2019-04-17 701 瀏覽
提早為母親大人慶祝生日,所以想同佢食D特別嘅菜式,見到佢價錢唔係好貴,已經包晒前菜,燉湯,主菜同甜品。所以一早book定間私房菜。一入門口就見到餐廳自家栽種嘅水耕菜,夠晒新鮮,第一碟前菜就係佢哋自家栽種本地嘅有機水耕菜配芝麻醬,好爽脆鮮甜。涼拌黑木耳好爽脆,岩鹽花枝豆熟到啱啱好唔會過淋。茶燻流心蛋伴黑魚子醬配厚切茄子嘅外型好吸引,流心蛋嘅就心效果極佳,蛋味好濃蛋香好Creamy,厚切茄子有D似天婦羅,炸粉唔會好厚,好鬆脆同軟淋嘅茄子好夾。當晚有兩款燉湯分別係原盅燉哈密瓜螺頭黑毛豚肉湯同原盅燉川貝陳皮海底椰鱷魚肉湯。兩款肉湯都係原盅燉夠晒清甜滋潤,原汁原味。蝦球水芙蓉算係比較清淡嘅菜式,蝦球爽脆,蒸蛋非常之嫩滑,同清淡嘅芡汁好夾。蒜香芝士焗老外蠔王,隻蠔王真係巨型,有成隻手掌咁大。一啖完全食唔晒成隻,芝士同蒜味都唔算太濃,所以唔會掩蓋到蠔嘅鮮味。士多啤梨豚肉伴草莓味道幾特別,好香士多啤梨味,甜甜嘅果香味道令人越食越開胃,不過略嫌豚肉有少少靭。魚湯有機時令蔬菜,魚湯煮到奶白色,魚味超濃厚,令到本身冇味嘅小棠菜都變得更好味,更鮮甜。荷香蒜蓉海班片原籠蒸紅白米飯,雖然只有兩片海班片,不過蒜香同
自家栽種本地嘅有機水耕菜配芝麻醬

涼拌黑木耳,岩鹽花枝豆

涼拌黑木耳好爽脆,岩鹽花枝豆熟到啱啱好唔會過淋。

士多啤梨豚肉伴草莓

魚湯有機時令蔬菜

自家栽種本地嘅有機水耕菜配芝麻醬

荷香蒜蓉海班片原籠蒸紅白米飯,雖然只有兩片海班片,不過蒜香同海班魚嘅味道已經滲入紅白米飯裏面。
時令甜品

當晚嘅事令甜品係椰汁桂花糕,造型好精緻,唔會太甜味道好清新。
2019-04-17 105 瀏覽
今天男朋友說晚上帶我去食私房菜最後來到了這間—榮哥廚房私房菜 我們選擇了二人餐有機沙律菜伴芝麻醬蔬菜用青瓜卷住 方便食用面上灑上了芝麻醬 帶點點芥末味 好吃小蕃茄上也加上了柚子汁 味道挺配的涼伴黑木耳 帶麻油香岩鹽花枝豆 不錯冰鎮爽口清酒南非鮑魚鮑魚大十隻一人一隻質感好 帶淡淡清酒味 好新鮮茶纁流心蛋伴黑魚子醬配厚切茄子有兩份 一人一份流心蛋熟度剛好 醃得入味茄子有炸過 但外層不會很厚粉配上秘製帶蒜和芫茜的醬汁 鹹鹹甜甜好味道原盅燉哈密瓜螺頭黑毛豚肉湯燉湯清甜 配哈密瓜挺特別 還加入了桂圓和螺頭 好喜歡喝原盅燉川貝陳皮海底椰鱷魚肉湯這款也很足料 有好多鱷魚肉還加入了海底椰、豬肉、螺頭 濃濃肉味 蝦球水芙蓉蝦球上放了點炸薑絲 薑味不會太辣 挺搭的底下是一層蛋白加上醬汁 香滑好吃遠年新會陳皮骨豚肉用陳皮粉醃完再炸 外層酥脆 帶淡淡陳皮味 吃起來挺香的肉半肥瘦 質感嫩滑 像豬頸肉的口感蒜香極佳Prime牛仔柳一上桌已經聞到濃濃蒜香味以黃椒、青椒和蒜片炒 十分香牛仔柳也十分嫩滑 只是有點油魚湯有機時令蔬菜湯底有鮮魚味道 配有機新鮮白菜仔 荷香蒜蓉海斑片原籠蒸紅白米飯底下放了荷葉蒸 好香的米飯蔥
今天男朋友說晚上帶我去食私房菜

