沙田科學園嘅「楠天」係一個隱世嘅私房菜寶藏💎,環境清幽舒適🌿。餐廳主打精緻粵菜同創意fusion菜,每道菜都充滿驚喜,無論係同朋友飯局👬定一家人飯局,都係一個好唔錯嘅選擇!服務員細心貼心,上菜都好快,又會簡單介紹每道菜,沙田人必到!𓏸𑁍𓏸𓈒𓂃𓂃𓂃𓂃𓂃𓂃𓂃𓂃𓏸𓈒𑁍ᵂᴴᴬᵀ ᵂᴱ ᴼᴿᴰᴱᴿᴱᴰ❁ 話梅漬車厘茄仔 🍅開胃小菜一絕!車厘茄酸甜爽脆,話梅味滲入每一粒,咬落清新開胃,簡直係完美嘅味蕾starter😋❁ 瑤柱螺片燉雞湯 🥄湯底濃而不膩,瑤柱同螺片嘅鮮甜同雞湯完美融合,飲落暖胃又滋補,超有家的味道🏡,真心推介❣️❁ 焦糖脆皮拔絲叉燒皇 🍖 手工之作!呢個叉燒皇係全場MVP!外層焦糖脆皮香甜,叉燒入口即化,肥瘦均衡,甜鹹交錯嘅味道令人一試難忘😍,仲有好精緻嘅拔絲效果,超有驚喜✨❁ 荔茸蝦多士 🍤荔枝蓉同蝦膠嘅組合好新奇!多士炸得金黃香脆,蝦肉彈牙,荔枝嘅清甜為整道菜加分,食完都想encore🦐❁ 椒鹽鮑魚 🐚鮑魚肉質鮮嫩,椒鹽香氣撲鼻,外層微脆,入口滿滿海洋風味🌊,簡單嘅調味將鮑魚嘅鮮味完全帶出,讚👍🏻❁ 撈汁浸花甲 🦪花甲新鮮到爆!撈汁酸辣開胃,浸得啱啱好,每一粒都吸晒醬汁精華,食到停

𓏸𑁍𓏸𓈒𓂃𓂃𓂃𓂃𓂃𓂃𓂃𓂃𓏸𓈒𑁍
ᵂᴴᴬᵀ ᵂᴱ ᴼᴿᴰᴱᴿᴱᴰ

❁ 話梅漬車厘茄仔 🍅

❁ 瑤柱螺片燉雞湯 🥄

❁ 焦糖脆皮拔絲叉燒皇 🍖 手工之作!

