餐廳: 桃園制作粥麵餐廳 (海悅豪園)
資訊:

餐廳: 桃園制作粥麵餐廳 (海悅豪園)
資訊:

2021-04-21 556 瀏覽
很少會打食評,但我今次都忍唔到。我雙手手持重物進入餐廳,但被要求使用安心出行或者手寫登記,但我表示先搵位擺低手持物,再安心出行但被刁難。經過兩,三句溝通,極度惡劣地講咁你自己搵位啦,自己出黎填字。都算搞完一輪,班姐姐4,5個圍埋傾偈,兩,三次呼喚仍然眼望一望繼續傾偈,我放工想食個早餐,入門口又被刁難,坐低之後想落單又不作理會。呢間係一間咩餐廳,食物質素無問題,但因服務質素影響大概不再光顧
2021-04-21
早餐
2021-03-20 414 瀏覽
疫情關係,公司還停業中~呢輪成日喺自己屋企附近搵野食今次來到呢間,下午茶大大份,價錢公道,男女都一定夠飽,我重食淨添我地點左呢2個餐~奶茶幾好味,夠奶味好鍾意食呢款多士,食個時重熱辣辣嘅配埋香草牛油🧈腸仔同蛋都OK,蛋唔會煎得太熟,重滑嘟嘟岩岩好豬膶米線好大碗,豬膶整得都夠滑义燒香蔥煎蛋飯,唔錯食落口一啲油膩感都冇,但略嫌义燒太瘦
疫情關係,公司還停業中~呢輪成日喺自己屋企附近搵野食

我地點左呢2個餐~
奶茶幾好味,夠奶味

好鍾意食呢款多士,食個時重熱辣辣嘅配埋香草牛油🧈
腸仔同蛋都OK,蛋唔會煎得太熟,重滑嘟嘟岩岩好

豬膶米線好大碗,豬膶整得都夠滑

义燒香蔥煎蛋飯,唔錯
食落口一啲油膩感都冇,但略嫌义燒太瘦
2021-01-15 509 瀏覽
貪方便就腳 都會去呢度食嘢 食左呢間好多次 lunch time都會full house 茶餐廳來講 呢間算係選擇多坐得又舒服同埋每次黎食都覺得幾好味 份量又足夠!所以都好鍾意過嚟呢度。。。今次見到呢個好想食!豬潤大大嚿 真係好大 又唔un ... 好滑又唔腥好有4,5 pieces 覺得好抵食厚切!隨餐跟埋呢一個 egg and susuage ~Garlic bread ~~ 每一樣都好好味炒滑蛋真係好滑 呢個蒜蓉包 我感覺好似好耐冇食過咁好味嘅蒜蓉包 蒜蓉好足 勁香可惜無得加錢追加多一份。。。買單都唔使$50
貪方便就腳 都會去呢度食嘢
茶餐廳來講 呢間算係選擇多坐得又舒服
同埋每次黎食都覺得幾好味 份量又足夠!
所以都好鍾意過嚟呢度。。。
今次見到呢個好想食!豬潤大大嚿

真係好大 又唔un ... 好滑又唔腥
好有4,5 pieces 覺得好抵食

厚切!

隨餐跟埋呢一個 egg and susuage ~
Garlic bread ~~ 每一樣都好好味
炒滑蛋真係好滑

可惜無得加錢追加多一份。。。

買單都唔使$50
在疫情之下,大家都知道戴口罩的重要性。戴咗口罩只能作為第一層防線,並不代表可以不斷說話、不斷高叫!員工在這裏戴着口罩,由門面叫到去水吧,高聲呼叫!圍埋午餐,脫下口罩,繼續高談闊論。縱使店舖張貼了大量”靜音進食三部曲”等等宣傳紙牌,但請只是給食客跟隨,店員卻沒有遵守。這些防疫隔板叫我們真的可以安心用餐嗎?
在疫情之下,大家都知道戴口罩的重要性。
員工在這裏戴着口罩,由門面叫到去水吧,高聲呼叫!
2020-12-11
$40 (早餐)
2020-11-22 366 瀏覽
去年12月曾吃過這裏的早餐,味道不錯。今天到附近,即管又再品嚐。因為疫情關係,又適逢星期日,為了避開人群,外賣為上策。今次首次試用openrice app的外賣自取功能,操作簡單又暢順。由落單到取食物需23分鐘,快慢可能取決於餐廳的接單時間。我落單後,初時以為已ok,但想想會不會app/板面有問題,因為隔一陣還見到“loading"icon,最後經過8分鐘後才真正接單,不過製作時間都只是14分鐘,所以不會超出30分鐘的承諾。食物方面,熱奶茶保持水準,茶香、奶足,一包仔糖剛剛好。麵餸和湯分開放,因有事忙,稍後才翻熱食物和湯,味道仍像剛出餐的模樣,讚。
去年12月曾吃過這裏的早餐,味道不錯。

