(非會員)
2008-06-19 23 瀏覽
had a late dinner with my bf in To Yuen...actually we went there to have dinner it's bcoz we were looking for some nice fishball for the BBQ in the coming weekend.we both ordered 紫菜四宝河 and a portion of 鹵水豆腐...紫菜四宝河:湯底 - OK~i like the mince pork they put in it which enrich the taste魚旦 - no different to those we bought from the local market, you can recogn this is definitely not a home-made fishball魚餃 - the skin is like a plastic朱肉丸 - OK墨丸 - same as fishball, no diff. to those we bought from loca

紫菜四宝河:
魚餃 -
the skin is like a plastic
朱肉丸 - OK
墨丸 - same as fishball, no diff. to those we bought from local market
紫菜 - not fresh and I think the seaweed has been fried or did something with the oil...a bit crispy but the texture doesn't go with the noodle

鹵水豆腐:
i think you can ignore this dish from the menu...
it is not about 鹵水, it is just 腩汁
and the tofu is like rock, bad for digestion...gosh
2008-05-27 19 瀏覽
原來過了12:30無抵食的茶餐,唯有散叫粉麵,散叫相對貴好多。我要牛腩撈麵,牛腩勁肥,那些一pat pat肥膏真是嚇人。顏色不太深以為唔入味,入口很鬆化,不會韌也沒有根,但唔夠香。蛋麵淥得不夠透切,黐得一舊舊。同事們的牛肚沙魚丸極之大碗,牛肚算不錯,有彈牙口感,不過亦不夠入味。一碟油菜,每人一凍飲,埋單每人$46,同事們大喊唔抵食,我就應為唔好食。

牛腩撈麵
2008-05-23 26 瀏覽
每次經過都見長長人龍等位 + 一大堆人外賣. 所以咁多年都無入去試過. 今日可能時間早了一點點, 見得幾個人排隊, 試試.點了牛什米 + 上湯蘿蔔, 牛什米沒有刻意叫加腩汁!!碗米粉很清淡, 少了鮮味. 另, 我不太愛吃牛肚, 只愛其他. 但第一次試沒有叫少肚, 結果佢俾左勁多牛肚我, 雖然牛肚都幾腍幾入味, 但有點唔開心.... 至於其他的牛膀牛肺等也夠入味, 不錯. 但牛腸就瘦了點, 吃落有點靭.... 上湯蘿蔔也是一般, 蘿蔔沒甚樣吸收上湯的鮮味(基本上, 那上湯也不夠鮮), 而且煮後過腍了, 失去了口感....見後來搭檯的女孩們點的米線也不差, 個個也點"肉碎乜乜", "肉碎物物", "加腩汁", 是否該再來試試呢??

點了牛什米 + 上湯蘿蔔, 牛什米沒有刻意叫加腩汁!!

2008-04-25 8 瀏覽
四月廿五日(星期五)同老公要食d light d既午餐!咁就試下呢度,因為成日經過呢度都見到有人排隊!...係咪咁好食呢!今日都好快有位!叫左個魚旦米同埋豬肉丸河!我個魚旦米都唔錯,d魚片都ok!魚旦都幾旦牙gei!同埋19蚊o係呢度,都算係咁啦!當然不是特出!加左腩汁會好味d!
四月廿五日(星期五)

今日都好快有位!叫左個魚旦米同埋豬肉丸河!

2008-01-22 7 瀏覽
今日又OT, 收工熄燈走人, 差不多九點當然要放點東西落肚.落到大道中, 過埋馬路, 俾吊住既金錢肚同牛腩吸引了.一個雙拚河粉, 牛腩+ 金錢肚$24, 金錢肚異常爽口, 帶少少根的牛腩很是好吃.拈!

落到大道中, 過埋馬路, 俾吊住既金錢肚同牛腩吸引了.