❁ 荔茸蝦多士 🍤

❁ 椒鹽鮑魚 🐚

❁ 撈汁浸花甲 🦪
花甲新鮮到爆!撈汁酸辣開胃,浸得啱啱好,每一粒都吸晒醬汁精華,食到停唔到😌

❁ 鮮魚湯杞子浸津白 🥬
津白爽脆,鮮魚湯清甜滋潤,杞子加添一抹養生氣息,健康又美味😋

❁ 黑松露蛋白瑤柱炒飯 🍚
黑松露香氣濃郁,蛋白滑嫩,瑤柱粒粒鮮甜,炒飯粒粒分明,仲有少少飯焦添,每一口都係享受🌟

❁ 黑糖冬瓜牛奶桃膠 🥛
黑糖香濃,冬瓜清甜,桃膠Q彈,牛奶增添滑順口感,甜度剛好,食完好滿足💜
甜品完美收尾🥳🥳🥳

楠天每道菜都用心製作,帶畀你味蕾同視覺嘅雙重享受🎉 如果想搵個地方同朋友chill住食飯,或者試下新派粵菜,呢度絕對係不二之選❣️
2025-06-21 395 瀏覽
呢間餐廳除咗提供中西式早餐、傳統中式蒸飯同碟頭飯外,晚市竟然可以預訂私房菜,而且質素絕對唔錯‼️🥢Tasting Menu ($1600/ 4位)💗涼拌椒麻杏鮑菇呢款前菜結合咗杏鮑菇嘅嫩滑口感同椒麻醬嘅爽辣風味,越食越開胃🌶️💗香濃功夫鮮魚湯鮮魚湯熬至奶白色,飲落鮮味無比,魚味濃郁之餘完全唔腥,加咗蕃茄粒同嫩豆腐,營養十足🍲💗焦糖脆皮拔絲叉燒皇叉燒皇肥瘦適中,肉質細嫩鬆化🐖面層燒咗一層焦糖糖衣,食落更加脆口香甜,再加上拔絲,賣相一流🍯💗金鮮魚湯浸野生海魚野生海魚預先去骨非常貼心,然後煎至焦香,魚柳厚肉鮮嫩,浸入以慢火熬製嘅金黃魚湯,味道溫潤細膩,帶微微辛辣🐟令人意想不到係最底層藏有嫩滑嘅蒸蛋白,層次好豐富🥚💗金牌脆皮爆汁乳鴿乳鴿係即叫即炸,所以特別皮脆肉嫩,仲爆汁添🦆食嘅時候唧少少青檸汁中和油膩感🍋‍🟩💗金湯酸菜魚金湯加入大量潮州鹹酸菜,酸得嚟帶甜味,辣度同麻香都比較少,唔食得辣嘅朋友都食到🍲鱸魚片份量多,雪白嫩滑完全無骨🐟底下仲有娃娃菜同芽菜,吸哂湯汁好好味👍🏼💗古法蝦子柚皮柚皮經過多重工序去除苦澀,炆到軟糯接近入口即溶,搭配用鮮蝦子煮成嘅高湯茨汁,柚皮更加香濃入味,充滿蝦嘅鮮味🍐💗撈汁
🥢Tasting Menu ($1600/ 4位)
💗涼拌椒麻杏鮑菇
金湯酸菜魚
💗古法蝦子柚皮
古法蝦子柚皮
💗撈汁浸花甲
花甲大隻肉厚,最重要係鮮甜無沙,浸係以芫荽、辣椒、蔥等調製嘅秘製撈汁,酸辣帶麻,非常醒胃🐚
撈汁浸花甲
💗馳名鮮菠蘿咕嚕肉
咕嚕肉炸至外皮薄脆,肉質爽滑🐖選用新鮮菠蘿,清甜無渣🍍再加埋彩椒同洋蔥一齊炒,酸甜開胃🫑
馳名鮮菠蘿咕嚕肉
💗上湯腿茸浸菠菜苗
菠菜苗翠嫩清甜,最抵讚係無澀味,浸係加咗金華火腿嘅上湯中,真係鮮味到連湯都飲埋🥬
上湯腿茸浸菠菜苗
💗鍋燒三蝦炒飯
三蝦係指「蝦醬、鮮蝦、蝦米」🦐先係炒飯加入蝦醬、蔥花、同雞蛋炒香,飯粒乾爽而且粒粒分明,好有鑊氣,加上爽口嘅蝦仁,仲有炸蝦米同紫菜,超惹味🍛
鍋燒三蝦炒飯
💗生磨合桃露
合桃露濃稠幼滑,核桃味香濃,最重要係唔會太甜,夠哂養生滋補🌰
生磨合桃露
上湯腿茸浸菠菜苗
鍋燒三蝦炒飯
生磨合桃露
2025-03-15 895 瀏覽
偶爾朋友帶我入科學園食飯,打破我一直認為白石角偏僻的印象。地鐵出站就有巴士,如果自駕去食飯可以免費泊車,有寵物用餐區域,所以放工久不久都會入去試新餐廳。簡簡單單找了一間晚市做小菜的小菜館醫肚。價錢經濟,座位舒適有適當的空間感。火腩炆鱔煲足料兼大件夾抵食的鱔煲,有約七到八件的鱔魚。肉質爽彈,骨少肉厚。感覺像是新鮮鱔魚,帶有濃郁的魚香。如果喜歡吃鱔魚,一定會盡興而歸。除了鱔魚,火腩沾上鱔魚的肉汁也能互相襯托,帶出層次豐富的豬肉香。配料中的炆冬菇也絕不欺場,冬菇炆得軟淋入味,完全吸收了魚和豬肉的精華,加上冬菇本身的菇香在口腔中來一次味蕾大爆發。以這個價錢來說可以吃到這樣厚實的鱔球,的確超值。蜜椒牛柳粒炆金薯牛柳粒是出奇地入口即化,雖然肉味不像美國安格斯牛的濃郁,但在重口味的汁醬中仍是合格。牛柳粒軟淋,配上下油鍋炸過的金薯,薯皮帶點焦香,加上甜口的醬汁,凝做出香脆而甜絲絲的味道。整道菜十分出色,黑椒香氣重但不嗆,是下飯一流的小菜,讓人不自覺地吃到直至清碟才願意停手。後來發現有兩枱家庭客預訂私房菜,是off menu的菜,也許慶祝是不錯的選擇。

