餐廳: 樂聚廊
優惠: 於此國泰夥伴餐廳用餐賺里 !
條款及細則:
須受其他國泰條款及細則約束。
2021-11-08 2219 瀏覽
喺社交平台見到呢個秋天主題嘅afternoon tea set覺得好靚,就即刻打電話去book位Afternoon tea set包嘅飲品除咗有茶同咖啡之外,更有兩款凍飲選擇,分別係冷泡桂花蜜糖烏龍茶同蘋果柚子。冷泡烏龍茶感覺清新,蘋果柚子就好果汁,兩杯都好味甜點同鹹點各有三款,以超靚嘅紅葉架上枱,為成個tea set加咗唔少分數Scones有原味同提子味,上枱時仲暖暖地。Scones面頭微脆內裡鬆軟,食落啖啖牛油香士多啤梨果jam好香士多啤梨味唔太甜,但就比較稀,如果杰身啲會更好。松露蛋沙律巴馬火腿竹炭麵包松露味唔突出,但蛋沙律本身好味厚切嘅煙三文魚上面有刁草、Mascarpone忌廉同松露,三文魚嫩滑淡淡煙燻味細細粒嘅洋梨賣相可愛!本身以為係甜點,但原來裡面釀咗羊奶芝士,怕羊奶陣臊味嘅話可能唔太啱食。秋天又點少得栗子呢?賣相精緻嘅栗子法式泡芙,栗子蓉細滑,裡面嘅雲尼拿奶醬香濃唔會太甜,糖漬栗子口感帶點煙韌74%有機朱古力mousse口感軟滑,面頭係柚子香緹奶油,香濃朱古力同微酸柚子味非常配搭焦糖玉桂蘋果撻以焦糖酥皮為底,焦糖酥皮非常酥脆!焦糖蘋果玉桂味突出,蘋果煮得剛好唔會太腍而係

松露蛋沙律巴馬火腿竹炭麵包松露味唔突出,但蛋沙律本身好味

焦糖玉桂蘋果撻以焦糖酥皮為底,焦糖酥皮非常酥脆!焦糖蘋果玉桂味突出,蘋果煮得剛好唔會太腍而係仲有少少口感,

侍應即席刨松露喺Basque brunt cheesecake上面,芝士蛋糕松露味突出,有種食松露芝士意粉嘅感覺

磨菇酥皮盒嘅忌廉蘑菇餡料香濃磨菇味,酥皮非常酥脆,係全個tea set最好味嘅鹹點

整體嚟講食物質素高,三款甜點各有特色又好味,同埋估唔到scones都咁高質。決定今年聖誕節再嚟!
下午茶
  • Scone
2021-09-27 2422 瀏覽
係Conrad同Venchi朱古力crossover既下午茶🍫🫖除左有原味,仲有朱古力Scone,連果醬都換成濃厚既朱古力醬❣️ 不過平時食下午茶通常會上Scone 先,不過呢日就上左三層架先,以為係因為Scone要翻熱要時間,不過上既時候Scone都只能算係室溫🤔不過好彩味道都唔錯。必須一提鹹點竟然有煙三文魚朱古力泡芙😳 係幾特別既,不過試一次就夠🙈 本來以為Venchi既Gelato係任食既,原來每位客人都只可以揀一杯一種口味既,想試多幾隻味都唔得😳 不過其實一杯都啱啱好,食完三層架已經好飽🤣雖然staff態度幾好,不過始終人手唔係好夠🥺 無論落單、加水同埋單都要啲時間😔

