餐廳: 森美餐廳
資訊:

2020-08-21 1524 瀏覽
買咗個外賣,免治牛肉飯,居然比匙羹俾人,呢度係香港唔係印度喎!加多一罐可樂,嗰罐可樂呢就撞凹晒㗎!有冇搞錯啊,我都唔係好想咁寫,但係我真係好憤怒,有乜理由咁基本嘅外賣都可以漏!
外賣自取
我家住西营盘,以前对面挂着一只大牛牛的灯光招牌,就是这家森美餐厅。后来,政府不允许吊挂招牌,就没了这个街坊标志。但原来它是 1969 年开业的。至今 51 年。门口一壁墙,贴满名人照片。香港,因为地产霸权,几乎没多少老字号餐厅。能屹立半世纪,也算有本事了。味道是可以的,但这餐厅不怎么进取,平白浪费了老字号金漆招牌。我家有印佣姐姐做饭,所以几十年来我都不会帮衬这家老朋友餐厅。近日,有点怀旧的 mood, 于是就去重温一下。铁板黑椒西冷牛排套餐,以前几十元,现在进化到接近 200 元。牛肉不错,大大件,也算吃得疼快。黑椒汁,用神灯外形的酱汁杯端出,很有亲切感。港式豉油西餐,现已渐渐式微。其实是很不错的。餐厅玄关处贴了一壁的照片墙,曾经光顾过的名人明星很多。

黑椒铁板西冷牛排套餐,含罗宋汤与咖啡,$170 + 10%
餐厅在西营盘旧区唐楼,屹立半世纪。
名人墙
牛排盖着,下面的配料也丰富。
牛排的横切面。我要的是 5 成熟。
淡淡的罗宋汤。
神灯酱汁杯
2020-05-07
黑椒铁板西冷牛排套餐,含罗宋汤与咖啡,$170 + 10%
2020-04-12 2209 瀏覽
傳統港式扒房下午茶,雖然好多都介紹食主打菜式,但眼見有啲副主打嘅美食梗係要試吓啦!下午茶有迷你焗豬扒飯,味道一流,茄汁有羅宋湯做汁底,加上細心已切好的嫩豬扒,再加埋炒底,分量比例剛剛好。另外,眼見「手制」二字就知一定要試嘅手制漢堡,估唔到真係好自家制的肉質漢堡扒,配上洋蔥蕃茄同醬汁,真係家的味道。#焗豬扒飯 #焗豬扒飯炒底 #手制漢堡 #冇得輸 #森美餐廳50年港式扒房 #森美餐廳 #西營盤 #好味 #tasty #steakhouse #hongkong #hongkongstyle #teatime #saiyingpun #saiyingpunfood
2020-03-25 994 瀏覽
一直以來想搵一間好好食嘅懷舊牛扒餐廳,經常經過皇后大道西都會見到森美餐廳的名字,今日終於的起心肝去試吓,發現牛扒份量大,六成熟啱啱好,再配埋檸檬可樂,感覺一流,超正,下次可以去再試埋羊仔扒,我感覺應該都可以一試
,下次可以去再試埋羊仔扒,我感覺應該都可以一試
2019-08-27 3609 瀏覽
有朋至遠方來,因為,落腳酒店鄰近森美,決定与他們懷舊一番...入到店內,似走入時光隧道,回到70年代末,裝潢很舊,很雜亂,舊得似乎有點過份...羅宋湯,料多,西芹,青椒,紅椒,紅蘿蔔,揶菜,洋蔥,很夠酸,很夠辣,好飲麵包,是傳統的餐包仔,bake 熱左,邊脆脆,好吃,不過,上抬時遅了,不能,與湯同步...鑊仔牛柳,鉄板上,(好耐無食過鉄板的食物喇),芝芝聲,好有氣氛,牛柳要medium rare ,鉄板烤熟了小小,剛剛好,牛柳肉無鞋口,無靱,無鬆肉粉味,有三片,全部合格,好吃,果然,係五十年名菜咖哩牛腩煲,大份量,咖哩味道調得香,牛腩有咬口森美汁牛扒,朋友要well done,汁好好味,牛扒全熟,靱,難chew !!比較精彩,焗雪山,外觀ok,做得尚算傳統,旦白軽柔,生果夠,雪糕夠凍,一口吃下去,又熱又凍,口感好縂括,是不錯的一餐,希望,餐廳可以維持