火腩炆鱔煲

以這個價錢來說可以吃到這樣厚實的鱔球,的確超值。

蜜椒牛柳粒炆金薯

• 蒜子火腩白鱔煲
5天前 0 瀏覽
Recently, our family visited a restaurant that offers not only Western and Chinese-style breakfasts but also traditional steamed rice and rice dishes. To our delight, they even have a dinner option for private dining, and the quality was impressive  !We enjoyed a variety of dishes, starting with the Matsutake Mushroom Chicken Soup. The soup was incredibly flavorful and comforting, perfect for warming up on a chilly evening. Our three-year-old daughter loved it too!Next, we tried the Caramelized

Next, we tried the Caramelized Crispy Pork Char Siu. The pork was perfectly balanced with fat and lean meat, and the texture was tender and melt-in-your-mouth. The caramelized coating added a delightful crunch and sweetness, making it a hit with the whole family. Jane couldn’t get enough of it!

We also ordered the Traditional Pomelo Peel with Shrimp. The pomelo peel had undergone a meticulous process to remove any bitterness, resulting in a soft and almost melt-in-your-mouth texture. It was paired with a rich broth made from fresh shrimp, which enhanced the dish’s flavor. Jane found it refreshing and enjoyed the unique taste.

In addition, we sampled the Shrimp Toast with Walnut Paste, Clams in Special Sauce, and Vegetables in Fish Soup with Goji Berries. The clams were large and meaty, and the special sauce, made with coriander, chili, and scallions, was tangy and slightly spicy, providing a delightful kick. Our daughter loved the vibrant flavors!

Lastly, we finished our meal with Freshly Ground Walnut Cream for dessert. It was thick and silky, with a strong walnut flavor that wasn’t overly sweet, making it a healthy treat for our little one.

This dinner experience was truly satisfying for our entire family. Seeing Jane enjoy the food so much made it even more special. Overall, it was a wonderful evening filled with delicious dishes and great family memories!
2025-07-08 0 瀏覽
放假同爸爸媽媽去科學園行吓,原來佢哋都好耐冇嚟過,仲特登行去嗰個蛋度打卡😆😆而家科學園都多咗好多嘢食,原來仲有間幾高質嘅中菜,除咗小菜之外,仲有好似私房菜咁嘅tasting Menu 㗎🍅話梅漬車厘茄仔話梅味好出,反而食唔到車厘茄嗰種草青味,幾開胃🍲瑤柱螺片燉雞湯個湯真材實料,一啲味精都冇,雖然好清,但係好濃味,連阿媽都大讚🥓焦糖脆皮拔絲叉燒皇上枱賣相好吸引,叉燒好大嚿,但係好腍,燒得好香,配埋上邊嘅拔絲甜甜地好好食🍤荔茸蝦多士原來係蝦當時中間有一層芋頭蓉,第一次食咁樣嘅配搭,好特別🦪椒鹽鮑魚好多中菜都會有呢一樣菜,呢度炸得通透,椒鹽唔會太濃蓋過個鮑魚味🦪撈汁浸花甲呢一味係唯一辣嘅餸,對我嚟講係辣咗啲,但係爸爸媽媽都覺得好惹味🥗鮮魚湯杞子浸津白好清又新鮮嘅菜🍛黑松露蛋白瑤柱炒飯呢個炒飯又係炒得好好食,粒粒分明,飯粒好有咬口🍨黑糖冬瓜牛奶桃膠最後嘅糖水都好出色,黑糖冬瓜唔會太甜,埋好清甜嘅桃膠,好完美咁完咗呢餐飯

