2020-04-19 1177 瀏覽
今天晚上自己一個人來到安定商場吃晚餐,本來一心想到一粥麵吃羊腩煲,可惜來到之後才發現已經下架了,然後附近的泰國菜由於假期的關係,暫停了特價晚市套餐所以我只好退而求其次,來到樂天廚房吃晚餐了No.1【鐵板德國腸拼坑燒美國雞扒餐】$88雖然索價$88一份,但是雞扒份量卻有點少...它的大小其實和快餐店早上的雞扒差不多,都是只有正常雞扒的一半,感覺上不太抵吃...不過雖然雞扒並不算特別豐腴肥美,但是它的肉質卻非常嫩滑可口,鮮美多汁,每一口都充滿著濃濃的雞肉氣息,咸咸的,香香的,咸香四溢,滋味非常,其味無窮,珍饈美味至於薯條並不是典型的茶餐廳粗薯條,而是比較幼身,類似麥當勞的薯條,可惜薯條不單止缺乏酥脆香口的質感,外皮的口感更有點軟爛,而且亦欠缺薯仔的香氣,淡而無味的,讓人味同嚼蜡,吃糠咽菜德國腸是我最期待的食物,可惜同樣亦是全場最難吃的食物!首先「德國腸」並不是所謂的德國腸,而是普通的司華力腸而已而且它的賣相更相當「經典」,我都不知道應該用什麼形容詞來形容它...眾所周知,大多數的司華力腸外皮都非常堅韌,而今次這份司華力腸亦不例外,我即使用盡牙力,都依然咬不開它堅固的外皮,所以最後我只好放棄
所以我只好退而求其次,來到樂天廚房吃晚餐了

No.1【鐵板德國腸拼坑燒美國雞扒餐】$88
鐵板德國腸拼坑燒美國雞扒餐
雖然索價$88一份,但是雞扒份量卻有點少...

鐵板德國腸拼坑燒美國雞扒餐
德國腸是我最期待的食物,可惜同樣亦是全場最難吃的食物!
首先「德國腸」並不是所謂的德國腸,而是普通的司華力腸而已
眾所周知,大多數的司華力腸外皮都非常堅韌,而今次這份司華力腸亦不例外,我即使用盡牙力,都依然咬不開它堅固的外皮,所以最後我只好放棄了,退而求其次地只吃內裡的香腸肉,但感覺真的讓人相當不爽!

No.2【椰子雞湯】套餐包括
椰子雞湯
鐵板餐跟餐免費贈送是日餐湯和熱飲,而今天的餐湯分別有椰子雞湯和羅宋湯選擇,我當然是選擇前者,即是椰子雞湯
可惜椰子雞湯的湯水上佈滿著濃濃的雞油,看起來非常油膩,雖然其實雞湯的味道都算不錯,但是這種賣相真的讓人食慾大減,希望餐廳可以改善一下

椰子雞湯
No.3【紅豆冰咖啡】$8
當我看見餐廳的餐牌上有一系列的紅豆冰特飲,貪新鮮的我當然立即點一杯來嚐試一下
我覺得咖啡的味道有點像「啡走」的味道,即是由淡奶轉為煉奶,味道甜甜的,香香的,清甜可口,甜香四溢,最後配上軟綿綿,香甜可口的紅豆蓉,立即讓人口舌生香,回味無窮

紅豆冰咖啡
價錢方面:鐵板德國腸拼坑燒美國雞扒餐$88,紅豆冰咖啡$8,餐廳不用加一服務費,總共$96,都算是昂貴的晚餐

總結來說,其實之前我已嚐試過這間餐廳幾次了,可惜幾次的味道都只是一般而已,我只可以說,如果有更好的選擇,我一定不會選擇這間餐廳吃飯
2020-04-10
紅豆冰咖啡
2019-09-24 1040 瀏覽
午餐去附近食走左入呢間樂天其實時間都已經係下午茶😂呢度空間尚算闊落坐得都ok舒適既下午茶時間唔係下午茶餐牌整定個晚餐餐牌😂😂咩玩法😜當然要影下餐牌俾大家望望有咩食啦😉選擇都唔算少架👍紅豆5兄弟黎講呢🤔應該算係有新意既😆當然啦普通茶記野都係有得叫既😁咁其實我食咩東東呢😆登登登登🤣雞絲魚腐河我直言佢係平平無奇且唔算好好食😜我都係講事實咋喇唔難食既不過唔好食囉😂係咁講完😏36蚊有興趣可以試下紅豆5兄弟🤣
午餐去附近食走左入呢間樂天

