2018-12-01 525 瀏覽
今晚食乜好,放工又攰又唔想諗野之際,眼前出現咗排得好齊整嘅燒鵝,原來已經行到去鵝頸橋棋哥燒鵝,呢度出名燒鵝今晚就叫個燒鵝併燒腩仔啦,外賣返屋企慢慢食,一打開飯餸都滿滿,仲有兩條菜同少少酸菜,燒鵝好香,腩仔唔太肥,如果D皮脆D就好啦。
2018-11-29
5 分鐘 (外賣自取)
2018-11-30 309 瀏覽
今日去銅鑼灣開會,lunch 求其起sogo買個飯團頂住,開完會後肚餓到暈,同事話附近有間燒味飯店好正,唔使諗,快D去,去到不用等位,但餐廳D坐位都幾密,不過都ok嘅,可能下午茶時段唔多人,所以感覺唔太迫,看看餐牌,餐廳主打燒鵝,就要一個燒鵝飯,加杯咸檸七。朋友就叫左個茶餐,义燒意粉配炒蛋多士,奶茶。先說朋友的茶餐,(朋友告知)炒蛋香滑,多士香脆鬆軟,比好多茶餐㕔做得出色!义燒,甜甜的林滑鬆軟,但不夠肥,下次要叫肥义。🤣🤣🤣不過最好是撘左條菜心,感覺健康D。期待的燒鵝飯,其實都幾大碟,皮脆,肉香,但唔太肥,醃味幾好不太咸。一樣撘條菜心,窩心。仲有少少鹹酸菜中和返燒鵝的油膩感。最後飲番啖鹹檸七~!幸福~!

最後飲番啖鹹檸七~!幸福~!

燒鵝飯
2018-11-30
燒鵝飯
2018-11-24 308 瀏覽
今天同朋友一起去銅鑼灣發現橋底開咗間棋哥燒鵝餐室,門口都好多人排隊買外賣。我同朋友當然想試一試新野啦!我同朋友2個人叫左個每人一個餐加半隻燒鵝,其實真係有啲誇張。燒鵝真的不錯👍🏻如果想試吓嘅朋友可以叫例牌,唔使好似我哋咁叫咁多價錢可以接受,要等位。
今天同朋友一起去銅鑼灣
價錢可以接受,要等位。
2018-11-14 357 瀏覽
今日去左食鵝,真係鵝鵝鵝😥😥😥燒鵝連鎮店,越來越多,今天見到銅鑼灣有新店,價錢又唔係貴,咪試下囉。本人對燒味就麻麻地喇。可能係柴灣食過,感覺不外如事,所以🙄🙄🙄不過fd就對燒鵝情有獨鍾,咁就試下吧我們點選了一個二人套餐,包括一個例牌燒鵝,一款自選燒味,一碟油菜,飯或粉,兩杯飲品。咁既價錢也算差不多吧,我們還加了一個例湯。自選燒味,我們點選了半肥瘦义燒。义燒嚟到,感覺好似好 juicy,食落去肉質很淋很滑,沒有柴皮感覺👍👍👍燒鵝味道也很入味,肉質鬆軟,加上有點點肥膏和鵝皮,味道不錯,值得食完再食😍😍😍加上可以配瀨粉,感覺無咁漏🤣🤣🤣例湯就不過不失,味道OK, 不過不太入味。眼見都很多外國遊客光顧,剛好同桌的另一對遊客正是,可能因為餐牌沒有英文,而又不懂叫菜,她們本想食燒鵝,怎知四寶飯原來沒有的,後來我們發現,也請了她們食左一嚿,個遊客說 delicious 😋😋😋, 舉起隻手指公🤣🤣🤣,所以這一個決點,有待改善。

