2014-04-16 551 瀏覽
見同學仔食評話雞同牛都好食,另一食評又話飯好食,即管叫呢個下午茶餐試吓。碟飯一嚟見到啲汁嘅顏色,嘩,點解有少少偏橙嘅?雞又細塊!味道方面,飯唔見得特別好食、雞有雪味但淡而無蒜茸味嘅汁又幫唔到手,搞到成個飯都好難食!唯一可取係個熱菜蜜,冇過份加水溝淡,幾好味㗎!

唯一可取係個熱菜蜜,冇過份加水溝淡,幾好味㗎!
蒜茸汁雞扒飯
2014-04-14
今次回到大角咀, Shopping過後, 見這間餐廳客人比較多, 於是入去醫醫肚. 地方不太擠迫, 但冷氣卻不夠; 侍應們也是典型香港人: 說話, 行動俱快, 也算有禮貌. 下午茶時段剛剛開始, 而我們又未吃午餐, 於是選了些較飽肚的食物. 等了一會食物便送上, 我們先點了西班牙炒飯和鮮茄蓉碎豬扒焗飯.一上枱時, 還以為是送錯了! 這個西班牙炒飯, 怎看也比較像西炒飯! 賣相不像樣, 沒有西班牙炒飯常見的海鮮, 只有雞蛋, 火腿, 香腸, 青豆, 粟米粒, 不正是西炒飯嗎? 叫它做西班牙炒飯, 實在名不符實. 不過, 撇開它的名稱, 其實這碟飯的味道也不差, 飯起碼炒得乾身, 飯粒是粒粒分開的, 沒有"一舊舊", 而且帶著陣陣蕃茄醬的微酸味, 加上港式材料, 吃起來也很開胃的.鮮茄蓉碎豬扒焗飯, 無論看起來和食味都跟某快餐店的一哥豬扒飯很相似. 蕃茄塊和豬扒的數量也不少, 但面層的芝士較少. 可惜, 豬扒雖然不硬, 但肉汁卻較少, 飯粒沒有先炒過, 但混著蕃茄同吃, 味道也是OK的.吃到一半, 發覺好像不大夠, 所以追加了這個焗芝士野菌冬菇意粉. 可是, 侍應漏了單, 要再三催促才送
吃到一半, 發覺好像不大夠, 所以追加了這個焗芝士野菌冬菇意粉. 可是, 侍應漏了單, 要再三催促才送上. 意粉看起來芝士較少, 白汁卻很多, 所以汁醬雖然杰, 但卻沒有甚麼味道; 除了冬菇外, 還有草菇和雞脾菇等野菌; 意粉不算太腍, 不過整體味道都偏淡, 一般水準.

總的來說, 食物水準一般, 味道也很港式口味, 但勝在價錢相宜, 二十多元便可吃得飽, 還附餐茶. 在現今通貨膨脹嚴重的年代, 還可以有甚麼要求?
2011-03-06
  • 鮮茄蓉碎豬扒焗飯
2011-04-18 104 瀏覽
我班friend好鐘意去呢間到食,今日我就決定佢地去食下啦。1)食物:食物選擇多質素ok啦,雞飯同牛排味道挺好,分量足,價錢唔算太貴。好適合學生去食,而且送湯飲整體而言食物質素不錯,(海鮮除外)2)服務質素:非常非常非常差。我明白中午學生放lunch,會好忙。但係我地座低都要睇下先知食咩ga,一味催叫我地點野。我明明係叫薯菜,上離俾左飯我;,仲話落左單唔可以換。明明你錯,仲要理直氣壯?我個friend叫佢俾我刀,叫左成6分鐘!如果改善一下會好些。整體來說,還是可以。一個月lunch去食一兩次冇咩問題,但成日去就....(你可以忍受其服務質素)
1)食物:食物選擇多
整體而言食物質素不錯,(海鮮除外)
2)服務質素:
2011-04-18
  • 牛排,鹽焗雞飯
2011-04-02 84 瀏覽
到紅磡交收完畢,買了心頭好,為了避開地鐵原站出入會被罰十元,唯有由南昌站出,再步行遠一點回來。吃的時候已經是差不多三時,但看看內裡還是有很多顧客。因為肚餓關係,一心要選一個較飽肚的焗飯。在焗飯款式裡選了最經典的茄汁豬扒飯。下午茶款式由西多士到餐蛋麵到炒粉麵到焗飯焗意粉...........都係同一個牌度.好似尋寶咁自己慢慢揀!花多眼亂鋪仔細細都幾先進,電腦打單凍飲加3元,但都幾大杯,比一般茶餐廳的凍飲杯高一個SIZE左右。茄汁豬扒飯的豬扒是預先切好的,幾細心,而且肉味頗濃。茄汁焗到微乾,而且有芝士墊底關係,混和茄汁後好像有點意大利飯的味道。飯最值得一讚,竟然全熟得來還幾有飯香。最可惜係原來下午茶的焗飯是迷你版,份量不太夠。服務都算不錯,出餐也頗快。衛生就一般,沒有見到特別不濟的情況。