咖哩牛腩煲,大份量,咖哩味道調得香,牛腩有咬口

縂括,是不錯的一餐,希望,餐廳可以維持

2019-08-17 2392 瀏覽
早兩日突然好想鋸扒,男朋友話佢知到有間舊式扒房就帶左我去食。一入餐廳真係好懷舊嘅,睇得出呢間野應該真係好多年歷史,牆上有好多名人泥過食嘅相,但認真我其實覺得佢舊得過份左小小,比我感覺有小小污糟殘舊。- 鐵板黑西冷扒 $170諗住都成$170蚊,應該會好好食啦,點知...完全係中伏!牛肉完全冇牛味不突止,仲要好淋好淋,淋到離哂大普個隻,食落個感覺就係用左好多鬆肉粉而唔係塊扒靚個隻,一個字 差!- 鐵板鑊仔牛柳 $140救命🆘真係一山還有一山低...當你以爲上面塊扒都淋到差到冇得再差時候,呢個真係太差啲再淋啲,我可以形容佢係淋到霉我同男朋友完全食唔落,兩份都食唔到一半就冇食落去喇,唉,好失望佢每份扒都跟兩個大薯仔鐵板上,我地嫌佢阻住鋸扒,將佢搬開左- 法式焗田螺 $55(跟餐)正正常常,冇特別反而成餐飯最好食係呢兩個餐包,佢熱辣辣咁上,側邊焗到脆嘅,旋風式比我地食哂。總結:好失望好失望,唔推薦大家泥

鐵板黑椒西冷扒

- 鐵板黑西冷扒 $170

鐵板鑊仔牛柳

- 鐵板鑊仔牛柳 $140

佢每份扒都跟兩個大薯仔鐵板上,我地嫌佢阻住鋸扒,將佢搬開左

法式焗田螺

- 法式焗田螺 $55(跟餐)
正正常常,冇特別

總結:好失望好失望,唔推薦大家泥
2019-07-30 2121 瀏覽
知道森美餐廳是懷舊扒房,所以食的當然不是味道,而是感覺了...這種舊式的扒房真的買少見少,店內的裝修彷彿還提醒著這餐廳舊時的威水史...枱上還鋪著懷舊的格仔枱布,好像回到我父母的時代....不禁令人想起「鼓油西餐」這四個字....來到懷舊扒房,吃的當然是鐵板餐了,味道不過不失,畢竟在此獲得的滿足必定不是味蕾了,而是當中的文化、歷史和感受了...慨嘆這類的舊式扒房真的買少見少,執一間便少一間了,所以必定support!
枱上還鋪著懷舊的格仔枱布,好像回到我父母的時代....
不禁令人想起「鼓油西餐」這四個字....

2019-07-17 1926 瀏覽
一講森美,大家都會諗起一塊掛店外嘅牛型大招牌,紅色格仔枱布方型枱,不過時日變遷,大招牌被迫拆除、昔日扒房情調消失、高水準牛扒不在,要留戀的好像都沒有了⋯⋯午餐-特式什扒 $70先嚟一碗羅宋湯,無什菜味無茄味,一味死鹹死辣,顏色又唔討好,難飲羅宋湯排行榜佔一席位!然後嚟個什扒,牛扒無問幾成熟,食落似8成尚算唔韌,但牛味欠奉,而雞扒Ok,唔會乾同鞋,煙肉雖然大塊,但無乜煙肉味,最差可算係薯角,叮到又乾又硬,單睇相都睇得出!一人共消費:$70

午餐-特式什扒 $70

一人共消費:$70
2019-07-07
2019-04-15 1710 瀏覽
Located near around The University of Hong Kong, my friend and I love this cozy place, serving fine dishes with a reasonable price with a arrive that reminds me of the Old Hong Kong, that people can attend to your needs in Western Cuisine, that is what the old guys told me as I weren’t born yet
2018-12-31 2063 瀏覽
之前有去過呢間餐廳食佢既牛扒,但就未試過佢嘅lunch set,因此今㳄同朋友去試吓~味道方面,個人認為主菜味道算係幾唔錯,牛肉份量頗多,而且食落去係比較軟身的,當然喜唔喜歡就見仁見智啦。咖喱味就比濃郁,但辣味唔算太重。價錢方面,個人覺得以咁嘅物價錢來講唔算太值嘅,而且食物賣相亦都比較差。不過整體來講成嗰lunch set都算唔錯嘅,想食嘅朋友可以去試吓~印度咖喱牛肉lunch set HKD$65餐湯 菠菜忌廉湯/羅宋湯主菜附送餐茶、餐包、另可加4蚊食杯雪糕