今日去左食鵝,真係鵝鵝鵝😥😥😥

不過fd就對燒鵝情有獨鍾,咁就試下吧

加上可以配瀨粉,感覺無咁漏🤣🤣🤣
例湯就不過不失,味道OK, 不過不太入味。

• 二人套餐
  • 义燒
2018-11-11 354 瀏覽
朋友推介這裏的燒鵝好吃,今天剛巧路過,就來試了一下。這裏可以散叫,也可以叫餐;我覺得餐的份量比較多,而且來到主要是品嘗燒鵝,就沒有叫餐了。散叫也有很多選擇,主要是燒味,而我一心想試燒鵝,就來了燒鵝瀨粉。朋友則叫了燒鵝油雞,也是對版。我幸運地得到了燒鵝脾,份量甚足。一咬下去,燒鵝是有柴味的,即是用傳統燒法,很有誠意;最讓我奇怪的,是隔離坐有一對男女,他們在吃了燒鵝之後,頻說有怪味,想來他們是沒有吃過用柴來燒的燒鵝吧。以 HKD63.00 一碗的價錢,我覺得很合理,你說他很驚艷就沒有了,當然也和庸記或裕記有一大段距離,但味道還是可以的,這個價錢我絕對覺得是超值。值得一提的是這裏的服務甚好,最少服務員有笑容有傾有講,付錢時收銀也會說多謝,我覺得這是不難做而且是基本的東西。本來想著來到要排隊的,但六點來有位,七點就開始要排隊。如果不是要等太久,值得一來。
朋友推介這裏的燒鵝好吃,今天剛巧路過,就來試了一下。

朋友則叫了燒鵝油雞,也是對版。

我幸運地得到了燒鵝脾,份量甚足。

本來想著來到要排隊的,但六點來有位,七點就開始要排隊。

如果不是要等太久,值得一來。
2018-11-08
2018-11-07 290 瀏覽
灣仔有不少出名的燒臘店,公司附近就有幾間,今日因為OT 關係,就太約7點去左棋哥食個快飯。揀左叉燒油雞雙拼飯,除左叉燒油雞,仲有少量奄菜伴碟,味道唔太咸,而且算爽口。第一主角:叉燒, 蜜汁夠濃夠甜,送飯最夾,落單時沒有指定要肥要瘦,廚房就切左件半肥瘦,食叉燒最怕又瘦又干,這份o岩晒我口味。第二主角: 豉油雞,廚房好好斬左隻雞脾俾我!豉油雞脾,滑得來沒肥膏,夠入味,唔使加薑蓉都ok. 甜叉燒配豉油雞加白飯,係近日食過最正既燒味飯,價錢同快餐店差唔多,上菜都好快,OT 必選。
叉燒油雞雙拼飯
2018-10-25
叉燒油雞雙拼飯
2018-11-06 452 瀏覽
老遠嚟到 銅鑼灣區棋哥燒鵝,咁出名諗住有料到,太激氣,咁出名我都唔睇價錢點個燒鵝飯先,佢仲有飲品送,覺得唔錯,唔係貴 ,63蚊加埋嘢飲,嚟到... 燒鵝皮好靚 但係裏面全部冇肉嘅,食得出係有心機燒,香;我諗夾埋一碟等於我去大家樂食 三件,有冇咁少呀,雖然 好似好食 ,但係我都未真正食到係咪咁好食 就已經食完。一向大餸的​我,飯我都食唔曬 因為冇曬啲餸 ,但係眼見其他又唔係太少喎 唔通我同經理講..得咁少我唔夠食咩,總之越食越勞氣, 而家食到六成飽下次我諗都唔會再嚟
2018-10-29 536 瀏覽
想吃燒鵝但又不走到老遠的深井,原來灣仔都有好選擇。在鵝頸橋底附近的這家食店,以燒鵝和其他燒味等作為主打。由於上菜時間快,絕對是分秒必爭的打工仔的一個好選擇。鵝皮非常香脆,單是吃這片皮便已經值回票價。鵝身比較肥,但因此亦非常滑,肉相對不多,只有豪一點叫鵝肶才會有比較多肉,或試一下你的運氣看會否剛好有肶。我的經驗是鵝肶的機會還是蠻高的。大抵可能是生意好所以也很走便賣出一隻鵝的緣故。同事試過點蜜汁叉燒,據說小小肥味道十分好,但也有同事覺得太甜。我試過燒腩仔,皮脆得很,加上它的黃芥末絕對值得一試。而且令碟都會有鹽脆花生伴碟,由於數量不多,每次都要爭食🤣如果點碟頭飯會有菜甫,味道剛好用來送飯,也是用心的配菜。晚市店員的服務十分親切有禮,她更提我下次可以點兩個一人而不是一個二人餐。雖然會貴八元,但就會多一碟菜,另外可以選四款燒味而不是兩款,真的非常貼心,值得一讚👍🏻👍🏻

