2021-12-17 902 瀏覽
想要在西湾河找一个适合商务聚餐的地方,又想要环境好一些,又有点特色,于是找到这家店,冲着大家的点评,觉得有心如此布置的店面菜品应该也不会差。300价位的套餐没有了,最后2人点500多的商务套餐再加上茶水,人均650,略贵一点点,换来一个舒适清幽的环境。总体感觉,环境典雅,菜品精致,适合想要聊天但又不那么正式的商务聚餐。
私心推介👍🏻彷如藝術館的中餐廳!1️⃣蟹子黑松露蝦仁雜菌煎蛋$138濃濃既黑松露🤩一啲都冇慳住落🥴每啖都係充滿住黑松露既味道,蝦仁又爽口,所有野加埋好夾好好味😋2️⃣鳳梨黑醋骨 $138呢個係令我黎既主要原因,上次食過覺得好好食😋肥瘦剛好,外脆内軟,黑醋汁酸得黎剛剛好甜度,不過今次舊骨略嫌太大嚿😀不過整體保持到水準既!3️⃣蔥爆牛小排$188味道不過不失,不過唔算太突出,但至少唔會唔好食既😶4️⃣口水雞$42MUST 加ITEM 😍最令人驚喜嘅係呢度餸,愛吃辣人士必點👍🏻💟總結:好野梗係要黎多次🤗上次黎都已經係一年前,水準依然保持得好好👍🏻好鍾意呢度嘅藝術氣氛,每隻杯杯碟碟同筷子托都係一個藝術品咁!好靚好特別❤️好似坐係個藝術館度食飯咁,好舒服好寫意❤️
私心推介👍🏻彷如藝術館的中餐廳!

1️⃣蟹子黑松露蝦仁雜菌煎蛋$138

2️⃣鳳梨黑醋骨 $138

3️⃣蔥爆牛小排$188
味道不過不失,不過唔算太突出,但至少唔會唔好食既😶

4️⃣口水雞$42

2020-05-18 3936 瀏覽
梓桐堂本身是個陶瓷工作坊, 但在午餐和晚餐時間, 則變成提供a la carte及套餐的食肆. 在美麗的藝術品周圍進餐, 也令自己變得有文藝氣息起來, 餐廳提供的是新派粵菜和滬菜的結合, 我最欣賞的是菜式的擺盤, 比起不少Fine Dining更精緻, 特別是色彩的運用, 和食肆內的陶瓷品互相輝映. 蘆筍成了這家餐廳最常用的食材, 這也是傳統中式餐廳少見的. 廚師處理蘆筍和萵芛這兩種綠色蔬菜相當不錯, 除了沒有草腥味外, 也保持其嫩滑但不軟散的口感, 也沒有令人討厭的粗纖維. 另外她的東坡肉份量雖然不太多, 但其脂肉層次分明, 醬汁甜而不膩, 還帶有少少甘筍的天然甜味, 比傳統的更健康. 海鮮系主菜原本是蝦球, 換上了帶子配上煙肉. 帶子鮮甜口感柔軟, 煙肉由Parma Ham製成, 鹹香而且十分脆口, 再加上上面的三文魚子, 口感和味道的複雜性, 十分之Artistic.

2020-03-24 2423 瀏覽
Soho East 係一個好舒服嘅地方,好鐘意去哩個小區,有好多野食,食完又可以係海濱散下步,每次都有放鬆心情嘅作用。 今次試哩間好有藝術氣息嘅餐廳。餐枱唔會密麻麻,有距離,唔怕格離枱太嘈,可以好好享受用餐嘅樂趣。 定食套餐 $268 per person 梓桐花園拼盤 ⭐️花蛤沙律菜 花蛤熟得岩岩好,做左凍盤都唔會硬。食落仲好有咬口 ⭐️黑松露脆炸豆腐 香脆,加埋黑松露去特出個味道。同平時食開嘅炸豆腐唔同⭐️舟山海蜇花 海蜇爽身,個汁酸酸May May , 好開胃 主菜 ⭐️熊本大蒜辛子爆牛柳粒 超級香口, 牛柳好淋,大蒜加上少少辣,好過引,忍唔住不停夾黎食😋 ⭐️台南3 杯雞煲 雞好滑好嫩,好入味,送飯一流😋 甜品⭐️冰花萬壽果 ⭐️巨峰提子糕 食完咁多濃味嘅餸,食番d 清甜Ge 甜品中和下。 滿美嘅一餐 🥰

