2020-10-15 467 瀏覽
今次茶餐廳探店的地點是將軍澳海悅豪園商場地下1號舖的桃園制作粥麵餐廳, 餐牌上有很多不同的種類選擇, 我就點福建炒飯+茶走$42, 福建炒飯是香港茶餐廳常見的碟頭飯, 食材有冬菇、肉粒、紅蘿蔔和少量瑤柱, 而我覺得這道菜入面的主角是芡汁, 芡汁做得香濃出色好味先至可以帶動整碟飯的 味道, 桃園就做到這個效果, 所以整頓飯都相當滋味。 飲品方面茶走就屬於一般, 味道不過不失吧。 桃園制作粥麵餐廳 (海悅豪園)地址: 將軍澳培成路18號海悅豪園商場地下1號舖

桃園制作粥麵餐廳 (海悅豪園)
地址: 將軍澳培成路18號海悅豪園商場地下1號舖
福建炒飯

茶走

2020-10-11
福建炒飯
2020-07-12 688 瀏覽
最簡單既 最難做!但有de野係睇有無心做!叫個醬多$25同個侍應講,奶醬走奶,多返少少花生醬。姐姐話,我地個個都話好多醬架。(講得勁細聲同敷衍)結果有圖睇,勁少醬,一咬落去「惗既?」「中間吾鬆」「邊皮硬而不脆」我都未趕時間,你趕時間?就係因為你無好好咁烘過,所以令到顧客食得出你塊麵包罷左好耐,吾鬆軟。其實咁簡單既野,睇你有無心做。食左一半後,我食吾落去,去第二間食過算。
最簡單既 最難做!
但有de野係睇有無心做!
叫個醬多$25
同個侍應講,奶醬走奶,多返少少花生醬。
姐姐話,我地個個都話好多醬架。(講得勁細聲同敷衍)
我都未趕時間,你趕時間?

其實咁簡單既野,睇你有無心做。

食左一半後,我食吾落去,去第二間食過算。
醬多

2020-06-14 409 瀏覽
落單時被呼喝”食乜嘢呀!”已經呆左,同侍應姐姐清楚講明隻流心蛋要轉熟蛋,點知都係落錯單,碟飯黎到時都係流心蛋🤦🏻‍♀️ 同個姐姐講佢哋落錯單要求更換一隻熟蛋,就被”jip”了一聲。碟飯再嚟到時,隻流心蛋被反轉扮熟蛋,好彩我篤吓隻蛋未放入口,D蛋漿流晒出嚟(如圖), 否則後果不堪設想,大肚婆食唔熟嘅蛋可大可小,中左沙門氏菌就大件事. 👎🏻👎🏻貼錢買難受,千祈唔好幫襯!

貼錢買難受,千祈唔好幫襯!
2020-06-14
2020-03-14 546 瀏覽
一個人食午餐唔想周圍搵餐廳喇,見到呢間外表唔差,餐牌上又好似幾多選擇就入去試吓啦!入多去先發覺好多人(當時12點左右)好彩仲有一張枱唔晒同人搭叫左呢個咖喱雞扒飯,咖喱好辣🌶雞排香口軟熟👍🏻
叫左呢個咖喱雞扒飯,咖喱好辣🌶雞排香口軟熟👍🏻
附近都冇咩邊間茶餐廳特別好食但呢間真係吾錯咖經常1家人去食晚飯特別係佢個盅湯(晚市先有)每次去都要飲,真係好足料咖👍🏻👍🏻真材實料👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻而且呢間茶餐廳非常健康飯入面都係落左藜麥咕嚕肉都相當正👍🏻👍🏻好多汁👍🏻👍🏻好多肉👍🏻👍🏻吾會得d骨同太硬水煮魚❤️❤️吾會太辣,個底仲有好多薯粉👍🏻好值得推介👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
附近都冇咩邊間茶餐廳特別好食
但呢間真係吾錯咖
經常1家人去食晚飯
特別係佢個盅湯(晚市先有)
每次去都要飲,真係好足料咖👍🏻👍🏻
真材實料👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻

好多汁👍🏻👍🏻
好多肉👍🏻👍🏻
吾會得d骨同太硬

水煮魚❤️❤️
吾會太辣,個底仲有好多薯粉👍🏻

好值得推介👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻

咕嚕肉
盅湯
咕嚕肉
2020-03-07 253 瀏覽
今日的天氣最啱行山,出發前當然要食飽飽先啦,來到坑口站附近的桃園制作粥麵餐廳。🌞✨鮮桃咕嚕肉套餐,啲咕嚕肉係即叫即煮的,酸酸甜甜好開胃,好脆好味。蒸鯇魚,好新鮮好滑,不過我覺得份量稍少了些,如果可以多番啲就最好。
2019-11-16 943 瀏覽
平時食晏時間好多時會經過呢間桃園,今日終於嚟呢度食早餐喇。入面都幾大,唔逼,雖然服務麻麻,但係早餐種類多:有英式早餐,粉麵,粥,連糭,炒麵,魚肉燒賣,豬腸粉等等都有,味道亦可以。香煎雞扒湯米線配半焗流心蛋,加$3蒜香牛油厚多士,都係一般嘅早餐茶餐湯米線,味道正常,多士夠厚。運“賬”腸粉拼燒賣、蘿蔔糕,同事貪得意食,蘿蔔糕煎到有啲黑不過無燶味,其他都係同街邊買嘅小食差唔多。吉列魚柳·鮮奶炒滑蛋配餐肉,+$6輕量火腿絲通粉,魚柳都算大件同厚,唔會炸得太乾,多士一樣厚又,而且搽上面牛油蒜茸都幾多,通粉嘅湯幾濃但唔會過鹹,我覺得呢間嘅通粉好味。溏心皮蛋瘦肉粥配地道油炸鬼,無咩好鞋嘅肉絲喺裏面,剩係有又綿又夠味嘅粥底同皮蛋,油炸鬼新鮮又脆,呢個套好味。火腿炒蛋菠蘿包,應該唔係新鮮出爐,似客人點餐後再入焗爐加熱,不過酥皮都係脆,有少少乾,都可以嘅。
平時食晏時間好多時會經過呢間桃園,今日終於嚟呢度食早餐喇
,味道亦可以。

運“賬”腸粉拼燒賣、蘿蔔糕,同事貪得意食

,呢個套好味。

2019-11-15
$43 (早餐)
2019-09-30 468 瀏覽
每次黎緊都必叫嘅早餐:雞扒,牛奶炒蛋,腸仔,多士,凍奶茶,茄汁豆!塊雞扒起碼有大X樂嘅3.5倍SIZE....牛奶炒蛋係用兩隻雞炒起,多士係厚面包焗起,今次唔係太肚餓,所以無加$6蚊要大大碗火腿通。一個人其實食完雞扒,牛奶炒蛋,腸仔已經好飽好飽哈哈哈咁先係$40 有找。咁大份量同呢個質素,好難怪早餐會咁多人,不過有時遲起身,成10點幾先去食,都好彩唔使等咁耐位!因為佢先$40 唔使一個餐,所以都唔好意思兩個人share喇,叫兩個餐再打包啦😂😂😂😂
塊雞扒起碼有大X樂嘅3.5倍SIZE....
牛奶炒蛋係用兩隻雞炒起,
多士係厚面包焗起,
今次唔係太肚餓,所以無加$6蚊要大大碗火腿通。
一個人其實食完雞扒,牛奶炒蛋,腸仔已經好飽好飽哈哈哈
咁先係$40 有找。
咁大份量同呢個質素,好難怪早餐會咁多人,
不過有時遲起身,成10點幾先去食,都好彩唔使等咁耐位!
2019-09-22 213 瀏覽
餐牌内選擇很多,一貫茶記格局,不可以有要求,也不算強求要'吃下去,午市的鲜茄牛肉飯,感覺是預先煮好一大盤,下單後,由樓面取給客人,蕃茄巳經煮到一灘水,牛肉下了很多梳打粉,近似霉爛!完全勁差!其他午餐款式,勉強也可接受……🤪
2019-07-19 356 瀏覽
一向喜愛吃茶餐廳食物,家附近的桃園不知不覺已營業好幾年,我認為其早餐及晚餐的質素比午餐好,難得有機會便獨自在平日早上九時入內用膳。循例點了煎扒早餐,而總是習慣點炸魚柳。翻炸魚柳算大塊,炒蛋只有一隻又不太滑、感覺不夠滿足,罐頭焗豆應該比以前減少了份量,餐肉略略煎過,最出色是那片厚烘蒜香多士、夠熱夠脆夠香。加$3點一杯凍齋啡,攪拌前及後都滿難喝的。結帳$41,這個時間客人較少侍應姐姐心情較好,輕鬆愉快的氣氛一人享用不過不失的改良英式早餐,還算不錯。

