2023-12-18 48 瀏覽
樹蛙咖啡是在佐敦與柯士甸之間的樓上cafe@joiecafehk 以樹蛙為題 配搭湖水綠色主調加上落地玻璃 採光度足💚充滿大自然氣息而且寵物友善 打卡一流 不時還有明星應援·🦀珍寶帶子蟹肉蟹膏意粉帶子非常肥美大顆 其外殼用來裝飾 夠哂吸睛蟹肉和蟹膏份量十足 香濃細膩 冇碎殻啖啖肉意粉煮得剛好 彈牙掛汁🍝每口都充滿鮮味 ·🐟石斑魚配XO忌廉汁米型意粉同樣在special menu的主菜 創新配搭好罕見魚肉很鮮嫩 外皮香脆 簡單以鹽和黑椒作調味長通粉吸滿醬汁🦐加上XO醬咸香 滋味倍增·🍰輕身芝士蛋糕·雜莓·開心果給大家推薦這款小清新派的日式輕芝士蛋糕口感軟綿細密 入口能感受到奶油奶酪的濃郁綠色不是抹茶 而是開心果🟢配雜莓清爽不膩·🍵Pistachio Latte飲杯開心果 做隻開心狗~召喚開心果愛好者綿密的泡沫帶出開心果獨特的香氣 賣相吸引加入開心果醬和碎粒❇️味道濃郁 口感豐富·🥝Froggy店內的signature 當然要試 滿滿的奇異果肉加入檸檬汁 蘇打水 放上薄荷葉🌿乾檸檬片味道清新 甜度適中微酸 食物水準高質有驚喜
樹蛙咖啡是在佐敦與柯士甸之間的樓上cafe
店內的signature 當然要試 滿滿的奇異果肉
加入檸檬汁 蘇打水 放上薄荷葉🌿乾檸檬片
味道清新 甜度適中微酸 食物水準高質有驚喜
2023-12-18 34 瀏覽
每次帶著傻🥚外出時 都要先搜尋一下附近有否寵物餐廳今天就搜尋到佐敦有可帶寵物的joie cafe剛巧這cafe最近在舉辦應援所以來到的時候餐廳有很多人幸好仍有位置可以坐著吃午餐和打卡😮‍💨這裡是以樹蛙做主題的cafe餐廳還真的有兩只樹蛙店長🤭🌀樹蛙大滿足全日早餐(牛角包,煙三文魚,柏瑪火腿,炒蛋,車釐茄沙律,雞脾菇,藜麥,薯餅,豬肉腸)這all day breakfast 非常適合有選擇困難症的我🤣挺喜歡煙三文魚和炒蛋 炒蛋挺滑 這餐份量很大 所以不用擔心份量不夠🌀黃金卡邦尼意粉喜歡吃咸蛋黃的人必點 咸蛋黃醬味道濃 且意粉面質很彈牙🌀山政小山園抹茶鮮奶欣賞cafe有我至愛matcha latte💕抹茶和鮮奶比例適中 🌀荔枝果茶清清的,不會太甜的荔枝果茶
每次帶著傻🥚外出時

🌀黃金卡邦尼意粉
喜歡吃咸蛋黃的人必點 咸蛋黃醬味道濃 且意粉面質很彈牙

🌀山政小山園抹茶鮮奶

🌀荔枝果茶
清清的,不會太甜的荔枝果茶

放假同朋友聚會食下嘢近柯士甸嘅呢間cafe地鐵站一出就係好容易搵。成間餐廳綠色符合曬青蛙🐸嘅顏色有幾個打卡位,而且有窗邊天然光不過都係二人為主,都有幾張大枱坐其中一個打卡位係cafe logo嗰到好啱成班朋友坐喺到影相唔怕阻到人又影得曬成班人👍🏻👍🏻。叫左煙三文魚牛油果配牛角包好好食,不過就係份量有d細牛油果好香🤤熟得剛好煙三文魚同牛角包一齊食唔鹹好正🫣但伯爵茶latte好香好好飲🥹十分推薦
放假同朋友聚會食下嘢
近柯士甸嘅呢間cafe地鐵站一出就係好容易搵