配上秘製帶蒜和芫茜的醬汁 鹹鹹甜甜好味道

燉湯清甜 配哈密瓜挺特別
還加入了桂圓和螺頭 好喜歡喝

這款也很足料 有好多鱷魚肉
還加入了海底椰、豬肉、螺頭 濃濃肉味

蝦球上放了點炸薑絲 薑味不會太辣 挺搭的
底下是一層蛋白加上醬汁 香滑好吃

豚肉用陳皮粉醃完再炸
外層酥脆 帶淡淡陳皮味 吃起來挺香的
肉半肥瘦 質感嫩滑 像豬頸肉的口感

蒜香極佳Prime牛仔柳
一上桌已經聞到濃濃蒜香味
以黃椒、青椒和蒜片炒 十分香
牛仔柳也十分嫩滑 只是有點油

紅白米飯也很健康

濃濃椰汁香 入口溶化
為這一餐畫上完美句號

2019-04-16 156 瀏覽
今晚同幾個同事食晚飯,約好左到附近嘅工廈內,同事來過推介話好!點好?今晚親身體驗下先!來到工廈,好有工友食堂嘅感覺, 但入到去又有種實而不華嘅感覺,有廂房又有屏風間格保持有私人空間,氣氛舒服好旺人氣喎!私房菜~當然係迎合食客要求食啲乜嘢同消費多少而定喇,坐低先知今晚食乜嘢菜式,好有神秘感!首先,見到菜單列出 我地今晚嘅菜式,好有氣派咁!冷盤小食,爽口木耳, 岩鹽花枝豆幾好,坐低胃口末開,食下啲餐前小食 刺激下胃口都幾好!有機菜沙律配合芝麻醬汁好清新!茶燻流心蛋伴黑魚子醬配厚切茄子好驚喜呀!幾精美嘅賣相!下面件厚厚嘅茄子皮脆肉滑,流心蛋啱啱好!配埋黑魚子好 矜貴 !好味!遠年新會陳皮骨鬆鬆軟軟好香陳皮味,好甘香!原盅燉川貝陳皮海底椰鑩魚肉湯鮮甜有椰香!蝦球水芙蓉好清純賣相!好滑,有蛋香,好健康!海班兩食明梅醬燜頭腩,香脆帶有啲話梅味,好醒胃!黑松露醬炒斑球西芹爽脆,斑肉鮮帶松露香配搭好夾!好濃郁魚湯浸菜,夠鮮!海白玉青蔥燴飯原來可以咁樣嘅,將啲葱攪碎一齊炒,將飯染成翠綠色飯炒得好爽日,帶子鮮甜,成個飯真係好好味!飯後甜品一樣咁好味!椰香桂花糕,甜度啱咳好!食完覺得好唔錯!廚師用心!有
來到工廈,[荣哥私房菜]好有工友食堂嘅感覺, 但入到去又有種實而不華嘅感覺,有廂房又有屏風間格保持有私人空間,氣氛舒服好旺人氣喎!
首先,見到菜單列出 我地今晚嘅菜式,好有氣派咁!

冷盤小食,
爽口木耳, 岩鹽花枝豆
幾好,坐低胃口末開,食下啲餐前小食 刺激下胃口都幾好!

有機菜沙律
配合芝麻醬汁好清新!

茶燻流心蛋伴黑魚子醬配厚切茄子
好驚喜呀!幾精美嘅賣相!

遠年新會陳皮骨
鬆鬆軟軟好香陳皮味,好甘香!

原盅燉川貝陳皮海底椰鑩魚肉湯
鮮甜有椰香!

蝦球水芙蓉
好清純賣相!好滑,有蛋香,好健康!

海班兩食
明梅醬燜頭腩,香脆帶有啲話梅味,好醒胃!

黑松露醬炒斑球
西芹爽脆,斑肉鮮帶松露香
配搭好夾!

好濃郁魚湯浸菜,夠鮮!

