2024-05-06 7 瀏覽
今日去位於天后嘅名店 *榊原* ,聽朋友講得多,今日親臨食午市omakase 蝉時雨 Semishigure - 有刺身4款、和食、壽司6貫、雲丹、卷物,一共有16品。首先一讚除左一碟滿滿嘅醃酸薑之外,伴碟仲有我最鍾意嘅紅橋頭、醃酸蘿蔔等等…… 仲有出產自日本嘅脆肉瓜,圓碌碌,細細個好精緻。🥢茶碗蒸 - 上面放上兩隻瑩光魷魚🦑,魷魚帶有天然嘅海水味道,令滑蛋味道層次升級。🥢富山縣 營光魷魚🦑刺身,口感黏滑鮮味🥢長崎縣華漣蠔 - 中間蠔肉飽滿黏滑,味道略淡,更突出蠔鮮。🥢赤貝,師傅稱所有貝類,都係即日處理,所以臨上枱前,輕輕用些小力度一撻,喚醒貝肉,令貝肉更豐彈性,赤貝非常厚肉,口感一流,味道清淡鮮甜。🥢西澳龍蝦刺身 - 上面蝦膏已燒熟,龍蝦刺身爽彈,伴埋三文魚子一齊入口,魚子爆出咸香,更加釣出鮮味。🥢天婦羅魷魚🦑 - 魷魚圈中間卷住明太子同打碎嘅甜蝦蓉,將整體咸香味道balance得好好,外層嘅天婦羅炸漿薄薄一層,非常酥脆。🍣愛媛縣䚧魚鯛,層次豐富,略帶黏滑口感🍣用手打撻一下將北寄貝刺身肌肉收緊😂,口感更加有彈性。🍣栗蟹肉 - 纖維幼細令肉質更鮮美柔軟。🍣大拖羅,入口即溶,肥美鮮甜。🍣

🥢富山縣 營光魷魚🦑刺身,口感黏滑鮮味

🍣愛媛縣䚧魚鯛,層次豐富,略帶黏滑口感

🍣用手打撻一下將北寄貝刺身肌肉收緊😂,口感更加有彈性。

🍣栗蟹肉 - 纖維幼細令肉質更鮮美柔軟。

🍣大拖羅,入口即溶,肥美鮮甜。

🍣炙燒右口魚,魚肉肥美爽口,中間夾住一魚肝醬,令味道更加豐富,上層再加上炙燒過嘅魚邊,令口感更加爽口。

🍣我最期待嘅海膽,北海道馬糞同俄羅斯海膽,馬糞海膽質感較厚實,俄羅斯海膽質感較柔軟,兩者色澤金黃,味道極鮮甜。

左口魚邊肥美肉厚,炙燒過味道更加焦香,曬上大量大蔥碎,減小左口魚嘅油膩感。

拖羅蓉手卷,側邊曬上天婦羅炸碎,令口感更加豐富。

布甸蛋,用日本蛋mix湖北蛋再蒸90分鐘,味道帶甜,布甸質地有滑度,入口即溶。

最後飲一碗熱辣辣,用三種不同味噌熬成嘅味噌湯,味道鮮甜濃郁。

自從通左關之後無再喺香港食過Omakase,原因係我有個錯覺,覺得香港食omakase 嘅入場門檻非常高。但最近朋友帶我去嘅呢間位於天后嘅「榊原」打破左呢個印象,尤其係佢午市做緊嘅壽司壽司15貫+卷物omakase真係非常抵!呢間「榊原」位於天后地鐵站旁邊嘅一棟高級大樓入面,裝修非常新淨同精緻,而且店員、師傅都殷勤有禮,整體用餐感覺係好高級嘅!當日omakase 嘅15貫壽司,其實係有13款可以試,而每人可以encore當中 2件!以下係我當日最鍾意嘅幾款:「膠原鯛」:顧名思義,呢條魚骨膠原慢慢,口感好滑好rich!「墨魚」:師傅特登將啲墨魚起左塊皮,再切粒,所以口感非常好,而且更加鮮甜爽口!「北寄貝」& 「赤貝」:師傅話呢兩款貝類都係喺我地到餐廳之前先啱啱劏,所以上碟時仲識郁,真係超新鮮呀!咁新鮮,味道梗係一百分啦!「粟蟹」:呢款蟹喺香港好少見,師傅整呢件壽司係要好考功夫咁生拆啲蟹肉!特別一讚係上面加左醋啫喱令味道酸酸甜甜,非常開胃!「黑鯥魚」:本身呢隻魚嘅鮮味十足,師傅再專登喺表面加左烏魚子粉,再用火槍燒過,所以更加香口!「北海道瀨尿蝦」:師傅好細心咁剝埋殼,隻瀨尿蝦大大隻,勁鮮甜

「北海道瀨尿蝦」:師傅好細心咁剝埋殼,隻瀨尿蝦大大隻,勁鮮甜,超正!

「海膽」:呢度提供兩款海膽,分別係北海道同俄羅斯嘅海膽!北海道海膽一如以往咁creamy,而俄羅斯嘅就非常鮮甜!兩款都各有特色!
值得一提係我由於試曬兩款海膽,喺encore quota入面扣一件嘅!

「雪花拖羅」:油脂感滿滿,而且賣相一流!

