2024-04-28 93 瀏覽
朋友推介麻糬王!話幾好食!之前見到要排隊,而家一去可直接買到!外脆內煙韌!有好多不同口味,有朱古力、肉鬆及綠茶味等,最後選擇了經典原味$25/6個,真係要試下!
朋友推介麻糬王!話幾好食!
之前見到要排隊,而家一去可直接買到!

經典原味$25/6個,真係要試下!

2023-06-30 436 瀏覽
近幾年大家都很喜愛麻糬波波,因此有不少的店都可以買到。但要數最近人氣很高的麻糬波波應該就是 梅窩麻糬王 ✨ 不過想買不用跑到梅窩那麼遠,現在在筲箕灣東大街就有得買。可以買單一口味,或是原味混別的口味。我自己就買了原味+紫薯的組合 ($30/6粒)原味:加了黑芝麻,吃落芝麻味幾濃。煙韌有咬口,不論是即日吃,還是放置 一晚後才吃口感都沒怎變。紫薯:驚喜不只是紫薯口味,而是內餡真的有紫薯蓉,甜度剛好,吃掉一整個都不會說太膩。平均一粒$5。尺寸不會太細,對比大部份的麻糬波波這間可以買來試試。會有興趣再買其他口味 😋
近幾年大家都很喜愛麻糬波波,因此有不少的店都可以買到。
但要數最近人氣很高的麻糬波波應該就是 梅窩麻糬王 ✨
不過想買不用跑到梅窩那麼遠,現在在筲箕灣東大街就有得買。

可以買單一口味,或是原味混別的口味。
我自己就買了原味+紫薯的組合 ($30/6粒)
原味+紫薯麻糬波波 (6粒)

原味:加了黑芝麻,吃落芝麻味幾濃。

紫薯:驚喜不只是紫薯口味,而是內餡真的有紫薯蓉,
甜度剛好,吃掉一整個都不會說太膩。

會有興趣再買其他口味 😋
2023-06-25
原味+紫薯麻糬波波 (6粒)
其實已經幫襯過麻糬王加加埋埋十幾二十次,由中環到北角到而家呢間筲箕灣。 本身筲箕灣呢間分店一開業的時候都好開心,亦一早已經幫襯過,如果同北角和中環分店比較下,sorry 真係有比較就有傷害,品質只可以用差和失望來形容。如果冇試過其仔分店的話可能覺得味道還好。已經冇咗外脆內軟口感,餡料亦唔足夠,而且size亦(比其他分店)細。心諗如果係呢個質素,我買麻糬粉不如自己係屋企整。 亦有啲難相信佢哋係同一間品牌。而且混合口味都會有規定,只限混兩種,已經冇中環店嗰種人性化。所有嘅包已經一早整定包好。新鮮度明顯比其餘分店有差距。 當初以為係新開業,需要包容,點知近幾個月都有試過,認真不爭氣也無任何改善。好懷疑真係同一間店咩?冇諗過身為東區人的我,食麻糬包包需要去到其他地區購買。P.s 題外話,其實筲箕灣屬於老街坊區,扶靈一樣嘅裝修有啲唔吉利同「外」眼

___________🏖餐廳簡介🏖___________店舖門面細細,很容易就miss掉走過了,整體設計非常簡單,只有收銀仔和一個展示櫃。 每15至30分鐘就有不同口味的麻糬波波出爐😳 所以並不是很容易買齊曬所有口味喔!最後🌶📝分開了兩次日子購買,才可以把全部口味一試。 -🟡原味 $25/6粒 🟤其他口味 $35/6粒🟡原味混合 $32/6粒 🟤其他混合 $35/6粒- _____________🍽食物🍽_____________🍞 原味推介指數 ■■■■□味道與坊間一般麵包店買到的原味麻薯差不多,帶有少少甜味,口感煙煙韌韌的。由於新鮮出爐,麻糬非常熱辣辣,可惜是沒有太多時間疏氣,所以一下就把麻糬壓扁了🥹🥹-🍫 朱古力味推介指數 ■■■■■朱古力味最為驚喜😳味道有濃濃的朱古力香味,沒有虛假的朱古力味,而且內餡口感像流心朱古力一樣,非常煙韌濕潤,🌶📝很推薦這個!甜度亦不高喔✨️-🧀 芝士味推介指數 ■■□□□芝士味是四款裏面最普通的,基本上吃不出什麼芝士味🥱,味道很淡,只是像一般鹹味的麻薯波波,沒太大驚喜。-🐽 紫菜肉鬆味推介指數 ■■■■□味道不錯,紫菜肉鬆隱藏在麻糬內,肉鬆味道帶有少少
___________🏖餐廳簡介🏖___________