2021-09-25 1514 瀏覽
捉緊Venchi主題下午茶嘅尾巴,上個星期六同朋友去咗食呢個下午茶。好耐無去食下午茶,今次就狂幫tea set影靚相。The Taste of Allegria 朱古力雪糕下午茶有好多朱古力嘅元素。甜點中特別鐘意Venchi 85%黑朱古力覆盆子撻,覆盆子酸酸地加上85%黑朱古力同埋脆脆撻底好正。香橙朱古力蛋糕好soft唔太甜膩!另外亦唔可以錯過後上嘅scone,有埋朱古力㗎!食時倒埋個朱古力漿就雙重朱古力味,食落都幾鬆軟但會有點乾。鹹點中煙三文魚軟芝士朱古力泡芙超特別,煙三文魚配上朱古力puff毫無違和感呢!其中亮點一定係Venchi雪糕,食到一半侍應會過嚟問你想要咩口味,今次就有4個選擇,朱古力、榛子、開心果及百香果。當然必試開心果味,真係超級濃郁!上面有啲果乾平衡下,不然食到最尾真係會有些微甜膩。飲品可選特飲而我就揀返普通TWG嘅Earl grey tea消消滯。今次用埋Red card仲有8折添!

香橙朱古力蛋糕好soft唔太甜膩!

Conrad x Venchi Afternoon tea 🫖 在結束前跑來試試😛鹹甜點都加入朱古力元素🍫每款的味道都平均👍🏼scone 也特別地變成了朱古力味😲外層很酥脆,內裡輕微漿牙~平常塗抹的果醬換上了朱古力醬,反而沒那麼甜膩😝最後每人還可選一款口味的venchi雪糕🍦當然票少得主打得黑朱古力和至愛的開心果口味💗兩款都很濃郁🥰
Venchi朱古力真係好好食🥰仲有Venchi雪糕😍特別推薦大家🥪Sandwiches:✅Smoked Salmon and Mascarpone Cream (In Venchi Cocoa Profiteroles)🍫Venchi Confectioneries:✅Orange Chocolate Dome✅56% Dark Chocolate Bonet alla Piemontese✅85% Dark Chocolate Raspberry Tartlet✅Venchi Cioccogelateria🧈Scones:✅Venchi Chocolate (Venchi Suprema Nocciola and Devonshire Clotted Cream)《Smoked Salmon and Mascarpone Cream (In Venchi Cocoa Profiteroles)》好特別💥,冇諗過三文魚同朱古力可以match到🍣🍫,食落有朱古力嘅甜,但又夾到煙三文魚嘅煙熏味,聽落奇怪但食落一d都唔奇怪😌《Orange Chocolate Dome》淡淡嘅橙味🍊,
Venchi朱古力真係好好食🥰仲有Venchi雪糕😍

特別推薦大家
🥪Sandwiches:

🍫Venchi Confectioneries:
✅Orange Chocolate Dome
✅Venchi Cioccogelateria

🧈Scones:

《Orange Chocolate Dome》
淡淡嘅橙味🍊,反而朱古力味更濃烈🍫,朱古力好滑,配埋朱古力餅好食😋

《56% Dark Chocolate Bonet alla Piemontese》
上面好脆嘅糖霜餅,加上下層嘅朱古力mousse🍫🍫,又係好滑,56%朱古力唔會太甜,呢個好好食🥰

《85% Dark Chocolate Raspberry Tartlet》
酸酸甜甜,raspberry味好濃🍒,加上85%嘅朱古力,食落一開始係偏酸,跟住食食下之後dark chocolate味就會好出🍫🍫,都幾開胃,建議可以食先😆

《Venchi Cioccogelateria》
有4️⃣隻味道可以揀:
Mango Sorbet🥭/ Hazelnut🌰/Cuor Di Cacao🍫/Pistachio🟢 (雪糕嘅質感係好好,不過依家冇咗蛋捲插係上面🥲)

🥭芒果sorbet好正,芒果味好香濃,完全唔酸,口感幼滑,又可以解膩,必食😋
🍫Venchi雪糕有咩可能叫朱古力味😌,Cuor Di Cacao係-50% Sugar,超濃朱古力味😍

