2012-10-13 228 瀏覽
看到椰林閣餐廳有那麼多不好的食評, 我感到有點詫異。事緣我最近曾和家人一同惠顧, 對食物和服務都感到滿意。我們星期日當天拿了竹戰的金錢,一起外出吃飯,因為家人之前惠顧覺得椰林閣食物水準和價錢都可以接受,故選了此餐廳.座落粉嶺百和路, 人潮當然比不上繁嚣城市,時間已經是晚上八時,我們用餐在人客稀少的情況下很輕鬆自在.晚餐選擇很多,中西式粉麵飯都有,上菜速度適中.我們點完餐,先用餐湯,可選白或紅湯,我吃的紅湯味好,又酸又甜,十分醒胃.再用餐包,是暖的而且有點軟,具質素也我要的是乾炒牛河,炒的很有鑊氣又味美.色澤和調味都好,份量又夠多老公的白汁龍利柳焗飯做的出色,他整碟吃完另外要的咖喱汁豬扒,伴有腸仔和翠玉瓜,賣相不錯,味道不頼五人共要了四個餐,每人消費四十元,比其他大集團便宜,今後這兒很可能成為我的晚餐飯堂
看到椰林閣餐廳有那麼多不好的食評, 我感到有點詫異。

老公的白汁龍利柳焗飯做的出色,他整碟吃完

另外要的咖喱汁豬扒,伴有腸仔和翠玉瓜,賣相不錯,味道不頼

白汁龍利柳焗飯
乾炒牛河
題外話/補充資料: 做會員免加一
2012-10-07
白汁龍利柳焗飯
乾炒牛河
  • 炒飯 羅宋湯
2012-07-10 100 瀏覽
食開下午茶,d焗飯同炒粉麵飯都唔錯… 夜晚見多選擇就去食啦..點知質素仲差過Tea,,, 價錢就貴一半……………. 跟既餐湯.. 想轉酥皮,原來仲要無得加錢,要另外叫,成$28! 不過真係好想飲酥皮湯, $28算啦照加!!!點知, 食完成餐飯最後先到, (都算, 即刻整要耐D),仲要黎到.. 個酥皮係白色架!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 完全無發起, 又無香味, 更莫講話鬆化定點!! 入面D湯超咸, 仲衰過跟餐餐湯!! 收人$28一個酥皮湯,簡直離譜!!至於Main course, 無需多提, 一貫椰林閣水準.. 服務態度又差!!!!!!!!!下次下午茶價.. 食焗野, 就算喇! DINNER?! NO WAY!!!!

麵粉皮一塊
2012-06-04
2012-04-15 42 瀏覽
所謂既蒜茸汁肉眼扒 其實係薄牛扒仲沒蒜茸味 個杯雜果賓治好似用羅拔臣士多啤梨啫喱粉加水沖出黎咁個忌廉汁芝士海鮮焗飯完全無芝士味 飯完全無焗過咁 好似就咁加汁係面 個餐包係全場最好味道
2012-04-15
5 分鐘 (堂食)
  • 餐包
2012-04-09 50 瀏覽
今晚太約八點半入去, 客人唔多. order咗一個$48肥牛喇沙米線, $68蒜汁牛扒set dinner.個米線先到, 一食即刻知道唔係喇沙, 個湯同清水味係無乜分別(除咗佢攪到個湯係紅色及有少少辣味). 我問個waiter, 點解無喇沙無落椰汁, 你都可以當係喇沙湯咁俾人食? waiter好型咁答我, "有落wor". 我扯火, 叫佢自己攞個湯去睇下. 5分鐘後再行埋o黎同我講, "廚房話已經落, 只係你覺得唔夠啫!"到個牛扒. 俾咗兩片大約三吋成三吋o既牛柳, 就當係牛扒. 最好笑係佢落order果時仲問我o地要幾多成熟. 佢問都多餘! 果兩片連3mm厚唔夠o既牛肉, 你可以點煮? 我都同樣有問個waiter, 你o地餐就當呢片肉係扒? 同樣, 我問都一樣多餘. (佢答: 咁有乜問題)我係住花都, 咁多年都未試過咁嬲. 就算上次, 我都只係嬲個廚房, 當佢唔識整. (果次係order一個黑唶汁沙律! 個沙律到咗我面前, 見佢無落黑唶汁, 就問佢攞, 點知又係好串咁同你講, 廚師話落咗! 當時, 我直情嬲到又係見佢自己睇, 問埋佢黑唶汁應該係乜o野色!)呢個價錢, 呢啲質素. 回
今晚太約八點半入去, 客人唔多.

