2018-01-22 420 瀏覽
chicken wing was crispy, not oily. Inside the Spring roll were with vegetable inside, they were very juicy.Noodle was just nothing special, but portion was big.
2018-01-14
2017-10-23 248 瀏覽
行過見到間越南菜和老婆入去試下。.點知一開門就一大陣味, 本來都諗住走喇不過好似好樣衰就費事啦,所以坐低咗拎住個餐牌唔知食啲乜就揀咗個最平既餐试下 ,叫咗个A餐晚餐海南雞春卷拼粉卷炒時蔬白飯H K D $198整體來說 價錢都可以,但食物真係好一般,雞和菜都没有什麼味道, 啲 豆角 有陣怪味。唯有粉卷比較美口味
行過見到間越南菜和老婆入去試下。.
,所以坐低咗

拎住個餐牌唔知食啲乜就揀咗個最平既餐试下 ,叫咗个A餐晚餐

海南雞
春卷拼粉卷
炒時蔬
白飯

H K D $198

, 啲 豆角 有陣怪味。唯有粉卷比較美口味
2017-10-08 217 瀏覽
大家好,我是為食bb,今日我工作完之後就很肚餓,所以就單人匹馬獨闖龍潭去了知名尖沙咀的厚福食街, 還有喺工作地方附近, 今次介紹的是越南餐廳食品, 很奇怪 出面望落去外面就好似普通香港地道的茶餐廳一樣,真係唔講唔知這裏是越南餐廳, 不過 環境很好, 但是看不到有什麼越南特色佈置, 可能肚餓關係啦! 冇特別留意 !我一坐低就叫侍應落單, 這侍應很好招呼,介紹自己是名字以及餐廳最好食的食物,她說呢度特色招牌下午茶就是抵食, 那我叫了香茅豬扒檬粉配飲品,同埋炒金邊粉配飲品仲有小食春捲加雞翼! 這餐廳真是製作認真,我等了半個鐘頭還未有得食, 之後我食了香茅豬扒檬粉, 好, 淡味呀D湯, 同飲水差唔多, 還好的是香茅豬扒鬆軟入味,配合檬粉及香甜的洋蔥一齊食 ,相當越南特色, 喺屋企一定食唔到, 仲有佢哋下午茶撚手特色美食就是炒金邊粉 ,唔肥夠鑊氣 , 禮貌的侍應拎埋嚟熱辣辣香噴噴味道,已經吸引我開進食, 但是這裏的小食春捲加雞翼真是一般, 雞翼比較乾身兼且有啲凍 , 還有春捲的皮不是太脆, 可能係這裏的特色掛 ,外面好吸引 ,食落就好忟憎, 飲品因叫了普通的越南檸檬水冇乜特別所以就唔會多講! 本
好, 淡味呀D湯, 同飲水差唔多, 還好的是香茅豬扒鬆軟入味,配合檬粉及香甜的洋蔥一齊食 ,相當越南特色, 喺屋企一定食唔到, 仲有佢哋下午茶撚手特色美食就是炒金邊粉 ,唔肥夠鑊氣 , 禮貌的侍應拎埋嚟熱辣辣香噴噴味道,已經吸引我開進食, 但是這裏的小食春捲加雞翼真是一般, 雞翼比較乾身兼且有啲凍 , 還有春捲的皮不是太脆, 可能係這裏的特色掛 ,外面好吸引 ,食落就好忟憎, 飲品因叫了普通的越南檸檬水冇乜特別所以就唔會多講! 本人因為肚餓第一次食越南食品,所以大家不要嫌棄我這麼長篇大論寫, 好似寫劇本咁, 好啦介紹咁多先下次再講過其它美味
食物, 係咁先唔係咩呀。
香茅豬扒檬粉
特式越南炒金邊粉
  • 特式炒金邊粉
  • 豬頸肉撈檬
2017-09-10 179 瀏覽
有時行開尖沙咀想食碗越式湯河,都會去椰林,價錢相宜又好食。今晚同朋友八點幾喺尖沙咀搵食,又唔想食咁飽,又走去椰林。佢有晚市套餐,一碗湯粉加客小食同埋野飲,都係$65蚊起,抵食!我叫左碗香茅豬扒湯金邊粉,湯頭幾好,豬扒太薄太硬,唔知點解陣味好似食緊炭燒豬肉乾,冇咩香茅味,不過成碗粉都叫做可以。朋友叫左香茅雞扒湯河,似乎佢嗰碗好食啲,河粉唔會好油,雞扒較厚身,有咬口。兩個小食係敗筆,越式春燒係焾嘅,入面嘅餡亦少,皮多過餡,而且幾油。而蒸粉包味道就似粉果,仲要係好厚皮嘅粉果。比起以往經歷,我覺得餐廳退步左,同埋返到屋企好口渴。
香茅豬扒湯金邊粉