係咁講完😏36蚊

有興趣可以試下紅豆5兄弟🤣
2019-08-03
2019-08-31 547 瀏覽
我哋入屯門嘅飯堂,今晚都幾多人,本身要搭枱坐,但坐正冷氣出風位,驚凍親仔仔,好在一有位,侍應都即幫我哋轉位💗👍🏼兩大一細,三個餐真係驚食唔晒,所以叫左兩個餐+一個公司三文治😋焗肉醬意粉👉🏻份量好大,肉醬都好多,好野味,但無汁果d意粉有dd乾😙咖哩牛腩飯👉🏻好夠香辣,d牛腩份量都多&夠林😋最愛公治👉🏻個份量大到我以為有六件🤣🤣🤣入面d蔬菜好新鮮,最正有胡麻醬🤤🤤🤤入面塊雞肉都唔乾、夠滑&入味😋明明已經好飽,都比我哋清晒了🤣餐飲點左咖啡&馬來拉茶,其實我飲奶茶會心跳加速&瞓唔著的,平日唔敢飲,但我覺得e度嘅馬來拉茶好香滑,忍唔住了😆
咖哩牛腩飯👉🏻好夠香辣,d牛腩份量都多&夠林😋
明明已經好飽,都比我哋清晒了🤣
2019-08-30
2019-06-01 551 瀏覽
越做越差 老闆番黎幫手救亡十分好 之後又變差 一直叫1-2個 3-4個永遠等好耐 希望會改 一張4人枱叫4個人入去 1個走又叫1個入 永遠3位以上都係等所有1-2人食完走晒先到 點搞呢?
2019-05-31 473 瀏覽
今日同屋企人去樂天廚房食嘢,本來唔打算寫咩食評,但當我哋差唔多食完既時候,格離座左個老婆婆,婆婆想叫豬扒飽,之後個員工就彎腰細聲同婆婆講話下午只有魚柳包同雞扒包,話無咁抵,個婆婆聽倒就話要雞扒包雖然呢間嘢唔可以話啲嘢好好食,但味道都唔差,而且啲嘢食普遍都好大碗大碟,呢間絕對係一間又平,又抵食,又有人情味既一間餐廳
2019-05-24 252 瀏覽
是日一個人🚶‍♂️的晚餐,係屋企附近遊走搵野食,最後係呢間樂天廚房坐低左。安定邨大裝修之後,所有餐廳都改頭換面。🤦‍♂️今次係俾芝味滋選吸引左,套餐有好多選擇,焗飯仲可以揀炒飯底,好吸引。😋價錢大概五十幾蚊,正常水平。💰除左呢個套餐仲有好多選擇,仲有鐵板餐以至雲吞雞,中西都式都有。先黎羅宋湯,好味。之後就到我既焗飯:忌廉野菌車打芝士焗文也魚柳飯🐠🐟芝士鋪滿成個飯,但芝士味唔夠濃,忌廉汁亦都唔夠香,魚柳都係無乜味道。食物水準有待改進。🤔🤔🤔
安定邨大裝修之後,所有餐廳都改頭換面。🤦‍♂️

價錢大概五十幾蚊,正常水平。💰

先黎羅宋湯,好味。

之後就到我既焗飯:
忌廉野菌車打芝士焗文也魚柳飯🐠🐟

食物水準有待改進。🤔🤔🤔
2019-05-22 176 瀏覽
🤔有時想搵間經濟實惠嘅餐廳真係好難 , 位於屯門呢間樂天廚房算不錯之選, 因為早餐都係$30 有找⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️, 有碗沙嗲牛麵加腸仔煎蛋, 仲有埋杯熱飲, 今時今日去邊度搵呀? 今次就晚餐搵食時諗起佢, 晚餐set 都有好多選擇, 中,西,越南,泰式都有, 我就叫左個無骨海南雞飯, 跟埋杯熱檸檬茶都只係$56⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️, 晚餐黎講好經濟啦!味道都唔差o架, 食飯, 對我最緊要夠熱, 汁醬方面, 都唔求其, 都跟左三個汁比我, 豉油, 薑蓉, 同埋泰式醬👍🏻。

