Lunch同同事搵野食,呢間唔洗等好耐就試下。叫左個招牌厚切豬扒🐷配香濃咖哩汁🥘。上菜頗快,店員都好nice。豬扒煎到好香,唔鞋口唔痴牙,都幾大塊!咖哩汁好香好惹味😋,唔算太重椰汁味,撈埋啲咖哩汁真係食晒碟飯😂😂…
Lunch同同事搵野食,呢間唔洗等好耐就試下。

招牌厚切豬扒配香濃咖哩汁
今天專程去食我的至愛椰粉湯紅”海南雞飯”,發現它有新變革,加推台灣美食,店號也叫「牛壹台食」🤩🤩心大心細,食”海南雞椰香飯”定食新”招牌紅燒牛肉麵” 好啦,最終敵不過好奇心,選了紅燒牛肉麵加珍珠奶茶外賣😝真的沒選錯👍🏻👍🏻牛腱肉勁冧勁大塊,一咬即溶,牛筋勁大條,質地像花膠,又冧又彈牙,湯底很香帶點微辣,真材實料無味精珍珠奶茶勁大杯,味道也不錯,套餐轉飲加$8,抵🥳🥳估不到,除了海南雞外,台灣美食也做得非常出色,值得一讚

珍珠奶茶勁大杯,味道也不錯,套餐轉飲加$8,抵🥳🥳

估不到,除了海南雞外,台灣美食也做得非常出色,值得一讚

外賣自取
  • 招牌紅燒牛肉麵加珍珠奶茶
  • 椰香海南雞
  • 椰香海南雞椰香飯套餐
2021-05-21 243 瀏覽
主打燉湯既小店,標榜所有燉湯唔加味精!椰粉湯紅 有幾間分店,今日就試下灣仔區分店先😉.📌🥥椰香海南雞椰香飯套餐 ($76) 套餐包油菜一碟🥬 + 是日食療拿杯湯椰香飯有淡淡椰子香,飯粒分明有咬口,同傳統油飯比較好唔同,好食有驚喜😍👍🏾 去骨海南雞啖啖肉,位置有雞髀同雞胸,雞肉唔肥、嫩滑。點埋秘製泰式醬汁,酸酸辣辣,好惹味,送飯一流! 配菜仲有車厘茄同墊海南雞底既生菜。唯一係飯比較少,女士食剛剛好,但男士可能會略嫌唔夠飽🧐-📌皇牌菜芯苗 (跟餐)菜心苗份量足,而且新鮮,只加左少許豉油調味,食到菜既甜味👍🏾-📌日式胡麻醬手撕雞冷麵($58)非常大碟! 手撕雞超足料,唔會太韌,配上生菜、青瓜、粟米、車厘茄,冷麵麵質爽口,加埋胡麻醬香濃,撈埋食好清新開胃,係夏日之選☀️-📌🐮精選和牛椰香蛋包飯🍳 ($88)蛋包飯賣相好吸引! 面頭加左d椒絲!和牛粒肉味好濃郁,好香油脂味,完全唔韌,切到一粒粒食又唔會太漏! 流心半熟龍捲風滑蛋包住啲白飯,另上一細碟椰漿,俾你淋上蛋撈飯食! 配菜有秋葵,車厘茄,粟米! -📌是日食療拿杯湯 跟餐加(+$15)今日既湯款係「香芋南瓜眉豆海底椰」,係用飲品杯裝,超熱! 呢
主打燉湯既小店,標榜所有燉湯唔加味精!
椰粉湯紅 有幾間分店,今日就試下灣仔區分店先😉

📌🥥椰香海南雞椰香飯套餐 ($76)

套餐包油菜一碟🥬 + 是日食療拿杯湯
📌皇牌菜芯苗 (跟餐)
📌日式胡麻醬手撕雞冷麵($58)

📌🐮精選和牛椰香蛋包飯🍳 ($88)

📌是日食療拿杯湯 跟餐加(+$15)

