昔日要品嚐香濃味美的榴槤,總要配合天時地利人和,一年只得數月當造,對 BeautySearch 這『榴槤控』來說實在不足!所以每次出遊泰國或馬來西亞等地,BeautySearch 都會忍不住口,幾乎每天以榴槤當飯吃! 幸好,自從早年榴槤BB進駐香港,要吃香濃味美的榴槤就無需再分時節,非常方便!聽聞榴槤BB開設 Cafe,一直也想來嚐嚐,早前終於約同「榴槤控」一齊來觀塘『睇榴』。 其實還未進入店內,只是踏入大廈便聞到濃濃的榴槤飄香,甫進店內,更發現不少榴槤及榴槤製品,『榴槤控』定必瘋狂! 榴槤BB 最大的特色,是擁有不同品種的榴槤,而Cafe 設有「經典版。榴槤品鑒盤」,一個小盤子,備有五款馬來西亞品種榴槤,包括:名種、長柄、金包、山頂XO、貓山王,味道由淡到濃,款款都咁滋味,當然 BeautySearch 不會執輸,一於來一盤享用! 為了讓食客可盡情享用榴槤滋味,店子還提供了手套、濕紙巾,以及紙杯乘載榴槤核,真的非常貼心。 五款榴槤中,BeautySearch 最愛貓山王,味道最為濃郁,份外甘甜濃郁,肉身色澤金黃,較軟諗,食後令人難以忘懷的齒頰留香。 雖然「黑糖」飲品這年在港瘋行,

榴槤核,真的非常貼心。

雖然「黑糖」飲品這年在港瘋行,不過,來到榴槤BB Cafe,當然要來杯榴槤特飲。蝦子餅請我食「經典版。榴槤品鑒盤」,BeautySearch 當然要回禮,因而點選了一杯「一舊貓山王跌落奶」,聽說是店子最受歡迎的榴槤特飲,佳因此飲品選用了貓山王果肉來配製,飲落榴槤味甘甜濃郁,搭配細滑奶香,榴槤滋味滿瀉,感覺份外幸福。

BeautySearch 的確無法抵抗貓山王的甘甜濃郁,於是,再點選了一客「貓山王榴槤飛餅」,即叫即製,上桌時熱烘烘的,榴槤飄香即時充斥滿室,不但舖於餅面上的是貓山王榴槤,中央位置還注了不少榴槤蓉,令榴槤香氣更為提升,令人無法抗拒!

原來當時做緊推廣,堂食自取可獲 85 折,真的非常抵食!

所以,臨走前,竟然連蝦子餅也忍不住手,入手了兩款榴槤小食回家享用,「貓山王爆谷」及「榴槤脆脆」。

其實,BeautySearch 經常購買「榴槤脆脆」,因為太喜歡它的香脆濃郁,而「貓山王爆谷」倒是第一次品嚐,雖然吃頭兩粒時,榴槤的香濃不及「榴槤脆脆」,不過,卻越吃越濃郁,下次看電影時,又多了一款爆谷選擇喔!
2018-10-14 285 瀏覽
我都喜歡吃榴槤,但遠不及母親對榴槤的喜愛。佢聽講觀塘有間專食榴槤嘅店,就叫我帶佢去試吓!榴槤品鑒盤$150可以一次試五款頂級嘅馬來西亞榴槤,真係非常正。職員仲俾母親自己挑。馬來西亞的頂級品種都是等其自然熟透後自己掉下來的。榴槤品鑒盤順序為:名種、長柄D158、金包D13、山頂XO D24、貓山王D197  由清淡食到濃郁的貓山王 。其實名種已經比一般榴槤香濃,再到金包更上一層樓的甜。貓山王D197 口感是略苦、甘甜。一嚿貓山王跌落奶 $58 一嚿貓山王跌落奶  用足料,一杯足足用了60g的榴槤蓉和40g的貓山王,所以沖充滿榴槤香。加上奶後,又香濃、幼滑,味道比我想像中的更好味!榴槤飛碟 $48最後我哋仲點左一個榴槤飛碟。即叫即整,估唔到點一點貓山王榴槤蓉薄餅,整體鹹鹹、甜甜的好夾。母親本想買一隻金包榴槤,但暫時只有榴槤品鑒盤!最後仲買咗榴槤爆谷、榴槤脆脆同榴槤蛋捲試吓!估唔到榴槤爆谷都可以好重榴槤味!!!母親好滿足,食完要Encore !
我都喜歡吃榴槤,但遠不及母親對榴槤的喜愛。
佢聽講觀塘有間專食榴槤嘅店,就叫我帶佢去試吓!
榴槤品鑒盤
可以一次試五款頂級嘅馬來西亞榴槤,真係非常正。
職員仲俾母親自己挑。

