餐廳: 桻之燒
資訊:

2020-07-19 672 瀏覽
我朋友食過,然後介紹比我,佢話必食燒乳鴿及馬友,我即刻訂位,因我女女最鐘意食乳鴿, 閒閒哋一個人食三四隻雖然今晚冇乳鴿,但仲有燒馬友,燒得好乾脆,肉質好好,我拆好肉及骨,我女女一個人食曬,佢食肉我食骨同皮,連魚皮都好香脆,我直情 食魚唔lur骨 真心燒得好好沙律都好食,凍D仲正牛肉蕃茄串,一般,帶D韌牛舌ok我必食既飯糰吾得,好似未燒完甘,中間又鬆散,有D失望里個飯糰令到我吾可以有個完美句號好少串燒店既雞翼吾拆開,冇甘容易食店舖細細間,坐得都舒服,防疲設備都好足,老闆掛住吹水,得返一個人做嘢,有D慢,食到中段先以茶我地

,佢食肉我食骨同皮,連魚皮都好香脆,我直情 食魚唔lur骨
真心燒得好好

沙律都好食,凍D仲正

牛肉蕃茄串,一般,帶D韌

牛舌ok

我必食既飯糰吾得,好似未燒完甘,中間又鬆散,有D失望
里個飯糰令到我吾可以有個完美句號

好少串燒店既雞翼吾拆開,冇甘容易食
店舖細細間,坐得都舒服,防疲設備都好足,老闆掛住吹水
,得返一個人做嘢,有D慢,食到中段先以茶我地

2020-07-01
$480 (宵夜)
2020-06-18 532 瀏覽
叫左個平日限定,做到好似好抵既$498既2人餐,食物如下:1. 因疫情關係而轉左煮熟左既生蠔兩隻2. 雞泡魚乾3. 油鹽水沙白10隻4. 煮左大概半個鐘而有3隻手指大既羊扒1件(即係羊架)5. 鮮雞腎1串(大概6粒?)6. 大概有20條左右最幼個隻露筍7. 法式鮮蟹肉虎蝦烤多士8. 日式鰻魚炒飯完全顛覆左我對二人餐嘅印象!因為4同5原來係黎1串同1件,1串6粒腎都叫分到,請問1件3隻手指大既羊扒點樣分?黎1件又點叫2人餐呢?我相信一個正常既男性一個人食以上平日限定,做到好似好抵既 $498既2人餐都係岩岩好夠飽建議以上改做1人餐,因為都係黎1串同1件,散叫都好似冇咁貴做到好似好抵既
叫左個平日限定,做到好似好抵既$498既2人餐,食物如下:
1. 因疫情關係而轉左煮熟左既生蠔兩隻
2. 雞泡魚乾
3. 油鹽水沙白10隻
4. 煮左大概半個鐘而有3隻手指大既羊扒1件(即係羊架)
5. 鮮雞腎1串(大概6粒?)
6. 大概有20條左右最幼個隻露筍
7. 法式鮮蟹肉虎蝦烤多士
8. 日式鰻魚炒飯