成間餐廳綠色符合曬青蛙🐸嘅顏色

有幾個打卡位,而且有窗邊天然光

不過都係二人為主,都有幾張大枱坐
唔怕阻到人又影得曬成班人👍🏻👍🏻

叫左煙三文魚牛油果配牛角包
好好食,不過就係份量有d細
牛油果好香🤤熟得剛好
煙三文魚同牛角包一齊食唔鹹好正🫣
但伯爵茶latte好香好好飲🥹
十分推薦
🐰🩷有人說要讓自己快樂,最好的方法是先令別人快樂。我說要讓自己快樂,最好的方法就是令我的兔兔—制制快樂。所以我不時都會帶制制外出,讓他感受世界之大(最重要是更讓他知道抱緊主人是很重要的🤣)不過去到寵物友善餐廳就不用怕他會走失了,可以任他玩樂,盡情玩耍。Joie cafe 食物水準也不錯哦,我們order 了一份all day breakfast, 還有香草烤雞配薯條,烤雞肉超大隻,完全不會覺得乾,超juicy, 強推🤩衰仔制制還要偷吃沙律菜😤事後給他看連環圖,他那抹奸笑😏💢💢甜品 + 兩杯飲品:焦糖多士配雪糕、奇異果特飲和熱榛子朱古力,每次喝榛子朱古力都會喝得超快,而這裏的甜品和飲品甜到剛剛好,不會太膩最開心是制制在這榻榻米 corner 玩得非常開心,自得其樂,偶然來騷擾我們吃東西,其他時間就是看著窗外,制制玩得開心就值了
🐰🩷
有人說要讓自己快樂,最好的方法是先令別人快樂。
我說要讓自己快樂,最好的方法就是令我的兔兔—制制快樂。

衰仔制制還要偷吃沙律菜😤事後給他看連環圖,他那抹奸笑😏💢💢

甜品 + 兩杯飲品:

2023-12-14 33 瀏覽
❀┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈之前到訪左佐敦一間好特別的咖啡店 店內全是🐸造型的擺設 仲飼養了兩隻小樹蛙 眼仔碌碌又幾得意 而且店內係pet-friendly 當日正好遇上狗狗聚會 立即變得熱鬧起來呢┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈𐂐 ⠜明太子忌廉汁炸蝦意大利麵 $168 (7.5/10)選了常見的明太子意粉 表面放上木魚絲及紫菜做點綴還有2隻炸蝦 忌廉汁濃稠令到麵條口感更佳 𐂐 ⠜烤雞配薯條 $138 (8.5/10)性價比好高!金黃色的烤雞賣相誘人😍味道鹹淡適中 肉質細嫩 雞皮脆口又有油香 而且份量二個人分享更適合~另外的脆薯是我至愛的粗薯條 熱辣辣都非常美味🤍𐂐 ⠜青蛙仔焦糖脆脆多士 $88 (8/10)多士以正方形堆砌成一座山 淋上糖漿放上水果 還有一塊店舖造形的朱古力😆好精美 口感是比較鬆軟可以配上雪糕雙重滋味 𐂐 ⠜Peanut butter coffee $55 (7.5/10)咖啡表面有一層厚奶蓋口感更輕盈 味道偏nutty散發淡淡花生味 𐂐 ⠜Iced hazelnut mint chocolate $44 (7.5/10)十分特別的配搭 欣賞薄荷味不會太重 就算不愛薄荷

之前到訪左佐敦一間好特別的咖啡店
店內全是🐸造型的擺設
仲飼養了兩隻小樹蛙 眼仔碌碌又幾得意
┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈
𐂐 ⠜明太子忌廉汁炸蝦意大利麵 $168 (7.5/10)
忌廉汁濃稠令到麵條口感更佳

𐂐 ⠜烤雞配薯條 $138 (8.5/10)

𐂐 ⠜青蛙仔焦糖脆脆多士 $88 (8/10)

