2022-01-15 431 瀏覽
沙田禾輋這條老邨近年已經裝修過,商場格調也提升不少,街市都是新起的,商場進註不少餐廳酒樓等。今日和朋友去試吓這間餐廳,茶餐廳裝修得很精緻,牆上面掛滿得意海洋飾物和魚類,令餐廳感覺很舒服和諧。朋友吃全日早餐很豐富,大大件牛扒配沙律菜炒滑蛋焗茄汁豆和多士,牛扒煎得香有嚼勁。另一個就是越式火車頭湯河粉,這個也很豐富大大碗,有牛丸牛腩牛筋和主角生牛肉,湯底味濃牛肉鮮嫩。最後就是藥膳醉海南雞配白飯,雞肉很肥美又嫩滑,有藥膳味配白飯一流。

2021-09-15 310 瀏覽
踏入九月份,差唔多日日都超過33度高溫,熱到個人冇乜胃口。喺屋企開足一日冷氣都唔係辦法,於是下晝出咗去新城市行吓街。估唔到新城市又係人山人海,人流暢旺,當然帶動消費都係好事嚟!由於新城市逼爆嘅關係,於是我倆沿住天橋一路行到禾輋嗰邊搵食,嚟到一間裝修得頗骨子嘅餐廳。呢間餐廳嘅價錢比起茶記貴少少,但勝在選擇夠多而且唔需要收取加一服務費!我地點咗餐牌上嘅推介鐵板雜扒餐,只係$68。當然收得呢個價錢,唔好諗食物會有幾高質,但係可以食得飽已經好唔錯架喇!同埋為咗鼓勵客人使用手機落order,仲會有97折嘅優惠添!

2021-09-12
2021-08-10 196 瀏覽
這次又是因為在下午茶時間,覺得吃下午茶才抵,於是勉強走入來這間餐廳,試一試這兒的下午茶。🤷🏾發現下午茶有撈麵,或咖哩,但我還是試一試它的蔥油雞,豈料,蔥油雞質素相當之低劣,以雞胸肉為主,最多都只是有一隻雞鎚,不算太過好吃,而且所謂的蔥油,其實只是在旁邊放一點小小的薑蓉,沒有誠意,本身的雞都沒有什麼味道,可謂失望。看餐牌才發現原來它都是嚐越那個集團的,那麼在沙田馬鞍山,這個集團的分店可真是不少哦。

發現下午茶有
撈麵,或咖哩,但我還是試一試它的蔥油雞,豈料,
蔥油雞質素相當之低劣,以
雞胸肉為主,最多都只是有一隻雞鎚,
不算太過好吃,而且所謂的蔥油,

下午茶
2021-07-25 130 瀏覽
今日下晏去左沙田做野,見到呢間茶記好似裝修幾好,所以就試左個SET LUNCH,嘩, 一黎到見到個樣都覺得伏,點知食埋個味道仲伏...首先佢個湯底喇沙唔似喇沙,味道奇奇怪怪, 之後有半隻蛋...一舊豆卜, 兩粒墨丸,塊雞扒唔知點解無乜味而且肉好"鞋"...總體黎講真係唔好味, 唔會再去幫襯!!另外, 最基本杯凍奶茶都沖唔掂,茶味好淡, 淨係得個甜... 唉!!
今日下晏去左沙田做野,
見到呢間茶記好似裝修幾好,
所以就試左個SET LUNCH,
嘩, 一黎到見到個樣都覺得伏,
點知食埋個味道仲伏...
首先佢個湯底喇沙唔似喇沙,
味道奇奇怪怪, 之後有半隻蛋...
一舊豆卜, 兩粒墨丸,
塊雞扒唔知點解無乜味而且肉好"鞋"...
總體黎講真係唔好味, 唔會再去幫襯!!
另外, 最基本杯凍奶茶都沖唔掂,
茶味好淡, 淨係得個甜... 唉!!
2021-07-23
2020-07-05 945 瀏覽
今日又去左沙田行街,先去禾輋搵食,今次就去左商場地下的樂天廚房試下,主要因為咁岩有個卡位。裝修十分童話風格。我們點了喇沙豬扒鴨胸米線$48及坑燒香茅雞扒魚餅飯(跟蔥油豉油)$52,另外餐飲點了涼粉冰+$6。最可惜是餐湯餐飲只能二選一。蔥油飯很好吃,所以叫服務員再加一點,服務員很快手就多拿一碟,抵讚。雞扒大大塊夠彈牙科,魚餅有點點辣很好吃。喇沙豬扒鴨胸米線,豬扒好大塊肥瘦適中,米線整得剛剛好,不會太糊。湯底很有奶香,很好喝。大大只碗很有睇頭。

