2019-10-01 357 瀏覽
飲品店位於V City 地下經常經過都覺得d飲品好吸引今日就買左兩杯黎試下🍽葡萄波波茶選擇飲呢個葡萄波波茶係因應睇相覺得好靚估唔到沖完出來 真係同相中一模一樣顔色好靚好有層次入面嘅配料包搭有珍珠 寒天同提子肉加埋微甜嘅綠茶底配搭得好好 好清甜又清新🍽紫芋黑糖波波紫色嘅飲品真係好吸引芋泥量多 真材實料飲完杯野已經好飽黑糖波波甜度岩岩好珍珠煙韌彈牙略嫌珍珠份量太少大家都去支持下小店啦質素比連所店更好 感覺店員非常用心
飲品店位於V City 地下

略嫌珍珠份量太少

大家都去支持下小店啦
質素比連所店更好
感覺店員非常用心
5 分鐘 (外賣自取)
2019-09-30 113 瀏覽
Vcity最近新開左一間飲品店,前身係東海堂,經重新裝潢後,煥然一新,令人眼前一亮,以後到Vcity行街,或附近睇戲,都可以有多一個選擇啦店名叫sofu,顧名思義,當然係想客人一邊放鬆一邊享受飲品啦,今日一於諗一諗有幾sofu先一向好朱古力黑森林蛋糕嘅我,一見到佢個新產品當然吾放過啦,仲有我最愛嘅珍珠添。我叫左熱飲,份量冇減到,因為佢地採用嘅杯係厚身可放熱飲嘅材料,所以好開心,冇冰我反而飲多左,哈哈,第一啖,係朱古力味嘅奶茶,想再濃郁d朱古力味,可將掛杯嘅朱古力都撈埋落去,更加好味。朋友叫左杯靜岡奶蓋抹茶,濃厚嘅抹茶味令朋友讚不絕口。我下次一定要試一試了。依杯紫芋賣相好吸引,我決定下次尼一定要試埋佢

依杯紫芋賣相好吸引,我決定下次尼一定要試埋佢

2019-09-29 87 瀏覽
屯門市中心開設不少茶店,剛巧途經V City又口渴,試一下新茶飲。Sofu的茶品選擇與基本茶店差不多,包括水果茶、奶蓋及黑糖系列等。葡萄波波茶以綠茶為茶底,配上葡萄汁,茶湯清澈見底,內里混了圓滾滾波波及塊狀啫喱。茶湯口感清爽不澀,味道清新帶葡萄甜味,沒有丁點酸味。波波煙韌Q軟,啫喱滑溜,富口感。金鳳烏龍奶蓋烏龍茶湯呈琥珀色偏暗,奶蓋奶白帶泡沫感。入口茶香濃厚,口感乾淨利落,奶香香醇。整體來說,味道不錯,價錢也可以。不過因為茶品沒有很特別,很多途人也會忽略,經過既朋友不妨一試。

金鳳烏龍奶蓋

2019-09-27 56 瀏覽
工作突然取消,白行了一趟,餓底心情鬱悶,決定要飲番杯甜野來cheer up自己!在Vcity這個角落發現了梳乎,看上去簡約舒服,就是你了。離遠已經被這杯紫芋黑糖波波吸引,本打算落order,臨門一腳,卻說了要抹茶奶蓋!有時就係咁...很快,粉粉嫩嫩的抹茶就放在餓底眼底,顏色非常治癒。打開蓋,飲下奶蓋先,綿密,充滿奶香,與底下的抹茶是完美的配搭。是誰發明奶蓋這種飲法?像是可以飲的奶油蛋糕,鬱悶一掃而空!

在Vcity這個角落發現了梳乎,看上去簡約舒服,就是你了。

很快,粉粉嫩嫩的抹茶就放在餓底眼底,顏色非常治癒。

是誰發明奶蓋這種飲法?像是可以飲的奶油蛋糕,鬱悶一掃而空!
呢日去左vcity行街,行行下口渴想飲手調飲品,但又唔想飲連鎖店,於是試下呢間sofu,點知好有驚喜!芒果綠妍奶蓋 $38講下杯野飲,我本身好鐘意飲喜茶既芝芝芒芒,而呢一間係我飲過既唯一一間好飲過喜茶既小店!奶蓋香濃,而佢個綠茶底入面加左滿滿既新鮮芒果果肉,另外茶底好清,唔會有苦澀既感覺。比較特別係佢係茶入面加左粒青檸,令成杯野更清新。其實有時小店資素都會比連鎖店好,希望可以做得住,特意上黎正評gchi下!

