2024-04-13 0 瀏覽
食素都唔一定係想像中嘅傳統中式小菜系,好似梔子呢間花藝café 無輪環境同埋供應嘅食物都絕對大有水準。其實梔子都係今年先轉為一間全素餐廳,真係估唔到咁有驚喜👍 連唔習慣食素嘅朋友仔比我拉咗過嚟都完全無投訴牛油果新吞拿酸種麵包 - 用上天然活酵母製成嘅酸種麵包內部鬆軟又有彈性;外皮厚身煙靭。🥑確保健康又有飽足感,新吞拿嘅純素吞拿魚肉增添咗啲油脂香令整體更加豐富~ d dill 都好幽香,出色香辣蕃茄新蟹肉意大利麵🦀 呢款真心幾辣下,平時啲 café 好少有做到咁出嘅味,surprise 😂 蕃茄味帶酸都好 well balance~朋友嘅 Orange Blossom Espresso 同我嘅 Coconut Black 一樣用上靚靚杯裝,以貌取人飲得特別開心 lol,coconut black 加入椰青水清甜易飲~

2024-03-28
  • 牛油果新吞拿酸種麵包
  • Coconut Black
2024-03-02 421 瀏覽
非常非常有誠意、精緻、美味、價錢合理、環境舒適的餐廳!以後會多光顧!職員亦非常友善!沙律份量足夠,蔬菜新鮮,紅蘿蔔很可愛😆Bagel 一向出色!炸魚就一般!個人比較推薦沙律!難得有高水準的vegan restaurant! 地點又方便,希望大家多多支持!真心推介!
職員亦非常友善!

炸魚就一般!個人比較推薦沙律!

2024-02-28
  • 梔子沙律
  • 海鹽焦糖咖啡
  • Veggi  fish  and  chips
一直對打卡cafe有些偏見,總覺得不會怎麼好吃,可是這裡確實有驚喜喔~近門口的長枱位置有個顯眼的花藝擺設,很適合聚會合照。有不少種類的酒精及非酒精飲品可以選擇。其實味道還不錯,不過烤南瓜是冰的,有點奇怪,少貴。味道偏淡,可是我喜歡~無骨雞翼,不過不失,可以一試。松露醬薯條番薯條,炸得剛好,脆身而不會太乾。羅勒醬雜菌長通粉,很香~三文魚意粉,蒔蘿的份量放得十分慷慨,醬汁很濃稠,加上兩片檸檬,味道配合得恰到好處。不覺得有芥末味,但是加上蟹子,整體口味濃郁卻又帶點清爽。南瓜雞肉長通粉相對比較普通。這個有點辣,但是跟蟹肉很搭~——————————————————————另外點了蘋果蛋糕,和開心果蛋糕,甜而不膩。整體用餐感覺良好,店員也很友善,非常推薦~

近門口的長枱位置有個顯眼的花藝擺設,很適合聚會合照。

有不少種類的酒精及非酒精飲品可以選擇。

無骨雞翼,不過不失,可以一試。

松露醬薯條番薯條,炸得剛好,脆身而不會太乾。

羅勒醬雜菌長通粉,很香~

不覺得有芥末味,但是加上蟹子,整體口味濃郁卻又帶點清爽。

南瓜雞肉長通粉相對比較普通。

這個有點辣,但是跟蟹肉很搭~

——————————————————————
另外點了蘋果蛋糕,和開心果蛋糕,甜而不膩。

整體用餐感覺良好,店員也很友善,非常推薦~
2024-01-11 554 瀏覽
花~全部都喺花~ 一入店就覺得好舒服,令人放鬆,非常文青,花藝作品亦有出售試了接骨木咖啡,味道清新,仲可以提升提升免疫力而牛油果三文魚多士及蟹子大蝦意粉份量及味道都唔錯,午餐時候喺度抖啖氣充電,喺理想的排憂好地方

試了接骨木咖啡,味道清新,仲可以提升提升免疫力
2024-01-10
2024-01-04 381 瀏覽
招牌開心果蛋糕係鬆軟既慕絲蛋糕,開心果味較淡。煙三文魚貝果份量唔細仲有滿滿creamcheese ,連埋三文魚 一齊食真係冇得輸。芝士蘑菇釀雞翼熱辣辣,好香口,仲咬開爆餡添。本身我好鍾意食雞翼,想order多份添。
招牌開心果蛋糕係鬆軟既慕絲蛋糕,開心果味較淡。