今日既湯款係「香芋南瓜眉豆海底椰」,係用飲品杯裝,超熱! 呢間餐廳既湯係無落味精無落鹽,所以飲落會比其他餐廳嘅清少少🤏🏽! 飲完唔會有口乾嘅感覺。
📌金羅漢果養生茶(跟餐加$12)
有金羅漢果,菊花,杞子同陳皮,味道清甜,甜味喺黎自羅漢果,飲落有啲似菊花茶,唔錯!
線括黎講,哩間餐廳既食物真係幾健康,唔錯,可以回頭👍🏾
=========================

2021-05-13
2021-05-14 67 瀏覽
我和友人於10/5(一)約13:00到達餐廳,外面已經有不少人等外賣及排隊等位,感覺非常擁擠。門面職員明顯不夠,十分忙碌。我們也等了10-15分鐘,入內環境較黑暗,職員給了我們3人座位,後來才加透明膠版給另一位客人坐我們旁邊。我叫了蘑菇汁吉烈魚柳米粉($52),友人叫了蘑菇汁吉烈魚柳飯,也等了差不多15分鐘,午餐才來。吉烈魚柳熱騰騰的,蘑菇汁也真的有蘑菇切片,米粉不過不失。可惜午餐卻不附飲品,故感覺午餐較貴。
吉烈魚柳熱騰騰的,蘑菇汁也真的有蘑菇切片,米粉不過不失。
可惜午餐卻不附飲品,故感覺午餐較貴。
蘑菇汁吉烈魚柳米粉
2021-05-10
2021-05-04 89 瀏覽
話說今日過左海做野,比啲老友飛機咗自己一條冷周圍行,睇下有咩好食行過呢間叫椰粉湯紅嘅舖頭見佢招牌係雞同湯,我就揀左口水雞配椰香飯試下雞嘅份量可以接受,雞肉真心好嫩滑仲有小小彈牙,啲雞肉唔會一味死實,都真係出色佢嘅口水汁唔會搶咗雞味,椰香飯雖然我食唔椰味,不過又的確好食過白飯一路食一路聽到隔離枱,好多枱都叫海南雞下次有機會都要試海南雞天氣太熱,我就無叫湯飲,佢呢度啲湯主打無添加,跟餐加$15就有我就加左$6跟凍飲,檸檬茶茶味濃,唔係茶餐廳飲到起痰果種甜,唔錯!
話說今日過左海做野,比啲老友飛機咗
自己一條冷周圍行,睇下有咩好食
行過呢間叫椰粉湯紅嘅舖頭
見佢招牌係雞同湯,我就揀左口水雞配椰香飯試下

一路食一路聽到隔離枱,好多枱都叫海南雞
下次有機會都要試海南雞
  • 口水雞飯
2021-04-29 80 瀏覽
今日會在灣仔食個 lunch ,想起有同事曾提及呢區有間好正嘅養生靚湯小店,所以馬上去搵。在軒尼詩道行嚟行去都見唔到個半拱門粉紅色招牌⋯⋯後來發現原來佢哋換咗新招牌「台灣 xx」睇完都唔記得😅😅因為已經差不多2:30,侍應見到我在門口左看右看,所以走了出來招呼 👍🏼。侍應解釋佢哋將會改新招牌轉做台灣菜 😨😰😱 我當然最關心係而家是否仲會有靚湯供應,侍應回覆現在已經沒有燉湯,但今日會有一款要加錢嘅食療靚湯,既然嚟到決定入去一試。今日係蟲草花野葛菜竹絲雞 😋絕對唔係味精湯,湯好甜,甜味嚟自湯料,飲完一啲都冇口渴 👍🏼👍🏼海南雞配椰香飯海南雞好滑而且仲拆咗骨,雞亦唔肥好味道,啖啖肉 👍🏼椰香飯只係聞到香味,仲以為會食到有椰肉嘅甜椰飯,純粹係自己諗錯野😅 ,而且點雞嘅醬汁非常好嘢味,有少少微辣,好正😋最初見到個飯覺得好少,而且好快就食完,但估唔到一直捱到六點鐘放工,依然有飽肚感覺💪🏼💪🏼 勁

