2020-08-04 2687 瀏覽
桔梗🟡~『香港人』都不覺陌生的一間黃店,Google一下他的歷史🛂,一個字~😏好很型再瞄瞄👀對面那間小舖,😏不禁心裏🔵哼🔵一聲。他的型,流露在一年前、店內的裝修、店員style,所有風格都很貫徹的確很喜歡這裏的氣氛,店舖非常寬敞,還有兩層高的超級樓底。來這裏是真正享受生活的人🗽,不是星球🧝🏿‍♀️咖啡店的📑保險人專門店。每次到來都觀察到食客各自各精彩,都享受着自己的事,看書📔、聽歌🎶、百無聊賴休閒坐着☕️,還見過有食客在練魔術🤹🏽‍♀️,真的很喜歡這裏的自在氣氛。 ~All day breakfast 賣相非常美麗,喂!有冇太大份呀!很懷疑炒蛋份量是否有三隻🍳🍳🍳,根本食唔晒。 沙律菜中還加上了青提🍇,可見花了點心思。🥐牛角包抹上truffle 🍄牛油,那個煤氣味沒有欺場,為牛角包添了特色。~🦞龍蝦哥哥意粉🍝很好味,🍅蕃茄醬很濃郁、偏酸開胃,🦞🦞龍蝦肉份量不少,主要是龍蝦鉗,但肉質新鮮實淨,並不是冰封20年🧊解凍。~特製雞中翼很後悔,實在眼闊肚窄,一碟一共有八隻,兩個人很努力吃,還剩兩隻,浪費了。是香口亦較油膩,熱辣辣脆卜卜是好味的,值得一提是附上的醬汁,點了💧一嚐,起初滑滑的質地似鮮奶,
再瞄瞄👀對面那間小舖,😏不禁心裏🔵哼🔵一聲。
他的型,流露在一年前
、店內的裝修
、店員style
,所有風格都很貫徹
的確很喜歡這裏的氣氛,店舖非常寬敞
,還有兩層高的超級樓底

~All day breakfast
賣相非常美麗,喂!有冇太大份呀
!很懷疑炒蛋份量是否有三隻🍳🍳🍳,根本食唔晒。
All  day  breakfast

沙律菜中還加上了青提🍇,可見花了點心思。🥐

~🦞龍蝦哥哥意粉🍝

~特製雞中翼
很後悔,實在眼闊肚窄
,一碟一共有八隻,兩個人很努力吃,還剩兩隻,浪費了
。是香口亦較油膩,
熱辣辣脆卜卜
是好味的,值得一提是附上的醬汁,點了💧一嚐,起初滑滑的質地似鮮奶,但很快就吃到Tabasco 🌶的刺激💥味道多層次。
特製雞中翼、黑糖牛奶
整體而言食物質素中上,可惜每次的飲品都總覺
太淡。
招待確實令人舒服自在。
2020-08-02
All  day  breakfast
2020-07-13 1895 瀏覽
桔梗呢間充滿文青氣息既鋪頭奶油包係好多個月之前已經好想去係6月尾7月頭疫情好似減退左啲既時候就約左朋加仔去一試下午一點前去到門口已經有十幾人係度等位最後奶油包同朋友等左大約30-40分鐘先入到去桔梗既裝修設計都好簡約而且文青風十足有一個大大既書櫃但上面放既唔係書係好多樽同好多木制品據說桔梗係有3層...但當日奶油包去既時候只係開左地面個層一嚟係政府既條例所限只可以80%入座二嚟可能係唔夠人手做野奶油包同朋友就有幸坐到係玻璃窗位置講返野食方面選擇唔算多價錢屬於中價食物質素方面要一樣樣去評價奶油包叫左既係All Day Breakfast牛角包好香口煙肉同腸仔好咸而個蛋係冇味既D炒菇菇就不過不失有少少失望而朋友就分別叫左干貝公主同龍蝦哥哥干貝公主係完全Overcook帶子煮得太耐而個意粉都係唯一好味既係個松露忌廉汁另一位朋友既龍蝦哥哥係勁辣龍蝦都係Overcook明明係Tomato sauce唔知點解係好辣意粉又係煮過頭反而飲品方面就唔錯海鹽焦糖咖啡幾香而個雲霧玉露煎茶就好清甜意外地覺得桔梗既飲品係唔錯食物方面真心有待改善
桔梗呢間充滿文青氣息既鋪頭

