2020-11-28 562 瀏覽
低級老千入去坐低叫左支sake就睇下個menu 有咩好食5分鐘內上左支洒跟住嗌嘢食嗌完個侍應就同我講佢哋30份鐘後閂門我問佢可以坐度幾點,佢話最多比多15分鐘心諗45分鐘 你上都野食我都未必食得咁快咁我問佢點解我叫酒前你吾同我講嘅佢一句唔好意思就行開咗$500幾蚊買左支sake埋單仲要加一下次呃錢可唔可以高招d?
低級老千
咁我問佢點解我叫酒前你吾同我講嘅
佢一句唔好意思就行開咗
$500幾蚊買左支sake
埋單仲要加一
下次呃錢可唔可以高招d?
2020-11-27
2020-11-26 324 瀏覽
去睇演唱會前嗱嗱臨呢個商場搵一間餐廳,醫飽肚就去睇show冇話特別想食乜,只係想搵間有位嘅餐廳,見呢度有位,所以就入咗去同朋友叫咗一個鵝肝炒飯、一碗叉燒烏冬、一支完熟桃梳打烏冬就不過不失,個湯底係日式醬油,所以都幾好味,鹹甜適中,可惜嘅係,份量真係唔多, $85 ,食完都唔覺太飽 朋友叫嘅鵝肝炒飯雖然都明白鵝肝成本好貴,但係落嘅份量真係有啲少,食落就好似一個冇餸普通嘅炒飯,但都要$115抵唔抵食,就見仁見智啦 令我覺得驚奇嘅係,碟身本身都幾高下,所以飯嘅份量亦都唔係太多 全餐最滿意就係呢支梳打,好好味😋另外一提就係坐咗卡位,都算坐得好舒服,離其他食客好遠,喺疫情下,都算係一個可取嘅地方
去睇演唱會前
嗱嗱臨呢個商場搵一間餐廳,醫飽肚就去睇show

同朋友叫咗一個鵝肝炒飯、一碗叉燒烏冬、一支完熟桃梳打

朋友叫嘅鵝肝炒飯

抵唔抵食,就見仁見智啦

全餐最滿意就係呢支梳打,好好味😋

• 完熟桃梳打
2020-06-27 729 瀏覽
晏晝唔知食乜(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵)就去咗屋企附近嘅置富都會食午餐-🍛咖喱豬扒飯(💰60)有別於平時嘅日式咖喱唔係偏甜🤨而且有啲過鹹脆皮有啲位有D硬🤨.🐟燒鯖魚定食(💰65)好似日式便當咁🥰飯上面有粒梅有啲黑芝麻賞心悅目💕魚肉鮮嫩多汁✨無諗過佢咁大份咁多肉!.飯夠硬身👍🏻套餐有杯野飲、🥗、蒸水蛋、仲有麵豉湯-加洲卷(💰30)正正常常😂覺得偏唔抵-主打鐵板燒同埋刺身🤤仲有細嘅房仔✨環境幽雅✨充滿日本🇯🇵氣息,👻呢個環境👻呢個價錢👻呢個份量係抵嘅👍🏻下次黎食鐵板🤪

🍛咖喱豬扒飯(💰60)
有別於平時嘅日式咖喱
唔係偏甜🤨而且有啲過鹹
脆皮有啲位有D硬🤨

🐟燒鯖魚定食(💰65)
好似日式便當咁🥰飯上面有粒梅有啲黑芝麻
賞心悅目💕
魚肉鮮嫩多汁✨無諗過佢咁大份咁多肉!

