咁,就係今日我過去棋哥實際嘗試咗幾款燒味。開始前,講咗,咁多款,我都真係挑戰唔少。先講🉐️半隻油雞喇,肉質滑溜溜,皮脆肉嫩,啖啖都鮮香得嚟唔油膩;真係食落咁滑口,仲好有嫩滑嘅感覺。再黎招牌🦆燒鵝,皮脆肉鮮,大塊切件令人食得爽口兼滿足;加埋佢哋家自家醬汁,真喺畀心肺。燒味小炒王,配料豐富、每啖都有驚喜。你話香口唔香口?筍片脆口、豆腐滑溜,搭配咗鹹香燒味,食得我啖啖開心。我話你知,叉燒就真係一絕。夠曲,兼帶少少桂花嘅香氣,絕唔會過甜;啲肉又腍嫩,唔膩口,我幾乎停唔到口嚟。😋至於燻蹄,賣相開胃,皮啖啖,肉層分明,每啖都嚼得到味。係涼食中嘅上選,仲要無任何添加,好清新。整體講,棋哥嘅燒味集味美、質優於一身,同時價錢都幾公道。食得出佢哋對燒味嘅用心同埋堅持!下次我仲要黎幫襯,唔試唔得!👍🍽️

2023-09-16 308 瀏覽
下午茶叉燒飯加凍檸茶走甜,白飯唔熱,飯上邊淋嘅燒鵝汁幾好味,唔太鹹都幾香,叉燒分量唔算少,但係味道就真係好差,肉質幹硬,搽咗太多蜜糖好甜,其中兩小片冇咁乾,但食落完全唔入味,只係表面有啲味入邊好淡,結果白飯差唔多食完,但係叉燒淨係食咗兩片 ,其他都放低冇食,第一次食祺哥真係好失望,下午茶42文唔算貴,噉嘅質素就真係差,冇下次
叉燒飯
2023-09-16
下午茶
2023-06-18 387 瀏覽
呢日落咗成日雨,同老友4點零鐘經過呢間嘢入去歇歇。一入門口阿姐就叫我老友放低把長遮喺門口個桶,我把縮骨遮就費事放,摺埋佢塞番落背囊個外袋算。間舖都算靜,成場三四枱客。我哋揀張枱坐低然後每人叫咗個下午茶餐燒鵝瀨。一咬之下,竟然完全食唔出燒鵝味,都唔知係咪燒鴨扮燒鵝,皮又唔脆,啲肉又乾又鞋,同街市燒臘檔啲燒鴨咁上下質素。雖然我哋都唔係志在食嘢,不過佢吹到咁大,有期望好正常,佢又交唔到貨,我哋肯定非常失望。到埋完單準備走人,我老友發現佢把佐丹奴遮俾人攞咗,當然問阿姐點算。幾個阿姐除咗吹水打牙骹之外,最叻就卸膊,個個好似唔關事咁,哦完扮冇嘢。喂,大佬,我哋聽你話放把遮喺你指定地方,而家唔見咗,你覺得完全冇責任咩?好老實呀,個桶得三四把遮,認真少少都應該記得邊把打邊把啦,你叫得人放喺度就有責任看管。我都明,真係看管係好難做到,但到真係俾人偷咗,係咪都應該盡力去尋求解決方法?出面仲落緊大雨,係咪諗住叫我老友監生淋雨?結果要我哋連番質問,佢哋先逐把遮問在坐客人係咪屬於佢,問完終於搵到一把無人認頭,就話俾我老友。佢係好唔情願,但冇計,佢把遮想追都追唔返,唯有拎呢把頂住檔先囉,唔係可以點?其實呢啲舖頭打
呢日落咗成日雨,同老友4點零鐘經過呢間嘢入去歇歇。

其實呢啲舖頭打開門口做生意,大把客留低把遮唔記得攞啦,後面倉十把八把無人認領閒閒地。等我教埋你點做吖,首先你應該承擔番責任,唔好側側膊當冇嘢,你喺度打工無論點卸膊都唔會變路人甲嘅。然後問清楚把失遮嘅資料,大概咩價值,究竟係走鬼檔廿蚊把定梁蘇記幾百蚊把,知道個大概都好重要。最後喺倉攞三把差唔多價值嘅遮出嚟俾個客揀一把,做齊呢幾個步驟個客都會順氣啲啦。呢班阿姐絕對需要再培訓,唔培訓就只係趕客,唔怪得拍晒烏蠅。