海白玉青蔥燴飯
原來可以咁樣嘅,將啲葱攪碎一齊炒,將飯染成翠綠色
飯炒得好爽日,帶子鮮甜,成個飯真係好好味!

飯後甜品一樣咁好味!
椰香桂花糕,甜度啱咳好!
食完覺得好唔錯!廚師用心!有創意!服務好!收費合理!適合生日,聚會嘅飯局!
好滿意!
2019-04-11
2019-04-15 827 瀏覽
幾個 閨蜜經常約晚飯 ,每次食西餐居多,今次轉轉口味,近近地就在公司附近的"榮哥私房菜"食中菜上次我同朋友嘗過這裡菜式好有創意,菜式新穎 兼味道又好! 今晚要與閏蜜們好好分享!預早訂了位和一個四人套餐,吃什麼就由厨師來發辦,大家坐低才知自己吃什麼,夠特別!菜單如下…… 有機沙律菜拌芝麻醬涼拌黑木耳,岩鹽花之豆茶燻流心蛋拌黑魚子醬配厚切茄子原盅燉哈密瓜螺頭黑毛豬肉湯 x4蝦球水芙蓉 遠年新會陳皮骨生猛海斑兩食 1)黑松露醬炒斑球生猛海斑兩食 2)明梅醬燜頭腩魚湯有幾時令鮮菜海白玉青蔥燴飯時令甜品$ 1438邊吃前菜邊談談,很寫意!涼伴黑木耳軟滑爽,麻油調味很香!岩塩枝豆夠爽口!有機蔬菜做沙律是這裡出色之作!蔬菜是自己 培植的,特別爽口鮮甜, 配上芝麻醬汁相得益彰!一定要嘗這個茶燻蛋!配有黑魚子醬的燻蛋絲般柔滑,入口很有 煙燻香 味,下層的厚切茄子熱辣辣,軟綿綿加上甜甜醬汁非常滋味!燉哈蜜瓜黑毛豚肉湯夠火候!飲落感覺清甜潤喉!蝦球水芙蓉底層是滑脫脫的蛋白,面層是紅蘿蔔 汁,再配上爽口彈牙的蝦球,整個菜柔滑甜美!新會陳皮骨骨和肉 比例平均,炸得甘香鬆脆肉質軟滑,陳皮的香很惹味!黑松露醬
今晚要與閏蜜們好好分享!
菜單如下……
有機沙律菜拌芝麻醬
涼拌黑木耳,岩鹽花之豆
生猛海斑兩食 1)黑松露醬炒斑球
生猛海斑兩食 2)明梅醬燜頭腩
魚湯有幾時令鮮菜
海白玉青蔥燴飯
時令甜品

邊吃前菜邊談談,很寫意!
涼伴黑木耳軟滑爽,麻油調味很香!
岩塩枝豆夠爽口!

一定要嘗這個茶燻蛋!

燉哈蜜瓜黑毛豚肉湯
夠火候!飲落感覺清甜潤喉!

新會陳皮骨
骨和肉 比例平均,炸得甘香鬆脆肉質軟滑,陳皮的香很惹味!

黑松露醬炒斑球
斑片鮮甜,魚皮肥美彈牙!

頭腩
梅醬入味!味道特別香口醒胃!

魚湯令蔬菜更鮮美!

將青葱磨碎令每粒飯都染成 漂亮的翡翠 綠色,配上雪白爽口帶子,好味加清新!

桂花 椰汁糕
純滑,有桂花和椰汁香!味道甜美!
大家都吃得相當滿足!

收費也不貴,$1438+服務費10%
如此有水準,食材又新鮮,大家都認為物超所值! 下次再約!
2019-04-11
  • 有機沙律菜伴芝麻醬
  • 茶燻流心蛋伴黑魚子醬配厚切茄子
  • 遠年新會陳皮骨
  • 蝦球水芙蓉
  • 涼伴黑木耳
榮哥私房菜聽過依個名好耐朋友亦推介過佢好多次但我一直未有機會去試今晚終於比我夾岩時間去食喇叫左個精心配伴2人餐先黎前菜佢地用既全部材料都係好有質素沙律用有機水耕菜好新鮮好開胃好鐘意佢個煙燻流心蛋伴黑魚子醬厚切茄子Smokey味好正唔多餐廳會咁煮好特別 又唔會搶左蛋本身既味道下面既茄子好juicy軟硬度適中 底下既醬汁仲好惹味燉湯都好高水準2 人餐都有兩款唔同湯好窩心好足料但又唔會油膩蒜香芝士焗老外蠔王好大隻蠔 好厚肉 漲卜卜芝士味好夾好好味另外牛仔柳好入味肉質鮮嫩道道菜式都好正性價比好高
榮哥私房菜

