2019-10-24 74 瀏覽
工作時走過,於是下班後刻意走來看看,是一間甜品餐廳。整間餐廳以白色為主,色彩及擺設,都是會淡色為主,沒有燦爛色彩那種耀眼。舒適環境,播放柔和的鋼琴音樂,令人平靜下來之餘,身心都放鬆,繁忙的感覺也變成很舒服,很想來個輕睡。餐牌看似是手工制作,感覺很特別。要了兩份甜,很快的送上。法式焦糖燉蛋,一般的焦糖只放在燉蛋上,可是這份的焦糖卻是完整的封著整個小碗,這種做不會讓蛋味流失,令燉蛋的味道更香更濃。燉蛋滑滑,入口香濃,焦糖沒有太甜的感覺,甜味配合燉蛋。咖啡朱古力心太軟($58),長方形的心太軟,還是首次見到,配著白色的香草雪糕,香蕉,士多啤梨,單是顏色的對比,已有一種夢幻的感覺。心太太軟不太甜,咖啡味香但沒有令朱古力味失色,反更突出,香蕉沾上流出的饀,朱古力加上香蕉味道,很特別,士多啤梨則更為鮮明,香草雪糕香濃,不太甜,心太軟不甜,不會影響雪糕的味道。這觀塘這個繁忙的工業區,要找個舒適的環境已經不容易,而且還在工廈中有著這個童話般感覺的地方,完全想像不到,吃著甜品,聽著輕音樂,不其然也坐久了。
工作時走過,於是下班後刻意走來看看,是一間甜品餐廳。

餐牌看似是手工制作,感覺很特別。

要了兩份甜,很快的送上。

法式焦糖燉蛋

法式焦糖燉蛋
2019-09-07 311 瀏覽
近排係觀塘返工, 每日都要OT, 放工又要迫港鐵走, 開始咁到有d壓力。由於放工經常都要7點之後, 所以好多時都係觀塘自己一個食完飯再返屋企。好彩最近發現左係觀塘工業中心有間餐廳環境非常令人舒適放鬆, 可以讓忙碌左一整日嘅我放工之後稍稍休息, 平伏心情食飽飽再回家。😌森泰遠Aloha位於觀塘工業中心第三期1樓, 非常近地鐵站, 由工業中心入口行1層樓梯就到, 門口同室內都用左好多花草擺設佈置, 燈光柔和, 加上店內播放輕柔音樂, 整體環境令人非常Relax。😙晚市一人晚餐有5款, 價錢由$128至$168已包括餐湯同飲品, 我今晚揀左豬肋排配薯菜, 再配杯即磨咖啡, 食飽飽再回家。😁南瓜粟米湯是日餐湯係南瓜粟米湯, 南瓜湯唔會太濃, 加上粟米嘅香甜味, 味道清新自然而且唔會膩。👍豬肋排配薯菜 $168 Set一人晚餐嘅豬肋排非常大件, 肉質鮮嫩富有肉汁, 而且好入味, 配上香脆薯角, 非常惹味可口。😋即磨咖啡跟餐唔需要加錢都可以揀即磨咖啡, 食飽再慢慢嘆返杯即磨咖啡, 非常滿足。😌埋單只需$185, 性價比唔錯。👍餐牌

豬肋排配薯菜 $168 Set

埋單只需$185, 性價比唔錯。👍

餐牌

2019-09-05
即磨咖啡
炎熱的天氣史人鬱悶感,在街上真的不想逗留太耐,因為太熱了,非要去有冷氣地方不可,晚上六時又未到食飯時間,又想坐下散散熱,網上知道官塘工業中心第三期一樓有間森泰軟甜品餐廳,便去試下,這兒環境佈置優雅, 枱同凳配答得有點歐陸式,好美麗舒服,而且 仲有音樂襯托下添,真係令人陶醉,情侶談心地方超好,可能是六點鐘時間,又未到晚飯所以人流很少,我兩坐下享受下添,由於不太肚餓,叫了一人套餐,白汁龍利柳焗飯和一個甜品心太軟便算了。廚師太用心製造了,因為得我們一台客竟然等了大半粒鐘以上,又或者要焗飯啦!所以要時間掛,不過用材好新鮮,龍利柳不是成條煎㗎!是切開一舊舊呢!好香口肉汁又鮮甜,白汁配埋什菜味道啱啱好,熱辣辣一啖一啖送入口,成個味蕾都香曬,好想繼續食第二啖,睇得出廚師係好用心做呢盒飯嘅!讓食客有非常滿足與感謝。食完飯就當然等食甜品啦!呢個甜品我哋等咗足足七個字,雖然時間真係長咗啲,因為成個晚上個幾鐘得我哋呢台客,我仲以為會好快有得食添!😂😂廚師的心機一睇就知啦!成個心形擺曬上枱,送畀我哋真係別具心裁別有用心呀!心太軟我真係食得多,呢個心太軟真係食完係想繼續食落去,因為不太流心嘅,有啲似cake咁少