🟢今次冇叫到開心果,不過之前都食過,味道係好開心果味,食得多可能會膩少少🤏🏻

《Venchi Chocolate Scone (Venchi Suprema Nocciola and Devonshire Clotted Cream)》
Scone本身暖暖地☺️,好鬆化,味度唔太濃,但加上朱古力醬🍫或者cream⚪️一齊食好唔同,朱古力醬好香,就咁食都好正唔漏,而cream都好出色有奶香,加埋食冇咁漏,每樣一啖即刻balance返😚

*Conrad✖️ Venchi去到1️⃣9️⃣/9️⃣/2️⃣0️⃣2️⃣1️⃣架咋🏃🏻‍♂️🏃🏻‍♀️🏃🏻🏃🏻‍♂️
**每人都會包杯drink,建議大家可以嗌Strawberry Fizz🍓🍹,因為好fresh,可以解膩
***好鍾意依個Afternoon Tea有層係生果🫐🍓🍈🍊🍉,食得個肚好舒服,唔會飽飽滯滯🤰🏻

🕦Mon-Fri 1500-1730
🕦Sat-Sun, Public Holidays 1️⃣1400-1530, 2️⃣1600-1730
💰$558/2p + 10% service charge = $613.8/2p
💰$338/1p + 10% service charge = $371.8/1p
又到𝘈𝘧𝘵𝘦𝘳𝘯𝘰𝘰𝘯 𝘵𝘦𝘢 𝘴𝘦𝘳𝘪𝘦𝘴 ✨身為朱古力🍫同gelato🍨迷就當然要試Conrad x Venchi crossover 嘅tea set😍Being a chocolate and gelato fan, Conrad’s crossover tea set with Venchi is a must-try for me!!.- 𝓣𝓪𝓼𝓽𝓮 𝓸𝓯 𝓐𝓵𝓵𝓮𝓰𝓻𝓲𝓪 -▫️𝘋𝘦𝘵𝘢𝘪𝘭𝘴 | 558/2pp ; $338/single serving📍Conrad.▫️𝘔𝘦𝘯𝘶.▫️𝘚𝘤𝘰𝘯𝘦𝘴 Flavours - Venchi Chocolate & Plain Spread - Venchi Supreme Nocciola + Devonshire clotted cream Scones 出奇地幾高質👍🏻朱古力scone 同GC嗰個幾似~ 返而個朱古力醬就麻麻地 食落有啲溜同太甜 個人認為配返啲莓醬會好啲Their scones were surprisingly really nice!! Good texture (crumbly but not dry)
- 𝓣𝓪𝓼𝓽𝓮 𝓸𝓯 𝓐𝓵𝓵𝓮𝓰𝓻𝓲𝓪 -

📍Conrad
▫️𝘔𝘦𝘯𝘶

▫️𝘚𝘤𝘰𝘯𝘦𝘴

Their scones were surprisingly really nice!! Good texture (crumbly but not dry) and I especially enjoyed the chocolate flavoured one😋reminds me of the one from GC - not overly sweet and had a really rich 🍫 flavour! Chocolate spread was a bit sweet for me (tastes like nutella) - would’ve preferred to pair the scones with a berry jam ; clotted cream was okay~
▫️𝘛𝘦𝘢 𝘚𝘦𝘵
Top - Sandwiches
Middle - fresh fruit platter
Bottom - Venchi Confectioneries

Venchi confectioneries > sandwiches

- Sandwiches : I know it’s a chocolate crossover so they tried to infuse chocolate with the savoury items e.g. smoked salmon in a chocolate profiterole (puff pastry) - it works but wasn’t that impressive overall.

- Confectioneries : my favourite was the orange chocolate dome (really intense chocolate flavour) -> raspberry dark choc tartlet was also really nice 👍🏻

- fruit platter : a bit skeptical when seeing a fruit platter in tea sets, feels a bit lazy but it is refreshing I guess😂
▫️𝘝𝘦𝘯𝘤𝘩𝘪 𝘨𝘦𝘭𝘢𝘵𝘰
L: dark choc; R: pistachio - can’t decide which is better!!

