2023-11-24 255 瀏覽
日來料海鮮加工,買左一斤有聖子,一斤有多花螺,一斤有多蝦,一條魚仔,共買$500有多。餐廳加工費$100一斤起。加多一大鍋雞粥,飲品共$1200,加埋海鮮,共消息$1800,6大2小。豉椒炒蟶子 聖子剛剛熟,豉椒炒有鑊氣,色香味俱全,極力推薦,今次加工非常乾淨沒有沙,值得讚許。三干煲仔饭 煲仔飯同樣出色,推薦推薦。裝修有一段時間,不過環境乾淨衛生冷氣十足,就服務員個個都有一點性格,說話方式容易令人誤會。
三干煲仔饭 煲仔飯同樣出色,推薦推薦。
2023-11-23
2023-11-02 191 瀏覽
待應服務態度真的差勁,自己落錯單卻將責任推在顧客身上,我當時是很平靜地跟她說我唔係叫呢樣,她還要說你明明係叫呢樣,你係咪有幻覺呀,太離譜!另一方面,食物的水準亦欠佳,不達水平。其實本人今次是屬於第一次次去幫襯,最初行入去是以為有粥食才進入,入去後原來無,回想當時入到去見午市都冇乜人就應該離開,結果中伏!
另一方面,食物的水準亦欠佳,不達水平。
2023-08-28 237 瀏覽
永發粥麵小菜王睇完演唱會,去到1:00凌晨已沒有什麼好吃,轉車去上水睇到這一間二十四小時營業的餐廳,就是傳統的門面有魚缸那一種,因為夜麻麻都滿晒,所以等咗成15分鐘才有嘢食。兩味小炒,一味就是炒蛋,另外一味就去京都排骨,叫了一碗飯,諗住都唔好咁飽啦夜麻麻,點知太惹味再叫另一碗白飯,真心推介這個京都排骨俾大家,因為實在太邪惡。再加傳統玻璃樽裝汽水忌廉,將口味提升到極致,邪惡的肚腩就是這樣煉成的。
永發粥麵小菜王

2023-05-02 378 瀏覽
夜麻麻搵唔到野食一定係坐去上水,因為榮發一定未關,會有野食🤣小菜同煲仔飯真係必叫,再加個凍檸樂,就perfect! 椒鹽魚同鮮魷雙拼無質疑🤣次次嚟都叫鳳爪排骨煲仔飯我最中意食飯焦,每次都會焗耐啲先食🤤

小菜同煲仔飯真係必叫,再加個凍檸樂,就perfect!

椒鹽魚同鮮魷雙拼
無質疑🤣次次嚟都叫

鳳爪排骨煲仔飯
我最中意食飯焦,每次都會焗耐啲先食🤤
2023-04-05 265 瀏覽
今日嚟到上水見到一間茶記有煲仔飯。由於我好鐘意食煲仔飯,一於試下佢。佢嘅煲仔飯都有好多唔同嘅選擇。最後揀咗試下佢嘅冬菇滑雞煲仔飯。佢係即叫即整,要等大約25分鐘左右有得食。落單嘅時候,店員都會提下煲仔飯係要等下。第一口咁食,就感覺到煲仔飯嘅香氣略為欠缺,但都有冬菇嘅香味。雞肉都算係煮得得恰到好處,仲有肉汁,未至於好柴。煲仔飯底部嘅米飯,經過長時間火力煮熟,米粒飽滿,口感香軟。煲仔飯最緊要係有飯焦,如果冇飯焦嗰個煲仔飯會令人好失望。佢呢個係有少少金黃嘅飯焦,如果煮多陣令到個飯焦更完整就好啦。佢都有附送煲仔豉油,個豉油唔係甜口嗰隻,偏鹹少少。整體嚟講,呢個煲仔飯都係正常嘅水準之作。如果行經嗰頭又好想食煲仔飯嘅話都可以試下嘅。

冬菇排骨煲仔飯
冬菇排骨煲仔飯
  • 煲仔飯
2021-09-25 831 瀏覽
以前成日都食呢間餐廳嘅!自從疫情後,已經少咗來幫襯,事隔年半後再次嚟幫襯,唔知係咪自己口味改變定係真係差咗,d野食大不如前!叫左個小炒王,用埋自己個招牌做自己個菜名,點知就令人失望,首先就太油,而且可能天氣太熱豆腐卜欠新鮮生菜除咗多咗少少油之外,整體上都滿意!至於肉餅方面!其實都唔係太差!味道適中!用嚟送飯就最正喇!可以合格!最後叫咗煲仔飯,我唔記得咗影相!賣相就靚,但味道就比以前差得比較遠,冇咗以前果種飯香氣,叫咗個鳳爪排骨飯同埋白鱔煲仔飯,排骨就比以前瘦咗啦,比較多骨同肉少!令人感到有啲失望!至於白鱔就不是好入味,如果再入味d就會更加好!整體上嘢食就有進步嘅空間!服務就喺茶餐廳裏面叫好!環境就ok不過不失!

生菜除咗多咗少少油之外,整體上都滿意!

2021-09-11
2019-05-27 1322 瀏覽
上次食過昵到既點心都吳錯,所以呢間食肆係一定可以反轉頭再去,今日又去食下其他嘢先😋😋午餐精選:豆腐火腩飯———-男人的浪漫😬😬😬😬好夠鑊氣又夠熱辣辣,有菜有肉,味道夠味又不會過鹹,✌️✌️✌️✌️✌️自制手打🐠魚蛋麵——-魚蛋好有魚味,食落彈牙爽口,麵質又彈又爽夠口感,湯又鮮甜零味精✌️✌️✌️✌️✌️凍檸🍋茶——-茶夠味,🍋又好味😬熱🍋茶🍵——茶夠香濃,🍋——————————————————下次食下晩飯小炒,我唸應該D小炒都會吳錯