今日係蟲草花野葛菜竹絲雞 😋

海南雞配椰香飯

海南雞好滑而且仲拆咗骨,雞亦唔肥好味道,啖啖肉 👍🏼

2021-04-28
2021-04-27 59 瀏覽
平時見媽咪攞烏絲雞煲湯就多,烏絲雞煲出嚟嘅湯都特別清甜😳😳😳不過烏絲海南雞飯就真係真係第一次見!烏絲海南雞飯應該係全港首創!!!用烏絲雞製作海南雞飯,雞肉肉質柔嫩,皮光肉滑,入口清香!沾一沾秘製海南雞醬汁,更加突顯肉香😋而且飯有淡淡黃姜香味💛😋荷葉冬瓜三豆湯湯水對女仔來講真係好重要,知道呢度每日都有自家煲湯水,當日就係荷葉冬瓜三豆湯,清熱解毒,去水腫啱晒我唷😝咖喱牛坑腩彩虹飯咖喱牛坑腩炆得軟林林,忍唔住食咗兩舊😝剩返啲薯仔比肥肥食Tim👀見佢咖喱薯仔撈彩虹飯食得咁入神,我都唔好意思再拎佢啲粟米粒粒黎食唷🤪呢度嘅食物都係冇味精冇添加,識落特別健康,有家的味道唷😝

烏絲海南雞飯

荷葉冬瓜三豆湯

咖喱牛坑腩彩虹飯

呢度嘅食物都係冇味精冇添加,識落特別健康,有家的味道唷😝
唔知大家經過灣仔有冇見過呢間裝修幾可愛既餐廳呢~原來佢係一間主打原地製作、原創主意、鮮味同無添加嘅餐廳😚 簡單d黎講就係健康又創新既菜式🥣 鐘意養生或者經過灣仔既朋友仔不妨試下🤤🌟 首創竹絲海南雞椰香飯套餐 ($108)平時黃油雞嘅海南雞飯就食得多🍗 但黑色既海南雞你地見過未?🤣 無骨竹絲雞口感嫩滑而且有雞味😆 重點係竹絲雞比一般嘅走地雞或者黃油雞低熱量同卡路里,配埋佢哋嘅椰香飯、特製嘅酸甜醬汁同配菜,就算啖啖雞肉都唔會有太大嘅負擔!🌟 炭燒鰻魚椰香蛋包飯 ($93)鰻魚,椰汁同蛋包飯呢個組合好少見🤔 但加埋又幾夾喎!鰻魚食落去唔會好油膩,炭燒又將啲肉汁鎖住,完全唔會乾🤪 一口香滑嘅蛋包飯再配埋蘸左香濃椰汁嘅鰻魚,食落真係無得輸🍳🌟 荷葉冬瓜三豆湯 (跟餐/ +$15)兩個餐都有跟湯🥣 呢個湯有清熱解暑同健脾化濕嘅功效,絕對係想飲靚湯但又唔想自己煲嘅懶人恩物!☺️味道:🌕🌕🌕🌕🌑環境:🌕🌕🌕🌖🌑價錢:🌕🌕🌕🌖🌑

🌟 首創竹絲海南雞椰香飯套餐 ($108)

🌟 炭燒鰻魚椰香蛋包飯 ($93)

🌟 荷葉冬瓜三豆湯 (跟餐/ +$15)