🟡原味 $25/6粒 🟤其他口味 $35/6粒
🟡原味混合 $32/6粒 🟤其他混合 $35/6粒
🍞 原味
推介指數 ■■■■□
原味麻糬(6粒)

麻糬內部

🍫 朱古力味
推介指數 ■■■■■
朱古力麻糬(6粒)

朱古力味+原味

🧀 芝士味
推介指數 ■■□□□
芝士麻糬(6粒)

🐽 紫菜肉鬆味
推介指數 ■■■■□
味道不錯,紫菜肉鬆隱藏在麻糬內,肉鬆味道帶有少少甜味,紫菜則是佔的份量比較少。不過肉鬆一定不是很有質素的那種,umm..感覺上跟「某淘」的紫菜肉鬆差不多呢😆但6元一粒,size不細外,還有內餡,算很不錯了。
紫菜肉鬆麻薯(6粒)

_________🌶辣椒紙總結📝__________
整體:🌶🌶🌶
環境:🌶🌶🌶
員工:🌶🌶🌶
食物:🌶🌶🌶🌶
(滿分為五隻🌶)
總結,對於一眾麻糬控來說,又多了一個選擇,價錢亦不算貴,只是等候時間蠻折磨人的🥲🥲如果經過附近,又有喜愛的味道,不妨買一包試試,不會後悔的😉
📍 梅窩麻糬王
人均消費:~$35
#麻糬控 #煙韌控 #紫菜肉鬆 #芝士 #朱古力 #糯米 #筲箕灣美食 #852 #hkfoodlover #hkfoodie #foodiehk #foodie #hkblogger #hk #hkig #hkeat #hkgirl #mschillipaper #為食辣椒紙
2023-04-13
15 分鐘 (外賣自取)
原味麻糬(6粒)
麻糬內部
朱古力麻糬(6粒)
朱古力味+原味
2023-06-03 160 瀏覽
梅窩麻糬王-🍴混合原味 朱古力味梅窩麻糬王並唔係位於梅窩!而係筲箕灣!但其實係灣仔,炮台山都有分店(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎) 間間都大排長龍,好快沽清( ・᷄ὢ・᷅ ) 招牌麻糬每日新鮮製造!熱辣辣最好食(*≧ω≦)脤卜卜!口感煙韌彈牙,真外脆內軟!(溫提: 外皮唔算濕潤型,乾脆的~) 但口感佳!經過一定要試,推薦原味,充滿蛋味!(●°u°●)​ 」比起銅鑼灣人氣占士,更中意梅窩麻糬王!📍302 Electric Rd., North Point#jcfoodgasm
梅窩麻糬王
🍴混合原味 朱古力味

招牌麻糬每日新鮮製造!熱辣辣最好食(*≧ω≦)

經過一定要試,推薦原味,充滿蛋味!(●°u°●)​ 」
比起銅鑼灣人氣占士,更中意梅窩麻糬王!

#jcfoodgasm
4K
2023-06-01 483 瀏覽
20-5-2023 (Sat)晏晝,同老公喺筲箕灣睇完展覽後,就走嚟筲箕灣食街搵幾間嘢食,包括之前食過老公公司喺中環Sliver Minehttps://www.openrice.com/zh/hongkong/r-silver-mine-bake-%E4%B8%AD%E7%92%B0-%E5%A4%9A%E5%9C%8B%E8%8F%9C-%E9%BA%B5%E5%8C%85%E5%BA%97-r776518買嘅麻糬(食評係2023年3月23日刊登嘅呢篇:https://www.openrice.com/zh/hongkong/review/%E6%9C%89%E5%8F%A3%E7%A6%8F-e4758903),喺呢喥都有,於是都喺喥買.我哋搵到喇,老公喺低調高手大街小食買嘢,我就喺呢喥買麻糬食,睇吓呢喥有四種口味,分別係原味,紫菜肉鬆味,芝士味同朱古力味,我就一次過買晒四種,盛惠$65.00.店員提醒原味嗰隻啱啱出爐,所以唔封口,叫我小心熱.咁我哋就即食先啦.抽咗一粒出嚟食,原來係芝士味,呢個凍嘅但外面脆口,內裡煙韌,芝士份量啱啱好,少少鹹,唔錯.味道: 4.5分然後就食原味,