2020-05-17 564 瀏覽
食物尚算ok,但店內職員對熟客同生客態度180度不同。生客沒有提供酒精消毒同紙巾,不主動加茶;order了元貝,但沒有元貝並沒有同客人講,要客人等久了問先說沒有元貝;服務態度不可接受。
2020-05-14
筲箕灣東大街向來都係東區人嘅掃食天堂,不論是中式、西式、泰式、日式、主食、小食還是甜品,只要你想食嘅😋,都可以係東大街揾到🤓。好耐都無係東大街呢邊食飯,所以,特登過嚟睇吓有冇特別嘅小店,可以同大家分享一下,有時,我都比較喜歡尋找一啲隱世小店,因為唔少呢類型嘅餐廳,都會比名氣大嘅做得更用心。由電車總站🚋一直行到古廟🛕附近,見到有間以串燒為主嘅日式居酒屋 - 桻之燒。店舖細小,座位大概只有十數張枱,裝修十分日式居酒屋小店嘅風味🏮,菜式以不同款式嘅串燒為主,還有唔少時令海鮮🦑,視乎日子而供應,當日我同友人就叫左個二人套餐,因為都有唔少老闆嘅推介嘅招牌菜✨🙂。一口生蠔🦪 (4/10)以蕃茄蓉、香草以製嘅醬汁,配生蠔,生蠔大隻和新鮮,不過,醬汁蓋唔住生蠔濃烈嘅腥味🤐。磯燒雞泡魚干🐡 (7/10)很多餐廳都會燒過火,但佢呢個火喉控制適中,雞泡魚干易咬口,唔會太硬,味道亦唔會過咸,保留了雞泡魚嘅原味🌊。油鹽水日本沙白🐚 (9/10)😻👍🏻個人十分喜歡💕,極力推介👍🏻,湯底用咗牛油、海鹽水而煮成,很重牛油香味,清而不膩,蜆肉都幾大隻又多,吸收曬湯嘅精華,非常入味😍。黑豚六花腩🐷 (7/10)個人本身幾

一口生蠔🦪 (4/10)
一口生蠔🦪

磯燒雞泡魚干🐡 (7/10)
磯燒雞泡魚干🐡

油鹽水日本沙白🐚 (9/10)😻👍🏻
油鹽水日本沙白🐚

黑豚六花腩🐷 (7/10)
個人本身幾怕太多肥肉,以為六花腩會好多肥肉,原來唔係,肥瘦均勻,用普通鹽燒已經好好味,亦一啲都唔奀😽。

鹽燒雞中翼🐔 (6/10)
味道正常,普普通通嘅鹽燒雞翼,沒有很特別。
鹽燒雞中翼🐔

汁燒鮮冬菇🍄 (6/10)
以燒汁燒烤,味道正常,也是沒有特別的。
汁燒鮮冬菇🍄

法式鮮蟹肉虎蝦烤多士🦐 (6/10)
蟹肉打成蓉,加入明太子醬,塗上多士上,再配上赤蝦一起烤焗,幾惹味,蝦大隻及爽口新鮮,不過,唔係好食得岀有蟹味🦀,可以因為打得太碎,亦比明太子醬蓋了蟹味😐。
法式鮮蟹肉虎蝦烤多士🦐

日式香煎鮮蠔炒烏冬🍥 (7/10)
蠔新鮮大隻,而且唔少,有椰菜、甘筍作配料,用燒汁去炒,鑊氣十足🔥!
日式香煎鮮蠔炒烏冬🍥

總結: 八款串燒及主食,唔包括飲品,但有茶水提供,共$498加一服務費,由於當晚係慶祝小妹生日,友人自帶蛋糕,另加咗$50切餅費,埋單$600,以小店黎講,價錢略嫌貴咗少少,不過,質素水平對得住個價,店員親切友善,服務周到,上蛋糕時,仲加左個朱古力字樣嘅生日快樂,我都好滿意呢餐生日飯,估唔到係東大街,都揾到咁高質素嘅日式小店,有機會我一定會再黎試吓其他招牌串燒!