拈!
2007-11-07 4 瀏覽
20071019帶新加坡同時來吃典型的香港粉面,其實這樣說也不準確,畢竟這裏專長潮州一派。兩個女孩子,叫了一碗招牌八寶河來分享,貪它樣樣都有,什麼都能試到。看到那只碗時我們都慶倖是share,一個人都不知從何下嘴:)同事第一次吃金錢肚,非常喜歡,我就還是很固執的偏愛牛筋,丸類也不錯,但不是很出色。驚喜來自炸魚皮,我平時絕少吃這類東西,今天捨命陪君子,嗯,果然不錯:)出了這碗面,另加一碟珍珠雞,一碟蠔油芥蘭和一碗鹵水蘿蔔,同事都是第一次吃,三樣之中之不喜歡蘿蔔,我卻最愛蘿蔔,想來那種感覺,難以言傳,原是要在這方水土浸多兩浸才會感受得到:)
20071019

2007-09-20 2 瀏覽
想吃得舒適一點,於是避開了午市時間,兩點半飯市過後又是另一個世界。只為牛腩而來,見到滷水爐浸著大量牛雜「卜、卜」地滾著,於是又豐富一點,叫了腩、雜河。這裡的牛腩是切成長方粒的(想起方榮記的那款方粒牛腩),瘦肉間夾著一層薄薄的肥脂,微微的滷水香下,軟腍而帶著腩位應有的味道,也有點點油脂甘味;牛雜有牛腸、牛膀、牛肚,就是少了牛肺,幾味炆夠味又不失彈性口感,也吃不著羶腥,也是認真的製作,湯底是帶著豬骨的味道,又喝到鹹菜味,是幾有心而有特色之作。見有清湯蘿蔔,明知是敗血又未到當造,卻按耐不住,叫了滷水蘿蔔,用雞公碗盛著,切成稜形狀,煮得不較時候,爽口帶渣,亦不夠甜亦不夠入味,只靠後期添加的滷水麵豉汁點綴,感覺是差了一點點,睇返價錢,八蚊雞一大碗而且都係芯位,都算無欺場了。吃著吃著,竟然見到歐陽有男,已經是數年前的報導了,世界真細小。

2007-08-22 10 瀏覽
honey又唔得閒陪我出去食lunch,so自己買咗碗淨牛什外賣,基本上呢度係好自助的,外賣都係自己攞食具&調味,唔係咁鍾意lor,因為佢啲地方好窄,要好辛苦左閃右避先可能攞齊哂啲野,而且仲要企响中環嘅大街大巷等,不過,好彩等咗一陣就有lu...番到公司一打開,嘩...好似幾好喎,不過,越食越覺得唔掂,由上面開始食,首先係...蒡-都ok入味,唔會有怪味肚-幾入味而且好淋,滿意肺-如其名,好癈...竟然有根(其實都唔知係咩,因為唔係好咬得開),有怪味,唔好食腸-只食了一件,其餘幾件肥到無法入口,自問係一個唔肥唔食嘅人都頂唔順,因為個賣相真係好樣衰,夾起就即刻就放低,任由它沉在味精湯罷了...食完...只有牛肚是可取的,記得上年去過啲質素都唔係咁嘅,唔知點解而家變成咁,可能生意越來越好,唔憂做啦!!!

蒡-都ok入味,唔會有怪味
肚-幾入味而且好淋,滿意

2007-05-18 9 瀏覽
今日無乜心情大吃大喝,午間周圍閒逛,又見到依間鋪大排長龍,於是就幫襯一下。由於我無耐性等位,所以外賣一個潮州方魚肉碎粥,都整得幾快,而且用料算足,口感都OK。廿蚊碗以中環標準係算平,但以潮州粥而論就都算貴架喇。
2006-11-16 5 瀏覽
放工去完seminar 還要回公司加班﹐途中先去吃個快碼的晚餐﹐早兩天去了羅富記﹐今天就選桃園吧。晚上差不多9 點﹐店內雖不致於像中午時的人頭湧湧﹐不過都有8﹑9 成滿﹐幸好還有一個卡位﹐不用搭檯﹐可以坐得好舒服。見到這裡的招牌菜是紫菜四寶河就要一個試試吧。其實我很久已沒有吃河粉了﹐因為怕胖嘛﹗不過既然是招牌菜﹐也不宜改為米粉之類﹐到時不好吃就是自己的問題了。等了不夠5 分鐘就有得吃﹐都算幾快﹗哇﹐好大碗呀﹐對我來說是比較大了點﹐要很吃力的才能吃碗。這碗是名符其實的“紫菜”四寶河﹐紫菜多到差不多蓋滿了整個碗﹐食極都有。河粉是那幼長條形的﹐不是小時候的那種又粗又短的﹐有d 失望。河粉最初的時候是不錯的﹐煙煙韌韌﹐不過食到一半﹐開始被湯浸“淋”了﹐冇咁好食喇。至於四寶就好一般﹐魚旦最鮮味最好食﹔墨魚丸不夠爽口彈牙﹔炸魚片都不錯﹐都幾鮮味﹔魚皮餃都可以但冇乜特別。最衰就係個肚唔爭氣﹐如果唔係就要食埋呢度另一招牌菜﹕炸魚皮﹗現在唯有等下次啦﹗