食物方面,熱奶茶保持水準,茶香、奶足,一包仔糖剛剛好
。麵餸和湯分開放
,因有事忙,稍後才翻熱食物和湯,味道仍像剛出餐的模樣,讚。
2020-11-22
23 分鐘 (外賣自取)
$37.5 (早餐)
1K
2020-10-15 370 瀏覽
今次茶餐廳探店的地點是將軍澳海悅豪園商場地下1號舖的桃園制作粥麵餐廳, 餐牌上有很多不同的種類選擇, 我就點福建炒飯+茶走$42, 福建炒飯是香港茶餐廳常見的碟頭飯, 食材有冬菇、肉粒、紅蘿蔔和少量瑤柱, 而我覺得這道菜入面的主角是芡汁, 芡汁做得香濃出色好味先至可以帶動整碟飯的 味道, 桃園就做到這個效果, 所以整頓飯都相當滋味。 飲品方面茶走就屬於一般, 味道不過不失吧。 桃園制作粥麵餐廳 (海悅豪園)地址: 將軍澳培成路18號海悅豪園商場地下1號舖

桃園制作粥麵餐廳 (海悅豪園)
地址: 將軍澳培成路18號海悅豪園商場地下1號舖
福建炒飯

茶走

2020-10-11
福建炒飯
2020-07-12 631 瀏覽
最簡單既 最難做!但有de野係睇有無心做!叫個醬多$25同個侍應講,奶醬走奶,多返少少花生醬。姐姐話,我地個個都話好多醬架。(講得勁細聲同敷衍)結果有圖睇,勁少醬,一咬落去「惗既?」「中間吾鬆」「邊皮硬而不脆」我都未趕時間,你趕時間?就係因為你無好好咁烘過,所以令到顧客食得出你塊麵包罷左好耐,吾鬆軟。其實咁簡單既野,睇你有無心做。食左一半後,我食吾落去,去第二間食過算。
最簡單既 最難做!
但有de野係睇有無心做!
叫個醬多$25
同個侍應講,奶醬走奶,多返少少花生醬。
姐姐話,我地個個都話好多醬架。(講得勁細聲同敷衍)
我都未趕時間,你趕時間?

其實咁簡單既野,睇你有無心做。

食左一半後,我食吾落去,去第二間食過算。
醬多

2020-06-14 357 瀏覽
落單時被呼喝”食乜嘢呀!”已經呆左,同侍應姐姐清楚講明隻流心蛋要轉熟蛋,點知都係落錯單,碟飯黎到時都係流心蛋🤦🏻‍♀️ 同個姐姐講佢哋落錯單要求更換一隻熟蛋,就被”jip”了一聲。碟飯再嚟到時,隻流心蛋被反轉扮熟蛋,好彩我篤吓隻蛋未放入口,D蛋漿流晒出嚟(如圖), 否則後果不堪設想,大肚婆食唔熟嘅蛋可大可小,中左沙門氏菌就大件事. 👎🏻👎🏻貼錢買難受,千祈唔好幫襯!

貼錢買難受,千祈唔好幫襯!
2020-06-14
2020-03-14 504 瀏覽
一個人食午餐唔想周圍搵餐廳喇,見到呢間外表唔差,餐牌上又好似幾多選擇就入去試吓啦!入多去先發覺好多人(當時12點左右)好彩仲有一張枱唔晒同人搭叫左呢個咖喱雞扒飯,咖喱好辣🌶雞排香口軟熟👍🏻
叫左呢個咖喱雞扒飯,咖喱好辣🌶雞排香口軟熟👍🏻
附近都冇咩邊間茶餐廳特別好食但呢間真係吾錯咖經常1家人去食晚飯特別係佢個盅湯(晚市先有)每次去都要飲,真係好足料咖👍🏻👍🏻真材實料👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻而且呢間茶餐廳非常健康飯入面都係落左藜麥咕嚕肉都相當正👍🏻👍🏻好多汁👍🏻👍🏻好多肉👍🏻👍🏻吾會得d骨同太硬水煮魚❤️❤️吾會太辣,個底仲有好多薯粉👍🏻好值得推介👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
附近都冇咩邊間茶餐廳特別好食
但呢間真係吾錯咖
經常1家人去食晚飯
特別係佢個盅湯(晚市先有)
每次去都要飲,真係好足料咖👍🏻👍🏻
真材實料👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻

好多汁👍🏻👍🏻
好多肉👍🏻👍🏻
吾會得d骨同太硬

水煮魚❤️❤️
吾會太辣,個底仲有好多薯粉👍🏻

好值得推介👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻

咕嚕肉
盅湯
咕嚕肉
2020-03-07 226 瀏覽
今日的天氣最啱行山,出發前當然要食飽飽先啦,來到坑口站附近的桃園制作粥麵餐廳。🌞✨鮮桃咕嚕肉套餐,啲咕嚕肉係即叫即煮的,酸酸甜甜好開胃,好脆好味。蒸鯇魚,好新鮮好滑,不過我覺得份量稍少了些,如果可以多番啲就最好。
2019-11-16 894 瀏覽
平時食晏時間好多時會經過呢間桃園,今日終於嚟呢度食早餐喇。入面都幾大,唔逼,雖然服務麻麻,但係早餐種類多:有英式早餐,粉麵,粥,連糭,炒麵,魚肉燒賣,豬腸粉等等都有,味道亦可以。香煎雞扒湯米線配半焗流心蛋,加$3蒜香牛油厚多士,都係一般嘅早餐茶餐湯米線,味道正常,多士夠厚。運“賬”腸粉拼燒賣、蘿蔔糕,同事貪得意食,蘿蔔糕煎到有啲黑不過無燶味,其他都係同街邊買嘅小食差唔多。吉列魚柳·鮮奶炒滑蛋配餐肉,+$6輕量火腿絲通粉,魚柳都算大件同厚,唔會炸得太乾,多士一樣厚又,而且搽上面牛油蒜茸都幾多,通粉嘅湯幾濃但唔會過鹹,我覺得呢間嘅通粉好味。溏心皮蛋瘦肉粥配地道油炸鬼,無咩好鞋嘅肉絲喺裏面,剩係有又綿又夠味嘅粥底同皮蛋,油炸鬼新鮮又脆,呢個套好味。火腿炒蛋菠蘿包,應該唔係新鮮出爐,似客人點餐後再入焗爐加熱,不過酥皮都係脆,有少少乾,都可以嘅。
平時食晏時間好多時會經過呢間桃園,今日終於嚟呢度食早餐喇
,味道亦可以。

運“賬”腸粉拼燒賣、蘿蔔糕,同事貪得意食

,呢個套好味。

2019-11-15
$43 (早餐)
2019-09-30 450 瀏覽
每次黎緊都必叫嘅早餐:雞扒,牛奶炒蛋,腸仔,多士,凍奶茶,茄汁豆!塊雞扒起碼有大X樂嘅3.5倍SIZE....牛奶炒蛋係用兩隻雞炒起,多士係厚面包焗起,今次唔係太肚餓,所以無加$6蚊要大大碗火腿通。一個人其實食完雞扒,牛奶炒蛋,腸仔已經好飽好飽哈哈哈咁先係$40 有找。咁大份量同呢個質素,好難怪早餐會咁多人,不過有時遲起身,成10點幾先去食,都好彩唔使等咁耐位!因為佢先$40 唔使一個餐,所以都唔好意思兩個人share喇,叫兩個餐再打包啦😂😂😂😂
塊雞扒起碼有大X樂嘅3.5倍SIZE....
牛奶炒蛋係用兩隻雞炒起,
多士係厚面包焗起,
今次唔係太肚餓,所以無加$6蚊要大大碗火腿通。
一個人其實食完雞扒,牛奶炒蛋,腸仔已經好飽好飽哈哈哈
咁先係$40 有找。
咁大份量同呢個質素,好難怪早餐會咁多人,
不過有時遲起身,成10點幾先去食,都好彩唔使等咁耐位!
2019-09-22 202 瀏覽
餐牌内選擇很多,一貫茶記格局,不可以有要求,也不算強求要'吃下去,午市的鲜茄牛肉飯,感覺是預先煮好一大盤,下單後,由樓面取給客人,蕃茄巳經煮到一灘水,牛肉下了很多梳打粉,近似霉爛!完全勁差!其他午餐款式,勉強也可接受……🤪
2019-07-19 339 瀏覽
一向喜愛吃茶餐廳食物,家附近的桃園不知不覺已營業好幾年,我認為其早餐及晚餐的質素比午餐好,難得有機會便獨自在平日早上九時入內用膳。循例點了煎扒早餐,而總是習慣點炸魚柳。翻炸魚柳算大塊,炒蛋只有一隻又不太滑、感覺不夠滿足,罐頭焗豆應該比以前減少了份量,餐肉略略煎過,最出色是那片厚烘蒜香多士、夠熱夠脆夠香。加$3點一杯凍齋啡,攪拌前及後都滿難喝的。結帳$41,這個時間客人較少侍應姐姐心情較好,輕鬆愉快的氣氛一人享用不過不失的改良英式早餐,還算不錯。

吉列魚柳.鮮奶炒滑蛋配餐肉、茄汁焗豆、蒜香牛油多士

加$3點一杯凍齋啡,攪拌前及後都滿難喝的。

2019-07-18
$41 (早餐)
  • 蒜香牛油多士