十分特別的配搭 欣賞薄荷味不會太重 就算不愛薄荷相信都會接受到✨

2023-12-14 19 瀏覽
阿女少女心❤️突然大爆發,話要我帶佢去佐敦嘅一間打卡餐廳 - 樹蛙咖啡🐸,點解揀呢間?因為佢同學去過話好靚,喺一間寵物友善餐廳🥰,仲話有樹蛙睇添🤨。餐廳地方好闊落,坐得舒服之餘,真係好多打卡位😍,入面有好多唔同嘅樹蛙🐸俾大家打卡,係一間以樹蛙🐸做主題嘅打卡餐廳,樹蛙有假嘅,有真嘅...有真嘅😳??係呀!呢度係有2隻真嘅樹蛙🐸,佢哋都係會因應心情好壞而變色嘅澳洲白氏樹蛙🐸,原來阿女同學話有樹蛙睇,喺咁嘅意思😂。珍寶帶子蟹肉蟹膏意粉 $198擺盤相當吸引😍,原身帶子煎得啱啱好,軟腍軟嫩,蟹肉蟹膏醬汁,味道非常香濃又creamy,一啖接一啖,好味到停唔到口🤤。石斑魚配XO忌廉汁米形意大利粉 $158石班魚魚皮煎至焦香🔥,魚肉濕潤嫩滑😋,長通粉口感厚實,略帶嚼勁,麵條從裡到外都吸收咗醬汁,味道濃郁、香辣🌶又creamy,好食😋。荔枝果茶 $65杯面有2️⃣粒香甜荔枝🥰,果茶係伯爵茶混合荔枝加百香果,味道香甜略帶微酸,清新可口😋。大菠蘿 $65菠蘿🍍味道清香,甜度啱啱好,冰涼🧊又清新,配頭先味道濃厚又creamy的意粉🍝,有助解膩😋。Tiramisu $88薄身牛角包🥐非常香脆,上面鋪滿軟滑

珍寶帶子蟹肉蟹膏意粉 $198

石斑魚配XO忌廉汁米形意大利粉 $158

荔枝果茶 $65

大菠蘿 $65

Tiramisu $88
薄身牛角包🥐非常香脆,上面鋪滿軟滑creamy的馬斯卡芝士及可可粉,食時可依照個人喜好添加意大利特濃咖啡☕️,味道香濃,口感軟滑又香脆,非常值得一試😋。

總括而言,係我心目中,打卡餐廳通常好睇唔好食,但呢間餐廳就一反傳統,好睇又好食,而且打卡位非常之多,仲要係寵物友善餐廳。
2023-12-13 39 瀏覽
💁‍♀️💁‍♂️ 8/12/2023(Fri), Dinner🍽今晚💁‍♀️為食妙妙同💁A先生去到佐敦一間主題幾特別嘅餐廳開餐 ,餐廳位於佐敦嘅一座大廈一樓,剛好避開街上繁忙嘅一流,但又可以望到街上不停流動嘅行人🚶🏻‍♀️🚶同車輛🚗。講返餐廳,佢嘅主題係🐸樹蛙,餐廳內部都有唔少佢嘅圖案同🐸公仔做裝飾,而且仲有兩隻活生生嘅🐸樹蛙連同介紹增加食客對🐸樹蛙嘅認識👍。餐廳嘅座位安排闊落,坐得好舒服,靠窗位置安排有一啲座位可以邊望街邊用餐,相信日間時候嚟到會更好feel。而今晚我地order咗:🔆 珍寶帶子蟹肉蟹膏意粉($198)每碟有兩隻珍寶帶子,煎香咗之前配合蟹肉蟹膏意粉上碟,再用返兩個大大個嘅帶子殼去裝飾。賣相已經十分吸引😍,睇到都覺得好好食😋,加上上枱時聞到蟹肉嘅香氣,已經令人胃口大開。意粉入面嘅蟹肉🦀同蟹膏份量都好多,每啖都食到一絲絲嘅蟹肉,鮮味十足。意粉煮得al dente,廚師嘅火侯控制恰當,意粉中間仍有硬度,口感好好。珍寶帶子煎過之後香口彈牙,配合蟹🦀鮮味濃郁嘅意粉,令人食唔停口。配料用返菇片、青瓜🥒粒同蕃茄🍅粒,帶返個清新一點嘅感覺出嚟。🔆 明太子忌廉汁炸蝦🍤意大利麵($168)意粉

而今晚我地order咗:

🔆 珍寶帶子蟹肉蟹膏意粉($198)