午餐精選:
豆腐火腩飯———-男人的浪漫😬😬😬😬

凍檸🍋茶——-茶夠味,🍋又好味😬
熱🍋茶🍵——茶夠香濃,🍋
——————————————————
下次食下晩飯小炒,我唸應該D小炒都會吳錯
2019-05-17 242 瀏覽
趕工作,趕車,趕趕趕,近來乜都趕餐死,吳知食乜,見到有間24小時既餐廳,其實之前有上open rice search過,不過吳知係邊,今日無意間見到,✌️✌️✌️✌️✌️好耐無食過點心,甘就叫飲茶三寶啦通常D人飲茶大部分人都會叫鳯爪,排骨,🐔扎,係我自己叫佢做三寶者😂😂😂😂鳳爪排骨,有肉的排骨,無肥羔痴住,調較味道吳錯😊鳳爪,炆得夠入味,又不會太咸✌️🐔扎,材料足,味道也👌🍋水,其實我係叫🍋茶的,不過無所謂😂我通常吳會落糖飲,🍋都無苦澀味👍✌️👏👏👏👏👏👏👏👏其實仲有好多嘢食,我見到人地食火鍋幾想食😂,又有小菜,又有粥粉反面,最好就係佢24小時營業,我可以任何時間都去得,最重要係佢D食物ok,服務又吳差,可以回頭再吃其他嘢✌️✌️✌️✌️😬😬😬😬
好耐無食過點心,甘就叫飲茶三寶啦
鳳爪排骨,有肉的排骨,無肥羔痴住,調較味道吳錯😊
鳳爪,炆得夠入味,又不會太咸✌️
🐔扎,材料足,味道也👌
🍋水,其實我係叫🍋茶的,不過無所謂😂
我通常吳會落糖飲,🍋都無苦澀味👍✌️👏👏👏👏👏👏👏👏
2019-04-08 636 瀏覽
前排天氣凍,朋友話帶我去食佢細個成日食既茶餐廳,話煲仔飯都幾出名。不過我就唔太好煲仔飯,所以單點左個西檸雞+飯。西檸雞一碟有都有~10舊大雞肉,每舊都係岩岩炸好出爐,熱辣辣。雞肉非常滑嫩多汁,金黃色既下皮脆卜卜,即使浸到d汁都冇腍到。而落左好多檸檬去煮既汁又唔會過酸,證明蜜芽糖份量拿捏得準確,用黎撈飯就一流。而朋友叫左滑牛窩蛋煲仔飯,即叫即煲,飯夠熟,粒粒分明,但好奇怪地落哂成碗豉油都唔夠味。值得一讚既係煲仔飯既師傅好用心,見到佢一邊煲一邊微笑,睇得出佢真心鐘意自己份工。整體黎講,環境、餐具乾淨,小菜真係幾好食。不過價錢偏貴,一煲仔飯、一西檸雞、一白飯,二人埋單都要$177同埋老闆態度再友善d就更好…

同埋老闆態度再友善d就更好…

2K
2019-03-15 715 瀏覽
零晨一點的孤單晚餐,繼續茶記。繼繼繼續一人火鍋!嬸嬸:您連打三晚喎,得唔得架?雷:邊個話我唔得架,唔打唔舒服,晚晚打都得呀!嬸嬸們依舊熱情款待,鬍鬚叔叔都夠親切,客似雲來好多食客一浪接一浪喎,什麼大日子呀?湯底眾多,不要急不要忙,要續一擊破。忌廉冰底,無人同您打,就自己邊爐自己打!怨氣極重,黎個巨蓮加冰順順條氣先!胡椒豬肚雞鍋,湯底比大埔翠榮咸菜胡椒豬肚雞更濃更甜更好味!不單調多配料多層次,芫茜、芹菜、蒜子、紅椒、腐竹、等等等,越神秘越想追住飲!雞肉質素同樣係大埔翠榮之上,肥雞肉質非常嫩滑,鳳脂甘甜不油膩,雞味濃濃。食晒枝竹、豬肚、滑雞、紅椒、蒜子、生菜,再飲多三四碗湯,開心飽飽!如果有粉腸就好喇,如果有蘿蔔冬瓜就好喇﹗唐生菜,全部一次過落鑊一鑊熟 ﹗給點耐性浸腍一點,半爽半腍好食好食。讓菜味溶到湯汁之中,無可挑剔的湯汁,跟胡椒生菜魚肉湯一模一樣,飲完全身暖笠笠,腸胃好舒服。油麥菜,主攻食莖,鮮嫩極甜,灼一灼爽到似筍,煮到熟透軟腍就似瓜,索埋湯汁更好味。冬蔭功海鮮鍋,游水海蝦、花蟹、花蛤,平靚正無得頂!只收 $170 蚊抵食過 $210 蚊薑蔥炒蟹仔千倍萬倍啊!冬蔭功湯天皇級好味道,港

冬蔭功海鮮鍋,游水海蝦、花蟹、花蛤,平靚正無得頂!只收 $170 蚊抵食過 $210 蚊薑蔥炒蟹仔千倍萬倍啊!冬蔭功湯天皇級好味道,港式冬蔭功湯少茄膏無椰奶真好,絕對清甜夠酸夠辣。用上黃檸代替青檸,不過正宗泰式湯青檸只落汁,唔會成舊掉落去架,但師傅落左多塊連皮黃檸。嬸嬸細心地解釋滾一滾黃檸就要夾走,再煲落去的話檸皮會釋放出澀味。還建意滾起先試頭啖湯,中段再試海鮮湯,完事試埋生菜湯。果真各具特色各有風味,當然頭一二項係最好飲。

邊食邊飲湯,都忘記飲左幾多碗咯。豆腐何解會滑到如此地步,邊度買架?沾上指天椒豉油滾燙入口,堅熱到颷眼水啊,超級星際好好食!鮮茄及紅椒全部被我食清光。芫茜、芹菜我食唔到的,要挑走去。突然發現有條不速之客,豆角?加料真客氣,當然唔好浪費食埋去啦。生猛游水海蝦當然好食過淡口河蝦,不變的永恆定律,蝦肉爽彈無比加上有甘甜蝦膏。

花蟹依舊奀滋滋細細仔,新鮮就好辣鮮,蟹肉十分可口甜美。花蛤滾起一開就要急急撈起,浸太耐過熟變韌變橡膠就慘慘喇。肥美鮮甜爆汁有天然海水咸香,新鮮彈滑飽滿肥嘟嘟,雖然有少少砂。大食的我淨食海鮮只得半飽,食埋生菜就飽飽滿足。唐生菜爽嫩多水,本新不怎有菜甜味,待吸收湯汁後變得非常好食啊﹗想睇繼續睇睇有什麼生料供應,不過真係堅飽食唔落,放棄吧。連小強都聞到香噴噴走過黎趁熱鬧,咁大膽同我爭食?唯有送您上路,請安息吧!