🍅話梅漬車厘茄仔
話梅味好出,反而食唔到車厘茄嗰種草青味,幾開胃

🍲瑤柱螺片燉雞湯

🥓焦糖脆皮拔絲叉燒皇

🍤荔茸蝦多士
原來係蝦當時中間有一層芋頭蓉,第一次食咁樣嘅配搭,好特別
🦪椒鹽鮑魚

🦪撈汁浸花甲

🥗鮮魚湯杞子浸津白
好清又新鮮嘅菜

🍛黑松露蛋白瑤柱炒飯
呢個炒飯又係炒得好好食,粒粒分明,飯粒好有咬口

🍨黑糖冬瓜牛奶桃膠

2025-07-06 0 瀏覽
🌸科學園都有私房菜既享受~ 前菜先食左個❤️話梅漬車厘茄仔小番茄以話梅醃漬,酸甜解膩,係清爽又冰鎮既開胃菜🍅🍜瑤柱螺片燉雞湯🐣好足料,係經典廣式燉湯,瑤柱與螺片提鮮,雞湯底慢火燉至清澈,雞肉🍗依然林甜🐷焦糖脆皮拔絲叉燒皇🍬拔絲口感酥脆,放喺鬆化既叉燒上,好精緻又有多重口感👏👏🍞荔茸蝦多士🦐外層酥脆,內裡是綿密的芋泥與彈牙蝦膠,層次豐富,現炸上桌熱辣辣💜😈椒鹽鮑魚 鮑魚外脆、內保持嫩滑,椒鹽鹹香帶微辣,突顯鮑魚鮮味👻👻🐟撈汁浸花甲🤎花甲係以港式調味汁浸泡,鮮味突出,辣辣地又有啲酒香味,花甲大隻爽口😬😬🤗🤗🥦鮮魚湯杞子浸津白🤍大白菜燉至軟而不爛,吸飽魚湯精華飲多啖濃白鮮甜既湯,枸杞增添自然甘味,清爽解膩😳😳👍👍🍘黑松露蛋白瑤柱炒飯 以熱窩形式上,米飯粒粒分明,蛋白滑嫩,有好多瑤柱絲🤎離遠已經到黑松露香氣濃郁,瑤柱鮮味足,整體高級感滿分最後食埋🍼黑糖冬瓜牛奶桃膠,桃膠軟滑似果凍,搭配冬瓜茶與牛奶的綿密清甜平衡,甜度適中,養生感十足🧋
🌸科學園都有私房菜既享受~
前菜先食左個❤️話梅漬車厘茄仔
小番茄以話梅醃漬,酸甜解膩,係清爽又冰鎮既開胃菜🍅

🐟撈汁浸花甲🤎

🥦鮮魚湯杞子浸津白🤍
大白菜燉至軟而不爛,吸飽魚湯精華
飲多啖濃白鮮甜既湯,枸杞增添自然甘味,清爽解膩😳😳👍👍

離遠已經到黑松露香氣濃郁,瑤柱鮮味足,整體高級感滿分

清甜平衡,甜度適中,養生感十足🧋
2025-07-05 0 瀏覽
琴晚嚟搵住喺白石角嘅朋友食飯,嚟左呢間楠天kitchen嚟試下兩個人坐卡位都幾闊落單點嘅小菜都好多選擇仲有晚市套餐可以選擇,我地最後就揀左2人餐天氣好熱,我地就叫左兩杯凍檸茶一嚟有個手拍青瓜,唔會太辣,好清爽,啱晒夏天嘅時候食燒味例牌可以揀單拼或雙拼,我地揀左叉燒切雞雙拼!份量都好多~個切雞仲要俾左雞髀,好嫩滑👍🏻叉燒有少少燶邊,肥瘦適中👍🏻小菜叫左個鹿茸菇炒牛肉,調味適中,啲菇好爽脆,牛肉嫩滑$200食個二人餐都不錯,最緊要係份量多,又好味!

