2019-12-06 338 瀏覽
樂法 La Phare📍銅鑼灣 Causeway Bay//💜 火龍果雲朵沙冰 $49: 原來雲朵係用乳酪做 唔係坊間用忌廉打成👍🏼 沙冰非常清爽 而且店員建議叫半糖 令飲品更清新🌱
樂法 La Phare
📍銅鑼灣 Causeway Bay
💜 火龍果雲朵沙冰 $49
2019-10-17 238 瀏覽
有一日經過嘅時候有位熱心嘅店員請我哋試飲蘋果綠茶心諗一聽咁普通嘅 應該同道地嗰隻差唔多掛🤔點知有驚喜!一放入口就知道自己一定要買一杯🍎味道十分清甜 見佢將新鮮富士蘋果放入最近流行嘅原汁機入邊部機可以令營養保留得更加完好 榨取大部份果肉 亦唔會有渣😋而且唔需要再加糖已經令到杯嘢飲好鮮甜好好味 雖然心理關口上覺得叫蘋果綠茶好似好洩底咁🤭🤣但係你信我你飲咗就會知道佢嘅魅力喺邊度❤️
有一日經過嘅時候
但係你信我
你飲咗就會知道佢嘅魅力喺邊度❤️

• 蘋果綠茶
2019-09-04 214 瀏覽
自從在其他食店裡面,遇上過想食韓國風西瓜雪奶刨冰,但是卻錯過食店供應西瓜雪奶刨冰甜品的推廣期,導致我最後只能跟西瓜雪奶刨冰緣慳一面,遺憾收場之後,我在某連鎖飲品店裡面,喝過甜味的西瓜水果茶飲品。後來我在香港島「銅鑼灣」區的街道「怡和街」,一眾競爭激烈的台灣手調飲品店的附近,發現到「樂法」這一間同樣來自台灣人手手調飲品店,因為「樂法」有西瓜製造的手調飲品,而且店內沒有設推廣期和限定杯數。另一方面,「樂法」跟「怡和街」其他的台灣飲品店一樣,都是製造坊間熱門的台灣手調飲品「黑糖珍珠鮮奶」,不過「樂法」飲品裡面的真正重點,其實應該是以雲朵圖案構成的手調沙冰飲品。由於我在銅鑼灣「樂法」裡面真正的集中注意點,都落了在「樂法」的手調鮮榨西瓜汁飲品裡面,所以我最後還是忘記了,沒有購買「樂法」的漂亮拉花圖案「雲朵冰沙」飲品。恰巧當時銅鑼灣分店「樂法」店舖廚房裡面,放置了一大部攪拌榨汁機,「樂法」裡面的廚房店員正在工作,忙到停不了手,不斷在從原個新鮮西瓜裡面挖和切西瓜肉,然後放西瓜肉進入榨汁機內攪拌。所以「樂法」的兩款新鮮西瓜汁飲品,包括「西瓜汁」跟「西瓜奶蓋歐蕾」飲品,在我詢問過「樂法」的櫃檯店員之後,

所以「樂法」的兩款新鮮西瓜汁飲品,包括「西瓜汁」跟「西瓜奶蓋歐蕾」飲品,在我詢問過「樂法」的櫃檯店員之後,確認「樂法」一定能夠成功製作「西瓜」飲品後,我立刻付款購票。

恰巧「樂法」兩款鮮榨西瓜果汁飲品,都分別有大、小不同版本提供。由於我經歷了多次,跟西瓜飲品或甜品擦身而過的遺憾,所以我二話不說,都購買了大杯裝的「西瓜汁」跟「西瓜奶蓋歐蕾」。

雖然西瓜汁味道的確是很甜,我亦都已經對西瓜汁飲品有渴望已久的感覺,但是銅鑼灣「樂法」的店員也及時提醒我,我可以選擇為西瓜汁飲品減冰塊以及減糖分,儘量做糖分較低,稍為健康一點的「西瓜」飲品。

於是我都不約而同地,選擇為兩杯已經購買的「西瓜」飲品,「西瓜汁」跟「西瓜奶蓋歐蕾」都直接「走冰」以及「無糖」,飲杯純粹有甜味感覺的西瓜汁飲品。

由於銅鑼灣分店「樂法」負責製作飲品的廚房裡面,有個透明度頗高的廚房,還有一部可以讓食客看清楚「樂法」西瓜汁飲品製作過程的榨汁機,所以即使「樂法」一樣需要等候時間,我亦甘心站在「樂法」廚房外苦苦守候。