🔆 明太子忌廉汁炸蝦🍤意大利麵($168)
意粉同樣煮得al dente,明太子忌廉汁濃郁得來又惹味,濃稠度剛好掛在每條意粉之上。

兩隻炸蝦🍤炸得外脆內嫩,咬落‘咔’一聲,脆口但唔油膩。配料有木魚絲同紫菜絲,夾埋明太子忌廉汁同炸蝦,十分日系嘅一個配搭👍👍👍。

🔆 花生醬咖啡☕️($55)
本來應該係用nutty嘅咖啡豆,不過呢一晚未有提供,所以換上咗一隻偏fruity嘅豆,味道都唔錯,想像到如果用返nutty豆嘅話,整體配搭會更上一層樓。

值得一提嘅係呢杯咖啡☕️嘅奶泡打得十分挺身,入口綿滑,花生🥜醬份量唔會太多搶走咖啡味。

🔆 開心果鮮奶($68)
上枱時底層係綠色嘅,上面有白色嘅鮮奶同奶泡,再灑上開心果碎。拌勻之後入口開心果味夠濃,配合上面嘅開心果碎增加口感,十分吸引。

🔆 青蛙仔🐸焦糖脆脆多士($88)
上枱時賣相大堆頭又吸引😍😍😍,有4件方塊狀嘅多士加上焦糖醬、一球Movnepick雲尼拿雪糕、一個紅色嘅雪糕筒再配搭生果、熊仔🐻曲奇同埋青蛙仔🐸造嘅朱古力片。

多士炸得外脆內軟熟,就咁食已經好好食。再加埋有雲尼拿籽嘅Movenpick雲尼拿雪糕,入口冷熱交融嘅感覺好吸引。
🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆
❤🙆‍♂️(A先生)整體食評:9/🔟
❤🙆‍♀️(為食妙妙)整體食評:8.5/🔟
👉🏻 環境闊落舒服,食物質素高,仲有好多打卡位可以打卡。餐廳仲係寵物友善餐廳,可以帶埋寵物一齊開餐。
A先生車友指數 🚗
🛣️ 交通容易指數:🚗🚗🚗🚗(4/5)
🅿️ 泊車容易指數:🚗🚗🚗🚗(4/5)
👉🏻 餐廳橫街有幾個錶位🅿️,數量唔多,泊唔泊到就睇你運氣。停車場🅿️就可以考慮遠少少嘅港景峰🅿️或者童軍總會🅿️
👉🏻 佐敦區巴士線都唔少,前面嘅佐敦道或者行返去彌敦道都有唔少選擇
🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆
2023-12-08
呢間餐廳環境好闊落, 坐得舒服, 好多打卡位📸小朋友黎食仲可以睇樹蛙添🐸(愛護小動物, 千奇唔好拍個箱嚇樹蛙呀) 現場仲有好多應聚物, 應該係有Fans借場地做明星應援聚會🎊..【蕃茄龍蝦汁蝦意大利粉】HK$118好夠濃味, 蕃茄味道好出, 仲食到龍蝦汁🦞..【珍寶帶子蟹肉蟹膏意粉】HK$198一絲絲蟹肉夠份量, 好多料, 好Creamy, 但又不太濃味, 連小朋友都好鍾意!..【樹蛙大滿足全日早餐】HK$128全日早餐好大份, 有健康嘅藜麥, Parma Ham, 煙三文魚, 豬肉腸, 牛角包, 雞脾菇, 炒蛋同薯餅, 仲有蕃茄仔沙律🥗牛角包焗到香脆🥐超好食😋..【士多啤梨梳打】HK$65【大菠蘿梳打】HK$65..甜品我仲叫左Tiramisu!!! 有別於傳統Tiramisu, 芝士cream好嫩滑, Espresso 同可可粉嘅苦味中和咗芝士cream的甜味, 食多都唔會漏, 而且牛角包焗到香脆, 一口入面有多種味道同口感, 超級好食!..°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°joie cafe 樹蛙咖啡 @joiecafehk 📍 佐敦廣東道501號松峰

【蕃茄龍蝦汁蝦意大利粉】HK$118
好夠濃味, 蕃茄味道好出, 仲食到龍蝦汁🦞
【蕃茄龍蝦汁蝦意大利粉】

【士多啤梨梳打】 【大菠蘿梳打】

Tiramisu

joie cafe 樹蛙咖啡 @joiecafehk
📍 佐敦廣東道501號松峰1樓

#MrsLong #hk #hkmami #hkbloggermama #Longs #influencer #hkmom #mamablogger #香港美食 #餐廳推介 #hkfoodie #親子好去處 #假日好去處 #香港探店 #foodieshk #hkigfood #tasteofhk #hkfoodlovers #樹蛙咖啡 #周末去哪儿 #香港探店 #周末好去处 #cafe #宝藏餐厅分享 #香港美食 #香港拍照 #香港旅游攻略 #佐敦美食