無味精例湯
燒腩仔
2018-10-29
2018-10-25 279 瀏覽
今日放工去銅鑼灣上課,淨返少少時間都吾知食咩好,咁岩見到有燒鵝食,見餐牌又吾係貴,快快趣去食返餐念左好耐,最後食左個 燒鵝飯燒鵝皮好脆,表面充滿光澤肉質好柔軟,配菜有酸菜,超好味眉豆花生雞腳湯,好濃郁,雞腳又淋又大隻都多豆,豆好淋,雞腳好入味,好想食多碗再叫左份鮮牛油多士,多士同牛油都好厚身,多士少少脆,一吙咬落去,牛油好香滑滿口牛油香~~一個人好似食多左少少,好飽,搞到上課恰著左,游左魂,下次一個人食返常餐

念左好耐,最後食左個 燒鵝飯

燒鵝皮好脆,表面充滿光澤

肉質好柔軟,配菜有酸菜,超好味

眉豆花生雞腳湯,好濃郁,雞腳又淋又大隻
都多豆,豆好淋,雞腳好入味,好想食多碗

再叫左份鮮牛油多士,多士同牛油都好厚身,
多士少少脆,一吙咬落去,牛油好香滑
滿口牛油香~~

2018-10-19 327 瀏覽
細個個陣lunch會食燒味飯,之前係灣仔翻工成日食燒味飯,夠平夠飽。但有時燒味質素不定,甘好彩今次呢間又幾高水準。去到個時已經夜晚,入面勁多人,一晚應該做到幾轉😂叫左個叉燒切雞飯,叉燒肥瘦均勻,好易咬,又重蜜香味🤤最中意有少少焦香位切雞就未算啖啖肉,但勝在冇碎骨男朋友叫左個燒鵝飯,好重味,又易咬,d皮少脆又夠油,真心正!份量亦算多,值回票價!我就要左熱檸茶,另外仲叫左個湯,勁足料!又冇味精,一定要飲

去到個時已經夜晚,入面勁多人,一晚應該做到幾轉😂

我就要左熱檸茶,另外仲叫左個湯,勁足料!又冇味精,一定要飲
2018-10-12 355 瀏覽
今日雖然係 10.1 不過都要出去港島區做野....聽聞有間燒鵝店好高質, 就走去一試😋燒味店係新裝修, 環境唔錯, 有卡位, 比一般茶餐廳嘅衛生好😊Menu 方面都係般燒味咁, 有單併/雙併粉麵, 都會有例牌比大家選擇! 另外都會有多士類嘅茶餐提供😆而我地有2個人, 2個人都叫同一樣野😂雙併乳豬燒鵝米粉! 米粉就冇咩特別, 不過湯底好清, 食得出冇落味精啊~而重點嘅燒鵝實在名不虛傳唔單止皮燒得夠鬆化, 肉都夠嫩, 而且女士最愛唔會太肥膩。相對乳豬就比較失色, 雖然皮夠脆, 不過真係太肥 lu, 而且燒得太燶! 但係整體都唔錯啊~總結: 我地有2個人, total 食左 HKD146, 呢度嘅燒鵝實在好好食👍大家可以試下~雖然價錢唔平, 不過係一間有質素燒味店啊!