2024-05-04 5 瀏覽
有fd升職請我去食天后新開嘅Omakase,食完覺得個set可謂相當impressive,啱晒一班鍾意「肥美系」海鮮既朋友🥴佢地既主廚勁了解香港人口味,個螢狩set ($1380) 勁多海膽菜式、拖羅同啖啖魚脂既特別魚生/cuisine !同我成日覺得新開既高級餐廳伏既機會係會比其他上咗神枱既高級餐廳低🫣大家真係咪走寶~.肥美系代表有傳統吞拿魚背撈山芋海膽魚子既cls 配搭,又有香港omakase店好少見既油坊主,啲油脂真係一咬就咇唒出嚟🥹傳統啲既有無乜人唔鍾意嘅大拖羅同原條直上A5鹿兒島和牛sushi,第一啖食落去既感覺超級難忘,係依度話我知原來和牛都可以生食😋師傅係我食嗰陣勁自信咁講唔燒咁食仲鮮食得出嗰浸勁富油香既肉味🙈.至於個set 其他菜式都令人留下深刻印象!其中一道最記得既係佢既本地蜆湯,用咗成12小時煲,煲完再換返啲新鮮蜆落去,真係粒粒都勁鮮甜。另一道用當造縞蝦撈蝦子同蝦膏既菜式都係極度甜美,對上一次食到咁靚既蝦已經係係阿根廷🇦🇷食當地新鮮既紅蝦刺身🥹佐賀蠔、北海道毛蟹嗰啲就唔洗講啦真係超水準,最後配上師傅新鮮整既玉子甜品真係完美😍

2024-05-04 31 瀏覽
今日黎到天后試下呢一間 Omakase,估唔到平日中午都座無虛席,十分旺場。今次應該有食神了!今日就叫左呢個「蟬時雨」16品 Omakase。日本小長井華漣蠔聽師傅講呢隻蠔係日本全國比賽拎左冠軍。食落去淡淡的海水味,肉質肥美結實,少鐵鏽味,味道鮮甜。白見貝 呢個就係日本既象拔蚌,上菜之前師傅會拍打一下,令佢肉質更加緊致,入口清爽。鰆魚馬鮫魚的一種,師傅燒左個皮,經過燒製釋放出魚本身既油脂再加上炸蒜,軟滑得黎又帶一點香脆,口感層次十分豐富。西澳龍蝦刺身加上燒製過既蝦頭膏,食用花同埋食用金箔。吞拿魚下巴嫩滑既魚肉帶一點膠質,油脂十分充足。師傅為呢道菜配上姜芽同埋醋,平衡返個油膩感。膠原鯛呢隻鯛魚食膠原蛋白長大,口感軟嫩。墨魚碎口感十分有趣,每咬一下就咬到一粒。油坊主肉質軟棉得黎有點爽口。中拖油脂分布得好右口魚又叫鮫鰈魚上面有佢既魚肝醬同埋魚鰭位既肉。鮫鰈魚呢個係鮫鰈魚上面既位置,油脂豐盈。北海道馬糞海膽 俄羅斯海膽兩隻海膽比你自己用紫菜包起,啖啖都係海膽,十分滿足。拖羅手卷 師傅加左天婦羅碎,醃黃瓜,蔥,更加口感上既層次。仲有茶碗蒸、麵豉湯、布甸蛋、咖啡雪糕!今次個體驗十分滿足,場面氣氛都

日本小長井華漣蠔

白見貝

鰆魚

西澳龍蝦刺身
加上燒製過既蝦頭膏,食用花同埋食用金箔。

吞拿魚下巴

膠原鯛
呢隻鯛魚食膠原蛋白長大,口感軟嫩。

墨魚碎
口感十分有趣,每咬一下就咬到一粒。

油坊主
肉質軟棉得黎有點爽口。

中拖
油脂分布得好

右口魚又叫鮫鰈魚上面有佢既魚肝醬同埋魚鰭位既肉。

鮫鰈魚
呢個係鮫鰈魚上面既位置,油脂豐盈。

北海道馬糞海膽 俄羅斯海膽
兩隻海膽比你自己用紫菜包起,啖啖都係海膽,十分滿足。

拖羅手卷
師傅加左天婦羅碎,醃黃瓜,蔥,更加口感上既層次。

仲有茶碗蒸、麵豉湯、布甸蛋、咖啡雪糕!

今次個體驗十分滿足,場面氣氛都好好,師傅有禮貌會同客人互動,十分推薦!
2024-05-02
2024-05-01 7 瀏覽
今日黎到呢間天后一間日本菜omakase,食物質素+性價比極高🤩🤩一入到黎已經好似去左日本咁,環境好舒服,好有日本庭園feel☺️食物方面我地今次揀左壽司15貫+卷物,一開始諗住唔會太飽,點知食完係勁滿足勁飽😋😋😋膠原鯛聽師傅話係因為條魚食骨膠原,即刻覺得好似食左片花膠咁🤣白見貝即係日本象拔蚌,唔怪得咁爽口!鬚長蝦D鬚真係好長,而且蝦肉新鮮彈牙,仲有少少海帶嘅味道👅北寄貝上碟時仲新鮮識郁,所以係超鮮超爽甜!墨魚同平時墨魚唔同,師傅會切碎,因為話軟d無咁韌~赤貝又係超鮮甜之作,因為師傅話所有嘅貝類都會客人黎前15分鐘前先開,確保新鮮👍🏻粟蟹蟹肉上面加左醋啫喱,酸酸甜甜好開胃🤤黑鯥魚魚身上加上烏魚子粉,兩者味道好夾,而且用火槍燒過,油脂更香口~北海道瀨尿蝦剝埋殼大大隻超正呀!到我最愛嘅海膽部分,師傅拎左兩款,包括北海道海膽同俄羅斯海膽,前者好creamy,後者就比較鮮甜,海膽愛好者嘅我表示兩款全都要🤤🤤雪花拖羅會比大拖羅少筋但仍有油脂感😋右口魚平時食開左口魚,今次都係第一次試右口魚,加上師傅話係魚肉魚肝醬魚鞭,成條魚齊曬😂仲有埋右口魚魚鰭每人有2件可以encore,我當然揀我最愛嘅海膽🤤🤤仲