兩個人坐卡位都幾闊落

單點嘅小菜都好多選擇

仲有晚市套餐可以選擇,我地最後就揀左2人餐

天氣好熱,我地就叫左兩杯凍檸茶

一嚟有個手拍青瓜,唔會太辣,好清爽,啱晒夏天嘅時候食

小菜叫左個鹿茸菇炒牛肉,調味適中,啲菇好爽脆,牛肉嫩滑

$200食個二人餐都不錯,最緊要係份量多,又好味!
2025-07-04
今日因為咁啱去科學園做嘢,跟住就諗住睇吓邊間餐廳可以買個外賣返去食,求其喺OpenRice搵一搵,跟住見到呢一間餐廳,都見到有好多好評,行到過去又真係好多人等緊外賣,所以就諗住試吓🤭🤭😁😁佢嘅外賣質素真係非常之唔錯,我哋今次叫咗個二人餐,佢係包咗兩個白飯、兩杯飲品、一個燒味、同埋一個自選嘅小菜 😎😎😎、仲要有手拍青瓜,仲要只係$200 ,真係非常之抵😙我哋就叫咗個切雞、切雞真係俾個位都幾靚,比到雞髀位俾我哋😉😉跟住男朋友話今日唔想食到咁雜,所以就叫咗個金銀蛋時菜做另外一個小菜😊皮蛋鹹蛋比料都好足,而且啲菜都煮得入味 手拍青瓜份量都唔少,兩個人食剛剛好而家啲茶餐廳二人餐都越賣越貴,我覺得$200有兩個小菜,仲要包晒嘢飲同埋飯,都真係好難搵到呢個價錢,所以都推薦俾大家 💕💕

、仲要有手拍青瓜,仲要只係$200 ,真係非常之抵😙

手拍青瓜份量都唔少,兩個人食剛剛好
2025-05-31 314 瀏覽
搬咗舖之後都未嚟食過,咁啱放工有鄰居話唔去咁遠食飯附近有咩選擇,我就話不如你試吓。兩個人所以唔叫得多餸,一人叫咗一個share嚟食。嗌咗一個薯仔牛柳粒同埋半隻炸子雞。份量唔算多,但係兩個人就啱啱好。個薯仔幾有heart炸過嚟,外脆內軟。同埋個薯仔唔會有種「腎腎」地嘅感覺。牛肉粒都幾稔滑食落都冇渣。個炸子雞就真係要激讚,個皮夠薄脆,隻雞又唔會太肥,睇到中間唔會有一層肥膏包住,火侯控制得好好,肉質依然嫩滑。另外少肉嘅地方譬如雞翼尖、尾二度呢啲位都唔會過鹹。茶餐廳嚟講呢個水準真係不俗。可惜小菜淨係跟白飯冇嘢飲,如果有埋嘢飲跟小菜就更加Perfect。
2025-05-08 266 瀏覽
🍚楠天燒鵝飯一上枱就知輸贏!鵝胸斬得厚薄均勻,琥珀色外皮泛住油光,底下嘅白飯吸盡鵝油精華。胸肉通常部位通常偏柴,但師傅明顯有後手——先慢煮後燒!入口竟然嫩過脾位!外皮脆如薄紙,鵝油甘香,蘸埋自家酸梅醬更將鮮味提升3個層次。 師傅俾咗靚位我哋,咬落去啖啖肉,絕對唔會有全部都係骨位,我同朋友都非常滿意,整體都覺得佢嘅燒味係做得唔錯!拍得住出邊大酒樓嘅水準!🍚王牌叉燒飯睇色水已知係傳統麥芽糖塗層,焦糖化表面帶微燶邊,肉質鬆化得嚟有嚼勁。最驚喜係秘製豉油甜中帶陳皮香,撈飯可以清晒成碟!。 叉燒嘅味道唔錯,而且我覺得佢嘅份量亦都唔會太少,下午茶嚟講呢一個份量亦都選多佢嘅!性價比我覺得非常高,呢個價錢嚟講絕對唔貴,絕對配得上佢嘅質素!鍾意食叉燒嘅朋友絕對唔可以錯過,下午茶時間食更加抵食!朋友同我都非常鍾意食佢嘅叉燒!大大件!🔅Corona啤酒(支裝)茶記飲啤酒最怕「唔夠凍」,呢度嘅Corona連杯都雪到結霜,加分!清淡酒體配重口味燒味超夾,呢隻墨西哥啤酒,相信大家都唔會陌生,味道非常爽口,我覺得同燒味嘅味道非常match!🥗蠔油菜心雖然係配角但絕不hea做!菜心專揀中指長度嫩芯,蠔油唔會死鹹,反
🍚楠天燒鵝飯

