以前有去過新界區的農場,也有去Cafe之類,今次去個特別的地方。森野薈 Jungle Fun Club 是全港首家圍爐煮茶主題親子農莊。可以在錦上路搭小巴601B到水尾村,或者駕車過來,這裡會有停車場。場地以前是水培溫室,不過已棄置多年。現在打造成新型農莊。兩座溫室大棚分成數個區域,整個過程差不多全是自助形式,首先要自己找位置。有獨立帳篷的位置其實幾好,但可惜我們下午1點多去到已滿座。另外一個區域則是比較靠近遊樂設施 (免費的),會有小朋友們跑來跑去。最後選了一個較近門口的區域,都有些打卡位。不過由於早上時間有下過雨,部份桌椅是濕的,顯得有點骯髒。選好座位後掃描桌子上的 QR Code 下單,之後再去收銀處付錢。會給你一壺茶和拿食物用的單子。壺內已有茶包,但要自己盛水去煮茶。還有茶杯、餐具也是自助的。除了炭爐會有職員幫你預備好,其他都要自己動手就是了。我們點份量多一點的 圍爐煮茶豐盛套餐 (HKD 136)每個套餐包一壺茶,選了玄米茶 & 桂花烏龍。推薦桂花烏龍,兩者的協調性剛剛好,不會有一方特別搶味。茶壺的保溫亦很好,喜歡喝熱茶的朋友會喜歡。如果不是要吃超飽,豐盛套餐其實2個人食剛剛
場地以前是水培溫室,不過已棄置多年。現在打造成新型農莊。

有獨立帳篷的位置其實幾好,但可惜我們下午1點多去到已滿座。

最後選了一個較近門口的區域,都有些打卡位。
不過由於早上時間有下過雨,部份桌椅是濕的,顯得有點骯髒。

會給你一壺茶和拿食物用的單子。
除了炭爐會有職員幫你預備好,其他都要自己動手就是了。

我們點份量多一點的 圍爐煮茶豐盛套餐 (HKD 136)
每個套餐包一壺茶,選了玄米茶 & 桂花烏龍。
推薦桂花烏龍,兩者的協調性剛剛好,不會有一方特別搶味。
茶壺的保溫亦很好,喜歡喝熱茶的朋友會喜歡。

如果不是要吃超飽,豐盛套餐其實2個人食剛剛好,當然也可以加配其他食材。
會有兩舊粟米、兩舊蕃薯、一些薯仔和一個橘子。蕃薯和橘子燒起來都幾甜。
然後還有棉花糖、花生、魚蛋、牛肉丸、燒賣、腸仔和麵包。
若是基本套餐就是以上這些,豐盛的還會有一個雞煲
朋友加配的巨量魷魚 (HKD 28/2串) 看起來都幾吸引,燒來吃不錯。
巨量魷魚 (2串)

煮好茶後就可以煮雞煲囉,其他食材可以圍在邊邊燒。
雞煲會有些菜,不過調味來吃稍為淡了些。
題外話/補充資料: 平均 HKD 68 便可以有3小時煮茶的時間,其實都幾Chill。 這邊也是可以帶寵物,亦能自備食物。 如果不太介意設施偏舊,還是推薦大家來體驗一下。
2024-03-09
巨量魷魚 (2串)
2024-01-29 908 瀏覽
呢啲地方真係純粹比有車人士去,因為非常偏僻😂你去到偏僻的元朗八鄉一帶,還要駕駛10至15分鐘才能去到,幾乎沒有公車可以去到,因此大部份都是駕車來,然之後使用此處的停車場,不過,由於單程行駛,因此可以見到泊車都有點麻煩。入到去又係有啲而家時興嘅簡約野餐模式,因此它是「刻意駕駛去已搭建的野餐餐廳」。🙈那些椅子就是沙灘椅一般,然後細細張的枱子亦都那是野餐專用的桌子,上面擺啲爐,另外另一邊又有些好像亭台樓閣,有條小河流在你燒烤的地方旁邊。🦆🐦‍⬛其實以食物質素嚟講就真係完全講唔上美食,就喺下邊有個炭爐,上面有鍋,然之後任由食客自己將配料擺落去煮其實配料就是完全沒有特別的粟米、花生、麵包。不過這間野外燒烤餐廳,沒有限制,亦都沒有太多職員會看守住你在做什麼,蠱惑啲,你帶了大量食物自己去煮,😏其實都冇人知,亦都沒有人會過嚟巡查,因此即使食品質素再低,收費不便宜,你也不覺得它算很過分。這個所謂雞煲,份量都不少,其實吃到不少雞,當然不算是什麼味道極為鮮味的雞肉,不過至少加了錢,你吃到的雞不算太少,都不算太差;另外那個燒雞翼,你可以拿炭爐去燒,放在爐上邊燒,即使有少許燒焦的感覺,即使乾少少,都帶點燒焦的香