呢個價錢, 呢啲質素. 回應我自己第一句. 怪唔得客人唔多.

我自己就絕唔會再食呢間.
2012-04-09
不是這麼差的吧?很好呀!因為叔叔約了我們來花都吃午餐,但想來想去不知吃什麼好,後來想起花都有間椰林閣,又想起這間花都在Openrice是很多劣評的,不如來這間吃啦!我和媽媽叫了:海南雞大碗飯,跟羅宋湯,而叔叔則叫了洋蔥汁豬扒繪黑椒腸,跟白湯。海南雞大碗飯-好好味呀,D雞好滑,不鞋,因為有兩塊係雞胸來的,但這兩塊雞胸又不鞋,而且牠又不鹹,因為我和媽媽好怕吃外面的白切雞,因為好鹹,但這間的白切雞(海南雞)則好淡,不鹹,唯獨不夠菜伴碟,如有些椰菜絲或節瓜伴碟就更加好了。洋蔥汁豬扒繪黑椒腸-豬扒不鞋,幾好,而黑椒腸亦好好吃。但羅未湯就好少菜,多些菜如椰菜及洋蔥就更加好味!服務態度很好,不是樓下說得這麼差吧?下次我會試下這兒的加喱雞。
不是這麼差的吧?很好呀!

洋蔥汁豬扒繪黑椒腸-豬扒不鞋,幾好,而黑椒腸亦好好吃。

但羅未湯就好少菜,多些菜如椰菜及洋蔥就更加好味!

服務態度很好,不是樓下說得這麼差吧?

下次我會試下這兒的加喱雞。
不夠菜!
正!好滑的雞
2012-04-08
正!好滑的雞
2011-11-28 29 瀏覽
之前食過椰林閱晚餐覺得ok, 同家人決定試下食早餐!10:35am到達, 冇咩人, 入到去亦冇人招呼, 好多枱都未執, 叫人執枱都用左10mins.....諗住拿拿林落埋單,, 點知佢叫我地等等!!! 好!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 等等,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,等.............................. 叫人,, d人當睇你唔到,, 之前執枱個呀姐可以走開第二邊,, 唔理我地喱邊...再等多15mins.............................. 足知,dad 火火地... 大叫「搵人過黎落單好wor」.. 之後黑衫先走過黎....落單咩服務態度??????????????????????????????第一次食喱度早餐,亦係最後一次!!!order左茄旦治配麥片.... d 旦唔得!!!!!!!!!!!!!肥科扎肉米配蕃茄湯.... d湯凍的! 不過分量夠大豬扒旦配薯條......豬扒細,有雪味!咩料.............................. 最好食得d餐包-0- 叮完hothoth
之前食過椰林閱晚餐覺得ok, 同家人決定試下食早餐!

第一次食喱度早餐,亦係最後一次!!!

肥科扎肉米配蕃茄湯....
d湯凍的! 不過分量夠大

豬扒旦配薯條......豬扒細,有雪味!

咩料.............................. 最好食得d餐包-0- 叮完hothothot!!!!!!!!!

我.................以後唔會幫襯><
2011-11-26
$30 (早餐)
2011-11-19 10 瀏覽
17.7.2011中學的老師剛做完大手術, 所以去了探望她. 哈, 估不到第一篇在北區的食評就是和中學老師食飯. 這是個星期日的中午時份, 餐廳內都坐滿人, 幸好我們兩個人被安排在四人的卡位, 可以坐得舒服一點.我吃了芥末海鮮三文魚焗飯. 外表是青青的芥末, 但芥末汁好濃, 好辣. 翻開面層, 見到三文魚, 青口和蝦. 三文魚已無鮮味, 蝦和青口也十分硬. 飯雖然是炒底, 但是有點硬. 基本上, 由於芥末汁太勁太多, 所以令到整碟飯都好辣, 辣到蓋過了所有東西原有的味道了. 真的有點離譜當我們吃完想埋單時, 原本叫了一個侍應, 但她應了我們後, 便去做其他東西. 之後, 我們再叫另一個侍應, 也是一樣. 因此我們足足等了15分鐘才可以埋單.其實, 椰林閣在香港的分店都算多, 為什麼它的食物和服務都可以這麼差? 為什麼每間分店的喊面都是以大比數多過笑面? 但當看過食評內容, 又真是說得言之有理. 希望椰林閣認真地接納各食家的意見, 好好地改善吧.
17.7.2011

