2011-08-30 159 瀏覽
我住在大角咀三年,都未食過呢間餐廳,於是今日就試吓。我一入去就有位坐,不過依然好多人.....今日係"Menu A" 好多吾同既choice,都係$32(要湯同飲品都只係加$1,抵)我叫左一個葡國雞飯、凍奶茶同羅宋湯。葡國雞份量真係好多,不過汁好味,70分奶茶始終好甜,65分羅宋湯吾錯,75分對於我們學生來講就貴左D,不過都OK
我住在大角咀三年,都未食過呢間餐廳,於是今日就試吓。
我一入去就有位坐,不過依然好多人.....

今日係"Menu A"

我叫左一個葡國雞飯、凍奶茶同羅宋湯。
份量多,吾錯
湯吾錯,至少比椰林閣辣
甜左D,還好
葡國雞份量真係好多,不過汁好味,70分
奶茶始終好甜,65分
羅宋湯吾錯,75分

對於我們學生來講就貴左D,不過都OK
2011-08-30
湯吾錯,至少比椰林閣辣
份量多,吾錯
甜左D,還好
2011-08-08 48 瀏覽
又到午飯時間了,係大角咀做野2年多從末試過 樂華餐廳,皆因同事門口碑麻麻,但... 無計,今天周圍都爆棚 4個同事被 arrange 坐係卡位," 今日係Menu B "(said by 待應 ),原來呢間餐廳有 Set A - D,每週不同,咁又好 wor ,咁多 Choice,唔洗 day day 一樣。 每個餐有湯、飯、熱飲都係$33,算抵啦!我叫左個馬來咖喱雞球飯、羅宋湯、熱檸茶馬來咖喱汁做得淡而稀,一般,無椰香。雞塊肉都okay,但如果煎香o的再煮會好d。 整體值60分。羅宋湯亦都偏稀,但勝在材料足夠。 整體值70分。熱檸茶 okay 啦。 整體值75分。普普通通一餐可以接受的

MENU
我叫左個馬來咖喱雞球飯、羅宋湯、熱檸茶
羅宋湯亦都偏稀,但勝在材料足夠。 整體值70分。
熱檸茶 okay 啦。 整體值75分。

普普通通一餐可以接受的
2011-08-08
MENU
作為大角嘴街坊,總會去過樂華餐廳,以下是最新的一次。該晚點的菜是:雞扒晚餐內容有:忌廉粟米湯,瑞士雞翼,蒜蓉豬仔飽,雞扒飯,果凍,冰紅茶忌廉粟米湯 - 很濃的忌廉湯,但粟米的數量實在....少得可憐瑞士雞翼 - 很入味,但不熱不冷的....實在算不上美味蒜蓉豬仔飽 - 好吃,很香而且脆雞扒飯 - 原是黑椒雞扒飯,但因本人不吃黑椒,所以再三問了店員可否轉汁才點,我是轉了蒜蓉汁,但最後出現的還是黑椒汁,更甚的是,我等了這個飯30分鐘,店員告訴我轉汁就要再等,我不想再等30分鐘了,只好硬著頭皮吃了服務就是,基本上那裡沒人會理會你,你只見到滿店的客人,但廚房弄的,多是要從外賣的,不禁讓我覺得,堂食的朋友真沒福氣,如果我到快餐店吃一個”快餐式晚餐”要1小時時,我真的要考慮還要不要來。P.S. :下錯單可不是客人的錯,但為什麼我要受店員的氣?就算是有名的店,也不應該這樣對客人吧。我想我還是會去吃的,但我會挑非繁忙時間才去。
作為大角嘴街坊,總會去過樂華餐廳,以下是最新的一次。