膠原鯛
聽師傅話係因為條魚食骨膠原,即刻覺得好似食左片花膠咁🤣

白見貝
即係日本象拔蚌,唔怪得咁爽口!

鬚長蝦
D鬚真係好長,而且蝦肉新鮮彈牙,仲有少少海帶嘅味道👅

北寄貝
上碟時仲新鮮識郁,所以係超鮮超爽甜!

墨魚
同平時墨魚唔同,師傅會切碎,因為話軟d無咁韌~

赤貝

粟蟹
蟹肉上面加左醋啫喱,酸酸甜甜好開胃🤤

黑鯥魚

北海道瀨尿蝦
剝埋殼大大隻超正呀!

雪花拖羅
會比大拖羅少筋但仍有油脂感😋

右口魚

每人有2件可以encore,我當然揀我最愛嘅海膽🤤🤤仲有比較少食嘅瀨尿蝦,真係超正呀!

面豉湯:比平時嘅好飲好多,因為用左4種面豉,味道無咁單一

甜品:用湖北蛋同日本蛋焗90分鐘+cookie and cream雪糕,完美嘅收結😋
2024-05-01 14 瀏覽
想試的朋友們最好提前幾日book位,也可叫師傅們預留您們想食的食材。餐廳入面眼見地方唔係好大,可以容納到12-14人吧台位,另有兩間細房,每間容納4人。全部食材由當日餐廳預訂到的材料再由師傅決定我哋食物,當晚有以下兩款廚師發板可供選擇,$1080和$1380。之後師傅按照我們點的套餐去安排食物給我們。另外我哋預訂左一條喜之次,太好味,好耐冇食喇!深海池魚薄切配搭啫哩醋卷埋一齊食,肉質細緻,爽口中帶油份,味道甜美。縞蝦肉質肥美又有彈性,鮮甜猶勝甜蝦。華漣生蠔外殼顏色較白及呈金黃色,別看它外觀細小,開殼後包含的蠔肉相當豐滿,份量重且彈牙香甜,奶油味十足。喜之次好好食,燒過嘅喜之次油脂超香濃,有入口即溶的感覺,口感亦十分滑,證明呢條魚夠曬肥美。抹茶士多啤梨果凍綠茶味香濃,配埋士多啤梨很美味,很治癒。總括而言,這間餐廳除了食材新鮮外,師傅的廚藝也十分不錯,簡單的食材也有高超的演繹方法,下次經過天后區也會找時間再試。

深海池魚薄切
配搭啫哩醋卷埋一齊食,肉質細緻,爽口中帶油份,味道甜美。
縞蝦
肉質肥美又有彈性,鮮甜猶勝甜蝦。
華漣生蠔
喜之次
抹茶士多啤梨果凍
綠茶味香濃,配埋士多啤梨很美味,很治癒。
2024-04-23
2024-04-22 17 瀏覽
第二次到訪這餐廳。環境舒適,師傅和職員都很有禮又親切。今次試 Lunch 蟬時雨 $628 Omakasa 16品💜💜另最後加了 時令魚🐟油坊主刺身🐟1份四件 $140🔸️🔸️🔸️茶碗蒸🔸️🔸️🔸️1️⃣瑩光魷魚 茶碗蒸🔸️🔸️🔸️刺身4款🔸️🔸️🔸️2️⃣瑩光魷魚刺身😋鲜味鮮甜3️⃣白鳥貝刺身4️⃣長崎県 小長井生蠔 "華漣Karen"❤️ 師傅說是近幾年日本蠔比賽攞第一名。 賣相好吸引❣️蠔身飽滿😋😋口感好👍鮮甜味好好。 師傅加了酸汁啫喱,個人口味,唔好一起食,因搶了蠔的鮮甜味。5️⃣西澳洲龍蝦刺身配蝦膏❤️龍蝦肉爽脆,但沒鮮味,反而蝦膏好香好突出😋😋🔸️🔸️🔸️和食🔸️🔸️🔸️6️⃣天婦羅 魷魚魚子卷 併 秋葵🔸️🔸️🔸️壽司6貫🔸️🔸️🔸️7️⃣愛緩縣 膠原鯛😋爽口8️⃣北海道帶子,一般9️⃣黑赤睦❤炙燒後,魚油香馬上升級😋🔟大吞拿魚,入口溶化,但有點筋,魚油香一般1️⃣1️⃣右口魚+魚肝❤️魚肝是本身右口魚的魚肝,非常之香甜😋十分美味😋1️⃣2️⃣右口魚群邊❤️炙燒後放在紫菜內,魚香超正😋🔸️🔸️🔸️雲丹🔸️🔸️🔸️1️⃣3️⃣北海道海膽 併 俄羅斯海膽❤️❤️北海道整齊一梳梳,口感非好常又鮮甜😋😋,而俄羅斯則是口感綿滑,鮮甜味都唔錯😋😋。🔸️🔸️🔸️卷物🔸️🔸️🔸️1️⃣4️⃣魚蓉脆脆手卷🔸️🔸️🔸️味噌汁🔸️🔸️🔸️1️⃣5️⃣面豉湯,味道濃
第二次到訪這餐廳。環境舒適,師傅和職員都很有禮又親切。