唔單止皮燒得夠鬆化, 肉都夠嫩, 而且女士最愛唔會太肥膩。
乳豬燒鵝米

乳豬燒鵝

2018-10-01
乳豬燒鵝米
乳豬燒鵝
2018-10-10 271 瀏覽
開完了一個馬拉松式的會議, 十分之肚餓, 為了早點回家休息, 在公司附近快快吃過就好。因為肚餓, 和要慰勞一下自己, 這餐就吃豐富一點吧。+$8轉老火湯, 湯色澤像老火, 材料很多, 不能期望與家煲的原汁原味相比, 但和一般的茶餐廳比, 算很有誠意了。+$15 有油菜, 份量十分充足, 一日只食這一碟, 也應該夠纖維量, 讚賞蠔油放一邊, 可自行添加不會太鹹。選了乳豬拼燒鵝飯$73, 以為雙拼份量兩樣都減少, 卻又不覺, 兩者都份量十足, 燒鵝竟然給了我最喜歡的脾位, 實在太幸運了!燒乳豬, 皮薄脆得來香, 肉和脂肪比例剛好, 不會食到一口油!燒鵝皮雖不脆, 但也燒到幾香, 亦不會太肥, 鵝脾肉當然是嫩滑, 無可挑剔了!吃燒鵝最好是配瀨粉, 瀨粉爽滑, 鵝的油香油脂, 滲入湯粉裡, perfect match!附上了乳豬醬汁和鵝的酸梅醬, 從細節睇得出這餐廳不是一般快餐店。棋哥燒味很有水準, 價錢實惠, 一百元已能吃得飽飽, 值得回頭!

因為肚餓, 和要慰勞一下自己, 這餐就吃豐富一點吧。

2018-10-05 336 瀏覽
同女友行過見到間鋪頭都幾光鮮、燒味舖頭之中都算幾靚,所以就同女友入去食個燒味飯(因為佢唔太喜食燒味),外貌協會很重要⋯⋯各位睇相就知有幾難食,去大家樂食燒味飯仲好過佢!總之大家入去食之前就諗清楚,喺香港食燒味就好似買六合彩咁,好彩嘅就斬舊靚嘅俾你,唔好彩就餐餐食骨頭,所以我未中過六合彩...
各位睇相就知有幾難食,去大家樂食燒味飯仲好過佢!
燒鵝叉燒飯
2018-10-04
2018-10-04 180 瀏覽
在鵝頸橋附近的棋哥新開張時長排長龍。今日一早來到 所不用排隊便可入內當然叫個店中名物燒鵝瀨粉來試試。一上台見到是鵝脾滿心歡喜。一咬下去 有浸煙燻過的香味可惜再咬下去 肉太靭咬不入所以只能吃皮。像這樣的燒鵝幸好只是沾整碟的一半,所以還可以嘗到鵝肉的味道。 鵝肉沒有so味不過都是偏靭的。至於湯底是偏淡 但食得出沒有味精。這是抵讚的。就棋哥燒鵝來說除左皮帶點香味是驚喜以外肉及湯粉也不太吸引。是日盛惠太約HKD58包飲品。
在鵝頸橋附近的棋哥新開張時長排長龍。
今日一早來到 所不用排隊便可入內
當然叫個店中名物燒鵝瀨粉來試試。

一上台見到是鵝脾滿心歡喜。
一咬下去 有浸煙燻過的香味
可惜再咬下去 肉太靭咬不入

至於湯底是偏淡 但食得出沒有味精。這是抵讚的。

就棋哥燒鵝來說除左皮帶點香味是驚喜以外肉及湯粉也不太吸引。

是日盛惠太約HKD58包飲品。
2018-09-18 316 瀏覽
午餐時間成日都見到人龍既棋哥,小妹選擇放工先黎食,叫左燒腩仔飯同燒鵝飯,以銅鑼灣物價,又唔算貴wor,5X蚊包飲品。燒鵝有驚喜,好香被木煙過既味,完全無鵝既蘇味,燒鵝多肉多汁,又新鮮整起,仲暖暖地,好味道燒肉味道剛好,唔太咸,皮夠脆,仲係5層肉添合格!但第一次黎,唔知原來飯量比較少,無叫多飯,所以我地二人叫多個乳豬飯乳豬飯夠脆夠熱,味道剛好,都好好味!!但就唔夠燒鵝驚為天人下次黎要記得叫多飯同食燒鵝,同埋晚飯時間黎食會好啲,唔洗排隊

燒肉味道剛好,唔太咸,皮夠脆,仲係5層肉添
合格!

乳豬飯夠脆夠熱,味道剛好,都好好味!!但就唔夠燒鵝驚為天人

下次黎要記得叫多飯
同食燒鵝,同埋晚飯時間黎食會好啲,唔洗排隊