蕃茄薯仔大魚頭鍋,見到個鍋已心知不妙,滴晒汗,慘慘豬 ﹗顏色好明顯不是天然真材實料的蕃茄薯仔湯,程瘀紅色,紅卜卜茄膏顏色,雖然大魚頭真的非常大,但都難掩我傷感既情緒。我真係寧願實實際際用五六隻蕃茄連兩隻薯仔,加埋瘦肉或豬骨滾個湯出黎好過,十五分鐘已可以完成,打邊爐仲會越滾越濃添,依家除茄膏味什麼都沒有,單調悶死。

先處理掉大大隻魚頭。煎到兩面金黃僻僻腥味才下湯,魚雲魚肉滑溜,鮮魚味可口突出,散發強勁茄膏味真的大打折扣,即刻淋上指天椒豉油就好多了。最肥美最嫩滑的臉珠登只得兩舊,居然唔小心跣左舊落地下,勁陰功勁心痛呀﹗豆腐不及冬陰功湯豆腐般嫩滑,不過已好滿意。薯仔炸過的,所以薯仔未能溶在湯汁之中。炸薯外層鬆化,裡面非常粉口,炸薯味濃郁,但跟茄膏味道完全唔夾,不喜歡。湯只有茄膏味道,沒半點薯仔味。鮮茄同豆腐最好食,炸薯仔試左兩舊,其他全部放棄。芹菜不吃的,全數挑走。

雞子,可狠的雪藏火雞子收 $68 蚊,巨形到豬腰咁大點食喎 ﹗細隻還接受得到,細隻先會好食,雞子一味大係無用架﹗雞子,細粒火雞子都非常大粒,未完全溶雪,亦無調過味,食開新鮮本地雞子根本接受唔到,既然叫左都要照食。熱騰騰浸滿指天椒豉油才入口,咬開脆脆外皮,裡面水潤像肝,免強下嚥。火雞子大得誇張,大得像異形,唔想食囉﹗

重慶雞煲半隻大辣,耐心等候滾開就食得,開呀 ﹗白煙直衝香噴噴,齋睇賣相及顏色已一砌在掌握之中。讓雞件沾上大量辣汁試試,現成外購的辣汁,就算加幾多香菜味菜配料都不能掩蓋其沒有靈魂的味道,失望啊﹗少少辣味有的,還帶有泰式雞醬的甜。雞髀肉嫩滑啖啖肉厚厚的雞皮,雞胸雞背脊偏乾偏鞋,有爆炒過的芹菜、芫茜、青紅椒、指天椒、紅蔥頭,香味香氣有的但略為微弱。青椒夠熟變得超級清香爽甜,比雞更加好味道,好好食﹗全部雞食晒,連青紅椒都無得剩,可以加湯打邊爐咯。只有滾水無清湯?本身個汁已不夠濃郁,再加水真的沒有味道,靠晒您喇,指天椒豉油出動﹗

安格斯肥牛,真的安格斯嗎?不太像樣喎。牛味淡淡的,乾鞋似肉碎,不彈滑不香甜,烚 3 成熟、5 成熟到全熟,效果都係一樣,隨時本地肥牛會更好食。肥牛肉,她來至神州?外觀已告知不是來自美國了 ﹗什麼都不容許雙併,鮮牛跟肥牛同價都不可以囉。碟碟都大大碟,我得獨獨火爐想食多幾款都唔比,過份呀﹗牛肉味濃,牛油味都濃,粉紅入口也好,全熟入口都好,帶乾帶鞋平價貨,不過不失唔難食,只是太普通,湯底淡茂茂最好沾上大量辣椒豉油極速地消滅掉,完。

四寶丸,有 12 粒之多。嬸嬸話無手打丸供應,只有鯪魚球係新鮮裝造。腥味強勁霸道,豉油都不能掩蓋,硬食粒半,最後都要放棄,受不了。豬肉丸爽彈超然,味道香甜出色,好好食。牛丸,正常滑溜溜,微爽也不錯。魚蛋,發泡膠質地,發出生水味道,皮韌而假爽,討厭。

藥材醉雞窩,遠遠已聞到酒香,滾起時氣味就更加濃郁。大肥雞另上,半隻雞已經勁大份,最初我還以為比錯一隻雞添呀﹗獨獨晚餐求鬼其全部一次過掉晒落湯潛陣水,慢慢浸熟。試碗頭啖湯,酒味濃而有重重藥材苦澀味道,清淡而單調,可能無肉無菜烚過,等打到最後再試試。掉晒所有雞件大滾 5 分鐘後,落蓋再焗 5 分鐘,禮成可以起動喇﹗堅厚肉肥美,但又不怎麼有肥膏,雞皮只是厚一點。雞髀肉彈滑無可抗拒,雞味甜美清香,泊得住新鮮雞的味道,雞胸雞脊肉綿略鞋,可接受。

白菜仔,因為菜吸油超勁,先撇撇浮在湯表面的油就一次過倒晒白菜仔,費事煩慢慢落。立即再試試啖湯,勁澀好唔掂喎,難飲﹗立即挑走晒藥材先得,黨蔘、川芎、白芷全部無得留低,剩下紅棗、圓肉繼續餚湯,希望救得返。

其實都唔仔喇,大大棵白菜,再大少少直頭老添啦﹗專登烚多幾倍時間,我愛吃軟腍的白菜。烚左段長時間,白菜仍然堅廷如新,照食吧﹗外爽內微軟,都可以啦。質地有點粗糙,吸了湯汁再沾上大量指天椒豉油,味道不錯。係時候揭盅,最後機會醉雞湯﹗係依隻味喇,香甜味濃,有紅棗有雞有菜味,味道蠻喜歡,熱騰騰連飲三碗夠晒滿足﹗

白鱔片,鱔片切得那麼奇怪?細看之下,應該超級大白鱔。勁厚肉先可以開雙飛成蝴蝶一樣,十分厚肉呢!賣相雜亂無章,唔知味道質素如何。其貌不揚,但肥美香甜,肉厚彈滑結實,肉汁豐富可口。鱔脂甘甜無比,使到鱔肉加倍甜美,滋味無窮。