而且文青風十足
有一個大大既書櫃

但上面放既唔係書係好多樽

同好多木制品
據說桔梗係有3層...
但當日奶油包去既時候只係開左地面個層

意外地覺得桔梗既飲品係唔錯
食物方面真心有待改善
2020-07-04
2020-07-06 1772 瀏覽
放工約了友人到旺角食飯,終於去到台灣人氣過江龍文青店-桔梗!thank 友人book位。 餐廳位於旺角方便就腳,三層獨立舖,係香港地來講實在係罕見的大,堂內樓底高甚有空間感,裝橫以白色為主調,簡約的設計,木系枱椅,擺放了花草及書籍,感覺舒適。 我們坐二樓,搶眼的霓虹及波枱,位子比較少,更relax ,三樓是天台,不過我無上去參觀。 自助斟水及取餐具。 餐牌,人氣之選燉飯及奶昔,一於試下。 落樓下先付款後上食物。 桔梗奶昔,$58,粉紅色的賣相,面層有忌廉、玫瑰花瓣碎及消化餅等作點綴,奶昔以香蕉及士多啤梨而成,香蕉味突出,香甜味道,不俗呢。 干貝奶油翠瓜燉飯,$178,帶子有5粒都幾多,燉飯份量較少,帶子煎得香口,肉質滑嫩鮮甜,翠瓜燉飯味道清甜,配合溫泉蛋口感creamy,幾好味呢。 軟殼蟹小漢堡,$168。 賣相好可愛,小漢堡真係好似有蟹爪咁,份量十足的軟殼蟹,漢堡包好厚身,少甜的味道,口感有點似蛋糕,軟殼蟹酥脆香口夠鮮味,炸魚味道正常水準。環境舒適,食物不俗,支持良心小店。
自助斟水及取餐具。
餐牌,人氣之選燉飯及奶昔,一於試下。
落樓下先付款後上食物。
干貝奶油翠瓜燉飯
軟殼蟹小漢堡
軟殼蟹小漢堡,$168。

環境舒適,食物不俗,支持良心小店。
干貝奶油翠瓜燉飯
2020-05-11 9262 瀏覽
呢間喺旺角既文青餐廳 我同朋友老早就好想去會一會佢架喇,但睇食評就話成日都超多人~今日難得早放工終於同朋友去左 而且最重要既係 佢係黃店💛嗰時六點左右 人未算好多 我地都揀到個唔錯既位坐低 佢地係self serve 形式 餐具水有提供 你自己可以去攞 我地睇睇餐牌 叫下以下既野:先叫左野飲鮮奶抹茶:茶味好濃,唔會好甜,剛剛好唔算好特別百利甜酒朱古力:帶點點的酒味,在入口後酒味隨後勁衝入喉嚨,而朱古力本身亦都不太甜,推薦大家可以試下~~~龍蝦干貝羅勒堅果燉飯本身係龍蝦控,就梗係要試呢個龍蝦飯啦~個底係用羅勒葉製成,個青醬好清新,飯入面仲有蝦粒,魷魚粒等等,口感豐富!而飯面上還有一對開邊龍蝦,香烤的干貝,還有一隻溫泉蛋。龍蝦鮮甜味美,肉質彈牙,干貝火候控制得宜,仍然保持嫩滑口感,另外個飯份量好多 我覺得如果兩個女仔係可以叫一個share 之後再叫多啲小食試~~~干貝燻鮭翠瓜奶油燉飯朋友既呢個都好吸引!干貝份量好多,有成 6粒大大干貝!!再加上奶油意大利飯粒粒軟硬適中,配上溫泉蛋,口感更為Creamy。另外,呢個軟殼蟹小漢堡一份有兩個漢堡(其實佢係平時食既小蛋糕,漢堡內有一整隻軟殼蟹,除左

嗰時六點左右 人未算好多 我地都揀到個唔錯既位坐低
我地睇睇餐牌 叫下以下既野:

先叫左野飲

鮮奶抹茶:茶味好濃,唔會好甜,剛剛好
唔算好特別

龍蝦干貝羅勒堅果燉飯

干貝燻鮭翠瓜奶油燉飯

另外,呢個軟殼蟹小漢堡
一份有兩個漢堡(其實佢係平時食既小蛋糕,漢堡內有一整隻軟殼蟹,除左漢堡外仲有兩三塊炸魚,炸魚同軟殼蟹的炸醬都非常簿,唔會話好油膩
3K
2020-05-03 5389 瀏覽
大前日(30-4-2020 Thur)佛誕假期晚,同老公喺嘉頓山睇完夜景後,就嚟book咗位嘅呢喥食晚飯,我哋準時嚟到,都full嘅,坐低後睇完menu,好飽嘅我哋,都決大食地食佢哋$580.00嘅雙人分享套餐,有:1. 手工麵包配堅果松露奶油手工麵包有5個,除咗法包外,其他包都夠味;堅果松露奶油幾好味,可惜太少.味道:4分2. 花園沙拉~新鮮蔬果,風味油醋呢個普通同正常.味道:3分3. 煎干貝,鱆魚,龍蝦,南瓜泥睇到每樣嘢嘅份量都係單數,其實個餐已話明係二人餐,點解唔俾雙數?煎干貝係煎到半熟,口感嫩;另外兩樣嘢口感都正常,但嗰舊仔龍蝦肉,我食唔到咩味.味道:3.5分4. 松露菇威士忌藍莓燉飯燉飯同意大利飯差唔多,一樣係濕飯,而呢幾種材料整出嘅嘅味道又出奇地夾同好味,真係估你唔到.味道:5分5. 烤半春雞配牛肝蕈紹興奶醬呢個烤到外脆肉嫩,牛肝蕈紹興奶醬好好味,可惜亦係太少.之後食嘅雞肉唔夠醬時,就覺得鹹咗啲.味道:4.8分6. 心太軟,紅桑子撻紅桑子撻上面白色嘅,質地似泡沫但有彈性,好特別,而佢帶點檸檬味,紅桑子撻係酸嘅,但好似唔係紅桑子味.味道:4分心太軟就用唔甜嘅黑朱古力,味道好濃
我哋準時嚟到,都full嘅,坐低後睇完menu,

1. 手工麵包配堅果松露奶油
味道:4分

2. 花園沙拉~新鮮蔬果,風味油醋
呢個普通同正常.
味道:3分
左:花園沙拉, 右:手工麵包配堅果松露奶油

3. 煎干貝,鱆魚,龍蝦,南瓜泥
煎干貝,鱆魚,龍蝦,南瓜泥
味道:3.5分

4. 松露菇威士忌藍莓燉飯
燉飯同意大利飯差唔多,一樣係濕飯,
松露菇威士忌藍莓燉飯
而呢幾種材料整出嘅嘅味道又出奇地夾同好味,真係估你唔到.

味道:5分

5. 烤半春雞配牛肝蕈紹興奶醬
烤半春雞配牛肝蕈紹興奶醬

味道:4.8分

6. 心太軟,紅桑子撻
心太軟,紅桑子撻
紅桑子撻上面白色嘅,質地似泡沫但有彈性,
紅桑子撻
味道:4分

心太軟就用唔甜嘅黑朱古力,味道好濃.
味道:3分

價錢:
之後細心睇返menu逐樣計,原來呢個餐比散叫只平$8.00,如果大家唔肚餓,就唔好叫呢個餐了.
嘢食係唔平,但冇限時間任坐,值得嘅.

環境:
地方好大,不過音樂大聲咗啲.

衛生:
大致上OK,不過廁所就差少少,唔係話好污糟,但都希望執執佢.

其他:
我係經openrice網上訂位,當然有準時出席,而且係出示openrice訂座確認畫面俾店員睇,亦好彩我習慣拎走或影低啲單作為記錄.
但喺噚日(2-5-2020 Sat),竟收到訂座已被取消嘅電郵,咁我就冇30分,呢間店究竟係咩店?
如果真係黃店,唔好意思,簡直破壞咗大家對黃店嘅印象,sorry,原本都俾個笑臉,但唯有改為OK.
2020-04-30
松露菇威士忌藍莓燉飯
烤半春雞配牛肝蕈紹興奶醬
紅桑子撻
2020-09-03 0 瀏覽
肉醬意粉少肉醬,又無蛋,仲寒酸過快餐店!足足等左45 分鐘,總共催左3 次單,但又限時入座,實際得十幾分鐘進食;啤酒一支1664 賣60 幾蚊,咁既經濟環境下仲企梗咁既收費,仲話黃色經濟成員,貽笑大方。晚餐少選擇到無人有,百幾蚊唔包餐飲,仲要客人自助落單去櫃枱付現金買,仲好意思要收加一服務費,搵笨!咩龍蝦意粉勁難食,質感同一般蟹柳無分別,莫講話意粉很一般,連賣相都非常普通,感覺非常匆忙下求其上菜。不會再幫襯,無下次。
肉醬意粉少肉醬,又無蛋,仲寒酸過快餐店!