🔸️🔸️🔸️茶碗蒸🔸️🔸️🔸️
🔸️🔸️🔸️壽司6貫🔸️🔸️🔸️
7️⃣愛緩縣 膠原鯛😋爽口
8️⃣北海道帶子,一般
9️⃣黑赤睦❤炙燒後,魚油香馬上升級😋
🔟大吞拿魚,入口溶化,但有點筋,魚油香一般
1️⃣2️⃣右口魚群邊❤️炙燒後放在紫菜內,魚香超正😋
🔸️🔸️🔸️雲丹🔸️🔸️🔸️
🔸️🔸️🔸️卷物🔸️🔸️🔸️
1️⃣4️⃣魚蓉脆脆手卷
🔸️🔸️🔸️味噌汁🔸️🔸️🔸️
1️⃣5️⃣面豉湯,味道濃郁。我覺得有點咸
🔸️🔸️🔸️甜品🔸️🔸️🔸️
1️⃣6️⃣雞旦布甸,芝麻雪糕

💜💜油坊主 刺身 四件 $140元💜💜師傅說是銀鱈魚科。 魚身肥美😋,肉質一梳梳,入口有魚油香😋,但鮮甜味不足,但都值得一試架。 師傅在魚上加了金萡,即時升呢。另加七色芝麻,幾得意喎,有唔同蔬果味道💜💜
右口魚配魚肝
2024-04-17
右口魚配魚肝
  • Omakase
店鋪木系裝修色調溫暖 環境舒適吧台可以欣賞成個調理過程 師傅亦都很好客 不斷同我地傾計 介紹食材Omakase嘅交流絕對係其他餐廳比唔到的👍🏻.Dinner set 蛍狩り $1380▪️刺身8款▪️和食2品▪️壽司7貫▪️湯▪️甜品2款.今餐嘅菜式都比較特別 成日食日本野嘅我都有嘢係初次嘗試😋最推薦油坊主壽司!簡直回味無窮聽廚師講解先知呢款原來係好少見嘅脂肪魚加上燒過嘅烹調手法 令到油香更甘香🤤同時口感唔會好油膩 反而爽滑有咬口 好值得一試!暫時仲未係其他餐廳食過❤️
店鋪木系裝修色調溫暖 環境舒適
今餐嘅菜式都比較特別 成日食日本野嘅我都有嘢係初次嘗試😋
最推薦油坊主壽司!簡直回味無窮
廚師講解先知呢款原來係好少見嘅脂肪魚
加上燒過嘅烹調手法 令到油香更甘香🤤
同時口感唔會好油膩 反而爽滑有咬口 好值得一試!
暫時仲未係其他餐廳食過❤️
亨環‧天后相信係今期銅鑼灣最熱鬧既gathering 熱點,好多主打精緻食物既餐廳都開左係個到~今次黎到「榊原」,試下佢地Omakase先 木系既裝飾令人感覺舒服,Lunch Omakase 有三款,一於試下有16款食品既「蟬時雨set」啦!來自富山縣的螢光魷魚,搭配薑蓉豉油魷魚的嫩滑與薑蓉同豉油的微微香辣,非常開胃新鮮生蠔來自華漣蠔肉鮮嫩多汁,口感好鮮美西澳龍蝦超出色,蝦膏豐富濃郁,帶有獨特既甜味,與鮮嫩既龍蝦肉完美融合安康魚肝以蒸煮方式處理,軟熟的魚肝散發出濃郁既香氣,入口即溶炸魔鬼魚超有驚喜魔鬼魚肉質結實,經過精心炸製,外酥內嫩,口感極佳深海池魚魚肉鮮嫩,口感細膩雕魚——魚肉經過骨膠原餵養,質感柔滑象拔蚌肉質好鮮美,好爽口,帶有淡淡既甜味北海道銀鱈魚刺身級別嘅銀鱈魚,魚肉鮮嫩,口感鮮美,展現出原汁原味嘅美味佢哋嘅海膽嚟自北海道同俄羅斯,質量一流,鮮甜滑膩,帶嚟豐富嘅海洋風味甜品係雞蛋布丁食落蛋味濃郁 好順滑好適合節日慶祝的一餐❤️
今次黎到「榊原」,試下佢地Omakase先