芒果綠妍奶蓋 $38

2019-09-03
  • 芒果綠妍奶蓋
2019-09-25 27 瀏覽
約左個朋友,等極都未到,唯有周圍行下,行行下,見到有水果茶,梳芙一下都好喎。好,睇下有咩好飲先。落左單,等店員為我沖調時,見到好靚既飲品杯墊。玫瑰烏龍奶蓋,個杯身好靚,質地硬身,圖案係水果同葉,淺金色,感覺高貴清新。見到個杯墊太靚,忍唔住都套左落本茶度。第一啖要品嚐奶蓋先,濃厚奶蓋帶少少咸味,飲落好creamy, 跟住用飲管啜一啖茶,清新烏龍茶味滲有少少玫瑰香,將頭先濃厚奶蓋味一掃而空,再帶來茶味既清新爽利既口感!

好,睇下有咩好飲先。

落左單,等店員為我沖調時,見到好靚既飲品杯墊。

見到個杯墊太靚,忍唔住都套左落本茶度。

2019-09-21 30 瀏覽
手調飲品前幾年就已經好流行🍼依家開到成行成市✨個人都幾鐘意飲d手搖飲品🤤🤤行屯門見到依間Sofu✨梗係要試試佢🤪🤪舖頭裝修幾簡潔風🌫野飲選擇好多🤤清新既水果類🍉🍎🍊🍍鮮奶茶☕️當然唔少得依家熱賣既奶蓋同黑糖😋一向好鐘意飲水果茶😙😙金允烏龍水果茶🍉🍍🍊 ($35)係sofu推介🤤果然好好飲!好有茶香🤤🤤唔會好甜 頌有好多水果料!西瓜🍉 橙🍊 菠蘿🍍 青檸😙樣樣好新鮮🤤✨✨黑提綠姸奶蓋🍇🍼 ($35)野飲配住個奶蓋 超好味!😙幾重奶味🤪濃稠度非常好😋

手調飲品前幾年就已經好流行🍼

清新既水果類🍉🍎🍊🍍
鮮奶茶☕️
當然唔少得依家熱賣既奶蓋同黑糖😋

一向好鐘意飲水果茶😙😙

金允烏龍水果茶🍉🍍🍊 ($35)
係sofu推介🤤
果然好好飲!
好有茶香🤤🤤
唔會好甜
頌有好多水果料!
西瓜🍉 橙🍊 菠蘿🍍 青檸😙
樣樣好新鮮🤤✨✨

黑提綠姸奶蓋🍇🍼 ($35)
野飲配住個奶蓋 超好味!😙
幾重奶味🤪
濃稠度非常好😋
2019-09-19 22 瀏覽
同朋友喺V city食完飯,口痕想買杯嘢飲,之前行過已經想試但一直未有機會,今晚終於有機會一試!!! 朋友點了一杯黑森林珍珠奶茶(大杯, $31),唔想要珍珠嘅話可以轉做寒天,首先個賣相好靚有啲雲石feel,我試咗一啖,成杯野好有口感又有珍珠又有類似黑森林蛋糕,黑森林蛋糕唔止甜味仲有啲啲鹽味,呢個好特別仲好飽肚,朋友都幾鍾意!! 我點了一杯靜岡抹茶芝士奶蓋(大杯, $32),最愛芝士奶蓋,次次見到都忍唔住要order,呢杯都可以自己選擇甜度,我叫了少甜少冰覺得剛剛好,呢度嘅芝士奶蓋夠濃厚,來自日本嘅抹茶好香,我自己覺得芝士奶蓋同綠茶係最好嘅配搭,真係好大杯行到返屋企都未飲完!!

2019-09-18 29 瀏覽
收工過嚟屯門食飯,男朋友未到,自己又行到肚餓,不如買杯嘢飲下。去到美人魚咖啡店發現呢間台式飲品店,一於試下先,廢事成日都幫襯美人魚。見佢新出嘅呢杯葡萄波波茶好似幾正咁,一次過滿足你四個願望,因佢有齊提子肉,寒天,珍珠,再加埋個綠茶底。佢啲珍珠唔係黑色煙煙韌韌嘅普通珍珠,而係爽脆果種,加埋提子肉同寒天,飲落口感好豐富,而佢個綠茶同呢三樣配料都好夾,飲落好fresh好夏日,而且佢甜度各方面都好適中,唔洗額外加減甜度。

2019-09-18
5 分鐘 (外賣自取)
2019-09-18 26 瀏覽
連鎖嘅手調飲品開到周圍都係 難得屯門有間新血 當然要試下佢啦閒日晚大概9點半去到 前後都有人買緊不過就唔駛排隊嘅✌🏽款式幾多 大路嘅芝士奶蓋同水果茶有 特別啲少見啲都唔少✨葡萄波波茶 $35雖然唔平 但其實都幾大杯用料好豐富 有軟淋淋嘅提子果肉 煙煙韌韌嘅珍珠 同小小脆嘅寒天 口感一流茶底除咗有淡淡嘅提子味之外 仲有陣花香味 好特別好清新✨黑森林珍珠奶茶 $31呢杯賣相超靚 超適合打卡黑森林蛋糕味嘅朱古力醬加埋落無額外加甜味嘅鮮奶茶到 甜度剛剛好再加埋珍珠 好似飲緊明治橡皮朱古力咁hahahaha 好得意不過提提大家影完相記住攪勻先飲阿雖然價錢嚟講都唔係平 不過真係值得試下嘅除咗野飲幾好之外 筆者仲好欣賞佢哋啲杯嘅設計同用料都好用心 飲完洗乾淨仲可以繼續用 唔駛下下飲完就要掉咁浪費😗😗😗