由於我已經在付款購票的時候,要求銅鑼灣「樂法」的店員,不要在我購買的「西瓜汁」飲品,跟含有鹹味芝士奶蓋味道的「西瓜奶蓋歐蕾」裡面加冰塊,所以未拿「西瓜汁」上手前,曾經懷疑是否完全沒有冰塊。

但是直到我開始試飲「樂法」第一口,無糖兼且少冰的鮮榨「西瓜汁」飲品之後,就立刻為自己選擇為「西瓜汁」飲品設定「少冰」和「無糖」的決定,得到滿意的評價。

因為設定了「無糖」和「少冰」的「樂法」鮮榨「西瓜汁」飲品,「西瓜汁」裡面的西瓜甜味非常純粹,加入攪拌榨汁機裡面的西瓜果肉,也都感覺味道很甜的樣子。

雖然我已經設定「西瓜汁」是「少冰」,「西瓜汁」本身裡面還有極少量的冰塊剩下,但是剩下少量的冰塊,跟冰塊融化出來的水份,水份沒有令無糖「西瓜汁」裡面的甜味程度被溝淡削弱。

或許可能因為「樂法」廚房店員,在攪拌鮮榨西瓜果肉的過程中,加入新鮮西瓜果肉進入攪拌榨汁機的過程需要馬不停蹄,加入西瓜不能停頓太長時間,所以「西瓜汁」製成品隨著不斷倒入西瓜果汁,飲品表面泛起少量泡沫。

表面遺留下少量泡沫的銅鑼灣「樂法」「西瓜汁」飲品,飲品裡面的西瓜汁味道,完全是夏季限定新鮮西瓜本來就應該擁有的新鮮甜味,而且不含任何糖漿甜味成份在內。

直到我享用銅鑼灣分店「樂法」廚房鮮榨製作的「西瓜汁」飲品,飲用「西瓜汁」飲到最後才感覺到少量西瓜果肉的渣滓剩在杯底,可想而知「樂法」的榨汁機,真的把西瓜果肉徹底攪拌榨汁變成「西瓜汁」。

而且「樂法」已經減了大部分冰塊,和去除了糖漿的鮮榨「西瓜汁」飲品,「西瓜汁」裡面的味道竟然甜味有點意外,或許這正正因為我在暑假期間光顧「樂法」,所以喝到新鮮當造西瓜製成的西瓜汁飲品。
西瓜汁

而且大杯裝兼且無糖少冰的鮮榨「西瓜汁」飲品,售價也只收僅僅港幣二十五元而已。我只花了港幣二十五元,就喝一大杯沒有冰塊水份左右的甜味新鮮西瓜汁,感覺頗為驚喜。

至於「樂法」廚房在西瓜汁頂蓋位置,加入了鹹味芝士奶蓋的「西瓜奶蓋歐蕾」飲品,西瓜汁的甜味部分仍然感覺十分之純粹,不像某間飲品店做法,在西瓜汁裡面加入了茉莉茶,令西瓜汁裡面的甜味出現了花香味。

「樂法」的芝士奶蓋本身,雖然是會夾雜鹹味,但是鹹味鹹得來又不會變得過猶不及,配合「樂法」本身不加糖漿,味道已經很甜的西瓜汁之後,鹹味奶蓋立刻提升了西瓜汁裡面的甜味。
西瓜奶蓋歐蕾

而且「西瓜奶蓋歐蕾」飲品裡面的口感,跟一般的「西瓜汁」有很不同的分別。一般的「西瓜汁」飲品,果肉會沉澱在飲品底層,食客飲到的「西瓜汁」大部分都會是甜味不帶渣的西瓜汁。