木系既裝飾令人感覺舒服,

來自富山縣的螢光魷魚,搭配薑蓉豉油
魷魚的嫩滑與薑蓉同豉油的微微香辣,非常開胃

新鮮生蠔來自華漣
蠔肉鮮嫩多汁,口感好鮮美

炸魔鬼魚超有驚喜
魔鬼魚肉質結實,經過精心炸製,外酥內嫩,口感極佳

深海池魚魚肉鮮嫩,口感細膩

雕魚——魚肉經過骨膠原餵養,質感柔滑

象拔蚌肉質好鮮美,好爽口,帶有淡淡既甜味

北海道銀鱈魚
刺身級別嘅銀鱈魚,魚肉鮮嫩,口感鮮美,展現出原汁原味嘅美味

甜品係雞蛋布丁
食落蛋味濃郁 好順滑

好適合節日慶祝的一餐❤️
2024-04-02 34 瀏覽
今日趁長假期去食餐好D咁就黎左天后一棟好多餐廳的大廈一到左餐廳樓層就好有寧靜庭院的感覺我地點左個 $628的套餐首先第一道菜係茶碗蒸心思之處就係面頭係魷魚乾,而蛋入面就係熟魷魚仲有我最鍾意食嘅菇下道前菜就係 富山縣螢光魷魚刺身配上薑蓉和豉油 看似中式食法,但食落去味道好配合之後係九州佐賀蠔蠔身飽滿有 volume柚子汁 jelly 就做到調味的作用而赤貝都唔洗多講,爽口接落黎就係安康魚肝明太子混合後一齊蒸熟,感覺 creamy 然後就係天婦羅三拼分別有舞茸菇、蝦同埋秋葵份量真係唔少炸槳落左鹽,好有心思之後就到壽司時間首先係骨膠原雕壽司師傅聲稱係𩶘魚以骨膠原餵食口感一流然後就係墨魚壽司+竹炭鹽切碎左,黏口同好有鹽鮮味深海池魚壽司中拖羅無乜筋肥美,油香,厚滑右口魚,唔係左口魚🤣三層分別用左三個型態鰭、肝醬同魚肉刺身豐富層次同埋口感完全係三個唔同感覺之後就係右口魚手卷充滿油香跟住就到海膽飯分別白海膽(前)+馬糞海膽(後)我鍾意馬糞海膽,較鮮甜蔥拖羅卷本身以為就咁係拖羅魚蓉+飯點知仲加左日本蘿蔔+天婦羅炸漿令到無咁肥膩然後就係焗蛋師傅話用左湖北+日本蛋焗45 分鐘,入口都好滑最後就係麵豉湯同甜
今日趁長假期去食餐好D
咁就黎左天后一棟好多餐廳的大廈
一到左餐廳樓層
就好有寧靜庭院的感覺

我地點左個 $628的套餐

首先第一道菜係茶碗蒸
心思之處就係
面頭係魷魚乾,而蛋入面就係熟魷魚
仲有我最鍾意食嘅菇

下道前菜就係
富山縣螢光魷魚刺身
配上薑蓉和豉油
看似中式食法,但食落去味道好配合

之後係九州佐賀蠔
蠔身飽滿有 volume
柚子汁 jelly 就做到調味的作用

而赤貝都唔洗多講,爽口

接落黎就係安康魚肝
明太子混合後一齊蒸熟,感覺 creamy

然後就係天婦羅三拼
分別有舞茸菇、蝦同埋秋葵
份量真係唔少
炸槳落左鹽,好有心思

之後就到壽司時間
首先係骨膠原雕壽司
師傅聲稱係𩶘魚以骨膠原餵食
口感一流

然後就係墨魚壽司+竹炭鹽
切碎左,黏口同好有鹽鮮味

深海池魚壽司

中拖羅
無乜筋肥美,油香,厚滑

右口魚,唔係左口魚🤣
三層分別用左三個型態
鰭、肝醬同魚肉刺身
豐富層次同埋口感
完全係三個唔同感覺

之後就係右口魚手卷
充滿油香

跟住就到海膽飯
分別
白海膽(前)+馬糞海膽(後)
我鍾意馬糞海膽,較鮮甜

蔥拖羅卷

而食物質素都唔會渣流灘

CP 值超高
值得再黎幫襯!
2024-03-25 23 瀏覽
而家喺香港食omakase開始變得affordable, 耐唔耐都會黎食下🥳呢間喺天后既omakase bookmark左好耐,果然名不虛傳,性價比極高,用料上盛,做法創新,成個用餐體驗好好,大滿足!蟬時雨 $628 16品4款sashimi、天婦羅、6款 壽司、海膽、拖羅手卷1. 茶碗蒸都好用心,上面放左2隻小🦑2. 富山縣螢光魷魚- 少少豉油同wasabi已經帶出魷魚鮮味3. 九州佐賀蠔- 師傅特別為唔食生蠔既我即場用薄粉炸起,外脆內軟,juicy肥美唔腥!4. 赤貝- 有2片,爽口唔un! 5. 鮟鱇魚肝- Presentation極靚,食落好似鵝肝咁好creamy,面頭有啲明太子,少少spicy中和個油膩感♥️♥️♥️6. 天婦羅- 有大蝦、秋葵、菇,炸得岩岩,口味比較岩我唔會太淡、亦唔需要再點汁,連埋個蝦頭都食埋😂7. 骨膠原鯛- 第一次食!師傅話呢種鯛專用骨膠原餵,魚肉比較鮮豔,價錢比起一般鯛魚貴3倍。果然食落比較棉滑,鮮甜不在話下,好特別既口感😆8. 墨魚切碎上,再灑上竹炭鹽9. 深海池魚10. 中拖羅- 冇筋就一定架喇~鮮甜入口都好快溶11. 右口魚- 師傅原話:「成條魚喺哂

蟬時雨 $628 16品
4款sashimi、天婦羅、6款 壽司、海膽、拖羅手卷

1. 茶碗蒸都好用心,上面放左2隻小🦑

2. 富山縣螢光魷魚
- 少少豉油同wasabi已經帶出魷魚鮮味

3. 九州佐賀蠔

4. 赤貝
- 有2片,爽口唔un!