吃的時候已經是差不多三時,但看看內裡還是有很多顧客。

下午茶款式奇多!
鋪仔細細都幾先進,電腦打單
茄汁豬扒飯的豬扒是預先切好的,幾細心,而且肉味頗濃。

服務都算不錯,出餐也頗快。

衛生就一般,沒有見到特別不濟的情況。

2011-04-01
下午茶款式奇多!
2011-01-11 67 瀏覽
今次係第一次來食,但感覺不太好...首先我睇唔出咩叫日式,都只是用上蟹枊...第二,海鮮都冇隻蝦,有的是青口,和厚粉的小魚枊第三,我不覺得河粉係冇炒過,食落好似只係用水浸泡過第四,唔明白叉燒同肉片係主角,其他海鮮很小除左食物外,服務同環境都可以ge,坐得幾舒服...但,我不會想再來食了...
今次係第一次來食,但感覺不太好...
日式海鮮什錦炒河
首先我睇唔出咩叫日式,都只是用上蟹枊...
第二,海鮮都冇隻蝦,有的是青口,和厚粉的小魚枊
第三,我不覺得河粉係冇炒過,食落好似只係用水浸泡過
第四,唔明白叉燒同肉片係主角,其他海鮮很小

除左食物外,服務同環境都可以ge,坐得幾舒服...
但,我不會想再來食了...
2011-01-08
2010-12-25 37 瀏覽
呢間餐廳可以算係我既飯堂,水準屬於中上,款式多價錢合理,味道一定唔夠幾條街以外既金家樂架啦,但用唻醫肚OK架.首推焗飯,其次煲仔小菜! 我老婆鍾意食吉列豬扒薯條.服務好好,好有返屋企個感覺,我每次都要飲佢d例湯架!

首推焗飯,其次煲仔小菜!

我老婆鍾意食吉列豬扒薯條.

服務好好,好有返屋企個感覺,我每次都要飲佢d例湯架!
2010-12-09
  • 各式焗飯
這天來到「港灣豪庭」,已是下午茶時間,見有點肚餓,打算隨便找一間茶餐廳醫肚,發現這茶餐廳門外的宣傳牌中的下午茶餐中竟然多達33款,結果便被吸引進來幫襯了。雖然這間茶餐廳以「椰皇閣」為名,但與大眾化連鎖西餐廳「椰林閣」應該沒有關係,看它的門面、裝修、陳設、價錢,相信應該只是服務區內街坊與港灣豪庭的住客為主。叫了兩個下午茶餐,一個是「奶油多」加「熱朱古力」,一個則是「鹵水雞髀」加特飲「果粒藍莓果汁」。1)「奶油多」:這奶油多的煉奶與牛油下得不夠多,多士也烘得不夠香脆,水準只是平平而已。2)「熱朱古力」:這熱朱古力倒不錯,朱古力味足夠,即使不下糖,也可喝到香甜的朱古力味。3)「鹵水雞髀」:這鹵水雞髀算是合格啦,鹵水味雖不太濃,都還可以,雞髀不是太大隻,都算ok啦!4)「果粒藍莓果汁」:這杯飲品最搞笑,原來「果粒」是這台灣出品果汁的品牌名稱一部分,全名是「正品庄果粒」健康特飲,要是不看清楚,真的很客易會誤導人以為它真是有粒粒果肉的果汁呢!至於味道,這特飲的味道是偏甜的,酸味不重,有點像利賓納,不過都叫做幾解喝啦!埋單$35,都算是街坊合理價吧!
這天來到「港灣豪庭」,已是下午茶時間,見有點肚餓

下午茶餐有33款之多

向街的招牌

已吃了一半的奶油多

不用加糖都有朱古力味的熱朱古力

咬了一小口才記得拍照的鹵水雞髀

4)「果粒藍莓果汁」:這杯飲品最搞笑

容易誤導人的特飲餐牌

沒有果粒的果粒藍莓果汁

埋單$35,都算是街坊合理價吧!
$17.5 (下午茶)
向街的招牌
下午茶餐有33款之多
容易誤導人的特飲餐牌
2010-04-30 18 瀏覽
腳仔累, 港灣豪庭一帶又好dry, 難得有得坐下卡位抖抖, 旨在飲杯野睇下書, 但電視太大聲了。雞脾+熱華田, 才$15, 想點? 其實雞脾都算大隻, 味道OK, 但我仍飽不想食住, 於是take away. Just drink, get some warm water & rest. Fine!