2019-03-17 353 瀏覽
今晚9點半入到去間餐廳,我已經間門口個女侍應,關門未,因為我上次都試過9點入去食野,我左15分鐘冇人落單,啲野食嚟左,9點40分都冇,比個宜家冇做嗰個經理叫埋數,因為阿媽要食呢間,所以今次入去前就問左先,女侍應話仲未收,好喇,咁我就馬上叫嘢食,因為我都係做呢行所以都同老婆講唔好叫啲湯面,怕啲廚洗左爐,女侍應都馬上同我講有啲嘢冇,我都知道,咁我都叫餐,得大家方便啲,叫左兩個雞飯錯左一個,叫三杯野飲又錯左一杯,又話冇餐湯,我都算,咁我叫個肉醬意粉諗住最簡單,佢哋又話冇意粉叫我轉飯,格多10分鐘,又再同我講冇肉醬,真係火都嚟左,咁我取消唔要喇,真係好鬼想走入廚房話佢哋,點樣做廚師佢哋,如果真係唔做生意,可以出去同啲樓面講唔做生意我就唔會入嚟,搞到唔開心都係做樓面啲伙記,好唔專業,咁唔想做同您老細講9點半關門嘛!
2019-03-17
2019-02-19 267 瀏覽
入面大把位 人手短缺做唔切 唔入人個個門口企 好啦 到坐低落單 原來寫果個寫岩 係個所謂經理入機入錯 之後黎單先睇單寫錯叫改 點知同我講入左機 改都冇用 要等d野黎左話黎錯再換……即係等d野食黎 之後話錯 等佢換要再等
2019-02-17
2019-02-02 295 瀏覽
假日習慣從翠寧行到安定既“樂天廚房“食早餐。可以食完散步回家。呢度早餐都多選擇。如果有無茶記嗰種all day breakfast 就好了。今日想清清腸胃,所以揀咗蛋白鮮奶麥皮,一般餐廳嘅麥皮已經直接落咗煉奶煮。呢度嘅麥皮係另外上煉奶,好適合我呢種又怕甜又怕咸既人。蛋白鮮奶麥皮:食到一條條既蛋白,數量亦不小。整碗野,份量對比快餐店都多。火腿太陽蛋多士:多士烘到好脆,好味。火腿唔算油,我喺附近食過類似既餐,成碟都係油。太陽蛋,我要求好低,篤穿蛋黃可以塗多士就夠。整體都良好。。

蛋白鮮奶麥皮:
食到一條條既蛋白,數量亦不小。整碗野,份量對比快餐店都多。

火腿太陽蛋多士:
多士烘到好脆,好味。
火腿唔算油,我喺附近食過類似既餐,成碟都係油。
太陽蛋,我要求好低,篤穿蛋黃可以塗多士就夠。

整體都良好。。

蛋白鮮奶麥皮配火腿太陽蛋吐司
2019-01-15 199 瀏覽
呢間餐廳係位於hands商場既地舖,餐廳面積都幾大,裝修都用左比較童趣既風格。入到去點左個招牌既咖哩午腩飯,去骨酸甜白鳯爪同埋一個辣醬雞飯。比我想像中好食,而且對得起個價錢,五十幾蚊一個晚飯都幾經濟實惠,而且個咖哩真係好有東南沿海既風味,唔係普通餐廳可以比擬,而且兩個飯都可以揀跟餐湯或者係飲料,相當推介住附近的人幫襯。
2018-10-21 542 瀏覽
好日都唔會去屯門……就系因為要去做野,所以先會黎!!難得黎到就食埋個晚餐先走🍴一行入商場見到一間小朋友玩既地方阿仔都有同行亦都吸引到佢眼甘甘咁望住😍不過今日我地唔系黎玩,只可望一陣就要食野見對面有間餐廳,近近地就揀左「你」阿仔好快就揀左【兒童餐】都好豐富肉醬意粉食極都食唔晒腸2條`雞翼2隻`薯條少量`沙律少量`水果少量水果就好多水浸住,瀝左d水會好好多但系跟餐杯野飲就到差唔多食晒都未黎【牛排鐵板餐】牛排🥩大大塊又唔會太薄有薯條🍟有菜🥦有飯🍚有湯🥣有飲品☕系d汁比較少,要叫職員再拎多兜先夠【雞排鐵板餐】塊雞排有d香矛味,我個人唔鐘意哩個味道如果鐘意香矛味既人應該會覺得唔錯既有薯條🍟有菜🥦有蛋🍳有火腿腸仔有意粉🍝有湯🥣有飲品☕整體黎講5個字可以形容得晒【抵食夾大件】味道方面都系唔錯既黎緊會再去哩個地方做野下次可以試下其他野
好日都唔會去屯門……
就系因為要去做野,所以先會黎!!
難得黎到就食埋個晚餐先走🍴