今次試哩間好有藝術氣息嘅餐廳。

定食套餐 $268 per person
梓桐花園拼盤
⭐️花蛤沙律菜
花蛤熟得岩岩好,做左凍盤都唔會硬。食落仲好有咬口
⭐️黑松露脆炸豆腐
香脆,加埋黑松露去特出個味道。同平時食開嘅炸豆腐唔同
⭐️舟山海蜇花
海蜇爽身,個汁酸酸May May , 好開胃

主菜
⭐️熊本大蒜辛子爆牛柳粒

⭐️台南3 杯雞煲
雞好滑好嫩,好入味,送飯一流😋

⭐️冰花萬壽果
⭐️巨峰提子糕
食完咁多濃味嘅餸,食番d 清甜Ge 甜品中和下。
滿美嘅一餐 🥰
2020-01-17 1823 瀏覽
鯉景灣都給人一種世外桃源的感覺,不但蘇豪區有酒吧,各國美食林立。恰巧這裡有間隱世食堂,表面是陶瓷製作坊,實質是集工作坊及食堂於一時的中菜館。午市套餐大約$160,有不同特式小菜配飯,也有湯及甜品,湯清甜美味,菜色也十分特別!
對上一次幫襯已經係三年前,三年後嘅今日食物環境質素依然維持高水準!今次我哋揀嘅係$788一位嘅私房菜式menu。頭盤-梓桐花園拼盤呢個拼盤餸上嚟嘅時候真係好靚,有啲加咗水嘅乾冰所以成件事係好似藝術品咁,有啲白色嘅煙飄喺面食物就若隱若現咁出現係你眼前,好吸睛正影相打卡一流😝🙌🏻 可惜我影相慢咗,啲煙已經冇乜啦🙈順時針方向右上角起:1. 金箔醉鮑魚呢一樣係頭盤五樣嘢裏邊我最鍾意嘅一樣,佢用咗好香醇嘅花雕酒浸鮑魚,鮑魚非常入味,而且一啲都唔老肉質非常鮮嫩,再加埋塊靚靚嘅金泊喺面真係好搶眼😍2.法國鵝肝脆豆腐鵝肝煎得好香外脆內軟,炸豆腐不過不失好滑有豆香味,兩者加埋一齊嘅配搭好夾👍🏻3. 石榴絲蚌片爽脆鮮甜嘅石榴絲撈埋彈牙嘅蚌片,再淋上好香嘅自制麻醬,非常開胃呀!😊4. 酥炸海蝦酸牛油果醬一咬落去就知道海蝦係新鮮嘅海蝦!不過略嫌炸粉厚左少少,如果可以好似天婦羅嗰隻炸粉口感會更加鬆化。牛油果醬都係自家製,幾唔錯😜5. 火焰燒帶子沙律杯雖然呢樣擺喺中間,但係我覺得反而係最普通嘅。一件新鮮嘅帶子刺身上邊加咗少少海膽再火炙燒一燒,而係個底嘅就係沙律菜加咗啲果醋,成件事感覺幾清新🤩食完頭盤就到燉湯了-

頭盤-梓桐花園拼盤

順時針方向右上角起:

1. 金箔醉鮑魚

2.法國鵝肝脆豆腐

3. 石榴絲蚌片

4. 酥炸海蝦酸牛油果醬

5. 火焰燒帶子沙律杯

食完頭盤就到燉湯了- 杏汁花膠燉三寶 🍲

一睇就知呢個湯非常足料,佢所指嘅三寶就係元貝、金華火腿、冬菇。除此之外仲有雞同埋花膠。個湯好鮮甜好香,湯料嘅精華煲晒出嚟,而且佢嘅杏汁亦都係非常之多好好味。食完頭盤,飲完碗湯已經飽咗七成😝🙈
之後終於到主菜啦!