不會再幫襯,無下次。
之前想喺旺角想搵間有嘢食又有靚地方坐嘅cafe🍝見網上對桔梗嘅評價一面倒推介,當然我都唔輸蝕去試下啦🌝但可惜各方面都令人失望😢🌿溫泉蛋雞肉凱薩沙拉 ($78)不過不失,好難失手嘅一味😂以前菜嚟講沙拉汁帶微酸都幾開胃,蔬菜新鮮,雞肉無雪藏味,配埋溫泉蛋有流心嘅蛋汁層次幾豐富👍🏻🌿軟殼蟹小漢堡|炸魚與主廚汁 ($168)炸物方面都算做得唔錯,炸漿唔會過厚,鑊油都索得七七八八,所以油膩感唔算重,特別鍾意炸魚🐟配埋佢地個主廚汁,帶微配同香草味幾fresh🍃反而漢堡嗰part就有啲失望,麵包無咬口,牛油味過重,有待改善💢🌿All Day Breakfast ($128)絕對係大胃王嘅份量!超足料,特別一提牛油係mix左黑松露,幾有心思🥰但個人就唔太鍾意佢條超巨型脆皮腸😑寧願佢換幾條細啲但唔同味道嘅腸,成個感覺會好啲🤣同埋炒蛋真係太多油,要留意下⚠️🌿龍蝦蛋潛艇堡 ($148)無錯,又係包😂呢個反而有啲失望,成道菜都好乾,龍蝦份量唔夠多,配埋隻半熟蛋食都無令到個潛艇堡濕潤啲😢只可以話包同餡料比例唔平均❕🌿桔梗奶昔 ($58)奶昔好似係全餐最高質😂賣相好fancy😍成個配搭好fresh,滿滿嘅生果,而

溫泉蛋雞肉凱薩沙拉

🌿溫泉蛋雞肉凱薩沙拉 ($78)

軟殼蟹小漢堡|炸魚與主廚汁

🌿軟殼蟹小漢堡|炸魚與主廚汁 ($168)

All  Day  Breakfast

🌿All Day Breakfast ($128)

龍蝦蛋潛艇堡

🌿龍蝦蛋潛艇堡 ($148)

桔梗奶昔

🌿桔梗奶昔 ($58)
奶昔好似係全餐最高質😂賣相好fancy😍成個配搭好fresh,滿滿嘅生果,而且口味會隨住當季水果而轉,所以試到嘅都係當季最新鮮嘅生果口味🥳我嗰日就有士多啤梨同菠蘿,我自己好鍾意,推介💯

環境方面有啲似巨型食堂,唔似一般cafe咁fancy🤔服務都係自助式,而且等位都要一段時間,值唔值得就見仁見智啦😝
溫泉蛋雞肉凱薩沙拉
軟殼蟹小漢堡|炸魚與主廚汁
2020-09-01 0 瀏覽
這家店其實已經好耐bookmark左要試試💛但係一直唔經開今次帶埋爸媽過泥嘆下。。。環境ok, 好適合帶部電腦嘆咖啡做野🤣🤣但係食物泥講我覺得個價錢同食物唔係好值得我去食。。。我叫左龍蝦包味道正常。。。但未去到好食。。。好少龍蝦,不過都情有可原😛但係無咩醬汁,比較乾入面嘅餡太少,個包相對較大所以比較似係咁食包多d。。。如果佢龍蝦包本身唔放多龍蝦,我覺得都應該放多d其他配料泥增加口感。。。不過咖啡☕️唔錯有得揀fruity d定nutty d所以如果大家想泥hea下可以嘆下咖啡☕️
這家店其實已經好耐bookmark左要試試💛
但係一直唔經開
今次帶埋爸媽過泥嘆下。。。