【蕃茄龍蝦汁蝦意大利粉】
【珍寶帶子蟹肉蟹膏意粉】
【樹蛙大滿足全日早餐】
【士多啤梨梳打】 【大菠蘿梳打】
Tiramisu
2023-12-12 19 瀏覽
琴日同一個好耐冇見朋友🧑‍🤝‍🧑一齊聚舊就相約於呢間可愛蛙蛙主題到食lunchXO帕馬火腿尖通粉是一道非常美味的粉類食品,以帕馬火腿為主要材料,配以XO醬和其他調味料,味道非常鮮美。尖通粉的口感柔軟,與帕馬火腿的鹹香味和XO醬的微辣味相得益彰,非常適合喜愛吃cheese的人士。整體來說,這道菜品是一道非常值得推薦的美食。樹蛙全日早餐提供了多種美味的早餐選擇,其中包括可頌、鮭魚、帕馬火腿、炒蛋、番茄、混合綠色沙拉、蘑菇、藜麥、炸薯餅和豬肉香腸等。這些食材都非常新鮮,味道鮮美,而且份量十足。特別是煙燻鮭魚和帕馬火腿,口感豐富,非常美味。藜麥和混合綠色沙拉則為這道早餐增添了健康元素。總體來說,樹蛙全日早餐的食物質量很高,是一個值得推薦的早餐美食🤗朱古力布朗尼是一道非常受歡迎的甜點,它的外層酥脆,內裡濕潤,口感豐富。朱古力布朗尼的主要成分是巧克力和奶油,巧克力的香氣和奶油的滑順口感相互融合,讓人感到非常美味。此外,朱古力布朗尼還可以搭配冰淇淋,讓口感更加豐富。總體來說,朱古力布朗尼是一道非常值得品嚐的甜點,尤其是對於喜愛巧克力的人來說,更是一個不容錯過的美食🤪聖誕最適合抹茶鮮奶是一種非常受歡迎
琴日同一個好耐冇見朋友🧑‍🤝‍🧑一齊聚舊
就相約於呢間可愛蛙蛙主題到食lunch

朱古力布朗尼

抹茶鮮奶
是一種非常受歡迎的飲品,它的主要成分是抹茶和鮮奶。抹茶的香氣和鮮奶的滑順口感相互融合,讓人感到非常口感更加豐富。總體來說,抹茶鮮奶是一種非常值得品嚐的飲品,尤其是對於喜愛抹茶和鮮奶的人來說,更是一個不容錯過的飲品

桃氣梳打
是一種非常特別的飲品,它的主要成分是梳打水和乾桃。梳打水的氣泡感和乾桃的香甜味道相互融合,讓人感到非常清新和口感更加豐富。其中加入的乾桃更是為這款飲品增添了獨特的口感和風味,讓人印象深刻。總體來說,桃氣梳打是一種非常值得品嚐的飲品,尤其是對於喜愛梳打和水果的人來說,更是一個不容錯過的飲品🍸
桃氣梳打

店內以樹蛙為主題,裝飾了許多可愛的樹蛙圖案,非常適合拍照打卡。此外,店內還有一個粉紅波波打卡位,非常受到年輕人的喜愛。整個店內的氛圍非常溫馨舒適,讓人感到非常放鬆和愉悅😄

2023-12-11
2023-12-11 13 瀏覽
一踏入餐廳,全店以大自然綠色同樹蛙為主🐸 佈置相當有心思,尤其係有個粉紅色角落可供客人除鞋安坐,備有咕𠱸同坐墊,慢慢享受美食。少女心湧哂出黎,打卡一流😍✨美國牛肉漢堡 $138 粗薯條即叫即炸,配上鹽輕輕點綴,就算唔配蕃茄醬,都已經好有味😝 麵包皮外層酥脆,內裡軟熟。餡料有牛肉、芝士、蕃茄、洋蔥等等,豐富組合。✨黃金卡邦尼意粉 $108每一條意粉都蘸滿濃郁鹹蛋黃醬,兩個人share都食唔哂,絕對係飽肚之選。✨青蛙仔焦糖脆脆多士😍推薦!多士外脆內軟,有少少似茶記西多士更鬆軟版本,配上一啖冰凍雪糕、藍莓同士多啤梨,好飽都想繼續食🥹 甜品份量十足,仲有可愛熊仔朱古力。✨奇異果梳打😍推薦!暫時應該係我飲過最好飲既梳打!賣相,配搭奇異果肉,一入口清新自然,絲毫沒有甜膩嘅感覺 🥝