清湯豬手煲,點解同胡椒雞煲一樣味既?湯底初時好淡,要打到最後先香濃甜美!咸豬手非常有彈力,肉質超級嚼勁,豬皮膠彈,枝竹、紅椒美味不錯。

一品鍋,自己的邊爐自己打!其實只係叫個鍋食之麻,好奇心驅使之下想探探有幾雜錦呢?豆腐勁滑,蘿蔔非常香甜多汁,魚雲好新鮮出乎意料,粉腸彈滑甜美,豬肚帶甜不澀富彈性,枝竹吸湯滑滑散發豆香。鯪魚球微腥,略滑少彈,浸上大量豉油還可以。咩粟米?乾爭爭,瘦猛猛,無味架喎?全部食晒,只剩三件豆腐仔,粟米勁難食要放棄。一早預計會好飽,所以退回生菜不要浪費,好采無加餸,真係非常飽飽。

鯇魚鍋,有炸枝竹、白蘿蔔,仲有蒜子、芹菜、紅椒增味。豬肚雞鍋、豬手鍋、一品鍋,都係用依個胡椒湯底,而且跟油鹽水浸蜆既湯非常相似。滾起即時開動,先來幾口湯,滾熱辣胡椒味濃,飲得到的魚甜味,還有陣陣蘿蔔及油麥菜味道,好好飲呢﹗鯇魚腩一早用半煎炸方式將肉汁完全銷在裡面,一咬爆汁﹗

外層酥香,魚肉滑溜溜,魚汁閃令令,骨少啖啖肉,淋上辣椒豉油享用,更是惹味可口,魚皮外脆內滑十分有趣。蘿蔔切角滾左成個鐘都唔夠腍,切片會更好。皮去得不夠深有點渣,不過蘿蔔肉非常甜美。操得咁辛苦,奬勵下自己,獨滾靚魚鍋。

枝竹羊腩煲,耐心等候湯底滾開,出晒煙香噴噴啊,殺呀﹗腩肉連皮結實勁彈又爽脆,不乾不鞋。另類的質感,要加點肉緊、加點牙力嘴嚼呢。沾上大量腐乳入口,乳香吸引,惹味不濁。羊肉沒什麼羶味,幾乎完全感受不到,炆得普普通通,質素滿意既。估唔到我胃仔細細裝得落成個羊腩鍋,勁多肉得三四舊骨,抵食!枝竹又會咁硬既?不夠棉滑,使到吸湯力大減啊,趙落索索聲。馬蒂爽甜,羊肉湯充滿馬蒂清甜香氣,熱燙燙入口完全停不了,全身暖笠笠,好好飲。只有 one size 無細鍋,照食可也。上水街市、大埔祥基較好食。飲兩罐雪碧先夠喉,味濃多肉點都會較為頸渴。

淨南乳豬手併五香牛筋腩,牛筋超讚無得頂﹗係我最愛軟綿膠滑的質地,滑嘟嘟跣入口,嚥韌黏黏,五香味特濃入味。牛腩香料味濃厚可愛,鬆化無渣彈彈,想象不到食得下喎。豬手已去掉趾甲除去心理壓力,可以盡情享受。肉多骨少真材實料,南乳味突出甜美,不過份不嗆喉不混濁,加上皮爽帶黏,骨膠原滿瀉,瘦肉鬆軟,損得十分滋味,好食好食。依個南乳汁搭牛筋腩撈飯必定美味到震,兩三碗飯濕濕碎。

瑤柱肉鬆蒸水蛋,蒸品預計製作十分鐘以上,當然要耐心等候。終於出爐滾熱辣送上,香噴噴好靚仔啊!深黃色蛋汁襯上光澤甜豉油,似足明亮皎潔的月亮,仲有蔥花點綴,不過我唔食蔥的。急不及待先淺嚐幾口,熱到燙到嘴仔喎,不過越熱越好食,越熱越鍾意。滑蛋可口嫩嫩,藏著美味嚥韌瑤柱肉鬆,淋上清爽甜豉油,跟飽滿飯粒融合,天神級戰力,萬夫莫敵,好食到跳舞啊!

每口都甜美無比,每口都混有瑤柱肉鬆,足料無欺場,使我進入失控狀態。要再來、要再來,不停地輸送入口,嚼得十分起勁。但依然未能滿足我已暴走的食慾,要整碗飯掉到水蛋之中,高速地消滅殆盡!兒時屋企煮蒸水蛋,大家取夠後,我都係整碗飯掉到水蛋中撈勻,全數據為已有。肉汁蛋汁湯汁混然天成,天下無敵。幾熱都無用,燙到嘴仔甩皮都在所不惜,一啖兩啖三啖四啖,直至完全蒸發才能停下,飽飽大滿足。

菠蘿咕嚕肉,跟我幻想的離天萬丈遠。咕嚕肉當然要肉感較強,骨感要弱,脆漿極少或是不用。現在除了無骨外,跟本同生炒骨一模一樣。炸得透徹乾爭爭脆卜卜,不喜歡啊﹗我要鬆軟啖啖肉的呢。甜酸汁不錯,酸甜度剛好,不會嗆喉。我居然食晒所有青椒,清甜爽脆熱燙燙,如果再熟一點就更好喇。

豉椒蒸游水倉魚,一條倉魚兩面質地,廚藝出神入化!索價 $120 蚊,價錢都幾貴,跟預計一樣較大條的。最初叫豉汁,嬸嬸問要否加指天椒啊?梗係要啦,即轉豉椒蒸。游水即叫即撈即劏即蒸,新鮮度不庸置疑生猛紮紮跳,耐心等候了 15 分鐘,隆重登場。叔叔從遠處廚房徒手整碟送上,剛剛出爐滾熱辣,厚厚的豉椒醬塗滿倉魚,立即反轉先由底開始食,免得被豉油浸得過咸過熟或變霉麻,開動﹗

先處理向底那邊魚肉,用筷子將骨肉分離,魚汁即時澎湃飛射,豐富的肉汁閃令令,迅速將一大舊背脊肉送入口,超級滑溜魚味香甜濃郁,夾雜著豉椒的香辣惹味,滋味無窮,拍爛手掌。再向魚肚進擊,軟棉膠彈滑嘟嘟,真係神仙都企唔穩,無得彈呢﹗不用三分鐘半邊魚已一絲不掛光禿禿。不能停下來,立即反轉繼續處理餘下部份,發現師傅係魚身開了幾刀,可以更入味更易熟,不過會使到魚汁大量流失呢。魚肉明顯比底那邊結實帶硬,有點乾不夠濕潤,雖然味道稍遜幸好仍然美味。最後頭頭尾尾都損得乾乾淨淨,屍骨無全。

