2020-11-01 2698 瀏覽
一個鐘頭食飯時間,日日午餐食來食去都差唔多,又係是但擇間茶記食,快,靚,正,食完走人。呢間茶記已食好幾次,貪方便。叫左四川麻辣口水雞飯配凍檸茶。 四川麻辣嘅汁同正宗四川汁好吾同,呢度帶有港式味道🤣⋯⋯除咗味道濃厚,有辣油,吾知道點解食到黑椒味在內,明明系叫四川麻辣㗎,點解有黑椒味,系錯覺?!😓⋯⋯⋯不過都好味,夠特別,又夠辣,送飯食一流,但冇乜麻感。雞都不過不失,都算滑嘅。咖哩牛腩飯普通,牛腩牛筋好淋,汁就稀的,吾系太辣。豬扒腸仔飯正常,正常味道,有蔥油又有煎旦又豆角,多元化。

呢間茶記已食好幾次,貪方便。

咖哩牛腩飯普通,牛腩牛筋好淋,汁就稀的,吾系太辣。

豬扒腸仔飯正常,正常味道,有蔥油又有煎旦又豆角,多元化。
2020-10-28
5 分鐘 (堂食)
灣仔食個早餐,行左成條內街,見呢間價錢同份量比較實惠就入左黎食,點左牛肉麵,餐蛋多士,熱奶茶,一個港式的早餐,不過不失,幾好味的,36蚊都食到飽。座位都比較闊,可能早餐唔太多人等位,呢個價錢係港島黎講算實惠。
牛肉麵,餐蛋多士
牛肉麵,餐蛋多士
2019-07-29 2229 瀏覽
其他店啦只可以指定一星期有什麼午餐,但是能預計一個月的午餐,這間店做到好多人等沙薑雞麻麻地,望到隔離檯叫海南雞飯就吸引些支竹火腩飯,味道夠香,火腩多块配上夠香奶茶每日都有指定餐:牛腩飯
好多人等
沙薑雞麻麻地,望到隔離檯叫海南雞飯就吸引些
支竹火腩飯,味道夠香,火腩多块
配上夠香奶茶
每日都有指定餐:牛腩飯
2019-07-26
15 分鐘 (堂食)
午餐
每一次午市来食饭都要排一会队,放眼看去一定是这条街门口排队人数最多的店啦(新装修后亮堂了好多哦)强烈推荐:番茄浓汤厚切餐肉粒汤通粉套餐里包含:番茄浓汤厚切餐肉粒汤通粉,蒜茸厚多士,火腿炒蛋,热饮(只要52港币),整一个套餐营养搭配齐全,口味口感极佳,价格也挺实惠,超抵食不推荐系列: 懒惰海南鸡饭包括: 一份海南鸡饭+一个汤(或热饮)懒惰海南鸡饭系列是这家店菜单上的必点系列,因为最近一连吃了好几家店的海南鸡饭,所以打破常规点菜(这家店我从来都是点上面那个番茄浓汤系列的,巨赞),这次点了一份海南鸡饭试试鸡肉很一般,豆比较好吃,米饭是我给三分的主要原因,应该是用黄姜粉煮的,米饭很好吃,颗粒分明,咸淡适中中汤也是绝对不会踩雷的! 这家店的罗宋汤巨巨巨巨赞,不过我最近都没有喝到,而排骨汤也是非常不错的

(新装修后亮堂了好多哦)
强烈推荐:番茄浓汤厚切餐肉粒汤通粉

套餐里配的蒜茸厚多士+炒蛋

整一个套餐营养搭配齐全,口味口感极佳,价格也挺实惠,超抵食

不推荐系列: 懒惰海南鸡饭

懒惰海南鸡饭

包括: 一份海南鸡饭+一个汤(或热饮)
懒惰海南鸡饭

中汤

10 分鐘 (堂食)
套餐里配的蒜茸厚多士+炒蛋
中汤
2019-02-02 1317 瀏覽
同同事去食Lunch,間間都排長龍,樂樺好大好多位,一去到都仲有位,唔使等☺️☺️午餐都幾多選擇,我地叫左一個凸餐同一個海南雞飯~凸餐E,麻辣手撕雞撈公仔麵~蒜蓉厚多士,烤得好脆,好重蒜蓉味,好味👍🏻火腿炒蛋,正正常常,味道唔錯麻辣手撕雞撈公仔麵,個辣醬好香,屬於小辣,撈埋公仔麵都唔錯😋不過雞肉似係切細,唔係手撕雞🙈~懶惰海南雞飯~由於啲雞係無骨,就叫懶惰雞,好搞笑😂同事話雞肉都幾嫩滑,算係唔錯