環境ok, 好適合帶部電腦嘆咖啡做野🤣🤣
但係食物泥講
我覺得個價錢同食物唔係好值得我去食。。。
我叫左龍蝦包
味道正常。。。但未去到好食。。。
好少龍蝦,不過都情有可原😛
但係無咩醬汁,比較乾
入面嘅餡太少,個包相對較大
所以比較似係咁食包多d。。。

不過咖啡☕️唔錯
有得揀fruity d定nutty d
所以如果大家想泥hea下可以嘆下咖啡☕️

2020-08-29 119 瀏覽
難得今日出開旺角,記得早排係網上見到有介紹「桔梗」,一於嚟試吓,度門口要排隊,無問題,抱住個女耐心等候咗20分鐘左右,已經好肚餓,打開餐牌,提供的款式不多,ok 唔緊要啦,由於餐牌上冇相所以唯有參考OpenRice 大家既分享,揀好吃咩出去買,失望的事情來了,就係要乜冇乜,Pasta 本身只有四款,但有兩款已經賣哂,我的用餐時間只係下午2:30,咁快就賣哂 🤪 Pasta 得番一白一紅汁的選擇,我選了紅色的龍蝦哥哥意粉 (餐牌寫是蕃茄汁)+ 薯條 + 香橙莫卡,等了又等,終於等咗成半個鐘,嘢食終於齊哂,分享下我點既食物👇🏻雖然係食既方面感覺麻麻,但服務方面我要贊下一位長髮姐姐,因為我湊住個女唔肯比我出去買野食,鑑於有金錢接觸,長髮姐姐話唔可以代我去買,但佢好好人話幫我睇住個女,我就極速去買,一路行就一路望住個女 😅,所以我要同長髮姐姐講聲「唔該哂」 #帶小朋友的妳/你會懂的 😊

炸薯條
香橙莫卡
2020-08-29
2020-08-29 74 瀏覽
Located in the heart of kowloon is where this out of this world cafe located. The spacious environment and location makes it a quick get away from the busy and stressful life of typical Hong Kongers these days. I came in a weekday for lunch and the line was not very long. Ordered a latte which was given a high marks buy a coffee addict friend , fries to share but the fries are pretty average but their special sauces was great. And ordered a paste for myself which is pretty up to standard . For less than two hundred a head this is definity living up to the hype and I would surely come again to chill with a book on a less busy day.
每次路過桔梗都被大玻璃跟長長的人龍震懾🔭 這次下定決心就是要吃到他!喜歡開揚的室內設計,空氣十分流通(現在特別着重空間感🌬)。餐具、水自便,自行到cashier點餐,但還要加一服務費這有點有趣😳這道太驚喜了,立馬收入口袋名單🧺 本身不太吃炸物的我看着炸衣沒有太大興趣,專注與好友聊天隨便吃一口,馬上一頓認真看一眼炸魚,裹衣微甜味道很搭。小漢堡鬆軟奶油調味恰到好處,讚一個🦀海鹽焦糖拿鐵口感滑順,沒有甜膩的sweetener讓我龍心大悦嘻☕️ 只是如果不用即棄膠杯就更好了!
軟殼蟹小漢堡佐主廚醬汁炸魚

煙燻奶油鮭魚意粉

2020-08-23
軟殼蟹小漢堡佐主廚醬汁炸魚
煙燻奶油鮭魚意粉
  • 軟殼蟹小漢堡
旺角自成一幢,自有風格。 一直人氣高企,是因為年青人力撐,還是實力所在呢?裝修隨性簡約,台式的文青味滲透滿室。用心拉出靚靚咖啡花( 真係估唔到同朋友飲杯茶都有個生日甜品食下)PS. 唔知係唔係太多人傾計,樓底又特別高怕回音大關係,店內音響開得比較大聲。~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~食物賣相=(滿分20) 15食物味道=(滿分20) 16服務質素=(滿分20) 16裝修整潔=(滿分20) 18性價比率=(滿分10) 7回頭指數=(滿分10) 8總評分 =(滿分100) 80分
裝修隨性簡約,台式的文青味滲透滿室。