馬來西亞的頂級品種都是等其自然熟透後自己掉下來的。
由清淡食到濃郁的貓山王 。
其實名種已經比一般榴槤香濃,再到金包更上一層樓的甜。
貓山王D197 口感是略苦、甘甜。
一嚿貓山王跌落奶
加上奶後,又香濃、幼滑,味道比我想像中的更好味!
榴槤飛碟
最後我哋仲點左一個榴槤飛碟。
母親本想買一隻金包榴槤,但暫時只有榴槤品鑒盤!
最後仲買咗榴槤爆谷、榴槤脆脆同榴槤蛋捲試吓!
估唔到榴槤爆谷都可以好重榴槤味!!!

母親好滿足,食完要Encore !
2018-10-13
  • 一嚿貓山王跌落奶
2018-10-08 272 瀏覽
全天候「榴槤品鑒盤」屋企上下都係榴槤控, 以前成日要等榴槤當做先有得食,依家榴槤粉絲就幸福啦!想幾時食就有得食😋我係 durian bb 嘅擁躉 ,成日都會留意住佢Facebook嘅更新,知道觀塘有實體店 榴槤BB cafe, 一於帶兩大長老來品嚐一下 ! 觀塘地鐵站行幾分鐘就到都算好方便.榴槤品鑒盤係新鮮每日安排, 而家做緊嘗鮮價 $150。真抵食!「榴槤品鑒盤」 由上至下清淡到濃郁咁食,《D 》其實係馬來西亞註冊左嘅號碼🌏榴槤順次序:名種、長柄 D158、金包 D13、山頂XO D24、貓山王 D197😍一次過可以品嚐5款不同品種嘅榴槤💫每一顆都齒頰留香👍🏻由淡味到濃味品嚐,多種口感、味道,不同層次來刺激大家味蕾 👅再飲番杯 貓山王珍珠炭燒烏龍茶,榴槤同埋珍珠完美配搭。Cafe 仲有零食可以即場選購,我忍唔住入手一罐貓山王爆谷 之後再追加多盒 榴槤脆脆💋榴槤控一定要試!榴槤BB 觀塘總店逢星期二休息
全天候「榴槤品鑒盤」

再飲番杯 貓山王珍珠炭燒烏龍茶,榴槤同埋珍珠完美配搭。

榴槤BB 觀塘總店逢星期二休息

• 貓山王珍珠炭燒烏龍茶
2018-10-06 188 瀏覽
係呢一刻我要唱首「獨自去偷歡」⋯⋯完全暴露年齡XD當你身邊果個不喜榴槤,而自己是榴槤愛好者時,你就會完全明白我呢一刻既心情!榴槤BB 推出的榴槤品鑒盤 正好滿足我這情況的人吧!可以係CAFÉ 慢慢品嘗五款榴槤,唔怕擾到家人,也不需擔心份量太多!榴槤品鑒盤($150)一碟共有五款馬拉榴槤,每款榴槤各一件榴槤果肉~五款分別係:D197老樹貓山王、D24山頂 XO、D13金包、名種、D158長柄~榴槤已由淡至濃味排列,就先由名種開始入手!❤名種:味道清甜,就像開胃菜般打頭陣讓舌頭慢慢投入榴槤香!也適合初嚐榴槤者一試,淡淡的榴槤清甜易於接受!❤ D158長柄 :看起來細細舊,但細舊得來厚肉核細,入口滿有口感,先是大啖咬入厚果肉,再在口中慢化成榴槤蓉,creamy又清甜~看到核子如手指尾指的前段般長,就知核子多細唷~❤ D13金包 :外觀顏色偏向橙黃,易於認別!相比前兩款,這款甜度較高,纖維較少,果肉軟嫩~❤ D24山頂 XO :甜而帶回甘,仿似有點酒味,難怪名字中有XO~❤ D197老樹貓山王 :五款當中榴槤味最濃郁,口感幼滑,在口中慢慢散發回甘果香,味道層次豐富!食晒五款正好滿足一人之胃,份
係呢一刻我要唱首「獨自去偷歡」⋯⋯完全暴露年齡XD
榴槤品鑒盤

榴槤已由淡至濃味排列,就先由名種開始入手!

看到核子如手指尾指的前段般長,就知核子多細唷~

食晒五款正好滿足一人之胃,份量剛好,完全係獨自去偷歡之選!

如果唔夠喉重可以買杯榴槤飲品!榴槤BB CAFÉ 有多款茶品供選購,價錢方面由$14 -$58元不等~
貓山王珍珠奶綠

點了杯 貓山王珍珠奶綠($43),口感香滑順口,帶點榴槤蓉,香甜得來不失茶香,配上煙韌QQ的珍珠,味道口感並存~

這裡設多個座位,可坐在CAFÉ 慢慢品嘗~
堂食之餘又可外帶回家,跟家人朋友分享~

說到外帶回家,這裡還有多款榴槤副產品,例如:貓山王榴槤爆谷、貓山王蛋卷等~

準備離開之時見到這張推廣牌,就決定下次要試榴槤飛餅,這裡確是令人榴槤忘返之地!
2018-10-05
貓山王珍珠奶綠
2018-10-01 179 瀏覽
第一次去 榴槤 BB 食榴槤品鑒盤 $150,剛巧現場購買有85折(10/10前優惠)在品嚐前店員有講解一番,在馬來西亞D當然是英文Durian的簡稱,數字是不同榴槤的「嫁接」的代號(亦即是配種後的新名,以數字代替),在馬來西亞政府認可的號碼。榴槤品鑒盤 $150,由淡味到濃味品嚐,有3款是未試過,正丫!名種⭐️:是特選純種榴槤,不經任何嫁接,所以沒有數字,只有星符號。果肉較實,味道清甜。長柄 D158: 果肉特別瘦長,果核相當細小,質感軟身,也是清甜,纖維多。金包 D13: 甜度較濃,口感幼滑,有少許甘味山頂XO D24: 果核較大,有陣陣酒香味包圍,味道吸引,有驚喜。貓山王 D197: 果核薄,果肉好肉雪糕般入口即融,甜中帶點回甘味。金包芝士雲頂綠茶 $32,芝士甜中有鹹香又有榴槤味,仲有啖啖榴槤肉,與帶甘的綠茶配合得正好,滿足。最後帶了榴槤蛋卷、爆谷及脆脆跟家人分享。第2天已急不急待全打開試試~~貓山王榴槤蛋卷 :加入貓山王果蓉製作,味道絕對不假,質感鬆脆,適中榴槤香味中也有蛋香。貓山王榴槤爆谷 :每粒爆谷大粒漲卜卜,口感好香脆,用了貓山王粉製作,味道十分香濃。貓山王榴槤脆脆:新鮮

金包 D13: 甜度較濃,口感幼滑,有少許甘味

金包芝士雲頂綠茶 $32

最後帶了榴槤蛋卷、爆谷及脆脆跟家人分享。
第2天已急不急待全打開試試~~

貓山王榴槤脆脆:新鮮貓山王榴槤果肉以冷凍乾燥技術抽取水分,保持原有風味,味道是最濃郁的,質感好似在吃太空人食品,哈哈。

金包芝士雲頂綠茶 $32
2018-12-03 11 瀏覽
一家榴槤專賣店-榴槤BB!!每次去馬來西亞新加坡都一定會去食榴槤,因為始終多選擇過香港!之前響雜誌見到榴槤BB D介紹 一直都想去試,因為係由馬來西亞空運到港,但係因為身邊太少人會頂得住佢陣「香味」 ,終於有一日友人居然問我有無興趣食!咁梗係即刻話去啦!一上到去已經見到個地方好大,勁大陣香味,係我最愛嘅榴槤!除咗放咗幾種大榴槤之外,仲有可以買野飲,試咗杯貓山王奶蓋,佢個奶蓋唔重芝士味 同榴槤D味係好夾 平時飲乜茶乜茶 我會飲淨半杯 因為太膩 但今次係完全飲曬!一個大榴槤兩個人係食唔曬 好彩有一盒「榴槤品鑒盤」買,可以一次過試5種榴槤,每種榴槤各一件榴槤果肉有: 名種,長柄,金包,山頂XO,同貓山王 5種唔同層次味道同香濃!佢地仲會俾埋手套,濕紙巾 同紙碗嚟擺粒核,真係好細心!食咗幾款我最中意都係貓山王 又香又濃又甜 舖頭入面仲有榴槤嘅零食買,我臨走就買埋榴槤脆脆同爆米花 POPCORN係食咗一粒跟住完全停唔到口!
一家榴槤專賣店-榴槤BB!!

2018-10-08
2018-11-01 15 瀏覽
早前為食貓說帶我去吃料, 原來去榴槤BB朝聖!! 以前已經聽過榴槤BB大名, 店面位於觀塘區工廠大廈, 一出升降機就聞到濃濃榴槤香一定不會找錯門XD 入門就見到榴槤BB Café, 用餐地方好闊落, 簡約長桌只要專注在榴槤上就好! 《榴槤品鑒盤》嚐鲜價$150就可以一次品嚐5種珍貴馬拉榴槤, 榴槤BB還貼心的送上膠手套、紙碗和濕紙巾, 方便分享又吃得優雅,抵讚! 首先品嚐1號佳麗《名種》 色澤偏淺, 果肉質地較結實, 味道最淡所以第一道吃。 2號佳麗《長柄 》 味道清甜而且果核超小, 果肉比例最多 3 號佳麗《金包》 名符其實金黃色小包, 肉質特別軟滑, 入口細密軟綿。 4號佳麗《山頂XO》 果真是XO級尺寸, 肉質較綿密, 果肉成絲口感十足。 5號佳麗大熱門《貓山王》 色澤最鮮艷誘人, 榴槤香氣最盛, 味道特別甜蜜濃郁, 果肉細膩入口即化, 果然是冠軍級別。 品鑒完仍然意猶未盡, 來一杯《一嚿貓山王跌落奶》, 奶昔中加入榴槤果蓉, 口感細滑中帶有絲絲果肉,大滿足! 臨走前看見不少榴槤週邊產品, 帶走了爆米花跟脆脆, 在家也能享受榴槤好滋味嚕~!
早前為食貓說帶我去吃料,
原來去榴槤BB朝聖!!

以前已經聽過榴槤BB大名,
店面位於觀塘區工廠大廈,
一出升降機就聞到濃濃榴槤香一定不會找錯門XD

入門就見到榴槤BB Café,
用餐地方好闊落,
簡約長桌只要專注在榴槤上就好!

榴槤BB還貼心的送上膠手套、紙碗和濕紙巾,
方便分享又吃得優雅,抵讚!

首先品嚐1號佳麗《名種》
色澤偏淺,
果肉質地較結實,
味道最淡所以第一道吃。

2號佳麗《長柄 》
味道清甜而且果核超小,
果肉比例最多

3 號佳麗《金包》
名符其實金黃色小包,
肉質特別軟滑,
入口細密軟綿。

4號佳麗《山頂XO》
果真是XO級尺寸,
肉質較綿密,
果肉成絲口感十足。

5號佳麗大熱門《貓山王》
色澤最鮮艷誘人,
榴槤香氣最盛,
味道特別甜蜜濃郁,
果肉細膩入口即化,
果然是冠軍級別。

品鑒完仍然意猶未盡,
來一杯《一嚿貓山王跌落奶》,
奶昔中加入榴槤果蓉,
口感細滑中帶有絲絲果肉,大滿足!

臨走前看見不少榴槤週邊產品,
帶走了爆米花跟脆脆,
在家也能享受榴槤好滋味嚕~!
2018-10-02
2018-10-30 23 瀏覽
突然間好想食榴槤,所以同臭味相投的好友係榴槤BB買咗2個經典版$150同2個$200貓王版榴槤品鑒盤唔知係咪而家係尾聲嘅關係,所以榴槤味不太重,沒有那種入口軟綿綿,齒頰留香的感覺。好像金枕頭仲比貓山皇香,可能下次等佢當造再試一試。不同都冇失望,因為成個experience 都係好正,榴槤送到去屋企,佢仲要送埋一個好得意的榴槤BB雪袋❤️
突然間好想食榴槤,

好像金枕頭仲比貓山皇香,可能下次等佢當造再試一試。

貓山王榴槤品鑒盤

2018-10-27 21 瀏覽
我和朋友都是榴槤Super Fans,看見不少人所推介這間榴槤BB,便相約去試一下。我們各自點了一份榴槤品鑒盤- 有5種唔同口味,由名種、長柄D158、金包D13、山頂XO D24、貓山王D197  ,大家記得必須由上而下地吃,因為味道是從清淡到濃郁 。第一口的名種味道很一般,可能是太晚去不夠新鮮,但由長柄起開始嘗到果肉味。雖然人人都大讚貓山王味道最濃最滑,但山頂XO D24的口感對我來說來是剛好,有口感得來亦鮮味十足。吃完還是意猶未盡,所以店員推介了「一嚿貓山王跌落奶 」,每啖都是濃郁的「榴槤蓉」,結果我喝不足半杯就已極飽!餐廳還有其他不同類型的榴槤商品,讓隨時都能嘗到榴槤的味道!

餐廳還有其他不同類型的榴槤商品,讓隨時都能嘗到榴槤的味道!
我好鍾意食榴槤😋Lliked 榴槤BB Facebook 一段時間,早前終於去咗香港觀塘總店品嚐!仲要咁啱做緊限時9折❤❤原本諗住飲貓山王芝士雲頂炭燒烏龍茶,不過已經賣晒😭,唯有轉飲貓山王珍珠奶茶($43)。 榴槤味唔算好重,但真係飲到一絲絲榴槤肉,配埋奶茶,成個感覺很creamy,而珍珠亦都好有咬感!因為係固定甜度,平時飲開少甜嘅朋友,可能會覺得甜咗少少。不過一次半次,就無所謂啦~咁難得飲到😚我一定會再到訪,因為要飲返貓山王芝士雲頂炭燒烏龍茶!同埋食最出名嘅榴槤品鑒盤 ($150)!Cafe部份。其他榴槤產品❤❤
我好鍾意食榴槤😋
仲要咁啱做緊限時9折❤❤

貓山王珍珠奶茶

我一定會再到訪,因為要飲返貓山王芝士雲頂炭燒烏龍茶!
同埋食最出名嘅榴槤品鑒盤 ($150)!

Cafe部份。

其他榴槤產品❤❤
2018-10-08
外賣自取
貓山王珍珠奶茶
2018-10-23 42 瀏覽
榴槤唔係個個鍾意食, 揾到的話真係好難得, 早前便相約大愛榴槤的好友去了觀塘的榴槤BB食榴槤全餐. 未入到店, 已聞到榴槤香味. 店內有各式各樣的榴槤產品買. 來這裡當然要試Durian「榴槤品鑒盤」. 另外, 也點了榴槤珍珠奶茶. 這是加入榴槤肉一齊整出來. 每一啖也有榴槤味道, 加上煙韌的珍珠, 雙重口感. 估唔到兩者味道咁夾. 主角Durian「榴槤品鑒盤」出場. 一共有五款味道, 包括名種,長柄,金包,山頂XO和貓山王. 味道由淡到濃. 對於愛食榴槤一般的朋友, 這個名種就啱晒, 味道較相對較為淡, 較易接受. 而長柄每一件也較細, 連核也細細粒. 金包入口時感覺帶少少微甘. 山頂XO就再濃味一點, 我自己也鍾意食這款. 貓山王味道最濃郁, 越食越滋味, 肉質又夠棉身, 這是我最愛食. 而貓王山爆谷作為小食係不錯選擇.

未入到店, 已聞到榴槤香味.

店內有各式各樣的榴槤產品買.

來這裡當然要試Durian「榴槤品鑒盤」.

另外, 也點了榴槤珍珠奶茶.

榴槤珍珠奶茶

這是加入榴槤肉一齊整出來.

每一啖也有榴槤味道, 加上煙韌的珍珠, 雙重口感.

估唔到兩者味道咁夾.

主角Durian「榴槤品鑒盤」出場.

榴槤品鑒盤

一共有五款味道, 包括名種,長柄,金包,山頂XO和貓山王.

味道由淡到濃.

長柄每一件也較細, 連核也細細粒.

金包入口時感覺帶少少微甘.

山頂XO就再濃味一點, 我自己也鍾意食這款.

而貓王山爆谷作為小食係不錯選擇.

榴槤珍珠奶茶
2018-10-22 13 瀏覽
唔講大家可能唔知, 我一家三口都好鐘意食榴槤架! 除左我同老婆大人, 就連家中小狗都勁愛食榴槤, 每次我地買榴槤回家, 牠定必爭食…… 老婆大人剛剛轉新工, 黎緊工作時間不再彈性, 而且仲可能經常OT, 所以, 在她正式返工前, 決定同佢殺入觀塘, 試一試榴槤BB Cafe. 其實老婆大人講左好多次叫我陪她去榴槤BB Cafe, 但因觀塘對我來說有點遠, 所以一直懶得去! 榴槤BB Cafe 位於觀塘工廈, 地方相當寬敞, 不過, 榴槤的飄香充滿著整間Cafe 雖然係第一次黎, 但其實老婆大人早有目標, 就是這盤 經典版。榴槤品鑒盤, 當中有齊名種、長柄、金包、山頂XO、貓山王五款馬來西亞品種榴槤, 味道由淡到濃, 難怪這麼吸引 而且, 食客可在雪櫃中自行挑選自己心儀的一客, 見老婆大人歡天喜地揀選, 已很滿足! 老婆大人吃矜貴的榴槤, 而我就揀左杯 一舊貓山王跌落奶 特飲來解渴.這杯特飲, 外表白雪雪, 平平無奇似的, 但飲落榴槤味濃, 飲完一杯, 簡直似吃了大大舊榴槤, 相當滋味. 原來呢款特飲用上貓山皇製作, 難怪店員說是店子最受歡迎的飲品. 單是我們坐著吃榴槤期間, 便有不

這杯特飲, 外表白雪雪, 平平無奇似的, 但飲落榴槤味濃, 飲完一杯, 簡直似吃了大大舊榴槤, 相當滋味. 原來呢款特飲用上貓山皇製作, 難怪店員說是店子最受歡迎的飲品. 單是我們坐著吃榴槤期間, 便有不少客人前來外賣此特飲呢!

榴槤BB Cafe 除了榴槤, 榴槤特飲外, 其實還有很多特飲製品, 好似榴槤雪糕、貓山王爆谷、榴槤月餅、榴槤咖啡、榴槤奶茶、榴槤蛋卷及榴槤脆脆等. 而最後, 我地都買左兩款返屋企, 順便引誘下家中小狗!
2018-10-21 15 瀏覽
由細到大都好鍾意食榴槤,好可惜我最愛嘅女神係好憎榴槤嘅,佢完全接受唔到嗰陣香味!我咁怕女神唯有自己獨自去偷食呀!之前都有試過喺榴槤BB網上邊訂貓山王 ,依家開埋Cafe喺觀塘,咁方便我就唯有自己去嘆世界實體店每日都有新鮮榴槤品鑒盤任君選擇,我就覺得每一盤都咁正呀! 嘗鮮價 $150 就可以食到五款口味,抵食!榴槤品鑒盤 首先由清淡口味開始吃到濃郁的,順序有:名種、長柄 D158、金包 D13、山頂XO D24、貓山王 D197。一次過5款不同品種嘅榴槤,真係食得好開心!每一顆都有不同的口感、味道,層次;味蕾享福了話明係Cafe,真係有好嘢飲㗎!飲番杯 一o舊貓山王跌落奶,個名就好特別,味道更加係冇得彈!口感香滑又順口,奶帶香甜榴槤蓉,令我回味無窮仲即場選購了貓山王爆谷,同埋榴槤脆脆係私心推介!榴槤控一定要試!榴槤BB 觀塘總店地址: 觀塘敬業街 65-67 號 敬運工業大廈 2 樓 B 室辦公時間:星期一、星期三至星期日12:00-19:00 (逢星期二休息)喜歡吃榴槤的妙不可言!齒甲留香!何況連試五種品種味道⋯滿足,感謝上天賜福!

榴槤BB 觀塘總店
地址: 觀塘敬業街 65-67 號
敬運工業大廈 2 樓 B 室
辦公時間:星期一、星期三至星期日
12:00-19:00 (逢星期二休息)

2018-10-19 11 瀏覽
喜歡吃榴槤的你萬物錯過,一直以為吃榴槤只能在街市或超級市場買回家才可以。但如果家中有親友不吃槤真的不知怎樣才好?今次與友同行,發現其實工廈內可以坐下吃榴槤,而且種類繁多值得一試。一盒有齊五款選擇的榴槤,仲有飲品系列。場內更有職員及電視作講解,令人知道榴槤的採摘及相關產品問題。特別不只是貓山王,原來由馬來西亞更有其他品種。全榴槤宴你食過未,超多品種而且更有小食及飲品系列!正呀喂⋯原來榴槤都有好多種,今次試左:名種.長柄D158.金包D13. 山頂XOD24 及貓山王D197~好多人以為貓山王最正,但我反而喜歡金包,甜度適中及軟濃而且帶幼滑,另外仲有金包芝士雲頂綠茶。芝士與榴槤味道好夾,鹹香又有榴槤果肉,下層的綠茶配合得好。最後還有榴槤爆谷,大大粒香脆甚濃!

2018-10-06