其實配料就是完全沒有特別的
粟米、花生、麵包。

這個所謂

另外那個
燒雞翼,你可以拿炭爐去燒,放在爐上邊燒,即使有少許燒焦的感覺,即使乾少少,都帶點燒焦的香氣,味道都香濃

其他小伙子都很開心,因為旁邊有大量遊樂設施,例如爬繩網,小型攀石,小型瀡滑梯遊樂場,還有老少咸宜,一般小朋友都很喜歡的跳彈床。

當然,中間的玩沙遊戲,不怕髒也可以去,不過,畢竟那些沙粒都不是沙灘那些幼沙,
骯髒得來亦都不夠幼細,建議小朋友不要玩了。

但其實,在荒山野嶺,這個餐廳的
西柚特飲,有點西柚味的梳打,可能由於這幾天也特別炎熱,因此味道不錯,挺為消暑解渴。

下午茶
2024-05-21 36 瀏覽
📍森田薈(元朗)初嘗圍爐煮茶交通:可以從錦上路搭小巴601B到水尾村,識揸車建議揸車,附近有停車場可以停泊服務:係自助形式,用QR code落單,再到櫃檯比現金環境:打卡able,戶外環境但係場內有帳篷,擺放露營野餐裝備,坐住露營枱凳飲茶食野幾chill場內有好多玩樂設施,所以好多人會帶小朋友去玩食物:二人餐包雞煲有粟米、蕃薯、薯仔、棉花糖、燒賣、腸仔同麵包比你燒~如果要自備野食去燒要另外加錢~茶飲方面有玄米茶同桂花烏龍茶呢個二人餐都幾豐富幾飽👍🏻
📍森田薈(元朗)

初嘗圍爐煮茶

服務:係自助形式,用QR code落單,再到櫃檯比現金
場內有好多玩樂設施,所以好多人會帶小朋友去玩
食物:二人餐包雞煲
有粟米、蕃薯、薯仔、棉花糖、燒賣、腸仔同麵包比你燒~
如果要自備野食去燒要另外加錢~
茶飲方面有玄米茶同桂花烏龍茶
呢個二人餐都幾豐富幾飽👍🏻

• 煮茶豐盛雙人套餐
2024-05-09 35 瀏覽
香港都有圍爐煮茶🤩環境:好靚 好舒服 好chill 可以打卡 帶小朋友黎玩一流食物:正正常常 可以帶野黎燒(要同職員講 係電話落單到加少少錢就可以帶野黎燒)服務:自助形式 但職員係講英文 簡單英文就ok點餐係用電話QR CODE(中文)幾個朋友/情侶黎放鬆下都好適合另外有得加雞煲 如果想打邊爐唔想燒可以簡埋呢個🤣
香港都有圍爐煮茶🤩

環境:好靚 好舒服 好chill
可以打卡 帶小朋友黎玩一流
服務:自助形式 但職員係講英文 簡單英文就ok
點餐係用電話QR CODE(中文)