5. 鮟鱇魚肝

6. 天婦羅

7. 骨膠原鯛

8. 墨魚切碎上,再灑上竹炭鹽

9. 深海池魚

10. 中拖羅
- 冇筋就一定架喇~鮮甜入口都好快溶

11. 右口魚

- 師傅原話:「成條魚喺哂度架喇」,show埋條魚既相比我地睇,足足有成2-3kg!三層分別有魚鰭、蒸熟左魚肝醬、刺身,沖激味蕾,油脂感極豐富,好滿足😍

12. 右口魚手捲
- 有2-3大片,so generous!! 輕輕灼燒左,油脂喺口腔到大爆發😂🥰

13. 來自北海道白海膽+馬糞海膽

- 超級generous既份量!前面係白海膽,後面係馬糞海膽,白海膽比較清甜,配飯同紫菜超級match!!

14. 中拖羅手卷

- 好特別,面頭有啲黄色既碎,以為係醃蘿蔔,原來係天婦羅碎,豐富左成個口感😆

✨師傅好細心講解,亦都會offer比少啲飯女仔食😆會encore!!

2024-03-23 21 瀏覽
今日同家姐嚟到天后食omakase,聽聞水準同性價比十分高,餐廳安排咗我哋坐bar枱。而每人嘅檯頭都有一隻好大嘅碟,方便師傅將食物直接放係你面前。首先佢放咗啲新鮮的漬物,冇落任何調味,可以清清喉嚨,質地爽口。今晚我哋叫左「螢狩Hotarugari $1380/位」,趁師傅準備食材之際,四圍打下卡先,見到枱面放上幾個金屬製的幸福鬼一家五口,拿起來很有份量,個個都很得意。兩粒米清酒入口時有著甜美像白桃一樣的醇厚香氣,適合單獨細味品嚐的極上級清酒,亦適合配搭刺身、壽司、白身魚等比較鮮味食物的餐中酒。而且飲落酒精感唔會重, 飲多2杯都唔會有負擔,清爽度真係岩哂夏天飲。富山縣特產螢光魷魚(未處理)當螢火魷魚在日本的魚類市場開始販賣就代表是春季來臨的時間。師傅話收貨後要進行急速冷凍保持當下鮮度,解凍後以刺身方式送到客人面前享用,因此是當季時節才能品嚐到的美食。富山縣螢光魷魚螢光魷魚同平時吃的很不一樣,師傅保留了原隻魷魚入面嘅膏,一口一隻,口腔內充斥住魷魚的香味加上甘甜嘅魷魚膏,吃完前菜已經整個心花怒放!全國第一華漣蠔來自長崎的「華漣」真蠔,被堪稱「日本第一生蠔」。身形是黃金色,約手掌大,肉質肥美結

兩粒米清酒
入口時有著甜美像白桃一樣的醇厚香氣,適合單獨細味品嚐的極上級清酒,亦適合配搭刺身壽司、白身魚等比較鮮味食物的餐中酒。而且飲落酒精感唔會重, 飲多2杯都唔會有負擔,清爽度真係岩哂夏天飲。

富山縣特產螢光魷魚(未處理)

富山縣螢光魷魚

全國第一華漣蠔
來自長崎的「華漣」真蠔,被堪稱「日本第一生蠔」。身形是黃金色,約手掌大,肉質肥美結實,加了醋啫哩或檸檬汁,更能帶出其鮮甜味。
燒平貝
平貝肉質鮮嫩多汁, 營養亦相當豐富,無論做刺身或輕輕一燒,再灑上七味粉用紫菜包住食同樣鮮味濃厚。

左邊係栗蟹
右邊係毛蟹
栗蟹其實同毛蟹真的很似,吃起來美味多汁,但鮮甜味其實差不多。
毛蟹感覺啲肉幼嫩啲juicy啲,蟹膏豐富,濃郁鮮甜。
膠原鯛
肉質潔白清爽,口感軟嫩細緻。

八爪魚卵
八爪魚卵的外表看起來並不吸引,但味道香濃,與蟹子或蝦子差不多,只要鼓起勇氣邁出第一步,吃後一定會對它改觀。
北海道縞蝦
蝦肉厚實,口感相對春蝦更豐實飽滿,味道鮮甜清爽。

吞拿魚背脊
浸咗豉油的吞拿魚背脊脂肪含量較低,肉質較結實, 魚味較濃,色澤鮮紅,再配上山竽蓉和馬糞海膽同吃,口感一流。
師傅請食的拖羅筋
師傅先去筋位再用火槍略燒表面,滿口都是油香。