▫️𝘋𝘳𝘪𝘯𝘬𝘴

▫️𝘝𝘦𝘳𝘥𝘪𝘤𝘵
Overall, quite a good deal and their lounge is really comfy - I think the tea set is ending so check it out when it’s still on offer!
2021-08-27
2021-08-20 868 瀏覽
book左半個月既期間限定Venchi afternoon tea 去到PP 搭lift直上到最頂 轉左就係conrad 港麗酒店等左一陣入到去就叫左afternoon tea 同埋茶同特飲strawberry fritz甜點方面, 有意式黑朱古力布甸(Venchi 56% 黑朱古力), 香橙朱古力蛋糕, 黑朱古力覆盆子果撻 (Venchi 85%黑朱古力)鹹點方面, 有車厘茄開心果意式麵包, 巴馬火腿芳堤娜芝士藏紅花麵包, 煙三文魚意大利軟芝士朱古力泡芙, 煙三文魚混合芝士配以 Venchi 朱古力泡芙野飲都好多選擇, 特別d就有Strawberry Fritz, Cocoa Tea Latte, 其他茶coffee都有得揀最正係佢個venchi 雪糕車啦緊係 我個日都有5-6個味既gelato揀有朱古力松露, 榛子朱古力, pistachio, 芒果, raspberry 佢既gelato 真係超幼超滑 好好味 唔好唔記得左出去拎杯食😋by the way 佢地既service非常之好 佢本身俾既其中一碟有少少唔乾淨 同佢地staff講左聲 跟住即刻拎左碟新既俾我地過左10分鐘再同

最正係佢個venchi 雪糕車啦緊係
我個日都有5-6個味既gelato揀

過左10分鐘再同我地講唔好意思 chef話會跟進返廚房方面 然後offer俾champagne 或者其他飲品俾我地 走既時候都仲繼續講唔好意思 好少餐廳會咁attentive👍
Venchi  The Taste of Allegria歡樂可可下午茶
原味及朱古力鬆餅
  • Afternoon tea set
經Klook訂購的兩日一夜staycation package, $2600/3個人,包lunch buffet 同breakfast buffet。好抵!Lunch buffet(咖啡園):🌕🌕🌕🌕🌑款式和選擇作為lunch buffet okay,但驚喜不大。唯獨碟鱈魚🐟我覺得真係好·好·食!!! 平時唔鍾意食🐟,但係鱈魚煎得好滑、又香,加埋個醬汁,正!令我encore食完再食🤩Breakfast buffet (樂聚廊)🌕🌕🌕🌕🌗佢俾左個好舒服嘅沙發位置我地☺️我地由9點食到11點😛 Earl Grey Tea同chamomile tea好香☕️即場整嘅omelette好好食~ (我自己仲砌左個all day breakfast出嚟 - 如圖🤪)Accommodation:房間好大,特別係廁所,有兩個洗手盤,有企缸同bathtub。房裡有Nescafé自動咖啡機,包括6粒capsule (我們有9粒,因為有三位住客)。床夠大,加了床但我地三個女仔一齊訓張大床都有足夠空間。唯獨可以好啲係個枕頭太軟同扁。Facilities:Gym room同室外游泳池。游泳池要book時段,唔多人,每

Lunch buffet(咖啡園):
🌕🌕🌕🌕🌑

Breakfast buffet (樂聚廊)
🌕🌕🌕🌕🌗

Accommodation:

Facilities:
Gym room同室外游泳池。游泳池要book時段,唔多人,每節50分鐘。
Quite a nice experience!