肉質鮮嫩
道道菜式都好正
性價比好高
2019-04-02 140 瀏覽
聽朋友講過話榮哥私房菜幾好食, 咁我就一於叫其他朋友一齊去試下. 叫左個有機沙律菜啦, 之後仲叫左個涼伴黑木耳同埋茶燻流心蛋伴黑魚子醬配厚切茄子. 碟碟都幾好食, 味道岩岩好呀
2019-03-30
中菜雖然成日食,但私房菜就比較少機會食。經朋友介紹,來到官塘工業大厦,離地鐵站只需步行約兩分鐘,非常方便。門口位置設置了一個小型水耕蔬菜,種的菜會用作食材,健康之餘亦做到自給自足,這點我十分欣賞。榮哥私房菜一般都要預先訂座,餐廳很有心思地印製了有你名字的專屬餐牌,列出每道菜式,好像為你度身訂造似的,感到十分貼心。小菜方面,用了水耕菜整的芝麻醬有機沙律,自己種的菜不但沒有濃藥,味道仲特別鮮嫩,非常爽脆。茶纁流心蛋伴黑魚子醬配厚切茄子這個菜式十分特別,只用小碟盛著,以醬汁襯底,而茄子很厚,外皮炸得脆脆的,但茄子肉質仍然嫩滑多汁,茄子上旁更有半隻流心蛋配有黑魚子醬,令極個貌相更精緻,亦看得出廚師的用心。套餐包了一人一盅燉湯,分別是原盅燉川貝陳皮海底椰鱷魚肉及哈密瓜螺頭黑毛豬豚肉湯。兩盅湯都十分足料,飲完好滋潤。蝦球水芙蓉又一精緻的作品,底層其實就是蛋白,浸在上湯裡面,蛋白蒸得好滑,與水芙蓉名字十分貼切。士多啤梨豚肉配草莓豚肉好諗身亦帶點香口,加上士多啤梨汁,味道好開胃,另外亦有米通襯底,食落不會太油膩,好岩小朋友食。香煎北海道帶子海中寶又一心思作品,用了帶子做底部,中間釀了蝦肉,而外皮側鋪了

茶纁流心蛋伴黑魚子醬配厚切茄子

士多啤梨豚肉配草莓

香煎北海道帶子海中寶
又一心思作品,用了帶子做底部,中間釀了蝦肉,而外皮側鋪了小小咸蛋黃,香甜之餘,亦十分可口。

河香蒜蓉海斑片原籠蒸紅白米飯
海斑片雖然唔多, 但夠精巧,肉質鮮甜,令唔中意食紅米飯的我,因魚汁及蒜香的味都完全食曬。
2019-04-01 155 瀏覽
其實之前也有跟朋友來過,念念不忘他們的每一道菜,難得今天有機會再來光顧,要超級細心品嚐才對得住主廚!🙇🏻‍♂️前菜:枝豆黑木耳有機沙律菜拌芝麻醬店入面有個角落種植著沙律用的菜,所以超級新鮮!茶燻流心蛋伴黑魚子醬配厚切茄子茄子跟最底的醬汁很搭配,是其中一道我最想念的菜!哈密瓜頭黑毛豚肉湯燉川貝陳皮海底椰鱷魚肉湯喝得出用了時間、心機、火喉去煲的老火湯,也看得出有多足料~🤣🤣🤣蝦球水芙蓉蒜香芝士焗老外蠔王遠年新會陳皮骨這是新菜式,雖然只有一件但驚喜十足(陳皮味超厚!)有機時令蔬菜原籠荷香蒸龍躉鴛鴦飯份量十足龍躉也很香很鮮!桂花椰子糕

前菜:
枝豆
黑木耳
有機沙律菜拌芝麻醬

店入面有個角落種植著沙律用的菜,所以超級新鮮!