及弟粥走蔥,好食過招牌雞腎雞粥。粥底棉滑夠厚,可口雞湯底,粉腸彈滑甜美不腥嗅不苦澀不硬韌,豬膶軟棉微爽可口不乾不鞋,咸瘦肉鬆軟也不錯,仲諗住會有豬肉丸可以試試添。清蒸游水金古,結實微滑魚鮮味特濃,魚肚膠膠黏彈滑有齊激正,居然連魚肝都有,甘香軟塾無比,全條魚都係寶,不得了﹗索價 $150蚊,有東星 $350 蚊喎,但不知為何突然縮一縮,平時真係諗都唔洗諗就叫咯。

油鹽水浸大蜆,食過多次都不知為何叫大蜆呢?普通蜆仔黎喎,雖肥美清甜好味道,但好多砂呢。涼瓜田雞,我係要涼瓜田雞煲架!苦瓜腍到一劈,半溶狀態唔洗趙,要爽甜多汁而回甘先好食麻。田雞肉實淨有點韌,嫩滑欠奉亦欠鮮味,味濃香口蠻不錯,不過無鑊氣。
淨南乳豬手併五香牛筋腩
油鹽水浸大蜆
鯇魚鍋
2K
2019-03-12 887 瀏覽
早點放拳,早點食飯,早點訓覺,我都有點睏喇。幾小時的劇烈運動過後,回到上水已晚上十一點左右咯,全力以赴減減磅,體能操爆,五肢無力,由頭散到落腳趾。費事返屋企煮咯,是但食飽歸家休息,黎招獨毒打冷啦!榮發茶餐廳滷水鵝豬紅同樣超掂超得,出乎意粒之外,難怪就算價錢略高一兩點,依舊客似雲來!我的榮發心燒食堂,深宵食堂,終於晚飯了。爆場座無虛席,嘈過街市,頭都痛埋!好采有帶headphone,可以塞住耳仔聽歌乍。最討厭榮發卡位設計,前後座連埋又無避震,後面條粉腸同條女十足屎忽痕一樣,左擰右擰,郁身郁勢,震那住晒,頂佢地咩!每位叔叔嬸嬸都好親切,笑容滿臉招乎周到,食得開心舒服。侍應哥哥傳來噩耗,潮州打冷將永久取消,老師傅榮休,我會好掛住豬紅同滷水鵝架,陰功豬。忍痛地擺脫戇豆的魔掌,依家鍾意幾時獨樂就獨樂,可樂就可樂!鍾意茶記就茶記,鍾意魚蛋粉就魚蛋粉!魔豆茶餐廳唔食、潮州粉麵唔食、大排檔唔食、快餐店唔食、西餐唔食、越南菜唔食、印尼菜唔食、等等等等﹗點解可以偏食到只食莖唔食葉,只食通菜、芥蘭及菜芯,西蘭花都只食莖唔食葉。唐生菜唔食、西生菜唔食、白菜唔食、菠菜唔食、西洋菜唔食、油麥菜唔食、豆苗唔食、黃帝

忍痛地擺脫戇豆的魔掌,依家鍾意幾時獨樂就獨樂,可樂就可樂!鍾意茶記就茶記,鍾意魚蛋粉就魚蛋粉!魔豆茶餐廳唔食、潮州粉麵唔食、大排檔唔食、快餐店唔食、西餐唔食、越南菜唔食、印尼菜唔食、等等等等﹗點解可以偏食到只食莖唔食葉,只食通菜、芥蘭及菜芯,西蘭花都只食莖唔食葉。唐生菜唔食、西生菜唔食、白菜唔食、菠菜唔食、西洋菜唔食、油麥菜唔食、豆苗唔食、黃帝菜唔食、韮菜唔食!天煞的揀飲擇食。

四寶雞紮,不到兩分鐘火速就到,明顯不是即蒸啊,幸好仍然熱騰騰。蒸得有點過火,腐皮程半溶狀態咯,濕淋淋過腍了味道清爽可口,不是魚肚雞紮,失望 ﹗不過沒有我討厭的芋頭,真好﹗豬肚不澀又爽脆,火腿條彈彈散發咸香。咬落有骨既?一開二的雞中翼,廿十成熟非常實淨乾鞋,味道尚算甜美。有骨所以被迫要拆散四寶食,雞紮如果不是原條咬,就不是雞紮啦。食漢堡包會不會拆開芝士、生菜、蕃茄、牛肉分開食呢?或者食片皮鴨,會否先食薄餅,其後青瓜、鴨肉分開食呢?

蒜香蒸排骨,暖暖地沒有煙,失望!熱辣辣既時候最好食,放涼變得油膩。半肥瘦無肥膏,肉多骨少啖啖肉,還黏著少量脆卜卜軟骨,落味甜美陣陣蒜香過得去。

豉汁蒸鳳爪,幾乎每次點心都冰涼絕對零度,依碟豉汁鳳爪居然熱到噴煙,燙親我櫻桃小嘴喇。豉汁吸引,淡淡香甜不嗆不濁,薄薄依附在鳳爪之上,無話杰撻撻,無話一舊舊。炆得剛好,外皮爽脆,一啜骨肉分離,細味皮肉筋骨夾雜豉汁,回味無窮。

燒賣,只食到乾乾免治豬肉球,質地鬆散,食到一粒粒的感覺,味道一般,油油微溫唔夠熱。蝦餃,味道陰沉欠鮮味,微暖唔熱麻麻地,有點公仔即食點心的影子。如果用真正鮮蝦餃的話,只售 $20 蚊點食得到喎。外購即食點心蒸完已放段長時間,餃皮乾硬趙唔到,只能全部吐掉只食餡。