香茅雞扒湯河

春卷、蒸粉包

超抵食~ $50幾有麵、小食同凍飲最近多左出尖沙咀, 開始周圍搵下有咩野食第一條街緊係先試晒厚福街既美食先~其中一日就黎左呢間椰林越南菜館覺得佢下午茶都幾抵食, 叫左個香茅雞翼湯河, 仲有個小食同凍飲其實第一次叫香茅雞翼湯河香茅雞翼一大一細, 賣相麻麻地, 河粉都幾滑, 唔會太淋, 湯底清, 有芽菜同洋蔥不過平時我係食開生牛肉湯矇, 好味好多, 今日身痕試左第樣就出事~哈哈~~平時食生牛肉湯矇加少少SPICY, 超級正同好味呀~小食點左火箭蝦卷, 好薄好脆好香口, 食完會勁想飲凍飲~下次都係叫返生牛肉湯矇, 哈哈~~好掛住添~呢間椰林越南菜館真係好抵食, 同埋店員都好NICE,縱使朋友入黎陪我坐一陣冇叫野都冇黑佢面不過都真係幾分鐘者~哈哈~~平時我地成日幫襯既~
超抵食~ $50幾有麵、小食同凍飲
最近多左出尖沙咀, 開始周圍搵下有咩野食
第一條街緊係先試晒厚福街既美食先~
其中一日就黎左呢間椰林越南菜館

其實第一次叫香茅雞翼湯河
平時食生牛肉湯矇加少少SPICY, 超級正同好味呀~

香茅雞翼湯河

小食點左火箭蝦卷, 好薄好脆好香口, 食完會勁想飲凍飲~

火箭蝦卷

下次都係叫返生牛肉湯矇, 哈哈~~好掛住添~
呢間椰林越南菜館真係好抵食, 同埋店員都好NICE,
縱使朋友入黎陪我坐一陣冇叫野都冇黑佢面
不過都真係幾分鐘者~哈哈~~平時我地成日幫襯既~
題外話/補充資料: 下次都係叫返生牛肉湯矇, 哈哈~~好掛住添~ 呢間椰林越南菜館真係好抵食, 同埋店員都好NICE, 縱使朋友入黎陪我坐一陣冇叫野都冇黑佢面 不過都真係幾分鐘者~哈哈~~平時我地成日幫襯既~
2017-08-02
香茅雞翼湯河
火箭蝦卷
  • 生牛肉湯矇
2017-07-12 138 瀏覽
夜晚經過厚福街,好多餐廳選擇,多到唔識揀,最後求其入一間食個快飯。63蚊送小食包特飲係尖沙咀黎講都算係甘啦。我揀左香茅雞排河粉,雞排份量適中,湯底中規中矩。朋友就揀左香茅豬排撈檬,感覺上份量都好多下比起湯河黎講。小食就揀左火箭蝦卷同酸辣鳳爪,不過不失。跟餐野飲唔係熱檸水檸茶甘,而係可以揀咸檸7,珍多冰果d甘,又唔洗加錢總結,正正常常甘,如果話想食好西可以揀其他,不過呢個價錢又送小食同特飲算係甘啦。