吉列魚柳.鮮奶炒滑蛋配餐肉、茄汁焗豆、蒜香牛油多士

加$3點一杯凍齋啡,攪拌前及後都滿難喝的。

2019-07-18
$41 (早餐)
  • 蒜香牛油多士
2019-06-05 432 瀏覽
到了將軍澳的桃園餐廳,眼看外觀的確異常吸引,剛剛到了下午茶時間,決定在這裡解決一下。剛入到去時,環境還是很美觀,合適情侶拍拖的格局。就氣氛上也可以給多點分。然後看一看餐牌嗯,都是比較非典型的下午茶系列,我最後點了雞排麻辣米線,最重要的是,點了個紅豆冰,也只是加6元而已。看見餐牌也推薦紅豆冰,於是點桃豐富一下食評首先來到的這碗麻辣雞排米線,有點失望,最重要的湯底淡而無味,不麻也不辣,充其量都是有味道,並不會帶來享受,米線還可以,狼米線的口感。雞排還不錯,煎得香香的,大大件件的,還可以滿足。最後桃到最程要的紅豆冰,失望淡而無味,紅豆粒的確像餐牌說照到又熱又沙。可是重要的味道卻不特出。這間餐廳不推薦味道,只是吃氣氛而經濟的話是可以的。

然後看一看餐牌

嗯,都是比較非典型的下午茶系列,

雞排還不錯,煎得香香的,大大件件的,還可以滿足。

最後桃到最程要的紅豆冰,失望

淡而無味,紅豆粒的確像餐牌說照到又熱又沙。
可是重要的味道卻不特出。

這間餐廳不推薦味道,只是吃氣氛而經濟的話是可以的。

2019-05-31
下午茶
2019-05-20 258 瀏覽
一早約左朋友一齊早餐,選擇在離地鐵站比較近的桃園,就在惠康隔離,位置尚算好找,早上因為落雨的關係,所以人比較少!叫左豬扒餐同魚柳餐,豬扒餐真的是份量越來越小,真是加價不加量,越來越吾抵食,一個餐好似都無咩嘢咁,但是有樣好就係豬扒都算ok啦!不會硬又不會柴口,咬落去尚算嫩,不會乾爭爭,如果食厭左大x樂之類的都可以轉轉呢間的!魚柳餐的份量都明顯細左, 唉,總之有D失望,魚柳餐就麻麻的,感覺炸粉太多啦!吾算脆
魚柳餐的份量都明顯細左,
唉,總之有D失望,魚柳餐就麻麻的,感覺炸粉太多啦!吾算脆
早餐
2019-02-27 432 瀏覽
好耐冇去桃園食早餐,諗住食至愛菠蘿油,點知一出場就比佢嚇親,燶口燶面!雖然$13.8特價餐,質素都唔使變成咁呀,因為以前都有食過,一定唔會咁燶囉。菠蘿油一出場,我呆咗兩秒,然後問送餐的侍應:可唔可以換過一個冇咁燶?侍應回應:係咁㗎啵,除非唔要烘過的,一烘過就會有少少燶,咁你係咪要唔烘?我無奈地回答:哦,唔使啦......
我無奈地回答:哦,唔使啦......

菠蘿油熱奶茶
2019-02-27
2019-01-11 496 瀏覽
之前都唔係太喜歡食咖哩呢樣野,但自從食完桃園製作嘅咖哩之後就覺得好好味!比朋友帶多幾次去食,我發覺我真係愛上左佢嘅咖哩飯,每次想食咖喱嘅時候都會諗起佢之前一直都係食開咖哩牛腩飯,見朋友次次都係食雞扒,所以今次就試吓叫咗個咖哩雞扒飯,呢度唯一失望既係冇意粉!今次食呢個咖哩雞扒飯之後,發現其實好味過咖哩牛腩飯,自從食過呢個雞扒飯之後,成日都好似上癮咁好想再食,如果大家方便嘅話,呢一個都係晚餐嘅首選嚟㗎,誠意推介

咖啡雞排飯
咖啡雞排飯
2018-12-29 355 瀏覽
趕時間叫咗個黃金炸魚片頭米粉,點知變咗魚片。問個侍應話供應商轉咗,切法唔同咗。咁唔叫魚片頭囉。佢應該落單時跟客戶講雖然話換俾我,但我趕時間就唔會喇。下次真係要問得清清楚楚。

雖然話換俾我,但我趕時間就唔會喇。下次真係要問得清清楚楚。
2018-12-29