飯夠硬身👍🏻
套餐有杯野飲、🥗、蒸水蛋、仲有麵豉湯

加洲卷(💰30)正正常常😂覺得偏唔抵

2020-04-30 624 瀏覽
之前同朋友去紅磡搵食.經過見到呢度有lunch menu,好抵.入去試吓.我食黑豚肉野菜定食$68, 個set 包蒸蛋,麵豉湯,餐飲,個飯勁大份.同埋好味.大家食得好開心.仲要買四送一,我哋4個人,諗住食唔到送嗰份就算,點知可以換張coupon,遲d 再黎食.正!!
大家食得好開心.
You can’t imagine that you are able to eat very delicious and authentic Italian dishes at this Japanese restaurant. Need to try once, and you’ll be fascinated by home made pizza and tasty pasta!!! Also, staff member here are very friendly and I am sure that you can enjoy your lunch or dinner.
2019-10-27 788 瀏覽
與朋友一起吃的午市套餐,價格很平且份量很足,但味道真的麻麻哋。焗長通粉最上層焦的過了,攪拌後以為拉唸的絲是cheese,一吃原來是金針菇,sauce有些膩。當然口感因人而異。麵包還蠻好吃的。總體感覺就是味道很一般,好在價格較平,份量很足。和朋友兩個人不到160塊,而且加了12塊,給了湯和麵包。
星期日出面落哂雨,費事麻煩行出黃埔食lunch, 就係番置富都會搞店算估唔到都會d 餐廳大部份weekend 都仲有lunch set, 可能真係商場無乜人氣。。。唯有價錢取勝見到有d 仲有四送一優惠,除番開,可能五十蚊內就食到full set, 九龍區都仲有依個價錢,真係抵叫左一個烏冬加壽司set 同一個燒鰻魚set沙律,湯同蒸蛋係set 有~湯唔鹹,味道唔錯蒸蛋就硬身左d問侍應壽司係邊款。。佢都整係答到我有三文魚同蝦。。六件d 魚生都係無乜魚味。。直頭係無乜味。。。蝦已經係最好食牛肉烏冬有四大塊牛肉。。份量係好足,但都太韌,咬都咬唔開個隻,完全放棄但烏冬係彈牙,唔係cheap cheap 一夾即斷燒鰻魚定食。。set 已送沙律。。定食又有一大格沙律。。。鰻魚唔算大條,薄身個款,口感一般,醬汁就係普通整體黎講價錢依個份量係抵食,但味道真係好普通。。。

叫左一個烏冬加壽司set 同一個燒鰻魚set

沙律,湯,蒸蛋

沙律,湯同蒸蛋係set 有~湯唔鹹,味道唔錯

蒸蛋就硬身左d

壽司六件

蝦已經係最好食

牛肉烏冬

但烏冬係彈牙,唔係cheap cheap 一夾即斷
燒鰻魚定食

燒鰻魚定食。。set 已送沙律。。定食又有一大格沙律。。。

鰻魚唔算大條,薄身個款,口感一般,醬汁就係普通

整體黎講價錢依個份量係抵食,但味道真係好普通。。。
2019-08-25
2019-08-23 483 瀏覽
今日中午呢就去左都會置富嗰度食午餐,咁行過就見到有一間食日本嘢嘅舖頭,佢裝修燈光就比較暗,有啲似居酒屋嘅感覺。入到去佢嘅menu嘅就分咗兩個部分嘅, 一part係熟食嘅定食, 另一part就係壽司定食。 咁佢熟食定食嗰度就係買四送一, 如果一大班同事嚟食呢就非常之抵。而我今次就揀咗三文魚三文魚籽飯定食, 價錢大概75蚊,另收加一, 咁呢佢就隨餐附送沙律,麵豉湯,同埋一個燉蛋。 其實食完嗰個沙律同埋燉蛋之後呢都已經有三分飽㗎喇, 個燉蛋呢就唔係嗰啲平嘢嘅,係蒸得好滑嘅燉蛋, 而個三文魚飯呢三文魚都新鮮肥美嘅, 但係略為嫌佢啲三文魚子太多,令到個飯有啲鹹嘅味道。整體嚟講,呢個價錢加埋佢分量,絕對性價比高嘅, 十分推薦lunch係附近嘅朋友過嚟試下。

