2023-12-31 321 瀏覽
今次約埋三五知己,去左間聽朋友興奮推介嘅燒味店。初到門口,已經聞到一股撲鼻嘅香味,即刻食指大動🤤!首先落嚟嘅係叉燒飯。放眼望去,叉燒色澤深邃,閃閃生輝,轉眼間已經切得整整齊齊,等住我哋品嚐。筍筍咬落去,那層漂亮的蜜汁在口裡迸發開來,肥瘦配比恰到好處,的確是真材實料👍!燒肉呢,真係大大件,皮脆肉嫩,簡直葷素滿足!特別係皮,炸得啱啱好,埋口有啲“脆卜卜”嘅感覺,肉質既軟又多汁,再配上店家自製嘅芥末醬,口感層次豐富得嚟,香辣開胃🌶!仲去咗一碟三層肉,燒得外皮微酥,內裡保持滑溜,脆皮同肉嘅脂肪層次分明,真係入口即化。飯量都啱啱好,唔會食完覺得塞得慌。講真,好耐無遇到令人如此滿意嘅燒味店,每款口感都有驚喜,而且聽個桌佬述,半肥瘦嘅分量同質素都保持慣有水平。吖吖嘩嘩之中,大家片片雞鴨鵝掃清,經已四圍望望,嗰陣,我哋已經決定,下次再聚,一定返嚟攬齊所有燒味過癮先得!😋🥘🎉

2023-10-08 334 瀏覽
又到食飯時間,經過見到棋哥燒鵝餐室即入去坐底。叫左一個黯然叉燒蛋飯🥚🥚🍳🍳上菜時見到叉燒同蛋都好靚🤩🤩🤩立即胃口大開👅👅本身唔記得左叫豉油另上,點知阿姐已經好醒目🌟🌟用另一個豉油碟上啦。👍👍叉燒係半肥瘦,肉質軟硬適中有焦香味。分量唔少足夠我地中午食飽飽😍至於煎蛋亦煎到燶邊而唔會太熟用蛋黃撈至正🍳🍳🍳呢個配搭簡直係完美😍係肚餓時候可以食到好味叉飯真係好滿足🥰🥰
又到食飯時間,經過見到棋哥燒鵝餐室即入去坐底。
叫左一個黯然叉燒蛋飯🥚🥚🍳🍳
係肚餓時候可以食到好味叉飯真係好滿足🥰🥰
2023-08-16 248 瀏覽
人生第一次去棋哥燒鵝食飯,慕名而來,二話不說就叫咗個燒鵝腩仔飯加例湯,共$80。上碟有五件鵝加五件腩仔,太開心,鵝皮金黃,但一一反轉就… 件件都差唔多都係皮同骨。唔通我個樣似鍾意食皮?🥹🤷🏻‍♂️定係佢想令我留一份遺憾,下次會再嚟?個腩仔味道正常。飯底係食得出嘅靚米。個湯有味精,好甜。

個腩仔味道正常。

飯底係食得出嘅靚米。

個湯有味精,好甜。
2023-02-20 630 瀏覽
以前成日都話要入深井食燒鵝但係對於我呢啲港島人,真係攀山涉水咁老遠今日嚟到「棋哥」止一止個燒鵝瀨癮先啦💛師傅心情應該唔錯!竟然我無額外叫都比左燒鵝脾我‼️超意外!!🥢🍲燒鵝瀨粉燒鵝捧到嚟見到係脾時已經忍唔住興奮咗!🤣再加埋佢油香豐富,未食都已經香味撲鼻😎鵝肉口感好好,唔會似一般燒臘店般霉口,而且皮下層脂肪唔會嚇死人💛真係不得了只係瀨粉稍嫌失色⋯⋯質感一般🐷朋友就叫左碗叉燒瀨未至於燒鵝般出色,但味道又算唔錯!叫咗半肥瘦,肥瘦度都好適中
以前成日都話要入深井食燒鵝
但係對於我呢啲港島人,真係攀山涉水咁老遠