2020-07-05
2020-04-13 597 瀏覽
和媽媽到禾輋買餸,媽媽說想吃過下午茶先,我見這間店近街市,貪方便,所以就選了這間,入去時男侍應給我們量體溫,之後就安排座位,他還說用微信掃一掃描就可以有97折,雖然唔係多,但掃一掃描都唔不太難,故我就用微信掃描,我見掃完描後微信只是顯示了開了枱,和總額。沒有其他,跟著我沒有理佢,我估是要落單後先會在這裡反應吧,故我就叫了男侍應落單,落單後一會我又走去看下個微信,但不見我們點的食物,故我問一問個男侍應,他居然說,你頭先叫我落單就已經沒有97折架啦,他說要在微信落單先可有97折,但我和他說,入到微信沒有一度是可以落單,他說,微信沒有顯示就沒有架啦,我就隨即說是否騙人,他就開始發火,話咩騙人?我話個微信都沒有可以落單,就話沒有97折,再者,他沒有說要在微信落單才可有97折,只是說用微信掃一掃描就有97折,但不停的鬧我話我搞事。我同佢再三理論,後來他聽到我話我會在食評寫返出來,他才不忿地話咁我想點?我係咪想要返個97折呀?係既咪俾返我囉,果一蚊半蚊都唔係他落袋,後來先叫做鬧完。有時不是一蚊半蚊既問題,係佢真的沒有講清楚,店的微信又有問題,點解要個客人受返?呻完,講返食物,我媽媽叫了一個咖吔豬和

呻完,講返食物,我媽媽叫了一個咖吔豬和一杯鴛鴦,我就選了一份豬扒包加一杯凍檸茶,媽媽的咖吔豬好快就到,份量都算多,一份有4件,不用廿元就有一份加一杯飲品,其實都算抵,但好奇怪,吃上去豬仔包是凍的,但又脆的,咖吔就得甜味,沒有椰香味,不過算啦,十幾蚊,冇什麼好要求。

鴛鴦

咖吔豬

咖吔豬

我的豬扒包等了很久,連媽媽吃完個咖吔豬都未到,所以我要找侍應催一催,後來豬仔包到,豬仔包又是凍的,豬扒微暖,我懷疑是有意不將碟豬扒包即時送上,因為我見遲過我來的客人都是點豬扒包,但她就一早已經食完。不過我不理了,食完就走,沒有下次!

凍檸茶

豬扒包

豬扒包

2020-04-09
2020-04-11 326 瀏覽
⭕️進店前有量體溫🤒️⭕️全店職員有戴口罩⭕️坐位與坐位之間,添加了阻隔板每枱枱面也有一個QR code供自助下單,自助下單有97折。我試用了,點的套餐,有一款未能供應,界面可供選擇,待最後下單時才告知,要走回重新選擇過。 沙嗲牛肉米粉米粉是新竹米粉,呈半透明非一般茶記白色米粉煎双旦 ok撈米粉湯一流要讚一讚,牛油多士多士夾住牛油🧈香脆可口!另外,有白面包可供選擇!美䘵飲品好味!平時茶記很少有。這價錢未折,埋單提一提收銀有97折。
⭕️進店前有量體溫🤒️
⭕️全店職員有戴口罩
⭕️坐位與坐位之間,添加了阻隔板

沙嗲牛肉米粉
米粉是新竹米粉,呈半透明
非一般茶記白色米粉

煎双旦 ok
撈米粉湯一流

要讚一讚,牛油多士
多士夾住牛油🧈香脆可口!
另外,有白面包可供選擇!