山竹牛肉,兩粒肉球夠晒數,加埋喼汁酸酸甜甜味道不錯,滑滑彈彈微微牛肉味,無蔥味無芫茜味無檸檬葉味,基本清淡可口。鮮竹卷,壓扁到十足十腐皮卷一樣,見到芡汁凝固到啫喱狀十分驚嚇,只食到濃濁蠔油味,餡料較少實在太少,食到肉碎食到厚厚腐皮,但感覺不到菜蔬。鵪鶉蛋燒賣,稍為乾了一點點,夠熱出煙端上,肉球滑彈結實不散,輕輕肉汁併上甘香鵪鶉蛋黃,味道甜美可口食得過。

滷水鵝,瘦瘦鵝仔肉較少,驚喜的鵝皮黏滑包著緊緻嫩滑鵝肉,每啖滲著肉汁跟清爽滷水,吸引味美不濁不嗆,可口讚嘆,滾上酸醋開心醒胃,掛上辣油暢快醒神。滷水鵝片配大豆芽,滷水鵝片質地腍劈劈,不彈沒咬口,略鞋帶少少渣,強差人意。滷水味道清爽,不咸不嗆不濁,滿意。

淨豬紅,好結實欠彈性的豬紅,血磚被普通滷水汁浸著,難得完全滲透入味,汁液口內爆發,不敢相信的好味道 ﹗不過最色香味美始終係大圍生昌獨門香辣沙茶汁。

紅腸墨魚大豆芽,薄切墨魚好刀功喎,細細片薄薄,腍腍的超不到什麼口感來,點少少滷滷有著陣陣咸香,非常悶的表現。紅腸咸咸濕濕,正常彈彈,平凡過渡。腍劈劈瘦猛猛的大豆芽,不爽甜不飽滿,乾爭爭水份貧脊,是否浸得太耐啊?

豉油皇炒肥鵝腸,依位師傅非常鍾意加韮黃喎,就連炒芽菜都唔放過,韮黃都唔平架麻,早前炒韮菜花都加韮黃炒,有點畫蛇添足了,我唔食架。幸好鵝腸還鵝腸炒,墊底的韮黃芽菜還韮黃芽菜炒。我淨食爽脆半腍肥鵝腸,熱騰騰豉油清香均勻,陪襯的比主角還要多成倍,兩大注即時被我消滅。肥膏完全去掉那會是肥鵝腸呢,沒有甘香無比的鵝油點綴,變成普通的豉油皇鵝腸。

紅燒乳鴿,好有霸氣一開四,姿勢俱俱如生,識飛一樣。紿終都係大埔鹿嗚居乳鴿出品最好食,皮脆肉嫩香口爆汁熱辣辣。榮發較平庸唔難食,合格無特別,油皮肉乾略咸,配醋食較可口醒胃,可降低油膩感。

椒鹽魷魚鬚,新鮮出爐脆卜卜的炸漿,魷魚味濃,先爽彈後嚥韌。師傅落味重手有點過咸,使我有想放棄的念頭,但不想浪費食物,唯有浸上大量喼汁酸咪咪快快手掉晒落口吞落肚啦。

鹽水雞腳,操完拳操完腳,點知晚飯要加操條脷呢,我真的有點攰咯 ﹗失晒預算要損足一個鐘才完全消滅,啜到嘴仔都硬晒,條脷轉到麻痺。雞腳有修甲非常好,抵讚 ﹗雞皮爽爽的,鹽香突出濃厚但不過份,只係有兩三隻散發隔夜異味,其他都合格。竟要 $62 蚊,即是約 $10 蚊隻,會否有點貴呢?以為鹽水雞腳即叫即有無需等,誰知比碟炒蟹更耐,諗住隻蟹要劏要走油再炒,製作需時功夫多,所以才叫碟雞腳損消磨下時間。

薑蔥炒蟹,只收 $200 蚊那麼經濟嗎?原來三隻蟹仔來的。嬸嬸話基本兩隻炒,可能太細隻唔夠秤所以比三隻,其實我十分討厭食蟹仔架,無肉食又剝餐懵,慘慘豬。所以求其咬碎食到幾多肉就幾多肉喇,懶得落手慢慢搣。即叫即劏必定新鮮,蟹肉甜彈仲有少量甘香蟹膏點綴,上檯鑊氣迫人,薑蔥香氣來襲。我食咩都要走蔥架,因為那股青味會使我反胃,但實在太過香噴噴,膽粗粗試試。爆得香甜非常,有薑味有蔥味,完全無嗅青味,所有綠蔥食晒,白蔥怕怕唔敢試。

白灼游水活海中蝦,生猛跳跳紮,好猛呀﹗例牌十兩,堅大隻啊。師傅功力到加,烚到剛剛熟,火喉到位。滑彈無比,頂級鮮爽攞滿分,剝開蝦殼肉汁四射,活的一般捉都捉唔實,不停跣手呢 ﹗甜到天上去,心心眼展現,停不了一二三四五六七,迅速消滅殆盡。撕開蝦頸,蝦膏噴射,一檯都係喇,幸好無射到臉射到衫乍。忘記要先將嘴仔對準才落手,太耐無食新鮮度極高的海蝦,蝦膏甜如甘露,可口無敵。街市買都要七十到八十蚊斤,依家索價$120 非常合理。突想到有次西貢食海鮮見到特價灼海蝦,好奇試試嚇鬼死,乾鞋並重,死實無生氣,我以後都唔敢喇。

油鹽水浸活蜆,點止油鹽水那麼簡單,明顯係魚湯底啦﹗加入黑椒芹菜大頭菜絲,濃濃黏黏的湯汁,微辣黑椒香純,厚厚蜆味湯汁,一滴不漏全部飲晒。蜆都幾大隻喎,肥美彈滑原味鮮甜少少砂,蒜子紅椒粉絲大頭菜無一幸免地消滅,實在太美味啊。

清蒸游水包公魚,手掌大索價 $90 蚊都好合理,從來未食過,見嬸嬸大力推介,試試都好。肉滑結實,肉甜鮮味,鮮魚味濃郁無得頂 ﹗師傅是否專登輕打鱗呢?聽講可以保存更多肉汁,而且肉質能更滑添喎。不過搞到我經常要吐鱗比較麻煩,還是連鱗一齊食架?

