2019-03-05 845 瀏覽
一家人出去食飯,見未試過呢間即管試下(老公唔贊成既),我諗住火鍋啫,點知中哂伏,打邊爐都可以咁差,實屬難得湯底淡不特止牛肉明顯係下下價貨,最強既係切好哂原碟雪,攞出嚟係癡實個碟,點都夾唔到,原來特別之處係要放响爐旁邊自行解凍,要食就預早嗌幾碟解凍先😪自助區選擇唔多,諗住食飽就算啦!點知攞啲菜返嚟係苦既😓有啲所謂海鮮係急凍蜆肉、青口、虾之類(百佳,惠康買到既雜感海鮮包)😑我都已經唔知仲有乜可以食幸好無加錢加埋海鮮,如果唔係。。。。。。呢個伏就會中得好應😣

湯底淡不特止

我都已經唔知仲有乜可以食

2019-03-02
2019-02-08 499 瀏覽
平時都有去開呢間食素食,不過經過下面呢件事,以後都唔會再去!過年時分,每間食肆啟市日子都唔同,去之前打個電話去問定有冇開市都好正常,電話接通咗,我用好正常有禮貌嘅語氣去問:「唔該想問下今日有冇開?」有個男人態度惡劣咁答我:「咁我拎得起個電話,就當然有開門㗎啦!」咁我只好回應:「咁0係你拎起電話嗰一刻,我當然已經知道你係有開市,但我無理由直接cut你線。禮貌上我都要話你知我打黎做乜嘅。」可惜佢聽唔明我講咩,可能呢個回應對佢來講太複雜。其實佢只需要簡單回應「有開」兩個字,所有嘢都會簡單好多。之前去呢間食肆,都感覺到啲侍應好火爆,見過佢哋鬧交,充滿負能量,可能做得唔開心,所以幫老細趕啲客走。

我用好正常有禮貌嘅語氣去問:「唔該想問下今日有冇開?」

可惜佢聽唔明我講咩,可能呢個回應對佢來講太複雜。
其實佢只需要簡單回應「有開」兩個字,所有嘢都會簡單好多。
2019-02-02 432 瀏覽
一個店家滿足食肉獸同食素獸,店家一開二分開客人,先介紹左邊的素食當日(頭4張圖)叫左個肉排主食+自助吧,然後被塞飽了,皆因唔計小食(甜品),個南瓜粥正斗,勁多南瓜同綿,湯品還好,不過提供十幾種靚菜任君選擇,而煮好放出黎的沙律(特別烤南瓜懷疑自己係南瓜控)包埋係打邊爐+韓式自選配料拌飯總會塞飽你。 而今日進攻另一邊食肉的,要左個沙律吧+雞牛豬+炸雞套餐一百七十幾加一。熟食平均水準算高,喜歡韓式炸雞的仲有個配料區有特別調味料比你混醬沾黎食。每日一款指定老火湯提供,蔬菜都有十幾款,韓式拌飯多野落比你選。甜品區芋圓ma ma Day, 帶少少食材味沒煙韌口感(沒落糯米粉?)牛奶雪糕同樣ma ma Day, 綿密的相反唔知點形容)仲有少少似奶粉味。 撇除甜品區 整體嚟講試下去食是不錯的, 話曬 韓式又有純素又有肉食仲要幫你分開兩邊處理嘅好少見。
懷疑自己係南瓜控
)包埋係打邊爐+韓式自選配料拌飯總會塞飽你