✨美國牛肉漢堡 $138

✨黃金卡邦尼意粉 $108

✨青蛙仔焦糖脆脆多士😍

✨奇異果梳打😍
2023-12-10 24 瀏覽
😋 美食推介/ joie cafe 樹蛙咖啡(寵物友善餐廳)🐸 🐶 🐱 🐒 _ @joiecafehk _最近好想放鬆吓,飲下咖啡~ 所以同埋朋友仔今次去咗位於佐敦joie cafe 放鬆吓,入到餐廳真係好舒服,佢哋有環境清新綠色為主。joie cafe非常歡迎包場,同埋小毛孩一齊小聚。詳情inbox joie cafe~ 💕✨_今次叫咗⬇️🍅 蕃茄龍蝦汁蝦意大利粉 🦐 充足嘅蕃茄醬,又有大大粒嘅蝦肉,咬落去啖啖肉,非常之有口感,加上熱辣辣嘅麵條,真係非常 yummy~_😋 XO醬忌廉鮮冬菇柏馬火腿尖通粉 食咗我最鍾意嘅火腿先,XO醬配濃郁忌廉汁再再配合尖通粉一齊食,味道真係好match!😀😀_🍵 Espresso mocha latte 呢個綠茶嘅latte 同我平時飲嘅有少少唔同,咖啡另上,綠茶加埋咖啡味道啱啱好,唔會偏甜偏苦。😀😀✨_🫖 荔枝水果茶係泡荔枝水果伯爵茶,再配合百香果糖漿,飲落去味道啱啱好,非常解渴。_整體分數環境 4/5衛生 4/5服務 4/5食物 4/5_地址: 佐敦廣東道501號松峰1樓預約電話: 68830166_#樹蛙咖啡 #周末去哪 #香港探店 #周末好去處
@joiecafehk
食物 4/5
地址: 佐敦廣東道501號松峰1樓
預約電話: 68830166
_
#樹蛙咖啡 #周末去哪 #香港探店 #周末好去處 #cafe #打卡Cafe #寶藏餐廳分享 #香港美食 #香港拍照 #香港旅行攻略 #佐敦美食 #bolgger #HKfood
2023-12-09
尋日同我妹去咗-間以樹娃🐸做主題既cafe,真係比較少見同特別;店內環境以綠色為主,再配上木系桌椅,感覺好小清新,環境又夠闊落,坐得好舒服 👍🏻我地食左:👉🏻✨珍寶帶子蟹肉蟹膏意粉 ✨ $198擺盤個2塊大貝殼好吸睛👀;珍寶帶子有2粒,2粒都好大粒同厚肉,汁醬入面仲有好多蟹肉蟹膏,味道濃郁鮮味,好正👍🏻✨石斑魚配X0忌廉汁尖通粉✨$158原諒小妹見識少,忌廉汁同Xo醬呢個搭配之前真係未見過,對我來講系比較新奇😲,但估佢唔到又出奇地夾👍🏻個人平時比較少食忌廉汁類既野,因為覺得食多2啖就會感覺好漏,但係XO醬既咸味鮮香反而中和到忌廉汁既膩,令忌廉汁變得冇咁厚重👍🏻尖通粉掛滿晒汁嗦哂味,真係超好食,連我share左我妹半碟通粉都竟然覺得唔夠喉😂加上意粉上面既石班魚好大塊,大個我隻手掌,皮脆、肉又厚身唔嚡口,下次我要自己食-碟🍽️😂✨提拉米蘇牛角窩夫✨ $88呢度既牛角窩夫入面系空心既,唔係平時嗰種鬆軟厚實嘅窩夫,口感鬆鬆脆脆的,蛋香味好重👍🏻上面放左意大利馬斯卡芝士整成嘅tiramisu滑滑cream同微微苦澀既可可粉,味道甜而不膩👍🏻另外仲另上左-小杯既意式特濃咖啡,鍾意咖啡味比較濃嘅朋友可