Overall, we had a really fabulous staycation! 🥳
2021-07-29 1155 瀏覽
最近港麗聯乘Venchi朱古力推甜蜜High Tea 品嘗傳統意式朱古力甜品+手工雪糕🍦鍾意食朱古力既朋友真係唔好錯過!鹹點方面:車厘茄開心果意式麵包:以香氣濃郁的羅勒青醬作點綴,車厘茄清爽新甜。巴馬火腿芳堤娜芝士藏紅花麵包:麵粉入口鬆軟,巴馬火腿鹹香可口,芝士味道濃郁。煙三文魚意大利軟芝士朱古力泡芙:煙三文魚嫩滑帶煙熏味,配搭Venchi朱古力泡芙進食,鹹甜交錯,惹味十足。甜點方面:傳統的意式黑朱古力布甸:入口如絲輕柔幼滑,頂部綴以杏仁脆,口感層次更添豐富。香橙朱古力蛋糕:清新香橙平衡濃郁朱古力,果香四溢,甜點中最出色的一個黑朱古力覆盆子果撻:夾雜覆盆子酸甜清爽的滋味,十分清新!更有Venchi Cioccogelateria意大利雪糕車,提供透心涼的消暑意式手工雪糕,有朱古力松露、牛奶朱古力脆片口味。裝載著雪糕的雪糕筒,搭配細膩順滑的雪糕,令人回味無窮。下午茶當然不可缺少鬆餅,有朱古力及原味,配上牛油及朱古力醬!可惜原味鬆餅過硬比較乾身,朱古力味比起鬆餅更像蛋糕、有待改善!此外更提供生果和飲品!生果可以中和一下朱古力的甜膩!飲品選擇了士多啤梨氣泡特調Strawberry Fritz
鍾意食朱古力既朋友真係唔好錯過!

鹹點方面:

甜點方面:

黑朱古力覆盆子果撻:
夾雜覆盆子酸甜清爽的滋味,十分清新!

此外更提供生果和飲品!生果可以中和一下朱古力的甜膩!飲品選擇了士多啤梨氣泡特調Strawberry Fritz:酸酸甜甜味道不太濃郁,配合朱古力甜點都不錯。
特選朱古力鮮奶黑茶Cocoa Tea Latte:相反latte 奶味過重,茶味欠缺、賣相打卡就好靚😌

整體黎講:因為咁岩信用卡有8折優惠!折扣後又覺得CP值好高喎!隨下午茶更免費贈送Venchi特選朱古力四片,以及Venchi購物優惠禮券乙張。真係又食又拎😂 環境唔錯、服務都幾好!
2021-07-21 1104 瀏覽
港島區Conrad Hotel 港麗酒店 x Venchi 下午茶🍽️唔知大家係咪同我一樣Asia Miles就過期又無得飛🤣左揀右揀 就選擇試下位於Conral Hotel - Lobby Lounge 既下午茶現正同百年朱古力品牌Venchi合作 推出左Taste of Allegria 原價$558 (serving for two)醜話放前頭 用朱古力製作既甜品的確唔錯 但咸點我就唔識欣賞啦😂.🎈Sandwiches頂層既咸點絕對係成個下午茶敗筆既地方🤣配搭上已經怪怪地 未必個個可以接受到👉Parma Ham and Fortina Cheese in Saffron Bun用parma ham包住件蛋糕 又咸又甜...👉Smoked Salmon and Mascarpone Cream in Venchi Cocoa ProfiterolesVenchi朱古力泡芙入面夾住煙三文魚 再一次又咸又甜👉Vine Tomatoes and Pistachio in Pesto on Ciabatta算係3樣中比較正常 雖然話有開心果不過好少食唔出 Pesto味道相對出眾 不過不失.🎈

唔知大家係咪同我一樣Asia Miles就過期又無得飛🤣

🎈Sandwiches

頂層既咸點絕對係成個下午茶敗筆既地方🤣
配搭上已經怪怪地 未必個個可以接受到
用parma ham包住件蛋糕 又咸又甜...
Venchi朱古力泡芙入面夾住煙三文魚 再一次又咸又甜