豉汁蒸鯇魚,豉汁蒸死魚?魚腩毫無鮮魚味道,鞋鞋乾乾沒有靈魂,應該都雪左段日子。豉汁求其成篤撻係上面,完全沒有塗沫的意思,師傅給點誠意好喎。豉汁味道調得蠻芳香而不濁,好野黎架喎,不過魚腩新鮮度強差人意。

果皮蒸泥鯭,嬸嬸話沒什麼蒸魚提供,不如食泥鯭,我無所謂。油浸一樣,油到盡頭。少骨啖啖肉夠滿足,味道單調,硬覺得少了一點東西,欠鮮味?此道菜鹿鳴居出色百倍。

豆腐魚雲白菜湯,好想好想飲湯啊,滾湯都照殺,不過不失都全部飲晒,湯渣都無剩,完全消滅!湯最夠要夠熱,剛好燙嘴最美妙,趁熱不停輸送,濃郁香甜陣陣魚味豆腐香白菜甜。

時菜咸蛋肉片豆腐湯,白菜帶澀味少少苦,不鮮不爽不甜。使我突然掛住大埔常相聚個木桶白菜豬骨湯,白菜鮮甜可口充滿水份啊。時菜咸蛋肉片豆腐湯,肉片鬆軟瀨瀨滑潺潺,肉味怪怪的,不喜歡。原來不是新鮮咸蛋,難怪無鮮味無黃油,湯汁似普通加鹽味道。大口大口連飲三四碗湯,熱辣辣味道都不錯,白菜味為主,有點肉味加咸味。

蒜蓉炒菜芯,鑊氣迫人,感受到師傅功力高深莫測,企係側邊都恐怕震傷。大大碌菜莖爽甜脆身爆汁鮮嫩,沒有無點渣,輕輕菜甜味散發蒜香。菜葉有點粗糙,整體調味重手,十分多油。

雞柳炒韮菜花,師傅竟然撈埋芹菜、韮黃、芽菜一齊炒,我全部都唔食架,要花時間續條續條挑出黎呢 ﹗韮菜花都不是那麼貴吧?份量太少,配菜比她還要多。油淋淋到不得了,反光立立令,食完不用搽潤脣膏喇。雞柳乸到腍劈劈滑潺潺無味道,起初還以為炒錯肉片添!韮菜花質素低於水平,偏削無水份,趙落口感粗糙帶點渣,只嚐到一絲微弱的菜甜味。

椒絲腐乳炒通菜牛肉,無黃帝菜、無芥蘭,求其又係椒絲腐乳通菜牛。調味重重,師傅落味不留手,腐乳味道濃烈霸道,配白飯應該非常平衡恰到好處。牛肉鬆鬆腍腍軟軟,走過油十分加倍香口,醃味濃郁。通菜爽脆中有點硬朗,水份能夠多一點更好。

啫啫雞煲,超值 $75 蚊足料滿瀉,落豬膶完全無手軟,多到七八塊喎,啫到極惹味香噴噴。兩大舊冬菇切件彈滑可口,仲有幾粒火腿片吊吊味,蒜頭未熟透不夠香甜粉口,現爽脆略帶辛辣。雞髀雞翼雞胸樣樣有,夠平均無偷功減料,唔似得大埔常相聚只得雞骨雞翼雞背脊,諗起都扯火 ﹗雞髀肉嫩嫩彈滑,雞胸硬硬乾鞋,香噴噴使人食慾全開﹗醃味不錯,調味濃郁,淨食有點重味,送飯一流。

雞煲半隻,無辣度選擇,我還幻想會好似麻辣雞煲成鍋上檯,原來只不過係煲仔菜。氣味芬芳,香到不得了。乾辣椒、薑片、紅蔥頭、芹菜、香葉、花椒、青紅椒,其實又不是什麼獨特配方喎。吱吱喳喳熱騰騰送到,忍不住立即開動。何解食左幾舊都係雞胸雞背脊架?唔會收埋我隻雞髀咁無恥架!食到底終於都發現雞髀肉雞翼件,雞髀肉當然彈滑嫩嫩,不過斬得太碎喇,雖然易熟易入味。

我由細到大都食不到青椒有的草青味,師傅居然可以烹調到甜美可口多汁,爽脆鮮嫩全熟熱燙燙,紅椒都好食,青椒更加好食,好食過隻雞喎!硬係覺得味道好似啫啫雞煲,只係少左豬膶味,多左麻辣味。雖然好多雞油好多辣油,不過就係所有精華所在,正如水煮菜色一樣,我還要專登浸浸油入口,微麻微辣香料香菜味道豐富惹味,香味來自雞油,無油點得呀!

茄子牛仔骨煲,蒜頭炆得不夠爽脆,甜帶辛辣。茄子烚得腍腍軟軟綿綿滑滑,吸盡牛汁芡汁,熱到燙嘴,美味絕倫。牛仔骨走過油使得外層微脆香口,肉質鬆軟彈彈滑潺潺,還保有原始牛肉味道及質地,可以添食。涼瓜炆斑頭腩,不是活鮮魚都是預計之內,鮮甜味欠奉,不過肉質結實,外層炸得香口,脆皮索汁有肉食。涼瓜略爽水潤甘甜,整體味濃超多油,送飯比較美味,合格。

勝瓜雲耳炒肉片,竟然會有草菇既?濕霉味非常嚴重。新鮮出爐鑊氣迫人,雲耳甘筍連霉味草菇全部食晒無得留低,爆過的肉片十分香甜,鬆過的滑滑腍腍還可接受,醃味濃郁不嗆不咸,夾埋清淡爽口勝瓜恰到好處,勝瓜爽爽的包著嫩肉,好好食呀 ﹗

薑蔥生蠔煲,鬼殺咁嘈咋咋聲殺到,薑蔥爆炒到芬芳飄飄,食慾暴走失控,險些兒想將大量香蔥放入口,忘記左我唔食蔥架!無粉清爽滑溜原汁原味,有粉香口嚥韌薑蔥汁強。我喜歡前者,而且完全估不到會落粉呢 ﹗煲底全是油,非常油淋淋。生蠔有粉香口就夠香口,超級索油好飽肚。味道質感美國桶蠔是也,蠔爽微彈,蠔汁香甜,good﹗