相反地,「西瓜奶蓋歐蕾」裡面的口感,反而是西瓜果肉混合冰塊一起攪拌,攪拌成為類似「西瓜沙冰」的飲品,最後在「西瓜沙冰」的頂蓋位置加上芝士奶蓋。

無論食客考慮直接飲用「西瓜沙冰」,抑或是把鹹味芝士奶蓋攪勻「西瓜沙冰」後才慢慢享用飲品,食客一樣可以飲到「西瓜沙冰」裡面密度較高,每一口都是沙冰的碎碎口感。

不過「樂法」「西瓜奶蓋歐蕾」飲品有個地方可以肯定,就是食客無論怎樣「西瓜奶蓋歐蕾」,也無法看清楚飲品裡面的西瓜沙冰部分,因為飲品頂層的芝士奶蓋太厚,導致飲用期間,一定會融入西瓜沙冰裡面。

除非食客考慮先將「西瓜奶蓋歐蕾」飲品表面的鹹味芝士奶蓋先完全喝掉,否則芝士奶蓋會在所難免地,混合融入甜味的西瓜沙冰裡面,無論你怎樣喝「西瓜奶蓋歐蕾」,西瓜沙冰原本的鮮紅顏色,都會被奶蓋的白色所溝淡。

而且「西瓜奶蓋歐蕾」跟「樂法」其他以雲朵造型拉花圖案作為裝飾的「雲朵冰沙」飲品有點不同,「西瓜奶蓋歐蕾」飲品本來就不會有任何拉花圖案,只剩下奶蓋混合西瓜沙冰,混合出來的鹹甜夾雜感覺。

同樣地,「樂法」廚房店員製作出來的黑糖糖漿珍珠撞奶飲品,「黑糖珍珠鮮奶」飲品杯壁的黑糖糖漿構成的拉花圖案效果,效果都比坊間飲品店製作的「黑糖珍珠鮮奶」飲品弱得很多。

銅鑼灣「樂法」廚房製作出來的「黑糖珍珠鮮奶」飲品,跟我之前喝過的台灣飲品店「小X堂」跟「渾X」一樣,都可以自由調校「黑糖珍珠鮮奶」飲品裡面的甜度跟冰量。

「樂法」裡面的「黑糖珍珠鮮奶」飲品,跟某些傳統台灣飲品店廚房製作出來的手調水果茶飲品有點不同,例如「樂法」製作出來的「黑糖珍珠鮮奶」飲品,會以機器負責為飲品封蓋。
黑糖珍珠鮮奶

所以銅鑼灣「樂法」廚房製作出來的「黑糖珍珠鮮奶」飲品,在插入飲筒飲用之前,直接搖勻飲品混合黑糖糖漿跟鮮奶就足夠了。恰巧我也有為「黑糖珍珠鮮奶」選擇「半糖」、「少冰」。

所以「樂法」未完全搖勻之前的「黑糖珍珠鮮奶」飲品,裡面的黑糖甜味會比搖勻後濃厚得多。搖勻後的半糖兼少冰「黑糖珍珠鮮奶」,
飲品甜味稍為減弱,但是甜味比較能貫注到底。

不過銅鑼灣分店「樂法」的「黑糖珍珠鮮奶」飲品,飲品裡面的黑糖甜味,始終不及「樂法」即場攪拌的「西瓜汁」飲品,飲品裡面的西瓜甜味那麼濃厚,即使西瓜汁完全不落糖漿,也能喝到西瓜裡面的新鮮甜味。
2019-07-18
22 分鐘 (外賣自取)
西瓜汁
西瓜奶蓋歐蕾
黑糖珍珠鮮奶
2019-06-29 262 瀏覽
睇電視介紹,又行街經過,黑糖珍珠飲到悶,就試下呢間「樂法」,這間主打鮮果飲,健康又消暑。叫左一杯叫「火龍果雲朵沙冰」,用乳酪、火龍果製成沙冰,火龍果清甜加埋滑滑乳酪,口感一流,凍冰冰解渴又消暑,顏色又鮮豔,用來打卡好吸引。

2019-06-24 270 瀏覽
銅鑼灣的茶飲店愈開愈多,今次經過都不知道飲那一家,於是隨意看見這間店面挺吸引,於是一試。炎炎夏日,竟然有西瓜奶蓋歐蕾,感覺挺fresh 。主打鮮果飲,十分適合想解暑的我呢haha。門面有一些原材料做點綴。鮮果飲款式也不少呢,每杯顏色都好自然。最後點了玫瑰檸檬蘆薈和火龍果雲朵沙冰。玫瑰檸檬蘆薈顏色很吸引!有三層漸變色,影相打卡一流。最喜歡的還是火龍果雲朵沙冰,除了賣相吸引,味道亦都很特別。火龍果沙冰很足料,果味香濃,配上酸甜的乳酪雲朵讓口感變得有層次。飲得差不多,竟發現雲朵變成了花瓣,十分浪漫的飲品。而且,門面放置了美美的打卡花牆,少女心爆發呀。總括而言,飲品賣相不錯,又可以打卡,加上果味香濃,解暑一流。