除左3件小甜點仲有一人一球既雪糕可以去雪糕車自行選擇🍦
👉Orange Chocolate Dome
圓頂蛋糕外觀的確幾精緻 濃濃既朱古力味
不過就無橙味 都係睇返menu先知有橙😂
👉56% Dark Chocolate Bonet alla Piemontese
朱古力布丁味道好豐富 唔會太甜我都幾中意
上面既脆餅個人就覺得硬左小小 無牙既要睇路了🤣
👉85% Dark Chocolate Raspberry Tarlet
呢個就相對平淡 但勝在有個raspberry解膩

就真係只有小小refreshment
🎈Scone

每個下午茶必備既Scone😍
呢到連個Scone都有配合返朱古力主題
每人有一個Venchi Chocolate 同一個Plain
Scone就無咩伏位 口感都鬆化軟熟
比較欣賞既係個醬 除左有大路既clotted cream
仲有Venchi出品既Suprema Nocciola榛子朱古力醬
特登check左都要成百幾蚊一細樽😂😂😂
朱古力味係唔錯 屬於比較流質既朱古力醬
🎈Drinks

飲品方面選擇左比較特別既Strawberry Fizz 同Cocoa Tea Latte
外觀一流 都係下午茶既必備元素🤣
我見餐廳都有沙發位不過可能要for 3-4人🥲
目測會坐得舒服好多同影相靚好多
今次既主題比較適合朱古力迷 不過咸點真係唔得😂
2021-04-06 2606 瀏覽
我的美國運通專員呢,又幫我訂呢間酒店...我冇所謂嘅上次絲寶吧唔開心,可能係個別事件。我更加係希爾頓集團Honor 級會員,繼續要幫襯呢間酒店啦😂😂今次佢幫我訂咗lobby lounge,今日係同Ann去,佢話係以士多啤梨為主題咁就試吓啦。好實際,最深刻係嗰杯Cocktail幾好飲!我係影咗相啊其他都唔係好值得影,說實在食物水平可以啦。環境幾好,今次服務就合乎水平。我都係好喜歡門口有泊車的,方便!感恩的一天今日終於唔使發脾氣😂😂😂

好實際,最深刻係嗰杯Cocktail幾好飲!

我都係好喜歡門口有泊車的,方便!

感恩的一天今日終於唔使發脾氣😂😂😂

復活節假期前夕,係Klook book 左個港麗酒店Staycation package,包一晚普通酒店房住宿加二人咖啡園Lunch Buffet同Breakfast Buffet,$2000樓下就得啦,平又好似唔係特別平,不過我地帶左兩個幼童都唔另外收錢,即刻就變左好抵。早餐可以揀係邊個餐廳食,地點有三個,Garden Cafe,Lobby Lounge或者Executive Lounge on the Seventh。原本想去Garden Cafe,點知9點已經滿座,即刻轉移陣地去Lobby Lounge。Executive Lounge on the Seventh尋日視察過,基本上將幾個會議室改裝做餐廳。當然Lobby Lounge環境好d,只係張茶几太低,食得有d辛苦。Lobby Lounge係平時下午茶既地方,裝修同環境有返一定質素。唔知呢度食既野同Garden Cafe有無分別。入口就見到一行熱盤,有西式既自助多士,煙肉,薯餅,番茄,豬肉香腸,火腿同焗豆。薯餅開頭食都還可以,外脆内軟,配茄汁一齊食好味道,可惜到左後期連茄汁無哂都無人加。開頭覺得奇怪點解連炒滑蛋都無,原來番

熱盤

西式早餐

有西式既自助多士,煙肉,薯餅,番茄,豬肉香腸,火腿同焗豆。薯餅開頭食都還可以,外脆内軟,配茄汁一齊食好味道,可惜到左後期連茄汁無哂都無人加。開頭覺得奇怪點解連炒滑蛋都無,原來番茄到左後期就會變左炒滑蛋。豬肉香腸超厚身,唔會過鹹,味道還可以,不過唔脆皮。
中式早餐