味道:🌕🌕🌕🌕🌑
環境:🌕🌕🌕🌖🌑
價錢:🌕🌕🌕🌖🌑
2021-04-20 73 瀏覽
我哋成日大魚大肉食好西,間中都想食得健康啲🤪,見咁多人推薦呢間喺灣仔嘅湯品小店就去試吓~呢度主打係聲稱全港首創嘅竹絲海南雞,同埋因應新鮮食材而定嘅食療手杯湯。感覺同之前介紹過嘅閨家一樣,都係sell無添加無味精,健康得嚟食物味道都唔錯,價錢都幾抵人均$100左右!.▪️首創竹絲海南雞椰香飯套餐 $108▪️成個套餐都幾健康,除咗個飯仲有湯🫕同菜心🥬本身嘴刁仔🙍🏻‍♂️叫我唔好揀呢個竹絲海南雞,話覺得黑色嘅雞有啲怪🤣但我見openrice 熱門啲人推薦就貪新鮮試吓,點知食落啲雞皮幾爽,海南雞肉都好滑,連嘴刁仔試完都改觀🤣,不過味道就同平時啲海南雞分別唔大。重點係佢個醬汁配雞同飯都好惹味好正!▪️精選和牛椰香蛋包飯 $88▪️呢個旋轉蛋睇落好簡單咁,但之前垃圾口🙍🏻‍♀️嘗試過喺屋企煮係超fail,試過先知咁難煮🤣呢間都整得幾靚~本身以為佢冇汁咁dry,點知原來有個白雪雪嘅椰汁😳,加落牛同蛋包飯食都幾特別同幾夾。和牛粒好香油脂味🤤,仲有啲燒過嘅南瓜同粟米伴碟。▪️是日食療手拿湯 (跟餐)▪️呢度嘅湯好似係每日唔同款及功效,我哋當日飲嘅係「荷葉冬瓜三豆湯」。湯入面冇湯渣,雖然佢哋標榜冇味精,但飲落都好濃味好

▪️首創竹絲海南雞椰香飯套餐 $108▪️
成個套餐都幾健康,除咗個飯仲有湯🫕同菜心🥬

▪️精選和牛椰香蛋包飯 $88▪️

▪️是日食療手拿湯 (跟餐)▪️
呢度嘅湯好似係每日唔同款及功效,我哋當日飲嘅係「荷葉冬瓜三豆湯」。湯入面冇湯渣,雖然佢哋標榜冇味精,但飲落都好濃味好似阿媽煲嘅咁🤣,同埋用手拿杯咁飲都幾方便~
  • 首創竹絲海南雞椰香飯
今晚收工去到灣仔搵野食,經過左椰粉湯紅覺得個名幾特別,細看餐牌原來係主打健康食物,仲要個裝修風格成間網紅既打卡Cafe咁樣👍🏻!依幾個吊燈真係好令,似去左Cafe打卡!炭燒鰻魚椰香蛋包飯,原來會跟埋椰汁自由調味,蛋包飯夠香滑,唔會好濃味,鰻魚烤的岩岩好,唔會太過乾或者燶咗,配埋椰汁甜甜地食落好夾,有粟米,南瓜同小蕃茄做伴碟,食落開胃健康,另加15蚊(total HKD93)可以跟埋是日食療拿杯湯,今日係荷葉冬瓜三豆湯,好足料既老火湯,好味又健康,抵飲!竹絲海南雞椰香飯套餐,就連埋一碟油菜上,已經包埋食療拿杯湯,total HKD108, 份量都幾大, 男士都夠食得飽,一開始唔係咁習慣黑色既海南雞,但一試有驚喜,比起平時食既海南雞無咁肥,可以話係完全無油,雞肉味比較重同埋口感結實,符合健康主題👍🏻!醬汁係偏重薑味,輕酸同埋蒜味,要黎撈飯都非常適合!油菜用既豉油唔會太咸,明顯有顧及健康嘅主題!依餐飯唔洗加一,環境同食物都好好,性價比高,值得推介!👏🏻

依幾個吊燈真係好令,似去左Cafe打卡!