炎炎夏日,竟然有西瓜奶蓋歐蕾,感覺挺fresh 。

主打鮮果飲,十分適合想解暑的我呢haha。

門面有一些原材料做點綴。

鮮果飲款式也不少呢,每杯顏色都好自然。

最後點了玫瑰檸檬蘆薈和火龍果雲朵沙冰。

玫瑰檸檬蘆薈顏色很吸引!有三層漸變色,影相打卡一流。

最喜歡的還是火龍果雲朵沙冰,除了賣相吸引,味道亦都很特別。

飲得差不多,竟發現雲朵變成了花瓣,十分浪漫的飲品。

而且,門面放置了美美的打卡花牆,少女心爆發呀。

• 玫瑰檸檬蘆薈
  • 西瓜奶蓋歐蕾
2019-06-19 133 瀏覽
同朋友食完飯 本身想食甜品 但又諗唔到食咩好朋友就話不如去飲下台式飲品啦!我心諗 好肥喎..........🥺🥺不過朋友話唔會好甜 咁我就即管試下啦!呢杯火龍果雲朵沙冰 淨係睇樣已經開心哂 打卡一流白色扮雲個啲係乳酪黎嫁 我叫咗半糖不太甜 好清新 滿意😋環境好靚🥰
同朋友食完飯 本身想食甜品 但又諗唔到食咩好
朋友就話不如去飲下台式飲品啦!

我心諗 好肥喎..........🥺🥺
不過朋友話唔會好甜 咁我就即管試下啦!

呢杯火龍果雲朵沙冰
淨係睇樣已經開心哂 打卡一流
白色扮雲個啲係乳酪黎嫁
我叫咗半糖不太甜 好清新
滿意😋

環境好靚🥰
2019-06-15 104 瀏覽
近排成日去銅鑼灣做嘢,天氣實在太熱太熱,經過啲手搖飲品店都忍唔住想買番杯,但係日日都飲珍珠奶茶都唔太對路,見到有間好似新開嘅水果飲品店,一於入去試吓估唔到都幾有驚喜。我就叫咗杯火龍果雲朵,用咗成杯乳酪,火龍果沙冰唔使加糖已經有水果嘅甜味唔錯,口感幾特別一啖冰沙一啖好滑嘅乳酪係口。另外都叫咗杯芒果沙冰,芒果沙冰芒果味幾重下,仲要係用新鮮芒果去打,同樣都係會落咗成杯乳酪,30幾蚊真係寧願要一杯水果乳酪好過飲珍珠奶茶。加上勁適合打卡好靚,紫紅色嘅沙冰又配左白色嘅雲朵, 忍唔住影返幾幅相。 買滿$60仲送咗個布丁舊磁石板超得意。

買滿$60仲送咗個布丁舊磁石板超得意。
2019-06-11 96 瀏覽
經過銅鑼灣,見天氣熱熱地 當然想買杯野飲降降溫,但係銅鑼灣想決定買邊間野飲都幾頭痕總有一間台式手沖野飲係你左近,最後...我決定選擇樂法。店舖主打係生果,絕大部份飲品都一定係配合生果做主題,感覺上比其他台式飲品健康好多而且店鋪既糖度可以分為六個選擇,正。可能因為夏天,推出西瓜系列解解暑。火龍果雲朵沙冰我選擇左店舖既熱銷no.1 其實都唔關事 係真係比佢既紅肉火龍果所吸引,再加上佢用左一杯既乳酪,因為係冰既關係 乳酪會變為一舊舊,當你飲既時候會食到乳酪既香都唔錯。但整體性價比,店舖既生果類野飲相比一般既台式飲品貴,一杯起碼要三十蚊。最後不得不提既係 本人係珍珠愛好者 諗住加珍珠既時候,店員建議我唔好加,因為沙冰加珍珠會變得唔好食,所以我打消左念頭,店員起碼唔會為左賺多兩蚊而唔建議你,值得稱讚