印度咖喱牛肉lunch set HKD$65
餐湯 菠菜忌廉湯/羅宋湯
主菜
附送餐茶、餐包、另可加4蚊食杯雪糕
2018-11-13 1661 瀏覽
The staffs were pretty friendly here as soon as we walked in. This restaurant looks pretty old, old table cloth, & a few plastic dishes were chipped... etc. I was quite surprised that the menu was written all in Chinese but served the Western/European foods... I ordered a steak in Sammy's sauce with some broccoli, 2 grape tomatoes, & baked fries. My family love the dishes they ordered & we're very satisfy with the foods & excellence service here!
2018-08-15 2312 瀏覽
對上一次食係話佢會執,但最近報道無講過佢執,所以行過就望望佢仲係唔係度原本仲係度,但餐廳人流真係好少,比我中學年代食下午茶既人流仲少森美出名牛扒,今日當然要食鐵扒上嫁啦。味道比花園餐廳既質素好。今日都食得番中學時既味道

2018-05-13 2845 瀏覽
經常都會路過呢間餐廳,知道係老字號,好出名,但最衰每次都係食飽先會路過囉。咁啱有一晚要去附近陪老公覆診,就決定覆完診後嚟試下佢喇。餐包係好味嘅,熱辣辣,外面脆脆地羅宋湯,um... 正常,少少辣葡國雞飯,食唔到本來要有嘅味道鑊仔牛柳,夠林,醬汁有啲咸加30蚊可以轉餐,有飲品加30蚊可以有甜品,我仲以為舊式店都會係啫喱嘅添
咁啱有一晚要去附近陪老公覆診,就決定覆完診後嚟試下佢喇。

餐包係好味嘅,熱辣辣,外面脆脆地
羅宋湯,um... 正常,少少辣
葡國雞飯,食唔到本來要有嘅味道
鑊仔牛柳,夠林,醬汁有啲咸
加30蚊可以轉餐,有飲品
加30蚊可以有甜品,我仲以為舊式店都會係啫喱嘅添
2018-02-02 2497 瀏覽
這是我第一次寫食評:話說今晚想食扒,專誠打電話去訂位。講左三次,侍應才聽清楚貴姓,時間,人數...話排我坐「扒房」@@去到先知餐廳入邊有間「扒房玻璃屋」。坐低後,仔細睇過兩份餐牌,價錢當然唔同,但同女朋友食就算啦,而且我今晚是包場😂問題一 上湯,餐包速度奇慢問題二我要求牛扒五成熟,切開一看還是血淋淋,只有三成, 自己煎仲好食過問題三白汁煮蝦盛為$180⋯⋯只有5隻開邊蝦仔同伴菜Overprice 得有點離譜,絕對同意「大家樂做得比佢好味」。
這是我第一次寫食評:
話說今晚想食扒,專誠打電話去訂位。
講左三次,侍應才聽清楚貴姓,時間,人數...
話排我坐「扒房」@@

去到先知餐廳入邊有間「扒房玻璃屋」。

問題一
上湯,餐包速度奇慢

問題二

問題三
白汁煮蝦盛為$180⋯⋯只有5隻開邊蝦仔同伴菜

2017-12-07 2881 瀏覽
森美不再,已經不是以前的森美餐廳贈言五字 : 不去冇損失現在老闆娘好有問題,我地見餐牌話焗梳夫里要30分鐘,所以同侍應生講要幾時落單,佢話依家寫住單先等我地食到一半時再提佢落單,食到一半時得少少飽,問佢可否取消order,佢話問問先,但老闆娘叫佢覆話已落左單整緊好快有,但我地食完等左45分鐘先到,就嚟左兩碗,老闆娘仲過來話係2人份咪兩碗,仲話依家好少人整㗎啦!好好食㗎!如果係咁不如在餐牌取消算了,不要多說,我自問我整的失敗之作比這個還好!$150食呢個咁嘅梳夫里,味道似橙味司胳脫魚肝油,碗底有水,焗的疏夫里絕對不會這樣,似乎是先蒸後焗,好失望。全單$550,一次過,呢世唔會再走!餐廳食物不美味衛生環境絕對差老闆娘不太老實森美時代不再未飲過如此差的洋蔥湯,好似落左生粉水咁餐牌明明是寫著法式砵酒會羊膝和紅酒牛尾,但個汁竟然一樣色一樣味一樣料,那為什麼餐牌要咁寫呢?索性寫紅湯羊膝紅湯牛尾吧!焗梳夫里只寫英文for2persons,冇話得兩碗囉!未食過等左45分鐘都做到咁差的梳夫里,不論味道、質感都不好,肯坐不是由生焗熟的,因碗底有好多水而且疏夫里完全不黏碗,應是先蒸過再焗。
森美不再,已經不是以前的森美餐廳
贈言五字 : 不去冇損失
全單$550,一次過,呢世唔會再走!
餐廳食物不美味
衛生環境絕對差
老闆娘不太老實

森美時代不再

未飲過如此差的洋蔥湯,好似落左生粉水咁

焗梳夫里只寫英文for2persons,冇話得兩碗囉!

2017-12-07
  • 不要食梳夫里