閒日晚大概9點半去到 前後都有人買緊不過就唔駛排隊嘅✌🏽

不過提提大家影完相記住攪勻先飲阿

雖然價錢嚟講都唔係平 不過真係值得試下嘅
黑森林珍珠奶茶
2019-09-18 16 瀏覽
今日去v city行街行到口渴所以又去左sofy買下野飲,sofu一下先😋每次都有新飲品推出👍今次試下黑提綠妍奶蓋及黑糖髒髒奶先😋😋黑提綠妍奶蓋-$35係由黑提子加冰打碎成黑提子沙冰再加上厚厚嘅奶蓋🥰口感十分豐富,有幼滑既奶蓋加上沙沙既沙冰及黑提果肉😋😋夏天飲就岩曬🥰超透心涼👍黑糖髒髒奶-$28濃濃既厚鮮奶加埋黑糖漿再加大大粒用黑糖煮既黑糖波波🥰🥰🥰真係起滿足,好好味👍👍
黑提綠妍奶蓋-$35

黑糖髒髒奶-$28
今日行過屯門市,想試吓飲其他新款茶飲店,隔離就係星巴克,最後決定試呢間。我喜歡飲奶蓋類產品,例如係海鹽味奶蓋、芝士味奶蓋等, 10分期待。飲品選擇唔算多,揀咗一陣決定選擇呢一款,「雪櫻烏龍奶蓋」,第一次飲呢間,決定先試佢原味,沒有選擇其他甜類。我選擇了小冰。外賣拎咗返屋企先飲,拎出嚟嘅時候發現奶蓋已經消失。(成品出來時,奶蓋亦不多,比平常的店是小很多)成杯茶變咗奶茶。。。。試完今次無下次了,完全沒茶味,沒芝士味,只有黑白(淡)奶味,32元一杯,應該不會再試呢間野,如你想飲櫻花味,可試下。

雪櫻烏龍奶蓋
2019-09-15
6 分鐘 (外賣自取)
2019-09-14 53 瀏覽
平日去V city 行街,都係上層為主,早幾日行到地下玻璃幕個邊,發現轉角位竟然有間未見過既台式飲品店sofu ,站面係好文青系既木同白色🤣咁岩食完飯想飲下野,就即管試一試佢啦😆餐牌好吸引,都幾多選擇🤪今次同朋友試咗兩杯睇落比較有特色嘅飲品,一杯係水果茶系列嘅芒芒綠妍奶蓋,拎到上手發現係極高杯身,好有北歐風情果汁嘅feel,而杯蓋嘅設計都好貼心,可以插到飲管之餘亦都可以直接飲奶蓋,依一點加咗好多分。朋友試個杯奶蓋抹茶都非常濃郁😆

餐牌好吸引,都幾多選擇🤪

朋友試個杯奶蓋抹茶都非常濃郁😆
2019-09-09 42 瀏覽
次次去開屯門vcity都會經過呢間SOFU梳芙,次次見到佢哋咁豐富嘅Menu都想試吓,前幾日又同朋友經過,天氣又熱,所以終於決定試一試呢間飲品店啦嗌了一杯凍葡萄波波茶,一杯凍蛋糕珍珠奶茶葡萄波波茶有三個層次,下面係寒天-口感似啫喱,中間黃橙色係珍珠-煙煙韌韌,最上有好幾粒葡萄,整杯飲品都有很清香的提子味。VERY REFRESHING如果又想食TIRAMISU又想飲珍珠奶茶,呢杯蛋糕珍珠奶茶幫到你!非常香濃的TIRAMISU味,質地比較厚身,不過略為甜左D,嗌半糖都仲覺得好甜,建議可以叫走甜一路行街一路飲,so sofu
嗌了一杯凍葡萄波波茶,一杯凍蛋糕珍珠奶茶

一路行街一路飲,so sofu

2019-09-08 51 瀏覽
最近屯門新開左間戲院,星期六晚就諗住去睇戲,未夠鐘入場有少少口乾,就決定買杯野飲下。第一次去呢間sofu ,d燈光好舒服,都幾適合用黎打卡。因為仲要食晚飯,唔想飲奶蓋驚太飽,我叫左杯新出既冰搖檸檬綠茶。一飲落同平時飲開既好唔同,佢既甜度係set好左,初初都驚會太甜,但估唔到完全唔會,茶味好清新,而比較特別係佢會唔好澀,問返店員,原來係用香水同子彈檸檬,所以有d似我之前去泰國飲過既檸檬茶,帶少少香料味,重點係好解渴,呢排天氣熱,夏天飲一流。下次經過會再買一杯。

• 冰搖檸檬茶