首先嚟嘅係 - 黑松露木瓜炒龍蝦🦐(半隻)

要讚嘅係龍蝦係新鮮嘅波士頓龍蝦,原隻起晒啲肉出嚟切開再用黑松露醬炒,平時食龍蝦都係上湯或者芝士焗,今次可以話係新嘗試,黑松露嘅香味會蓋過龍蝦本身嘅鮮味,成個配搭升華晒,由於隻龍蝦用料上盛,個蝦頭亦都係爆曬膏嘅👍🏻

之後嚟嘅係 - 蒜子蒸石斑🐟

我會話呢道菜其實係炒石斑,比較特別嘅係佢用咗黑蒜,大家都知黑蒜係功效好高嘅一種食物鍾意食嘅人會好鍾意,我自己就一般啦😛🙈食到第二個主菜其實已經好飽😂

第三同第四道菜係一齊上嘅 -

薑汁扒菜苗、廣島蠔荷葉炒飯😋

個豆苗炒得好出色,用咗好嫩嘅豆苗口感非常爽滑!荷葉飯非常有驚喜,我由細到大都唔太鍾意荷葉飯但係今日都食晒😝 因為金蠔冇晒所以大廚David就用咗新鮮嘅廣島蠔汁煮後配上荷葉飯。隻蠔好新鮮,蠔味重非常鮮甜濃郁,熟度啱啱好,咬落去仲爆曬汁🤤
荷葉飯食得出廚師嘅心機,我最怕荷葉飯濕爹爹,呢個荷葉飯每粒飯都炒得乾身分明啱啱好,在用荷葉包住蒸焗,荷葉嘅飄香徹底滲透哂入每一粒飯度,係真正嘅色香味俱全😍😍😍

最後到甜品甜品相對頭盤同埋主菜就冇佢哋咁出色啦不過都合格啦。😝

梓桐堂係鯉景灣已經好多年,一直都冇機會試,見餐廳環境幾好評價又唔錯,琴日lunch終於去左試,仲抱著唔少期望。點知期望愈大,失望愈大。我地三人叫左一個定食套餐,兩個全餐。食物質素比一般餐廳好,但稱唔上好好味,而服務就真係令我接受唔到。食完頭盤同湯後,全餐的主菜遲遲未來。吃定食的朋友已把主菜吃完。主菜終於都來了一半,吃完後下一半又等左好耐。本來諗著餐廳係慢工出細貨,最後都係忍唔住同老闆講等左好耐。老闆的反應令我愕然,唔通你開既係茶餐廳?佢淨係講左句「有啦,就黎」就走開左。結果等多左五分鐘,炒飯終於黎,但係唔熱嘅。最後係甜品,餐牌明明寫有冰花萬壽果,炸雪糕同巨峰提子糕,結果淨係黎左炸雪糕同半杯超級市場都買到的蘋果汁。吃完問侍應為什麼其他甜品餐未黎,佢先話甜品改左,已經上齊。我諗在茶餐廳如果食物轉左款都會同客人講聲,佢連一句「唔好意思」都冇,一間收人四百蚊位的餐廳服務竟然如此,我只可以用食到一肚氣來形容。還有,明明餐廳很多工作人員,包括老闆,卻不幫那唯一侍應招呼,於是有客人投訴等了很久都未可埋單,這是甚麼服務?

2019-07-09
2019-05-22 1789 瀏覽
同事farewell,老細話「要帶你地食好嘢」,原來係帶我地去西灣河嘅「梓桐堂」。因為枱同枱之間有空間,唔會太嘈但又唔會靜得太拘謹。我推測菜單係一早老細同餐廳預訂,所以一人齊,就按步一款款上菜。先嚟嘅係前菜拼盤,五款前菜都好食,但我個人就最鐘意個一醉鮑魚。鮑魚肉嫩,酒味甘香入味,最後將剩低響杯入邊嘅花雕都飲埋!有前輩話個煎西班牙豬個汁醎,但可能我食得濃味,所以又唔覺。湯係花蛤海鮮清湯,哩個真係不得了。湯內嘅"湯料"係花蛤同帶子,肉質依然軟嫩唔會鞋哂,純粹海鮮味嘅湯非常清。主菜:特別鐘意個黑椒香煎大蝦同糖醋牛柳,牛柳微辣得黎有少少"喼汁"酸味;至於豆腐蒸班腩感覺有啲過油,而海鮮炒飯就普通,無咩特別,反而個上湯菜苗個湯又係好清甜。老細仲加餸(加多左兩嘅分量)...所以食到最後真係超飽。最後黎嘅甜品,三款最深印象嘅係巨峰提子糕,酸酸地無咁膩,食到咁飽啱啱去下油膩感。其餘兩樣都係想像得到嘅味道,所以都係覺得無咩特別。其實話就話好似好多嘢都無咩特別,不過只係因為我估到佢係咩味,唔係好大驚喜;但整體黎講係好食嘅。不過我老細食後就覺得,無以前咁好食喎。