廚師的心機一睇就知啦!成個心形擺曬上枱,送畀我哋真係別具心裁別有用心呀!心太軟我真係食得多,呢個心太軟真係食完係想繼續食落去,因為不太流心嘅,有啲似cake咁少少硬,但放落口嗰種甜味又唔係太甜,味道好特別呀!😁😁

哈哈!今晚最難忘最特別還是好似包場咁。

不過好嘅嘢真心想與人分享,呢度食嘅好,招待嘅好,廚師手勢更好。👍👍

2019-08-09
其他
  • 白汁龍利柳焗飯
  • 心太軟
2019-08-12 266 瀏覽
同朋友仔去完觀塘apm商場行街街之後,突然想食甜品呀!咁梗係上網搵下邊度有甜品食啦!見到附近有間叫“森泰遠” (心太軟)玩食字好得意呀!這間除了吃甜品外,仲有午餐、下午茶吃的。裝修簡約夠光猛,廚房做咗個窗口。薑汁湯圓(芝麻味)薑汁糖水夠薑味,芝麻湯圓一啖一粒煙煙韌韌。梳乎厘熱辣辣梳乎厘,好吸引脹卜卜,外皮焗得香脆,內裡軟滑蛋味濃。雪糕是 Oreo口味配埋梳乎厘一起吃好夾。芒果窩夫窩夫外層焗得超鬆脆,芒果新鮮香甜,一啖有齊雪糕、芒果、窩夫於一身。法式蛋奄列一上枱被這款色彩繽紛甜品吸引住,像真度極高如果沒有生果在旁,真的以為是雞蛋奄列。超香濃蛋味,口感也像梳乎厘的質感,軟滑香甜,生果除了裝飾外是可以吃的,今晚好開心吃了多款甜品超滿足。

這間除了吃甜品外,仲有午餐、下午茶吃的。

裝修簡約夠光猛,廚房做咗個窗口。

薑汁湯圓(芝麻味)

薑汁糖水夠薑味,芝麻湯圓一啖一粒煙煙韌韌。

梳乎厘

芒果窩夫

法式蛋奄列

• 芒果窩夫
  • 法式蛋奄列
2019-09-26 63 瀏覽
來到觀塘工廈找甜品食 無意間發現這家小店原來是晚市剛開始 不想食飯就食甜品吧😝甜品有誰不愛? 與朋友開心分享這幾份甜品環境挻大及寧靜 冷氣挻充足 還有花花擺設打卡小清新風格感覺不錯 店員還熱情地介紹食品😌·玫瑰鮮奶燉蛋白 HKD$32第一次食 喜歡食玫瑰的我感覺不錯 味道不太甜玫瑰味道不會蓋過燉蛋的味道 面頭還有玫瑰花❤新鮮熱辣辣地送來 要攤放一陣子才食到haha·心太軟 HKD$55 心型的形狀並不常見 這小店真令我有驚喜的感覺不太甜的心太軟 切開後裡面的朱古力湧出來用來點水果還可以食到冰火交融的口感挻有趣呢~·法式蛋奄列 HKD$60 味道像梳乎里(舒芺蕾) 食落去軟綿綿但有咬感🤤還有水果伴著 感覺沒太邪惡食了也不用怕呢

來到觀塘工廈找甜品食 無意間發現這家小店

新鮮熱辣辣地送來 要攤放一陣子才食到haha

·心太軟 HKD$55

心型的形狀並不常見 這小店真令我有驚喜的感覺
不太甜的心太軟 切開後裡面的朱古力湧出來[色]
用來點水果還可以食到冰火交融的口感挻有趣呢~

·法式蛋奄列 HKD$60

味道像梳乎里(舒芺蕾) 食落去軟綿綿但有咬感🤤
還有水果伴著 感覺沒太邪惡食了也不用怕呢[吐舌][吐舌]
2019-09-21
2019-09-08 102 瀏覽
約埋女友喺*森泰遠*食晚飯呢度最啱係慢嘆慢食,朋友聚會傾下偈,環境好舒服,做食物都好認真,好好味! 女友鍾意依度啲甜品。我地揀左两份嘅晚餐,豬肋骨配薯菜 168元卡邦尼意粉 128元跟 湯,飲品來依度女友係唔會放過甜品喇!要多一份 梳乎厘!今晚餐湯係南瓜湯味道香甜,蒜蓉包好香脆!熱辣辣!豬肋骨好入味,薯角外脆內軟!卡邦尼意粉啲粉軟硬度適中,啲食材都好新鮮!好香濃嘅奶茶!軟綿綿梳乎厘配雪糕冷熱 交鋒!口感特別!食完好味嘅甜品,真係好有種滿足感!
做食物都好認真,好好味!