美䘵飲品
好味!
平時茶記很少有。

這價錢未折,埋單提一提收銀有97折。
2020-04-10
$32 (早餐)
2019-09-25 663 瀏覽
是日晚餐去左禾輋商場最底個間樂天食之前食過一次印象幾好一直都想去再幫襯但唔就腳今日收工一家大細係沙田唔知食咩就一於行過去啦去到茶水自助部水機幾靚用咁耐都咁新淨坐低見餐牌第一頁個穀飼牛肩好似唔錯見人食個焗豬又幾靚個仔又想食串燒海南雞上次食過好好食咁唯有要晒佢啦穀飼牛肩好香牛味 唔多油 有少少筋但唔韌$95有$200蚊享受串燒半打- 牛/豬/雞各兩串牛雞都出色 係豬麻麻同個醬偏咸海南雞上次老婆食我第一次試嫩滑得黎彈牙有雞味應該係雞脾位 有少少筋個醬都好好味 招牌菜最後其實真係太飽,原本想打包個焗豬扒飯但試左少少之後就忍唔住食晒佢豬扒雖然薄左少少但都juicy蕃茄洋蔥配搭下焗得剛剛好飽到差d行唔郁之後帶兩隻馬騮去冒險樂園放電完美得一晚小插曲得野食個陣兩歲既細佬扭計Kin哥哥(叔叔)比左兩架車仔兩兄弟玩即時世界和平晒救左我一命佢仲間唔中行過同我兩個小朋友傾下計Nice service with passion
是日晚餐去左禾輋商場最底個間樂天食

海南雞上次老婆食我第一次試
嫩滑得黎彈牙有雞味
應該係雞脾位 有少少筋
個醬都好好味 招牌菜

最後其實真係太飽,原本想打包個焗豬扒飯
但試左少少之後就忍唔住食晒佢

海南雞飯
  • 穀飼牛肩扒
  • 串燒
2019-09-19 360 瀏覽
星期日訓練跑步後,己經天黑,走出運動場怕無野食,於是決定留在運動場附近。我隨便選擇店鋪,見到餐廳外的餐單多種類,中式日式英式都有,結果入去食飯!雖然店內無全院滿座,但人流唔少,我見食客選擇既食物都唔一樣,可見呢度每種食物都有品質我叫了雜扒餐,有豬扒,雞扒,火腿,我額外加了意粉,本來怕份量少,結果超出我所想,我食到滿足離開餐飲有西湯/中湯,我選擇了西湯,本時少煮,加一枝熱檸水,消化一下!店內有免費水添加,服務員態度唔錯呀,介紹我心頭好!

店內有免費水添加,服務員態度唔錯呀,介紹我心頭好!

2019-09-15
  • 雜扒餐
2019-09-04 238 瀏覽
來到附近才知道原來禾輋有了很大的變化 整個Aeon關閉了 變成大眾化的街市感覺是正面的 大家正正就是需要這種日常生活的店鋪至於餐廳方面 也轉變了不少 起初想去吃街市裡那間餃店 可是一直找不到 就來到了這間 門面裝修不錯的感覺 來試一下看到門外有撈公仔麵 坐下來才知道是中午餐感覺被騙 哈哈不過還好啦 我點其他也可以 反正也很餓了 吃飯可以更飽一點其實店裡的食物選擇也不少 我很快就選好鮮茄焗鴛鴦扒飯配凍飲也只是56元 晚餐來說收費合理唯獨是待應好像剛上班 不太了解自己餐廳的運作 餐牌也有點髒 這些問題也是茶餐廳的通病起碼是坐得舒服 沒有很嘈吵等待的時候看一看Openrice上其他人有什麼評價原來都是一面倒 而且見到餐廳沒有坐滿 沒有很多人心想不妙 也跟自己有了一個心理準備食物來到 賣相十分好 也是我喜歡吃的飯芝士很多 可以大啖大啖的吃 雞肉吃下去 不韌 而且調味還不錯豬排也還可以 汁非常多 飯也很多 而且飯之中有混蛋醬 一起焗起來 感覺就像吃炒飯底我吃得非常滿足 飽肚跟其他人的感受很不一樣我一邊吃就想 如果我家附近有一間類似的餐廳 就棒了可能我剛好點了這店擅長的又或者是鹹魚青菜 各有所愛啦
來到附近才知道原來禾輋有了很大的變化