一行入商場見到一間小朋友玩既地方
阿仔都有同行亦都吸引到佢眼甘甘咁望住😍
不過今日我地唔系黎玩,只可望一陣就要食野
見對面有間餐廳,近近地就揀左「你」

阿仔好快就揀左【兒童餐】
都好豐富
肉醬意粉食極都食唔晒
腸2條`雞翼2隻`薯條少量`沙律少量`水果少量
水果就好多水浸住,瀝左d水會好好多
但系跟餐杯野飲就到差唔多食晒都未黎

【牛排鐵板餐】
牛排🥩大大塊又唔會太薄
有薯條🍟有菜🥦有飯🍚有湯🥣有飲品☕
系d汁比較少,要叫職員再拎多兜先夠

【雞排鐵板餐】
塊雞排有d香矛味,我個人唔鐘意哩個味道
如果鐘意香矛味既人應該會覺得唔錯既

黎緊會再去哩個地方做野
下次可以試下其他野
2018-10-16
2018-10-06 399 瀏覽
大住個肚又帶住個仔,諗住同佢開心吓去呢間貌似兒童天地嘅餐廳食嘢。點知入到去係同想像中嘅係完全兩回事。首先入到去見到有位諗住坐低左,但見枱仲烏糟就叫人抹啦。點知個侍應攞條布嚟抹兩吓就算,枱上面啲烏糟嘢就fing哂落啲櫈度。嗰吓其實已經想走。但大住個肚,個仔又肚餓,所以都係食埋先。食物選擇同味度都一般,冇乜嘢揀。環境同服務就真係比想像中差。呢頭叫左嘢食,嗰頭走左兩個男人入嚟食嘢。講嘢大聲之餘,仲要滿口粗口!我覺得sell自己係兒童餐廳,當有呢啲人喺餐廳咁講粗口法就應該出吓聲。話哂比小朋友聽到都會影響佢哋。再講,一般人入到間餐廳聽住啲粗口好似機關槍咁發射,都會比佢影響心情同食慾啦。。。

2018-09-10 314 瀏覽
唔知幾時要攞飛,幾時自己搵位我好少見餐廳用車仔送餐,啲野食攤到凍晒食晒d 野,野飲都仲未到車仔執枱好正常,車仔送餐真係不知所謂員工好似冇靈魂咁,想叫野食都好困難,見到都扮見唔到廚房樓面樣樣都唔掂,真係好差
唔知幾時要攞飛,幾時自己搵位
我好少見餐廳用車仔送餐,啲野食攤到凍晒
食晒d 野,野飲都仲未到
車仔執枱好正常,車仔送餐真係不知所謂
員工好似冇靈魂咁,想叫野食都好困難,見到都扮見唔到
廚房樓面樣樣都唔掂,真係好差
2018-09-10
早餐
2018-09-08 294 瀏覽
🍽海南雞二人餐包括以下食物:$118🐥無骨海南雞半隻雞肉偏實,有走地雞Feel有少少雞味,唔肥無碎骨但份量偏少,唔似半隻雞值得一提,個醬好好味,醒神有提味作用而且配有沙律菜,加分🍄上湯雜菌浸菜清淡,有菇有菜湯有少少味,去油膩一流🍚香油飯軟硬適中,油飯味道唔會太搶淡淡地,但又食到有味🥃凍檸樂冇評價普通檸檬加一罐可口可樂檸檬俾得好豪,有4大塊🍜老火湯有驚喜,有椰子同雪耳似鴻福堂啲湯好少見例湯會有呢啲湯飲有心做好個湯
🍽海南雞二人餐
包括以下食物:$118
🐥無骨海南雞半隻
無骨海南雞半隻

雞肉偏實,有走地雞Feel
有少少雞味,唔肥
無碎骨
但份量偏少,唔似半隻雞
值得一提,個醬好好味,醒神
有提味作用
而且配有沙律菜,加分

🍄上湯雜菌浸菜
上湯雜菌浸菜

清淡,有菇有菜
湯有少少味,去油膩一流

🍚香油飯
香油飯

軟硬適中,油飯味道唔會太搶
淡淡地,但又食到有味

🥃凍檸樂
凍檸樂

冇評價
普通檸檬加一罐可口可樂
檸檬俾得好豪,有4大塊

🍜老火湯
老火湯

有驚喜,有椰子同雪耳
似鴻福堂啲湯
好少見例湯會有呢啲湯飲