2023-12-27 359 瀏覽
話說,今次嚟到呢間Cafe,就係尋味道開心果蛋糕🍰,話時話,呢個真係攞命噃!啖啖開心果香輕輕咬落去,啲糕身濕潤得嚟又唔會太甜,真係得嚟又墨鏡🕶️。得閒要試下呢款蛋糕啊,我保證,絕對唔會令到你失望!至於食物方面,我哋點咗蟹肉牛油果意粉,勁!味道得嚟又足料,牛油果嘅creamy跟蟹肉啲umami taste配到好正,完全停唔到口🍝。跟住,我哋仲試咗白玉柚子撻麻糬,頭一口咬落去,啲柚子嘅鮮味夠醒胃,加埋麻糬嘅QQ感,食落真係過癮,仲有伯爵茶粉灑面,味道層次分明,正!至於飲品,個Latte同Salted Caramel Latte都OK啦,啱啱好嚟個afternoon break喝一杯,放鬆吓心情。整體嚟講,這家Cafe嘅食物質素真係好體面,環境佈置又寫意,上相度又高,真係一個食飽飽,對住靚景,打個卡,飲杯coffee嘅好地方💕。記得signup返個account,唔通你唔想Free食蛋糕呀?下次再嚟,記得要留少少肚嚟試下啲其他甜點啊!

2023-12-08 474 瀏覽
星期五放工之後去左尖沙咀同朋友食晚飯。呢間如標題甘,以份量偏細黎講,定價過高,但味道係唔錯既。桂花蜜配芝士雞翼去左骨,食得好方便,味道就係蜜糖雞翼,幾好食。黑松露番薯條及薯條$98個份量應該要多好多,正常發揮。牛小排·烤南瓜沙律牛小排嫩滑,沙律新鮮。牛油果·煙三文魚·半熟蛋酸種麵包麵包外脆內軟,味道帶甜,唔錯。芥末忌廉大蝦蟹籽意大利麵調味好食,夠creamy,但份量細。南瓜蓉雞扒長通粉味道都好,只係份量太少。我叫左桂花蜜釀龍井冰茶,清清地甜甜地,好飲。
星期五放工之後去左尖沙咀同朋友食晚飯。
呢間如標題甘,以份量偏細黎講,定價過高,但味道係唔錯既。

桂花蜜配芝士雞翼
去左骨,食得好方便,味道就係蜜糖雞翼,幾好食。

黑松露番薯條及薯條
$98個份量應該要多好多,正常發揮。
黑松露番薯條及薯條

牛小排·烤南瓜沙律
牛小排嫩滑,沙律新鮮。
牛小排·烤南瓜沙律

牛油果·煙三文魚·半熟蛋酸種麵包
麵包外脆內軟,味道帶甜,唔錯。
牛油果·煙三文魚·半熟蛋酸種麵包

芥末忌廉大蝦蟹籽意大利麵
調味好食,夠creamy,但份量細。

南瓜蓉雞扒長通粉
味道都好,只係份量太少。
南瓜蓉雞扒長通粉

我叫左桂花蜜釀龍井冰茶,清清地甜甜地,好飲。
桂花蜜釀龍井冰茶
2023-12-08
2023-11-13 447 瀏覽
梔子2.0沙律🥗 $138沙律色彩繽紛,成個觀感好靚🤤而且食材豐富,有牛油果、蘋果、小蕃茄、心裡美同寶塔菜😋酸種麵包🥯 $98揀咗牛油果、煙三文魚同半熟蛋😶個包幾大塊,好飽肚👍🏻上面仲有花花做裝飾🌼黑松露薯條🍟 $78大大Pat黑松露😋望落好吸引!本身以為全部薯條😂原來仲有地瓜條~

梔子2.0沙律🥗 $138

酸種麵包🥯 $98

黑松露薯條🍟 $78
大大Pat黑松露😋望落好吸引!
本身以為全部薯條😂原來仲有地瓜條~
2023-09-27 739 瀏覽
佐敦梔子Cafe Zi好特別嘅cafe😍環境好靚, 清新花園主題充滿乾花和植物💐🪴Tea set:檸檬伯爵茶Scone~唔乾🥳特濃Brownie~唔會太甜太濃👍蘋果批芝士蛋糕~不太甜🥰玫瑰荔枝芝士蛋糕~好香荔枝味😋LatteCappuccino咖啡好香, 幾好飲😍
佐敦梔子Cafe Zi
好特別嘅cafe😍
環境好靚, 清新花園主題