所以我喺度奉勸各位,入呢間舖頭唔想失遮就唔好聽佢老點放門口,滴濕就滴濕,你又唔負責看住啲遮,就梗係有代價㗎啦,唔使你做好唔好?
2023-06-16
2023-06-08 263 瀏覽
比起六個月前份量少咗好多。味道依然有水準。$84, 食胸,咁的價錢唔多底。六個月前,一碟飯,現在分開上。份量至少少咗四分之一。外賣才有湯送。地方算清潔。枱下面櫃桶係冇紙巾。人流明顯比以前少。
比起六個月前份量少咗好多。
味道依然有水準。$84, 食胸,咁的價錢唔多底。
六個月前,一碟飯,現在分開上。
份量至少少咗四分之一。
外賣才有湯送。
地方算清潔。
枱下面櫃桶係冇紙巾。
人流明顯比以前少。
2023-06-07
2023-03-06 417 瀏覽
棋哥燒鵝,我竟然唔係食燒鵝而係食叉燒,冇辦法啦,鍾意食叉燒,呢間叉燒都幾貴,68蚊,以做開燒味唔會太差,點知聞名不如唔好見,賣相慘不忍睹,食落同望落差唔多,非常失望,完全唔香,質感亦同賣相一樣,唔討好
2023-02-17 290 瀏覽
-見到棋哥擁有多間分店,而且創立了如此之久,想說信心保證,抱著一個再怎麼也不會難吃的心態進去。-當天點了一個四寶飯,一端上桌,我就知道這個飯不行。-首先,這個五寶飯價值80多元,但飯上面的材料數量不多,材料有紅腸、鹹蛋、豉油雞、叉燒和燒鵝。這些是一般五寶飯的材料,但是每樣材料的數量極為稀少,特別是主打的燒鵝,只有幾片而已。-紅腸、鹹蛋這些就不多說,食材的技術含量不高,但是接下來的三道食材簡直慘不忍睹-燒鵝和叉燒,一個字:乾。非常的乾,當放進嘴裡後,你感覺不到有任何的肉汁流動,難以下口。-豉油雞非常的最小塊,肉質不夠彈口,最基本的雞也弄成這樣,實在大失所望。-最後是五寶飯裡面最重要的飯,飯粒偏硬,大家口感不一我覺得可以再軟一點,醬油也可以更多一點。-但是整體環境明亮,整潔,值得稱讚。-總結:燒味令人失望,不值得一吃

-當天點了一個四寶飯,一端上桌,我就知道這個飯不行。

-但是整體環境明亮,整潔,值得稱讚。

-總結:燒味令人失望,不值得一吃
2023-02-08 207 瀏覽
今次中左伏了!都知道茶餐廳內環境的主打燒鵝和鏞記的不能並提,但這間實在差,連普通的茶記水準都談不上, 還自稱招牌燒鵝, 整體都差,點了乳豬雙拼88元和燒鵝熏蹄飯83元,除左熱檸茶夠熱外,所有燒味全不熱,暖都談不上,燒鵝是暗黑色,只有皮和肥油,冇肉的,乳豬皮又不夠脆,叉燒肥肉多兼冇汁,全部食品冷冰冰,最慘連白飯都不熱的,救命! 所有食品不熱是死症的了,還收這樣價錢? 味道連大家樂的燒味都不如! 一吃相信都難回頭了!
燒鵝雙拼飯, 熱檸茶, 乳豬熏蹄飯
2023-02-05
2023-02-05 134 瀏覽
以正宗燒鵝打旗號嘅餐廳,例牌燒鵝竟然凍冰冰,冇肉皮薄,骨多過肉,價錢仲有收費$7-80以上,質素完全差劣。叉燒冇蜜汁,硬邦邦,乳豬皮硬冰凍,完全冇一樣食得落口,食出面連鎖快餐店都冇咁嬲,全舖得熱檸茶名乎其實囉呵呵😄真係會熱同有檸檬囉。職員態度惡劣,跟食物一樣冷冰。餐廳環境擠擁,紙箱📦堆砌想凳排平生都未試過食評,呢間差到激到要上網唱衰,其差劣程度請自行想像。 差到核爆爆爆爆爆爆爆爆爆爆爆爆爆爆爆爆!
真係會熱同有檸檬囉。