總有一間台式手沖野飲係你左近,最後...我決定選擇樂法。

而且店鋪既糖度可以分為六個選擇,正。

可能因為夏天,推出西瓜系列解解暑。

我選擇左店舖既熱銷no.1
都唔錯。

2019-06-04 116 瀏覽
火龍果雲朵沙冰, 首先望到佢火紅色彩,帶來好熱情夏天,夏天係需要主動熱情奔放,加上看落去覺得好似喺天上面雲端上坐著懶洋洋的自己,輕鬆自在感覺,而且用上無添加嘅天然新鮮嘅水果去做,火龍果嘅營養價值極豐富,亦可以幫到夏天時有種悶熱同埋消化不良嘅調解作用, 飲完之後你會覺清新唔會有一種死甜嘅感覺,可以帶給人哋有(樂)在其中(法)力無邊(香)氣洋溢(港)灣飄揚之感
(樂)在其中
(法)力無邊
(香)氣洋溢
(港)灣飄揚
之感
2019-05-29
10 分鐘 (外賣自取)
2019-05-31 129 瀏覽
成日同媽媽行街我成日都想飲珍珠奶茶特別係有隻老虎果一間。不過佢就成日都比我買珍珠奶茶飲。嘩實在係太唔健康啦。今日同佢行街街又想買嘢飲,見到有間用火龍果同埋一整杯乳酪整嘅嘢飲佢終於批准我飲。我就叫咗杯火龍果雲朵,紅色嘅火龍果汁配埋乳酪真係好似一舊白色嘅雲係紅色嘅果汁入邊。顏色非常之靚我都唔覺意影咗好多張相,做左一位港女瘋狂打卡。火龍果雲朵我叫咗微糖,因為本身火龍果都有啲甜味所以叫咗微糖都足夠,飲落去非常之潤喉。仲間唔時會飲到啲yogurt, 口感好特別,有少少似一路飲野一路食緊雪糕。跟住先知道原來買超過$60嘅話會送一個Sanrio magnet board 即刻買多杯俾媽媽玩左我最鍾意嘅Hello吉睇。

2019-05-31 99 瀏覽
又一間台式飲品過江龍,試了蘋果鮮綠,見店員用新鮮現搾蘋果汁整嘅,叫無糖最適合,可以飲到蘋果嘅鮮甜原味,加上綠茶嘅回甘,真係好岩夏天清爽又解渴~如果大家行街想買杯野飲,唔想飲珍奶咁高卡,可以試下呢杯蘋果鮮綠,係一個健康選擇

蘋果鮮綠
外賣自取
蘋果鮮綠
同朋友係銅鑼灣行街,行行下見到「樂法」,記得以前係台北有飲過呢間鮮果飲品店嘅鮮果多多係幾好飲嘅。就係我諗緊會唔會係台北嘅「樂法」,就俾我見到門口有廣告牌介紹必試皇牌❤️火龍果雲朵沙冰。紅肉火龍果鮮豔嘅顏色吸引左我嘅視線,忍唔住買左一杯嚟試下。店員仲好貼心咁問我要唔半糖,話咁樣會好飲啲!係我等緊嘢飲嘅時候問過店員,原來真係嚟自台灣嘅「樂法」!好開心以後又夠一間台式鮮果飲品店俾我選擇!😋店面唔算大,等嘢飲嘅時候見到火龍果雲朵沙冰嘅製作,真係同佢廣告牌講嘅一樣,有落足一杯乳酪架!等左一陣嘢飲就到手了,望住火龍果雲朵沙冰咁火紅嘅顏色,白色嘅乳酪真係好似一舊舊白雲咁好靚,真係唔飲得都睇得。飲第一啖未飲到啲乳酪,入口嘅係火龍果清新嘅甜味,再飲一啖有乳酪酸酸嘅味道,配合得真係好好!無論咩時候飲,除左係視覺享受之外,都係味覺享受,心情都即刻靚左😊推介火龍果雲朵沙冰,打卡必點!或者都可以嚟試下其他鮮果飲品丫!👍🏻樂法 • 我的快「樂」「法」門 ❤️