)牛奶雪糕同樣ma ma Day, 綿密的相反
2018-12-29 401 瀏覽
見間餐廳係青衣城新開,門面幾靚,就打算一家人去試下,食下冬至飯,由於人數較多所以係Openrice 一早訂位.平時一般餐廳都會當日打黎confrim booking,但食飯前一兩個小時都無人打黎,為免老人家失望唯有自己打去confirm.我真心覺得要confirm  booking 係餐廳責任囉, 令食客安心,扶老攜幼搵位不是一件易事。一入到去侍應完全無解釋餐牌,放下給我們看就算。 枱面衛生欠佳,枱面好油,叫人抹枱,完全無人理會,最誇張係有蟑螂。衛生問題欠佳都算,侍應同經理態度先不能接受。首先,一名短髮女侍應幫我們下單,我地第一次光顧這間餐廳,不知食物份量如何,加上有人不食辣,所以想叫幾款食物試下,看下份量如何和泡菜的辣度如何。該名女侍應不停強調我們這麼多人叫7樣餸不夠的,我都同佢講了我想知幾大碗再叫,點解佢仲要黑我地臉 完全有hard feeling lo.  Menu 款色又少又無人推介,唔食過點再叫呀,個女侍仲扮出一款討厭的嘴臉,我地真金白銀食野架 ,點解要受佢氣。之後,我地想叫野飲,但佢話無得散叫,要加28 任飲,我地知道無可能一個加 一個唔加 ,所以全部加哂,好啦 加完當然出
衛生問題欠佳都算,侍應同經理態度先不能接受。
之後,我地想叫野飲,但佢話無得散叫,要加28 任飲,我地知道無可能一個加 一個唔加 ,所以全部加哂,好啦 加完當然出去拎野飲,款式好少,無汽水 得柚子茶 酸梅湯,要自己沖的蘋果蜜同薑蜜。我地每人拎了一杯後,個經理就出現了,話我地個炒烏冬係包出面的沙律bar,得但一個餐,要我地每人加128沙律bar.重點黎啦,一開頭menu 無白字黑紙,個烏冬包咩,係一開頭個女侍應話包沙律bar,話只可以一個人拎,但我地見d野一d都吾吸引 咩都無拎,一開頭話包一個,之後無啦啦話要每人加128,好過去搶,我見烏冬未黎即刻cut左佢 又無拎出面d野食。兩個員工前言不對後語,不如熟讀下公司產品再講啦。
過左五至十分鐘後,個男經理再出場la,但d食物上菜快 想走都吾得。無啦啦又話我地叫吾夠主菜,要一主菜先可以加一個28蚊飲品,最好笑佢個同事幫我地落到單,過左一陣佢又話吾得,我地都飲緊啦,之後我地話你地menu無寫 你員工提議加28蚊dink bar ,佢話我地無睇出面個promation 牌,真係好無common sense ,我地一早book左,一到就入得點會睇,正常只會聽reception 簡介同睇枱上的餐牌,但兩樣都無e個條款好似被人老屈緊。我地有老人架根本無可能食到一個前菜一個主菜,佢地枱面又有珍惜食物的logo,真係好諷剌,唔通為左一人28蚊叫到全枱食物浪費咩。散叫飲品又唔比,拎左又唔比再加,個男人話一係再叫 一係取消28蚊,我地真係食唔通就叫佢取消,我地一開頭果杯都即刻收走,當我地係乞衣 叫我地自己出去拎水飲,明明要比加一服務費,我完全睇吾到服務係邊,食到成肚氣,明明自己員工講錯仲可以理直氣壯,一定無下次,服務欠佳,收費不清晰,員工對產品不熟悉
重點食物只得賣相,味道完全不入流
團年飯
  • 滿口油的流心素菜漢堡
2018-12-29 391 瀏覽
朋友知道我每逢初一都會食素,所以今次青衣城開咗呢間樸生,素食,朋友仔就即刻叫我去試一試啦!最初係外面望吓望吓嘅時候,都唔清楚裏面係食乜嘢,原來係韓式嘅素食自助餐我哋lunch平均都係每人$97,而且裏面嘅選擇都好多熟食,甜品,仲有石鍋飯嘅材料樣樣都齊甜品既豆腐花都好好味講返主菜,我哋一入到去裏面,見到可以自己做嘅石鍋飯喎,即時好興奮 自行攞材料去做石鍋飯,材料選擇真係好多食到我地都好飽飽,除咗石頭鍋飯,特別推介熟食,紫菜餅仲有記得要飲埋薑茶
我哋lunch平均都係每人$97,而且裏面嘅選擇都好多

熟食,甜品,仲有石鍋飯嘅材料樣樣都齊
甜品既豆腐花都好好味

自行攞材料去做石鍋飯,材料選擇真係好多

食到我地都好飽飽,除咗石頭鍋飯,特別推介熟食,紫菜餅

仲有記得要飲埋薑茶
2018-12-28
  • 豆腐花
  • 紫菜餅
2018-12-28 214 瀏覽
未食過一間素食可以咁垃圾,  D 食物唔好食都算.........仲要無人理你, 無人收野, 熱食只有5款,  炒飯,  豆腐, 茄汁炒蕃薯,........其餘就冷盤菠蘿, 青瓜, 紅蘿白, 大豆牙..........甜品,  豆腐花......................咁就收$100