茶燻流心蛋伴黑魚子醬配厚切茄子

茄子跟最底的醬汁很搭配,是其中一道我最想念的菜!

哈密瓜頭黑毛豚肉湯

燉川貝陳皮海底椰鱷魚肉湯

遠年新會陳皮骨
這是新菜式,雖然只有一件但驚喜十足(陳皮味超厚!)

有機時令蔬菜

原籠荷香蒸龍躉鴛鴦飯
份量十足龍躉也很香很鮮!

桂花椰子糕
2019-03-21
2019-03-29 123 瀏覽
榮哥廚房私房菜有朋自遠方來﹐知道他很喜歡中國菜﹐之前在官塘工業中心3期4樓的榮哥廚房私房菜也品嚐過覺得非常了得﹐於是預先訂枱來招呼多年沒見的老朋友﹐這間私房菜經常客似雲來﹐如果不預先訂枱﹐一般 walk-in 客都是沒有位的,朋友起初半信半疑香港工廈竟然有隱藏高質數的食府。我和他2人便訂了精心配伴2人餐再加一個香煎北海道帶子海中寶﹐份量應該足夠我們享用﹐先來3款小食分別是本地有機沙律水耕菜伴芝麻醬、涼伴黑木耳﹐岩鹽花枝豆來清一下味蕾﹐然後是茶燻流心蛋伴黑魚子醬配厚切茄子,從菜名都知道這道菜是用雞蛋及茄子﹐但沒有想到原來茄子與雞蛋可以做成一道菜式﹐一口香濃煙燻蛋一口厚切炸茄子﹐濃郁燻蛋味加上外脆內嫩成為完美的口感。中國菜豈能沒有燉靚湯﹐刻意訂了2款不同的燉湯﹐原盅燉哈密瓜螺頭黑毛豚肉湯及原盅燉川貝陳皮海底椰鱷魚肉湯﹐燉湯無味精足湯料飲出湯料原味。蝦球水芙蓉可以做到豆腐花滑滑口感﹐與其菜色名稱水芙蓉一樣美﹐士多啤梨豚肉伴草莓用的是豚肉來搭配士多啤梨﹐酸酸甜甜令豚肉口感少了肥膩感覺﹐香煎北海道帶子海中寶鵡來是用蝦膠釀帶子﹐𡙁口鮮甜彈牙﹐米王有機時令蔬菜﹐上湯蔬菜就食得多﹐米王蔬菜是第一次﹐感
榮哥廚房私房菜
我和他2人便訂了精心配伴2人餐再加一個香煎北海道帶子海中寶﹐份量應該足夠我們享用﹐先來3款小食分別是本地有機沙律水耕菜伴芝麻醬、涼伴黑木耳﹐岩鹽花枝豆來清一下味蕾﹐然後是茶燻流心蛋伴黑魚子醬配厚切茄子,從菜名都知道這道菜是用雞蛋及茄子﹐但沒有想到原來茄子與雞蛋可以做成一道菜式﹐一口香濃煙燻蛋一口厚切炸茄子﹐濃郁燻蛋味加上外脆內嫩成為完美的口感。中國菜豈能沒有燉靚湯﹐刻意訂了2款不同的燉湯﹐原盅燉哈密瓜螺頭黑毛豚肉湯及原盅燉川貝陳皮海底椰鱷魚肉湯﹐燉湯無味精足湯料飲出湯料原味。蝦球水芙蓉可以做到豆腐花滑滑口感﹐與其菜色名稱水芙蓉一樣美﹐士多啤梨豚肉伴草莓用的是豚肉來搭配士多啤梨﹐酸酸甜甜令豚肉口感少了肥膩感覺﹐香煎北海道帶子海中寶鵡來是用蝦膠釀帶子﹐𡙁口鮮甜彈牙﹐米王有機時令蔬菜﹐上湯蔬菜就食得多﹐米王蔬菜是第一次﹐感覺很清新﹐荷香蒜蓉海斑片原籠蒸紅米飯﹐以蒜蓉海斑片荷葉及混了一些紅米一起蒸出來﹐增添了口感及健康﹐最後結帳還送精緻小小的棷汁桂花榚。
今日我們談天說地及盡情享受今餐美食真是快活過神仙,朋友對這餐中國菜讚口不絕﹐做到色香味俱全﹐還說這次是他回來香港最大的收穫。