我哋搵到喇,
店員提醒原味嗰隻啱啱出爐,所以唔封口,叫我小心熱.
左: 原味,芝士味; 右: 紫菜肉鬆味,朱古力味
咁我哋就即食先啦.

抽咗一粒出嚟食,原來係芝士味,
芝士味
味道: 4.5分

然後就食原味,
原味
口感同芝士味一樣,咁當然係熱騰騰,好食好多,原味當然冇咁鹹.
味道: 5分

之後我哋唔食住,食埋其他嘢先,返到屋企飲埋燉湯後至試埋另外兩種味.

朱古力味個餡好流心,
朱古力味
味道濃唔太甜,不過已經只係煙韌,唔係外脆.
味道:  4.5分

最後係紫菜肉鬆味,
紫菜肉鬆味
肉鬆幾鹹,但成個食就覺得啱啱好.
味道:  4.5分

原來係要趁新鮮熱辣食至最好食.
2023-05-20
2 分鐘 (外賣自取)
$21.67 (其他)
2023-05-29 100 瀏覽
各位Mochi控注意👀梅窩麻糬王果然非常、非常、非常之好食🤤難怪火速售罄🔥🔹芝士/朱古力 $35/6粒每一盤都係新鮮焗好即賣,絕對係熱辣辣,嗰日好好彩輕鬆買到2個味🙌🏼麻糬波波真係飽滿的、脹卜卜,外脆(咬落有聲😳)內Mochi好煙韌,絕對唔係食空氣🥹 雙重芝士味🧀好濃厚,咸香味十足,有少少芝士半融狀態🤗朋友一致認為超高質💛朱古力🍫甜度OK,唔會係死甜,融化的朱古力有種好似心太軟的感覺🤭充滿濕潤感🤎我哋行山⛰️食補充體力💪🏼重點‼️一定要趁熱食/用焗爐翻熱食麻糬波波係最理想🙌🏼—————————————————🧜🏻口水度:🌕🌕🌕🌕🌗🤑性價比:🌕🌕🌕🌕🌑🧚🏻打卡值:🌕🌕🌑🌑🌑🥰舒適度:/🤤回頭率:🌕🌕🌕🌕🌗—————————————————🏝 梅窩麻糬王 筲箕灣東大街76A號地下B1號舖灣仔灣仔道110號地舖北角電氣道302號地舖

🔹芝士/朱古力 $35/6粒

🏝 梅窩麻糬王
灣仔灣仔道110號地舖
北角電氣道302號地舖
2023-05-22 138 瀏覽
這天本來打算到低調高手買雞蛋仔,卻意外發現<梅窩麻糬王>在東大街有分店,我數月前已經收藏了這家食店,看到網上其他foodies的推介,既然今日偶然碰到,定然買來嚐嚐!店家總共推出四款口味的麻糬,分別是原味、紫菜肉鬆味、芝士味和朱古力味。可選擇單款或混合味道,但一定要購買6粒,最多混合兩款味道。原味單款價錢為$25,其他味道則是$35,混合則是$30或$35。我最後買了四款味道,一次過嚐一嚐是否真的那麼好吃。先評價整體麻糬,實話說,這次實在是太失望了。我看到Instagram的foodies形容這家的麻糬十分出色,故我抱有很大期望(雖然我知道很多時候foodies都是伏的),但今次未免太過失望。先說麻糬本體,我買麻糬的時間是晚上7點多,我明白這個時間買的麻糬必定不可能是剛剛出爐的,故麻糬到手的時候,已經是常溫的狀態。必須要先說,我吃麻糬的時間已是晚上11點,這必然不及剛出爐的麻糬出色,這個道理我是明白的。作為麻糬愛好者,我的確買過一些,即使隔日吃,都美味非常的麻糬,可惜這家不是。所有麻糬的外皮都已經變得頗硬(詳見下圖),已經失去了麻糬體的彈性。朱古力味是相對來說較好的,至