午餐都幾多選擇,我地叫左一個凸餐同一個海南雞飯

~凸餐E,麻辣手撕雞撈公仔麵~
蒜蓉厚多士,烤得好脆,好重蒜蓉味,好味👍🏻
火腿炒蛋,正正常常,味道唔錯

~懶惰海南雞飯~
由於啲雞係無骨,就叫懶惰雞,好搞笑😂
同事話雞肉都幾嫩滑,算係唔錯
2019-02-01
2019-01-13 662 瀏覽
近排天氣凍凍地,想食熱騰騰早餐,便選了座落灣仔的樂樺工房。我點了早餐A3 五香肉丁湯麵配香腸雞蛋🥚另有一塊多士,配熱檸檬🍋茶,由於餐廳做緊外賣優惠,外賣自取減$3,所以$35-$3=$32。五香肉丁麵:五香肉丁夠辣,麵可以。多士香脆。熱檸檬🍋茶正常。早餐是不錯之選。
近排天氣凍凍地,想食熱騰騰早餐,便選了座落灣仔的樂樺工房。

五香肉丁麵:五香肉丁夠辣,麵可以。

多士香脆。

熱檸檬🍋茶正常。

早餐是不錯之選。

2019-01-09 466 瀏覽
灣仔餐廳林立,但是午飯時間要找個位子安安靜靜坐下來吃飯也不是易事。是日target係開張了好一會也未有機會試的樂樺工房。12時半門口已經人山人海,即使單人匹馬也不得不放棄入座午膳的念頭。一時半回到現場,還有十多人在等候,算了都是買外賣吧。每天的午餐都有六款選擇(A-F),雖然AEF餐都是天天相同不過每天來吃還是可以有一點點新意的。午餐價錢$50-54,外賣自取有減$3優惠。而我今天試的是樂樺懶惰雞系列的泰式香妃雞飯。從餐牌上看得出,應該都是醬汁的分別而已。 注意,原來午市外賣自取減$3是不適用於懶惰雞系列的。泰式香妃雞飯$58不知道是否幸運的緣故,竟然有雞腿和雞翼!而且份量方面亦不吝嗇泰式醬汁放在小格位置,雞件容易掉進去,吸收過多醬汁(如下圖),這點要注意一下。不得不讚這隻雞的火喉控制得剛剛好,雞肉夠嫩及滑溜(有很少部分偏紅,如下圖),口感不錯醬汁是standard那種酸酸的薑蓉少辣醬汁,令整盒飯更惹味午餐還附送熱飲或例湯,我選的是例湯,比平時茶記送的小,沒有湯渣,但至少喝完半小時也未見口渴。如果要雞蛋裡挑骨頭的話,就是不太滿意外賣的等候時間。其實無論是A至F餐或是懶惰雞系列,都是一早

每天的午餐都有六款選擇(A-F),雖然AEF餐都是天天相同

注意,原來午市外賣自取減$3是不適用於懶惰雞系列的。

泰式香妃雞飯$58

不知道是否幸運的緣故,竟然有雞腿和雞翼!
而且份量方面亦不吝嗇

泰式香妃雞飯

如果要雞蛋裡挑骨頭的話,就是不太滿意外賣的等候時間。其實無論是A至F餐或是懶惰雞系列,都是一早已預備好的菜色(只差上碟或打包),所以在一點半後(非午飯高鋒期)等三四個外賣需時15分鐘實在是有點著急。建議外賣的客人預多一點時間等候。

anyway, 下次有機會還會試試其他口味的雞飯

2019-01-08
15 分鐘 (堂食)
2019-01-07 253 瀏覽
呢間茶餐廳個常餐瑞士雞翼撈麵 對肥雞嚟講係有少少偏甜 但係佢個蒜蓉多士幾香脆烤得 佢個炒滑蛋就唔算好滑但蛋味幾重 火腿幾好味,奶茶都吾錯 52蚊有少少貴 肥雞覺得有少少 性價比比較低
2019-01-07
話說岩岩去完冬季美食展,20:00去演藝睇舞台劇,中間有d時間就去食個晚飯!隨意入左呢間餐廳,本身見到有下午茶仲好開心!但係!!!!!!!最可怕既事情就出現左!係我老婆想去洗手間既時候,去完1分鐘都無,佢成個樣變哂咁返黎!佢話見到女廁超級超級超級污衊!!全部都係.....自己想像下係咩!唔想講!佢形容恐怖情況係1000000分個隻!我老婆見到個廁所咁,即刻咩胃口都無哂!大老呀!就算無時間清潔住,都關左對門,貼住不能使用啦!真係忍唔住即刻出負評!好難想像食物係咩衛生情況唉!係咁2比餐牌大家睇衛生咁差,睇完仲去唔去自己決定!咖哩飯老婆話見到仲想嘔!雞脾燶到一個點!朱古力又係見到都想像起廁所情況!檸蜜甜到一個點!呢餐真係免費我都唔想食!故事教訓食飯之前唔係急到賴都唔好亂去餐廳廁所
話說岩岩去完冬季美食展,
20:00去演藝睇舞台劇,中間有d時間就去食個晚飯!
我老婆見到個廁所咁,即刻咩胃口都無哂!
大老呀!就算無時間清潔住,都關左對門,貼住不能使用啦!
真係忍唔住即刻出負評!
好難想像食物係咩衛生情況

唉!