🍚王牌叉燒飯

🔅Corona啤酒(支裝)

🥗蠔油菜心
雖然係配角但絕不hea做!菜心專揀中指長度嫩芯,蠔油唔會死鹹,反而有淡淡蠔香,上面仲灑咗炸蒜粒增添口感。

2025-03-12 592 瀏覽
今日去踩單車,經過科學園,打算入去食個午餐。見呢間楠天Kitchen都幾多人食,就入去醫一醫肚先!🔶招牌梅菜蒸魚 佬味十足,魚腩肥美,梅菜鹹甜適中,送飯一流👍🏻跟餐仲可以加$15就有油菜,份量十足🔶230叉燒滑蛋飯 似係升級版黯然銷魂飯,洋蔥蛋包飯非常下飯,配上獨門醬汁醃製嘅燶邊梅頭叉燒,嫩而入味🔶老火湯 本來想飲燉湯補一補,可惜賣曬😿跟餐加$5奉上老火湯,老火蓮藕雞腳湯依然正,好抵飲❗️🔶手拍青瓜 跟餐加$10, 超級大份,酸辣之餘,蒜香同香菜味十足🥒🔶香煎韮菜餃(3隻) 跟餐加$15, 煎得好香脆,內裏爆餡,好juicy, 又有濃濃韭菜香🔶黑糖冬瓜奶桃膠 Q彈桃膠,黑糖冬瓜奶台味十足,不會太甜🤤

🔶招牌梅菜蒸魚

🔶230叉燒滑蛋飯

🔶老火湯

🔶手拍青瓜
跟餐加$10, 超級大份,酸辣之餘,蒜香同香菜味十足🥒

🔶香煎韮菜餃(3隻)

🔶黑糖冬瓜奶桃膠
Q彈桃膠,黑糖冬瓜奶台味十足,不會太甜🤤

2025-03-04 501 瀏覽
搵到間真材實料嘅餐廳,抵食又好味,真係平民美食!晚餐咸魚鷄粒豆腐煲 $70 連白飯,呢個煲真係好足料!咸魚香味撲鼻,雞粒嫩滑,豆腐吸晒咸魚同雞嘅精華,食落好入味!熱飲加$3揀咗菜蜜,清清甜甜。另外叫咗荷蘭豆炒牛肉 $68 連白飯。荷蘭豆炒得爽脆,牛肉嫩滑,醬汁濃郁得嚟又唔會太鹹,撈飯食好正!份量都幾大碟,食到好滿足!跟餐 $58叫咗姬松茸瑤柱燉雞,呢個燉湯大大碗真係好足料!姬松茸香味濃郁,瑤柱鮮味十足,雞肉燉到好腍,飲落好滋補!跟餐加$58就有,真係抵到爛!呢間小店嘅食物真材實料,價錢又平民,份量足,味道好,下次一定會再嚟試吓其他菜式!

搵到間真材實料嘅餐廳,抵食又好味,真係平民美食!

2024-12-29 770 瀏覽
在科學園的楠天廚房,我最近享用了一頓令人難忘的美食體驗。這家餐廳以其獨特的川味料理和精緻的廣東菜而聞名,讓我對這裡的菜品充滿期待。以下是我對幾道招牌菜的詳細評價。川味麻辣雞煲首先登場的是川味麻辣雞煲,這道菜的香氣一上桌就撲鼻而來,讓人垂涎欲滴。雞肉經過精心醃製,肉質鮮嫩,搭配各種香料和辣椒,讓整道菜充滿了層次感。麻辣的味道恰到好處,既有麻的香氣,又有辣的刺激,讓人一口接一口,欲罷不能。這道菜非常適合與朋友分享。搭配麻辣雞煲的,是一杯凍奶茶。這杯奶茶的茶香濃郁,奶味十足,口感滑順,十分解膩。凍奶茶的甜度適中,既能中和麻辣的口感,又能讓人感受到一絲清新的滋味。這杯飲品無疑是這頓餐的完美伴侶,讓整體用餐體驗更加圓滿。楠天燒鵝拼叉燒接下來是楠天燒鵝拼叉燒,這道菜的呈現相當精緻,燒鵝的皮脆肉嫩,色澤誘人,叉燒則是經典的廣東風味。燒鵝的肉質鮮美,搭配特製的醬汁,讓人一口咬下去,滿口香氣。叉燒的甜味與燒鵝的鹹香形成了絕妙的對比。醒上湯瀨粉,這道菜的湯底清澈見底,味道鮮美。瀨粉的口感滑順,吸收了湯汁的精華,讓每一口都充滿了鮮味。湯中還加入了新鮮的蔬菜和海鮮,讓整道菜的口感更加豐富。這道菜不僅味道出色,