女友鍾意依度啲甜品
我地揀左两份嘅晚餐,
豬肋骨配薯菜 168元
卡邦尼意粉 128元
跟 湯,飲品
來依度女友係唔會放過甜品喇!
要多一份 梳乎厘!

今晚餐湯係
南瓜湯味道香甜,
蒜蓉包好香脆!熱辣辣!

豬肋骨好入味,薯角外脆內軟!

卡邦尼意粉啲粉軟硬度適中,啲食材都好新鮮!

好香濃嘅奶茶!

軟綿綿梳乎厘配雪糕冷熱 交鋒!口感特別!
食完好味嘅甜品,真係好有種滿足感!

2019-09-07
2019-09-08 58 瀏覽
得悉>>>森泰遠甜品餐廳<<<近來在觀塘開業,趁有空去吃個飯試試看。 餐廳位於官塘工業中心第三期,雖然不是地舖,但畢竟鄰港鐵站,位置尚算不錯。 內裡裝修以白色作主調,配合清雅飾品,感覺悠然自在。 座位空間感也不錯,挺寬敞,不會焗促。 晚市提供主食套餐。一人套餐之外,還有二人及四人套餐呢。 當然少不了各款中西式甜品。 當晚點了一人晚餐。先來餐湯和餐包。 是日餐湯南瓜湯,內裡除了南瓜,還有粟米粒,提升口感。 主食是卡邦尼蝦球意粉。 蝦球爽口,配上大量煙肉和磨菇,絕不覺得單調。意粉有嚼勁,份量十足,非常飽肚。 餐飲是玫瑰花茶,當中帶著濃濃蜜糖味,有夠滋潤。

內裡裝修以白色作主調,配合清雅飾品,感覺悠然自在。

座位空間感也不錯,挺寬敞,不會焗促。

晚市提供主食套餐。一人套餐之外,還有二人及四人套餐呢。

當然少不了各款中西式甜品

當晚點了一人晚餐。先來餐湯和餐包。

是日餐湯南瓜湯,內裡除了南瓜,還有粟米粒,提升口感。

主食是卡邦尼蝦球意粉

餐飲是玫瑰花茶,當中帶著濃濃蜜糖味,有夠滋潤。
2019-09-05
2019-09-07 47 瀏覽
收工在公司附近的觀塘工業中心三期一樓晚飯,之前吃過這裹的甜品挺不錯的,是間用心製作的餐廳,這裡環境舒服,簡約清雅,又夠清靜。 今晚難得自由,要靜靜地享受下一人的浪漫…… 坐在餐廳一角,沒人打擾,食客多是斯文女仕,靜靜地上上網。 點了一個 dinner set ;卡邦尼意粉 $ 128 配 南瓜粟米湯 蒜蓉香草法包 及 一杯飲品個湯有南瓜香,濃稠適中~包烤得鬆脆+香草+牛油蒜香與南瓜湯十分匹配!卡邦尼意粉配料有火腿,磨姑,洋蔥,爽脆蝦肉。濃濃芝士醬汁黏黏 包着意粉,非常滋味!非常享受這個 悠閒恬靜的晚餐!食物製作夠用心,好味道!

今晚難得自由,要靜靜地享受下一人的浪漫……
坐在餐廳一角,沒人打擾,食客多是斯文女仕,靜靜地上上網。
點了一個 dinner set ;
卡邦尼意粉 $ 128

蒜蓉香草法包 及 一杯飲品
個湯有南瓜香,濃稠適中~

包烤得鬆脆+香草+牛油蒜香
與南瓜湯十分匹配!

卡邦尼意粉配料有火腿,磨姑,
洋蔥,爽脆蝦肉。
濃濃芝士醬汁黏黏 包着意粉,
非常滋味!

非常享受這個 悠閒恬靜的晚餐!
食物製作夠用心,好味道!

2019-09-07
2019-09-07 48 瀏覽
去到觀塘區搵食唔難 ,四圍都搵到好食,見到森泰軟個名就感覺係甜品,但係原來係餐廳嚟嘅 ,上到去試咗個白汁龍利柳焗飯 ,另外當然要識佢嘅主打, 心太軟飲番杯檸檬茶 200蚊落樓。f 白汁龍利柳焗飯 出品非常精美 ,擺上嚟嘅時候,熱辣香氣撲鼻,香氣滿溢 ,真係睇到廚師嘅心思,食落真係軟硬適中,魚柳煎完再焗,實在真係唔容易 ,再加埋啲配菜,白汁唔使講都係一個好清淡,濃郁嘅口感 ,所以呢個白汁龍脷柳焗飯,係非常滿意。朱古力心太軟心太軟,名副其實,柔軟又甜重有杯雪糕,有凍有清淡交加入口,呢個心太軟真係食到心都軟埋。