幾個朋友/情侶黎放鬆下都好適合
另外有得加雞煲 如果想打邊爐唔想燒可以簡埋呢個🤣
2024-04-12 72 瀏覽
難得放假同friend一齊嚟體驗吓圍爐煮茶🍵圍爐煮茶套餐-佢有幾個套餐可以選擇,我哋揀咗一個基本嘅set 🫡呢個set包埋肥牛煲🐮或者係雞煲🐥、粟米🌽丸、花生、番薯🍠、棉花糖仲有一啲柑橘🍊、嘢飲重點想推介嘅有以下幾項:1.雞煲🐔呢個雞煲嘅味道唔似平時嘅重口味嘅雞煲,反而湯底係用咗清湯,但係都有啲味道都雞有雞味,味道比想像中好👅2.番薯🍠最開始見到番薯得兩個將佢分開咗四舊,呢個係最尾喺擺喺炭火隔離燒,估唔到都幾好食啱啱我有一陣香味同埋好甜,可以體驗到自然嘅香甜,值得一試👍🏻😋3.經典不敗之棉花糖🍬用嗰個爐去燒棉花糖🍭,好好食火候好4.西柚梳打🍊呢杯嘢飲應該係佢間餐廳自己整出嚟嘅梳打水同埋加咗一兩塊嘅柚子蜜都幾fresh ,夏天飲一流5.茶🍵圍爐煮茶嘅其中一個重點梗係茶啦,我哋揀咗桂花烏龍茶,一路擺喺爐到燒住一路飲熱熱嘅奶茶好舒服😌環境方面:之前都嚟過兩次一次係平日嘅時間嚟就比較少人啦,感覺氣氛就超啲同埋多啲位可以揀嚟坐😝仲有一次就係星期六日好多人,甚至連餐具或者係碗都唔夠,影響體驗嘅感覺😵‍💫呢間餐廳算係比較靠近大山嘅地方,比較多蚊🦟可能要帶蚊怕水,如果唔係容易被蚊咬到🥲小總結:重點推介
難得放假同friend一齊嚟體驗吓圍爐煮茶🍵

圍爐煮茶套餐-
佢有幾個套餐可以選擇,我哋揀咗一個基本嘅set 🫡

重點想推介嘅有以下幾項:
1.雞煲🐔

2.番薯🍠

3.經典不敗之棉花糖🍬
用嗰個爐去燒棉花糖🍭,好好食火候好

4.西柚梳打🍊

5.茶🍵

環境方面:

小總結:重點推介雞煲同埋燒棉花糖食,整體嚟講如果係平日時間嚟玩就幾開心😆😆😆

2024-04-09 42 瀏覽
很好打卡拍照的一間餐廳,兩次都係平日來 基本上都會有位 ,自由搵位坐,放假或下午來食個lunch 都幾寫意,小朋友側邊放電,親子好去處。可惜餐廳設施keep得唔好 ,比起上一次大約半年前來 ,無論遊戲區或餐椅都已經很舊甚至爛,地下也很多垃圾同埋積水。食物方面就真的一般 ,沒有特色調味食物 ,就是自己把一般買回來的食物在鐵板上燒,或在水中烚熟,然後自行加調味料,飲品也是淡茶,反而甜品清甜尚可同埋會有好多蚊 ,不過去得戶外都預咗,記得帶蚊怕
很好打卡拍照的一間餐廳,
兩次都係平日來 基本上都會有位 ,自由搵位坐,

可惜餐廳設施keep得唔好 ,比起上一次大約

同埋會有好多蚊 ,不過去得戶外都預咗,記得帶蚊怕
2024-03-27
  • 煮茶豐盛雙人套餐
2024-04-08 48 瀏覽
復活節咁多日假期,搵左日同人妻團黎e到,幫佢地小朋友放下電,我地又可以打下卡🤗有d小帳幕可以自成一角,又小橋流水咁,但因為我地要睇小朋友,所以簡左係中間E到每人最底消費$50,就可以玩3hrs,最basic個set$100,包少少野食,1壺茶同1杯要加錢既凍飲,仲有可以散叫d野食,好彈性,我地另外加左個兒童餐$38,for小朋友玩完可以食雪糕🍦講真小朋友玩個範圍唔算大,但勝在夠集中,而且隔離就係錦田鄉村俱樂部,玩唔夠仲可以過去再玩下半場😂建議大家做好防蚊防蠓措施,因為我咬左幾個大包🥲另外帶多套衫比小朋😊