老細仲加餸(加多左兩嘅分量)...所以食到最後真係超飽。

2019-04-19 1519 瀏覽
今晚來到梓桐堂吃晚飯, 為了試多d唔同野食,我地決定每人點一道菜,大家一齊share~我地點咗6份一人套餐,每份都有主菜,湯,白飯,甜品首先送上來的是餐湯,只有湯水,沒有"渣",飲得出無落味精,幾鮮甜,唔錯~跟住既係主菜,這道菜好惹味,麻辣既胡椒味配上嫩滑既雞肉,味道唔錯~同埋成碟雞肉好少骨,啖啖肉,配白飯一齊食,一流~第二碟上場既係, 因為本身已經有飯,所以點呢個套餐唔會跟白飯的~呢碟炒飯炒得粒粒分明,除咗平日炒飯經常見到既蔥,蛋白,海鮮, 呢碟炒飯還混埋蟹子一齊炒,每食一啖,就感覺到D蟹子係口入面爆汁出黎,好鬼正>< 第三碟上場既係我最欣賞既,  這首菜酒香,肉質嫩滑,d雞肉吸哂酒既香味,非常正! 係朋友必點之選,呢碟炒蛋除了有黑松露外,還有大量海鮮同蔥花一齊炒,蝦肉夠爽口彈牙,帶子夠鮮甜, 又係一道送飯一流既菜~呢道有驚喜,初時覺得一碟肉餅賣$168好似有點不化算,食過先知道廚師既心機,肉餅混咗果皮碎,好香口,豬肉好彈牙,蒸肉餅既火候岩岩好,唔會過老,感覺到係廚師有心機之作,不過$168都係有點偏貴...haha最後一道主菜唔記得影相,上湯夠清甜,豆苗夠嫩,唔錯~

我地點咗6份一人套餐,每份都有主菜,湯,白飯,甜品

跟住既係主菜[黑白胡椒手撕雞],這道菜好惹味,麻辣既胡椒味配上嫩滑既雞肉,味道唔錯~同埋成碟雞肉好少骨,啖啖肉,配白飯一齊食,一流~

黑白胡椒手撕雞

第二碟上場既係[梓桐海鮮炒飯], 因為本身已經有飯,所以點呢個套餐唔會跟白飯的~

梓桐海鮮炒飯

第三碟上場既係我最欣賞既[梓桐花雕皇醉雞],  這首菜酒香,肉質嫩滑,d雞肉吸哂酒既香味,非常正!

梓桐花雕皇醉雞

[黑松露炒蛋] 係朋友必點之選,呢碟炒蛋除了有黑松露外,還有大量海鮮同蔥花一齊炒,蝦肉夠爽口彈牙,帶子夠鮮甜, 又係一道送飯一流既菜~

黑白胡椒手撕雞

呢道[蟹子銀魚蒸肉餅]有驚喜,初時覺得一碟肉餅賣$168好似有點不化算,食過先知道廚師既心機,肉餅混咗果皮碎,好香口,豬肉好彈牙,蒸肉餅既火候岩岩好,唔會過老,感覺到係廚師有心機之作,不過$168都係有點偏貴...haha

蟹子銀魚蒸肉餅

最後一道主菜[上湯浸豆苗]唔記得影相,上湯夠清甜,豆苗夠嫩,唔錯~不過值唔值得$168點個菜苗,就見人見智了 hahaaa
但因為我地人多黎食飯,點都要叫返個菜食下好d,唔想成枱都係肉,做食肉獸hahahaaa