今日嚟到「棋哥」止一止個燒鵝瀨癮先啦💛

🥢🍲燒鵝瀨粉
只係瀨粉稍嫌失色⋯⋯質感一般

🐷朋友就叫左碗叉燒瀨

2022-12-28 446 瀏覽
試過多次筲箕灣、銅鑼灣和灣仔分店的乳豬,不知是否地區優次問題,乳豬質素都有點分明:1. 銅鑼灣和灣仔的乳豬都比筲箕灣更脆、更香口。2. 銅鑼灣和灣仔不論要1/4或1/2隻都會有豬腳,感覺比較完整,而筲箕灣則沒有。3. 銅鑼灣和灣仔的乳豬肥瘦每次比較均勻,不會太肥膩,而筲箕灣分店的則9成是偏肥的。4. 銅鑼灣和灣仔切件的大小都比較平均,而筲箕灣則是比較參差,有些更是大得誇張。如果有得揀,一定去銅鑼灣或灣仔買。

1. 銅鑼灣和灣仔的乳豬都比筲箕灣更脆、更香口。

如果有得揀,一定去銅鑼灣或灣仔買。
  • 乳豬
2022-12-24 286 瀏覽
今日老竇去買燒鵝乃,結果收銀「係係燒鵝乃」,返來又變成燒鵝飯,好神奇呀,可惜老竇冇keep收據🧾,激到佢呀。呢到提番大家,通常長長ge盒仔就係飯,三隻碗仔就係燒鵝乃啦,拿到手記得check下啊
2022-11-11 327 瀏覽
見周圍冇乜位,心諗成日路過也想一試其燒鵝是否掂,不如一試👌店內不算人多,店員姐姐主動問我食乜,當然是下午茶燒鵝瀨粉如圖都好足料,皮脆,肉不算肥但味道不錯👌如果湯味濃些就仲好💪又真是冇評語如此差,下次試下外賣燒味套餐先,算平

又真是冇評語如此差,下次試下外賣燒味套餐先,算平
2022-11-11
外賣送餐
2022-09-02 411 瀏覽
食左好多次同其他分店次次都好唔同佢係得煙燻味重鵝偏瘦偏乾,但佢又未去到柴食落尚算有鵝肉味唔夠油,係差好遠四十零蚊,算啦,都叫有五舊肉配個粉同凍飲志在冷氣同坐下,過下燒味口癮
食左好多次同其他分店
次次都好唔同
佢係得煙燻味重
鵝偏瘦偏乾,但佢又未去到柴
食落尚算有鵝肉味
唔夠油,係差好遠
四十零蚊,算啦,都叫有五舊肉
配個粉同凍飲
志在冷氣同坐下,過下燒味口癮

2022-08-23
下午茶
2022-07-19 315 瀏覽
年年生日我都係漉菜食點知我老媽命令我去買肉同大家慶祝,咁唯有落街求其買啲有骨落地的野。行行吓我老婆話不如試下呢間,反正從來未試過而我心諗燒鵝應該難食有限所以入去同個女收銀講要一隻燒鵝。個女店員好好人話今日買燒鵝畀多一蚊就有半隻雞,之後又叫咗啲豬腳仔同海蜇。返到屋企整番熱啲燒鵝發現佢異常香口,份量又多,啲肉齒夾留香有彈性,皮係脆的,而屋企人話隻鵝太肥反而本座認為啲肥膏先至係最好食的部份。反而隻雞,豬腳仔同海蛪就非常麻麻,豬腳仔同海蜇只有酸醋味,隻雞又鞋又淡茂茂。但隻雞係送所以唔好味都無乜所謂對面泰興可能比較好味啲但應該相差唔遠,以價錢來講佢都算平
對面泰興可能比較好味啲但應該相差唔遠,以價錢來講佢都算平
2022-06-24
10 分鐘 (外賣自取)
  • 燒鵝
2022-07-11 235 瀏覽
感覺環境方便,但就試一試燒鵝噶魅力。|燒鵝拼燒腩仔^不算太肥噶燒鵝,腩肉脆質。比較大舊,相對燒鵝,略勝一籌。燒鵝個人認為不夠嫩不夠厚不夠肉感。難得可以堂食。應該是開門第一個客人。
感覺環境方便,但就試一試燒鵝噶魅力。
|燒鵝拼燒腩仔^
不算太肥噶燒鵝,腩肉脆質。比較大舊,相對燒鵝,略勝一籌。