依餐飯唔洗加一,環境同食物都好好,性價比高,值得推介!👏🏻

• 食療拿杯湯
  • 椰香海南雞椰香飯套餐
  • 炭燒鰻魚椰香蛋包飯
我同同事比個靚靚門面吸引左🤣。價錢唔貴,一個餐既價錢由四十幾到七十幾都有,悉隨尊便👍🏻。嗌左兩個餐share食,好飽🥰。惹味麻婆豆腐(彩虹飯)$48就咁望落去個麻婆豆腐好似肉醬😂。麻婆豆腐辣辣地,又唔算好辣,唔洗一路食一路飲水🤣。啲豆腐藏左係裏面,好完整。揀完餸之後可以揀唔同嘅飯,見到有個叫彩虹飯,我哋就嗌黎試吓,最緊要係唔使加錢😌。原來彩虹飯裡裏有粟米同紅米,又係啲健康野😻。竹絲海南雞(椰香飯)$68坦白講我第一次就咁食竹絲雞,平時竹絲雞應該用嚟燉湯,而唔係咁食🤪。食落啲雞肉非常之嫩滑緊緻,咁樣形容好奇怪,但係你食過就會明白🤔。本身仲擔心啲肉質比普通食開嘅海南雞鞋/乾身,相反依份竹絲雞更加滑溜🥰。個椰香飯好好食,真心好香,就咁食飯唔食餸都okay。食療拿杯湯 加$15燉湯真係好似冇味精無添加,所以飲落去個味道比平時其他餐廳飲開嘅清啲👍🏻。正正因為咁我非常之鍾意,飲完之後絕對無口乾嘅感覺。好暖胃,尤其是依家落雨濕濕嘅天氣,飲返碗暖嘅湯水好緊要(養生mode)😂。埋單$146(無加一)

惹味麻婆豆腐(彩虹飯)$48

竹絲海南雞(椰香飯)$68

食療拿杯湯 加$15

埋單$146(無加一)
2021-04-14
2021-04-16 63 瀏覽
最近幾餐都食得比較豐盛🙈今日想搵啲健康啲既野食,所以就揀左哩一間食物比較健康既餐廳。餐廳座位尚算寬闊,天花板有啲波波燈同埋小草做裝飾。🎈椰粉滷肉豬排配白米飯🐷🍚 $63豬扒煎得酥香,鬆化易咬,滷肉味濃,而豬肉粒鹵得夠入味,送飯一流。🎈食療拿杯湯(+$15)食療拿杯湯意思係用紙杯盛載熱湯,方便顧客飲用。今日呢個湯係荷葉冬瓜三豆湯(紅豆、綠豆、扁豆),個湯味道好濃,一啲都唔油,而且無落味精,非常健康。🎈椰香海南雞配椰香飯🐔🥥$68海南雞包括雞髀、雞翼及雞胸,雞肉夠嫩滑,而且已經去骨,好方便食。椰香飯有淡淡椰子香味,米飯比較濕潤,而且明顯係少油烹製。🎈 皇牌菜芯苗(+$12)菜心苗份量好足,而且好新鮮,只用少許豉油調味,能夠食到菜既甜味。整體黎講,哩間餐廳既食物真係幾健康,如果平時係屋企唔想煮飯,買返去食都係一個唔錯既選擇。

🎈椰粉滷肉豬排配白米飯🐷🍚 $63

🎈食療拿杯湯(+$15)
食療拿杯湯意思係用紙杯盛載熱湯,方便顧客飲用。

🎈椰香海南雞配椰香飯🐔🥥$68

🎈 皇牌菜芯苗(+$12)