又或者是鹹魚青菜 各有所愛啦

最後我還拍了幾張餐牌上的其他食物 參考一下

2019-09-03
2019-08-26 177 瀏覽
之前睇食評一面倒是負評的,又見周日晚飯時間都冇人等位,都有D擔心係咪真係好差。但由於小朋友又攰又餓,見佢有位惟有入去搏下。叫咗牛扒蛋飯、咖哩吉列豬扒飯、兒童餐。第一樣好快就上枱,個樣同味道都正常。第二、三樣等咗廿分鐘都未有,催咗一次過多陣就上枱。咖哩係一隻辣椒,但會越食越辣,吉列豬扒炸得好脆,肉質係ok的,冇話炸到乾晒鞋晒。兒童餐有一兜肉醬意粉,正常快餐店味道;有一兜雜果沙律,普通正常;有一堆粗薯條,炸得香脆;有兩條唔知咩腸,有D乾,味道麻麻地;有件法包上面有pat吞拿魚,冇咩特別;最好食係兩隻炸蒜香雞翼,蒜味很濃。總括來說我覺得食物味道是ok的,唔抱好大希望就唔會失望,份量亦都頗多。至於服務,我召喚伙計都很快有人來,態度係好普通㗎喇,又唔係咩高檔餐廳,但求叫人有人應就算喇。

2019-06-21 347 瀏覽
星期六lunch 時間見樂天有位,同媽咪入去LEE 間餐廳試吓點知超級中伏,首先見到一位較肥胖穿黑衫的女士(我估應該係高級D的職員),一隻手回whatapp另一隻手拿一碗熱湯麵,情景非常危險,睇見都恐怖,點解工作時間可玩whatapp。之後我點了一碗冬蔭公湯河,味道一般。但我媽咪的豬軟骨米線等了大約30分鐘也未有,之後找了一位男經理跟進第一次話嚟ga la 嚟ga la點知再等了10分鐘,佢求其俾碗拉麵叫媽咪食,無解釋點解無米線同點解等咁耐,之後我要求米線,我哋又等了10分鐘,之後來了一碗米線但未熟透好硬,經理自己親身羅過嚟但無解釋點解要等咁耐同無講唔好意思,態度極差,之後碗米線好硬食咗D就走。到俾錢果時,收銀又玩wechat唔收錢,我又要等。我想問LEE 間公司的管理層有無看openrice、有無用神秘顧客、有無員工培訓,點解可以請一班退米嘅員工架??????

到俾錢果時,收銀又玩wechat唔收錢,我又要等。

2019-06-08
2019-05-27 243 瀏覽
昨晚見門面幾好,宣傳圖片幾吸引,介話試食價就入去試下。發覺d侍應服務幾一般。然後叫左呢個扒餐試下點知同賣相差好遠,在似冇左忽咁。叫左五成熟有一邊係5成都冇,搞到成舊擺左係到
昨晚見門面幾好,宣傳圖片幾吸引,介話試食價就入去試下。
發覺d侍應服務幾一般。
然後叫左呢個扒餐試下點知同賣相差好遠,在似冇左忽咁。
叫左五成熟有一邊係5成都冇,搞到成舊擺左係到
2019-05-18 193 瀏覽
十編有9編都系話服裝差。的確服務系差到頂點......有個碗兩碗西湯,結果有一碗倒瀉落地下,一句吾好意思對吾住都冇....仲要彈到d湯落我同枱人到😡😡😡😡😡2位侍應黎拖地既時間仲系到說說笑笑....我見隔離枱追第2個侍應碗西湯,被極不禮貌地回應.....差差差差差差差差差差差差差差差差差差差差差差差差差差差差差差!
十編有9編都系話服裝差。
的確服務系差到頂點......
2位侍應黎拖地既時間仲系到說說笑笑....
我見隔離枱追第2個侍應碗西湯,被極不禮貌地回應.....

2019-03-31 301 瀏覽
見開係樓下商場夠近諗住試下點知第一次試食已經後悔首先服務態度極差 啲人好似做都唔願做咁叫個外賣都等勁耐 行商場行左幾轉返到去都仲未有企係門口等咁耐 門口個阿姐居然可以問我幾多位問左3次 我話等緊外賣 答完又答 咁都算 點知連食物質素都差到喊叫左一個海南雞飯外賣攞到返去大概5至10分鐘路程一打開 啲飯凍到已經痴埋一舊舊 仲要硬既得個湯係暖既 但淡而無味雞就更加唔掂 一啲都唔滑 又鹹 難食連杯檸茶都難飲過人 咁就收60幾蚊完全係伏到冇得再伏唔會再有下一次
見開係樓下商場夠近諗住試下
連杯檸茶都難飲過人 咁就收60幾蚊
完全係伏到冇得再伏
唔會再有下一次
2019-03-31
25 分鐘 (外賣自取)