用心拉出靚靚咖啡花

( 真係估唔到同朋友飲杯茶都有個生日甜品食下)

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
食物賣相=(滿分20) 15
食物味道=(滿分20) 16
服務質素=(滿分20) 16
裝修整潔=(滿分20) 18
性價比率=(滿分10) 7
回頭指數=(滿分10) 8
總評分 =(滿分100) 80分
2020-08-05
多次經過,看見人氣旺盛,及後知道是黃店,無論如何都想光顧。4點半左右去到,要等位,最後被帶至2樓,完全是普通cafe的格局,感受不到文青風。一心想試意粉和飯,疫情關係不做晚市沒有飯,意粉也竟然賣光(想問意粉很難重新預備嗎?)只剩下三文治、漢堡等選擇,最後迫於無奈叫了all day breakfast+咖啡。不需要技巧的all day breakfast, 炒蛋無味,司華力腸及煙肉微溫,唯有沙律和牛角包好吃,咖啡也是小杯得可憐,兩三口就喝完。吃完也不飽的一餐,竟要178大圓,走時見到兩三位店員坐在鄰桌玩手機,這也配收加一嗎?最值得讚是負責入座的店員,十分殷勤,笑容可掬,除此之外真的沒什麼特別。其實還有很多小店值得光顧,這種只有名氣沒有實力的店試過一次便算了。
多次經過,看見人氣旺盛,及後知道是黃店,無論如何都想光顧。

2020-08-23 100 瀏覽
今天和友人相約在桔梗用膳。這次是我們第一次來這間店,之前擔心過會否太多人要排隊,12:30到達後發現餐廳還有位,實在幸運。我們選了窗邊的4人位置坐下,位置寬闊,十分舒適。餐廳的裝潢設計走文青風格,配合木製傢俬,感覺舒適。我們點了兩款套餐:all day breakfast和龍蝦意粉。套餐包括飲品,各點了latte 和cappuccino 。All day breakfast的份量很多,沙律菜新鮮爽口,煙肉略煎,不會太咸,冬菇多汁。牛角包本已切開,拿起一半,有煙冒出,熱辣辣的,中間塗了牛油。吃了一口,外皮鬆脆,內裏香軟,十分驚喜。龍蝦哥哥意粉,龍蝦肉吃上去是新鮮的,可惜肉質有點乾。意粉的軟硬度適中,配以甜中帶點辣的番茄汁,十分開胃。latte的拉花很漂亮,是一隻天鵝。味道也不錯,奶較多。cappuccino 是友人的,我沒有品嘗,拉花也不錯。員工很友善,我們點餐完才決定飲品後上。員工幫忙通知水吧,可惜已經到了一杯。員工體貼地表示可以雖然已經上了,但可以先收回,用餐後才上。我們見已上了,就表示沒有關係,可以先喝一杯,另一杯後上。員工願意協助的心很好,值得一讚。整體來說,環境、食物和員工都很

員工很友善,我們點餐完才決定飲品後上。
員工願意協助的心很好,值得一讚。

整體來說,環境、食物和員工都很不錯。
我們用膳完備後,繼續談天,逗留了大概2個小時。雖然不斷有顧客在等位子,但員工沒有催促離開,能夠尊重客人。

下次會再光顧!這間店還推出了自家月餅,要試一試!

2020-08-20
  • All  Day  Breakfast
2020-08-19 57 瀏覽
見好多好評的文青cafe就book左同朋友食,環境似工廈餐廳,樓底好高,好多枱,滿座, 9成年青人。見餐牌選擇唔多,見好多人哎麵包就跟住哎,但覺得普通左D,唔太特別。另外哎左個牛仔骨,都幾貴,但質素真係差,問題係切都切唔開。跟住最期待的一個松露菇威士忌藍莓燉飯,其實都唔太好食,藍莓有點唔夾野菌味,意大利飯質感有些硬,但已經係我覺得比較有好食的菜式。最後試左好多人哎的炸雞翼,雞翼脆漿太厚好熱氣,雞翼入面又無咩味,我係雞翼迷食完一隻都唔想再食。這間餐廳除左野食有點失望,最大問題係隔音做得好差。。。嘈到我完全聽唔倒朋友講野,一整餐飯就來要哎破喉嚨。希望隔音問題會改善。