餓鳥.....有話兒:
「行山找吃之大澳一天遊⛰️」

🔹《咸鮮蝦乾荷葉籠仔飯》

🔹《香煎墨魚餅》

🔹《紫背天葵生炒骨》
生炒骨或者京都骨可算是餓鳥必點的大排檔小炒,平時外面的都是用蕃茄醬,而這裡是用上少見的紫背天葵,果斷閉眼點了😂每粒外香脆內軟不肥的排骨裹滿了酸酸甜甜的濃稠醬汁,開胃得來又巨下飯🥰而且炒得夠乾身,炸粉亦不會很厚,脆度0️⃣受影響,簡直吃不停口🤪

🔹《西蘭花炒帶子》
吃那麼多重味道的,當然要點一個菜來清一清😏西蘭花爽脆嫩綠,帶子香軟入味,還配有一些菇和韭黃等配菜,味道更鮮又有營養🥴
✨餓鳥點餐✨
咸鮮蝦乾荷葉籠仔飯($188)
香煎墨魚餅($148)
紫背天葵生炒骨($108)
西蘭花炒帶子($168)
💥另加收10%服務費和茶位費喔
2023-05-31 398 瀏覽
▪️例牌炭燒燒鵝🪿燒鵝係限量發售的 所以建議大家lunch time就好去食啦 皮脆肉嫩不在話下 每嚿肉都油份十足 鵝背鵝胸鵝味濃 而且一啲都唔難咬 食完直頭想打包多份返屋企encore🤩▪️香煎墨魚餅🦑墨魚餅好彈牙 而且又唔會食到成口炸粉咁嘅感覺 所以食幾嚿都唔會覺得好油膩▪️招牌蝦膏雞炒飯🍚雖然個炒飯睇落冇咩特別 睇落濕濕哋 不過一上枱就聞到好香嘅蝦膏味 食落粒粒分明 下次有機會嘅話會試吓店員推介嘅咸鮮蝦乾荷葉籠仔飯
▪️例牌炭燒燒鵝🪿
例牌炭燒燒鵝

▪️香煎墨魚餅🦑

▪️招牌蝦膏雞炒飯🍚
招牌蝦膏雞炒飯
例牌炭燒燒鵝
招牌蝦膏雞炒飯
  • 炭燒燒鵝
趁平日放假,入大澳輕鬆逛,無乜人周圍行好舒服,仲可以慢慢影靚景相🏞️📸平時入嚟都去Cafe,今次想搵間餐廳試下食小菜招牌香煎墨魚餅$138岩岩炸起熱辣辣,一上枱仲聞到陣香味,正!食落咬口幾煙韌,餅入面係墨魚都要唗多幾啖再吞,如果食慣淋野可能覺得幾實肉我個人食慣住家彈牙墨魚餅,呢個口味唔岩我,不過其他朋友覺得OK,所以各人口味唔同,按自己中意啦~鮮菌紅燒豆腐 $95豆腐都有幾多,下面有菜心墊底,份量幾多。估唔到豆腐入面好滑嫩,個味又無過咸,岩岩好,仲扒多兩啖飯,好食!招牌蝦膏豬肉炒飯 $88上台已經聞到好香蝦膏味,豬肉係粒粒上,炒得都算粒粒分明,未算好乾身,但都係合格,都係好味
平時入嚟都去Cafe,今次想搵間餐廳試下食小菜
招牌香煎墨魚餅$138