63蚊送小食包特飲係尖沙咀黎講都算係甘啦。

我揀左香茅雞排河粉,雞排份量適中,湯底中規中矩。

朋友就揀左香茅豬排撈檬,感覺上份量都好多下比起湯河黎講。

小食就揀左火箭蝦卷同酸辣鳳爪,不過不失。

2017-07-09
2017-07-12 89 瀏覽
女小編放學後等埋男朋友收工,一齊去覓食😋當時已經10點幾,好多食店已經last order. 所以行去厚福街睇下有咩好食。外面望完岩食,環境坐得舒服,之後就入左呢間餐廳試下啦!本身都諗住只叫一碗麵食,點知見到晚市套餐都係$63一set 連一款小食&特色飲品,甘就試下啦!女小編好鐘意食撈檬,叫左香茅雞扒撈檬+火箭春卷+菠蘿特飲男朋友就叫左生牛肉湯檬+酸辣鳳爪+三色冰五分鐘都吾使,所有食物都到齊酸辣鳳爪味道偏甜,如果再辣D就好la! 不過都係好食!同埋大碟,有成6隻火箭春卷要讚一讚,原隻蝦去炸,香口而不油膩🍤😋生牛肉湯檬,牛肉吾會太腍,但湯可以再濃味點,份量👍🏻香茅雞扒撈檬,一睇個份量(特別係檬粉) 就誇張,女小編比左一半男朋友🤣雞扒好香,吾太乾,但配料如果有埋紅蘿蔔絲就更正啦。魚露偏甜,食落吾會太嗆口。飲品方面,我地都覺得Ok, 可以再濃味D不過呢個價錢$63一set, 算係好抵食😉埋單11pm, 都仲有人keep住入店食野,睇黎呢度都係食宵夜既地方🤣

外面望完岩食,環境坐得舒服,之後就入左呢間餐廳試下啦!

女小編好鐘意食撈檬,叫左香茅雞扒撈檬+火箭春卷+菠蘿特飲

男朋友就叫左生牛肉湯檬+酸辣鳳爪+三色冰

五分鐘都吾使,所有食物都到齊

火箭春卷要讚一讚,原隻蝦去炸,香口而不油膩🍤😋

生牛肉湯檬,牛肉吾會太腍,但湯可以再濃味點,份量👍🏻

飲品方面,我地都覺得Ok, 可以再濃味D

不過呢個價錢$63一set, 算係好抵食😉
2017-07-11
$63 (宵夜)
  • 火箭春卷
2017-07-09 68 瀏覽
突然想食湯河 見到呢間大大個招牌 於是是但入去解決夜晚嗰餐就算。份量係好足夠,但香茅豬扒有d '鞋'口....一般般 反而友人個雞扒就做得比較好食d. 嘢飲係咸7, 相對比嘢食做得好d, 但又未見得出色到要再嚟 價錢都唔算平。
香茅豬扒湯河
2017-06-02 93 瀏覽
晚飯時間都餓了,經過唔想再周圍去搵野食,就入去了。入到去坐底禁下電話先知呢間野勁多負評,死就死啦。叻沙海鮮湯河+鳳爪我係幾鐘意食叻沙既人,呢個叻沙係我食過最難食!睇返d食評,原來都有人講過呢個係最難食既叻沙🤢好水既湯底,一d都唔合格,加上一睇就知色素整既極紅蟹柳,河粉都好難食🤢,另外鳳爪味道無問題,但唔知點解可以甘水,唔知係味浸太耐好淋身,吃完成碟都係水。越式炒貴刁夠晒火候👍🏻炒得好好,份量夠,味道帶一點唔濃郁既星洲味,相對來講泰式會更好食,不過最大嘅弊病就係啲蝦!啲蝦真係變壞左!食落又酸又縮又臭,基本上我極少食完落口會吐返出嚟,但呢隻蝦真係令我成個口都臭晒🤢🤢亞答子冰亞答子幾好食,但呢杯野真係極級難飲,同咳藥水一模一樣味!飲完一啖全身打冷震。😭🤦🏻‍♀️椰汁西米冰D西米唔係粒粒分明,但味道正常,都飲得哂。
叻沙海鮮湯河+鳳爪

越式炒貴刁
亞答子冰
亞答子幾好食,但呢杯野真係極級難飲
,同咳藥水一模一樣味!飲完一啖全身打冷震。😭🤦🏻‍♀️

椰汁西米冰
D西米唔係粒粒分明,但味道正常,都飲得哂。
2017-05-22 88 瀏覽
今日12:45一個人去呢到食lunch. 入到去7成滿,搭臺唔緊要。叫野飲少冰,菜少油。waiter話好,黎到杯野繼續大把冰,菜油,算!我見到有對大年紀男女,60歲左右,入黎話2位,個帶眼鏡長頭髮既waiter叫佢地搭臺,佢地兩個問下可以坐另外一張嘛?呢個waiter 用殺左佢老母既語氣: 宜家繁忙時間唔可以啊! 跟住對男女無出聲就立刻左。跟住個waiter 繼續: short既!都癡根既!我唔知老闆系米佢,亦唔知老闆會唔會睇到呢篇…我想講,你都無寫明繁忙時間要搭臺(可能寫左系秘密地方我見唔到),同埋個客都無黑面就甘自己走,你唔洗再甘惡毒!你地甘既服務,唔好做好過!我食到1:45走…最後個對男女話要坐既臺都無人坐過。從來都系7成半…題外話: 香茅豬扒飯okay既,炒椰菜苗油但okay既…但我系第一次,又系最尾一次黎。