我最後買了四款味道,一次過嚐一嚐是否真的那麼好吃。
芝士混朱古力
原味混紫菜肉鬆

先評價整體麻糬,實話說,這次實在是太失望了。我看到Instagram的foodies形容這家的麻糬十分出色,故我抱有很大期望(雖然我知道很多時候foodies都是伏的),但今次未免太過失望。先說麻糬本體,我買麻糬的時間是晚上7點多,我明白這個時間買的麻糬必定不可能是剛剛出爐的,故麻糬到手的時候,已經是常溫的狀態。必須要先說,我吃麻糬的時間已是晚上11點,這必然不及剛出爐的麻糬出色,這個道理我是明白的。作為麻糬愛好者,我的確買過一些,即使隔日吃,都美味非常的麻糬,可惜這家不是。所有麻糬的外皮都已經變得頗硬(詳見下圖),已經失去了麻糬體的彈性。朱古力味是相對來說較好的,至少咬的時候,依然是軟糯的口感,但其他四種口味,尤其原味和紫菜肉鬆味,真的變得甚至很難咬開。我不知道這些麻糬的出爐時間,但我想的確已經擺放了很久才會出現這個情況。

芝士味

芝士味:不是一般認知的那種芝士味麻糬,我本來很喜歡吃芝士味麻糬,但這個味道的芝士味很淡,內餡也很少,外皮都已經不脆了。芝士味非常一般。

朱古力味

朱古力味:由圖可見,內餡依然保有一定的濕度,也明顯能看出,相比其他口味的麻糬,這個口味軟糯的內餡較多,這個或是其不至於變得太硬的原因。至於朱古力味道偏甜,不是苦的朱古力,但味道不算濃,屬中規中矩。

紫菜肉鬆味

紫菜肉鬆味:未見什麼紫菜,但的確有肉鬆,就如圖所示,肉鬆是長條形的,很乾很硬,加上硬的外皮,抱歉必須說:這猶如吃紙皮。但這款味道的確是四款當中最佳。

原味

原味:非常硬!真的像吃紙皮!十分失望!而且如圖所示,咬一口後,完全不會回彈,也沒什麼內餡,非常難咬!原味較能吃出麻糬本來的甜味。

總括來說,我不會再來這家食店光顧,也許是我真的隔得太久才吃這些麻糬,但抱歉,我真的試過即使隔夜仍然很軟糯好吃的麻糬,所以我實在不能接受這家自稱「麻糬王」的店鋪的出品。而且,$35/6的售價偏高,這個質素,絕對對不起價錢😔。

見到網上咁多人推薦呢間梅窩麻糬王難得嚟到筲箕灣咁遠 唔系唔試呀嘛😛原味就$25/6粒 其他$35 小妹揀咗mix 原味同朱古力各三粒$30/6粒 平均$5個 比起坊間嘅算系架啦🙈-↣ 混合 $30/6粒♡ 原味 買完即刻食 攞上手仲系微暖嘅人哋話外皮系脆嘅但我哋嗰啲就完全唔脆😗中間接近系空心嘅😧口感尚算煙韌 但比較硬好似喺度訓練緊小妹嘅咬肌😅🤣🤣甜鹹度就適中嘅但整體味道就一般般唔試都冇損失🙌🏿味道: 4.5/10性價比: 7.5/10♡ 朱古力味食完原味有啲失望諗到朱古力可能好食啲但texture系一樣嘅😗最失望嘅系網上明明見到啲相系有少少流明架嘛點知出到嚟完全唔系嗰回事🤨都系比較空心不過好彩佢嘅朱古力味都幾濃郁😙但小妹就唔會推薦比大家啦🫢味道: 4.5/10性價比: 7.5/10-可能因為之前睇到網上勁多人大讚對佢期待太高試完之後完全兩回事所以特別失望😗唔試都冇損失只系一個好普通嘅麻糬波波小妹就唔會特登山長水遠走過去食但如果系街坊嘅話早餐諗唔到食咩佢嘅價錢都算合理親價嘅😂*唔好意思呀 因為當日落緊雨 小妹唔方便影太張相 所以冇咗原味嘅close up 朱古力味都影得麻麻地 但當日小妹
見到網上咁多人推薦呢間梅窩麻糬王