該晚點的菜是:雞扒晚餐

瑞士雞翼 - 很入味,但不熱不冷的....實在算不上美味

蒜蓉豬仔飽 - 好吃,很香而且脆

我想我還是會去吃的,但我會挑非繁忙時間才去。
忌廉粟米湯
瑞士雞翼 / 蒜蓉豬仔飽
雞扒飯
果凍
2010-06-13
瑞士雞翼 / 蒜蓉豬仔飽
  • 瑞士雞翼
2009-12-22 46 瀏覽
呢幾日天氣很凍,又令我想起要食煲仔飯,上星期同朋友吹開水...朋友話大角咀有間好好食又低食嘅煲仔飯,問清楚地址後發覺都唔難搵到,就在中匯街隔離條大全街,晚上去到見人山人海,心里想系唔系咁得啊!只見門口夥計一人控制十多個爐,仲啲單排倒滿嗮,相信都沒走雞。應該幾好食。坐低order咗個廚師推介嘅燦哥煲仔飯,果然名不虛全,分量十足,至於究竟呢個招牌煲仔飯有什麽特別,本人賣個關子,留待大家去慢慢品嘗,必定不會令你失望,值得一提系我之後仲叫做一杯凍柑吉七喜,簡直系絕配,下火之餘仲令到我再度回味剛才香噴噴嘅煲仔飯哈哈!
哈哈!
2009-12-21
  • 煲仔飯:燦哥煲仔飯,豆豉鯪魚煲仔飯
2009-12-16 24 瀏覽
我係大角咀住 差唔多一日3餐都會去樂華度食 樂華餐廳d野食真係唔錯,我覺得佢比旺角區d餐廳仲好,又唔算太貴 價錢合理 佢既午市飯餐真係又多款又低食,由其是係個羅宋湯比起出面果d西餐廳好飲 如果大家有機會經過大角咀一定要入去e間試下,我個人覺得e間餐廳最好食有,先講早餐比大家聽,早餐一定要試一下樂華既香煎自制羅白糕同埋老闆娘自制既上湯交子真係好好味,如果吃午飯真一定要試下個豬頸肉撈檬粉同埋瑞士汁雞翼煎蛋飯,下午茶就一定要試下e個吉列豬扒蛋羅宋湯通粉還有牛扒腸忌廉湯以大利粉,炸雞脾薯條也很好食,雞脾又夠大隻仲有少少辣辣地價錢又便宜真係值得一吃,到最後講晚飯啦.係樂華食晚飯就一定要試下老闆親手煲既煲仔飯,真係又香又好味,食完真係會食第2次,我自己都好似食到上癮咁,仲有佢個羊腩煲比出面大排檔好食, 就算係小炒煲仔菜都唔差,所以大家有機會路過就一定要入去試試,其實仲有好多好多好食既野,不過我諗唔到咁多喇,有時間的話大家自己入去試下喇

2009-12-10
$20 (早餐)
團年飯
  • 中式
2009-03-17 4 瀏覽
呢日行到嚟大同新邨食下午茶,喺眾多餐廳可選擇嘅清況下,我揀咗呢度。原因係佢有好多套餐可以選擇,真係好多!下午茶有接近三十款可以揀,另外仲有幾款常餐、幾款特餐、午餐、扒餐........真係好多選擇,而且價錢又平。我今次叫咗下午茶餐嘅牛扒腸仔配忌簾湯意粉:腸仔同牛扒都係一般茶記嘅貨式,忌簾湯意粉就真係用忌簾湯加意粉。不過食落呢個配搭又幾特別同幾好食!同埋都幾飽。價錢都只係廿四蚊,我覺得都好抵食。值得一試。
我今次叫咗下午茶餐嘅牛扒腸仔配忌簾湯意粉:
不過食落呢個配搭又幾特別同幾好食!同埋都幾飽。
價錢都只係廿四蚊,我覺得都好抵食。值得一試。

2009-02-18 14 瀏覽
星期一夜晚揾飯食,逛逛吓行到去呢間,見有卡位同埋有電視睇,就入咗去坐.瑞士汁雞翼煎蛋飯 - 餐牌話係廚師推介,又見到隔離檯食緊,好似都ok,所以叫咗呢個,$30,有三隻瑞士汁雞翼,頗大隻,即叫即做,雙蛋煎得不錯,有蛋汁添,個汁很夠味,仲醎咗些少.肉片煲仔飯 - 冬天係呢度,煲仔飯成為主打之一,當然要試吓味道,叫咗個肉片飯,$32,個飯煲得不錯,煲邊有飯焦,大致都可以刮到嚟食,啲肉片味都有滲到係飯到,就算唔落豉油都無問題,不過啲肉片就普通,有少少鞋,但以價錢來說,算是一個不錯的煲仔飯.