最係係跟餐既甜品,一set有2樣野,左邊係熱既雪耳糖水,右邊係提子啫哩, 一中一西既配搭,都幾得意~ 中意佢個雪耳糖水多d,唔太甜,又夠滋潤~

甜品

最後,不得不讚梓桐堂的一件事,佢地既餸菜真係好自家制feel,無落味精,食完唔會口渴,同埋每道菜既調味剛剛好,唔會搶過食材既原味,食材也是十分新鮮,高質數,值得一讚~

2019-03-26
梓桐海鮮炒飯
梓桐花雕皇醉雞
蟹子銀魚蒸肉餅
2019-02-04 1690 瀏覽
朋友最近搬左去東區,當然要搵佢食好西,兩個女人當然要去啲又靜,又唔會趕您埋單的餐廳吹水。見門面唔多人,啲飾物又中式,幾雅緻,不防一試。環境的確係幾優雅。先來個青紅蘿蔔老火湯,個味道有啲似吖媽煲的老火湯,有驚喜。再來前菜。原本以為係比較中式,其實係中西 fusion, 有木魚豆腐,韭菜蜆沙律,海蜇頭。第一次食海蜇頭,原來係更爽更有咬勁。二人餐其實係幾豐富的,仲有三個家常菜,其實兩個女人係食唔曬,淨好多,幾浪費添。三個菜都ok ,不過不失,係個蕃茄蛋有啲茄膏味,要扣分。最後仲有個甜點,ok, 唔太甜。

先來個青紅蘿蔔老火湯,個味道有啲似吖媽煲的老火湯,有驚喜。

最後仲有個甜點,ok, 唔太甜。

2018-02-02
2018-05-22 3036 瀏覽
梓桐堂,一個似足古代衙門的名稱,而它的裝潢也充滿藝術與木crossover的藝文氣息,一推開趟門立刻感到「風、雅、頌、賦、比、興」的詩人情懷,因為牆上掛起的一幅幅甚具中國傳統的水墨畫,也滲出現代水彩派的精髓,怪不得也聞得出陶瓷的自然泥土味。甫坐下,見到多姿多彩、極具fusion的餐牌,我想像出老闆是一個關懷傳統但又勇於創新的文化藝術美食先鋒者,我點了黑椒和牛炒麵,略嫌和牛的味道偏鹹,用油較多,未能炒至乾身,但廚師炒麵的功夫,已達致上乘之功力,因為他炒的麵,炒出彈性,也炒出炒麵的靈魂,所以值85分,大師之作。之後評論鳳梨山椒糖醋骨,糖醋骨甜酸度調較得十分洽當,能夠平均分佈在舌尖的味蕾上,令人食指大動,開胃持續,襯托著伴隨的四塊炸麵筋,軟硬適中,外脆內軟,它能肩負著中和甜酸度的任務,廚師的心思應記一功,也見到他歷練多年的功力。所以我更有理由相信,廚師可以將美食為腐朽為神奇,成為一件又一件無價的藝術品。
2018-05-10 1726 瀏覽
忘記影相,但味道唔錯。會再來! 環境舒適,開揚,光猛。有陶瓷工藝品賣。食完成個人既藝術氣質好似提高左咁。有自製梅酒賣,跟我媽媽自己釀的有點相似。 老闆娘份人都幾nice, 會出黎同客social 傾計。
2018-02-11 3500 瀏覽
位於鯉景灣的 Soho 東,是我很喜歡的一個社區。飽覽維多利亞港的景致,毗鄰海濱公園,雲集各國美食和富個性的小店。白天恬靜又活力充沛,晚上璀璨碎人。有如東區的小蘭桂坊。名字充滿文藝風的「梓桐堂」,也座落於此。經過店舖,乍看之下以為是一家陶藝畫室。店內擺放和售賣藝術作品,並開設陶藝班、油畫班、水彩班等。但事實上,它另外一個身分是私房菜館。梓桐堂供應中菜私房晚膳,中午亦會供應套餐及輕食甜品。而最令入印象深刻的,是盛放食物的藝術陶瓷器皿。每一件都充滿獨特個性和質感。晚宴所用的醬汁都是自家調製。客人更可以在店內訂購特色醬料。前菜拼盤由五道美點組成。配上一小杯乾冰,上桌時瀰漫著渺渺輕煙。擺盤簡單但亦見心思。雖是中菜,卻有歐洲菜的影子。在中央的「炸海蝦沙律菜」很吸引,蝦味重的蝦肉口感不俗,沙律菜夠鮮和甜,重點是搭配了帶梅味的醬汁,特別開胃;「花刁皇醉雞」頗嫩滑,酒味非常之濃;「黑松露脆豆腐」非常軟滑,外層包著薄薄的粉衣並未有預期般香口;「舟山海蜇花」配搭微甜的醋汁,爽脆可口;「笋涼拌香烏」入口清爽,帶著油香,蠻好味。湯品是「元貝冬蓉羹」。滋潤,暖胃,調味恰宜。尤其適合冬日。主菜方面,最先上來的是「