只系一個好普通嘅麻糬波波
小妹就唔會特登山長水遠走過去食
但如果系街坊嘅話早餐諗唔到食咩
佢嘅價錢都算合理親價嘅😂

*唔好意思呀 因為當日落緊雨 小妹唔方便影太張相 所以冇咗原味嘅close up 朱古力味都影得麻麻地 但當日小妹買嘅麻糬波波質素的確麻麻地 我相信如果大家見到相嘅話都會覺得同其他分店有出入🥹🥹

整體評分:
環境: /
服務: 6/10
衛生: 7/10
抵食: 7.5/10
回頭率: 0/10
想睇更多關於小妹嘅food diary 歡迎follow IG😚♥️👉🏿 @snoopy._.eating 🙌🏿🙌🏿
原味+朱古力
原味+朱古力
2023-04-30 155 瀏覽
梅窩麻糬王🥖🍞🥯🥨🥐$35/6粒 混合味 肉鬆同朱古力味$6一粒到呢幾排人氣都幾高嘅麻糬店之前都食過佢中環分店 唔使排隊先買 肉鬆味 推⭕️ $35一定要整返熱食如果早餐嘅外皮煙煙韌韌 外脆內軟!裏面d肉鬆鹹鹹地 煙煙韌韌 鹹香 整體好夾!同埋呢隻味 出邊少啲食到 除咗少少貴之外 經過嘅話都會買!做早餐嘅話都滿足朱古力味 ⛔️呢個味就一般般 普通 不過都係外皮出色 夠煙靭都有朱古力味 唔會話好淡如果鍾意食朱古力嘅話 都可以試一次
梅窩麻糬王🥖🍞🥯🥨🥐

$35/6粒 混合味
肉鬆同朱古力味$6一粒到

呢幾排人氣都幾高嘅麻糬店
之前都食過佢中環分店
唔使排隊先買

肉鬆味 推⭕️ $35
一定要整返熱食如果早餐嘅
外皮煙煙韌韌 外脆內軟!
裏面d肉鬆鹹鹹地 煙煙韌韌 鹹香
整體好夾!
同埋呢隻味 出邊少啲食到
除咗少少貴之外 經過嘅話都會買!
做早餐嘅話都滿足

朱古力味 ⛔️
呢個味就一般般 普通
不過都係外皮出色 夠煙靭
都有朱古力味 唔會話好淡
如果鍾意食朱古力嘅話 都可以試一次

• 肉鬆味
2023-04-13 191 瀏覽
聽朋友講梅窩麻糬王好味,最近還開了分店,今日經開店舖,就梗係要買啦!幸好唔算多人排隊,好快就買到,最後只買了最基本的原味試試。經典原味。$25元6個🔎好有咬口,唔可以話最好味,但試一次亦無妨。
幸好唔算多人排隊,好快就買到,最後只買了最基本的原味試試。

經典原味。$25元6個

🔎好有咬口,唔可以話最好味,但試一次亦無妨。
2023-04-03
10 分鐘 (外賣自取)
2023-03-24 287 瀏覽
早幾日經過見到東大街開左一間新既麻糬波波店~作為煙韌控嘅我當然要買黎試試😆 .其實我本身都唔知梅窩係出名麻糬🤣 同接住幾日都發現有其他blogger都去左買黎試😆 . 麻糬總共有4款口味,分別係原味、肉鬆、芝士、朱古力~最少買6粒~當日眼大睇過龍,唔發現原來可以混合味道😂 所以6粒都要晒原味😂 ($25).講講味道,入口係幾香嘅芝麻香味~ 麻糬波波外脆內煙韌,以大概$4一粒黎講好抵食~值得一讚係店員會留其中一邊開口俾麻糬波波透氣,咁就唔怕焗到淋晒😆