2011-07-17
2010-03-17 29 瀏覽
不要以為連鎖式經營就會有質素保證, 位處偏遠地區的餐廳可能會被忽略。本人在午餐時間也會偶然光顧大角咀埃華街的椰林閣, 貪其不用等位, 坐位舒適, 因為十多個同事一起吃飯, 很難找到有足夠位子的餐廳, 雖然食物一般, 有時還在水平以下, 但只要懂得選擇一些穩當的食物, 也可以食一個不過不失的午餐。2010年1月30日 (星期六) 我們全家到粉嶺花都椰林閣共晉早餐, 對食物本來已沒有期望, 只希望坐得舒適, 閒話家常, 輕鬆享受星期六的天倫之樂, 但經過今次事件, 我們對粉嶺花都椰林閣完全失望, 決定以後也不會光顧她。大約 9:50am, 我們進入餐廳, 和平時一樣, 沒有待應招呼 (這家餐廳的待應比例是足夠的), 自己找個位子坐下, 和平時不一樣的是這天人流多了, 我已心知不妙, 提議另找餐廳, 但媽媽一口拒絕說不想四處找餐廳, 反正我們也不趕時間, 我們不停要求待應們給我們一個餐牌, 等了 10 分鐘, 也等不到一個餐牌, 最後, 我自己到茶水櫃檯拿餐牌 及 茶水, 媽媽一直反對我這樣做, 因為她覺得這樣會打擾待應工作, 拿餐牌後, 我們等了 15 分鐘 (期間對不同的待應都要求過要點

大約 9:50am, 我們進入餐廳, 和平時一樣, 沒有待應招呼 (這家餐廳的待應比例是足夠的), 自己找個位子坐下, 和平時不一樣的是這天人流多了, 我已心知不妙, 提議另找餐廳, 但媽媽一口拒絕說不想四處找餐廳, 反正我們也不趕時間, 我們不停要求待應們給我們一個餐牌, 等了 10 分鐘, 也等不到一個餐牌, 最後, 我自己到茶水櫃檯拿餐牌 及 茶水, 媽媽一直反對我這樣做, 因為她覺得這樣會打擾待應工作, 拿餐牌後, 我們等了 15 分鐘 (期間對不同的待應都要求過要點菜), 但所有待應都是佯裝看不到我們, 左顧右盼, 沒有拿餐牌、沒有遞茶水、沒有送餐也不幫忙收錢, 只是走來走去好像很忙的樣子, 在這 30 分鐘內, 有 4 家人, 未進餐廳已經放棄了, 他們很明智, 至於坐上的客人則非常不滿, 有些等待著餐牌, 有些等待著點菜, 有些等待著食物, 投訴聲四起, 客怨沸騰, 有1枱客等了 5 分鐘 也沒有人為他結賬, 客人唯有把錢放在收銀桌上, 然後自行離開。

最後, 我們點了 牛扒蛋沙津、雞扒腸沙津、吞拿魚碎蛋多士 及 五香肉丁麵, 一如所料, 等了30 分鐘, 也等不到食物, 只見水吧桌上放了超過 10碟 食物, 就是沒有人拿, 水吧的阿姨見到不夠位放食物, 待應們又不理會她, 唯有走出來幫忙送餐, 可惜, 食物已放涼了, 負責點菜的待應, 把五香肉丁麵錯寫為雞翼麵, 這是媽媽點的早餐, 她不要雞翼, 唯有繼續等五香肉丁麵, 出奇地, 5分鍾後, 五香肉丁麵立即送到, 媽媽一放入口, 肉丁是冰凍的, 麵應該是原本那碗, 最可怕的是整碗五香肉丁麵有濃烈的鐡罐味, 媽媽即時反胃, 把整碗麵放棄了, 跟女經理反映時, 她竟惡言相向說, 你看不到我們不夠人手嗎, 用有問題的食物招呼客人, 還惡言相向, 媽媽終於覺得忍無可忍, 我們即時離開。(終於可以離開了~~)
由於不想再等, 我們也是把錢放在收銀桌上, 然後自行離開, 11:30am 我們安全離開餐廳, 去找我們的午餐飯店。