2018-12-26
2018-12-25 255 瀏覽
媽媽食開齋 諗住帶佢試下食d特別素食 山長水遠黎到青衣食佢個半自助餐 一黎到望一望個半自助餐區 見到其實都係多個部隊鍋既沙律吧 我地唔太好部隊鍋 所以冇諗住叫佢個半自助餐 佢個memu唔多野揀 我地2個人就點左2個(主食 main) 一個紫菜伴飯 一個韓式粉絲 另加2個前菜小食 點完個姐姐黑面話我地唔可以出去拎野食 因為我地冇點佢果個半自助餐 我話我地話唔岩食 想要普通main 佢就勁黑面 仲要係我地背後同d其他侍應講 叫佢地睇住我地有冇出去拎野食 背後講人唔該細聲d 搞到我媽勁尷尬 d野黎到我就知點解佢預左人食佢個半自助餐 份量極少 但佢明明餐牌寫住係(主食 main) 原來佢除左main 仲有個主菜 我諗冇邊間餐廳個main唔係預人食得飽 都算 當我孤陋寡聞 咁作為一個侍應 你可以同我地講 個main份量唔多 推薦返我地叫主菜(即係半自助餐 但佢個主菜又只係得3款你揀) 都好過個客點完菜 你背後講佢丫 你估個個都係熟客 知你間餐廳點運作咩講返野食 食開淡味既 都覺得佢個粉絲冇味 個飯好少少叫入得口 前菜好普通 呢個價錢黎講 難食!份量咁少 平時一定會再點野食 不過今次已經一肚氣

一黎到望一望個半自助餐區 見到其實都係多個部隊鍋既沙律吧

搞到我媽勁尷尬

) 都好過個客點完菜 你背後講佢丫
你估個個都係熟客 知你間餐廳點運作咩

份量咁少 平時一定會再點野食 不過今次已經一肚氣

2018-12-23
昨天相約兩位朋友到青衣的樸生 ‧ 素食吃自助午餐。這裡的特別之處是提供韓國素食。在香港的韓國素食餐廳不多。而且還要是自助餐。可以一次吃不同種類的韓國素食。另外,樸生 ‧ 素食其實是由樸生劃分出來的。一個單位分為兩間餐廳。由同一營運者經營。旁邊的樸生是葷食餐廳。也有提供素食選擇。 這裡有提供自助午餐、自助下午茶餐和半自助晚餐。入座前先付款。只接受現金付款。我們預訂了下午1:30的座位。店員說沒有限時60分鐘或90分鐘用餐。(餐單上註明60分鐘是$88;90分鐘是$132。)我們可以一直吃到下午5:00。還說會不斷添加食物。收費是每位$88,另有加一服務收費。這點讓我們很奇怪。是否下午1:00後沒有用餐時間的限制?還是公眾假期的關係?其實下午2:30至5:00是自助下午茶餐時間。每位是$68。那麼,我們付$96(含加一服務收費)便很划算了。 餐廳的座位不算多。進入門口後,左面是餐桌,右面是食物供應桌。 裡面有橫向放置的餐桌。最裡面還有兩張二人餐桌置放牆壁後。餐廳燈光明亮,而且裡面有一塊大鏡子。這令人感覺餐廳不會狹小。 門口位置有飲品供應。有青梅汁、冰柚子茶和玉米茶。也有蘋果蜜和薑蜜讓客人加
昨天相約兩位朋友到青衣的樸生 ‧ 素食吃自助午餐。
這裡的特別之處是提供韓國素食。

在香港的韓國素食餐廳不多。
而且還要是自助餐
可以一次吃不同種類的韓國素食。

另外,樸生 ‧ 素食其實是由樸生劃分出來的。
一個單位分為兩間餐廳。
由同一營運者經營。

旁邊的樸生是葷食餐廳。
也有提供素食選擇。

這裡有提供自助午餐、自助下午茶餐和半自助晚餐。
入座前先付款。
只接受現金付款。

我們預訂了下午1:30的座位。
店員說沒有限時60分鐘或90分鐘用餐。
(餐單上註明60分鐘是$88;90分鐘是$132。)
我們可以一直吃到下午5:00。
還說會不斷添加食物。
收費是每位$88,另有加一服務收費。

這點讓我們很奇怪。
是否下午1:00後沒有用餐時間的限制?
還是公眾假期的關係?