-𝟘𝟠.𝟘𝟚.𝟚𝟘𝟚𝟛-《正常發揮嘅人氣麻糬波波🧀》💮梅窩麻糬王 (筲箕灣)💮📍筲箕灣東大街76A號地下B1號舖📍近排成日見到人好多人都介紹😌早喺上個月頭經開我哋就已經買咗嚟食,不過一直未得閒岀😂個人覺得真係幾好食嘅,但我哋就覺得佢未高質到我會想突登去排隊買嚟食喇🎃順路經過嘅話應該會再買~𐂂 其他口味混合 (原味&芝士) ($35)個袋幾簡約、幾靚,個頂仲要有鐵嗰啲條條封翻個口,成個設計靚之餘仲幾貼心💓對於我嚟啲顏控嚟講呢點絕對有加分👻雖然佢接近$6粒,但佢嘅質素同大細都對得住佢嘅價錢🥳不過即買即食已經唔熱,連微溫都冇,我估可能係預我哋買完自己焗翻熱啩😟咬落去個皮微脆,而內裏係好軟熟,唔會咬極都咬唔開🧡同時入面都幾煙韌,唔會係擺咗好耐變硬嗰種🍃甜度都適中,唔會過份甜,同時食得岀有奶香味😻不過芝士味就得淡淡嘅芝士味路線,所以唔好期望佢會好濃芝士味🧀꧁評分꧂🍴食物: 3.8/5💰性價比: 4/5✈︎ 店鋪資訊✈︎💸人均消費: $35內🈚️加一服務費
-𝟘𝟠.𝟘𝟚.𝟚𝟘𝟚𝟛-
《正常發揮嘅人氣麻糬波波🧀》

💮梅窩麻糬王 (筲箕灣)💮
📍筲箕灣東大街76A號地下B1號舖📍

𐂂 其他口味混合 (原味&芝士) ($35)

꧁評分꧂
🍴食物: 3.8/5
💰性價比: 4/5

✈︎ 店鋪資訊✈︎
💸人均消費: $35內
🈚️加一服務費
📍Hong Kong📍麻薯波波,唔知道你中唔中意食呢!?有日路過東大街既時候發現呢到開左間「梅窩麻糬王」,聽就聽得多所以決定買黎試下。😋分別有四個味道,原味、芝士🧀、肉鬆 同 朱古力。今次就試左其中兩個味!整體麻薯波波都好煙煙韌韌,但我就覺得相對黎講有比較重油,可能我唔係即時食。🥲自己個人覺得肉鬆味比較出色,可以見到入面都有1/4 肉鬆內餡,外皮亦都有加上黑芝麻粒,增加左香味同口感。而朱古力味就普普通通,同每個味道都比較參差不齊,有啲會比較重朱古力味,有啲又無乜味。就我個人而言路過可以買黎試下,但特登去就不必了。😣______________________________
💰價錢: HKD $ 30-50😋味道: ❤️❤️🖤🖤🖤📍地址: 筲箕灣東大街76A號地下B1號舖北角電氣道302號地舖灣仔灣仔道110號地舖#hongkong#hkfoodie#hkig#foodgasm#foodphotography#hkfoodblogger #hongkong
📍Hong Kong📍

麻薯波波,唔知道你中唔中意食呢!?

就我個人而言路過可以買黎試下,但特登去就不必了。😣

💰價錢: HKD $ 30-50

😋味道: ❤️❤️🖤🖤🖤

📍地址:
北角電氣道302號地舖
灣仔灣仔道110號地舖

朱古力麻糬
肉鬆麻糬
2023-02-27 245 瀏覽
留意到呢間北角店大獲好評,原來筲箕灣新開咗,咁啱經過又冇乜人排,就試吓啦!揀咗原味丶芝士丶朱古力,買時微暖。第一次買,唔知邊款打邊款,俾錢後問一問店主,袋內邊款係原味/芝士,佢答:「你無買肉鬆,有芝麻嗰隻咪係原味囉,肉鬆都有芝麻嘅,有買就會同你講㗎啦」…每粒約5-6cm大小,比起平時食嘅麻糬波波,呢款係屬於偏硬少少嘅。聞說朱古力係流心,所以特登切開晒嚟睇吓,可惜… 但朱古力味係算濃。