(在此我要稱讚之前在粉嶺花都椰林閣服務的男經理, 他招呼週到, 待客親切有禮, 還會指導其他待應怎樣送餐, 可惜這家餐廳留不住這類好員工。)
2010-01-30
$24 (早餐)
今日年初五去食lunch本來都唔係好想食. 不過見係過花都方便就算數啦食完之後, 呢世都唔再食! 有人請都係咁話唔想叫set menu果d餐, 想食白汁意粉/焗野咁就叫左個卡邦尼吞拿魚意粉落完單轉個頭話我聽冇吞拿魚 (咁大間野連罐頭吞拿魚都冇?! 去對面百佳買啦!)諗住可能因為平($4x +$15轉餐), 佢唔預計我地食, 轉餐紙上佢強烈推介既暖笠笠系列~菠蘿海鮮飯 ($6x)落單時個侍應又同我講: 小姐冇菠蘿喎我問佢: 咁你唔落菠蘿唔成個菠蘿上俾我淨係俾碟飯我得唔得?!個侍應話唔得算數, 再嗌焗雞皇飯實有啦掛?!點知嗌完轉頭又同我講: 小姐冇西蘭花喎我話: 咁你咪用其他蔬菜囉 (我又唔係為左你個西蘭花黎食焗雞皇飯...)個侍應問左廚房之後話: 小姐你介唔介意轉做冬瓜?我話: 你叫個廚房自己試下食焗冬瓜係乜野味啦! 你到底有d乜野野食係餐牌上面有架!?佢話: 咁不如焗海鮮飯黎左餐湯同包之後, 過左半個鐘有個侍應問我: 個海鮮飯餐你地要唔要ga?!我心知不妙, 一定係漏左單結果搞左我個幾鐘先有餐飯食...果陣已經係2點幾, 下午茶都黎啦火都黎埋再食個飯, 白汁唔似白汁, 好似水咁, d
今日年初五去食lunch
本來都唔係好想食. 不過見係過花都方便就算數啦
食完之後, 呢世都唔再食! 有人請都係咁話
唔想叫set menu果d餐, 想食白汁意粉/焗野
咁就叫左個卡邦尼吞拿魚意粉
落單時個侍應又同我講: 小姐冇菠蘿喎
侍應話唔得
算數, 再嗌焗雞皇飯
實有啦掛?!
點知嗌完轉頭又同我講: 小姐冇西蘭花喎
侍應問左廚房之後話: 小姐你介唔介意轉做冬瓜?
佢話: 咁不如焗海鮮飯

黎左餐湯同包之後, 過左半個鐘
有個侍應問我: 個海鮮飯餐你地要唔要ga?!
我心知不妙, 一定係漏左單
火都黎埋
再食個飯, 白汁唔似白汁, 好似水咁, d 海鮮勁腥
食左d蟹柳同舊魚算數
d侍應放低d野之後空手離開, 唔會主動收野同倒水
嗌乜冇乜
你間野唔係諗住咁省功夫人人嗌鐵板餐你個廚房唔使做呀嘛!?
今日初五啦大哥
把鬼火, 真係想連加一都唔比.
夏威夷海鮮炒飯~ 33元真係好多好多飯呢~份量充足~!!d螺肉,鮮蝦都好好味,新鮮!以為係金黃色..點知似西炒飯,但味道真係幾好~~!!幾似西炒飯的口感~不錯呀 不過見到環境唔係好清潔呀!幸好唔會好嘈~~羅宋湯~ 顏色幾dark,賣相麻麻地呀...餐包幾軟~質素都ok~lunch set的選擇都多~而且款式不錯呀上菜速度都ok的!!
夏威夷海鮮炒飯~ 33元
真係好多好多飯呢~份量充足~!!
d螺肉,鮮蝦都好好味,新鮮!
以為係金黃色..點知似西炒飯,
但味道真係幾好~~!!