2019-03-27
5 分鐘 (堂食)
2019-03-24 152 瀏覽
今日約了久違的好朋友食飯,預約了觀塘工廈一間樓上私房菜,餐廳很近地鐵,可以慢慢品嘗每一道菜式。首先上了小菜,有枝豆、黑木耳和沙律,還有茄子配流心蛋。之後上了原盅燉湯,非常足料,十分滋補。相比海底椰鱷魚肉湯,我比較喜歡哈蜜瓜螺頭豚肉湯,相對清甜點。蝦球水芙蓉的蝦肉爽彈,而蛋軟滑。焗蠔大大隻,啖啖肉,配有薯蓉。陳皮骨很濃味,不過不失。時菜配魚湯翠綠清甜。而海斑片蒸飯充滿荷香,有紅白米,飯粒較乾身。最後更有精瑩剔透的糕點作結。

首先上了小菜,有枝豆、黑木耳和沙律,還有茄子配流心蛋。

陳皮骨很濃味,不過不失。
時菜配魚湯翠綠清甜。

而海斑片蒸飯充滿荷香,有紅白米,飯粒較乾身。
最後更有精瑩剔透的糕點作結。
2019-03-18
2019-03-19 135 瀏覽
朋友請食飯,一齊試吓私房菜😋😋😋一聽私房菜,就會聯想到應該都幾好食,結果都真係好好食喎😋😋😋👍🏼👍🏼👍🏼本人就最鍾意食依個煙燻蛋,下面係茄子,賣相已經好靚啦!帶子蒸蛋,好滑👍🏼👍🏼👍🏼我就唔係太鍾意食依一個,感覺有啲普通!特別要講一講呢個櫻花蝦炒飯,好好食呀!👍🏼👍🏼👍🏼👍🏼👍🏼燒雞!我就好鍾意食呢個!夠晒香!👍🏼👍🏼👍🏼😂😂😂
本人就最鍾意食依個煙燻蛋,下面係茄子,賣相已經好靚啦!

帶子蒸蛋,好滑👍🏼👍🏼👍🏼

我就唔係太鍾意食依一個,感覺有啲普通!

特別要講一講呢個櫻花蝦炒飯,好好食呀!👍🏼👍🏼👍🏼👍🏼👍🏼

燒雞!我就好鍾意食呢個!夠晒香!👍🏼👍🏼👍🏼😂😂😂
2019-03-17 93 瀏覽
曾幾何時經朋友的介紹已嘗試過榮哥的手藝,今晚家人生日,決定預訂特意慶生,人均$300-$400元,視乎菜式而定。所處工廠大廈並不美觀,但食物質素絕對能蓋過一切。有機沙律菜,岩鹽花枝豆,黑木耳 - 比較特別的是餐廳自家種有機沙律菜(下圖),不知是否心理作用,感覺額外清爽甜美,簡單配芝麻醬已蠻好吃。茶燻流心蛋熟度剛好,蛋漿非常流心鮮甜;而厚切茄子配黑魚子醬,鮮甜出眾,濃郁可口,令人回味無窮。原盅燉哈蜜瓜螺頭黑毛豚肉湯 - 燉湯足料清甜,亦帶咸香,喝完一盅已有少許飽肚感。蝦球水芺蓉的水芺蓉就是蒸滑蛋,質感非常的幼滑,一絲不掛,而蝦球爽彈,可惜每位只有一件。士多啤梨黑豚骨看似甜膩,但醬汁甜度適中,濃而不膩,與黑豚肉的肉味搭配,蠻有意思。黑松露醬炒斑球 - 斑球新鮮是最重要,鮮甜而爽滑,滲透著微微松露香。另一食法是明梅醬炆頭腩,醬料酸甜可口,別具特色。他鄉炒米絲採用了較幼身的米粉,質感較乾爽,豐富肉味來自金華火腿塊,有咸香而不膩,真的蠻好吃。