我地食左:👉🏻

✨珍寶帶子蟹肉蟹膏意粉 ✨ $198

✨石斑魚配X0忌廉汁尖通粉✨$158

✨提拉米蘇牛角窩夫✨ $88

呢度既牛角窩夫入面系空心既,唔係平時嗰種鬆軟厚實嘅窩夫,口感鬆鬆脆脆的,蛋香味好重👍🏻上面放左意大利馬斯卡芝士整成嘅tiramisu滑滑cream同微微苦澀既可可粉,味道甜而不膩👍🏻另外仲另上左-小杯既意式特濃咖啡,鍾意咖啡味比較濃嘅朋友可以淋多啲上面,食落會更加香濃有層次,呢個甜品真係必叫👍🏻

✨荔枝水果茶✨ $55

兩粒肥嘟嘟既荔枝串起左放系杯面上面再加上杯身點綴左d乾花碎,呢個賣相完全滿足到我既少女心😍用伯爵茶做茶底嘅荔枝水果茶,果香十足,入面仲有好多百香果粒,清新解膩👍🏻

✨菠蘿特飲✨ $65

呢杯特飲菠蘿🍍味同益力多味都好重,酸酸甜甜夠哂開胃,解渴首選👍🏻

呢間cafe啲嘢食全部都係即叫即整,落單後都需要少少時間等待👍🏻所以每樣食物上枱嘅時候全部都係新鮮滾熱辣,重點仲要幾好食👍🏻加上又多打卡位影相同埋可以帶埋主子過嚟-齊食,呢度真係好正,好適合過嚟渡過-個悠閒寫意又高質嘅下午呢💕

🐸樹蛙咖啡

📍佐敦廣東道501號松峰1樓

港鐵柯士甸站A出口,步行約4分鐘

#樹蛙咖啡 #周末去哪儿 #香港探店 #周
末好去处 #cafe #宝藏餐厅分享 #香港美食#香港拍照 #香港旅游攻略#佐敦美食
  • Tiramisu
2023-12-09 389 瀏覽
環境顏色是用上湖水綠及粉紅色的設計, 自然透光非常休閑舒適, 整間ᴄᴀғᴇ色彩繽紛, 佈置十分可愛, 使人心情變得更輕鬆愉快, 打卡一流✨我們點了明太子忌廉汁炸蝦意大利麵🍝 份量非常多, 建議可以sʜᴀʀᴇ食, 滿滿明太子很香口, 每啖沾滿濃郁忌廉醬汁, 非常ᴄʀᴇᴀᴍʏ美國牛肉漢堡🍔 即即製作, 喜歡漢堡包外皮脆脆, 漢堡扒厚身啖啖肉, 口感嫩滑多汁, 裡面的餡料豐富, 配料有厚切牛肉漢堡扒、蕃茄、新鮮生菜、芝士、紫洋蔥及開胃醬汁, 配上酥脆薯條, 非常香脆可口😍青蛙仔焦糖脆脆多士 賣相非常可愛, 口感像西多士, 煎炸至金黃色, 帶香脆甜甜, 配上雲呢拿粉紅色脆筒, 非常滿足但十分邪惡飲品🍹蜜糖檸檬梳打🍋 顏色鮮豔帶熱帶度假風情, 配上蜜糖檸檬, 入口清甜味道, 冰涼又解渴
士多啤梨梳打🍓 草莓味香濃, 甜度適中, 非常清新這間ᴄᴀғᴇ是寵物友善餐廳, 毛小孩都可以舒舒服服陪主人享用美食, 很適合休開放鬆心情的好地方, 環境非常舒服餐廳店員服務態度親切有禮, 非常細心, 對毛小孩亦很有愛心, 非常推介的一間ᴄᴀғᴇ, 店內多個靚靚打卡位, 打卡一流😍