中式早餐有炒飯,中式炒麵,蘿蔔糕粒,中式點心兩款,白粥同牛肉粥。中式炒麵係好食既。點心有糯米雞,粉果,個皮超厚既蝦滑餃,同後期先見到既燒賣同豬仔叉燒包。燒賣見到人食但係我地從來都見唔到有得攞。
豬仔叉燒包

豬仔叉燒包好彩攞到最後一個。我d小朋友勁鍾意,已經飽飽都食哂成個包。
牛肉粥

粥偏稀。
沙律, Smoothie, 乳酪, 火腿, 煙三文魚

西式既早餐仲有幾款簡單沙律如沙律菜,長豆角,紅蘿蔔片,選擇唔多。另外有幾款沙律醬俾你自己加。乳酪係雀巢,有士多啤梨,藍莓,菠蘿同原味。質素ok,可惜到後期唔refill......Smoothie有芒果同士多啤梨味,味道正常不過唔知點解係用扁平兜而唔係用杯裝。火腿有三款,分別係意式肉腸,黑森林火腿同意式風乾里肌肉。煙三文魚油脂味濃又唔過乾,好味。
薯餅, 番茄, 長豆角, 煙三文魚, 豬肉香腸, Brie

Cereals

Cereals有三款,分別係麥片,燕麥方脆同玉米片,全脂奶一支俾你自己加。
奄列檔同麵檔

奄列檔同麵檔值得食,所以長期要排隊。奄列有洋蔥碎,蕃茄碎,甜椒碎,火腿片,磨菇片,同芝士碎揀。即叫即煮,略嫌配料唔多,不過蛋汁豐富,感覺健康。你鍾意叫厨師煎蛋都得。

麵檔

麵檔有幾種麵揀,粗幼都有,配料有雲吞,丸類同青菜菇類。
雲吞幼麵

我試左一碗雲吞幼麵,特別講低想要彈牙d,又真係煮到,雖然幼麵放左係湯入面而唔係雲吞上面。雲吞則教為失望,無鮮蝦,只有蝦滑,皮都幾厚。我食左一碗就無再食。
原味鬆餅, 巧克力鬆餅, 小麥牛角包, 丹麥酥餅

不過,最正既係呢度既麵包同酥餅!肯定係自家餅房新鮮出爐,選擇又多。牛角包都有兩款,分別係普通牛角包同小麥牛角包,用夾夾都聽到酥皮係幾薄脆。丹麥酥餅都有多款,朱古力,紅莓醬,藍莓醬,玉桂,基本上全部都係高質。我特別鍾意呢度既玉桂丹麥酥餅,外脆而裏面既玉桂醬連蘋果粒又多又好味。鬆餅有原味同朱古力味,整得細細個方便淺嘗。
菠蘿包, 軟麵包

軟麵包都有多款,有芝麻包,復活十字包,連菠蘿包都有,個菠蘿皮係及格既。
小麥牛角包, 軟麵包, 丹麥酥餅, 菠蘿包

鮮果拼盤

鮮果拼盤就係常見既西瓜,蜜瓜,哈密瓜,菠蘿,火龍果,仲有原個水果例如鴨嘴梨,布林,橙。
糖水梨, 士多啤梨, 瑞士麥片,芝士拼盤

其他水果都有切細既士多啤梨同糖水梨,放係瑞士麥片隔離。瑞士麥片有豐富果仁同果乾,已經撈好乳酪,乳酪無refill唯有食多d瑞士麥片。最後就係芝士拼盤,有三款芝士,分別係Parmesan Cheese, Brie同Boursin Cheese。Boursin Cheese鹹鹹地但超滑。我最鍾意Brie,因爲唔鹹又滑,不過食完頭一轉就無refill。上面既無花果乾又係無refill。可惜可惜......
Yoghurt, Smoothie, 瑞士麥片