燒鵝個人認為不夠嫩不夠厚不夠肉感。

難得可以堂食。應該是開門第一個客人。
燒鵝拼燒腩

2022-05-04 308 瀏覽
一向好喜歡吃棋哥燒鵝,今日放工夜咗,晚餐唔想食咁飽,原本想叫常餐,阿姐話冇咁就轉叫燒鵝瀨粉。瀨粉同燒鵝分開上,賣相都唔錯,有8-9件細細件,食咗5件跟住果d就唔食得,果幾舊唔知係邊一個部分,只得塊皮及肥膏,冇肉又好咸。我自問要求唔係高但人總要有少少要求都唔係過份,見到果位斬料哥哥行出來,就同佢反影吓,因為條氣真有d唔順。佢嘅回應係:“哦!肥d啫!”完全當我係傻嘅,又肥又咸,你食吖!好好好好好失望呀!
完全當我係傻嘅,又肥又咸,你食吖!

好好好好好失望呀!
2022-05-04
幾年前佢係一間寂寂無名嘅燒臘小店,剛剛開張嘅時候個個街坊都話好食又唔貴,於是我都去試吓,覺得好食過中環嗰間名店,呢幾年間,不斷介紹朋友去食,過時過節又買嚟送禮,又有不斷幫襯,覺得越來越退步,直至今日,我終於要爆了;頭先去買個叉鵝飯,一打開個盒見到燒鵝皮仲係脆嘅,好開心啦!點知全部燒鵝都係肥膏同埋骨位,得層皮可以食,至於叉燒明明叫咗佢比瘦啲,最終係比半肥瘦我,都算啦!起碼有一半可以食下,不過我以後都唔會再去幫襯,我亦會叫朋友唔好再去食,完。
2021-08-09
2021-07-25 563 瀏覽
美味下午茶燒鵝瀨+燒腩飯本來想要吃肥叉燒飯,員工好好的對我們說,應該冇肥叉,建議我們吃燒腩。唯一不好經歷係聞到煙味,我即時流鼻水🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️ (因為鼻敏感)原來門外有兩張枱,客人食煙。其實,疫情期間,應該禁煙。如果佢有病,會傳播病毒的😱😱😱
美味下午茶
燒鵝瀨+燒腩飯

原來門外有兩張枱,客人食煙。

其實,疫情期間,應該禁煙。如果佢有病,會傳播病毒的😱😱😱
2021-07-24
下午茶
2021-04-24 737 瀏覽
之前外賣一隻豉油雞,發現只係得一隻雞髀,諗緊會唔會自己誤會咗,到今日買咗燒鵝下裝,份量少過一隻燒鵝髀,仲要望落隻鵝髀骨俾人斬咗一半,可惜唔記得影相,如果唔係我一定去投訴🤬🤬其實棋哥味道係唔錯,可惜筲箕灣呢間太唔老實,自己一向食開銅鑼灣果間,銅鑼灣棋哥冇呢啲情況(早兩星期買半隻燒鵝,啲份量等於今日x6),兩次唔老實都發生喺筲箕灣棋哥,過一排再買一次下裝,如果同樣發生我再上嚟貼相,有圖有真相,真係太失望。希望啲職員睇到可以老實啲,人在做天在看。另外衛生環境極差,門口長期倒垃圾,垃圾未傳入餐廳裏面。

希望啲職員睇到可以老實啲,人在做天在看。

另外衛生環境極差,門口長期倒垃圾,垃圾未傳入餐廳裏面。
2021-01-28 830 瀏覽
我係"棋哥燒鵝"嘅粉絲,每一次行過都會買佢哋嘅燒鵝飯, 或者斬料加餸, 以前放工會買啦 ,而家在家工作 ,午餐都係食佢哋。但佢地似乎越做越差,價值80蚊嘅燒鵝雙拼飯,d 鵝瘦到皮包骨( 有圖為證), 肉都冇。 仲要舊舊都係咁, 齋食皮。佢做燒鵝出名嘅, 以前呢啲頭頭尾尾佢哋通常都唔會比出嚟比客人食 ,依家居然做到啲燒鵝出品咁樣 , 我諗佢真係要檢討一下。 做壞招牌。一直有幫襯開佢地,但今次真係好失望囉。 希望今次係個別事件, 但我諗我要過一排好長時間我先會再幫襯佢地。

仲要舊舊都係咁, 齋食皮。

做壞招牌。

一直有幫襯開佢地,但今次真係好失望囉。