鮮菌紅燒豆腐 $95

豆腐都有幾多,下面有菜心墊底,份量幾多。
招牌蝦膏豬肉炒飯 $88

2023-05-18
  • 鮮菌紅燒豆腐 ,
  • 招牌蝦膏豬肉炒飯
2023-04-12 429 瀏覽
假日同屋企人一齊到大澳玩,飽嘗大澳嘅美食同美景!中午11點幾入到,我哋入左橫水渡小廚!人唔算太多,我哋四個人同同人拼枱坐圓枱!😅餐廳嘅餐牌設計好有大澳特色,係用大澳風景相整!👍🏻👍🏻👍🏻食物🌞🌞🌞🌞🌞籠仔蒸飯❤️❤️❤️❤️❤️籠仔蒸飯有蝦乾,蝦醬,士魷乾,銀魚仔乾仲有豬肉碎去蒸,好香,好濃嘅咸香味,勁好食!🤤🤤炸魷魚炸到好香口,魷魚好新鮮好彈牙,唔會好粉,又唔會好油膩,又係好好食🤤🤤椒鹽豆腐豆腐炸到外脆內滑,外面再撒下椒鹽粉,正!🤤🤤整體來講,所有野都好好食,好啱我重口味嘅我😂❤️😍
假日同屋企人一齊到大澳玩,飽嘗大澳嘅美食同美景!

中午11點幾入到,我哋入左橫水渡小廚!
人唔算太多,我哋四個人同同人拼枱坐圓枱!😅

餐廳嘅餐牌設計好有大澳特色,係用大澳風景相整!👍🏻👍🏻👍🏻

食物🌞🌞🌞🌞🌞

籠仔蒸飯❤️❤️❤️❤️❤️

炸魷魚

椒鹽豆腐
豆腐炸到外脆內滑,外面再撒下椒鹽粉,正!🤤🤤

整體來講,所有野都好好食,好啱我重口味嘅我😂❤️😍
2023-02-12
2023-04-05 319 瀏覽
上次食都係幾年前🤭忘記咗佢嘅存在🤣今次食返其實同上次係一樣味道🥲海鮮蒸飯蝦醬蒸豬頸肉墨魚餅去大澳必須食返大澳地道食物😆基本上係冇服務㗎~但係就收+1服務費😂是但啦去得食飯就預咗😆豁出去啦🤭環境都係一般嘅大排檔啦~
上次食都係幾年前🤭

去大澳必須食返大澳地道食物😆
基本上係冇服務㗎~但係就收+1服務費😂
是但啦去得食飯就預咗😆
豁出去啦🤭

環境都係一般嘅大排檔啦~
2023-04-04
2023-03-15 437 瀏覽
前排天氣好好就襯weekend入大澳行下,見呢間餐廳好多人食,一於入去試下。🐷咸鮮蝦乾荷葉籠仔飯 $178呢間鋪既4大名菜之一,份量十足,有魚乾,蝦乾,豬肉,蝦膏,魷魚等等,撈勻食乾海味好香咸鮮味,但略嫌蝦膏落得重手左,所以有d咸。🐷香煎墨魚餅 $138呢個係另一道4大名菜,有8大舊。外層煎到金黃色,一咬落去食到粒粒墨魚肉,好彈牙唔會話食到好多粉。食幾舊都唔會話好油膩,必食👍🏻不過要注意,呢度比較殘舊,所以衛生情況一般。不過要讚既係呢度既員工都好友善健談。

🐷咸鮮蝦乾荷葉籠仔飯 $178

🐷香煎墨魚餅 $138

2023-01-07
2023-02-11 643 瀏覽
前排天氣好好,去左大澳行左個圈,朋友介紹食呢間橫水渡小㕑,味道好唔錯👍🏻炭燒燒鵝超正👍🏻👍🏻半隻都係2百幾蚊,最正係食到最尾,啲皮都仲係脆卜卜架👍🏻伙記話,好彩早去,每日數量唔多,好多時兩三點就賣晒。仲叫左其他特色美食大澳四寶蒸飯,有蝦乾、蝦醬、土魷乾同銀魚仔乾。一定要撈勻晒嚟食,否則會有啲好咸。香煎墨魚餅,香口彈牙,好新鮮👍🏻👍🏻👍🏻蝦醬撈麵,好香蝦醬味,味道剛好👍🏻仲有大大份雜菜煲、蒸勝瓜,超飽~好食😋

仲叫左其他特色美食

香煎墨魚餅,香口彈牙,好新鮮👍🏻👍🏻👍🏻

蝦醬撈麵,好香蝦醬味,味道剛好👍🏻

仲有大大份雜菜煲、蒸勝瓜,超飽~好食😋
  • 香煎墨魚餅
  • 炭燒燒鵝