係咁2比餐牌大家睇
衛生咁差,睇完仲去唔去自己決定!

咖哩飯

老婆話見到仲想嘔!

雞脾燶到一個點!

朱古力又係見到都想像起廁所情況!

檸蜜甜到一個點!

呢餐真係免費我都唔想食!
故事教訓食飯之前唔係急到賴都唔好亂去餐廳廁所
2018-12-22
2018-12-17 167 瀏覽
樂樺工房港式茶記一向都是伴著每一個香港人長大。~ 早餐 C2 番茄濃湯秘製豬扒通粉(改食米粉)+ 熱奶茶雖然碗米粉湯底有見到原隻小番茄嘅踪影,不過呷一口所謂嘅番茄濃湯底,其實係典型茄汁+雞粉+滾水嘅港式茶記師傅出品。。。不過件秘製豬扒反而有驚喜,豬扒用香茅醬料輕輕腌製,然後用低溫油炸,肉質鬆化有咬口,唔錯,加哂分!要挑剔的話可以不需要落西式羅勒香草乾結尾,咁樣做反而覺得成碗嘢加起來味道有D怪怪地。港式奶茶合格。支持小店!
樂樺工房

港式茶記一向都是伴著每一個香港人長大。

~ 早餐 C2
番茄濃湯秘製豬扒通粉(改食米粉)+ 熱奶茶

番茄濃湯秘製豬扒米粉

港式奶茶合格。

港式熱奶茶

支持小店!
2018-12-17
$36 (早餐)
番茄濃湯秘製豬扒米粉
港式熱奶茶
2018-11-29 136 瀏覽
It seems whenever I meet boyfriend in Wanchai, we always end up here for lunch.  Or more like afternoon tea because by the time he gets here, it's already after 2 PM and I'm too hungry to choose where else to eat. So, we call it our usual and for some reason, we always sit in the same table. The one in the corner by the window.During afternoon tea time, they have a tea time menu. It's in English and Chinese. There is no 10% service charge. There is a good variety of items (but before the renovat

During afternoon tea time, they have a tea time menu. It's in English and Chinese. There is no 10% service charge. There is a good variety of items (but before the renovations, they used to have more). They also have other items and a daily lunch deals that are in Chinese only. But those ones come with a Chinese soup.

I decided to go with the usual cha chan teng classic. A stir fried beef rice noodle ($41) and comes with a drink. It was not too bad. Not overly oily yet the was still fragrant enough from the hot wok. The beef wasn't over soaked with baking soda like most places. But it was still soft.

The food isn't great but we always seem to come back. Don't try the Japanese curry. Boyfriend had that and he said it tasted like spicy oyster sauce. I had the deep fried chicken leg once. It was a bit burnt. I don't knwo why we keep coming back.
2018-11-24
2018-11-07 185 瀏覽
又到開飯時間,本想隨便找間茶記醫肚便是。細看餐牌,隨即被🐓雞煲迷惑了……那怕又是🐓雞煲,最後還是選了。地方簡潔,位置靜中帶旺。選定秘制麻辣雞煲 $298 二人套餐,可自選4份配菜及飲品兩杯。我們雖然點了走辣,但味濃的醬料亦堅惹味,瞬間就清掉了一煲雞了。雞食過後,侍應隨即加入上湯供我們火煱了。唐生菜翠綠新鮮,滾一滾即可食用。炸支竹略硬,但吸滿汁後,味道還是不錯。厚切午餐肉,耐煮亦不會太腍,保持一點咬口,明智做法。豚肉五花腩片,肥瘦均稱,不境豬肉還是熟透要緊。由於煲底醬濃,連豉油也不需要,已經十分夠味。套餐包括飲品兩杯,火煱不可或缺的。