川味麻辣雞煲

楠天燒鵝拼叉燒

接下來是楠天燒鵝拼叉燒,這道菜的呈現相當精緻,燒鵝的皮脆肉嫩,色澤誘人,叉燒則是經典的廣東風味。燒鵝的肉質鮮美,搭配特製的醬汁,讓人一口咬下去,滿口香氣。叉燒的甜味與燒鵝的鹹香形成了絕妙的對比。醒上湯瀨粉,這道菜的湯底清澈見底,味道鮮美。瀨粉的口感滑順,吸收了湯汁的精華,讓每一口都充滿了鮮味。湯中還加入了新鮮的蔬菜和海鮮,讓整道菜的口感更加豐富。這道菜不僅味道出色,還能讓人感受到健康的飲食理念,十分適合喜愛清淡口味的食客。

瑤柱螺片淮山燉雞

最後,瑤柱螺片淮山燉雞為這頓美餐畫上了完美的句號。這道燉品的湯底濃郁,雞肉經過長時間的燉煮,肉質鮮嫩,與瑤柱和螺片的鮮味相互交融,讓人感受到一種溫暖的滋味。淮山的加入不僅增添了口感,還帶來了健康的元素,讓整道菜更加均衡。

2024-11-05 789 瀏覽
今日星期六去食早餐唔洗等雞粥+5粒燒賣餐,凍飲+$5雞粥ok,普普通通。有d酸瓜粒都算開胃。雞肉都滑 唔會太腥但燒賣真係好難食,面粉味最後5粒只係食咗1粒半。 有d浪費
今日星期六去食早餐唔洗等
雞粥+5粒燒賣餐,凍飲+$5

雞粥ok,普普通通。有d酸瓜粒都算開胃。雞肉都滑 唔會太腥
但燒賣真係好難食,面粉味
最後5粒只係食咗1粒半。 有d浪費

2024-10-12 856 瀏覽
超水準飯堂!星期五晚放工唔想煮飯,去咗科學園搵嘢食見到呢間餐廳好多人,堂食同外賣都有人等緊等咗一陣就有位我哋就入咗去諗住求其食啲嘢冇諗過咁好食😧呢碟菜心炒牛肉一定係我食過最好味嘅一次牛肉好好食,唔係平時茶餐廳醃到梅晒嘅牛肉!菜心都好新鮮好嫩!另外叫咗個燒味飯,特別推介燒腩仔👍🏻個皮脆卜卜好正瑤柱螺片淮山燉雞湯好好飲,跟餐加$58 價錢都ok單點$88 就貴少少但味道非常好,非常足料隻雞都好好食好滑。
超水準飯堂!
星期五晚放工唔想煮飯,去咗科學園搵嘢食
見到呢間餐廳好多人,堂食同外賣都有人等緊
等咗一陣就有位我哋就入咗去

諗住求其食啲嘢冇諗過咁好食😧
呢碟菜心炒牛肉一定係我食過最好味嘅一次
牛肉好好食,唔係平時茶餐廳醃到梅晒嘅牛肉!
菜心都好新鮮好嫩!

另外叫咗個燒味飯,特別推介燒腩仔👍🏻
個皮脆卜卜好正

瑤柱螺片淮山燉雞湯
好好飲,跟餐加$58 價錢都ok
單點$88 就貴少少
但味道非常好,非常足料
隻雞都好好食好滑。