另一食法是明梅醬炆頭腩,醬料酸甜可口,別具特色。

金銀蒜香有機時令鮮蔬
2019-03-13
2019-03-14 1675 瀏覽
很久未嚐榮哥私房菜,印象中每道菜用心製作,亦沒有時限,很適合安排飯聚。之前已訂位訂菜,坐下不久已上前菜三味。有機沙律菜伴芝麻醬有機沙律菜自家栽種異常新鮮爽脆,番茄仔亦比一般的清甜,配上濃味芝麻醬有畫龍點睛之妙。涼伴黑木耳涼伴黑木耳似即日鮮製,輕輕醃過,容易入口。岩鹽花枝豆枝豆就似日式居酒屋枝豆,略帶淡淡鹽花味。茶燻流心蛋伴黑魚子醬配厚切茄子流心蛋黃蛋味濃郁,蛋白外層有茶燻過的味道。厚切茄子走油後再放在濃味汁上,自是惹味。原盅燉哈密瓜螺頭黑毛豚肉湯原盅燉湯湯色很清澈,油份不多,飲後有很清潤的感覺。蝦球水芙蓉蝦球水芙蓉底下應為蒸蛋白,蛋白香甜滑溜,上面黃色汁液有著甘荀的甜味。蝦球肉質爽脆鮮甜。士多啤梨豚肉伴草莓士多啤梨汁酸酸甜甜與豚肉味道很夾,豚肉脂肪少肉質略硬,用上較肥部位肉質會更加鬆化。香煎北海道帶子海中寶此菜式需每位另加三十元。海中寶為鮮蝦蝦膠釀入帶子中,味道觧上加鮮。荷香蒜蓉海斑片原籠蒸鴛鴦飯鴛鴦飯香米有絲苗米香,而紅米則煙煙韌韌。此蒸飯冇用任何醬油,全靠蒜蓉及斑片味道滲入米飯中。
之前已訂位訂菜,坐下不久已上前菜三味。

涼伴黑木耳
涼伴黑木耳似即日鮮製,輕輕醃過,容易入口。

岩鹽花枝豆
枝豆就似日式居酒屋枝豆,略帶淡淡鹽花味。

原盅燉哈密瓜螺頭黑毛豚肉湯
原盅燉湯湯色很清澈,油份不多,飲後有很清潤的感覺。

士多啤梨豚肉伴草莓

2019-03-13
觀塘工廠區近年開左好多食店, 除左西餐日菜之外, 中式私房菜亦有唔少。當中位於官塘工業中心3期嘅榮哥廚房私房菜係我地最愛去嘅食店之一。😙榮哥廚房私房菜雖然位於工廈入面, 不過地點非常方便, 係觀塘站D4出口一出就到。餐廳裝修簡約平實, 店內種植左有機菜以供食用。餐廳二人私房菜套餐有3款, 我地今日食嘅係$768兩位的二人餐。精心配 2人餐 $768前菜前菜一共有4款, 賣相都好精緻, 分別係有機沙律菜伴芝麻醬, 涼伴黑木耳, 岩鹽花枝豆同茶燻流心蛋伴黑魚子醬配厚切茄子。有機沙律菜伴芝麻醬餐廳自家種植的沙律菜好清甜爽脆, 小番茄好甜, 沾上芝麻醬, 味道清新。👍涼伴黑木耳黑木耳已預先調味, 口感爽滑。岩鹽花枝豆花枝豆份量都唔少, 以岩鹽提味, 味道唔錯。茶燻流心蛋伴黑魚子醬配厚切茄子流心蛋帶有煙燻香味, 上面舖上黑魚子醬, 鮮味更濃, 厚切茄子外層香脆, 茄子沾上醬汁, 非常惹味。😋原盅燉哈密瓜螺頭黑毛豚肉湯套餐可轉配唔同款式的燉湯, 我地揀左兩款唔同share飲。哈密瓜螺頭黑毛豚肉湯非常鮮甜, 帶有果皮香味, 入口清潤。😙原盅燉川貝陳皮海底椰鱷魚肉湯海底椰鱷魚肉湯材料非常多, 味道清甜