2020-03-24
磯燒雞泡魚干🐡
油鹽水日本沙白🐚
日式香煎鮮蠔炒烏冬🍥
  • 油鹽水日本沙白
  • 香燒黑豚六花腩
是日約了朋友食午餐相聚,覺得呢間幾有日本居酒屋FEEL就試下。細細間位置比較少同密,不過環境唔錯,好有氣氛因為12點到達還好仲未有其他顧客,有齊晒各類既消毒用具,都唔錯,又問我地要唔要即棄餐具,態度又好好。我叫了蒲燒原條鰻魚飯,就係見到佢條大大條既鰻魚飯吸引左入來。 鰻魚夠肥美,醬汁甜度適中,撈埋D飯食一流。和風慢煮豬軟骨伴溏心卵定食,有麵鼓湯,蒜頭小食,沙律,感覺最抵食,但個豬軟骨味道一般,相比黑毛豚肉丼,佢既豬肉肥瘦適中,有入口即溶既感覺。溫野菜豬骨濃湯稻庭烏冬拌汁燒日本鯖魚柳,烏冬夠彈牙,湯底夠濃,條鯖魚夠大條,可以慢慢食,朋友叫了英式早餐,係日式格局既餐廳食英式日餐好特別,味道一般,最後加了蒜香法包,蒜香略嫌唔係好夠,不過15蚊都OK啦,整體很滿足。

鰻魚夠肥美,醬汁甜度適中,撈埋D飯食一流。

極上蒲燒原條鰻魚飯

和風慢煮豬軟骨伴溏心卵定食
溫野菜豬骨濃湯稻庭烏冬拌汁燒日本鯖魚柳
鯖魚柳
2019-12-21 847 瀏覽
真係一分錢 一分貨,呢個價錢呢個質素,我好ok!!間鋪好細,逼逼地24個位,但服務態度同食物質素都好好,所以要去嘅記得book位。已經食果幾次,都繼續想黎食!燒菠蘿好甜,燒雞皮脆得黎有咬口,六花腩雞腎牛舌牛小排樣樣都好好食,特別係燒湯圓同心太軟超有驚喜!!!下次有機會再黎食!
心太軟
2019-12-19
心太軟
2019-10-13 1019 瀏覽
工作關係這天要在筲箕灣東大街午餐平時經過這裏通常都是吃魚蛋粉剛好這天工作後覺得太熱不想再吃湯粉類見這間小店的餐牌五顏六色頗繽紛(?)加上不用等位便進去一試小店略迫,人多比較不適合(4位以下最好)餐前還有餐湯和一少塊面包點了一個冬陰公炒扁意粉口味清爽算不錯點了一個鰻魚飯心血來潮有點想吃鰻魚,但當然不能跟日本吃的鰻魚相比以午餐的價錢來說還OKExactly就是看到相片你腦中想像到的味道:)(也算過過口癮吧)整體來說味道算是OK但也算不上很驚喜但小店很有誠意服務很盡心盡意整體感想很不錯(去吃當天沒有拍餐牌的照片,過了幾天週末經過看到lunch set Menu也挺吸引的😌)
工作關係這天要在筲箕灣東大街午餐
平時經過這裏通常都是吃魚蛋粉
剛好這天工作後覺得太熱不想再吃湯粉類

見這間小店的餐牌五顏六色頗繽紛(?)
加上不用等位
便進去一試

小店略迫,人多比較不適合(4位以下最好)

餐前還有餐湯和一少塊面包

點了一個冬陰公炒扁意粉
口味清爽
算不錯

點了一個鰻魚飯
心血來潮有點想吃鰻魚,但當然不能跟日本吃的鰻魚相比
以午餐的價錢來說還OK
Exactly就是看到相片你腦中想像到的味道:)
(也算過過口癮吧)

整體來說味道算是OK但也算不上很驚喜
但小店很有誠意服務很盡心盡意
整體感想很不錯

2019-09-22 1071 瀏覽
得知東大街開了一間新餐廳叫“峰xx”,未去時總以為是桻之燒改名,就入去了。入了餐廳後,點了餐,才發現自己搞錯,原來新開餐廳不是這間。"桻" 和 "峰" 這個字不同。我和老公都覺得這間餐廳的食物都不差,服務都幾好。鄉土料理日本黑毛豚肉丼伴溏心卵雖然黑毛豚肉較肥,因有一層肥膏,可是油份溶在飯一起吃很肥美,又不太覺得油膩。特式烤墨西哥卷拌自家製紫心番薯蓉紫心番薯蓉不甜,但是口感很好。 墨西哥卷包了很多餡料,蕃茄新鮮、鴨胸軟腍,醬汁味道不錯。檸水合格,冇苦味。
入了餐廳後,點了餐,才發現自己搞錯,原來新開餐廳不是這間。
"桻" 和 "峰" 這個字不同。