地方簡潔,位置靜中帶旺。

雞食過後,侍應隨即加入上湯供我們火煱了。

唐生菜翠綠新鮮,滾一滾即可食用。

炸支竹略硬,但吸滿汁後,味道還是不錯。

厚切午餐肉,耐煮亦不會太腍,保持一點咬口,明智做法。

套餐包括飲品兩杯,火煱不可或缺的。

2018-11-01 189 瀏覽
今天係灣仔覓食,在網上找到這間較新的茶餐廳,「新屎坑」嘅我,當然拉埋臭味相投嘅同事同我一起試新野。餐牌上有必食推介,懶惰嘅我就一於叫懶惰海南雞飯($58)!夠貼切吧!老實説賣相好一般,鷄皮顏色較暗淡,幸好食落口鷄肉還是嫩滑的,配菜的四季豆也不錯,酸酸甜甜很醒胃,以這個價錢對比質素來説是可以的。同事就揀選了凸餐,要了蕃茄濃湯秘製豬扒湯麵($52),先來的火腿炒蛋和蒜茸厚多士,同事話蛋夠滑,多士也烘得恰當,後來的蕃茄豬扒麵,豬扒夠腍和有很香的蒜茸味,整體也不錯,同事還提意我下次應該試試她的凸餐。下次再去灣仔食晏,應該會再重臨此處試試其他的午餐。

下次再去灣仔食晏,應該會再重臨此處試試其他的午餐。
2018-10-31
香港人一年四季都可以打邊爐,而我就喜歡雞煲暖身,就襯開始入冬的時份進保。 糧尾手緊又唔想去酒樓,因為茶錢、加一、醬介等加加埋埋都幾甘。 咁如果想慳慳地食雞煲, 又有乜野選擇呢? 灣仔通的好朋友就帶我來謝菲道   呢到明明係茶餐廳喎。。。 一入到黎見到今晚清一式男人包場, 只有我和好友兩位女士, 伙記哥哥好好人留個卡位比我地,我地先可以食得開懷。朋友二話不說點了一客 $298/ 兩位  雞煲] 套餐從中選擇四款配料套餐包括兩杯飲品凍檸茶、凍奶茶因為我怕辣所以點了小辣雞煲,伙記哥哥幫我地SET好爐後,不久 雞煲] 已經上枱煲內有紫色洋蔥、 蔥頭、香料、半隻雞。雞基本上已熟, 只須等一刻就可以食得。 一打開蓋聞已經到好香,醬汁深色、質感濃稠。襯雞肉未太熟就要食, 煮得耐雞肉就會老。雞肉好香好滑,醬汁濃郁, 夠入味,而且非常惹味。  無咁辣更能吃到雞的原味,過左一陣就感覺到咀開始麻麻地, 好過引。 差不多時間, 伙記哥哥就過來加湯再食第二PART 打邊爐蜂巢豆腐、脆炸響鈴、娃娃菜、三星蔥貢丸都是一般的打邊爐食材,一定要試吸收晒湯汁 。響鈴雖然唔算好脆但都是邊爐必備。食 要小心,大力一咬裡面就

咁如果想慳慳地食雞煲, 又有乜野選擇呢?

灣仔通的好朋友就帶我來謝菲道 [樂樺工房]

呢到明明係茶餐廳喎。。。

朋友二話不說點了一客 $298/ 兩位  [秘製麻辣雞煲] 套餐

從中選擇四款配料

套餐包括兩杯飲品

凍檸茶、凍奶茶

因為我怕辣所以點了小辣雞煲

伙記哥哥幫我地SET好爐後,不久 [秘製麻辣雞煲] 已經上枱

煲內有紫色洋蔥、 蔥頭、香料、半隻雞。

雞基本上已熟, 只須等一刻就可以食得。

一打開蓋聞已經到好香,醬汁深色、質感濃稠。

襯雞肉未太熟就要食, 煮得耐雞肉就會老。

雞肉好香好滑,醬汁濃郁, 夠入味,而且非常惹味。

差不多時間, 伙記哥哥就過來加湯

再食第二PART 打邊爐

蜂巢豆腐、脆炸響鈴、娃娃菜、三星蔥貢丸

都是一般的打邊爐食材,一定要試吸收晒湯汁 [蜂巢豆腐] 。

響鈴雖然唔算好脆但都是邊爐必備。

食[三星蔥貢丸] 要小心,大力一咬裡面就爆汁,包裹著 [蔥花豬肉碎] , 好有咬口,可以一試。

凍檸茶夠茶味,甜度岩岩好,解喝無得輸。

雖然份量好似唔係太多, 但兩個女仔食真心飽。
2018-10-24
  • 雞煲
2018-10-24 138 瀏覽
放假同朋友去開港島,順便係港島食埋野。呢度係食雞煲、烤魚,我地一行4人叫左2個二人餐,雞煲烤魚各一。好耐無食雞煲啦,對上一次應該係1年前。呢度嘅雞煲味道夠哂濃,而且仲有少少辣,非常之野味。加上份量唔少,2個人食都十分足夠我地叫嘅烤魚係泡椒酸菜味,酸菜味比較重,雖然有泡辣,但唔算太辣,啱哂唔太食得速嘅我地。魚嘅份量都唔少,2個人食都真心有少少飽每款二人餐都可以跟四款配菜,我地最後每樣叫左少少,但食到後面已經好飽啦,食唔哂