了。

2006-09-24 3 瀏覽
與家人在Harlan's中午吃得飽飽,之後在IFC睇戲+瘋狂shopping,飽滯感還未消除。 我靈機一閃:之前與細妹去桃園不是吃不到河粉,心有不甘嗎?不如夜晚就吃一碗潮式粉麵,清一清胃口。 去到桃園我們先確定還有河粉才進去的;翻開餐牌,居然見到小店列印了openrice.com的笑臉食評,包括我去年的"哈佬喂"食評...!!! 至於等了一年的河粉,是爽滑彈牙,不過因為中午吃得太飽,不會感到特別的美味。又試了叫好的潮式榣柱肉碎粥,反而更鮮甜味美。 總算還了願!

總算還了願!
2006-08-24 17 瀏覽
德輔道中分店日日見咁多人排隊,終於試到本人點了牛雜米線,湯底唔錯但覺得牛雜唔夠入味友人點了八寶河嘗了炸魚皮,雖然炸得較深色,但夠脆魚蛋夠彈牙另外點了生菜,大大碟夠新鮮
德輔道中分店

日日見咁多人排隊,終於試到

本人點了牛雜米線,湯底唔錯
但覺得牛雜唔夠入味

友人點了八寶河
嘗了炸魚皮,雖然炸得較深色,但夠脆
魚蛋夠彈牙

另外點了生菜,大大碟夠新鮮
2006-07-24 6 瀏覽
lunch突然想食牛腩面, 但又太熱, 唔想行上九記, 所以就黎左呢道食牛腩面: 有點韌, 牙快要斷, 味道卻不錯, 湯底ok, 亦很大碗, 但和九記及巴炳頓道枝記, 差很多皮豆漿: 收貨!!一共$26, 中環來說都幾平p.s.: 店入面有貼到openrice呢度讚佢既comments的, 去到不妨留意下!!

豆漿: 收貨!!

一共$26, 中環來說都幾平

2006-07-21 6 瀏覽
德勝之後無耐已經開始肚餓,先吃個簡餐後再捱夜,見掛著大堆頭的牛雜、腩,反正未試過,就試試看。似是高級一點的粉麵舖,光猛企理,原來開張都有幾年,魚蛋、牛腩、雜什麼都有。見餐牌幾多野食,擺近來睇下,伙計見到將牌拿走,之後偶再拿近看,他又再次拿走,專登唔出聲,拿拿臨拿近望完價錢,叫了個Tea set,雜麵配炸魚皮,睇下佢點做,結果佢由再次拿走個餐牌,好似唔想人睇咁,佢既反應又真係幾得意。講返碗麵,是潮式清湯底,嫌腩汁味道唔夠濃郁,還是華南的對口味。肺同膀微腥,最最大惡極的,還是牛腸,竟然是去晒油的大腸,麵的鹼水味幾重,無心機食,又撿些魚皮內吃,唔錯,當然想食魚皮當然去水記。Tes Set買單要成32,都唔平。

Tes Set買單要成32,都唔平。
(非會員)
2005-11-18 7 瀏覽
之前行過見門口寫$13 一碗,今日去試下,但見門口不見了$13的牌,可能星期日先有,不過都試下啦;大部份粉麵要成$20碗,真貴!!!重連水都無杯,我叫了牛腩河,牛腩韌到食唔到,湯很濃,不過咁既價錢,我一定唔會再去!!!