士多啤梨

果汁可以請服務員攞,有橙汁,蘋果汁同西柚汁。

總括而言,都食得飽既,雖然無乜野好食,主要係食包飽。食物無乜refill真係唔多理想。唔知道如果係Garden Cafe食會唔會好d呢?服務都唔差既,勉勉强强俾個OK啦。
2021-04-02
早餐
豬仔叉燒包
原味鬆餅, 巧克力鬆餅, 小麥牛角包, 丹麥酥餅
菠蘿包, 軟麵包
小麥牛角包, 軟麵包, 丹麥酥餅, 菠蘿包
士多啤梨
其實我好少食呢啲tea🤣所以都唔係好識比較~~不過我自己就覺得呢間整體味道係正常 所有嘢都中規中矩 但冇咩驚喜位🤭-☕️Afternoon Tea ($558/2person)-鹹甜各占一半 鹹甜食物嘅水準都差不多 scones都係正正常常啦🤣原味嘅牛油味係幾重 不過我覺得嗰隻牛油味有啲滯膩 我覺得係仲夾雜左一種奶粉味嘅感覺🤣提子 如果乾嗰隻我就覺得略嫌有啲乾🤣🤣自己覺得最有印象嘅係佢係頂嘅嗰件士多啤梨芝士蛋糕 幾好食~環境黎講幾舒服 可以慢慢傾計慢慢chill著食 係成個氣氛好舒服 但食物質素嚟講我應該不會再回訪了😆

2021-03-23 1582 瀏覽
嗰塊朱古力金幣我冇食到送咗俾小朋友好hea 最側邊嘅係腰果酥跟住係檸檬撻我覺得第二層係最好食嘅因為佢個鵝肝麵包好出之後係黑松露蘑菇嘅漢堡包最尾係一個蟹肉嘅批呢一層嘅食材係最矜貴㗎燕窩蛋撻基本上係食唔到燕窩㗎只係佢牛油個底幾香然之後鮑魚撻嘅批底同蛋撻嘅唔同鮑魚批嘅比較趣同硬鮑魚唔會韌最尾嘅係一個叉燒酥Scone 一向都係我嘅至愛上枱嘅時候暖暖地Strawberry jam and clotted cream 正常冇特別驚喜嘅感覺

嗰塊朱古力金幣我冇食到送咗俾小朋友

最尾嘅係一個叉燒酥

Scone 一向都係我嘅至愛
上枱嘅時候暖暖地
冇特別驚喜嘅感覺
人生第一次食港女tea!! 由於疫情關係, 冇得同朋友好好慶祝, 唯有揀間靚靚high tea打下卡。因為本人好大食又無肉不歡, 所以好少揀呢種港女tea (絕無貶義 純粹係對呢種tea set嘅一個統稱)😛。 今次因為朋友生日所以就揀咗conrad呢到獻出我嘅第一次。絕少嚟港島嘅我 ,一開始已經有少少蕩失路😂😂 入到酒店覺得環境都幾開揚坐得都舒服。唔需要諗太多就order 2個sets~~上枱一刻覺得好靚, 影相燈光都好靚。 我覺得鹹食都ok, 不過討厭麵包同餅乾嘅我基本上都冇食過甜點, set上面所有甜點都係好實個種cupcake蛋糕, 甜味亦都比較無層次。除左個層架, 個set仲有個橙味朱古力布甸, 覺得好似食緊橙味蓮蓉🥲 仲有每人2個muffins, 一個有莓乾一個無, 味道都算唔錯, 不過有d夾硬塞飽你既感覺。總括黎講, 環境舒服,侍應加茶都快手, 不過tea set 內容物可以改善下就更好啦~🥰🥰
唔需要諗太多就order 2個sets~~