其實下午2:30至5:00是自助下午茶餐時間。
每位是$68。
那麼,我們付$96(含加一服務收費)便很划算了。

餐廳的座位不算多。
進入門口後,左面是餐桌,右面是食物供應桌。

裡面有橫向放置的餐桌。
最裡面還有兩張二人餐桌置放牆壁後。

餐廳燈光明亮,而且裡面有一塊大鏡子。
這令人感覺餐廳不會狹小。

門口位置有飲品供應。
有青梅汁、冰柚子茶和玉米茶。
也有蘋果蜜和薑蜜讓客人加入沸水沖調。

食物供應桌後面是房間。
也可供客人使用。

主要的食物都放在這張桌子上。

隱約看到相片右上方的木桶是豆腐花。
旁邊青色的鍋內是黑芝麻糊。
那陶瓷鍋旁邊是芋圓糖水

水果架前有曲奇。
不知道是否純素。

涼菜有素泡菜、素凱撒沙律、蓮藕、黑豆、杏仁碎、雪耳和杞子。

還有車厘茄、藜麥、青瓜絲、紅菜頭粒、花生、南瓜粒、菠菜、玉米、萵筍粒、紅蘿蔔粒和紅腰豆。

旁邊有紫菜和白飯。
這些食材,除了可當作沙律,也可以用來製作石頭鍋飯。

熱菜有碗仔翅、韓式醬汁豆卜和四蔬山藥木耳。

這張相片是後來拍攝的。
所以菜名牌與菜式不一樣。

酸甜辣馬鈴薯和素炒麵原本是芋絲椰香南瓜和素炒飯。
另有韓式素肉炒粉絲。

最後有辣豆腐、味菜西蘭花和炒雜菇。

那味菜西蘭花,也不知道是否在我們來到之前已轉換了食物。
我看到的是椰菜花,不是西蘭花。

炸物有四款,分別是炸芋頭、紫菜薯條、炸冬菇和炸紫番薯。
另有素薄餅和四蔬煎餅。

已向店員確認素薄餅上的是素芝士。
可惜拍照時剛巧被取走了。
但稍後的照片上可以看到。

湯品有泡菜豆腐湯和蠔仔紫菜湯。

朋友自製的石頭鍋飯。
每張餐桌上都有平面電爐。
這個石鍋可以在外面自取。
所有材料都是自行添加。
可以發揮自己的創意。

朋友說,她第一次來光顧時,女店員教她將火力調教至二度。
底下的飯便會燒成焦。
所以,記得要先加入麻油才盛飯。

煮好了後,朋友才加入杏仁碎、紫菜和飯素。

不吃石頭鍋飯,也可以拿著大銀碗,同樣將喜歡的食材放進碗內。
戴上手套,以手搓成小飯糰來吃。

我覺得椰菜花和炒雜菇的味道很好。
椰菜花質感很軟腍。

蓮藕和黑豆的味道會比較鹹。
我想因為是漬物。
是用來下飯的。
所以味道比較濃郁。

我認為泡菜頗辣。
她們則覺得辣味和酸味都不足。
泡菜有瓶裝可以買回家吃。
每瓶是$78。

泡菜豆腐湯的味道甜又辣。

這是蠔仔紫菜湯。
表面的紫菜是另外加入去的。
她們都說一定要加紫菜。

湯本身的味道有濃郁的昆布味。
我舀不到蠔仔,所以不知道是甚麼東西。

碗仔翅也不錯。
有很多材料在湯內。
味道和稠密度剛好。

素薄餅就是這個樣子了。

薄餅不脆,是軟的。
沒有對其味道有特別的記憶。

炸紫番薯則很美味。

後來換成的新菜式。

馬鈴薯很美味!
有酸、甜和辣的味道。
(連嗜辣的朋友也覺得有辣味。)