f

白汁龍利柳焗飯

朱古力心太軟

2019-08-26 67 瀏覽
去過一次,忍唔住又想去。今日勁大雨都要去,係咪好捧場先我地係第一枱客,今日個餐牌無咩好食。就揀左個fix menu麵包布甸拼煎豬扒,上次都想試𠺢喇,不過上次揀左金沙骨。佢每日都有6-7款野揀。其中all day breakfast, 麵包布甸拼雞/豬扒,waffle拼雞/豬扒係fix menu,日日都有。其餘的就唔知日日轉定每星期轉喇是日係素湯,有紅蘿蔔,栗子,眉豆,粟米同唔知佛手瓜定天山雪蓮雖然清清地,但我都好鍾意丫因爲屋企唔會煲素湯。上次都介紹過,呢啲係自助區食物。有我最愛的薯仔蘋果沙律木耳粉絲同布甸(不過食唔出今日係咩味)仲有見唔到的甘筍青瓜絲。呢個係今日的午餐。先講豬扒。。。一上枱,同事就話佢薄到無朋友但食完都覺得夠飽。唔嚡,鹹味適中。麵包布甸唔太甜,入面有提子乾。上面一層麵包粒局到脆脆地個布甸都滑的。不過呢個只會試一次,下次再試All Day Breakfast呢度好在唔會好full,唔會俾人趕走。係觀塘咁多人的地區食lunch,食得慢啲都有壓力丫
去過一次,忍唔住又想去。今日勁大雨都要去,係咪好捧場先

素湯

雖然清清地,但我都好鍾意丫
因爲屋企唔會煲素湯。

Buffet區食物

上次都介紹過,呢啲係自助區食物。有我最愛的薯仔蘋果沙律
木耳
粉絲
同布甸(不過食唔出今日係咩味
)仲有見唔到的甘筍青瓜絲。

麵包布甸拼煎豬扒

個布甸都滑的。

2019-08-26
素湯
2019-08-20 84 瀏覽
喺apm晚飯後行前一個站搭巴士當散吓步,一落地鐵站到觀塘工業大廈個閘口就俾個廣告吸引咗注意,係一間叫「森泰遠」既餐廳,朋友又口痕想食甜品,於是上去睇下.餐廳係工廈入面,閘口行上一層好方便唔難搵. 隨咗甜品,早午晚餐都有供應.入到去,氣氛好warm,好relax嘅感覺.一坐低就俾自助早餐嘅poster吸引咗,下次過嚟呢頭做嘢又多一個早餐選擇,想像下咁輕鬆嘅環境食嘆個早餐係幾咁舒服. 睇返menu,款式都幾豐富,最後我地就叫左兩杯飲品,芝麻湯圓同法式蛋奄列.先黎芝麻湯圓,薑水好好味,薑味同甜度配合得好好,主角湯圓更加無失望,一食就知係自家製,皮薄但唔會容易爛,芝麻餡料好香口結實起沙,口感一流,一碗湯圓已經好有驚喜. 法式蛋奄列更加係用心之作,外表係奄列,切開裡面係梳乎里,外脆內軟口感一流,味道方面,一入口好香蛋味,但唔會太甜太膩,份量都唔算小,配埋生果做裝飾,絕對係睇得又食得,朋友見到都忍唔住要打個卡呃下like. 呢度絕對係值得再黎,用心整出黎既食物食起係特別唔同,好欣賞呢份心思!!
2019-08-17 89 瀏覽
下午剛和朋友吃午餐,大家都提議去逛逛街,期間朋友甜品癮病發,太急需要補充糖分,雖知道我不嗜甜食,所以帶了我去一座工業大廈內,說這裏會有治癒級的甜品吃,絕對可以令到不吃甜的人也會愛上⋯⋯店雖然在工廠區,但店內環境絕對舒適,跟平常商場的咖啡店沒分別,就算女孩子們來風花雪月也是好地方。薑汁芝麻湯圓薑汁味非常濃郁,不會太甜不會太辣,湯圓一看就覺得是自家製的,皮很薄一啖咬開內裏的芝麻依然企身,芝麻粒粒分明黑牛黑牛用上朱古力雪糕,朋友以光速吃完紅豆冰店主按我個人要求不要奶及椰汁, 一口喝下不會太糊,紅豆粒粒分明,完全做到紅豆冰的精髓法式蛋奄列奄列是梳乎厘又香又柔軟,一切開滑得像豆腐,外皮煎得微微焦香,這明顯是一道功夫甜品朋友不帶我過來,我不會有機會知道這裏有一間甜品店,這裏地址我已經記下,下次會懂得來的。

薑汁芝麻湯圓

黑牛
黑牛用上朱古力雪糕,朋友以光速吃完
紅豆冰

法式蛋奄列