北海道油坊主
油坊主比較特別,食落非常之香同埋嫩口,口感有啲似鱈魚,師傅話係非常少見嘅魚類。再配上萬能葱、七色芝麻和金箔,簡直係視覺的享受。
燒吞拿魚下巴
第一次吃得這麼刁鑽,吞拿魚魚油豐富,經過燒烤,色澤金黃,油香進一步被提升,魚肉滑溜,入口即化,令人回味。

左邊係白海膽
右邊係馬糞海膽
全部都係北海道
白海膽味道冇馬糞海膽咁甜,顏色較淡,但仍然好清爽,質感細滑。
馬糞海膽特別甘甜,而且每瓣都好厚肉,啖啖鮮味。
炸香魚bb
肚帶甘苦味,可整條吃,面層脆薄,連骨頭也可吃掉,相信製作時控制得好先做到。

全條肥吞拿魚腩
呢個部位最多脂肪,但都多筋位,師傅會特別用心切開。

肥吞拿魚腩
魚香比大拖羅更出,入口即溶,魚香四射,
鮮味湧出難擋,久久難以散去,師博好貼心地切斷啲筋,好幸福啊!
葱拖羅、白海膽加馬糞海膽飯
超級海膽飯,一口吃下那麼多海膽,海膽量比飯還要多,十分邪惡。加埋白海膽一齊食層次口感超級豐富,再配埋肥美的蔥拖羅簡直沒得輸。

超濃魚湯
遠距離已經聞到魚湯味,呈奶白色熱辣辣,加上少少蔥花,飲落超強魚味。
宇治綠茶加十勝紅豆蓉
爽滑的口感和溫和的抹茶香形成了完美的組合。配角也不是小角色,吃得到紅豆混著紅豆沙口感,兩者是最佳經典搭配。

總括而言,每一款壽司刺身都感受到滿滿嘅誠意,食材用料都非常新鮮,環境舒適,食完已經即刻book定下一次再來!
2024-03-19
生日
2024-03-20 186 瀏覽
呢間廚師發辦裝修高級,環境非常之新淨😀分量多價錢非常合理!師傅好熱情好用心去講解每一種食材,佢哋仲有平時好少見嘅食材,例如手指檸檬真係好得意!漬物方面,佢哋有平時常見嘅牛蒡、淮山、子薑之外竟然仲有青瓜、榨菜等等非常之特別,可以睇得出師傅嘅用心,師傅話食材貨源大部分來自北海道、九州,咁就食得放心!十九品料理只係一千頭,咁樣嘅質素真係抵嘅!烏貝即係日本嘅象拔蚌😍食落超清甜,師傅話特登留俾我哋。縞蝦 出面仲有佢嘅蝦子,食落有蝦香,屬於季節性所以佢嘅肉比甜蝦香好多,佢哋嘅殼都非常之實淨!長崎縣 小長井生蠔因為夠新鮮只係落少少土佐醋啫喱,已經好鮮味毛蟹飯啱啱開始冇幾耐已經咁豐富出動毛蟹😍蟹肉嘅份量超爆多,上面仲有蟹膏,師傅好貼心飯嘅份量唔多,咁就唔會咁快食到太飽,呢個飯嘅精髓,我覺得係要落少少柚子醋,先至能夠帶出蟹肉鮮香。富山県白蝦壽司都係季節性產物,上面落咗魚子銀箔,整得好靚好靚,落少少岩鹽調味。蜆肉湯湯底用咗本地蜆,中間呢隻就係靚靚日本蜆,加少少芽蔥、海葡萄,成個層次提升赤貝壽司師傅輕輕拍咗一下佢即刻收縮,非常新鮮,加少少青檸更帶出鮮味。深海池魚壽司本身超鍾意食呢種魚,因為好多油脂好香,落柚