我們點了
明太子忌廉汁炸蝦意大利麵🍝

美國牛肉漢堡🍔

青蛙仔焦糖脆脆多士

飲品🍹
蜜糖檸檬梳打🍋

士多啤梨梳打🍓
草莓味香濃, 甜度適中, 非常清新

• 青蛙仔焦糖脆脆多士
  • 士多啤梨梳打
朋友發現到佐敦呢間以樹蛙作主題嘅Cafe入到餐廳第一個感覺好舒服粉色嘅裝潢加上樹蛙公仔,好可愛我哋揀咗個corner位,自成一角被軟綿綿嘅咕𠱸包圍着,好relex✨明太子忌廉汁炸蝦意大利麵意粉沾上濃郁嘅忌廉汁,好Creamy兩隻金黃嘅炸蝦,大大隻好香脆✨香草烤雞配薯條店員推介香草烤雞,真係超正呀無諗過半隻烤雞嘅份量可以咁巨大切開肉汁流出,好Juicy帶點黑椒味道,調較得好好✨爆醬流心綠茶意式芝士蛋糕綠茶味嘅Tiramisu 有可愛嘅樹蛙造型將圍邊慢慢拉起,流心湧出嚟舖滿整碟又靚又好味✨榛子薄荷朱古力面層舖滿薄荷打成嘅泡沫先飲一啖,帶出清新嘅薄荷味輕輕攪拌融入於朱古力之中既濃郁又唔會太甜✨ 桃氣梳打用心製作嘅桃味梳打確係與別不同面層放上桃肉乾果,裡面仲有粒粒果肉口感豐富.連杯邊都沾上一片片小花瓣賣相好靚喺佐敦呢區性價比好高收工同三五知己嚟聚會嘅好地方

朋友發現到佐敦呢間以樹蛙作主題嘅Cafe

入到餐廳第一個感覺好舒服

粉色嘅裝潢加上樹蛙公仔,好可愛

我哋揀咗個corner位,自成一角
被軟綿綿嘅咕𠱸包圍着,好relex

✨明太子忌廉汁炸蝦意大利麵
意粉沾上濃郁嘅忌廉汁,好Creamy
兩隻金黃嘅炸蝦,大大隻好香脆

✨香草烤雞配薯條
店員推介香草烤雞,真係超正呀
無諗過半隻烤雞嘅份量可以咁巨大
切開肉汁流出,好Juicy
帶點黑椒味道,調較得好好

✨爆醬流心綠茶意式芝士蛋糕
綠茶味嘅Tiramisu 有可愛嘅樹蛙造型
將圍邊慢慢拉起,流心湧出嚟舖滿整碟
又靚又好味

✨榛子薄荷朱古力
面層舖滿薄荷打成嘅泡沫
先飲一啖,帶出清新嘅薄荷味
輕輕攪拌融入於朱古力之中
既濃郁又唔會太甜

✨ 桃氣梳打
用心製作嘅桃味梳打確係與別不同
面層放上桃肉乾果,裡面仲有粒粒果肉
口感豐富.連杯邊都沾上一片片小花瓣
賣相好靚

喺佐敦呢區性價比好高
收工同三五知己嚟聚會嘅好地方

• 明太子忌廉汁炸蝦意大利麵
  • 香草烤雞  配  薯條
呢間位於佐敦同柯士甸之間的café,以樹蛙做主題,十分可愛兼清新。餐廳使用綠色為主調,配上木系的桌椅,超有大自然感覺,而且更是寵物友善餐廳,可以帶上毛孩一齊去食飯打卡-温馨提示•人流吾系好多 任影都得•去前打電話先 可能有人book 咗場訂座電話:68830166-樹蛙咖啡 (佐敦)佐敦廣東道501號松峰1樓-前往方法:港鐵佐敦站A岀口 步行4min-📸🎨 14 pro-想知道香港近期影相打卡好去處就記得follow 我啦🥰-#香港#香港探店 ##香港美食攻略#香港咖啡店 #香港咖啡探店 #香港小店 #香港cafe #香港好去處 #探店穿搭 #韓系穿搭 #油麻地美食 #佐敦好去處 #香港下午茶 #佐敦美食 #香港週末好去處 #香港拍照打卡 #香港旅遊 #香港旅游攻略 #拍出氛围感 #香港美食
温馨提示
•人流吾系好多 任影都得
•去前打電話先 可能有人book 咗場
訂座電話:68830166
樹蛙咖啡 (佐敦)
佐敦廣東道501號松峰1樓
前往方法: