2019-09-23 109 瀏覽
每到夏天,呀媽都一定會買下金枕頭買下青尼。雖然夏天已過,不過香港原來有長期供應榴槤既店,見到榴槤BB有一次五種品種既榴槤套裝,當然要試下~榴槤BB個場勁大,勁多枱櫈,有得夾公仔,有現做飲品,榴槤副產品,當然唔少得榴槤啦~佢有兩個set, 一個係五種口味(150),另一個係全盒貓山王(200),兩款我都買左~返屋企雪凍食,五種口味,各有不同。由金包順試如下,味道愈見濃郁。之前食過一次貓山王,對佢既味道未有太大印象,再食一次,對我來説還是取代不到當造熟透既金枕頭🥴🥴🥴之前係一田買過雪糕同雪條,口感同味道係一眾競爭者之中未至於令人榴槤忘返xd 不過五種榴槤呢set 野都幾值得一試~

2019-09-17 140 瀏覽
榴連BB 推出左限時活動,$68可以試吃佢的產品,我同家人好慶幸可以搶到飛8點鐘試食,店內有2部夾公仔機,一坐低,檯面就有呢個意見評分紙,餐具,同埋2個代幣比你夾公仔,好可惜我同家人都夾不到公仔能看得出店主是想改善他們的產品由12點方向順時針分別是:榴連蓉、威化餅、爆谷、榴連乾、栗米條,中間個碗是蛋卷超好吃😋比5分「特選」個個是沒有分品種的,但都好好吃,好濃🥰貓山王不用說啦😍😍 上半是冰皮月餅下半是水晶月餅個人喜歡冰皮多一點,榴連味香好多水晶月餅就煙un點忍不住買多罐榴連蓉回家!

能看得出店主是想改善他們的產品

超好吃😋比5分
「特選」個個是沒有分品種的,但都好好吃,好濃🥰
貓山王不用說啦😍😍

上半是冰皮月餅
下半是水晶月餅
個人喜歡冰皮多一點,榴連味香好多
水晶月餅就煙un點

忍不住買多罐榴連蓉回家!

2019-09-01 194 瀏覽
今日來到榴槤bb產品大會,之前放題大會沒有來,因為自認食不了多少,六百多元回不了本。今次68蚊試食就衝著來。榴槤蓉及冰皮月餅最為好食,貓山王味道超級濃郁。其他產品不過不失,個人意見威化餅也是可選擇之產品之一。

觀塘【高質】大戰榴槤放題 | 任食過千果王 | 貓山王 | D24 | 食到回本 | 馬來西亞泰國 | 自助餐【食過未?】D197 老樹貓山王 | D200 黑刺 | 山頂XO D24 | D13 金包 | Premium食品質素: 榴槤人生未試過咁多種, 真係大開眼界好好食餐廳環境: 好大, 係觀塘地鐵行十分鐘到坐位舒適: 都放係咁價錢低食: 688 都OK啦! 起碼就咁用6百出去買唔到咁多款榴槤你食個人感覺:未試過榴槤放題, 一次過食咁多詳細食評請到YOUTUBE 到睇啦^^如果您鐘意記得訂閱同俾個LIKE 我地不過唔係話好識點評有幾好食, 我地只係用返平常口味黎講解

食品質素: 榴槤人生未試過咁多種, 真係大開眼界好好食
餐廳環境: 好大, 係觀塘地鐵行十分鐘到
坐位舒適: 都放係咁
個人感覺:未試過榴槤放題, 一次過食咁多

詳細食評請到YOUTUBE 到睇啦^^
如果您鐘意記得訂閱同俾個LIKE 我地

不過唔係話好識點評有幾好食, 我地只係用返平常口味黎講解
2019-06-29
2019-08-20 176 瀏覽
兩年之前我已經聽過呢間公司搞咗個榴槤放題,但係我驚唔抵食所以冇試過,就係一兩個星期之前,我公司有個同事話俾我聽真係好抵食任你食食到你嘔啊😂經佢推介之後我決定放低港幣$680一試究竟💪其實我由公司樓下嘅時候已經聞到好大陣榴槤嘅香味😱可想而知佢榴槤嘅數量幾咁龐大😨我真係咁大個仔都未試過一次過食咁多種榴槤😭喺呢個榴槤拼盤入邊,我本人最鍾意食就係貓山王同埋最右手邊嗰個特別嘉賓,貓山王我相信大家都食過我唔多講《特別嘉賓》:佢個味道比貓山王濃郁,而且帶有輕微嘅酒香味同埋有輕微嘅苦味👍至於佢嘅真名係乜嘢我就唔記得咗了😁真係人山人海㗎,個個都食到笑晒口我本人覺得呢$680港幣,係真係物有所值👍

真係人山人海㗎,個個都食到笑晒口

我本人覺得呢$680港幣,係真係物有所值👍
2019-08-11
2019-08-08 256 瀏覽
#榴連BB🥛貓山王珍珠奶茶看著店員製作飲品時大大舊榴連果肉毫不吝嗇地放下去喝下去榴連的味道洽到好處不像單吃榴連那樣濃沒有不喜歡榴連的人討厭的那種強烈味道但又不會太淡讓人嚐不到榴連味如果你對榴連有種抗拒的感覺這或許能成為你嘗試接觸榴連的第一步#榴連愛好者一定鐘意
#榴連BB

#榴連愛好者一定鐘意
貓山王珍珠奶茶
貓山王珍珠奶茶
2019-07-24 332 瀏覽
觀塘工廈傳來一陣榴槤飄香冇諗過一間榴槤專門店居然會隱身響工廈,識得佢係因為響Facebook碌碌下,見佢有搞榴槤放題,不過放題食咁多,驚會好滯,所以作為榴槤fans既我就冇試了。今日咁岩經過,就特登黎試試。呢個榴槤品鑑盤有5款大馬榴槤,味道係由淺至深,我自己最愛係「金包」,夠哂甜,口感幼滑。店員建議想試真d唔同品種榴槤既味道,食完一舊就要飲啖水,咦!真係有唔同,貓山王味道最重,仲有少少回甘呢個貓山王奶昔都好好飲,好重榴槤味,不過,食完呢兩樣,搞到我好飽,唔洗食飯都得
觀塘工廈傳來一陣榴槤飄香

冇諗過一間榴槤專門店居然會隱身響工廈,
識得佢係因為響Facebook碌碌下,
見佢有搞榴槤放題
不過放題食咁多,驚會好滯,
所以作為榴槤fans既我就冇試了。

今日咁岩經過,就特登黎試試。

呢個榴槤品鑑盤有5款大馬榴槤,
味道係由淺至深,
我自己最愛係「金包」,
夠哂甜,口感幼滑。

店員建議想試真d唔同品種榴槤既味道,
食完一舊就要飲啖水,
咦!真係有唔同,
貓山王味道最重,仲有少少回甘

呢個貓山王奶昔都好好飲,
好重榴槤味,
不過,食完呢兩樣,
搞到我好飽,唔洗食飯都得
2019-07-23 321 瀏覽
一年一度的榴槤放題開場其實我算後期加入因為我臨尾都買到票我們入升降機時已經嗅到榴槤獨有的氣味唔好講笑怕榴槤的人真係好暈lift枱上有紙巾,一支水,手套,濕紙巾非常體貼程序分兩輪,第一輪先試各種品種各一粒每人一碟第二輪任食環節,任食的品種只有山頂xo, 金包,貓山王貓山王係我至愛,我喜歡他回甘媽媽愛吃淡淡地,太勁味道他唔太中意一車車運送你張枱附近,想食就取,但我戰鬥力低,食得一碟半,我媽食到兩碟半成個過程都好自由,食幾多就拎幾多很享受這兩小時放題
一年一度的榴槤放題開場
其實我算後期加入
因為我臨尾都買到票

我們入升降機時已經嗅到榴槤獨有的氣味
唔好講笑
怕榴槤的人真係好暈lift

枱上有紙巾,一支水,手套,濕紙巾
非常體貼
程序分兩輪,第一輪先試各種品種各一粒
每人一碟
第二輪任食環節,任食的品種只有山頂xo, 金包,貓山王

貓山王係我至愛,我喜歡他回甘
媽媽愛吃淡淡地,太勁味道他唔太中意

成個過程都好自由,食幾多就拎幾多
很享受這兩小時放題
2019-06-01 961 瀏覽
自問都幾鍾意食榴槤,較早前朋友介紹,原來有個地方專賣榴槤,而且仲要唔係平時街市食到既品種,當然要去試下啦。榴槤BB位於觀塘地鐵站B3出口,步行約5min,便可到達(敬業街65-67號敬運工業大廈2樓B號)。工業大廈比較舊一點,但到2樓後又另一個感覺,一個可愛的榴槤公仔正正就是他們的品牌公仔,見到佢就知道我們黎到啦(榴槤BB)。榴槤BB地方很大,最小應該都有千呎大,而且分小兩部分,一邊係專賣現貨榴槤,另一邊是賣其他他榴槤產品。聽朋友講,佢第一次來到時人山人海的,但現在只有小貓3-4隻,已沒有人專製作飲品、雞蛋仔、飛碟等美食了。而小食(威化餅)、雪糕都尚有,可以即買即食。另一邊可看到,有1盒5棵的榴槤,榴槤品鑒盤。榴槤品鑒盤 - 有5種不同口味,由名種、長柄D158、金包D13、山頂XO D24、貓山王D197 ,大家記得由上而下食(由淡味食到濃味)。看到一盒適合自己心水的,同店員說說可以了(當中有大有小,搵盒大舊一點啦)可能今天到來的時間不對,榴槤食落,沒有想像般咁好吃(可能係得5小棵唔夠喉),但自己口味覺得名種反而最好食,榴槤香最重,最有口感,慢慢由上吃下去,更有一點點的苦味。

而小食(威化餅)、雪糕都尚有,可以即買即食。

另一邊可看到,有1盒5棵的榴槤,榴槤品鑒盤。

2019-04-27 1029 瀏覽
經常性幫襯榴連bb,平時就算一個人都會去參加佢地既任食! 最近喺Facebook知道又有榴連品鑒盤賣($150)之前無記錯係12月任食既時候,靚仔老闆就講過之後要等暑假先到榴連既季節,估唔到咁快又有得食所以都唔抱太大期望店員提醒要由D163食起! ( 其實呢幾隻都係任食既主打!)我最愛既係金包好甜好creamy!而D24係咬口上就會實在啲!買左兩盒仲有冰袋送!~ 之前新開飲品料既時候,曾經fb過反應意見,佢地有邀請過我再去試,可見佢地好尊重出品至於飲品如何? 我就無再試啦!總括而言,呢間賣榴連絕對係信心保證!
經常性幫襯榴連bb,平時就算一個人都會去參加佢地既任食!

最近喺Facebook知道又有榴連品鑒盤賣($150)
所以都唔抱太大期望

我最愛既係金包
好甜好creamy!
而D24係咬口上就會實在啲!

至於飲品如何? 我就無再試啦!

總括而言,呢間賣榴連絕對係信心保證!
2019-03-25 888 瀏覽
參加了2年任食貓山皇榴槤,第1年因朋友去了旅行沒人陪之下也獨自試左任食貓山皇,仲比左$880 包送1個2磅的貓山皇令走。今年一於約埋好友一齊品嘗任食貓山皇榴槤,今次有曬經驗選左11:00am場,因為可以早餐連午餐一起吃個夠,還之後有時間行下觀堂架駱駝漆大廈及行美亞!記得預早到場地拍照,嗅到四處都是榴槤香味,看見震撼的榴槤山,列陳排開的5類品鑒長碟子,真的是打卡位及可uplaod 相片引死班榴槤皇粉絲。坐位一早安排好曬,與朋友對坐,只是坐位比較窄及迫,手袋也不知放那兒,建議大會下次加設勾在枱底更好!大會以4人1組,枱上有2對膠夾,免費提供了水1枝,手套一對,濕紙巾一張,乾紙巾,公夾令各位可衛生地夾榴槤於自己的碟子上享用。開頭上榴槤比較慢,可能開榴槤需時,如可加快速度就好了,希望下年能改善此點。每年會有1種新品種給嘉賓品嘗,共5款榴槤品種各1個給試食,大會又會安排講解榴槤分類及知識,除左食更了解貓山皇更多知識。正識食到老又學到老,!除了貓山皇,還有xo ,1種忘記名字的品種可任食。當然貓山皇是主打,其他2種可食可不食!最後在尾半個鐘大家已停手了。我玩遊戲令了1個免費貓山皇,開心到彈起。因為
正識食到老又學到老,
!

我玩遊戲令了1個免費貓山皇,開心到彈起。
因為而家榴槤連普通泰國金枕頭貴到不得了,所以覺得任食貓山皇呢個價錢很化算,對我呢個1個人可食1隻7磅榴槤的吃貨靚媽,真係回夠本吧!

各位最後記得買番個貓山皇榴槤走,因比市面平的。
2018-12-15
$680 (早餐)
2019-01-05 598 瀏覽
第一次試榴槤品鍳🤭,一次過試5個味😋我的結論是,淡的清甜,越深色越濃而且甜度相應增加,由名種、長柄D158、金包D13、山頂XOD24、貓山王D197,我都是比較喜歡第一個,回味。再試榴槤爆谷,甜甜地,有榴槤味,個人不喜愛榴槤制品,這個就是沒有什麼感覺的榴槤爆谷,反而有驚喜的是榴槤奶昔,一大舊榴槤沙冰混入榴槤奶昔,好好味呀!就類似我剛剛開始吃榴槤是泰國同學媽媽,買了好靚的金枕頭,放雪櫃雪凍,超好味道呀!回味無窮!
2018-10-08
2018-12-03 527 瀏覽
一家榴槤專賣店-榴槤BB!!每次去馬來西亞新加坡都一定會去食榴槤,因為始終多選擇過香港!之前響雜誌見到榴槤BB D介紹 一直都想去試,因為係由馬來西亞空運到港,但係因為身邊太少人會頂得住佢陣「香味」 ,終於有一日友人居然問我有無興趣食!咁梗係即刻話去啦!一上到去已經見到個地方好大,勁大陣香味,係我最愛嘅榴槤!除咗放咗幾種大榴槤之外,仲有可以買野飲,試咗杯貓山王奶蓋,佢個奶蓋唔重芝士味 同榴槤D味係好夾 平時飲乜茶乜茶 我會飲淨半杯 因為太膩 但今次係完全飲曬!一個大榴槤兩個人係食唔曬 好彩有一盒「榴槤品鑒盤」買,可以一次過試5種榴槤,每種榴槤各一件榴槤果肉有: 名種,長柄,金包,山頂XO,同貓山王 5種唔同層次味道同香濃!佢地仲會俾埋手套,濕紙巾 同紙碗嚟擺粒核,真係好細心!食咗幾款我最中意都係貓山王 又香又濃又甜 舖頭入面仲有榴槤嘅零食買,我臨走就買埋榴槤脆脆同爆米花 POPCORN係食咗一粒跟住完全停唔到口!
一家榴槤專賣店-榴槤BB!!