樂法 • 我的快「樂」「法」門 ❤️
2019-05-28 100 瀏覽
其實呢間店我喺台北都飲過一次,飲完都覺得如果香港有就好!估唔到真係俾我恨到!終於喺香港都開分店了!超好開心!我上星期就去咗飲,試下佢同台灣嘅有冇分別先!😆😆😆今次飲咗火龍果雲朵沙冰,而朋友就飲芒果雲朵沙冰!大杯size 係 $39,中杯就平少少 $34一杯!睇中文可能唔知咩叫「雲朵沙冰」,睇返英文就知係 Yogurt Smoothie!即係乳酪沙冰!火龍果雲朵沙冰果然係呢間鋪嘅皇牌Top 1推介😍😍,火龍果嘅味道好天然,可以食返水果嘅原味!估唔到火龍果同乳酪都咁夾,火龍果+乳酪=通便神器,超級健康!健康又好味嘅產品一定要推薦俾大家!西瓜係我第二最愛,下次試下呢款先!

西瓜係我第二最愛,下次試下呢款先!
  • 火龍果雲朵沙冰
2019-05-26 111 瀏覽
夏日炎炎,冰凍嘅飲品係必需品。呢間喺渣甸中心嗰頭嘅飲品店主打水果類飲品,比起而家大熱嘅黑糖珍珠鮮奶,感覺更refreshing。火龍果雲朵冰沙(L) $39 價錢有點少貴,但飲落完全覺得物有所值。呢款係店內嘅No.1,賣相超吸晴,我哋跟住店員嘅推薦,叫咗半糖,飲落口,估唔到火龍果都有咁鮮甜嘅味道!白色嘅係足足一杯份量嘅乳酪,用料一啲都唔姑寒,而且加入乳酪,令口感同味道都增添層次,酸酸甜甜消暑一流!西瓜奶蓋歐蕾(L) $28 呢款係新推出嘅味道,我超愛😍 平時我飲咩都正常甜度,呢款店員話走甜都ok,一試,真係喎!走甜仲可以畀客人飲到西瓜原本嘅清甜,加埋個奶蓋唔會好稠,成杯感覺完全係為夏天而設,超滿足!P.S. 飲到最後,西瓜奶蓋歐蕾仲會變成靚靚粉紅色💕⁣5月尾-6月頭,尖沙咀都會開分店,到時唔駛過海都飲到。唔駛加一服務費,埋單2人約$70。如果你鍾意睇我嘅食評,不妨關注我,支持吓我,謝謝你☺️💕
夏日炎炎,冰凍嘅飲品係必需品。
P.S. 飲到最後,西瓜奶蓋歐蕾仲會變成靚靚粉紅色💕
⁣5月尾-6月頭,尖沙咀都會開分店,到時唔駛過海都飲到。
唔駛加一服務費,埋單2人約$70。
如果你鍾意睇我嘅食評,不妨關注我,支持吓我,謝謝你☺️💕
2019-05-26 92 瀏覽
1️⃣火龍果雲朵沙冰價錢:$49呢杯係樂法既熱賣之選!皆因佢用左新鮮既紅肉火龍果黎整!所以係超健康同有助腸胃蠕動👍🏻🤤而且味道十分清甜,完全係好似食緊火龍果咁😍😍😍裡面仲有乳酪整成既雲朵圖案,超級美的♥️♥️♥️沙冰亦都唔會太多冰,飲落好fresh好冰涼! 必試呀👍🏻👍🏻👍🏻2️⃣玫瑰檸檬蘆薈價錢:$40非常清新既味道!酸酸甜甜十分開胃👍🏻岩晒而家咁熱既天氣☀️同埋玫瑰味同檸檬味好夾,清香既玫瑰🌹加上酸酸既檸檬🍋,配合埋清甜既蘆薈粒一齊飲,口感味道十足😍👍🏻
1️⃣火龍果雲朵沙冰
價錢:$49
呢杯係樂法既熱賣之選!
皆因佢用左新鮮既紅肉火龍果黎整!
所以係超健康同有助腸胃蠕動👍🏻🤤
而且味道十分清甜,完全係好似食緊火龍果咁😍😍😍
裡面仲有乳酪整成既雲朵圖案,超級美的♥️♥️♥️
2️⃣玫瑰檸檬蘆薈
價錢:$40