拍另一面的馬鈴薯。
馬鈴薯口感粉軟。
可惜已飽了……
否則可以吃很多。

配料有三色甜椒和菠蘿。

豆腐花。
好像是即時製作的。
之前那一桶已空了。
有客人向店員查詢是否有另一桶豆腐花供應。

大約十分鐘後,店員便拿出來。
另一位朋友猜是即時製作的。
(只是凝固的那部份。)

她說出與先前的豆腐花的分別。
這好像還沒有完全凝固。
所以有少許鬆散和稀。
但口感比之前的滑。

其實晚上的主菜也很吸引。
但吃了主菜,那會吃到自助菜式?
晚上的自助素菜區還多了部隊鍋呢。

另外,自助餐也可以外帶。
餐廳會提供不同大小的紙盒和紙杯。
客人自助夾取食物到紙盒內。
紙杯用來盛載湯品。
每位是$68起。
2018-12-21 162 瀏覽
相约同事青衣城下午茶,見之前食過呢間吾错,所以一齊去。其實好想食部隊鍋任食,不過同事趕時間,唯有下次再試。今次同事揀左春川辣雞湯麵;我揀左香辣豬肉湯麵。很喜歡麵嘅質感,但畧嫌湯底吾夠辣 ,所以自己加左些韓式辣酱。
2018-12-20
2018-12-17 169 瀏覽
本間店舖都幾有Go Green的主題, wooden & 葉子的裝飾, 不花巧, 每個桌上都有一個爐, 唔知用黎食乜架呢.MENU上有基本的拌飯, 麵食, 冷豆腐, 炸雞, 煎餅, 人蔘雞等等. 凍飲及甜品的相片也好美呵!青檸牛油果麻藥炸雞 ($148) - 一共六件炸雞, 外皮炸得好脆, 濃濃的青檸香味, 再加上牛油果醬(較為咸)的咸香味. 牛油果醬上還灑上了好多果仁粒粒, 好有口感. 炸雞無咩骨架, 雞肉都算JUICY, 仍有肉汁及夠嫩.海鮮香蔥煎餅 ($98) - 超級多蔥呀! 仲有好大隻的蝦, 魷魚, 青口, 粉醬較少, 剛足夠煎餅, 唔會食到成日粉真係VERY GOOD! 食落唔油, 感覺好健康同BALANCE, 十分好!泡菜芝士豬肉卷 (66) - 極大件的炸物, 一碟5件, 入面係用了紫菜卷住豬肉片再卷住芝士及泡菜, 味道少少辣, 好有咬口, 真係好大件!人蔘雞鍋 ($158) - 大大隻雞!!! 原來內有乾坤, 入面仲有滿滿的糯米, 完全吸收了雞味及藥材味, 仲有原支人蔘, 杞子等等, 個湯味道濃郁, 呢個鍋真係超抵呀!另外飲品真係值得一試, 玫瑰茱莉花荔枝冰茶 (48

另外飲品真係值得一試, 玫瑰茱莉花荔枝冰茶 (48) - 2粒大大粒荔枝, 超甜!
  • 海鮮香蔥煎餅
2018-12-16 139 瀏覽
之前經過已經知道有此新店,已經好想試,今日終於一嘗。11點已經到達,未開門,但看了看歺牌已經一頭霧水,又素又肉。原來是兩間店,一左一右,左素右肉。但如果二人同行,一素一肉又如何呢?就是安排在肉區,給素者手帶走到素區覓食。我自己十五十六,遊走了兩區後決定食素,因為素食甜品比肉食甜品吸引。至於肉區可以齋火煱或加肉火煱。肉食區小食比較多。講返素食,共9款熱食,兩款薄餅,兩個湯,白飯,甜品豆腐花,芝麻糊,曲奇餅及糯米糍等。講返素食,真心選擇唔多,同樣價錢係其他地方選擇多好多,如果唔一定食素,揀食肉放題會抵d,因為有部隊鍋同石鍋飯。所以素菜真係so so.
至於肉區可以齋火煱或加肉火煱。肉食區小食比較多。
2018-12-16
$109.5 (午餐)
2018-12-14 125 瀏覽
住青衣,見到呢間野開左之後未食過,同frd兩個人入去trytry。平時韓國野多數食炸雞同bibimbap,呢間啲選擇好似有啲唔同,佢有兩個聲稱diy的菜式(其實都係咁),分別是拌飯同年糕,我同朋友就試呢兩個。可以揀兩三款料,年糕仲有湯底(汁??)揀,當中蔬菜嘅選擇都幾多。飯我地揀咗殗冬菇,蝦米,羽衣甘藍,冬菇超級正,本身飯同紫菜都非常香,好吃!年糕就揀咗豆腐湯底,配料選牛肉,豆卜,南瓜🎃。牛肉唔韌,入味,好正,豆卜南瓜配搭較淡口,年糕少少韌,可能我地早咗熄火。。。我自己幾鍾意食菜,同埋出面食肆較多肉少菜,加上人均消費低,話就話90分鐘但無趕人,所以我會回頭同推薦