2024-03-16 172 瀏覽
難得假日一班朋友嚟到元朗野餐呢間森野薈嘅環境真係一流我地兩個人可以坐係呢個環境清幽度燒肉分別有兩個餐圍爐主茶豐盛套餐 $204💰一個滋味雞煲雞煲調味豐富一人份量夠食吐司 巨量鮮魷2串熱茉莉花茶 自產有機薄荷檸雪圍爐主茶基本套餐 $157💰熱玄米茶冰桂花烏龍 金針菇 肥牛🐄冰桂花香味濃飲落好香而開胃生果盤亦做得有心思 可以一邊食熟食一邊食生果 而且整個午餐上菜擺盤打卡一流元朗錦田水尾村午餐免加一 算幾抵食!😊😊
難得假日一班朋友嚟到元朗野餐

飲落好香而開胃

元朗錦田水尾村

午餐免加一 算幾抵食!😊😊
2024-02-18 346 瀏覽
><燒嘢食有人鍾意用叉拮住嚟燒 會有氣氛d有人鍾意喺網燒 即係我🤣🤣因為快d有得食場地仲有免費使用嘅兒童遊樂設施 好似係沙池 彈床 波波池 所以bbq幾啱親子活動圍爐煮茶基本套餐(100)花生/棉花糖/燒賣/芝士腸/麵包/肉丸+一壺花茶個set較輕食for一邊傾下計一邊燒下嘢食所以可以自攜食物入去燒 (+15蚊人頭費)><><><><><><><><><><><><><森野薈元朗水尾村230號錦田鄉村俱樂部地舖
燒嘢食有人鍾意用叉拮住嚟燒 會有氣氛d
有人鍾意喺網燒 即係我🤣🤣因為快d有得食
場地仲有免費使用嘅兒童遊樂設施
好似係沙池 彈床 波波池 所以bbq幾啱親子活動
圍爐煮茶基本套餐(100)
花生/棉花糖/燒賣/芝士腸/麵包/肉丸+一壺花茶
個set較輕食for一邊傾下計一邊燒下嘢食
所以可以自攜食物入去燒 (+15蚊人頭費)
><><><><><><><><><><><><><
森野薈
元朗水尾村230號錦田鄉村俱樂部地舖
2024-02-06 368 瀏覽
出走大自然。這裏是沒有職員安排座位的,自己可以找喜歡的位置。不過今天很多人,要好主動找職員清潔枱子。這裏比較自助,自己去買食物和拿餐具。煙霧比想像中多,不過我覺得環境比一般燒烤場美,拍照也不錯。P.S. 1. 喜歡這裏有很多植物。🌱🌲🌳2. 玩樂設施很舊,上去波波池的梯級凹陷,使我跌低,弄損膝頭。🥲
出走大自然。

煙霧比想像中多,不過我覺得環境比一般燒烤場美,拍照也不錯。

P.S. 1. 喜歡這裏有很多植物。🌱🌲🌳
2024-02-05 303 瀏覽
難得入秋冬,當然就要沉浸式去感受一下😎。今次繼續嚟呢個氛圍感滿滿嘅圍爐煮茶主題親子農莊。 大人嚟到食嘢打卡,小朋友嚟到當然就係放電啦!絕對滿足到大人小朋友😊。🧡一年後大環境唔算有大改變,一進門口透明大波波消失了,草地的草長高了,感覺會比較多蚊 💛再走進去就沒有什麼大改變,一樣是渡假感滿滿,十分適合拍照打卡。💚用餐區亦多咗大帳篷,適合人數多的聚餐🩵再來就是十分吸引的兒童放電區了,畢竟很多家長都是為了這個區而來。放電區增大了,亦多了玩樂設施(如波波池,跳彈床等)。💙再來就是用餐了,這次沒有點上次的圍爐煮茶,打算試一試新的東西。所以就叫了這個夏日冰飲鐵板燒套餐($136HKD /2位),總括來說是沒有什麼驚喜的😂,味道就係好一般,而且拍照也沒有普通的圍爐煮茶豐盛套餐好拍($136HKD /2位)。如果為食而嚟,就記得自備食物啦!這2個餐也不會很飽,如果求飽的朋友可以自帶食物來燒,成人每人只需收$15清潔費。總的來說,這個價錢有得食有得玩,親親大自然之餘仲有免費泊車,點計都算係高CP值。