充滿乾花和植物💐🪴

Tea set:
檸檬伯爵茶Scone~唔乾🥳
特濃Brownie~唔會太甜太濃👍
蘋果批芝士蛋糕~不太甜🥰
玫瑰荔枝芝士蛋糕~好香荔枝味😋
Latte
Cappuccino
咖啡好香, 幾好飲😍
2023-09-18 515 瀏覽
🇭🇰 #香港 #九龍 🇭🇰梔子 Zi (尖沙咀)🍰 開心果慕絲蛋糕 Pistachio Mousse 🍵 抹茶鮮奶咖啡 Matcha Latte♡ㅡㅡㅡㅡㅡㅡㅡㅡㅡㅡㅡㅡㅡㅡㅡㅡㅡㅡㅡㅡㅡㅡㅡ🚕 地址주소 : 尖沙咀山林道8號地舖(침사추이 힐우드 로드 8호)ㅡㅡㅡㅡㅡㅡㅡㅡㅡㅡㅡㅡㅡㅡㅡㅡㅡㅡㅡㅡㅡㅡㅡ💰價錢 가격 :🍰HKD$58 • 🍵HKD$40ㅡㅡㅡㅡㅡㅡㅡㅡㅡㅡㅡㅡㅡㅡㅡㅡㅡㅡㅡㅡㅡㅡㅡ♡🇭🇰 #홍콩 #카우룽 🇭🇰지 (침사추이)🍰 피스타치오 무스케이크🍵 말차 라떼
🇭🇰 #香港 #九龍 🇭🇰
梔子 Zi (尖沙咀)

🍰 開心果慕絲蛋糕 Pistachio Mousse
🍵 抹茶鮮奶咖啡 Matcha Latte

🚕 地址주소 : 尖沙咀山林道8號地舖
(침사추이 힐우드 로드 8호)
💰價錢 가격 :
🍰HKD$58 • 🍵HKD$40

🇭🇰 #홍콩 #카우룽 🇭🇰
지 (침사추이)
🍰 피스타치오 무스케이크
🍵 말차 라떼
2023-09-01 510 瀏覽
山林道有一間幾出名嘅文青cafe,裝修係日式風格,亦都有好多乾花擺設,感覺好舒服,當然好好適合同三五知己過嚟食嘢🤭 上次嚟原來都已經好幾年之前啦,今次嚟到見到原來佢有啲新裝飾,餐牌都係新嘅,一樣都好靚👍桂花蜜配芝士雞翼 🐥 芝士雞翼記得上次黎都有食過,但今次佢就配埋桂花蜜 🍯 點落去個味會更加甜,好開胃😆香辣蕃茄蟹肉炒意大利麵 🦀 自己本身都幾鍾意食蟹肉,而蟹肉配意大利粉簡直係絕配 🍝 佢有少少辣嘅,不過會令到個味更加突出,超級推介 💯 芥末忌廉大蝦蟹籽意大利麵 🦐 有芥末味嘅醬汁真係第一次試,不過原來都幾特別㗎喎,不過就唔辣嘅,佢啲蟹籽份量超多,撈埋意大利粉一齊食令層次比較多熱情果冷泡烏龍茶 🍹最近都好興呢個味嘅冷泡茶,熱情果配埋烏龍個味好fresh,當然都好解渴啦🤭Bananut 🍸呢個smoothie好特別,佢係用咗香蕉、杏仁、椰子水同埋海鹽整嘅,配搭幾好,比較重香蕉味,但當然都會食到少少杏仁粒,都幾特別㗎👍

桂花蜜配芝士雞翼 🐥

香辣蕃茄蟹肉炒意大利麵
熱情果冷泡烏龍茶
Bananat
2023-08-30 329 瀏覽
🍴: 梔子 𝗭𝗶🏠🤍📍: 𝗧𝘀𝗶𝗺 𝗦𝗵𝗮 𝗧𝘀𝘂𝗶, 𝗛𝗼𝗻𝗴 𝗞𝗼𝗻𝗴 🇭🇰 🌟This cafe is a hidden gem in Tsim Sha Tsui🤫 Like the atmosphere here and their food are awesome💕 especially the bagels 🥯 Perfect brunch for Saturday 🌟We have ordered their avocado bagel and it was good and perfect for summer☀️But I think their hazelnut chocolate tart was a bit too sweet for me, might try out their pistachio cake next time!🍰I have ordered their apple & cinnamon tea🫖sweet and a bit woody😋 p.s. look at their flower shape tea spoon🌸😍soo cute!
🍴: 梔子 𝗭𝗶🏠🤍

⭐️: 𝗔𝘃𝗼𝗯𝗮𝗴𝗲𝗹 / 牛油果蛋配黑芝麻BAGEL
💰:💲78
👅: 💎💎💎💎(4/5)

⭐️: 𝗛𝗮𝘇𝗲𝗹𝗻𝘂𝘁 𝗖𝗵𝗼𝗰𝗼𝗹𝗮𝘁𝗲 𝗧𝗮𝗿𝘁 / 朱古力榛子撻
💰:💲58
👅: 💎💎💎(3/5)