2008-11-07 7 瀏覽
睇到d食評有d打個突,我同老公1個月都有3-4次特登行15分鐘去樂華食o野,我地都覺得茶餐o黎講果度d 食物係非常ok. 1. 栗米肉粒飯係推介非常好味2. 蕃茄會意粉另一推介,佢d意粉唔同出面,出面d意粉係煲完就咁俾客食,但係樂華果d意粉係會用茄汁預先抄o左d意粉ga,條條意粉係茄汁色同有茄汁味(當然你要叫茄汁頖先有),唔係出面果d白曬曬淡茂茂,最重要係樂華都係收出面茶餐廳價錢.3. D小抄亦OK,普通果收你$30幾但係有酒家水準,好好味唔太油都有鑊氣GA, 重有加$2跟飯跟湯,不論中式西式餐湯都足料同好飲4. 下午茶餐O既羅宋湯通粉又係"得",個羅宋湯底係有西餐廳D羅宋湯水準而唔係茶餐廳水準,唔係茄膏加水果D而係有曬蕃茄,紅蘿蔔GA至於地方DIRTY唔DIRTY,好老實樂華就係茶餐廳STANDARD LAW.
1. 栗米肉粒飯係推介非常好味

2008-03-14 11 瀏覽
聽講呢度D扒曾經好出名,是日特等走來食。準時放工,一早來到,餐廳只得果3-4台客。我們要了煎魚扒和美式什扒,鐵板上(可以選碟上)。湯已經喝到一半了,服務員忘了令餐包來,我們吹了另一位服務員,餐包即上。喝完湯,我們等等等等等,等到餐廳都滿座了,我們的鐵板餐還沒有來。正想查詢時,眼見服務員在廚房令緊兩份鐵板出来。然後。。。。。有人在廚房打了一個大'哈癡',哎喲,很怕我的扒已沾滿了細菌了。魚扒&什扒:好一般的扒,無特別,以後0吾會再叫。但都會再來0既

2008-01-18 10 瀏覽
今次呢餐勁唔掂,食物最基本原則最緊要乾淨都做唔到呢間樂華真失敗,我食炒飯裡面有小強呀,作嘔呀我第一次去大角咀都係有白事,估唔到幫小強做埋帛金,我平時唔會寫食評架,最多睇下有邊間好介紹,但今次我真係勁嘔,一定要話俾D朋友知,互相交流下。
2008-01-03 7 瀏覽
去過兩次~~~ 最好味係泰式豬頸肉炒河,配埋青檸梳打,好食過唔少泰菜館~
2007-12-14 3 瀏覽
因為搬到附近的關係,在大角咀找食店的時候找到樂華,初來的時候店裡沒甚麼人,當年看裝修猜是新開不久,和朋友來吃了有四至五年了,只見樂華愈做愈旺,也沒想過為茶餐廳寫食評,但是除了西湯的水準下降( 初來的時候喝過,簡直比許多所謂高級酒店更佳,現在味道淡了許多) ,食物花款愈來愈多,最近更加入煲仔飯( 可惜政府扼殺傳統美食,禁止使用炭爐) 。以茶餐廳價錢,這裡無論中菜西餐俱超班,不可不吃的有:1) 吉列豬扒( 比在日本吃還要好! )2) 台式肉燥飯3) 豉汁蒸排骨近來經常要等位,隔壁的茶餐廳卻門堪羅雀,要靠世界盃救亡,誰說舊區的人不懂吃?

以茶餐廳價錢,這裡無論中菜西餐俱超班,不可不吃的有:

1) 吉列豬扒( 比在日本吃還要好! )
2) 台式肉燥飯
3) 豉汁蒸排骨