差到核爆爆爆爆爆爆爆爆爆爆爆爆爆爆爆爆!
2022-12-10 246 瀏覽
之前都有食過其他分店嘅棋哥,無可否認佢嘅燒鵝係做得出色嘅,但經過今次天后分店嘅世界級體驗,絕對有理由相信我以前真係食開屎。。🤮👎🏿👎🏿👎🏿今日同朋友食飯,一開頭叫左兩碟乳豬燒鵝雙拼飯,女侍應好快手就幫我地落左單。其後我再睇多次餐牌發現原來叫單拼乳豬飯,同單拼燒鵝飯,相比叫兩碟雙拼飯平足30蚊,咁我就問女侍應有無得改單啦,咁佢亦都好快手就改左張單。有趣嘅地方嚟啦,佢幫我改完單後,走左去同廚房大大聲咁講:「呢枱要轉一鵝一豬呀,其實我都唔想架,單都出埋,係個客要改咋!」(exact quote) 。大佬呀,我坐隔離㗎咋,以你咁雄偉嘅聲量咪以為我聽唔到。我由頭到尾都無逼你幫我改,我亦都無用仼何無理嘅態度請求你幫我改單,你一句話唔好意思呀出左單無得改,其實我絕對無問題,但你而家擺明俾説話個客聽,你咁嘅服務態度就真係好有問題!好啦兩碟飯準備好,侍應一野用轟落黎嘅形式送上我張枱,fine,街邊餐廳就當你個價錢唔包service。但望下碟乳豬飯,你究竟俾啲乜X野我地食,全碟11小塊,大小參差不一,每塊厚度保持平均半毫米厚度,一絲肉都無,全部都係脂肪連皮。燒鵝都尚算正常。不過飯同肉都凍嘅。同我以前食嘅水

好啦兩碟飯準備好,侍應一野用轟落黎嘅形式送上我張枱,fine,街邊餐廳就當你個價錢唔包service。但望下碟乳豬飯,你究竟俾啲乜X野我地食,全碟11小塊,大小參差不一,每塊厚度保持平均半毫米厚度,一絲肉都無,全部都係脂肪連皮。燒鵝都尚算正常。不過飯同肉都凍嘅。同我以前食嘅水準差起碼廿條街,請問係咪有心玩野?大家可以喺圖片到欣賞下佢著名嘅乳豬。

食到成肚氣睇番openrice啲相,根本無人碟乳豬會係咁嘅樣,不過批評服務態度嘅評語就多不勝數。如果貴公司諗住意見接受 (或者唔接受) 態度依舊,咁我就真係祝你地好運。