2018-10-08
2018-11-01 257 瀏覽
早前為食貓說帶我去吃料, 原來去榴槤BB朝聖!! 以前已經聽過榴槤BB大名, 店面位於觀塘區工廠大廈, 一出升降機就聞到濃濃榴槤香一定不會找錯門XD 入門就見到榴槤BB Café, 用餐地方好闊落, 簡約長桌只要專注在榴槤上就好! 《榴槤品鑒盤》嚐鲜價$150就可以一次品嚐5種珍貴馬拉榴槤, 榴槤BB還貼心的送上膠手套、紙碗和濕紙巾, 方便分享又吃得優雅,抵讚! 首先品嚐1號佳麗《名種》 色澤偏淺, 果肉質地較結實, 味道最淡所以第一道吃。 2號佳麗《長柄 》 味道清甜而且果核超小, 果肉比例最多 3 號佳麗《金包》 名符其實金黃色小包, 肉質特別軟滑, 入口細密軟綿。 4號佳麗《山頂XO》 果真是XO級尺寸, 肉質較綿密, 果肉成絲口感十足。 5號佳麗大熱門《貓山王》 色澤最鮮艷誘人, 榴槤香氣最盛, 味道特別甜蜜濃郁, 果肉細膩入口即化, 果然是冠軍級別。 品鑒完仍然意猶未盡, 來一杯《一嚿貓山王跌落奶》, 奶昔中加入榴槤果蓉, 口感細滑中帶有絲絲果肉,大滿足! 臨走前看見不少榴槤週邊產品, 帶走了爆米花跟脆脆, 在家也能享受榴槤好滋味嚕~!
早前為食貓說帶我去吃料,
原來去榴槤BB朝聖!!

以前已經聽過榴槤BB大名,
店面位於觀塘區工廠大廈,
一出升降機就聞到濃濃榴槤香一定不會找錯門XD

入門就見到榴槤BB Café,
用餐地方好闊落,
簡約長桌只要專注在榴槤上就好!

榴槤BB還貼心的送上膠手套、紙碗和濕紙巾,
方便分享又吃得優雅,抵讚!

首先品嚐1號佳麗《名種》
色澤偏淺,
果肉質地較結實,
味道最淡所以第一道吃。

2號佳麗《長柄 》
味道清甜而且果核超小,
果肉比例最多

3 號佳麗《金包》
名符其實金黃色小包,
肉質特別軟滑,
入口細密軟綿。

4號佳麗《山頂XO》
果真是XO級尺寸,
肉質較綿密,
果肉成絲口感十足。

5號佳麗大熱門《貓山王》
色澤最鮮艷誘人,
榴槤香氣最盛,
味道特別甜蜜濃郁,
果肉細膩入口即化,
果然是冠軍級別。

品鑒完仍然意猶未盡,
來一杯《一嚿貓山王跌落奶》,
奶昔中加入榴槤果蓉,
口感細滑中帶有絲絲果肉,大滿足!

臨走前看見不少榴槤週邊產品,
帶走了爆米花跟脆脆,
在家也能享受榴槤好滋味嚕~!
2018-10-02
2018-10-30 184 瀏覽
突然間好想食榴槤,所以同臭味相投的好友係榴槤BB買咗2個經典版$150同2個$200貓王版榴槤品鑒盤唔知係咪而家係尾聲嘅關係,所以榴槤味不太重,沒有那種入口軟綿綿,齒頰留香的感覺。好像金枕頭仲比貓山皇香,可能下次等佢當造再試一試。不同都冇失望,因為成個experience 都係好正,榴槤送到去屋企,佢仲要送埋一個好得意的榴槤BB雪袋❤️
突然間好想食榴槤,

好像金枕頭仲比貓山皇香,可能下次等佢當造再試一試。

貓山王榴槤品鑒盤