晚宴所用的醬汁都是自家調製。客人更可以在店內訂購特色醬料。

湯品是「元貝冬蓉羹」。滋潤,暖胃,調味恰宜。尤其適合冬日。

主菜方面,最先上來的是「椒鹽金菇糖醋骨」。一向喜歡糖醋骨,而這道菜的肉香和嚼感都不俗,外層做到微脆。味道方面,以日式山椒調味,酸度鮮明突出。我覺得很受落,但也有同桌的朋友嫌酸味過重。建議大家吃一塊之後,吃一點椒鹽金菇,平衡那味覺刺激。金菇雖然是用椒鹽炸的,但走輕怡的路線,而且還帶著些水分。所以多吃也不會覺膩。

薑蔥石斑腩」甫上桌就被那香味吸引。石斑的甜香,夾雜薑蔥和芡汁的香氣,令人食慾大增。

主食是「潮州欖菜黑豚肉炒飯」,飯粒濕潤度恰到好處,入口不乾身,咸香的味道也蠻討好。配一客「上湯浸菜苗」清清腸胃。

最後的甜品環節也有三款。「蘆薈芒果露」和「巨峰提子糕」都是女生所愛,而我最喜歡的是十分香口的「芝麻湯丸」。

梓桐堂既是陶藝畫室,也是工藝品商店,也是私房菜館。或者概括地說,是一個搞藝術的地方。繪畫的藝術、陶器的藝術、美食的藝術。所以,這些私房菜色也予人一種美的意境。從食品創作、器皿、擺盤等方面,都看到箇中的心思。
2018-01-31 2743 瀏覽
As a Kid, I always had fun at pottery classes.My favourite part was adding broken glass to the pottery so that it melts into coloured glass into the cavity and doing the coloured glazing which you can't see until it has been fired in the kiln.Anyway, I was surprised to learn that you can take pottery classes in HK too at Gitone which also serves private dinners there.Ceramics made by Gitone.Here was what we had for dinner:Started with the Gitone Garden appetizer which had a great assortment of C
Ceramics made by Gitone.
Started with the Gitone Garden appetizer which had a great assortment of Chinese delights.
I loved the drunken chicken and tofu.
Next was the sweetcorn soup, it was light and comforting.
Next was the Sweet and sour spare ribs with enoki mushrooms which were cooked in delicious black vinegar with a sticky sauce glazing.
The spare ribs were so moreish but I wish they were more meaty.

It was followed by the Braised grouper with spring onions and scallions which was really fragrant.
The Fried rice with preserved Chinese olives and Spanish pork was my favourite because I love fried rice and the preserved olives gave it a nice salty note.
The vegetables were a good balance to the meal and the vegetables were tender and blanched just right.
Finished with Chinese dessert which was nourishing and traditional.
2017-08-27 3172 瀏覽
週末放鬆一下,品嚐精緻fushion私房菜。每道菜都好有驚喜,特別推介法國鵝肝脆豆腐,真係好好食,燉湯都好正,真材實料。環境舒適帶點藝術氣息的餐廳,適合一班朋友敘會。
2017-08-26
  • 法國鵝肝脆豆腐