$65.5 (晚餐)
2021-04-15 56 瀏覽
來! 乾一杯! 今次乾的是食療湯哦~位於灣仔的椰粉湯紅 @cocosoup.hk 主打健康同食療湯,很特別~是日去到,餐廳暫停了最招牌的滋補燉湯系列🥲無法子了,就食個晚飯吧~不過晚飯也有一杯杯食療湯飲,是每星期不同的..晚飯分別點了🥩精選和牛椰香蛋包飯同🍱炭燒鰻魚椰香蛋包飯,由於餐廳是即叫即整,保證新鮮,所以都有寫明要等等。來了~食物一上枱看到很大份量喔! 那蛋包飯包得很美呢,蛋包飯旁伴有南瓜、粟米同車厘茄,感覺很健康哈哈! 原來還有一細碟椰汁,係俾你淋上蛋同飯食,好特別~先食食和牛粒,和牛肉味好濃郁,唔駛點醬都得! 滑蛋很香滑,勁大塊蛋可以慢慢食,影左近鏡睇蛋係勁厚!椰汁好香好濃,但又唔會覺得奇怪,又似食糯米飯咁,好得意! 鰻魚煮得軟腍,配埋醬汁食好juicy呢..是次食療湯係淮山赤小豆扁豆湯🍲 功效係健脾和胃、利水除濕、消腫解毒、強肺防感冒,啊啱哂我!! 飲第一啖,就知道餐廳完全無落味精,很純粹的味道,原汁原味,真的很好! 為客人的健康著想這個理念很有意思💕 所以也極力推薦大家也可以健康一下,去去這間椰粉湯紅享受健康的美食
來! 乾一杯! 今次乾的是食療湯哦~
2021-04-09
  • 食療拿杯湯
  • 精選和牛椰香蛋包飯
  • 炭燒鰻魚椰香蛋包飯
平時返工太過勞碌,有時真的要吃養生餐😞。收工之後,跟朋友途經灣仔,來到了一間充滿粉紅氣埸的餐廳。😳進店之後,看到內裡的裝修也很心思,金色閃亮的吊燈,也有很多掛畫,相信在這裡打卡也是很不錯!😛看完餐牌之後就點了以下菜色:🥗日式胡麻手撕雞冷麵作為頭盤絕對是相當開胃,手撕雞配上沙律菜、粟米、車厘茄、冷麵,撈起來食很fresh,肉很嫩、粟米很甜,車厘茄很新鮮,絕對是很不錯的頭盤😚!🐔🍚首創竹絲海南雞椰香飯套餐-椰香飯🥥🍚+ 自創竹絲海南雞🐔第一次吃竹絲海南雞,感覺很新鮮!烏黑色的海南雞配上秘製的醬汁,酸酸辣辣,非常提味!而黑的肉較之實淨,感覺很有咬口。椰香飯熱辣辣很香口,又不會太甜,很讚!-食療拿杯湯-荷葉冬瓜三豆湯🥄餐附送了兩大杯湯,這是荷葉冬瓜三豆湯。一喝下去已覺很養生,湯很消暑,也有健髀去濕的作用,很適合我這些沒時間煲湯的都市人。-皇牌菜芯苗🥬很淥得恰到好處,不太硬不太淋,配上醬油吃又不會太寡。整體來說,這餐廳很適合我這類很少煮飯的都市人,期待下次再吃到其他健康餐。😜
平時返工太過勞碌,
有時真的要吃養生餐😞。
收工之後,
跟朋友途經灣仔,
來到了一間充滿粉紅氣埸的餐廳。😳

進店之後,
看到內裡的裝修也很心思,
金色閃亮的吊燈,

🐔🍚首創竹絲海南雞椰香飯套餐

-椰香飯🥥🍚+ 自創竹絲海南雞🐔

-食療拿杯湯-荷葉冬瓜三豆湯🥄

-皇牌菜芯苗🥬
很淥得恰到好處,不太硬不太淋,配上醬油吃又不會太寡。

• 日式胡麻醬手撕雞冷麵
  • 首創竹絲海南雞椰香飯
2021-04-13 46 瀏覽
食咗咁多日油膩Heavy野,今晚來灣仔呢間椰粉湯紅食健康晚餐~ 見到餐廳天花轉左橙黃昏暗波波燈,光線昏暗,好似打卡Cafe咁,幾有氣氛。椰香海南雞椰香飯套餐 $76包海南雞飯,食療拿杯湯,菜心。海南雞有兩個醬,一個椰子醬,一個海南雞醬,兩個醬汁配海南雞同飯都好好食😋 海南雞肉質滑嫩,飯都充滿椰香,份量適中。仲配菜心,好健康😍食療拿杯湯湯水濃郁,夠熱又香,飲完覺得好暖身,好健康。炭燒鰻魚椰香蛋包飯 $93好大嘅一整塊煎蛋嵌着白飯😍 仲有少許配菜蕃茄粟米南瓜,幾健康。鰻魚切到細條長條型,幾方便進食,鰻魚軟嫩,好滋味。

椰香海南雞椰香飯套餐 $76

食療拿杯湯
湯水濃郁,夠熱又香,飲完覺得好暖身,好健康。

炭燒鰻魚椰香蛋包飯 $93