2017-04-30 98 瀏覽
星期日諗住食餐開心飯⋯⋯⋯⋯點知⋯⋯⋯俾佢出面d食牌吸引左,叫左生牛河,朋友叫左三寶飯⋯老實講從未食過甘難食既生牛河,送既春卷好似偷工減料甘⋯點解呢間野仲生存梗⋯後悔冇上OpenRice check 清楚⋯⋯⋯⋯
2017-01-21 879 瀏覽
厚福街呢條小小嘅街道我經常會行經,而且成日都會見到呢一間椰林越南菜館 ,但不知何解又總係未試過入去食嘢喎!這天出尖沙咀整指甲💅終於去了這間椰林越南菜館吃午餐了!適逢下午茶時間就更見抵食,最便宜的套餐只須$37已有交易。下午茶套餐可以任選越式特飲🍹,唔需要額外加錢感覺好抵喔!我就揀咗呢款鹹檸梳打,咸檸檬都好夠香可惜嘅係梳打唔係好夠氣,不過唔需要額外加錢就可以點飲特飲已經可以接受啦!越南粉我就最鍾意食雞絲湯河$37🍜,而且內裏有不少雞絲,加上香口的洋蔥,乾蔥配合鮮味不俗的上湯,質素都幾唔錯呀。而餐廳選用的河粉夠都滑身入口唔會過淋,整體配合不錯,但我下次要再去試下佢嘅咖哩先得,因為同檯那位女士嗰碗咖哩牛腩飯真係香到不得了,我見到除咗牛腩咖哩還有咖哩雞肉可選,下次一定要試下先得😀。
這天出尖沙咀整指甲💅終於去了這間椰林越南菜館吃午餐了!
適逢下午茶時間就更見抵食,最便宜的套餐只須$37已有交易。
2017-01-17
2016-12-23 208 瀏覽
今日自己一的食晏,來到厚福貪方便就揀咗第一間,點知中哂伏。叫咗個香茅雞中翼河粉配炸春卷雞中翼咬開入邊完全係凍,湯河完全冇味道無顏色亦唔夠熱,炸春卷新鮮即炸夠脆但入面餡料系酸。最正常係杯熱檸茶$53個lunch完全唔知道自己食過啲咩,淨係知貼錢比我去都唔會再幫襯。
今日自己一的食晏,來到厚福貪方便就揀咗第一間,點知中哂伏。

叫咗個香茅雞中翼河粉配炸春卷

2016-10-26 266 瀏覽
一行三人收工後必定諗食咩🙈收工時間比平時早左,當然食下其他吾食餐記啦😂 三款小食:酸辣鳳爪、火箭蝦卷、春卷鳳爪:係我鍾意食既味道蝦卷:餡料同蝦都好味,外層鬆脆春卷:脆就夠脆,但餡料就一般三款粉麵:3個都加$5轉冬陰公湯雞翼同生牛肉不錯, 札肉無乜口感(因之前食過一d係有口感同小彈牙)湯底濃郁 飲品方面:亞塔子同紅毛丹一般(亞塔子我飲左兩啖就無飲了)最好係友人杯紅豆冰😂
一行三人收工後必定諗食咩🙈
收工時間比平時早左,當然食下其他吾食餐記啦😂
三款小食:酸辣鳳爪、火箭蝦卷、春卷
鳳爪:係我鍾意食既味道

蝦卷:餡料同蝦都好味,外層鬆脆
春卷:脆就夠脆,但餡料就一般
三款粉麵:3個都加$5轉冬陰公湯

飲品方面:
亞塔子、紅毛丹、紅豆冰
酸辣鳳爪、火箭蝦卷
酸辣鳳爪、火箭蝦卷
生牛肉湯河
  • 冬陰公湯
2016-09-14 299 瀏覽
一天工作是不能一天完成既⋯⋯放工都係見下想見既人啦⋯環境:由於較夜,所以冇咩人坐⋯⋯都幾正⋯⋯食物:個喇沙海鮮河都幾好。。。講真野食又唔算太好食丫價格:咁既質素都唔算平⋯⋯晚餐都要70左右
一天工作是不能一天完成既⋯⋯放工都係見下想見既人啦⋯
環境:由於較夜,所以冇咩人坐⋯⋯都幾正⋯⋯
食物:個喇沙海鮮河都幾好。。。講真野食又唔算太好食丫
價格:咁既質素都唔算平⋯⋯晚餐都要70左右