我和老公都覺得這間餐廳的食物都不差,服務都幾好。

鄉土料理日本黑毛豚肉丼伴溏心卵

特式烤墨西哥卷拌自家製紫心番薯蓉

檸水合格,冇苦味。
2019-08-08 1667 瀏覽
位於筲箕灣東大街既依間串燒小店,係其中一間我好鐘意既餐廳因為食得出距地對食物好肯花心思食物質素做得好好,價錢又非常地合理店鋪唔大,坐位都唔算好多,但係好乾淨整潔店鋪裝修都幾有心機,用好多既清酒做主題幾有居酒屋既格調令你去到自自然然想飲反啲清酒今次第二次黎幫襯,其實對距地做既漬物印象好深刻,價錢唔貴,但質素同食 omakase 既前菜差唔多,上次令我好有驚喜尤其酒漬雞肝,連平時唔太食內臟既我都愛上左,完全食到雞肝既甘香同酒香蝦多士配上沙律醬汁,令人開胃美中不足係個蝦尾連殼上,如果唔連殼我就可以咬得大啖啲胡麻冷烏冬,正常水平,幾滑依個蟶子王,燒既時間岩岩好,小小蒜蓉調味,唔会搶到食材既鮮味,我好鐘意燒肉架,好嫩,唔鞋,有羊肉香味又唔羶两個人食,飲埋酒,埋單六百蚊有找
位於筲箕灣東大街既依間串燒小店,係其中一間我好鐘意既餐廳
因為食得出距地對食物好肯花心思
食物質素做得好好,價錢又非常地合理

店鋪唔大,坐位都唔算好多,但係好乾淨整潔
店鋪裝修都幾有心機,用好多既清酒做主題
幾有居酒屋既格調
令你去到自自然然想飲反啲清酒

酒漬雞肝

蝦多士配上沙律醬汁,令人開胃
美中不足係個蝦尾連殼上,如果唔連殼我就可以咬得大啖啲

胡麻冷烏冬,正常水平,幾滑

蒜香燒蟶子皇

燒肉架,好嫩,唔鞋,有羊肉香味又唔羶

两個人食,飲埋酒,埋單六百蚊有找
酒漬雞肝
蒜香燒蟶子皇
  • 三點漬物盛
2019-07-12 991 瀏覽
話說同事就last day,約左佢去東大街食farewell lunch,但本來想食果間冇開,咁岩係隔離既呢間餐廳睇落都幾乾淨企理,而且可能岩岩開鋪冇乜人唔洗等位,於是入左去搵位坐。呢間餐廳既lunch menu 選擇唔多,不過睇落幾吸引,鵝肝飯都係$98,因為本人鐘意食鵝肝既關係,好快就揀左B 餐既香煎法國鵝肝拌露荀意大利飯同同事一路傾計一路等飯到,感覺唔算等左好耐,但見到個飯既時候覺得有d 伏,賣相同menu 幅圖都差幾遠下,鵝肝好細舊,而且唔知點解好似溶溶地咁,唔似一塊完整既片狀鵝肝,不過我都知$98 唔應該要求咁高,所以算啦。食落鵝肝雖然唔似香煎但味道都ok,反而個意大利飯就偏硬,仲好咸tim

2019-07-03
从前约每月光顧2、3次,现在差不多每星期惠顧!原因很简单,就是食物質素高,海鲜新鲜。午餐的大蚬扁意粉性價比高,如果在湾仔、太古等区域,一定要双倍價錢!烧原条時鲜鱼更是超値,每次都不能錯过😋😋老闆娘以心待客,对食材要求極高,堅持每天入货,不時不入,不鲜不要,永远不会令客人擔心食物質素及安全,令所有惠顧的客人食得安心!食得放心!食得出的人情味!食得出的诚意!绝对是香港少有的隐世好店!值得大力推介的香港良心店子!我衷心希望~桻之燒~继续发光发热,业务蒸蒸日上,为所有人提供美食之餘,更可作为行业的榜样!