2018-12-09 123 瀏覽
難得在青衣城有韓食店進駐,還是在網路上大受好評的樸生,從此晚餐又多個選擇了。門面分成樸生跟樸生素食,左邊樸生是單點韓食,右邊的Green是素食自助餐,別走錯嚕!新店開張特別光猛整潔,兩側的梳化座特別舒適,桌上早已備有水壺餐具方便自取。樸生特色:一系列的自選鐵鍋飯、撈麵、紫菜拌飯,可以自由選擇主食材跟配菜,配搭多樣有趣。韓式鐵鍋飯主食材可選雞、牛、豬,素食也有素豬和豆卜可供選擇。熱騰騰上桌~飯面放得滿滿的好豐富!配菜豉油冬菇用的是鮮冬菇好軟滑,菠菜有嚼勁又富營養,一定要拌上附帶的甜辣醬,微辣更提味。簡簡單單的泡菜牛肉煎餅,材料就是泡菜、椰菜跟牛肉,泡菜不算辣但夠惹味,脆椰菜增加了煎餅口感。每次來樸生吃的煎餅都是軟塌塌的,也許是這裡的特色?店長推薦的白桃軟雪糕杯,雪糕由店家自製,口感特別軟滑細膩,白桃淸甜自然絕非糖漿味!除了雪糕還伴有大量水果、脆米跟蘋果乾片,真材實料值得一試!黑芝麻素奶凍,口感較一般牛乳布丁結實挺身,跟大菜糕有點類似,配芝麻跟奇亞籽一起吃,素食者也可以吃而且健康不致肥。樸生的飲品賣相都非常精緻,頗有自斟自酌的風味Xd蜜桃玄米綠茶的漸變粉藍色調超美,入口桃香偏重反而令茶味不
難得在青衣城有韓食店進駐,
還是在網路上大受好評的樸生,
從此晚餐又多個選擇了。

門面分成樸生跟樸生素食,
左邊樸生是單點韓食,
右邊的Green是素食自助餐
別走錯嚕!

新店開張特別光猛整潔,
兩側的梳化座特別舒適,
桌上早已備有水壺餐具方便自取。

樸生特色:
一系列的自選鐵鍋飯、撈麵、紫菜拌飯,
可以自由選擇主食材跟配菜,
配搭多樣有趣。

韓式鐵鍋飯主食材可選雞、牛、豬,
素食也有素豬和豆卜可供選擇。
熱騰騰上桌~
飯面放得滿滿的好豐富!
配菜豉油冬菇用的是鮮冬菇好軟滑,
菠菜有嚼勁又富營養,
一定要拌上附帶的甜辣醬,
微辣更提味。

簡簡單單的泡菜牛肉煎餅,
材料就是泡菜、椰菜跟牛肉,
泡菜不算辣但夠惹味,
脆椰菜增加了煎餅口感。
每次來樸生吃的煎餅都是軟塌塌的,
也許是這裡的特色?

店長推薦的白桃軟雪糕杯,
雪糕由店家自製,
口感特別軟滑細膩,
白桃淸甜自然絕非糖漿味!
除了雪糕還伴有大量水果、脆米跟蘋果乾片,
真材實料值得一試!