2019-08-21 388 瀏覽
這間日式料理, 有日式風格, 坐得幾舒服。今天在這裏吃午餐, 定食餐牌望落好豐富。選了~燒牛肉定食定食配蒸蛋、 沙律、 麵豉湯、 熱咖啡或熱奶茶,十分豐富。牛肉味幾好 ,有醬汁及洋蔥絲拌勻。蒸蛋日式蒸蛋,滑嫰鮮味,簡單好食。熱檸茶吃跑肚後,還可配一杯熱飲。~滑蛋鰻魚飯定食是一碗鰻魚滑蛋蓋飯, 有鰻魚粒、 滑滑的蛋加洋蔥絲,平均盛在熱熱飯上,再灑一點點紫菜碎。鰻魚粒肉厚彈牙, 有汁料的飯滑滑地,開胃!可是汁料味偏重, 吃了有些口乾!味噌湯、沙律菜
這間日式料理, 有日式風格, 坐得幾舒服。

今天在這裏吃午餐, 定食餐牌望落好豐富。

選了
~燒牛肉定食
定食配蒸蛋、 沙律、 麵豉湯、 熱咖啡或熱奶茶,十分豐富。
牛肉味幾好 ,有醬汁及洋蔥絲拌勻。

蒸蛋
日式蒸蛋,滑嫰鮮味,簡單好食。

熱檸茶
吃跑肚後,還可配一杯熱飲。

~滑蛋鰻魚飯定食

味噌湯、沙律菜

2019-08-13 399 瀏覽
紅磡火車站除左睇演唱會~重可以試下《梁山泊日本料理》開業已10年~『泊』《雜錦魚生拼盤(十八切)》二人分量,十分新鮮。刺身有三文魚,吞拿魚,帶子,甜蝦等等,全部都厚切~啖啖肉💓《鵝肝炒飯》鵝肝份量適中,炒飯具鑊氣👍🏻 餐廳地址: 紅磡都會道6-10號置富都會7樓767B,768B,769-771號舖即日起至8月16日於THE GULU APP憑DBS指定信用卡落單滿HK$80並輸入DBS推廣碼 (DBS+卡號首6位數字),即可獲得HK$20即減。
《鵝肝炒飯》鵝肝份量適中,炒飯具鑊氣👍🏻 餐廳地址: [梁山泊日本料理] 紅磡都會道6-10號置富都會7樓767B,768B,769-771號舖

2019-07-27 519 瀏覽
睇Sammi演唱會前,梗係食反餐好先有力大嗌。見到呢間感覺上高級的日本餐廳,裏面都有好多食客,即刻毫不猶豫進去一試。餐廳以木為主色,燈光柔和,廚房已半開放式設計,有魚生區和鐵板區,雖然餐廳店員頗多,但出餐速度較慢。🧡『泊』雜錦魚生拼盤 (十八切)$398一大盤刺身拼盤,二人吃的話,分量十足。刺身下面放滿碎冰,令刺身保持冰凍,十分新鮮。刺身有三文魚、吞拿魚、帶子、甜蝦等等,全部都是厚切,啖啖肉。🧡芝士年糕 $55上碟時熱辣辣,一咬有煙韌的感覺,芝士也流了出來, 十分好味。再配上沙律醬吃,感覺也是很夾的,但會較重口味。🧡鰻魚炒飯 $95看到廚師是將炒飯和食材放在鐵板上炒,吃起來的炒飯粒粒分明, 超級香口,差不多每一枱都會點一碟炒飯吃。

🧡『泊』雜錦魚生拼盤 (十八切)$398

🧡芝士年糕 $55

🧡鰻魚炒飯 $95

2019-07-13 358 瀏覽
看演唱會之前,當然首先要醫飽個肚。今晚就選擇了在附近的置富都會的梁山泊吃晚餐。大概在門口等了15分鐘後,便可以入座。餐廳環境很大,而且光顧的人也頗多,但看來員工數目不多,所以他們幾乎完全沒有停下來的時間,全都忙着招待客人。鵝肝炒飯:鵝肝份量適中,炒飯具鑊氣,如果可以少一些油的話會更好味。雜錦天婦羅:即叫即製,性價比高,有三隻大大的天婦羅蝦🍤,外皮又薄又脆,是不錯的選擇。牛油果🥑軟殼蟹反卷:從來牛油果和軟殼蟹都是匹配的配搭,而且內裏的軟殼蟹非常香脆,牛油果控不要錯過啊!