0.01mm  薄切乳豬皮
短過腳指尾切剩豬皮
2022-11-16 172 瀏覽
我之前食開銅鑼灣分店都好好 。外賣燒鵝瀨都會湯另上,肉都算俾得多。但呢間的員工態度差到,我覺得澳牛哥哥仲有禮貌過佢地。我之前路過見到天后有分店,諗住放工去買個下午茶餐,禮貌禁問下仲有冇下午茶餐。個店員答:「未過6點咪有。」禁好啦,佢講到未到6點都可以叫茶餐,禁我今次就直接叫茶餐。同上次同一個店員無諗住幫你落單,成班人係到傾計。我再話要茶餐,個店員態度差到黑面話無茶餐。我開個手機問「未到6點唔係都有茶餐咩?」佢只係重覆禁講話「無茶餐」而唔係「茶餐賣哂」。禁好啦,我咪俾正價。佢俾同茶餐同一樣的野俾我。因為我之前去開銅鑼灣個間買正價。無論買一碗定兩碗,佢地都係燒鵝粉一個碗,湯另一個碗。天后呢間係無分碗,同茶餐一樣,但貴11蚊。我唔係俾唔起呢11蚊,而係俾11蚊俾呢態度唔好的店員掙真係有少少嬲。所以,如果大家想食呢個牌子的燒鵝又唔怕遠少少,建議大家去銅鑼灣個間。至少銅鑼灣分店店員服務態度比天后分店好好多。
我之前食開銅鑼灣分店都好好 。
外賣燒鵝瀨都會湯另上,肉都算俾得多。
但呢間的員工態度差到,我覺得澳牛哥哥仲有禮貌過佢地。
個店員答:「未過6點咪有。」
禁好啦,佢講到未到6點都可以叫茶餐,禁我今次就直接叫茶餐。
同上次同一個店員無諗住幫你落單,成班人係到傾計。
佢只係重覆禁講話「無茶餐」而唔係「茶餐賣哂」。
禁好啦,我咪俾正價。佢俾同茶餐同一樣的野俾我。
外賣自取
2022-11-03 158 瀏覽
没有带现金,被告知支付宝也不能用,想着去ATM取现,结账的服务员默认我要逃单,还叫来领班,场面一度尴尬。让我们同行一人坐在店里座位上等,等待过程中客人渐渐变多,又嫌占着位置。态度太差。不推荐!
2022-09-19 218 瀏覽
已幫襯一段時間,唔知從幾時開始食親呢間店啲燒鵝只係得層皮同中間一舊肥膏/或者一層皮包住一大舊骨。可能成碟鵝得一、兩舊係有一層薄到透光既鵝肉。不過佢啲皮係燒得幾香既,以前都會為左層皮去食下,用鵝皮同柴皮叉燒送飯,過下口癮。見佢哋成班員工全體轉過幾次,相信疫情期間轉過幾次手,水準只係保留左係塊鵝皮度,鵝肉既份量就完全扭曲左我對生物既認知,有理由相信舖頭偷起左大部分既肉再賣(?),叉燒亦都乾過柴皮。無乜能耐再去幫襯。
2022-09-10 187 瀏覽
之前外賣過1次,感覺ok於是今晚去堂食,男侍應係咁兩次催落單,感覺有少少唔好。之後叫左腩仔飯同燒鵝瀨食,燒鵝高質肉嫩勁有睇頭,質地滑,皮又薄兼唔肥,十分可取。瀨粉淡某某要叫人俾d豉油先食到落去。腩仔比較肥,皮5算係脆,黎呢度都係食返鵝就得。飲左奶茶同華田都對版,不過又係嗰個男職員,人哋未食完已起勢咁收ya, 食得好5暢快舒服,今次同bb都認為5會再去了,價錢又唔係抵食,仲要想食常餐晚上8點就話無。。。

腩仔比較肥,皮5算係脆,黎呢度都係食返鵝就得。

2022-09-05 106 瀏覽
六七十蚊食個燒味飯 跟埋嘢飲成八十蚊味道還可以 但唔值咁嘅價錢最反感係 成間鋪都係烏蠅飛黎飛去 偷襲珍珠港咁張檯油淋淋 望住個環境真係唔開胃衞生惡劣如此 夠膽收咁嘅價錢最後食左一半頂唔順走人
六七十蚊食個燒味飯 跟埋嘢飲成八十蚊
衞生惡劣如此 夠膽收咁嘅價錢

最後食左一半頂唔順走人
2022-09-05
2022-09-05 92 瀏覽
份量少 服務差 下就叫碟燒味雙拼 燒腩油雞 燒腩仔肥到 然後比油雞翼 肉都無 我問佢係咁少 佢用d大佬廣東話同我講一輪 聽都聽唔到 結論係係師傅比既講左兩次 即係唔關你事?! ok 第二個就話:唔要翼呀係咪 咁你講呀麻~ 推都算數 咁講即係我要知你哩無度翼係咁少份量然後你都知係咁少 然後我要知道你地係會比無肉的翼??? 然後買62湯野飲都無~即係唔係要咩服務態度 都唔係咁囉唔怪得lunch都無咩人食我樓下up w街市買$22都好過你多多聲~真係唔好食~
即係唔係要咩服務態度 都唔係咁囉
唔怪得lunch都無咩人食
我樓下up w街市買$22都好過你多多聲~
真係唔好食~
2022-09-05