薑蔥田雞煲,跟薑蔥生蠔煲調味 100% 一模一樣,濃厚薑蔥味香噴噴,滾熱辣出場,冒晒煙勁有氣氛。田雞美腿白滑細嫩,結實彈彈,身肉同樣滿意,啜得興奮愉快。

沙嗲金菇粉絲肥牛煲,我都話必須走蔥走洋蔥走芽菜咯,最後師傅一於好少理。要我花時間續條續條挑出,挑到我手仔軟,有成碟芽菜咁多,好浪費!我曾經努力嘗試過兩啖,但實在受不了那種草青腥味道,有點反胃。濃甜化不開,甜味非常重,我愛香辣沙嗲如上水街市強記一般。肥牛廿成熟韌到嚇死我,用多點力趙吧 ﹗牛味淡淡的還散發微羶,早前食過辣雞煲青椒全熟熱騰騰爽甜無比,但依煲太生微暖有點青味,略為差少少喎。紅椒好食,金菇太少,粉絲碎濕濕不高興,捲埋爽甜金菇勁韌肥牛重甜沙嗲粉絲都還可以既。

招牌滑雞雞腎粥走蔥,真的招牌嗎?添加無味大頭菜那麼奇怪,用菜脯或榨菜會更好。粥底有水準,綿滑幼細甜美可口。多事地加入胡椒粉豉油,搞到味道怪怪的,原味更好味道。咸雞腎硬帶脆,鞋雞四件,其中兩件隔夜異味強烈,雞中翼一開二滑嘟嘟,麻油味強勁。方魚肉碎蠔仔粥全走,質素不過不失,足料無欺場,蠔仔免免強強,洗到破爛以至大量肉汁流失,鮮蠔味甘甜味都不足,湯底不香偏淡,胡椒粉打救。

柱侯牛腩麵走蔥,味道完全跟柱侯背道而馳,五香味超特級強烈,根本就是五香牛腩。炆得既軟腍而入味,直頭是台灣牛肉麵的演釋,台灣影子十分濃厚。淋下辣椒油點綴點綴,淡如水的油味,微弱的香、隱約的辣,添點顏色罷了 ﹗

薑蔥撈麵,何解要剪到幼麵斷晒碎濕濕呀?散筲筲點食啫,怕細路仔哽親唔識咬斷咩?我極度討厭,食到疾住疾住要續小啖續小啖夾起,食到黑面。薑蔥油香口不腥,辣椒油微辣惹味,潻點豉油加點咸鮮更加稱心滿意。
鵪鶉蛋燒賣
薑蔥生蠔煲
薑蔥田雞
勝瓜雲耳炒肉片
2018-04-27 638 瀏覽
今晚從大陸過關回來, 上水好多食店都關了, 勁肚餓又想食飯, 即時諗起上水滙側榮發茶記,茶記係上水真係賣少見少了, 夜媽媽想食碟麻甩飯真係得佢咋~其實睇餐牌佢價錢係偏貴, 60-70蚊一個炒野, 70-90蚊一個小菜, 簡直係酒樓價錢~但如果俾貴20蚊左右, 佢炒得好, 有鑊氣我又覺得OK喎~我知夜媽媽唔應該食D咁油膩野架啦~ 但係真係好鬼肚餓~我叫咗個排骨炒面, 個炒炸得好脆, 中間仲有D軟既面, 個汁同排骨都炒面好香, 好滿足的一個宵夜~
茶記係上水真係賣少見少了, 夜媽媽想食碟麻甩飯真係得佢咋~
但如果俾貴20蚊左右, 佢炒得好, 有鑊氣我又覺得OK喎~
我知夜媽媽唔應該食D咁油膩野架啦~ 但係真係好鬼肚餓~
我叫咗個排骨炒面, 個炒炸得好脆, 中間仲有D軟既面,
個汁同排骨都炒面好香, 好滿足的一個宵夜~
2018-04-26
$80 (宵夜)
2018-02-28 476 瀏覽
上水要食夜粥,一直都去開馬會道那一間。昨晚朋友突然興致勃勃,試了一下這間榮發。食物款式頗多,因為想食粥品,所以試了滑雞粥、牛肉腸粉以及炸兩。先講一下滑雞粥,粥底是不錯的,綿而且滑,帶鮮甜。美中不足是滑雞稍稍不太滑,整體來說是不錯的,下次會試下其他粥品。牛肉腸粉合格有餘,腸粉很滑。最後是炸兩,油炸鬼香脆,再配番本身就滑的腸粉,本應非常美味,可惜鼓油太咸,破壞了整碟炸兩。下次會叫鼓油另上。雖然美中不足,但仍然會給正評,尤其是粥品,值得期待。

雖然美中不足,但仍然會給正評,尤其是粥品,值得期待。
2018-02-27
$40 (宵夜)
  • 滑雞粥
2018-02-07 641 瀏覽
小編第二次黎食羊腩煲😎😎😎😎😎有驚喜🤣🤣🤣🤣🤣要分享!!!!!!!!!店員態度好好 今日羊腩煲好靚wo 要唔要試下嘩 咁推介 唔系唔試下化😂😂😂😂堅系好正 一擺上枱就知度我會食唔停口系腩位 腩位 腩位!!!!!!!😍😍😍😍😍😍重點系一d都唔鞋丫!!!!!支竹又炸得靚 唔系好乾身又深啡色個d......正!馬提.....super super 新鮮 好甜 好爽!!!!!湯底好濃好惹味😋😋😋
小編第二次黎食羊腩煲😎😎😎😎😎
有驚喜🤣🤣🤣🤣🤣要分享!!!!!!!!!

店員態度好好 今日羊腩煲好靚wo 要唔要試下
嘩 咁推介 唔系唔試下化😂😂😂😂

堅系好正 一擺上枱就知度我會食唔停口
系腩位 腩位 腩位!!!!!!!😍😍😍😍😍😍
重點系一d都唔鞋丫!!!!!

支竹又炸得靚 唔系好乾身又深啡色個d......正!
湯底好濃好惹味😋😋😋

2018-01-22 130 瀏覽
冬冰冰 小編就會好掛住羊腩煲平時都見到好多人叫 所以決定一戰呢個羊腩煲一上枱 你會見至d羊腩好似好硬咁初頭我都有少少擔心唔好食待應解釋由冰箱拎出黎 要等個煲混先會淋好彩 佢真系淋 入面嘅份量三人剛剛好送上一碟西生菜 正炸枝竹 唔太油可惜冬筍如果系新鮮嘅 會更好食🙈🙈🙈
冬冰冰 小編就會好掛住羊腩煲
平時都見到好多人叫 所以決定一戰