2010-04-29
2010-01-05 8 瀏覽
我本來好久都冇去食嘢.點嗰日我朋友話嚟揾我食嘢我話好啦!去椰林閣食啦點知佢就去咗 椰皇閣算啦佢都坐低咗囉.我朋友叫咗個咖喱魚柳飯凍奶茶$35(咖喱好香唔係好辣呢個價錢已包飲品低)我就叫咗個焗猪扒飯熱奶茶$35(個汁ok唔差有件半豬扒好大件)畀我想像中好唔使加一
2010-01-02
慶祝紀念
除夕
  • 咖喱 焗飯
2008-11-30 11 瀏覽
突然想去這個未去過的新場「港灣豪庭商場」逛逛。發覺商場並不是很大,食肆選擇也不算多。行了幾間就選擇了這間店名酷似「椰林閣餐廳」的「椰皇閣餐廳」進午膳。本來我都知道兩者是不可比較的。雖說店名相近,而店內粉飾亦有幾分相似,但此「椰皇閣」確是只合符茶餐廳的水準,而絕對不是「椰林閣」的那種西餐廳格局。點了個29元的週末精選午餐,照燒雞扒伴廚師腸 配飯 跟燒汁、羅宋湯 及 凍檸茶(加2元),確實齊全的一個餐,但整體都是麻麻地。碟飯賣相很快餐feel,燒汁像淡味茄汁,所謂廚師腸是普通凍肉腸仔,羅宋湯似加入味粉,只有杯凍飲OK…感覺上只是一般茶餐廳貨色。餐紙上的「以禮待人」是謊話吧!有位亞姐大聲的自言自語講粗口,埋怨工作做不來,像是向週圍的食客吐苦水。我都明白打份工辛苦,但光臨食店鮮有遇到如此工作態度差勁的服務員,尤其是在一個新商場內。此外又聽見有人不耐煩地訓示另一人有關「落單」的問題,需要向我查詢再作實,可能是新員工訓練不足。惟餐廳環境和衞生方面尚可令人滿意,為整體評分掙回一些分數。如時間適合,趁早霸到好位(卡位),來這裡純粹醫肚還可以,不能太計較食物質素和服務了。依然是那一句話:一分錢、一分貨。

2008-06-26 11 瀏覽
卡通豬扒 失望爆棚尼呢度食野....叫左個午餐....燒汁豬扒飯...有紅湯...有野飲....紅湯淡如水.....冇聞冇味....想點?豬扒又薄又un....成間野黑蚊蚊....想扮有格調?定係想慳番d電費?但係咁的野食質素....就係格格不入law.... d 侍應又叫極都唔應....唔得....
卡通豬扒 失望爆棚
尼呢度食野....叫左個午餐....
燒汁豬扒飯...有紅湯...有野飲....
紅湯淡如水.....冇聞冇味....想點?
豬扒又薄又un....
成間野黑蚊蚊....想扮有格調?
定係想慳番d電費?
但係咁的野食質素....
就係格格不入law....
d 侍應又叫極都唔應....
唔得....
2008-05-18 23 瀏覽
五香肉丁雞翼米線($22)--雞翼很大隻,五香肉丁只有幾粒,米線又少喎!海南咖喱焗海鮮飯($25)--咖喱味很香,海鮮料亦很足,算是一個不錯的咖喱焗飯.

2008-05-16 21 瀏覽
豉椒肉片飯--豉椒很夠味,肉片也很淋.豬扒炒公仔麵--本來是叫叉燒炒公仔麵,不過嚟錯咗,可惜公仔麵炒到不倫不類,可幸豬扒還可以,煎得很香.不過連埋熱飲都唔駛$30.無謂要求咁多啦!
豉椒肉片飯--豉椒很夠味,肉片也很淋.

,可幸豬扒還可以,煎得很香.

不過連埋熱飲都唔駛$30.無謂要求咁多啦!
2008-04-27 26 瀏覽
今次外賣叫咗干炒牛河,牛肉還可以,但河粉的味道就很淡,有啲失望.
2008-03-30 21 瀏覽
買咗個焗豬扒飯,連飲品$32,佢塊豬扒好大塊,同個盒一樣大,還有一塊細嘅,入面還有幾舊菠蘿同蕃茄,唔錯,又多汁,幾好味.