精心配 2人餐 $768

前菜

涼伴黑木耳
黑木耳已預先調味, 口感爽滑。

岩鹽花枝豆
花枝豆份量都唔少, 以岩鹽提味, 味道唔錯。

原盅燉川貝陳皮海底椰鱷魚肉湯
海底椰鱷魚肉湯材料非常多, 味道清甜, 富有椰香。

蝦球水芙蓉
蝦球大隻又爽口, 蒸蛋嫩滑, 伴香濃湯汁食, 味道特別好。👍

蒜香芝士焗老外蠔王
焗蠔好大隻, 蠔肉飽滿, 配上焗香的蒜香芝士, 非常惹味。😍

香煎北海道帶子海中寶 +$30位
呢款海中寶賣相雖然好似龍蝦丸, 不過用料卻是非常高級, 海中寶底部係北海道帶子, 加上由鮮蝦打成嘅蝦滑, 啖啖都充滿海鮮鮮味。😋

金銀蒜香有機時令蔬菜
每晚時令蔬菜係小棠菜, 小棠菜好鮮嫩, 加上金蒜銀蒜, 味道唔錯。👍

荷香蒜蓉海斑片原籠蒸鴛鴦飯
原籠蒸飯份量好多, 由於之前每碟菜份量都唔少, 呢個飯我地最後都係要打包走。😆

時令甜品
甜品係椰汁桂花糕, 食埋甜品, 呢餐非常滿足。😋

2019-03-12
2019-03-10 177 瀏覽
呢間工廈既私房菜果然不負眾望連蔬菜🥬都係自家種的啲菜全部都好翠綠前菜:有機沙律菜+涼伴黑木耳+岩鹽花枝豆沙律菜好鮮甜平時食呢種紫生菜會有啲苦味但呢呢個一啲苦味都無爽脆又夠鮮甜加左芝麻醬令味道更提升茶燻流心蛋伴黑魚子醬配厚切茄子流心蛋已經少少味道,再加上淡淡既茶香所以我個人覺得可以唔駛特別點魚子醬而茄子輕微地炸過,做到外脆內軟咬開仲好juicy舞茸菇杞子螺頭黑毛豚肉湯呢個湯用左茶壺黎盛載,好特別而且係好真材實料個湯既色澤好清,飲落更加好香舞茸味感覺好養生溫室南瓜北海道特級帶子帶子好厚肉煮到岩岩好,肉質完全唔鞋個南瓜🎃仲好清甜呀,仲有青瓜同哈蜜瓜做配料,夠哂清新金沙黃金獻皇帝蝦王隻蝦嘉大隻,又好厚肉,仲有蝦膏架金沙黃金即係咸蛋黃,份量剛剛好,唔會太多而蓋過蝦既味道薯蓉都好夠味,有哂蝦既精華士多啤梨黑豚肉排骨荷香蒜蓉海班片原籠蒸鴛鴦飯一開頭食,食唔到荷葉既香味,越食落底先有荷葉味,如果用荷葉包實黎蒸可能會更好整籠飯只得兩片海班片,如果食了面頭果兩片斑片後,之後就真的只食白飯(就是我)所以多返少少配料就好了
呢間工廈既私房菜果然不負眾望

但呢呢個一啲苦味都無
爽脆又夠鮮甜
加左芝麻醬令味道更提升

茶燻流心蛋伴黑魚子醬配厚切茄子
流心蛋已經少少味道,再加上淡淡既茶香
所以我個人覺得可以唔駛特別點魚子醬
而茄子輕微地炸過,做到外脆內軟
咬開仲好juicy

舞茸菇杞子螺頭黑毛豚肉湯
呢個湯用左茶壺黎盛載,好特別
而且係好真材實料
個湯既色澤好清,飲落更加好香舞茸味
感覺好養生

溫室南瓜北海道特級帶子
帶子好厚肉
煮到岩岩好,肉質完全唔鞋
個南瓜🎃仲好清甜呀,仲有青瓜同哈蜜瓜做配料,夠哂清新

金沙黃金獻皇帝蝦王
隻蝦嘉大隻,又好厚肉,仲有蝦膏架
金沙黃金即係咸蛋黃,份量剛剛好,唔會太多而蓋過蝦既味道
薯蓉都好夠味,有哂蝦既精華

士多啤梨黑豚肉排骨

荷香蒜蓉海班片原籠蒸鴛鴦飯