黑芝麻素奶凍,
口感較一般牛乳布丁結實挺身,
跟大菜糕有點類似,
配芝麻跟奇亞籽一起吃,
素食者也可以吃而且健康不致肥。

樸生的飲品賣相都非常精緻,
頗有自斟自酌的風味Xd
蜜桃玄米綠茶的漸變粉藍色調超美,
入口桃香偏重反而令茶味不顯。
荔枝玫瑰茉莉花冰茶既有荔枝甜香又有花香,
充滿「少女味」!
  • 蜜桃玄米綠茶
  • 泡菜牛肉煎餅
  • 韓式鐵鍋飯
樸生•素食係自助形式嘅素食餐廳,嗰晚同媽媽去青衣城行街,晚餐想食清啲,所以揀左間素食餐廳,點知素食都可以做得咁好食,食得仲飽!先揀一款主菜,之後韓式拌飯、部隊鍋、甜品沙律都係任你食🙊全部都係素喔🌱自助嘅食物質素大部分不過不失,反而要講主菜個香煎素豬肉流心芝士漢堡扒($188)真係幾出色!做到比真正豬肉好食,流心部份用咗年糕來代替,好Q軟,整體食落鬆化又有豬肉香🤤好正!另一份主食要左素芝士炸素魚腐漢堡($168),炸魚柳就用炸豆腐代替,素芝士食落同車打芝士一樣味😳仲係半溶狀態,好食啊!豆腐食落似魚蛋咁彈牙,應該係百頁豆腐~麵包外脆內軟👍🏻講返自助區,有兩款沙律都幾吸引,係南瓜同紫薯!但個人覺得南瓜沙律正啲,係日本南瓜🎃仲有個南瓜粥,其實都食唔到有米😂完全係南瓜蓉加白木耳、松子、杞子,超級養生!默默地食咗兩碗🤤甜品方面就真係麻麻地😧只有豆腐花最好!仲可以加芝麻糊!芝麻糊味道偏甜,配豆腐花啱啱好,就唔洗再落糖☺️btw芋圓真係好唔掂,零煙韌,食落完全唔係芋圓嗰種感覺🤦🏻‍♀️南瓜撻同朱古力撻又係,撻皮又厚又軟,個餡就真係一粒朱古力同類似南瓜凍嘅嘢,唔得🙁等主菜期間食自助吧已經食到飽飽地😂主菜麗都

等主菜期間食自助吧已經食到飽飽地😂主菜麗都食埋真係好飽,食埋甜品同養生粥真係飽到行唔到🤰🏻部隊鍋真係無位再食🙌🏻
2018-11-27 172 瀏覽
雖然本人不是素食人士,但偶然也會光顧素食店。今次,就去了這間,位於青衣城,名叫樸生•素食。這間店其實十分有趣,一店分兩個部份,一部份是韓式火鍋自助餐,另一部份是半自助餐。我今晚食的是半自餐,主菜由168元起,最貴是188元,有三款。我和我女友各自選了,素芝士炸素魚腐漢堡及香煎素豬肉流心芝士漢堡。主菜未到,先品嚐自助吧上的食物。自助吧上可分成幾大類,沙律、部隊鍋、韓式手製飯團、湯品、及飲品兩款。沙律,除了普通沙律,還有兩款較特別,意式青醬香蕉及泡菜青瓜。部隊鍋,可自助加入不同火鍋材料,最喜歡是素香腸。湯品,有南瓜粥及泡菜湯,前者口感很傑,沒有甚麼南瓜味。泡菜湯,泡菜味就嚐不到,但嚐到番茄的甜味。較特別的是韓式雜菜拌飯,依指示,加入喜歡的材料,即成,我加入了紅菜頭,蒿荀,紫菜,味道不差。甜品,有數款,麻薯、素南瓜撻、朱古力撻、手工芋圓、芝麻糊及豆腐花。主菜上的速度很快,大約十五分鐘。先試素芝士炸魚腐漢堡,魚腐彈牙煙韌,但炸得不脆,加上沒有竹串在中間,狼狽!香煎素豬肉流心芝士漢堡,較重冬菇味,芝士亦不少,好食。餐廳環境坐得舒適,服務員收碟相當勤快,亦有主動介紹菜式,抵讚。最點是,素食食材色澤

香煎素豬肉流心芝士漢堡,較重冬菇味,芝士亦不少,好食。

最點是,素食食材色澤豐富,唔食得都影得!

樸生•素食
地址: 青衣青敬路33號青衣城一期1樓119B號舖

緣份天成,初心為本。以分享飲食為主。
有興趣請follow我~緣食魔宮。
抵玩指數最高為三星,所有不用自掏錢包或劣評者, 將不給予抵玩指數。
香煎素豬肉流心芝士漢堡
2018-11-16