2019-04-04 768 瀏覽
記得以前間中會到紅磡都會廣場的梁山泊午餐。以前梁山泊的裝修是很日式,外面有個很特色的流水裝飾。翻新後的梁山泊已經不像以前日式,流水裝飾也沒有了。不過仍滿心期待它們的定食。餐廳門外寫著午餐買四送一,原來不是所有午餐都可以送。雖然我們點了六個午餐,也享受不到這個優惠。這裡的午餐大概$65-80,午餐連麵豉湯,蒸蛋,沙律和飲品。麵豉湯有點鹹。沙律一般,蒸蛋是整個午餐最好的,暖暖的,幾滑,裡面有蟹柳和肉碎。吉列豬扒拉麵($58)拉麵不錯,蛋是烚蛋,不是溏心蛋。吉列豬扒賣相可以,但炸得很硬,而且肉很乾,有點失望。生姜豚肉定食($58)豚肉份量頗多,加上生姜味道不錯。燒牛肉定食($68)牛肉片份量也是頗多,燒汁味道濃,加入牛肉味道不錯。咖喱漢堡扒定食($60)朋友以為是一般日本西餐廳一塊大漢堡扒上菜,結果是三塊小漢堡扒,有點落差。漢堡扒是豬肉做,彈牙但肉味不重。咖喱汁沒有什麼配料,有點像超級市場售賣的即食咖哩汁。三文魚魚子定食($75)三文魚刺身魚仔都算新鮮, 但三文魚很薄片, 只得六小片, 份量比其他日式餐廳小。餐廳服務員態度很差。 當時餐廳 沒有什麼客人, 我們要求多要一個餐牌 職員經跟我們說

吉列豬扒拉麵($58)
吉列豬扒拉麵
吉列豬扒拉麵

生姜豚肉定食($58)
豚肉份量頗多,加上生姜味道不錯。
生姜豚肉定食

燒牛肉定食($68)
牛肉片份量也是頗多,燒汁味道濃,加入牛肉味道不錯。
燒牛肉定食

咖喱漢堡扒定食($60)
咖喱漢堡扒定食

三文魚魚子定食($75)
三文魚,三文魚魚子定食

餐廳服務員態度很差。 當時餐廳 沒有什麼客人, 我們要求多要一個餐牌 職員經跟我們說"我已經給了你們有三個餐牌"( 我們一共有六個人 ,多要一個餐牌也不過份吧!)

總括,食物和環境都一般,沒以前好,以價錢來說仍可接受。服務態度有待改善。
生姜豚肉定食
燒牛肉定食
2019-03-29 452 瀏覽
誤打誤撞跟朋友揀咗呢間餐廳食午膳,全因見到餐廳門外有個告示牌寫了「午市 買四送一」,我哋一行五人,剛好可以享用呢個優惠。我睇個menu 都好多選擇,最後揀了豚肉山姜燒定食,跟餐有蒸蛋、麵豉湯,定食有沙律、醃菜。豚肉生姜燒幾香,配上大量洋蔥,白飯份量不多,但overall 都唔錯,可以encore。

2019-03-25 353 瀏覽
同表姨,叔叔一齊係紅磡食”梁山伯"日本菜,唔算好貴,D肉燒得恰到好處,環境都唔錯,唔吵而且服務都好有耐性。生原酒18.5度既酒真係好飲,入口無咩感覺,後勁慢慢來~三文魚刺生好新鮮,豚肉好juicy,炸芝士好好味,食物好有水準,好滿足的一晚!

2019-03-17