2019-04-18 399 瀏覽
東大街最值得推薦的店子,服務態度好!以心待客!食物用心製作,食物水準高,不會將貨就價!每次去桻之燒用膳,都一定有驚喜,今週值得推介的是煲仔飯!冬蔭公大蝦偏意粉有驚喜,沒想到衝擊出來的效果極佳!燒物、海鮮性價比高!食物水準高,超值!
燒物、海鮮性價比高!食物水準高,超值!
2019-04-16 925 瀏覽
環境尚好地方不太大,但食物與價錢不相稱,份量太小绝對不能食得飽,而服務也不算太好,在下午茶非繁忙時間也不太留意客人好若以這價錢在東大街吃羊扒實在覺得不值就算叫餐飲也要叫兩次才聽到回應客人,在非繁忙時間這樣的服務實在不太好,餐廳的成功不單要食物好招呼也很重要的, 現在飲食業競爭那麽大的情況下,如果客人用得同樣價錢消費下午茶必定會有所要求
2019-04-07 776 瀏覽
早幾個星期前,起筲箕灣食lunch,行左去出名多野食既東大街。起好多餐廳之中,見到有呢間居酒屋🍢。佢lunch有好多選擇,有飯,意粉,烏冬,紫薯。點了個”意式香草烤焗豬仔脾,配紫薯”,另外加配餐飲則點了杯熱咖啡(+$4)。餐前有湯和麵包。餐湯係蘑菇湯🍲,食到佢有多蓉,又唔稀,都幾足料,好香濃,唔錯喔😋。個豬仔脾🍖有洋蔥汁可以點的,但係覺得本身已經好夠味,不用點也可以吖。個肉就煮得剛好,夠鬆軟,只用刀叉🍴切食都可以輕易做到呢~紫薯蓉反而有帶點驚喜地好食。好香,好滑,加上份量算多,好飽肚。如果細食的話,建議點菜時可以講聲”要少紫薯”。雖然只係餐飲熱咖啡☕️,但都有少少拉花,覺得佢誠意十足^_^。不過餐廳唔算多位,而且都多人食幾full。如果想lunch time食,不妨提早少少到,或者嘗試book位啦😝~

餐前蘑菇湯,意式香草烤焗豬仔脾,配紫薯
跟餐加配熱咖啡
餐前蘑菇湯,意式香草烤焗豬仔脾,配紫薯
跟餐加配熱咖啡
2019-03-16 731 瀏覽
我和老公都喜歡喝清酒🍶吃串燒 🍢,所以就連我們的結婚六週年紀念也是要在居酒屋慶祝。桻之燒這家店我們其實從2017年就開始來,他們這裡食物及串燒出色我已經不用多說,老闆對清酒的熱愛也就從他跟我們及其他客人介紹各款清酒時自然流露 。每一個在這裡的工作人員的態度都十分友善,每一檯客人他們都盡量照顧周到,讓客人們都有賓至如歸的感覺。漸漸的,我和老公跟這裡的老闆老闆娘都成為了朋友。桻之燒也成為了我們每個週末必到之地。當我告訴老闆娘我們週年紀念要到他們那裡,她說他們這小店真的很有面子。那天除了我們點了喜愛的食物,老闆娘也給了我們一個很感動的驚喜 (見圖心太軟)⋯⋯ 這家充滿人情味的小店,就算我不推介你們也會親臨到訪吧!

紀念日
  • 鹽燒鮮雞皮