烏貝
即係日本嘅象拔蚌😍食落超清甜,師傅話特登留俾我哋。

縞蝦

長崎縣 小長井生蠔
因為夠新鮮只係落少少土佐醋啫喱,已經好鮮味

毛蟹飯

富山県白蝦壽司

蜆肉湯
湯底用咗本地蜆,中間呢隻就係靚靚日本蜆,
加少少芽蔥、海葡萄,成個層次提升

赤貝壽司

深海池魚壽司
本身超鍾意食呢種魚,因為好多油脂好香,落柚子鹽少少已經好香,食佢嘅油香。

北海道水八爪魚
比平時嘅八爪魚大隻好多,少少竹炭鹽已經帶到鮮味,超鍾意紫蘇花,最特別係師傅加咗粉紅色嘅手指檸檬,酸酸地夠清新。

油坊主
好少見,等一次食🤠雖然油多但食落非常爽口
,係貴價魚黎架,少少炸蒜芝麻令成件魚油香爆發。

南非鮑魚
由大量昆布慢煮4小時嘅南非鮑魚,本身好大隻,師傅切嘅時間好認真有型。鮑魚彈牙,有昆布香。

鹿兒島a5和牛
佢啲紋理超靚,而且紅卜卜即係好新鮮,咁靚嘅牛生先係最正,嗰種牛香留咗喺口入邊好耐😄

魚骹位拖羅
師傅切左好多刀,咬多應無筯,食到啖啖魚油香。

吞拿魚魚骹
超大件啊😍啲汁煮得好淋而且好香。

呢個拖羅飯真係好正,俄羅斯海膽俄羅斯都係出名水產,札幌加工,食落比較甜,有種厚實嘅感覺。馬糞海膽非常之軟滑,而且甜🌟

鮟鱇魚乾
經過蒸熟,大大片口感滑嫩細滑入口即化😋

魚湯
師傅話係用魚骨熬製4小時而成,飲落去非常之香濃,真材實料。

甜品有士多啤梨天婦羅配煉奶,炸水果原來咁好食!仲有最後一款甜品就係抹茶奶凍,師傅調教個味道唔會過甜😀

• 鹿兒島a5和牛壽司
  • 拖羅海膽飯
  • 毛蟹飯
2024-03-17 28 瀏覽
今日同朋友黎到位於天后既【榊原】食OMAKASE DINNER SET, 綜合食物質素,環境,氣氛,價錢,可以話系小編滿意度最高既一次!👍🏻.首先食物質素黎講,需則新鮮食材對於OMAKASE系基本條件,但系配合埋處理、烹調手法,【榊原】就好比到驚喜我,仲有幾款食到小編心心眼 ❤️.😋油坊主全晚最VIP不得不提呢件『油坊主』!暫時未系第2間OMAKASE食到 ~黎自北海道既油坊主,用燒既烹調方式去處理,油得黎爽口.😋鹿兒島a5生和牛壽司小編從來都唔敢食生牛肉,但比師傅說服到,放贍一試!原來生和牛可以咁香口,師傅用左薑蓉蔥去配搭,小編感受到好香既芝士味,難以形容~.😋雪花吞拿魚唔系入口即溶,系入口即化!!過兩秒突然系口中發現唔見左,十分出色 !!.😋拖羅海膽 呢件亦系讓人十分驚豔<3 配搭香蔥令件事唔會太膩師傅比左幾片紫菜我地, 任我地有唔同既食法~小編選擇將紫菜包住海膽,拖羅同飯,一啖放落口~大!滿!足!.我地今次系選擇左【OMAKASE 20品】$1380/PERSON除左食物質素之外,OMAKASE既主廚既交流能力都好重要,呢度既師傅會細心介紹每種食材煮法,氣氛輕鬆,值得一試
😋油坊主
黎自北海道既油坊主,用燒既烹調方式去處理,油得黎爽口
😋鹿兒島a5生和牛壽司
😋雪花吞拿魚
😋拖羅海膽
呢件亦系讓人十分驚豔<3 配搭香蔥令件事唔會太膩
除左食物質素之外,OMAKASE既主廚既交流能力都好重要,呢度既師傅會細心介紹每種食材煮法,氣氛輕鬆,值得一試!
地址: 天后電氣道54號亨環‧天后16樓

2024-03-13 20 瀏覽
位於銅鑼灣的日式餐廳🇯🇵準備享受他們的《蛍狩 Hotarugari-OMAKASE 20品》套餐。(8 Sashimi, 2 Washoku, 7 Sushi, Soup and 2 Dessert)🐟 瑩光尤魚 🌟瑩光尤魚這種魚肉質鮮嫩多汁,口感細膩👅🦪 蠔 🌊蠔帶有濃郁的風味,相當新鮮。🐚 平貝 🌊🦀 蟹肉飯 🦀🍚蟹肉的鮮甜和米飯的口感完美融合,每一口都讓人陶醉其中🐚 白見貝 🌊其肉質鮮嫩,口感爽脆🍣 油坊主 🍣🍚🦪 活赤貝 🌊每一顆活赤貝都保持著最佳的新鮮度🦑 北海道 俄羅斯 海膽 🌊海膽味道鮮美濃郁,口感滑順💕🐚 鳥貝 🌊鳥貝肉質緊實,帶有淡淡的海洋味道🐮 宮崎和牛壽司🐮🍚味道絕佳🇯🇵和牛的肉質細嫩多汁,融化在口中,帶來一種極致的肉香享受🙏🏻🙏🏻🍤 香魚BB天婦羅 🍤香魚BB天婦羅,這道菜以鮮嫩的香魚為主,裹上酥脆的天婦羅糊,味道絕佳。香魚的肉質鮮美,帶有淡淡的海洋香氣,搭配著酥脆的外層☁️☁️🐚 慢煮南非鮑魚 🌊慢煮南非鮑魚,以慢煮的方式烹調南非鮑魚,使其肉質變得極為鮮嫩,口感頗具彈性🔥🦆 安康魚肝 🦆安康魚肝是一種珍貴的食材,它的肉質細膩,口感滑嫩,帶有濃郁的魚香味。

🐟 瑩光尤魚 🌟
瑩光尤魚
這種魚肉質鮮嫩多汁,口感細膩👅

🦪 蠔 🌊
蠔帶有濃郁的風味,相當新鮮。

🐚 平貝 🌊

🦀 蟹肉飯 🦀🍚
蟹肉的鮮甜和米飯的口感完美融合,每一口都讓人陶醉其中

🐚 白見貝 🌊
其肉質鮮嫩,口感爽脆

🍣 油坊主 🍣🍚

🦪 活赤貝 🌊
每一顆活赤貝都保持著最佳的新鮮度

🦑 北海道 俄羅斯 海膽 🌊
海膽味道鮮美濃郁,口感滑順💕

🐚 鳥貝 🌊
鳥貝肉質緊實,帶有淡淡的海洋味道

🐮 宮崎和牛壽司🐮🍚

🍤 香魚BB天婦羅 🍤