⭐️: 𝗔𝗽𝗽𝗹𝗲 𝗮𝗻𝗱 𝗖𝗶𝗻𝗻𝗮𝗺𝗼𝗻 𝗧𝗲𝗮 / 玉桂蘋果茶
💰:💲36

⭐️: 𝗠𝗮𝘁𝗰𝗵𝗮 𝗟𝗮𝘁𝘁𝗲 / 抹茶鮮奶
💰:💲48 (Iced)
  • 牛油果bagel
看完牙醫後發掘了附近的一家唯美花系咖啡店被門口的開陽坐位吸引進去~店內主要以植物和木系 打造休閒放鬆的氣氛想不到連食物擺盤 以至杯杯碟碟也是十分漂亮的~~!! 好驚喜點了一杯不常見的接骨木花拿鐵 轉豌豆奶一次初嘗兩種材料:接骨木花&豌豆奶感覺有點難以形容 用來打卡是美美的啦~想吃得健康一點 所以點了招牌梔子2.0沙律份量很大 食材也很足料~混合6種蔬菜 像牛油果、蘋果、蕃茄和寶塔菜還有一種叫「心裡美」 有人知道是什麼嗎?𓄵𓄵𓄵| 𝘼𝘽𝙊𝙐𝙏 |⚐ 梔子 Zi @cafezi.official地址:尖沙咀山林道8號地舖(佐敦站 D 出口)人均消費:HK$200 (ppl)抵食指數:🤤🤤🤤/5環境舒適:🪑🪑🪑🪑/5

看完牙醫後發掘了附近的一家唯美花系咖啡店
被門口的開陽坐位吸引進去~
店內主要以植物和木系 打造休閒放鬆的氣氛
想不到連食物擺盤 以至杯杯碟碟
也是十分漂亮的~~!! 好驚喜

點了一杯不常見的接骨木花拿鐵 轉豌豆奶
一次初嘗兩種材料:接骨木花&豌豆奶
感覺有點難以形容 用來打卡是美美的啦~

想吃得健康一點 所以點了招牌梔子2.0沙律
份量很大 食材也很足料~
混合6種蔬菜 像牛油果、蘋果、蕃茄和寶塔菜
還有一種叫「心裡美」 有人知道是什麼嗎?

𓄵𓄵𓄵

| 𝘼𝘽𝙊𝙐𝙏 |
⚐ 梔子 Zi @cafezi.official
地址:尖沙咀山林道8號地舖
(佐敦站 D 出口)

人均消費:HK$200 (ppl)
抵食指數:🤤🤤🤤/5
環境舒適:🪑🪑🪑🪑/5
梔子之前成日都幫襯,好耐無出嚟,事隔兩定三年再訪~梔子多咗一啲文青feel, 花花草草比之前更多~ 間鋪好似差唔多,但又好似唔同咗好多咁Menu都好似變咗好多咁~ 之前主打比較多貝果🥯,依家都好似唔同咗~不過講咁多無謂,試下個味有冇變先叫咗份snack,有薯條同蕃薯條配黑松露醬~ 個分量有少少驚人~ 勁多得2個人order食唔曬~個味道都ok ga… 炸完辣辣,但可能水汽熱d食到尾後面底部比較淋啲~~另外叫咗pasta 啲魷魚粒都幾好味👍👍🙌🏻意粉都好彈牙都好食嘅~ 但整體好似成間餐廳又唔同咗feel咁
梔子之前成日都幫襯,好耐無出嚟,事隔兩定三年再訪~

不過講咁多無謂,試下個味有冇變先

叫咗份snack,有薯條同蕃薯條配黑松露醬~
個分量有少少驚人~ 勁多
得2個人order食唔曬~

另外叫咗pasta 啲魷魚粒都幾好味👍👍🙌🏻
意粉都好彈牙

都好食嘅~ 但整體好似成間餐廳又唔同咗feel咁

2023-08-16
2023-06-04 576 瀏覽
在附近游水,帶著電子書想找個地方消暑一下。記起上次經過梔子門口見到好靚的裝修,於是走去看看。大約下午三時去到,店內大約30 多個座位,當時都有兩三張兩人枱可以選。餐牌有很多選擇,咖啡,茶,酒,沙律,麵包,蛋糕等等。因為已經吃了午餐,又獨自一人,所以只點了一杯iced americano。聽到店員跟其他客人說用餐時間90分鐘,但如果沒有人等位,可以繼續坐。見到隔離客人的花茶和蛋糕都看著很不錯。我安靜地打開電子書,開始我的閱讀時間。星期六的悠閒應該是這樣。
在附近游水,帶著電子書想找個地方消暑一下。
記起上次經過梔子門口見到好靚的裝修,於是走去看看。
餐牌有很多選擇,咖啡,茶,酒,沙律,麵包,蛋糕等等。
iced americano

見到隔離客人的花茶和蛋糕都看著很不錯。
2023-06-03
iced americano