💚用餐區亦多咗大帳篷,適合人數多的聚餐

圍爐煮茶

如果為食而嚟,就記得自備食物啦!
2023-11-13
2024-02-01 223 瀏覽
約咗小朋友第一次去森野會好多嘢都要自助建議有小朋友同行既 最好帶多兩個大人去小朋友鍾意玩沙嘅帶多套衫😂味道正常 不過不失係有另一番風味嘅體驗不過小朋友依家一歲多真係去一次就夠可能要大啲,先可以再去玩
約咗小朋友第一次去森野會
好多嘢都要自助
建議有小朋友同行既 最好帶多兩個大人去
小朋友鍾意玩沙嘅帶多套衫😂

味道正常 不過不失
係有另一番風味嘅體驗
不過小朋友依家一歲多真係去一次就夠
可能要大啲,先可以再去玩
一家人去咗位於錦田森野薈,去到見到有一大片植物、小橋流水💓座位都唔少,平日黎只有四枱客人,環境佈置得好靚,有chill嘅感覺🤣好放鬆,小朋友玩樂方面地方唔大,但都有沙池、草坪、彈床、波波池、千秋等..食物🍽️都係普通食品:番薯、粟米、薯仔、吐司、腸仔等等…但係擺喺炭爐上邊燒又有另一番風味❤️小朋友黎到都啱食✌🏻不過超級猛火好容易燶🤣茶我地就揀咗桂花烏龍同玄米茶,味道都唔錯🥰但宜家變左紙兜?有點唔環保呢森野薈不收入場費,兒童樂園免費。最低消費每人$50,我哋三大一小先$150,仲要免費泊車,有得食有得玩好抵👍🏻

2023-12-28 533 瀏覽
伏伏伏!!食物品質劣,芝士腸和肉丸變味了,跟店主講他們堅稱沒有問題🙄🙄最終我們整盤食物還給他,他們還堅稱沒有問題🙄🙄老實說,不是要拿你什麼着數,犯不着這樣的反應。環境混亂,而且入座安排極之混亂。明明根本已經滿座,但又話有得book位😩最終入座都搞咗大半個鐘🙄🙄不衛生,勁多烏蠅,人太多,要找人幫手不是一件容易的事。而且漏單非常嚴重,要你多次走去服務台搵佢哋。除非你只為拍照,打卡,否則不建議山長水遠來這裏。非常受氣。不推介
除非你只為拍照,打卡,否則不建議山長水遠來這裏。非常受氣。
不推介
2023-12-28
之前好難book,今次仲要假期去難得book到😛見性價比幾高,一於試吓!😎🍲煮茶基本雙人套餐 ($100) - 限時三個鐘一壺茶,配一個炭爐,包小食同主食茶有幾款種類揀,今次我地揀咗玄米茶🍵套餐既食物質素尚算可接受,建議額外加野食(加錢)我哋額外加咗一個雞煲、兩份豬頸肉、蒜蓉茄子、金針菇同埋烏冬,呢幾樣以呢個價錢已經覺得好好🥰總括嚟講,雖然食物質素未去到好好,但價錢同環境方面絕對可以值得一試!✨建議涼天先去,咁先舒服😙

🍲煮茶基本雙人套餐 ($100) - 限時三個鐘
一壺茶,配一個炭爐,包小食同主食
茶有幾款種類揀,今次我地揀咗玄米茶🍵
套餐既食物質素尚算可接受,建議額外加野食