幾似西炒飯的口感~不錯呀

不過見到環境唔係好清潔呀!
幸好唔會好嘈~~

羅宋湯~ 顏色幾dark,賣相麻麻地呀...
餐包幾軟~質素都ok~

lunch set的選擇都多~而且款式不錯呀
上菜速度都ok的!!
meau~多選擇
餐包+羅宋湯
夏威夷海鮮炒飯!好味好味~大大碟
meau~多選擇
夏威夷海鮮炒飯!好味好味~大大碟
  • 夏威夷海鮮炒飯
2009-10-17 17 瀏覽
今日係囝囝生日,我由得佢想食乜,佢話食得中餐太多,想轉下食西餐,其實我心目中好少少既會落去粉嶺中心另一間,不過花都廣場有黃金樂園,又答應左比佢玩,之前食過唔係特別好,都未至於差既,結果係咁諗就出事啦.原先係住戶有既九折先取消左,食品又加晒價,都算啦,如果好食都無問題.三大兩小唔食得幾多,囝囝左睇右睇,竟然想食咸豬手,我就選二人套餐.太混亂啦,都唔想一樣樣講,因為細囝事後嘔吐.湯有紅白兩款,紅湯係羅宋湯,無飲唔知唔講,白湯係忌廉湯加入菠菜絲,夠香滑,但草菇都無粒,真係乜料都無.前菜 : 法式焗田螺釀鮮蘑菇 : 田螺肉霉,蘑菇出水,薯蓉開水攪貨色.焗野菌龍蝦汁海魚柳飯 : 飯太乾身近付硬,好油,魚柳無味,唉!焗法式大啡菇伴特級牛柳 : 牛柳厚切大半手掌咁大,下面又係薯蓉,上面係一舊大啡菇,牛柳雖然夠淋,但醃到無乜肉味,薯蓉多到睇見都飽.照燒德國咸豬手 : 照燒汁係日式野,個人覺得混入西式元素無問題,先講豬手,真係好大件頭,足足有半隻碟咁大,肉多,但時間掌握得好,夠煙韌又唔會咬唔落,其實係幾好既,如果一個人食都幾'膩'下,意粉乾身左d,但問題不大,可以接受.照燒汁稀釋左,唔太濃郁,ok.不過

太混亂啦,都唔想一樣樣講,因為細囝事後嘔吐.

前菜 :

不過要彈伙記,一來唔識比碟客人(有小朋友在坐,一般都要碗同碟等大家share),唔單只我呢檯,有兩三檯都係d野食上晒檯都未有.
其次成檯都係食完既麵包籃,'吉'碟都唔會收,放低野食就轉身,做乜呀?

一蟹不如一蟹,盡可能都唔會再去啦.

p.s : 無影食物相係因為啱啱無電,頂!
2009-08-11 14 瀏覽
跟朋友到這裏聚餐,我們坐近水吧附近位置,看見待應徒手拿餐包放在碟上送給食客,感覺不是太好,繼而看見水吧員工對著準備送給食客多杯凍飲品打了一個大噴嚏(無掩咀),幸好不是送給我們,我們order了扒餐、春雞餐、肉醬意粉等等,味道一般,不值這個價錢,我們一致决定不會再光顧這間食店
2009-08-02
(非會員)
以後都唔好叫我去bad list...2個人去食一個叫咖喱chicken rice我叫燒春chicken...個咖喱chicken快就快味道ok因為出面你好難食到椰汁味重ga咖喱but唔值HKD7X, but個送ga份量真係小到冇朋友...都個燒春chicken要耐小小但係食完個咖喱chicken rice都未黎有d過份好戲好+先黎...waiter行過黎話燒春chicken買曬折choose the others真係火都黎埋大大話話都wait左25 mins以上...耐都唔緊要wait左咁耐先冇個下真係比你玩死我想問唔係入單個時就知嫁咩都唔知邊到出錯, ok咁叫第二樣野食la右話要+$先有湯同drink(我之前個meal係包ga而湯同drink都現drink左)冇理由收我$, 燒春chicken巳經冇得食. Finally佢都冇收我$, ok講下我之後叫個個泰式prawn go炒飯更不知所謂都唔知咩prawn go咁勁唔講唔知食緊蝦膏炒飯...之後都有d coupon 送番but 個d所謂coupon save個d$仲小個粒黃豆...以上為個人意見我不會再去的
2009-06-21
慶祝紀念
父親節
2009-04-21 12 瀏覽
見椰林閣唔駛等位, 於是入去食, 叫左個海南雞飯, 超難食囉個油飯又凍又硬又乾!!!碟雞又少又肥又無雞味!!!杯檸水d檸檬又薄又得3塊!!!係花都黎講算貴, 唔會再幫襯!!!

個油飯又凍又硬又乾!!!
碟雞又少又肥又無雞味!!!
杯檸水d檸檬又薄又得3塊!!!
係花都黎講算貴, 唔會再幫襯!!!

2009-04-16
2008-09-25 32 瀏覽
由於呢度有學生餐 , 所以搵日lunch去左試下見佢張紙推介d咖哩見佢set lunch又有咖哩豬扒揀就試左下佢d咖哩真係唔錯 有椰香味 少少辣不過得好少剩左好多"白"飯食又唔係唔食又唔係同區 $26 學生餐 有湯有包有野飲算係抵唔建議平時去 因為椰林閣質素聽聞唔係幾好
由於呢度有學生餐 , 所以搵日lunch去左試下
見佢張紙推介d咖哩
見佢set lunch又有咖哩豬扒揀